27.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑντιναύαρχος ε.α. Σ. Μπάνος στο webinar της "ΠΤΗΣΗΣ": Δεν έχουμε την πολυτέλεια...

Αντιναύαρχος ε.α. Σ. Μπάνος στο webinar της “ΠΤΗΣΗΣ”: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τις ΜΕΚΟ

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του διεθνούς ναυτικού συνεδρίου MAST Med 2022 που έγινε στην Αθήνα, το περιοδικό ΠΤΗΣΗ και οι ιστοσελίδες μας, ptisidiastima.com & navaldefence.gr έκαναν ένα αναλυτικό webinar, με ταυτόχρονη αναμετάδοση διαδικτυακά, για το κρίσιμο θέμα της αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει στα αξιόλογα και αξιόμαχα σκάφη, την ανανέωση που χρειάζονται ώστε να υπηρετήσουν ακόμη αρκετά χρόνια.

Στο πρώτο μέρος του webinar, συμμετείχαν 5 Αντιναύαρχοι ε.α., όλοι τους με μεγάλη εμπειρία στις φρεγάτες του Ναυτικού, οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους έδωσαν πολύτιμη πληροφορία για το όλο ζήτημα. Ας δούμε εδώ τι είπε, ο Αντιναύαρχος ε.α. κ. Σταύρος Μπάνος:

«Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Ξέρετε, όσο προχωρούσε η παρουσίαση, δυσκολεύεται κάποιος ο οποίος ακολουθεί εξαιρετικούς συναδέλφους του που ήταν στο πάνελ, με την ανάλυση που έχουν κάνει, να μπορεί να προσθέσει κάτι στη συζήτηση χωρίς να φάει χρόνο που δεν έχει ήδη ειπωθεί. Οπότε θα το αντιμετωπίσω λιγάκι διαφορετικά έχοντας σαν υπέρ μου το ότι δεν έχω υπηρετήσει σε φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, αλλά σε φρεγάτες τύπου S. Επομένως είμαι απαλλαγμένος από την οποιοδήποτε συναισθηματική φόρτιση για τα συγκεκριμένα πλοία και μπορώ να αντιμετωπίσω το θέμα σαν ένας ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με 30 και, χρόνια εμπειρίας.

Σίγουρα λοιπόν, η δική μου άποψη είναι ότι οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ πρέπει να εκσυγχρονιστούν, μάλλον έπρεπε να έχουν εκσυγχρονιστεί εδώ και χρόνια. Και όσο αυτό καθυστερεί είναι εις βάρος του Π.Ν. και εις βάρος της πατρίδας. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Ήταν εξαιρετική η ανάλυση αυτή που είπε ο κος Καβουλάκος για το Π.Ν., για τη σύνθεση του μετά το 2030, το 2040. Που είναι κάτι κρίσιμο και πρέπει να το κοιτάμε από πιο μπροστά.

Αλλά θα πιάσω και το τώρα. Τι γίνεται στη δεκαετία αυτή, όπου θέλουμε όλες τις δυνατότητες του Π.Ν. να είναι στο πεδίο. Και δεν είναι δυνατόν τα νεότερα -κατά την άποψή μου-πλοία του Π.Ν., τα οποία είναι από 20-28 χρόνια σε υπηρεσία, να είμαστε το πρώτο ναυτικό που θα τα βγάλει εκτός. Εννοώ αυτό τον τύπο πλοίου. Μπορεί κάλλιστα αυτός ο εκσυγχρονισμός να εκμεταλλευτεί το πλέον των συγχρόνων βλημάτων που υπάρχουν, όπως οι επιφανείας-αέρος, ΕSSM Block 2. Tο οποίο είναι ένα βλήμα όπου η Ελλάδα είναι και μέτοχος, με ένα ποσοστό 1,5-2%, και κατασκευάζεται εν μέρει τοπικά. Όπως επίσης μπορούμε κάλλιστα μέσω του εκσυγχρονισμού αυτών των φρεγατών να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα ελικόπτερα Romeo τα οποία προσφάτως πήραμε.

Δεν θα ήθελα να φάω άλλο το χρόνο γιατί αυτά που είχαμε να πούμε καλύψαν οι προλαλήσαντες. Και να επαναλάβω ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν, όχι να αποφασιστεί -η απόφαση έχει ληφθεί- να δρομολογηθεί η αναβάθμιση. Διότι είναι κάτι το οποίο μας το υπαγορεύει η δομή δυνάμεων. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε αυτά τα τέσσερα πλοία. Σας ευχαριστώ».

 

Βιογραφικό Αντιναυάρχου ε.α. Σταύρου Μπάνου

Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τον Ιούνιο του 1985 και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αντιναυάρχου τον Ιανουάριο του 2019.

Έχει ολοκληρώσει την εξειδίκευσή του ως Αξιωματικός Πυροβολικού στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως «Παλάσκας» και είναι απόφοιτος του Command and Staff College/Marine Corps University (στις ΗΠΑ), του Joined Forces Staff College (στις ΗΠΑ) και του NATO Defense College (στην Ιταλία).

Κατά τη διάρκεια της θαλάσσιας υπηρεσίας του υπηρέτησε σε αντιτορπιλικά και φρεγάτες κυρίως αλλά και σε κανονιοφόρους και πετρελαιοφόρα ως Αξιωματικός Οπλισμού, Επιχειρήσεων και Ύπαρχος, ενώ διετέλεσε Κυβερνήτης της κανονιοφόρου «Πολεμιστής» και της φρεγάτας «Θεμιστοκλής».

Στις κυριότερες τοποθετήσεις του σε υπηρεσίες ξηράς υπηρέτησε ως Επιστολέας της Διοικήσεως Κανονιοφόρων, Διευθυντής του Θαλάμου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου, Διευθυντής Διευθύνσεως Α2 του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και Ναυτικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα. Από τη προαγωγή σε Αρχιπλοίαρχο και για 4 χρόνια υπηρετούσε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως διευθυντής του. Με απόφαση ΣΑΓΕ ο τίτλος του επιτίμου διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -