Κέρδος 15.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έβγαλε η Ρωσία εντός του 2019 από πωλήσεις οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό. Ο πόλεμος στη Συρία και η “παρέλαση” νέων αλλά και παλιότερων-γνωστών οπλικών συστημάτων από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης παρακίνησαν πάνω από 50 χώρες στο να επιλέξουν “ρωσικά”.
Η ρωσική Rostec εξακολουθεί να πουλάει (πολλά) όπλα παρά τις κυρώσεις
Ανώτατες πηγές στη Ρωσία δήλωσαν πως οι στρατιωτικές και βιομηχανικές συμφωνίες προχώρησαν και το προηγούμενο έτος παρά τις δυσμενείς πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες και τις διπλωματικές εντάσσεις. Πέντε νέες χώρες, η Μπουργκίνα Φάσο, το Μάλι, το Σουρινάμ, το Σουδάν και η δημοκρατία του Κογκό υπέγραψαν συμφωνίες με τη Μόσχα εντασσόμενες στη χορεία των 100 και πλέον κρατών που βρίσκονται σε ειδική σχέση στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Οι συνθήκες με τον πόλεμο στη Συρία και την χαλάρωση των όρων πολλών διεθνών συνθηκών ελέγχου όπλων διαφαίνονται ευνοϊκές.
H Ρωσία δίνει έμφαση στις σχέσεις της με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, διατηρεί ισχυρές βάσεις υψηλής ετοιμότητας στην Αρμενία, την Κιργισία, την Αμπχαζία, το Τατζικιστάν και τη Νότια Οσετία και μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Η διατήρηση βάσεων στην περιφέρεια εξασφαλίζει την περιφερειακή ασφάλεια της Ρωσίας για αυτό έμφαση δίνεται στον τομέα της αεράμυνας.
Εξίσου έμφαση δίνει στην σύσφιξη των σχέσεων με τα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) – το “ρωσικό ΝΑΤΟ” – φροντίζοντας να έχουν πρόσβαση σε συμβατά με τις ρωσικές ΕΔ συστήματα, σύγχρονα όπλα και δωρεάν ή προνομοιούχα εκπαίδευση σε ρωσικά στρατιωτικά ιδρύματα.
Έντονη είναι η ρωσική διείσδυση και στην Ασία και Ειρηνικό. Πέρα από τις παραδοσιακές σχέσεις με Ινδία και Κίνα, συμφωνίες έχουν υπογραφεί με τη Μυανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ και την Καμπότζη ενώ αναπτύσσονται οι επαφές με τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα, την Ταϋλάνδη, την Ινδονησία και άλλες χώρες. Η Μόσχα κάνει χρήση επίσης του δικτύου του ASEAN, ενός οικονομικού οργανισμού για χώρες της ΝΑ Ασίας για να βελτιώσει περαιτέρω τις σχέσεις της.
Στην Αφρική, επίσης, η Ρωσία εντείνει τις σχέσεις της με την Ανγκόλα, τη Νότιο Αφρική, τη Ρουάντα, το Μάλι, την Τανζανία και τη Μοζαμβίκη, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και υλικό για επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Στη Νότιο Αμερική η Ρωσία έχει παράδοση σε χώρες όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα.
Τι το μεμπτό , τα Ρωσικά όπλα πουλιούνται για την διατήρηση της ειρήνης , όπως τα Αμερικανικά , τα Αγγλικά , τα Γαλλικά, τα Γερμανικά , τα Σουηδικά , τα Ισραηλινά,τα Κινεζικά !!!!! Απλά τυχαίνει να προσφέρουν στην οικονομία των χωρών που παράγουν τα όπλα, και αφαιρεί από της χώρες που διατηρείτε η ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ .Ε τωρα αν καμιά φορά οι παραγωγές όπλων χώρες, υποδαυλίζουν μίση και έχθρες ώστε να υπάρχει ανάγκη για αγορά όπλων ώστε να ξανά διατηρηθεί η ειρήνη συμπτώσεις
Είναι πράγματι ένα τόσο βολικό αφήγημα, να απεμπολούν τα ανώριμα έθνη τις ευθύνες τους και να τις φορτώνουν στους παγκόσμιους μπαμπούλες. Σε τι αγγελικά πλασμένη ουτοπία που θα ζούσαμε, αν δεν υπήρχαν αυτοί να ελέγχουν τις άβουλες, εύπλαστες, υποτακτικές ψυχές των λαών! Τι έχουμε να χωρίσουμε άλλωστε!
Και το βασικότερο , τιμητές και θεματοφύλακες των άξιων , δημοκρατίας, ανθρωπισμού,διεθνής νομιμότητας , τυχαίνει να είναι αυτοί που είναι πρωταθλητές στην πώληση όπλων, για την διατήρηση της ειρήνης πάντα.
Η πραγματικότητα είναι πως η ρωσική βιομηχανία όπλων προσφέρει λύσεις δοκιμασμένες στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Και το πεδίο πειραματισμού ήταν (είναι) η Συρία.
Η αντιμετώπιση των Tomahawk για παράδειγμα, οι πτήσεις των Su57 χωρίς να έχουν δώσει ένα στίγμα της πορείας τους ως εκεί, μια θερμική απεικόνιση F22 με ότι αυτό σημαίνει, η απενεργοποίηση του GPS σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, οι απώλειες που είχαν από τις ισραηλινές επιθέσεις και οι νέες εκδόσεις αντιαεροπορικών που ανακοίνωσαν έπειτα, όλα αυτά δείχνουν πρόοδο.
Αντιμετώπισαν ότι οπλικό σύστημα και τακτική εκπαίδευση έδωσε η Δύση στο ISIS σε βάθος χρόνου με επιτυχία.
Επίσης και στις τακτικές χρήσης αρματικού δυναμικού, και στην αστική μάχη και αντιμετώπιση ανταρτοπολέμου έχουν εμπειρία που δεν έχει καμία νατοϊκή χώρα.
Το επαναλαμβάνω, οι ΗΠΑ επενδύουν σ αυτό που είναι άφταστοι: στην τεχνολογία αιχμής, αλλά έχουν στοιχηματίσει λάθος στο δικτυοκεντρικό στράτευμα.
ΔΕΝ υπάρχει πρωτόκολλο δικτύου που αυτή την στιγμή να προσφέρει ασφάλεια και να είναι “άθραυστο”. Το να επενδύεις στην αποτελεσματικότητα ενός όπλου βασισμένος στο παραπάνω αφήγημα, την ίδια στιγμή που το ίδιο το όπλο δεν έχει ελπίδες δρώντας αυτόνομα, δείχνει ιδεοληπτικό εγκλωβισμό.