19.9 C
Athens
Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕλλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας στη...

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας στη Μεσόγειο

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επικαιροποιήσουν τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μέσα στο καλοκαίρι σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες αμερικανικές στρατιωτικές αποστολές στην περιοχή, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι η διαδικασία για την εκ νέου ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στόχος της νέας συμφωνίας είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία. Το πρώτο σχετίζεται με την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την περαιτέρω βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει αναβάθμιση των ήδη στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη Βάση της Σούδας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στις δύο αεροπορικές βάσεις στην Κεντρική Ελλάδα. Σχετικά με τον Κόλπο της Σούδας, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι προσφέρει το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Σε 2 μήνες νέα συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο Stars and Stripes, τα σχόλια του Παναγιωτόπουλου είναι το πιο πρόσφατο μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ρωσία έχει εντείνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και όπου η Κίνα αποκτά επιρροή ως οικονομικός φορέας σε διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Το Πεκίνο “πολύ μεθοδικά, πολύ υπομονετικά, πολύ συστηματικά – όπως συνηθίζει να κάνει η Κίνα – επεκτείνει το στρατηγικό της αποτύπωμα στην περιοχή”, δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, οι ΗΠΑ αύξησαν σταδιακά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε πολλές βάσεις.

Πιο πρόσφατα, το Αμερικανικό Ναυτικό επισημοποίησε την αλλαγή του λιμένα νηολογίου του πολεμικού πλοίου USS Hershel “Woody” Williams από το Νόρφολκ στη Σούδα, από όπου θα εκτελεί αποστολές στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει τα τελευταία 40 χρόνια. Το πλοίο προσφέρει καινούργιες δυνατότητες για το Αμερικανικό Ναυτικό στη Μεσόγειο και θα εξυπηρετείται στις αμερικανικές ναυτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα. Η Σούδα είναι ίσως το πλέον κομβικό σημείο υποστήριξης των αμερικανικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στη Μεσόγειο.

Από το 1969, ο κόλπος της Σούδας έχει λειτουργήσει κυρίως ως κόμβος εφοδιαστικής υποστήριξης, εξυπηρετώντας πλοία που διέρχονται από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και αεροπλανοφόρων.

Πέρα από τον κόλπο της Σούδας, οι ΗΠΑ σταθμεύουν αεροσκάφη MQ-9 Reaper στη Λάρισα, ενώ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παίζει βασικό ρόλο στην εκ περιτροπής μεταφορά δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η αμερικανική δραστηριότητα στην Ελλάδα έρχεται σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με τη σύμμαχο Τουρκία, η οποία επίσης βρίσκεται σε σύγκρουση με την Αθήνα αναφορικά με διαμάχες για τα ενεργειακά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ορισμένοι αμυντικοί αναλυτές ανέφεραν ότι εάν οι σχέσεις επιδεινωθούν περαιτέρω μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, οι βάσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν τελικά να είναι μια επιχειρησιακή εναλλακτική λύση έναντι της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την Τουρκία, όπου εκτός από το Ιντσιρλίκ, ο αμερικανικός στρατός λειτουργεί αντιβαλλιστικό ραντάρ AN/TPY-2 στο Κιούρετσικ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Μπορεί η Γαλλία να κάνει ρελάνς με φρεγάτες FREMM-FR/FDI αντί για τις ιταλικές Bergamini;

Η τρέχουσα συζήτηση με την Ιταλία για την απόκτηση από το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό, των δύο πρώτων φρεγατών κλάσης Bergamini, της υποκλάσης General...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

BINTEO: Η Belharra από μέσα! Ξενάγηση εν πλω στην πρώτη γαλλική φρεγάτα

Βίντεο μεγάλης διαρκείας δημοσίευσε το Naval News από τις δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, της Amiral Ronarc'h. Όπου γίνεται ξενάγηση στα διάφορα διαμερίσματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -