33 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤο Αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει Νέο Μέσο Αποβατικό, μήπως μας ενδιαφέρει;

Το Αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει Νέο Μέσο Αποβατικό, μήπως μας ενδιαφέρει;

Το πρόγραμμα Medium Landing Ship (LSM) του  Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι και πρόσφατα γνωστό ως Light Amphibious Warship (LAW), προβλέπει την απόκτηση 18-35 νέων αμφίβιων σκαφών για να υποστηρίξει το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών μια νέα επιχειρησιακή αντίληψη με την ονομασία Expeditionary Advanced Base Operations (EABO). Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ζητήσει 14,7 εκατομμύρια δολάρια για τη σχετική έρευνα και ανάπτυξη στον προϋπολογισμό του 2024.

Αυτή η ιδέα είναι προσαρμοσμένη στο σενάριο για τοπικές συγκρούσεις με την Κίνα στο δυτικό Ειρηνικό, όπου το Σώμα Πεζοναυτών σχεδιάζει να έχει ενισχυμένες μονάδες μεγέθους διμοιρίας που θα μετακινούνται από νησί σε νησί, με δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους κατά πλοίων και να ολοκληρώνουν διάφορες άλλες αποστολές, πάντα με τη βοήθεια του Ναυτικού και των υπόλοιπων αμερικανικών δυνάμεων. Τα LSM θα είναι αναπόσπαστο μέρος αυτών των προσπαθειών, μεταφέροντας και αποσύροντας μικρές ομάδες Πεζοναυτών.

Σε σύγκριση με τα υπάρχοντα πολεμικά πλοία, τα LSM θα είναι φθηνότερα στην απόκτηση και χρήση: με την έγκριση υποβολής του προϋπολογισμού τους για το 2024, το πρώτο LSM θα παραγγελθεί το 2025 με κόστος 187,9 εκατ. δολάρια, το δεύτερο το 2026 με κόστος 149,2 εκατ., ενώ τα επόμενα 4 θα είναι στα 148 εκατ. Η δαπάνη προμήθειας του πρώτου θα καλύψει μεγάλο μέρος και το σύνολο του μη επαναλαμβανόμενου μηχανολογικού κόστους (NRC, Non Recuring Cost).

Τα LSM θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε ναυπηγείο, αλλά προς το παρόν το Ναυτικό δίνει προτεραιότητα στην κατασκευή από ένα και μόνο για μείωση του κόστους. Η ανάθεση της σύμβασης για την κατασκευή του πρώτου LSM έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2024 με παράδοση τον Ιούλιο του 2028.

Το πρόγραμμα των LSM είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς έχει σχεδιαστεί με ένα νέο concept διακλαδικής συνεργασίας μεταξύ του Αμερικανικού Ναυτικού και Πεζοναυτών, με τους τελευταίους να αναλαμβάνουν και “κλασικές” ναυτικές αποστολές όπως τη βύθιση εχθρικών πλοίων με πυροβολαρχίες πυραύλων NSM, που θα μπορούν να μεταφέρονται από νησί σε νησί με τα αποβατικά LSM.

Δοκιμές φόρτωσης ρομποτικού οχήματος εκτόξευσης πυραύλων NSM από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες

H δική μας σκέψη, είναι πως οι συστάδες νησιών του Ειρηνικού έχουν μεγάλες ομοιότητες με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αντί λοιπόν το ΠΝ να επενδύει κυρίως σε μεγάλες, ακριβές μονάδες που θα πρέπει να τα κάνουν “όλα”, θα μπορούσε να επενδύσει σε νέας φιλοσοφίας, όπως τα πολύ πιο φθηνά LSM. Σημειώνουμε πως αυτά θα έχουν μερική δυνατότητα να αυτοπροστατεύονται από εχθρικές απειλές, ενώ η πραγματική ισχύ τους θα είναι στη διασύνδεση που θα έχουν με τις γειτονικές πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως και με ότι αντίστοιχο μεταφέρουν τα ίδια.

Τι θα χρησιμοποιεί το αμερικανικό Ναυτικό για στοχοποίηση πέραν του ορίζοντα με τον πύραυλο NSM; Στόχευση OTH για το Naval Strike Missile

Φυσικά, όλα αυτά θα σημαίνουν και ένα εγχώριο “άλμα δόγματος”, πέρα από τα σημερινά που θεωρούν για παράδειγμα πως πλοία όπως τα αποβατικά είναι ίσως και “βάρος” για το Στόλο. Πάντως η νέα ηγεσία στο ΠΝ έχει δείξει πως η λογική αλλάζει, για παράδειγμα στο θέμα του Ηλεκτρονικού Πολέμου και σειρά έχουν οι δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -