35.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΚαλοκαίρι 2020, ή θα "απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν...

Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”. Όλες οι εξελίξεις για Belh@rra, LCS, Arleigh Burke, MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες κοκ

 

To ξέρουμε εδώ πλέον όλοι, το ξέρει μάλλον και κάθε λογικά σκεπτόμενος Έλληνας. Το ΠΝ χρειάζεται ενίσχυση, και τη χρειάζεται άμεσα. Και όταν λέμε άμεσα, εννοούμε ΤΩΡΑ. Αν μη τι άλλο, αναμέναμε, και ακόμη το κάνουμε, από τη σημερινή κυβέρνηση να ενισχύσει το ΠΝ, και να εγκαταλείψει λογικές “ρίσκου”. Δεν ζητάμε άλλωστε κάτι δύσκολο “πολιτικά”, απλά να συνεχιστούν προγράμματα που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και δεν υλοποίησε.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη

Θα είμαστε σαφείς για μια ακόμη φορά, ακόμη κι αν “ακουστούμε” τραγικοί. Είτε ας εκσυγχρονίσουμε το ΠΝ, είτε ας το καταργήσουμε. Δεν υπάρχει μέση λύση, τα “μεσοβέζικα” μας τελείωσαν εδώ και χρόνια. Αν έχουμε αποφασίσει κι εμείς, να μην εκμεταλλευτούμε το πετρέλαιο ή/και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου γιατί “θα κοστίσει”, απλά να το ξέρουμε. Τις αποστολές της Ακτοφυλακής της κάνει μια χαρά και το Λιμενικό, ας αφήσουμε το ΠΝ στην ιστορία, γιατί εκεί οδηγείται με τα “ιστορικής αξίας” πλοία του. Τραγικά τα λέμε; καθόλου!

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Θα αρχίσουμε από τα “δύσκολα”. Τις γαλλικές φρεγάτες, που λέγαμε να πάρουμε τα 1ο και 3ο πλοίο, έχουμε πάει στο 2ο και 4ο, μάλλον πάμε για 3ο και 5ο, αλλά δεν αποκλείουμε τελικά να πάρουμε το 6ο και 7ο… Ειλικρινά, καθώς οι συζητήσεις μοιάζουν συνεχείς, τηρούμε τη δέσμευσή μας να μην γράφουμε τίποτα επί του θέματος, ειδικά για την τιμή, που είναι πλέον σχεδόν εκλογικό ποσοστό, όλα παίζουν!

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Αντί της αγοράς 2 Belh@rra για το ΠΝ, μήπως είναι χρησιμότερη μια Μοίρα μαχητικών Rafale για την ΠΑ;

Πάντως, το ΠΝ δείχνει να παραμένει προσηλωμένο στις επιλογές του, και θα αγοραστεί ένα πλοίο με 24 ASTER 30, 8 SCALP NAVAL, 8 Exocet MM40BlockIIIc, 1 X 76 mm STRALES, ίσως RAM/Phalanx, ενώ το θέμα ECM παραμένει ανοιχτό. Έχει γραφτεί από έγκυρο μέσο πως τον Ιούνιο αναμένεται η Γαλλίδα ΥΠΑΜ Παρλί στην Αθήνα, αλλά οι ελπίδες μας να προχωρήσει το όλο θέμα μάλλον έχουν εξανεμιστεί…

Πόσο θα επηρεάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος ο κορωνοϊός; Τι θα απογίνει με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες, τα MH-60R, τις Belh@rra;

Τώρα, “παίζει” και η αμερικανική προσφορά, με το χαμηλότοκο δάνειο για τις LCS/MMSC. Οι Αμερικανοί “κομίζουν” κι άλλες “εκπλήξεις” (θετικές εννοοούμε), και αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην ενδιάμεση λύση. Μέσα στον Μάιο ο ΥΠΑΜ Ν. Παναγιωτόπουλος θα ταξίδευε στις ΗΠΑ για να συζητήσει και αυτό το ενδεχόμενο, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.

Οι ΗΠΑ ίσως να προσφέρουν τις LCS/MMSC με χαμηλότοκο πολυετές δάνειο, μπορούμε να βρούμε 120 εκ ετησίως;

To ταξίδι, όπου θα συζητηθούν οι δυνατότητες για LCS/MMSC  αλλά ΚΑΙ Arleigh Burke, προγραμματίζεται να γίνει τον Ιούλιο, αν όλα πάνε καλά στις ΗΠΑ με την πανδημία. Τα νούμερα όμως που βλέπουμε κάθε μέρα στις ΗΠΑ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

CEO Naval Group: Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες να αγοράσουν LCS και να αφήσουν τις Belh@rra!

Υπάρχουν επίσης από έγκυρες πηγές αναφορές πως οι συναντήσεις του ΥΠΑΜ θα γίνουν διαδικτυακά, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, συμφωνίες αυτού του επιπέδου δεν κλείνονται με τηλεδιάσκεψη. Μιλάμε για ναυπηγικά προγράμματα και πιθανή μεταβίβαση στρατηγικών assets (Arleigh Burke, Ticonderoga)  που χρήζουν λεπτών διπλωματικών και επιχειρησιακών συμφωνιών.

Tο Αμερικανικό Ναυτικό αναπτύσσει όπλο λέιζερ επί των LCS

Το θέμα όμως είναι πως το ΠΝ επείγεται, και είναι αλήθεια πως δεν θα καταφέρει να κάνει πολλά χωρίς να ενισχύσει άμεσα το Στόλο. Έτσι υπάρχουν κι άλλες λύσεις, για τις οποίες μαζεύουμε στοιχεία, και είμαστε σε φάση επιβεβαίωσης, και είναι ενδιαφέροντα.

Τώρα, καθώς ακόμη κι αν αγοραστούν οι Belh@rra, ακόμη κι αν αγοραστούν οι LCS/MMSC, ακόμη κι αν παραχωρηθούν άμεσα (όπως έχει ζητηθεί) τα Arleigh Burke, το ΠΝ θα αρχίσει να τα αξιοποιεί μετά από λίγα χρόνια. Συνεπώς χρειάζεται και άμεση, και ενδιάμεση λύση. Αυτή πρέπει να είναι υποχρεωτικά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Τι σημαίνει για το ΠΝ η δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο Σούδας; Προετοιμασία για Arleigh Burke/ Ticonderoga;

Καθώς όμως το πρόγραμμα είναι υψηλό, απαιτεί έγκριση από την Βουλή για την ΕΝΑΡΞΗ. Πρόσφατα εισήχθει στη σχετική Επιτροπή, και αναμένονται εξελίξεις άμεσα. Το πρόβλημα είναι πως το ΠΝ έχει τα πάντα έτοιμα από τον περασμένο Δεκέμβριο τουλάχιστον. Θα ήταν χρήσιμη μια απάντηση στην ερώτηση, γιατί περιμένουμε 6 μήνες για να ξεκινήσει αύριο κάτι, που θα έπρεπε να είχε τελειώσει χτες.

Oι ΗΠΑ παραχωρούν άμεσα 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, πιθανή ημερομηνία άφιξης, Μάιος 2020

Το θέμα είναι πως μάλλον το ΠΝ θα πάρει μια μικρή ανάσα στον προϋπολογισμό του προγράμματος, και έτσι αν κάτι αξίζει λίγες δεκάδες εκ. ευρώ παραπάνω, να μπορεί να το επιλέξει. Μακάρι λοιπόν να δούμε κάποιο ραντάρ AESA στη θέση του απηρχαιωμένου LW-08, που πλέον δεν μπορεί ούτε καν να αξιοποιήσει το μέγιστο βεληνεκές των ESSM. Δυστυχώς μιλάμε για μια τραγωδία, που δεν έχει τέλος.

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των Belh@rra από τη χώρα μας;

Με την ίδια επιτροπή θα δούμε και τέλος ήδη στο “δράμα” των τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214HN. Παρά τα όσα έχουν γραφτεί, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση, και δεν θα ήταν νόμιμο να υπάρξει, αφού δεν έχει ξεκινήσει η ανταγωνιστική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες έχουν καταθέσει προσφορές, και κάποιοι προσφέρουν περισσότερα από τους άλλους. Το ΠΝ θα αποφασίσει, και δεν έχει “προτιμήσεις”, παρά μόνο το συμφέρον της χώρας μας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Θα προχωρήσει “τίποτα” στο ΠΝ; Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, τορπίλες, MH-60R, νέα ή μεταχερισμένα πλοία; Enough is enough

Τα ελικόπτερα MH-60R γνώρισαν απίστευτη “δημοσιότητα” καθώς σε κάποιους διαφεύγει το γεγονός ότι υποχρεώνουμε αξιωματικούς του ΠΝ να επιχειρούν με ελικόπτερα AB-212ASW εν έτει 2020. Είναι του ίδιου τύπου με το ελικόπτερο που χάσαμε αξιωματικούς στα Ίμια το 1996, και στην Κίναρο.

Ποια είναι δηλαδή η εναλλακτική πρόταση; να πετάμε με ΑΒ-212 μέχρι να σβήσει ο ήλιος ή να κάνουμε πως κοιμόμαστε όταν η ΕΥΠ μας πει πως τα τουρκικά υποβρύχια έφυγαν από τους Ναυστάθμους; Αυτό ήταν της “μόδας” πριν κάνα δίχρονο, και στην τελική το ΠΝ δεν κοιμάται. Βέβαια μπορούμε να πάρουμε και Ka-32, μια χαρά θα συμφωνήσουμε τότε…

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Προς υπογραφή 2 LOA για το ΠΝ για 4 ελικόπτερα MH-60R και εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6 από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα!

Υπάρχουν πολλά άλλα μικρά προγράμματα για το ΠΝ που ναι μεν τρέχουν, αλλά δεν γνωρίζουν δημοσιότητα είτε γιατί “δεν πρέπει” είτε γιατί δεν χρειάζεται. Πάντως υπάρχει κινητικότητα στο θέμα των UAV, αλλά και σε άλλα, ήσσονος σημασίας προγράμματα, υψηλής επιχειρησιακής αξίας.

Έκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην Ελλάδα

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει ανάγκη να μας “αγχώνουν”. Υπάρχει ο παλιός καλός τρόπος, του “ρίχνω την ευθύνη σε άλλους”. Έτσι, μπορούμε άνετα να τα ρίξουμε όλα στον κορωνοϊό, και να μην δώσουμε “φράγκο” για το ΠΝ. Άλλωστε, εδώ και 12 χρόνια οι ΕΔ πάντα είναι στο τέλος των “κοινωνικών μας αναγκών”.

Ποτέ δεν ήταν η Άμυνα προτεραιότητα. Έτσι, σήμερα θα πούμε πως φταίει ο “κακός ιός”, η “πανδημία”, και όταν χάσουμε κανά νησάκι, τότε θα φταίνε οι άλλοι, “οι ΗΠΑ”, “η ΕΕ”, το “Κεφάλαιο” (όχι του Μαρξ, το άλλο, το Μεγάλο) κοκ. Ποτε όμως εμείς οι Έλληνες και οι επιλογές μας.

208 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
208 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
LYK
LYK
4 years ago

Για ΜΕΚΟ μόνο όπλα. Exocet 3c. και vulcano.

Belharra επιμηκυμενες και ,SMX 31.

Alexandros
Alexandros
4 years ago
Reply to  LYK

Μόνο όπλα χωρίς νέο ραντάρ και χωρίς αναβάθμιση του MK48 και των phalanx στις MEKO θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό

Gunner
Gunner
4 years ago

Από το 2004-5 και μετά η άμυνα μπήκε σε τελευταία μοίρα.

kentavros
kentavros
4 years ago
Reply to  Gunner

Ακη(Τσοχατζοπουλο) θα λεμε και θα κλαιμε….

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  kentavros

Όχι κι έτσι !! Δεν θα αναπολήσουμε έναν αποδεδειγμένα καταχραστή…… 😡

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  x-m

Κι όμως κύριοι … το σχόλιο του kentavros θίγει 2 πλευρές του ανδρός. Μεταξύ αστείου και σοβαρού υποθέτω. Φυσικά ο Άκης ήταν αρχικλεφταράς. Εκτός αυτού όμως ήταν και πολύ βαρύ πεπόνι στο κόμμα του. Μην ξεχνάμε πως αυτός ο άνθρωπος παρα λίγο να ήταν πρωθυπουργός. Ο Κώστας Σημίτης τότε είναι σαφές πως τον έβαλε εκεί για να έχει την ησυχία του – την πολιτική – καθότι ο ανήρ(ο Άκης) ήταν και φιλόδοξος οπότε ήθελε να δείξει έργο. Δεν ξέρω κατά πόσο ήξερε το πάθος του για αρπαχτές αλλά ο συνδυασμός των 2 αυτών στοιχείων οδήγησε στο εξοπλιστικό όργιο τότε. Κι ότι πρόλαβε “άρπαξε” κι ο Γιάννος. Έκτοτε σχεδόν τπτ. Ότι έχουμε είναι από τότε … πάτριοτ, εφ16(60), Μ2000-5μκ2 κλπ,κλπ,κλπ. Βέβαια έπαιξαν ρόλο και η φάπα των Ιμίων αλλά και η ένταξη στην ΟΝΕ. Έπρεπε να πληρώσουμε το “εισιτήριο”. Τώρα δεν υπάρχει τπτ από όλα αυτά ενώ θεωρώ πως κεντρική πολιτική γραμμή είναι να το ρισκάρουμε που είπε κι ο προηγούμενος πρωθυπουργός. Μην τσιμπάτε γενικώς. Σε διπλωματία, άμυνα κι εξοπλισμούς η γραμμή είναι κοινή. ‘Αλλως ειπείν … όποιος θέλει τα πετρόλαδα ας πολεμήσει γι’ αυτά.

Observer
Observer
4 years ago
Reply to  dimitrov

Θα πω ότι αξιόλογο έχουμε είναι από την υπουργεία του….Όσο για τα μπικικίνια τα μοιράστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί του ΚΥΣΕΑ συν το κόμμα. Αναλογικά βέβαια…Τον ενέπλεξαν φυσικά μόνο για το λόγο οτι έφερε ρωσικό οπλισμό στη χώρα….Βλέπουμε ότι οι καταχρήσεις συνεχίζονται από τότε έως σήμερα(μικρότερα ποσά βέβαια)χωρίς τιμωρία. Ο Σημίτης βέβαια ήταν “αδιάφθορος”…..

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  kentavros

😆 😆 😆

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  kentavros

ελπίζω να το λες αστειευόμενος

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Ο μονος τρόπος να αυξηθεί ʼΜΕΣΑ η αποτροπή του Ναυτικού στο Αιγαίο αλλα και στη Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ΤΟΡΠΊΛΕΣ για τα 5 AIPs

Εδώ και 10 χρονια δεν έχει προχωρήσει ένα πρόγραμμα 100 mill !!!

Τόσο η πολιτiκή όσο kai h στρατιωτική ηγεσία πρέπει να λογοδοτήσουν επιτέλους για αυτό το θέμα

Γιατί δεν προχωρανε οι τορπίλες?

Μήπως γιατί κάποιοι έξω από τη χωρα δεν θέλουν να αποκτήσουμε πραγματική αποτροπή απέναντι στους γείτονες?

Τι κάνει η στρατιωτική και πολιτκή ηγεσία?

Τις καρέκλες τους κοιτάνε μονο?

Τα ίδια ισχύουν και για τα αντίμετρα των υποβρυχιων

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση

AʼΜΕΣΗ ΛΎΣΗ ΤΏΡΑ και για τορπίλες και για τα αντίμετρα
Πρέπει να αναζητηθεί AʼΜΕΣΗ παραχώρηση σύχρονων τορπιλών μέχρι να έρθουν οι νέες

Αλλιώς έχουμε να κάνουμε με ΜΕΙΟΔΌΤΕΣ

Για τα ελικόπτερα
Έχουμε 11 SEA HAWK ΧΩΡΊΣ FOS & με χαμηλότατες διαθεσιμότητες
Και αντί να τα εκσυχρονίσουν πάνε να παραγγείλουν αλλα !!

να επιχειρούν από ποίες φρεγάτες ?
από 4 MEKO και 3 S??
7 στο σύνολο για 11+4=15 ελικόπτερα???

Τι μας λέτε τώρα περί AB212 replacement!!

Aλλη επιλογή που δεν εξηγείται από τη κοινή λογική δεδομένων όλων των παραπάνω

εάν διαπιστωθεί αδυναμία ενόψει του επερχόμενου επεισοδίου με τους συμμαχους όπως τους αποκαλεί ο Δένδιας κάποιοι πρέπει επιτέλους να ΛΟΓΟΔΟΤΉΣΟΥΝ
Η κοροϊδία και το epikoinvnianko δούλεμα δεν μπορεί να συνεχιστούν !

Dimitris_jp
Dimitris_jp
4 years ago
Reply to  CKfurious

Υποψιαζομαι οτι τορπιλες δεν παραγγελνουν, γιατι δεν εχουμε πληρως επιχειρησιακα υποβρυχια να τις ριξουν. Ισως για αυτο τρεχουν να αγορασουν ελικοπτερα και αεροπλανα.
Πλακα θα εχει να δουμε ποσο θα κρατησει ι ιστορια με τις επισκευες και ενεργιες για να τα κανουν πληρως επιχειρησιακα.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Dimitris_jp

Και εάν παραγγελθούν αύριο ποτε θα έρθουν?
Βάλε τουλάχιστον 18-24 μήνες και βλέπουμε!

Για αυτό πρέπει να απαιτηθεί να δοθούν μερικές ως ενδιάμεση λύση

Η εντύπωση που έχω είναι πως οι εργασίες στα υποβρύχια γίνονται για να δικαιολογηθεί η πληρωμή των μισθών στους εργαζομενους στο Σκαραμαγκά!

εάν δεις τις δαπάνες το συντριπτικό ποσο πάει εκεί όχι για υλικά
Θα μπορούσαν να γίνουν εντός ναυστάθμου αλλα φοβούνται το πολιτικο κόστος να τελειώνουνε με τα τελειωμένα ναυπηγεία!

Tango.Alpha
Tango.Alpha
4 years ago
Reply to  CKfurious

Προτιμώ το δεύτερο σχόλιο σας. Το πρώτο ήταν πολύ κοντά σε θεωρίες συνωμοσίας.

Το θέμα είναι ότι κόπηκαν αμυντικές δαπάνες με λάθος τρόπο: διατηρήθηκαν θέσεις αξιωματικών και στρατόπεδα και κόπηκαν δαπάνες συντήρησης και αναβάθμισης.

Και έτσι πληρώνουμε και τα ναυπηγεία που δεν κατασκευάζουν αλλά κοιτάζουν τα υποβρύχια.

GATA
GATA
4 years ago
Reply to  Tango.Alpha

Οντως μοιαζει λιγο θεωρια συνωμοσιας, παρολο που ειναι χτυπητο παραδειγμα 20 χρονια χωρις τορπιλες για 100 εκατομμυρια την στιγμη που εχεις πληρωσει καποια Δις για τα υποβρυχια!
Μετα το κοιτας καλυτερα και καταλαβαινεις πως εδωσες καποια Δις για τα πιο συγχρονα αρματα μαχης της περιοχης τα οποια με καποιες χιλιαδες DM63(A1) για λιγα εκατομμυρια Ευρω στον σωστο χρονο(δλδ με την παραδοση των αρματων να ηταν διαθεσιμα) θα ΤΣΑΚΙΖΑΝ το οτιδηποτε βρεθει μπροστα τους και στην ουσια δεν υπηρχε κατι να τα σταματησει αλλα….Ηρθαν too little too late τα πυρομαχικα , σχεδον σαν συμπτωση με την αφιξη των 350 μτχ leo2a4 των απεναντι…

Μετα παλι καποια ΔΙς Ευρω για τα υπερσυγχρονα ελικοπτερα Apache Longbow οπου την εποχη τους ο συνδυασμος με Hellfire Longbow με ικανοτητα νυχτερινου αγωνα, fire&forget , lock on before/after launch , salvo fire ηταν απλα μπροστα καποιες ΔΕΚΑΔΕΣ χρονια απο τους απεναντι αλλα για καποιο λογο απλα δεν παραγγελθηκαν ποτε οι AGM-114L , ουτε καν ρουκετες με καθοδηγηση Laser.
Με καποιο μαγικο τροπο και οι βιομηχανιες των Συμμαχων πηραν ζεστα ΔΙΣ απο εμας αλλα και η ισορροπια δεν αλλαξε για καποιες λεπτομερειες/μικρα σε κοστος συμβολαια πυρομαχικων/FOS,διαθεσιμοτητες κλπ.
Μπορω να συνεχισω για πολυ ακομα και με αλλα παραδειγματα αλλα θα στεναχωρηθω βραδιατικα

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  Tango.Alpha

Αν μιλαμε για γερμανους να πιστευεις τα παντα.Οι ανθρωποι ειναι πιο ανθελληνες και πιο φιλοτουρκοι και απο τον ιδιο τον Ερντογαν.

dimitrov
dimitrov
4 years ago
Reply to  GK21

Παιδιά … κακά τα ψέματα … οι παραδοσιακές συμμαχίες μένουν για καιρό έστω και τρανσφόρμερ …. τα ναυτικά κράτη συντάσσονται με τα ναυτικά κράτη και οι ηπειρωτικές δυνάμεις με τις ηπειρωτικές δυνάμεις ….. Η αντάντ και οι κεντρικές αυτοκρατορίες καλά κρατούν ακόμα …..

Dimitris_jp
Dimitris_jp
4 years ago
Reply to  CKfurious

“Βάλε τουλάχιστον 18-24 μήνες και βλέπουμε!”

“Πλακα θα εχει να δουμε ποσο θα κρατησει ι ιστορια με τις επισκευες και ενεργιες για να τα κανουν πληρως επιχειρησιακα.”

😉 😆

Dimitris
Dimitris
4 years ago
Reply to  CKfurious

Άντε οι Γερμανοί δεν μας πουλάνε τορπίλες. Οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να πουλήσουν; Δε νομίζω… Αλλά όταν πας με προϋπολογισμό 500 εκ € τα λεφτά δε φτάνουν. Όχι ότι έχεις άδικο να έχεις υποψίες…

phormio
phormio
4 years ago
Reply to  CKfurious

@ckfurious

Η απαντηση ειναι ναι, για την καρεκλα καιγονται μονο.
Η αποτρεπτικη ικανοτητα να ξερεις νεαρε μου, εγκειται στον αριθμο αντιναυαρχων, υποναυαρχων και αρχιπλοιαρχων. Δευτερευοντως εγκειται στο αν ο αξιοτιμος κυριος James Taiclet, προσφατα διορισθεις ceo της LM, μπορει να παει με το κεφαλι ψηλα στο 1ο supervisory board meeting και να προσθεσει σε ενα excelακι την παραγγελια για τα romeo. Αυτα.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  phormio

Εάν θυμάμαι σωστά τα νούμερα:
4
11
32
Το 40% του προσωπικού είναι αξιωματικοί!!!

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  CKfurious

Στατιστικά από τα lidl….
Δύο πράγματα έχουμε σε αφθονία. Το ένα είναι οι θέσεις ανωτάτων. Δλδ μιλάμε για γύρω στα 80 άτομα υπεράριθμα.
Δεύτερον στρατόπεδα για να μπορεί να τρέφεται το κάθε χωριό σε μεσσολόγγια, Πελοπόννησους και λοιπές παραμεθόριες περιοχές.

Με 16.000 Αξιωματικούς σε σύνολο 140.000 υπηρετούντων έχεις 40%?

Σε επιστράτευση θα πάρεις άλλες 200.000 κόσμο. Πόσοι θα είναι οπλίτες και πόσοι αξιωματικοί?

Η εμμονή σου μοιάζει με την παλιά φτηνή κομουνιστική προπαγάνδα που έλεγε “100 οπλίτες νεκροί, 12 αξιωματικοί νεκροί- άρα οι αξιωματικοί κρύβονται για να σκοτώνονται οι στρατιώτες”.*

* επειδή είναι φτηνή δεν σημαίνει ότι δεν πιάνει σε κάποιον που δεν ξέρει να διασταυρώνει τα δεδομένα. Άρα διευκρινίζω ότι σε μια δύναμη 2.000 ανδρών αντιστοιχούν 150-200 αξιωματικοί μαζί με τα επιτελεία (που δεν πολεμάνε). Επομένως είναι λογικό να έχεις και τέτοιες αναλογίες στις απώλειες…..

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  chriss8

Το 40% αξιωματικοί αφορά το Ναυτικό
Κρατάμε πλοία και υποβρύχια 50etias για να δικαιολογιόνται θέσεις και μισθοί και γαλόνια!

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  CKfurious

Σόρυ. Στο ναυτικό αλλάζει το πράμα. Καταρχήν δεν ξέρω την αναλογία αξιωματικών/υπαξιωματικών/ναυτών ενός πλοίου.

Και εγώ μαζί σου σε αυτά που ζητάς. Νέα πλοία. Ουσιαστική ύπαρξη του ναυτικού, του στρατού και της αεροπορίας. Τα λεφτά μας να πιάνουν τόπο αντί να μπαλώνουν τα προβλήματα και να δημιουργούν ψευδαισθήσεις!

Αλλά πρέπει να δούμε τα πραγματικά δεδομένα, για να απαιτήσουμε τις σωστές λύσεις!

Στο ελληνικό κράτος δεν χρειάζεσαι μια θέση για να κρατήσεις έναν μόνιμο Δημόσιο ή Στρατιωτικό Υπάλληλο. Και όλα τα πλοία να τα παροπλίσουμε πάλι αυτοί θα μείνουν και μάλιστα χωρίς καθήκοντα. Τα πλοία όμως θα τα κρατήσουμε και για άλλα 100 χρόνια, γιατί οι απέναντι έχουν 3 φορές μεγαλύτερο στόλο και γιατί εμείς δεν αγοράζουμε νέα πλοία! Ποιος θα πάρει την πολιτική ευθύνη να πει ότι παροπλίζει 6 υποβρύχια, λόγω ηλικίας, χωρίς να έχουμε πάρει τουλάχιστον 4 καινούρια! Γιατί τότε με μισό θερμό επεισόδιο, θα πούμε, “τι καλά να είχαμε έστω 6 παλιά υποβρύχια”….
Η απειλή στην θάλασσα αποτελείται από 16 φρεγάτες, 10 κορβέτες και 10+4 υποβρύχια. Ξέρουμε εμείς, που είμαστε εκτός χορού, αν 12 φρεγάτες είναι πολλές? Μπορείς να έχεις αποτροπή με μόνο 5 υποβρύχια? Γιατί αν βουλιάξεις στον άλλο 5 φρεγάτες αλλά χάσεις όλα τα μεγάλα νησιά, ο εχθρός παίρνει value for money! Το αντίθετο της αποτροπής!

Επίσης περί αναλογιών. Ο κόσμος μεγαλώνει τόσο σε βαθμούς όσο και ηλικία αλλά δεν έρχονται καινούριοι. Επιπλέον αυξήθηκε το όριο παραμονής από τα 25 στα 40 χρόνια. Όταν έγιναν οι μελέτες το 1995 και το 2000 για το τί προσωπικό θα προσλάβει η χώρα, κανείς δεν έβαλε μέσα τις παραμέτρους του παγώματος εισροής κόσμου για μια δεκαετία. όπως και δεν περίμενε κανείς ότι θα πρέπει να κρατήσεις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για επιπλέον 15 χρόνια όλο αυτό τον κόσμο!
Άρα έχουμε ξεμείνει με ένα σωρό υπαξιωματικούς που έπρεπε να είχαν βγει στην σύνταξη (ή κατά την γνώμη μου να κατευθυνθούν σε νέα δουλειά και/ή να παίρνουν ένα μέρος αυτής) ενώ τώρα είναι ανθυπασπιστές και σημαιοφόροι με ορίζοντα να κάτσουν πολλά χρόνια! Το ίδιο με τους αξιωματικούς που είχαν Career path 25+10 χρόνων και τώρα πήγε στα 40! Με λιγα λόγια εμείς τους κρατάμε με το ζόρι, λόγω κατάρευσης του ασφαλιστικού!!!!!!
Είσαι μεγάλος σε ηλικία και πιστεύω δύσκολα θα το δεχτείς, αλλά σπάνια ένας 50+ είναι χρήσιμος σε ένα στράτευμα.

Άρα δεν χρειαζόμαστε λιγότερα πλοία. Θέλουμε καινούρια πλοία και καινούριο κόσμο…..

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago
Reply to  CKfurious

Τα πλοία και τα υποβρύχια 50 χρόνων κρατούνται επιδει δεν μπορούμε να τα αντικαταστουν εξαιτίας της λυψηδριας στα κονδύλια της άμυνας….για να καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε όλη την σαπιλα στο πολεμικό ναυτικό,στο πεζικό και στην αεροπορία(είναι σε Κάπος καλητερη Μύρα από πολεμικό ναυτικό και πεζικό)θέλεις πάνω από 20 δις…δηλαδή 1,5 δις για μια 15αιτια..τον αμάραντο(να μην πω την κακή λέξη)κλεγανε…

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Η τεχνολογικα ανεπτυγμενη Ταιβαν εχει υποβρυχια της δεκαετιας του 1940 (Hai Shih class) και εχει να αντιμετωπισει την Κινα που ειναι υπερδυναμη. Επομενως τα 50 χρονα υποβρυχια δεν ειναι και ασχημα, ειδικα οταν ο αντιπαλος εχει παρομοια.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Οι Ταϊβανέζοι έχουν μείνει με τις αρχαιολογίες διότι κανένας δεν τολμάει να τους πουλήσει σύχρονα υποβρύχια και να έχει μετά τους Κινέζους τσαντισμένους μαζί του!

Στη περίπτωση μας οι γείτονες έχουν πιο σύχρονα και εκσυχρονισμένα υποβρύχια μαζίμε σύχρονες τορπίλες που κάνουν τη διαφορα
Τα τελευταία tουρκικα 209/1400 έχουν το ίδιοCMS/sonar suite με τα ελληνικά 214 για να μην ξεχνiομαστε!!!

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  CKfurious

Η απάντηση σου ισχύει και για μας. Μόνο που εδώ δεν φταίει ότι δεν μας πουλάνε. Φταίει ότι δεν θελουμε να πληρώσουμε για να αγοράσουμε!

phormio
phormio
4 years ago
Reply to  CKfurious

15 ναυαρχους σε ενα μικρο green water (soon to be brownwater) ναυτικο. Στη Βρετανια ειναι σκανδαλο το γεγονος οτι εχουν 34 ναυαρχους σε ενα πυρηνικο blue water ναυτικο με global commitments.

Ζηλευω μικρες χωρες τυπου Φινλανδια που δεν εχουν δημοσιους υπαλληλους στην ηγεσια της αμυνας τους, αλλα συνεπεις επαγγελματιες

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  phormio

Την ηγεσία την φιλτράρει πολύ προσεκτικά ο πολιτικός κόσμος, ο οποιος εκλέγεται από τον λαό…..

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Σημείωση !!! Οι τορπίλες δεν νομίζω να έχουν μόνο 100εκ … 18 τορπίλες οι ταιβαν τις πληρώνει 180εκ$

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

https://turkishnavy.net/2014/05/15/turkey-requests-mk-48-torpedoes-from-usa/

Η κάθε συμφωνία είναι διαφορετική
Δεν νομίζω πως παίζουν mk48 για τα ελληνικά υποβρύχια
Λες να πληρώσουμε για να κάνουν οι τούρκοι τη διασύνδεση με το ISUS
όπως την έχουν κάνει στα δικά τους?

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Οι τουρκ εχουν και τις γερμανικες !!!!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

f21 η μόνη λύση

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  sotbak

Οι F21 δεν είναι πιστοποιημένες σε ISUS και σε γερμανικά υποβρύχια
Οι Γάλλοι ισχυρίζονται πως η δiασυνδεση γίνετε μέσω ενός ενδιαμεσου συστήματος MIGAL νομίζω το λένε

https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2017/01/f21-the-french-navys-new-heavyweight-torpedo.pdf

Εάν θέλουμε περιπέτειες και καθυστερήσεις νομίζω πως είναι η καλύτερη λύση!

epampapas
epampapas
4 years ago
Reply to  CKfurious

Tα ελικόπτερα είναι της γνωστής εταιρίας με το αμφιλεγόμενο επίσης πρόγραμμα των P-3

Εγώ τα λέω χρόνια εδω μέσα, για το ποιος αποφασίζει στα επιτελεία.

Ζούμε τώρα τον καιρό που θα αρχίσουμε να πληρώνουμε αυτές τις επιλογές.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  CKfurious

F21

Animades
Animades
4 years ago
Reply to  CKfurious

Τά 214 HN , που θυμίζω ότι όπως και στα 209 , Το Π.Ν. πρώτο παγκοσμίως παρήγγειλε και παρέλαβε , έχουν , παρ ‘όλες τις κρίσιμες αστοχίες με μεγαλύτερη την έλλειψη των νέων τορπιλών , ακόμα και τώρα, σημαντικά (στρατηγικά) πλεονεκτήματα (αρκεί να δουλεύουν και να είναι στην Θάλασσα ), όπως :
Είναι αθόρυβα , πολύ περισσότερο από οποιοιδήποτε άλλο Υ/Β στην
ΝΑ μεσόγειο και άρα πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμα .
‘Έχουν εξαιρετική αντίληψη του τι συμβαίνει στο ευρύτερο περιβάλλον επιχειρήσεων τους . (παθητικοί αισθητήρες – επικοινωνίες , επεξεργαστική επάρκεια , κονσόλες , κτλπ)
Με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης που διαθέτουν μπορούν να παραμένουν σε κατάδυση για δύο ή περισσότερες – συνεχόμενες – εβδομάδες , χωρίς να είναι υποχρεωμένα να ανεβαίνουν στην επιφάνεια κατά το διάστημα αυτό ,,,!!!
Μόνο τα πυρινοκίνητα Υ/Β , έχουν αντίστοιχες δυνατότητες ..

https://www.ptisidiastima.com/proposed-legislation-for-submarine-program-conclusion/#comment-216191

x-m
x-m
4 years ago

Ήρθε . Άντε και κάτι που να μην έχει Δένδια !!

SABRE
SABRE
4 years ago

Το άρθρο σας κινείται σε σωστό τόνο. βιαζόμαστε. Δύο παρατηρήσεις : 1) επειδή το θέμα της ναυπήγησης θα τραβήξει σε χρόνο ενώ το πρόβλημα είναι ήδη εδω το βάρος (χρήματα) και οι ελπίδες μας πέφτουν στα μεταχειρισμένα. αν είναι να δώσουμε κάτι παραπάνω ας είναι για TICO ή ΑΒ τα οποία είναι υπεραρκετά σε δυνατότητες και έρχονται γρηγορότερα. 2) πόσο σωστό ειναι να ξεκινήσουμε εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ πρίν έρθει η ενδιάμεση λύση υπο την λογικη ότι για όχι λιγότερο από 8-10 μήνες το πλοίο θα ναι off.

Stavrogin1
Stavrogin1
4 years ago
Reply to  SABRE

επετρεψε μου να διαφωνίσω για τις Μεκο. Με το που ψηφιστει η αναβαθμιση πρεπει να ξεκινισει. Εδω και τωρα. Αν θελουν τα ΑΒ να ρθουν νωριτερα να βιαστουν αυτά οχι να καθηστερουμε εμεις. Αλιμονο αν στηριξουμε την θαλασσια αμυνα μας στην αμερικανική γερουσία

Observer
Observer
4 years ago
Reply to  Stavrogin1

ΒΑΛΕ ΕΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΙ, ΡΙΞΕ ΕΝΑ ΣΑΚΚΙ ΑΛΑΤΙ ΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΡΙΧΝΕΙ Ο ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΌΛΙΑ(ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΟΜΩΣ)ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ Ο ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΌΜΩΣ ΕΣΥ ΡΙΧΝΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΞΥΛΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ….ΚΑΠΩς ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΕΡΟ(Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ)ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ(Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ).Στο μεταξύ Σομαλοί σουλατσάρουν στη γειτονιά μου μαζί με τους έτερους.Θα προτιμούσα Αιθίοπες, Ουγκαντέζους ή έστω Ζουλού.

adpanos
adpanos
4 years ago

Sea Giraffe 4Α θέλουν οι ΜΕΚΟ,
αλλαγή των Harpoon με Exoset στο τελευταίο πρότυπο.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  adpanos

Χμμ εχω παρατηρήσει οτι οι Αμερικάνικοι πυραυλοι εχουν λιγο μεγαλύτερη εμβέλεια και οχι μόνο .
ΠΧ Harpoon bl2 180-200km exocet 180κμ
SM2 -170km Aster30 120KM
Επισης ο SM2 εχει και δευτερεύοντα ρολο ως αντιπλοικος αν χρειαστει !!! Για τον Aster30 δεν εχει ακουστει κατι .

ECG
ECG
4 years ago
Reply to  Digenis

Διγενη οι εμβελειες ειναι πολυ σχετικες στους πυραυλους και επηρεαζονται απο πολλους παραγοντες.

Εννοω οτι η πραγματικη εμβελεια του οπλου ειναι διαφορετικη απ την ονομαστικη που δινει ενας κατασκευαστης. Αν για πχ o SM-2 χανει μερος της κινητικης ενεργειας του κατα την διαρκεια της πτησης τοτε δεν θα θελεις να τον στειλεις απ τα 150χλμ γιατι εχει μειωμενη πιθανοτητα επιτυχιας (ακουγεται οτι ο Aster-30 κανει καλυτερη διατηρησηαλλα αυτα δεν μπορεις να τα ξερεις σιγουρα αν δεν τους βαλεις σε διαγωνισμο. Γιατι προφανως ο καθε κατασκευαστης θα λεει τα δικα του).

Ασε που δεν θες να δωσεις και πολυ χρονο στον αντιπαλο. Πχ οι αντιπλοικοι σε ενα πυκνο περιβαλλον μπορουν να εντοπιστουν πολυ ευκολα (γενικα ενα ρανταρ πλοιου εντοπιζει κατι που κινειται στον οριζοντα περιπου στα 80 χλμ, οχι παραπανω, λογω καμπυλοτητας της γης… ΑΝ ομως ο αντιπαλος εχει για πχ ιπταμενα ρανταρ, αυτα μπορουν να εντοπισουν σε πολυ μεγαλυτερες αποστασεις). Αν τον αντιπλοικο τον εκτοξευσεις απ τα 200 χλμ και ο αντιπαλος τον εντοπισει απο νωρις , τοτε το πλοιο-στοχος θα εχει πολυ χρονο να σχεδιασει πως να αντιμετωπισει το χτυπημα και η πιθανοτητα επιτυχιας ειναι πολυ μικρη (σχεδον μηδεν θα ελεγα… Θα κανει πανω απο 10 λεπτα να διανυσει την αποσταση σκεψου, υπερβολικα πολυς χρονος).

Αν θες την προσωπικη μου αποψη ομως, επιχειρησιακα και οι δυο πυραυλοι για αεραμυνα μια χαρα θα κανουν τη δουλεια τους, οποτε μην ασχολεισαι με τις λεπτομερειες. Διαφορες θα εχουν ομως ειναι υπερ-επαρκεις στο ρολο που τους χρειαζεται το ΠΝ. Το θεμα με το ΠΝ ειναι μην καταληξουμε σε 10 χρονια να τους εχουμε και τους δυο γιατι αυτο θα ειναι αλλο ενα σπουδαιο “επιτευγμα”.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  ECG

Οκ .Ναι μεν αλλά , ειδικά στον SM2 η διαφορα ειναι μεγάλη

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago
Reply to  Digenis

Σε θέμα απόστασης είναι καλύτεροι …όμως οι Αμερικάνοι δεν μας εγκιονται ότι έχουμε το δικαίωμα να τους χρησημοποιησουμε κατά τουρκικού f16,και δεύτερον οι αστερ και οι exocet είναι ποιο σύγχρονοι πυραβλοι,ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ αντοχή κατά ηλεκτρονικών αντιμετρων και ανώτατη ποιότητα…γενικά τα γαλλικά όπλα είναι πολύ ανώτατης ποιότητας

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago
Reply to  Digenis

Και επιπλέον ο αστερ 30 θα πάρει και αναβάθμιση,ενώ ο Sm2 οχι

GATA
GATA
4 years ago
Reply to  adpanos

Να ηταν μονο αυτα καλα θα ηταν ….Τα πλοια πλεον χρειαζονται γενικη συντηρηση-αναβαθμιση σε σχεδον ολους τους τομεις, απο aircondition,ηλεκτρολογικα μεχρι τουαλετες,συγχρονα συστηματα επικοινωνιων.
Δεν μπορουμε να μιλαμε μονο για Sea Giraffe 4Α και Exocet 3c χωρις συντηρησεις μηχανων,συγχρονη σουιτα R-ESM, ELINT, ECM, COMINT , χωρις συγχρονο ρανταρ ναυτιλιας, Laser warning συστημα,, 2χRCWS κατα ασυμετρων απειλων,αναλωσιμα αντιμετρα,link 16/22 και μετα περναμε και σε mk45mod4,phalanx 1b2 και …φαντασια-χρημα να υπαρχει.
Τελος, να εξεταστει εαν με το DP-48 μπορει ο MK48Mod2 των Υδρα να φερει 32 ESSM Block 2.

adpanos
adpanos
4 years ago
Reply to  GATA

GATA μιλώντας για Sea Giraffe Α4 αναφέρομαι σε όλο το πακέτο των Σουηδών.
Βλέπε όπου CMS, Fire control system, Naval Combat System = 9LV
Για ESM το SME -250
κ.λ.π.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  adpanos

συμφωνώ και πάλι είναι ένα καλό πακέτο

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  adpanos

δε νομίζω να αλλάξουμε τους Harpoon, για το ραντάρ συμφωνώ.

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago

Tα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου…για mmcs δεν διαφωνώ αλλά για Arleigh Burke ξεχαστεί….καλό 2030 …δεν αποσειρετε ούτε κουνούπι..εδώ με το ζόρι αποσειρθουν τους δεινόσαυρους που ακούνε στο όνομα tik….για όλα τα άλλα πλέουν τα λισθια….πάλι η πολύτιμη ηγεσία είναι ανάξια να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων …με ζωή τα υποβρύχια Παπανικολής εδώ και 15 χρόνια μισοδουλιες,τα mirage μισοδουλειές,οι S ουτε καν μισοδουλιες δεν ήταν άξιοι να κάνουν,για τις meko εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο μάθετε και πάμε για καλό 21,για τις τορπίλες….κολιονται να κάνουν διαγωνισμό διότι δεν πέφτει μίζα και για αυτό καθηστερουμε…για belharra καλέ μεν αλά πολύ θολό το τοπικό διότι δεν υπάρχει καλή πληρωφορηση και μετά από το 2026….κάτσε τουρκε να πουλήσω το καριοφίλι μου…αφού δεν πρόκειται να παραλάβουμε την 2η φρεγάτα δεν προκειτε αυτήν η υπόθεση να κλησει ούτε του χρόνου τέτοια εποχή…Γιατί???γιατί δεν μας κηνυγαναι….έχουμε χρόνο…ασε με μαμά να κοιμηθώ λίγο ακόμα …..μακάρι τουλάχιστον οι mmcs να έρθουν σε κάνα δυο-τρεις χρονακια μπας και γίνει κάτι

Dimitris_jp
Dimitris_jp
4 years ago

Οσο περναει ο καιρο, τοσο σιγουρευομαι οτι δεν θα παρουμε καινουρια πλοια. Το προβλημα ειναι οτι δεν βλεπω που θα βρουμε και τα καταλληλα μεταχειρισμένα και σε επαρκεις αριθμους.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Dimitris_jp

δαμεν; με τους Ολλανδούς έχουμε πάρε δώσε από την εποχή των Σ……

Voiceofreason
Voiceofreason
4 years ago

¨Γιατί περιμένουμε 6 μήνες για να ξεκινήσει αύριο κάτι, που θα έπρεπε να είχε τελειώσει χτες.¨ Σε μία πρόταση όλη η διάσταση του προβλήματος.

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago

Μακάρι να προχωρήσει κ η Μπελχ@ρρα 2+2 κ τα mmsc, αφού δεν φένεται να πάμε σε gowind η μεκοα200.
Απλα όχι phalanx.

Το ζητούμενο ομως είναι τι παίζει για ενδιάμεση λύση;
Φ123
Φρεμμ η λαφαγεττε;
Arleigh Burke?

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago

Που είναι τα ΑΒ? Τα σαπάκια Τίκο?
Βλέπω μια ξεκάθαρη αντιγαλλική και φιλοαμερικάνικη πολιτική στο σαιτ τους τελευταίους μήνες, και είναι κρίμα απο το πιο φιλελεύθερο και δημοκρατικό σαιτ του αμυντικού χώρου
να διαλέγει πλευρά, αντί να μένει ουδέτερο.
Για τις μπελάρες ούτε που ενδιαφέρεστε απο ότι φαίνετε να κάνετε ρεπορτάζ, απο έτερο σάιτ πάντως η Ram21 έχει κλείσει, και το να υποστηρίζετε το ανέκδοτο του CK ότι η πιο σύγχρονη τεχνολογικά ψηφιακή μικρομεσαία φρεγάτα του κόσμου το 2025 δεν θα έχει ECM/decoys μάλλον δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago

Καθόλου. Φυσικά και δεν σας κατηγορώ γιατί γράψατε για τα ΑΒ και δεν σας βγήκε. Ο καθένας μπορεί να κάνει λάθος όταν μεταφέρει μία δημοσιογράφικη πληροφορια. Ούτε θεωρώ πως χρειάζεται να δώσετε περαιτέρω εξηγήσεις. Αυτό που δεν κατανοώ είναι τα πολλά άρθρα για τις LCS, καινούργιες και μεταχειρισμένες., για το πόσο καλές είναι. Πόσο φτηνές. Τι καλή χρηματοδότηση που θα έχουν. Γιατί δεν έχετε το θάρρος να πείτε ότι αυτά τα πλοία δεν μας κάνουν? Σας λείπουν οι τεχνικές γνώσεις και δεν μπορείτε να τα αξιολογησετε? Μια χαρά γνώσεις έχετε.

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago

Σας έχω στηριξει μεχρι κεραίας απειρες φορές ακόμα και όταν πολλοι εδω μέσα σας κατηγορούν για φιλοκυβερνητικούς.
Και οταν λετε ότι σας κατηγορω “χειρότερα” τι ακριβώς θέλετε να πείτε? Αν πιστευα ότι έχετε καποιο οικονομικο οφελος απο τα αρθρα σας θα ντρεπόμουν να το πω? οχι φυσικά, αρα δεν σας κατηγορησα γι αυτο. Χαιρομαι που γραφω στο πιο φιλευλέυθερο σαιτ του αμυντικου χωρου της χώρας μας.
Απλα η “τάση” να ανεβάζετε τις Lcs και να κατεβαζετε τις μπελαρες (κατα τη γνωμη μου) έχει να κανει ξεκαθαρα με τις προσωπικες προτιμησεις του αρθογράφου/φων υπερ των αμερικάνικων οπλών έναντι των ευρωπαικων.
Ολυμπιακος vs Παναθηναικος
Ρεαλ vs Μπαρτσελονα
Ολοι μας γινόμαστε οπαδοί ηθελημένα η μη.
Εγω μπορει να ειμαι γαλλοφιλος, ο chikichiki αμερικανόφιλος, ο epampapas ρωσοφιλος, αλλα ολοι εμεις ειμαστε σχολιαστες και μικρη σημασία έχει τι θα πούμε. Ο αρθογραφος κατ εμε ωφείλει να είναι ουδέτερος.
Σχολιαστής πάντως που τα “ουρλιαχτα” του έναντι των μπελαρά έδω μέσα δίνουν και πέρνουν, χτές μόλις έγραψε σε άλλο σαιτ, ότι καλύτερα να ονομάζεστε
“Πτήση και Δένδιας” . Τι να πείς?

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago

To ξερω οτι εγινα απότομος και μάλλον φάνηκε σαν να υπονόησα κάτι άλλο.
Θα αυτομπαναριστώ μέχρι να υπογράψουμε για τις μπελάρες.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Το ότι οι LCS/MMSC δεν μας κάνουν είναι η δίκια σου άποψη~!

Ονειρευόσαστε ότι με 2 πλοία του 1+billion το καθένα θα λυθούν όλα τα προβληματα του Ναυτικού που πρέπει να παροπλίσει σχεδόν το 70% των μονάδων του μέχρι το 2030!

Και αυτό με 500mil διαθέσιμα το χρόνο και για τους 3 κλάδους!!

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Αν εθρουν και δεν εχουν πανω 76αρη και επιπρόσθετα σοναρ τροπιδας !!! Να αλλαξεις ιστοτοπο

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Και το 57άρι είναι φοβερό όπλο
Δεν είναι χαζοί οι Αμερικανοι και οι Καναδοί ας πούμε

Το oto76 δεν είναι πρόβλημα

το sonar τρόπιδος στο έχουν γραψεi και άλλοι πως έχει περιορισμένη αξια
λόγω θορύβου από το ίδιο το πλοίο

Εξάλλου τα LCS πλέουν με 40 knots και έχουν χαμηλό βύθισμα πολύ δύσκολο να βληθούν από τορπίλες!

Επιπλέουν φέρουν 2 sea hawk για asw
και έχουν δοκιμαστεί για το ίδιο συρόμενο VDS-CAPTAS 4 με τις bel@des!!!

προσεχε μην σε παρουν τα απονερα απο τα waterjet “στους 40 knots!!

vrooooouuuuuuuuuuummmm vs ntougkou ntougkou ntougkou nta

😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  CKfurious

CK!!!!! ΜΕ ΛΕΝΕ ΡΙΖΟ ΚΑΙ ΌΠΩς ΘΕΛΩ ΤΑ ΓΥΡΙΖΩ!!!!!
Εσύ δεν έκραζες που οι Bel δεν είχαν 127αρι????χχαχαχαχαχαχ τώρα σου κάνει και το 57αρι ????
Άν το hull mounted sonar δεν ήταν απαραίτητο δεν θα το ζητούσαμε στις Eurocorvets
Τώρα για το αν οι MMSC δεν κινδυνεύουν από τορπίλες η επιτήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!!!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Steve

Το 127 είναι μάλλον ο μικρότερος λόγος κραξίματος για τις Bel@des!

Το OTO76 δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να ενσωματωθεί στα LCS/MMSC

Δεν προσεχεις τι γράφω:

Αυτό που έγραψα είναι πως το 57 είναι φοβερό όπλο μην το υποτιμάμε

Έγραψα για τα lcs των 40+ lnot
Τα mmsc πάνε στους 30 knots

Στa χουν γράψει και άλλοι πως το hull mounted sonar είναι μειωμένης απόδοσης λόγο θoρυβου του ιδιου του φορέα

Το ASW γίνετε σε χαμηλές ταχύτητες(<15knots0) με το συρόμενο vds

Τα lcs έχουν αλλα συστήματα για προστασία από τορπίλες νάρκες
Έχω δώσει τα REFERENCES

Οι ευρώ κορβέτες είναι αέρας κοπανιστός !

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Steve

https://www.leonardodrs.com/news/in-the-news/oto-melara-pitching-76-mm-gun-as-option-for-navys-future-frigate/

The 76 mm gun fits onto the LCS hull form, is only marginally heavier than the 57 mm system, and would be simple to backfit onto the ship earlier than 2019

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Τα waterjet !!! Η MMSC δεν εχει waterjet ουτε 40kts και απο οσο ξερω δεν θελουμε waterjet … Οπότε το Sonar τροπιδας συνδέετε αμεσα με την βιωσιμότητα του πλοίου .Αλλιως ενεδρα και Dead .
Οσο για τα 2 ελικοπτερα αυτα ειναι αμερικανικες πολυτέλειες !!οχι ελληνικές !!! To 57αρη αν σου αρέσει παρτο σπιτι σου .Στο ΠΝ το κυριο πυροβολο ειναι πανω απο 76 .

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Για τα LCS έγραψα reeeeeeeeeeeeeee
Από reading comprehension 40 knotsπάλι δύσκολο
Σου έχω γράψει πως τα LCS εφοδιάζονται με αλλα συστήματα κατά τορπιλών

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Οσο για το για το Βύθισμα εχουν 3,9μετρα οι Lcs … .Ειναι αρκετο για να υπαρχει θέμα τορπιλών
Ενδεικτικά οι SV εχουν 2,6 και οι S 4,4

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  CKfurious

“και έχουν χαμηλό βύθισμα πολύ δύσκολο να βληθούν από τορπίλες! ”
Το χαμηλό βύθισμα ενάντια σε τ/λ έχει σταματήσει να παίζει οποιονδήποτε ρόλο εδώ και πολύ, πολύ, πολύ καιρό.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  chikichiki

Οχι μη το χαλάς !!! Ντουκου ντουκου είπαμε ,ενω το waterjet είναι καταπληκτικό …

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  CKfurious

@CKfurious
Πεσμένο σε βλέπω!! Από τα 4 δις έπεσε στο 1 δις ανά πλοίο. Τι έγινε το στρίβειν δια το αρραβώνος!! 😆

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Mavi70

Aʼλλος με READING COMPREHENSION>>???
:silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly:

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago

Την απάντηση μου δεν την ανεβάσατε πάντως.

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Ρε φιλε ειλικρινα τωρα, σε καθε αρθρο υποστηριζεις Γαλλια και πετας 50 upvotes σε καθε σχολιο που υποστηριζει κατι γαλλικο, βγαζει δε βγαζει νοημα. Εισαι μακραν ο πιο φανατικος σχολιαστης εδω μεσα που υποστηριζει μια συγκεκριμενη χωρα (Γαλλια). Κανε οτι θες, δε μου πεφτει λογος, αλλα να κατηγορεις τη πτηση για αυτο που πραττεις εσυ κατα κορον εδω μεσα ειναι ειρωνικο. Ελεος καπου

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago
Reply to  DimitrisXr

Έχω υποστηρίξει και την αναβάθμιση των βαιπερ και την επιπλέον αναβάθμιση των μπλοκ 50 και 30 σε +αντανς, και τα Π-3 0ριον και τα ρομεο και την αγορά των Φ-35 την επόμενη 10ετια όμως που θα έχουν λύσει τις παιδικές τους ασθένειες, σε σχέση με την αγορά των ραφαλ καθώς θα έχουν πλεονέκτημα απέναντι στους τουρκικούς Σ-400. Με λες και οπαδό της λοκχιτ. Κάνοντας χιούμορ λέγοντας το Φ-35 ΚΟΥΒΑ θεωρούμε γαλλοφιλος? Η μήπως επειδή κατηγορώ τους Αμερικανούς ότι έχουν πάρει το 85% των χρημάτων των ελληνικών εξοπλισμών την τελευταία 20ετια και δεν μας δωσαν ούτε κατά διάνοια ένα αξιόλογο όπλο από αυτά που μας δωσαν οι Γάλλοι? Η μήπως πρέπει να αποδεχτώ τα αλουμίνοχαρτα LCS για να μην είμαι γαλλοφιλος?

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Αυτο που λες οτι υποστηριξες την αναβαθμιση των P-3 ORION,να το κοιταξεις….. 😉

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Σε διαφορα σχολια σου προβαλεις πληροφοριες που διαβασες καπου ως απολυτες και αληθινες (οταν αυτες σε βολευουν και κατα το δοκουν). Γραφεις για επιβεβαιωμενες διαμορφωσεις μπελχαρα οταν δεν εχει κλεισει τιποτα, τιμες χαμηλοτατες και φυσικα ανεπιβεβαιωτες (προσφατο παραδειγμα οι ευρωκορβετες με εξοπλισμο αντιτορπιλικου που θα κοστιζαν 350εκατ, μπελχαρες με 2,5δις κλπ) και σχολια του τυπου:

Ας χαρείτε και εσείς σήμερα “μπελαρομάχοι”.
Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος όμως.
Δεν ανησυχώ καθόλου είμαστε κοντά στο να υπογράψουμε
και να αποκτήσουμε την ανωτερότητα των SeaFire-Aster30-Scalp_Naval..

Μαλιστα εχεις ξαναεπιτεθει στην πτηση οτι και καλα δεν αναρτα σκοπιμα καποια πληροφορια που διαβασες σε αλλη ιστοσελιδα σχετικα με τις μπελχαρες, τη στιγμη που ακομα και οι αρμοδιοι παραδεχονται οτι το προγραμμα ειναι στασιμο. Τελος, αμετρητα upvotes σε σχολια για γαλλικα οπλα και αντιστοιχα downvotes σε αντιθετες γνωμες. Οσο για τα αμερικανικα προγραμματα που υποστηριζεις οπως ανεφερες, ε, δεν υπαρχουν και αντιστοιχα γαλλικα.

Kostasmel
Kostasmel
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Αν,λέμε αν,τελικά το πλοίο έχει 3 A50 + 1 A70,με ολοκλήρωση Camm-er και RAM οπως ακούγεται,με Sea Fire και MH-60R θα είναι αστακός και το κορυφαίο πλοίο στην περιοχή.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Φιλε μου….

Οι Αμερικανοι οντως δεν εχουν προσφερει αυτα που καποιοι θελουν να λενε οτι προσφερουν.Μας αντιμετωπιζουν περισσοτερο ως παρακατιανους παρα ως σοβαρη χωρα.Δικαιολογημενα βεβαια.
Η αμυντικη συμφωνια ειναι για γελια και εχει μεχρι στιγμης αποδωσει….μια βυθοκορο….καποια διαλυμενα MarkV και κατι μασκες απο την πρεσβεια…Και δεν θα φερει αυτα που καποιοι υποστηριζουν….Δυστηχως.

Απο την αλλη ομως το να λες οτι υποστηριζεις ενα προγραμμα το οποιο ειναι θνησιγενες δεν δειχνει και πολυ σοβαρη αντιμετωπιση.
Εσυ μπορει να μην θελεις να το παραδεχτεις αλλα τα Belh@rra ειναι τελειωμενα.Οχι απο εμας…Απο τους Γαλλους.Με 6 πλοια ΚΑΝΕΝΑ σχεδιο δεν ειναι βιωσιμο…και παραγγελιες ΔΕΝ θα υπαρξουν….ειδικα με την εισαγωγη της FFGX στους αριθμους που υπολογιζεται και της EPC(εαν και εφοσον).

Αρα εδω θα υπερασπιστω εν μερη το site.Ποιος εγω….Που στα 5 μου ποστ…κοβει τα 4….

Ουτε εγω ειμαι Αμερικανολαγνος..Ουτε εγω υποστηριζω τα LCS…..αλλα οπως και να το κανουμε…απο οποια γωνια και να το δουμε….τα Belh@rra θα ειναι ταφοπλακα για το Π.Ν το οποιο εχει ηδη σκαψει τον ταφο του και εχει μπει και μεσα.

Η μονη λυση ειναι τα FFGX…αλλα δεν θα γινει τιποτα.

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago

Θα ήθελα απλός πληροφορία να ΥΠΕΝΘΗΜΗΣΩ ότι η περσινή πρωταση των Αμερικανών για ένα πλοίο με μόνο 16 Σίλβερ των Αμερικανών για 32 ssm2 και 8 SM2 ,και μέτριες δυνατότητες αεραμηνας και ανθυποβριχιακου πολεμου η lock martin μας το πρόσφερε 1 δις……το κομμάτι …!!!!!και εσένα σε ενοχλεί και λες ότι είναι ταφόπλακα οι belharra με περίπου ανάλογο κόστος..επιδει είναι ποιο ακριβό κατά 300 εκατομ….δεν τα αξίζει…ο ένα 32 aster30 (δεν θα κουβαλαει κάθε μέρα scalp…με την ίδια λογικη που και τα mirage δεν τα κουβαλαναι ούτε και αυτά καθε μέρα)και ο άλλος 8 SM2,ο ένας ένα υπερσύγχρονο ραντάρ,ο άλλος ένα μέτριο ραντάρ,ο ένας ένα από τα καλητερα ανθυποβριχιακα συστήματα,ο άλλος ανθυποβριχιακο σύστημα ναι μεν αλλά για αυτοπροστασία και όχι για να κυνηγάει υποβρύχια Παπανικολής made in turkey….μια απλή σύγκριση που κάνω με το χαζό μου και παιδικό μου μιαλο δεν αντιπαραθετω την ηδεα σου απλός υπενθημιζω κάποιες μικρολεπτομέρειες…όσο για το δάνειο ,σιγά σιγά θα την βρουν την άκρη όπως πάντα,λίγο θέληση να υπάρχει..και αφού μάλιστα η πρώτη θα έρθει το 26 δεν μας βιάζει κανείς να υπογράψουμε…θα πρέπει να πιέσουμε για να κερδίσουμε τα μέγιστα…και τέλος ευελπιστώ ότι θα πάρουμε και τα δύο πλοία και αμερικανικά και γαλλικά εάν έρθουν με ΧΡΗΜΑΤΟΔΩΤΙΣΗ και με τα στάνταρ που επιθυμούμε…

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Διάβασε λίγο πριν γραφεις!

Κατά αρχάς τα αμερικανικα δεν έχουν το γαλλικό VLS SYLVER αλλα το αμερικανικο MK41!!

Θα έχουν το ΊΔΙΟ συρόμενο sonar με τις be@des το CAPTAS 4!!!

Για τα αλλα θέματα έχει γίνει εκτεταμένη τεχνική συζητήσεις σου συνιστώ να τις μελετήσεις πρώτα

Με τους Γάλλους δεν έχουμε καμια ιδέα για το αν και τι χρηματοδότηση προσφέρουν

Εάν προσφέρουν θα είχε ήδη κλείσει η συμφωνία

Aʼμα δεις ποιοι πήραν τα μεγάλα συμβόλαια από το 015 9P-3,F16,ROMEO)θα καταλάβεις για τι έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάρουν και τα πλοία

Έχουν συγκεκριμένο μηχανισμό χρηματοδότησης μεταξύ των άλλων

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Τι να σου γράψει για τις Bel@des???
Από τη μια γράφετε πως έχει περάσει από ΑNΣ /SAGE πως έχει κλείσει η διαμόρφωση και από την άλλη δηλώνει ο υπουργός στο ΒΉΜΑ πως Ακόμα συζητάμε για τη διαμόρφωση και μετά έχουμε το οικονομικό!!
Πάρε το αυγό και κουρευfTO δηλαδή!!!
Για τα ECM/decoys :είναι τακτική των Γάλλων
Δεν είναι όλα τα πλοία εξοπλισμένα με jammers και decoys
Είναι fitted for αλλα όχι fitted with:

Depending on mission requirements and threats, a select number of frigate could deploy with the 4x launchers. It is our understanding that the French Navy already proceed in a similar way with the EW suites of the Lafayette class frigates: not all of them are fitted with jammers. Jammers are swapped between hull depending on operational schedule). This information may not be “set in stone” yet however

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Εδω ειναι οι διαθέσιμες επιλογές
https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-diarkis-stochos-i-isch/

zap
zap
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Αγαπητέ, το χοντρύνατε λίγο.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

“Τα σαπάκια Τίκο?” Τα…τι, Τίκο;

“Βλέπω μια ξεκάθαρη αντιγαλλική και φιλοαμερικάνικη πολιτική στο σαιτ τους τελευταίους μήνες” ξεκάθαρη από που; Για πολλούς όπως φαίνεται δεν είναι ξεκάθαρη.

“Για τις μπελάρες ούτε που ενδιαφέρεστε απο ότι φαίνετε να κάνετε ρεπορτάζ, απο έτερο σάιτ πάντως η Ram21 έχει κλείσει” Υποσχέθηκαν άρθρο πριν λίγες μέρες. Επιπλέον αγνοείς το γεγονός πως πάρα πολλές ειδήσεις ή και “ειδήσεις” δεν αναφέρονται στο σάιτ, αφενός γιατί δεν μπορούν να ασχολούνται με τα πάντα για τα πάντα (έχει συμβεί το φαινόμενο και με πολύ πιο “αθώα” θέματα) και αφετέρου γιατί υπάρχει κι ένα κάποιο επίπεδο το οποίο επιβάλλει την καλύτερη δυνατή διασταύρωση. ‘Άλλο σάιτ” έβλεπε και προσφορά Μιράζ 2000 της Ταϊβάν όταν η Π&Δ ανακοίνωνε πως δεν υπάρχει. Κάποιος από τους 2 λέει βλακείες. Κρίνε εσύ ποιος. Η Πτήση ή ένα από τα αναρίθμητα που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία και πωλούν ειδήσεις με το κιλό;

“η πιο σύγχρονη τεχνολογικά ψηφιακή μικρομεσαία φρεγάτα του κόσμου το 2025 δεν θα έχει ECM/decoys” Εδώ λέει με ξεκάθαρες και λεπτομερείς πληροφορίες πως η σουίτα EW αποτελείται από σύστημα ESM και…αυτό. Active ECM, decoys κλπ στο Stage 2…θα πληρώσετε εσείς το Stage deux, mon ami? https://www.edrmagazine.eu/the-new-generation-digital-native-fdi-belhrra-frigate

“Η μήπως επειδή κατηγορώ τους Αμερικανούς ότι έχουν πάρει το 85% των χρημάτων των ελληνικών εξοπλισμών την τελευταία 20ετια και δεν μας δωσαν ούτε κατά διάνοια ένα αξιόλογο όπλο από αυτά που μας δωσαν οι Γάλλοι?”

Οι κύριοι λόγοι για αυτή την ανισορροπία είναι α)οι διαγωνισμοί (κάποτε κάναμε και τέτοιους) έδειχναν αξιοκρατικά ως καλύτερο υλικό το αμερικάνικο, β)οι ΗΠΑ προσφέρουν όπλα που οι Γάλλοι απλά δεν έχουν (quiz γνώσεων, τα ΠΕΠ τους από που είναι;). Τώρα το τι τόσο αξιόλογο είναι που μας έδιναν οι Γάλλοι αλλά οι Αμερικάνοι δεν μας έδιναν πέρα απ’το παράδειγμα των SCALP που έχει γίνει καραμέλα…

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago
Reply to  chikichiki

Με την αναθεωρημένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, είσαι απόλυτα ικανοποιημένος απο ότι βλέπω Dear. Η βυθοκόρος φοβερή έτσι?

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Ο αντικειμενικός παρατηρητής πράγματι είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος με την τραγικωμωδία της βυθοκόρου. Ο αντικειμενικός παρατηρητής όμως είναι και λογικά άρτιος, οπότε δεν επιδίδεται σε εκτός θέματος πλάνες αχυρανθρώπων νομίζοντας πως έτσι ξεμπέρδεψε. Κάνω λάθος σε έστω 1 πράγμα από αυτά που είπα; Η βυθοκόρος δεν κάνει μαγικά αυτά που λέω λιγότερο σωστά.

Voiceofreason
Voiceofreason
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στην ουσία μία διεθνής σύμβαση την οποία την συνέταξαν δικηγόροι και έγινε δεκτή και από τις δύο πλευρές.
Το εάν εμείς δεν ξέρουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις δε μπορούμε να πετάμε το μπαλάκι στους άλλους.
Ούτως ή άλλως και στη Συμφωνία με τα Σκόπια, η Ελληνική πλευρά που υπέγραψε ήταν κατενθουσιαμένη -μία επωφελής λύση-. Με αποτέλεσμα ενώ τα Σκόπια θα τα λέμε Βόρεια Μακεδονία, η υπηκοότητά τους και η γλώσσα τους θα είναι Μακεδονική. Και πρόσφατα οι Βούλγαροι διεκδικούν τη Μακεδονική γλώσσα τους ως Βουλγάρικη διάλεκτο. Σε τί μας επωφέλησε αυτή η λύση;
Αυτά για τις Ελληνικές διαπραγματεύσεις που εάν πάμε και πιο παλιά θα βρούμε και άλλα τέτοια μαργαριτάρια. Τα λάθη τα δικά μας είναι δικά μας και όχι άλλων.

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Κύριε Ζηκιδη, (και στα υπόλοιπα παιδιά που με ψήφισαν) ευχαριστώ για την θετική σας ψήφο. Με τη ψήφο σας πιστευω πως μάλλον τελικά δεν είμαι και τόσο λάθος αυτή τη φορά, αν και συνήθως το ξέρω ότι γίνομαι υπερβολικός.

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Απλώς το συγκεκριμένο είναι ένα άρθρο αγανάκτησης και άνευ ουσίας – δεν υπάρχει κάποια είδηση. Ιούνιο ο υπουργός θα έχει συνάντηση με την κα Παρλί (νομίζω στη Γαλλία) και Ιούλιο στις ΗΠΑ. Κινητικότητα υπάρχει (σε δύσκολη περίοδο) αλλά μένει να δούμε υπογραφές και αποτέλεσμα. Υπομονή.

Konstantinos_Zikidis
Konstantinos_Zikidis
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Γενικώς αποφεύγω να σχολιάζω για πλοία γιατί δεν διαθέτω τις απαιτούμενες γνώσεις. Όμως εδώ θεωρώ ότι υπάρχουν θέματα ακόμα και στον τίτλο της ανάρτησης: “…εξελίξεις για Belh@rra, LCS, Arleigh Burke…” Εξ όσων γνωρίζω, είμαστε σε επίσημες διαπραγματεύσεις σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες, ενώ ο προηγούμενος ΑΓΕΝ είχε φωτογραφηθεί με την Γαλλίδα ΥΠΑΜ στην κοπή του πρώτου μετάλλου στα γαλλικά ναυπηγεία. Δεν γνωρίζω όμως σχετικά με επίσημες διαπραγματεύσεις – συζητήσεις σχετικά με τα LCS ή τα Arleigh Burke. Αντιθέτως, γνωρίζω τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για αύξηση των κύριων μονάδων του USN. Στο πλαίσιο αυτό, απλά και μόνο η σκέψη απόκτησης (εννοώ αγοράς) ενός μεταχειρισμένου Α/Τ Arleigh Burke είναι τραβηγμένη, πέραν των επιχειρησιακών θεμάτων (μεγάλο μέγεθος, υπερβολικές απαιτήσεις σε προσωπικό κλπ). Η υπόθεση δε δωρεάν παραχώρησης ΑΒ με τα όπλα του αρχίζει να ισοδυναμεί με την πίστη στον Άη Βασίλη… Όσο για τα LCS, δεν γνωρίζω για κάποια επίσημη προσφορά, που να είναι γνωστές οι πιθανές διαμορφώσεις και οι τιμές. Επομένως, ΔΕΝ έχουν σχέση οι προχωρημένες συζητήσεις για έναν συγκεκριμένο τύπο πλοίου με ανεπίσημες κουβέντες σχετικά με άλλα πλοία.

“Τώρα, “παίζει” και η αμερικανική προσφορά, με το χαμηλότοκο δάνειο για τις LCS/MMSC.” Που παίζει; Με ποια τιμή; Γιατί για τις MMSC κάποιοι είχαν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη για την παραπληροφόρηση: https://doureios.com/ohi-kai-toso-antagonistiki-telika-i-amerikaniki-prosfora-gia-4-mmsc/

Γενικώς στην υπόψη ανάρτηση (και όχι μόνο) παίζουν οι ιδέες “παραχώρησης”, “διευκόλυνσης”, “χαμηλότοκου δανείου” και γενικότερα “θετικών εκπλήξεων” από ΗΠΑ μεριά. Όμως θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ μετά από ό,τι πήραμε το 1991-2, λόγω της συμμετοχής μας στον 1ο πόλεμο του Κόλπου και λόγω της μείωσης των αμυντικών οροφών μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν είμαι διαπρύσιος υποστηρικτής των γαλλικών φρεγατών. Προφανώς είναι ακριβές, όπως και όλα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα. Το ΠΝ ας κρίνει και ας προχωρήσει στην απόκτηση του καλύτερου δυνατού πλοίου με τα διαθέσιμα κονδύλια, εάν είναι δυνατόν με συμπαραγωγή για να δουλέψουν τα Ναυπηγεία μας (και τα παιδιά μας, αντί να πάνε όξω). Όμως η αναποφασιστικότητα/απραξία, επειδή οι FREMM ή οι Belh@rra είναι ακριβές, σε συνδυασμό με το wishful thinking και τις υποτιθέμενες αμερικανικές παραχωρήσεις/παροχές έχουν οδηγήσει το ΠΝ στην τραγική κατάσταση που περιγράφει ο Βελισάριος: https://belisarius21.wordpress.com/2020/05/19/μέγα-το-της-θαλάσσης-κράτος/
Επομένως απαιτούνται αποφάσεις. Δεν πρόκειται να μας σώσει ο Άη Βασίλης…

Steve
Steve
4 years ago

Τον λέμε και clickbait τον τίτλο του αρθρου… 😛
Ποιές εξελίξεις…. ??? “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ” έπρεπε να λέει…
MEKO= τίποτα
Τορπίλες=τιποτα
bel/mmsc= τίποτα
να ‘χαμε να λέγαμε….
αναβλήθηκε το ταξίδι στις ΗΠΑ λέει λόγω covid… δεν μπορούν να κάνουν τηλεδιάσκεψη? κόπηκε και το ιντερνετ στις ΗΠΑ??? και τιι να κάνουμε στις ΗΠΑ?????? MMSC δεν μας κάνουν και ούτε έχουμε ναυπηγείο να τις βγάλουμε… AB/Tico = ανέκδοτα

Εγω βλέπω το παρακάτω και κάνω όνειρα να πλέει στο αιγαίο με έλληνες…
https://www.youtube.com/watch?v=pB-ru6bmybI&feature=youtu.be&t=21

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago
Reply to  Steve

Συμφωνώ απόλυτα με την θέση σου….0 σε όποια δύναμη και να την υψώσεις πάλι 0 μας Κάνει..αφήσαμε το παραμηθη για tiko ή airburg.,και πιάσαμε τις mmsc ….θέλω να βάλω τα κάλαντα από τα γέλια αλλά και από τα κλάματα για την κατάσταση της πολητικης ηγεσίας…ούτε καν σωστή διπλό μάτια και διαπραγμάτευση δεν είναι ικανοί να κάνουν

Andreas1812
Andreas1812
4 years ago

1. Το να πιστεύουμε πως δεν παίρνουμε τορπίλες επειδή δεν μας αφήνουν οι κακοί ξένοι νομίζω είναι μία σκέψη που άθελα της αφαιρεί τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας ( της όποιας πολιτικής ηγεσίας ). Τις τορπίλες δεν τις παίρνουμε κατα την γνώμη μου επειδη αυτά τα 100 εκατ. δεν θα επέτρεπαν απο την εκάστοτε κυβέρνηση να δώσει προεκλογικά και μη επιδόματα ή να μειώσει τους φόρους. Εαν τα δώσει για τορπίλες θα χαρούμε εμείς που διαβάζουμε πτήση αλλα δεν θα παίξει κάποιο ρόλο σε κάποια εκλογική αναμέτρηση.

2. Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι τα πλέον σημαντικά των τελευταίων 20 και πλέον χρόνων. Το ΠΝ χρειάζεται μεταχειρισμένα πλοία. Το καλύτερο σενάριο για μένα είναι να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια 4 MMSC με παράλληλη προμήθεια 2 μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών και η προμήθεια 2 + 2 Belhara. Όσο και να ακούγεται περίεργο πιστεύω πως τα 2 αυτά πλοία αλληλοσυμπληρώνονται. Μια ομάδα μάχης στην Ανατολική Μεσόγειο με 2 Belhara και 2 MMSC θα διαθέτει 48 ASTER 30, 16 Scalp Naval, 64 ESSM ( 8 ram ; διάβασα πως και Μπελαρά θα έχουν 2 ram ). Μια τέτοια ομάδα μάχης που θα διαθέτει τους δικούς μας ναυτικούς δεν μπορεί να χάσει. Και αν έχουμε και δυο αντιτορπιλλικά τότε πιστεύω πως τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ευοίωνα.

Γνώμη μου, τις Belhara πρέπει να τις πάρουμε. Τέτοια τεχνολογία δεν θα υπάρχει στο Τουρκικό ναυτικό ούτε το 2040.

Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ είναι ενα διαρκές δράμα. Το ραντάρ AESA αν δεν έχει έστω 16 ESSM 2 τι να το κάνει; Δεν είναι εκσγχρονισμός αυτός για το μόνο πλοίο που σίγουρα θα έχουμε.

Θέλω να είμαι αισιόδοξος γιατι πιάσαμε πάτο τα τελευταία χρόνια και κάποια στιγμή έστω και κάπως θα ανεβούμε λιγάκι.

Με εκτίμηση,

George
George
4 years ago

To ΠΝ επέλεξε το ίδιο την αυτοκατάργηση του με τις τραγελαφικές επιλογές που έκανε επί σειρά ετών.
Εκσυγχρονισμός με AIP των 209 με κόστος σχεδόν 214, για να τα παρατήσει στη μέση και να πάει σε 214 και τελικά πουθενά
Έκανε εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών που κατά κοινή ομολογία ήταν ατυχής και υποδεέστερος αυτού του ΤΠΝ
Το έπιασε μια απίστευτη φλυαρία που ξεκίνησε από φρεγατοκορβέτα με ESSM ρεαλιστικό πλάνο αν μη τι άλλο, για να ξεφύγει και να περάσει σε σχεδόν αντιτορπιλικό που όμως ήταν ανθυποβρυχιακό αλλά αυτό ήθελε αεράμυνας περιοχής! για να καταλήξει τώρα σε μια μεσαίου μεγέθους οπλισμένη γενικών καθηκόντων φρεγάτα που θέλει κι αυτή να την κάνει αεράμυνας αλλά τελικά δεν του βγαίνει και ίσως να μην έχει καν CIWS…..
Αγορά παρωχημένης κλάσης πλοίων όπως οι πυραυλάκατοι και μάλιστα σε αρχαίο σχέδιο που οι Αιγύπτιοι το έχουν από την εποχή των Φαραώ και που οι ίδιοι οι Αγγλοι λέγανε ότι πια αυτό δεν πουλάει ξανά
Και ενώ είχε έρθει ο καιρός για ΕΜΖ των πιο σημαντικών asset του και με παραλαβή υ/β χωρίς τορπίλες θυμήθηκε στην καρδιά μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης να φτιάξει ναυτική αεροπορία!! Πήγε και βρήκε σε μάντρα 4 αρχαία α/ε εκτός υπηρεσίας για 10ετία και αποφάσισε να τα εκσυγχρονίσει! Δεσμεύοντας το σύνολο της χρηματοδότησης του για χρόνια!
Το master plan του μοιάζει να προβλέπει 3-4 κλάσεις φρεγατών/αντιτορπιλικών/καταδρομικών/μεγάλων περιπολικών και ποιος ξέρει τι άλλο και 2-3 τύπους για κάθε κατηγορία οπλικού συστήματος λες και είναι 4Τ και θα κάνει συγκριτικές δοκιμές!
Ενώ βρίσκεται μπροστά σε μαζικές αποσύρσεις σκέφτεται να τα αντικαταστήσει με δύο φρεγάτες που θα απορροφήσουν το σύνολο του budget του για δεκαετία!
Το σωστό θα ήταν αυτά τα χρήματα να πάνε στην ΠΑ που κι αυτή έχει κάνει μεν αστείες επιλογές όπως με τα 45!! Texan αλλά γενικότερα έχει ένα πολύ πιο σοβαρό προφίλ

ECG
ECG
4 years ago
Reply to  George

Αυτη η αποψη πρεπει να ακουστει οσο περισσοτερο γινεται!! Τρεις δεκαετιες τωρα το ΠΝ τα κανει μανταρα στα εξοπλιστικα με ελαχιστες εξαιρεσεις! Και ακομα μου εχει κατσει στο λαιμο η φραση ενος αρθρογραφου εδω “το ΠΝ παντα ψωνιζε απο το πανω ραφι”…

η ηγεσια του ΠΝ φταιει οσο φταινε και οι εκαστοτε πολιτικες ηγεσιες και η ελλειψη πορων… δεν εχει νοημα να κρυβονται πισω απο δικαιολογιες. Ολοι οι κλαδοι των ΕΔ καλουνται να εχουν το καλυτερο δυνατο αξιομαχο με βαση τους διαθεσιμους πορους… και το ΠΝ ενω ειδε αρκετα προγραμματα προ κρισης, εχει πολυ μεγαλυτερο προβλημα.

Λυπαμαι που το λεω αλλα σαν πολιτης, ναι μεν φερω απολυτη εμπιστοσυνη στην ΠΑ και σε ενα βαθμο και στον ΕΣ, αλλα στο ΠΝ και στην ηγεσια του δεν φερω γι αυτο και ασκω εντονη κριτικη… μου εχει δωσει την εντυπωση πως με τα ιδια λεφτα τις προηγουμενες δεκαετιες θα μπορουσαμε τωρα να εχουμε ενα πολυ ισχυρο ΠΝ (βασικα τι εντυπωση, ολοι συμφωνουμε σε αυτο, και η ΠΤΗΣΗ με τα αρθρα απο το 90 ειναι γεματη χαμενες ευκαιριες για το ΠΝ)… Και οι συγχρονες αποφασεις τους (οι Adelaide ηταν κακες, τωρα τους αρεσει ο CAMM, θελουν και SCALP στις μπελαρα που θα εχουν λιγα κελια κοκ) δεν δειχνουν να εχουν αλλαξει. Τα 2/3 του στολου δεν εχει τα μεσα να σταθει καν στο συγχρονο αεροναυτικο πεδιο μαχης και οι ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες ειναι χειροτερες απ οτι ηταν πριν 20 χρονια, αλλα ας πεταξουμε τα χρηματα και τα κελια σε πυραυλο κρουζ…

Νομιζουμε ολοι θελουμε να δουμε ενα ισχυρο ΠΝ… Ομως οσα λεφτα και να δωσεις αν δεν υπαρχει σωστη διαχειριση παντα προβληματα θα υπαρχουν

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  ECG

Συμφωνω 100% φιλε, στο Π.Ν. δυστυχως εχουν χασει τη μπαλα και φαινεται πως δεν ξερουν τι κανουν.

Οι αποφασεις για τα P-3B, οι χαμενες Αδελαιδες, οι πληροφοριες για τις Belharra των 3+ δις, λες και αγοραζουμε αντιτορπιλικα Arleigh Burke ειναι απογοητευτικες και σοκαριστικες. Ειδικα οι δημοσιες συνεντευξεις του “αριστοκρατη” πρωην Ναυαρχου εχουν δημιουργησει κακιστες εντυπωσεις γενικα για το Π.Ν. σε παρα πολυ κοσμο.

Μονο η Π.Α. κανει σοβαρη δουλεια, γι’ αυτο αλλωστε διαβαζουμε ΠΤΗΣΗ και οχι …. Πλευση !

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  George

Νομιζω πως περιγραφεις με τον πιο σωστο τροπο τους λογους για τους οποιους βρισκεται το Π.Ν. στη σημερινη του κατασταση.Οσο τρελο και αν ακουγεται,πρων γενικος γραμματεας εξοπλισμων,εχει πει δημοσια πως το Π.Ν. ειχε αδυναμια στο να περιγραψει τα τεχνικα χαρακτηριστικα των πλοιων που ηθελε να αποκτησει.

Το αποτελεσμα ηταν,να ερχονται εδω οι εταιρειες,να κανουν παρουσιασεις των προιοντων τους και εμεις να πρεπει η να προσαρμοσουμε τα θελω μας σ αυτο που μας εδιναν,η να παρουμε πλοια που δεν τα θελουμε,η να ζηταμε αλλαγες που εκτοξευαν το κοστος στο θεο,η να μην παρουμε τιποτα και να μεινουμε πλοια 30ετιας και βαλε.

Προσθεσε σ’ολα αυτα μιζες,διαπλοκη,διπλωματια των εξοπλισμων,συνδικαλισμο,σχεδιασμο της πλακας και αξιωματικους οσφυοκάμπτες και εχεις τη σημερινο μαυρο χαλι………

Voiceofreason
Voiceofreason
4 years ago
Reply to  GK21

¨Οσο τρελο και αν ακουγεται,πρων γενικος γραμματεας εξοπλισμων,εχει πει δημοσια πως το Π.Ν. ειχε αδυναμια στο να περιγραψει τα τεχνικα χαρακτηριστικα των πλοιων που ηθελε να αποκτησει.¨
Αυτό από μόνο του δηλώνει ότι δεν ξέρουν τί τους γίνεται στο ΠΝ, αλλά και στο Στρατό Ξηράς είναι μια από τα ίδια, καθώς και αυτοί δεν ξέρουν αν θέλουν MRAP, ABRAMS, BRADLEY.
Οι μόνοι που φαίνεται ότι ξέρουν τί θέλουν είναι η ΠΑ, γι αυτό και τα πράγματα εκεί δεν είναι τόσο τραγικά.

Stavrogin1
Stavrogin1
4 years ago
Reply to  George

εξαιρετικό σχόλιο μέχρι το συμπέρασμα. Η αεροπορια δεν μπορει να κανει τη δουλεια του ναυτικού ή του στρατού ξηρας.

George
George
4 years ago
Reply to  Stavrogin1

Σωστά! Κάπως προβοκατόρικο το συμπέρασμα αλλά φούντωνα όσο τα έγραφα!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  George

+1 από μένα!!!

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  George

Δεν φταίει πάντα το ΠΝ για όλα αυτά.

nikos01
nikos01
4 years ago
Reply to  George

Οι παλινωδίες των του ναυτικού είναι παροιμιώδεις ότι αναφέρεις είναι οι πραγματικότητα και η ηγεσία του έχει την όλη την ευθύνη.

Βεβαία με την έλλειψη αποφασιστικότητας που βλέπουμε στις «επακουμβήσεις» και παραλίγο συγκρούσεις με τους βρομιάρηδες δείχνει ότι το προσωπικό του ναυτικού μας έχει χάσει το στόχο του, έχει αλλοτριωθεί, είχε νεκρούς στα Ιμια και περίμενε τους κανόνες εμπλοκής…. αλήθεια τι θα γινόταν αν τα ίδια έκαναν σε Μιαούληδες και Κουντουριώτηδες μιας άλλης εποχής.

randomname
randomname
4 years ago
Reply to  George

Πραγματικά όταν διαβάζω πως “το ΠΝ ξέρει τι κάνει” απλά γελάω. Έτσι όπως τα είπες. ‘Όσο “ειδικοί” είναι όλοι όσοι βρίσκονται σε μεγάλες θέσεις σε αυτή την χώρα τόσο είναι και αυτοί του ΠΝ.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  randomname

Και τι να κάνει όμως το ΠΝ τότε; Να εμπιστευτεί τους Ναυάρχους της Π&Δ; Να αφήσει τους Έλληνες πολιτικούς να το παίξουν σχεδιαστές δομής δυνάμεων (αλήθεια, πόσες χώρες που άφηναν πολιτικούς να εμπλέκονται στα πολεμικά τους έχασαν μάχες και πόσες τις κέρδισαν); Ποια είναι η εναλλακτική ακριβώς; Επειδή μερικοί αξ/κοί πήγαν με τα νερά προδοτών θα μαυρίσουμε τους τεχνοκράτες του ΠΝ; Σιγά την κριτική που τους γίνεται κιόλας. Το αρχικό κείμενο βρίθει ανακριβειών, διαστρεβλώσεων, κινείται ανά στιγμές μέχρι και στα όρια της μπαρούφας (“παρωχημένα” τα ΤΠΚ, το μάθαμε κι αυτό). Κριτική είναι αυτή; Τα μισά είναι πολιτικά παιχνίδια που τα απέδωσε στο ΠΝ, λες και φταίνε οι ακέραιοι που δυνάμεις ανώτερές τους παίζουν μπάλα με τα κεφάλια τους. Η δε κατάληξη στο τέλος, στρατηγικό ευφύημα: να πάνε τα λεφτά στην ΠΑ για να νικήσει μόνη της έναν…ναυτικό πόλεμο! Αλλά εντάξει, με τιμές όπως 8δισ. για 36 Ραφάλ, θα φτάσουν και θα περισσέψουν τα λεφτά του ΠΝ… Είμαι πραγματικά δηλαδή περίεργος να ακούσω ποια τελικά είναι η εναλλακτική, απέναντι στο “άσχετο ΠΝ”. Μάλλον κάποιος ακόμη πιο άσχετος. Αυτό το ΠΝ που “δεν ξέρει τι κάνει” είναι το ίδιο που έφερε πρώτο όλου του ΝΑΤΟ πυραυλοφόρα σκάφη στη Μεσόγειο, που ήταν ο πρώτος πελάτης παγκοσμίως που αναγνώρισε την τεράστια προοπτική του Type 209, που επέλεξε διαδοχικά τις εξαιρετικά ισορροπημένες Kortenaer και MEKO. Λάθη όλοι θα κάνουν. Θα κάνουν όμως πολύ λιγότερα αν αφεθούν ποτέ να κάνουν τη δουλειά τους, ελεύθεροι από δεσμεύσεις προαποφασισμένων αγορών συστημάτων και χωρίς προϋπολογισμούς επαιτείας γιατί κάποιοι έχουν πελατάκια να ταΐζουν. Αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες, όχι σε ακαδημαϊκού τύπου λάθη της στρατιωτικής επιστήμης.

npo
npo
4 years ago

Οι Μέκο μια και βλέπω να τις κρατάμε για άλλα 20 χρόνια (θα πενηνταρίσουν οι δόλιες.. ) χρειάζονται εκτός των μηχανολογικών ένα αξιοπρεπές ρανταράκι (όχι τίποτα state of the art, απλά αξιοπρεπές), αναβάθμιση των σπάρων σε ESSM block 2, αναβάθμιση των διπλών phalanx σε block 1Β και μάλλον κι αναβάθμιση των Exocet σε MM40 Block 3c
Δεν ξέρω αν χρειάζονται αναβάθμιση στα ASW, σόναρ κλπ, ελπίζω όχι.

Πάντως με τα παραπάνω θα είναι αξιοπρεπέστατες για αρκετά χρόνια.

Για τα MH60R εγώ θα έπαιρνα και τα 7, παραλαβές και πληρωμές σε βάθος χρόνου. Παρόλο που καταλαβαίνω πως δεν είναι προτεραιότητα. Είναι όμως θέμα προγραμματισμού. Θα τα πάρουμε έτσι κι αλλιώς, καλύτερα τώρα με τους Ινδούς, να κοστίσουν και λιγότερο. Και να εξοπλιστούν με link-16 παρακαλώ..

Όσον αφορά τις προτεραιότητες, Μέκο, τορπίλες, αντίμετρα, εκσυγχρονισμός των S-70 Aegean Hawk κλπ, πρέπει να γίνουν κι αυτά, και φυσικά δεν μπορεί να αφεθεί η αεροπορία η οποία είναι η αιχμή.

Υ.Γ. Αν τελικά πάρουμε 2 Μπελάρες, Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα και Μαντώ Μαυρογένους τα ονόματα παρακαλώ.

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago
Reply to  npo

Για τις μέκο εκτός τα ηλεκτρονικά,σύστημα μάχης και ραντάρ άντε αν είμαστε τυχεροί να περισσέψουν να αναβαθμησουμε το κανονι τους και αυτό ήταν όλο..άντε και πες σπάει Διας το ποδι του και ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΕΙΣ και τα phalanx…λεϋτα δεν υπάρχουν ούτε προκειτε να υπάρξουν για πλοία ηλικίας 30 χρονών να ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΕΙ το σόναρ και οι ssm1…είναι άσκοπη επένδυση σε δεινόσαυρους….όλοι πρόσθεσαν ή άλλαξαν πυραβλους σε φρεγάτες το κάνανε στην πρώτη 10 αιτία που ναυπηγήθηκαν τα πλοία και όχι στο τέλος ζωής τους,δεν σε συμφέρει από άποψη επένδυσης – κέρδους…και γιατί να πληρώσεις ενα καλο ρανταρ???για 16 ssm1 45 Χιλ. Αεραμοινας και 8 harpoon που είναι να ελέγξει το σύστημα μαχης …εάν σκευτεις ότι ταυτόχρονα μπορείς να έχεις στον αέρα 2 πυραβλους …τότε είναι αχριστο ένα ικανό ραντάρ,γιατί η φιλοσοφία πολέμου μιας τέτοιας φρεγάτας είναι αρχαιολογική…έως και ξεπερασμενει

npo
npo
4 years ago

Μπορεί να έχεις και δίκιο. Ολα εξαρτώνται απο τα κόστη. Αν η αναβάθμιση με ένα ραντάρ της προκοπής και ESSM block 2 Κοστίζει όσο μια μοίρα αεροσκαφών, ε, καλύτερα να μείνουμε χωρίς στόλο αλλά με βαρβάτη αεροπορία.

Τραγικό πάντως.. Ναυτικό κράτος σου λένε μετά..

Animades
Animades
4 years ago

Με νέο 3D ραντάρ οι “Υδρα” και 16 ή 32 essm bl2 (αναβάθμιση σε dual pack – ο εκτοξευτής MK48 ? ) , θα μπορούν , να εμπλέκουν ,πολύ περισσότερους εναέριους στόχους ταυτόχρονα , προς πάσα κατεύθυνση , από τους δύο που τώρα μπορούν με τα δύο ραντάρ καταύγασης stir , που διαθέτουν.!!!. (γιατί ο essm bl 2 μπορεί και να κατευθύνεται αλλά και να εμπλέκει αυτόνομα , μόνος του , εναέριους στόχους) …
Άρα θα πρέπει οποιοσδήποτε να τοποθετηθεί νέο 3d ραντάρ, να πιστοποιηθεί αν χρειάζεται ο ΜΚ 48 για χρήση essm bl 2 , και στην χειρότερη , οι ίδιοι οι πύραυλοι να αγοραστούν αργότερα..

filon26
filon26
4 years ago

Φωτογραφίες του ίχνους των Visby ή κορβέτες 650τ. με 57ρι? Προσωπικά θα διάλεγα τις φωτογραφίες.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  filon26

Ενώ οι φρεγάτες αεράμυνας περιοχής από τα λιντλ, με οπλισμό κορβέτας και κόστος αντιτορπιλικού, θα κλειδώσουν την ανατολική Μεσόγειο???
https://rusi.org/publication/rusi-defence-systems/your-tanks-cannot-hide
Εκτός από τα άρματα (των 8 εκ €) που πλέον είναι είδος υπό εξαφάνιση από τα ucav, τα πλοία (των 800 + εκ €) αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ πιο δύσκολο να κρυφτείς, ήδη εδώ και χρόνια από αφή και ελικόπτερα. Ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι ή ικανότητες stealth ή σοβαρές ικανότητες αεράμυνας όπως τα αντιτορπιλικά.
Αλλιώς απλά θα είναι ακριβοι στόχοι.

G...
G...
4 years ago

Ποιες εξελιξεις? Το απολυτο τιποτα?
Ενα αρθρο κυριολεκτικα χωρις καμια ουσια που αναμασάει τα ιδια και τα ιδια.
Οσο για το ναυτικο θα δωσουμε σχεδον 1 δις για 4 σαπια ρ3 και 4 ελικοπτερα αλλα δεν θα εχουμε πλοια. Ουτε καν εκσ/μο των μεκο. Και αν τα αβ 212 ειναι παλια τοτε τα uh1 τι ειναι? Στα ημια η στην κυναρο τι παραπανω θα εκανε το σικορσκι? Στην μια περιπτωση το οπως ολοι λενε το εριξαν στην αλλη το πληρωμα εκανε λαθος και χτυπησε στα βραχια. Και στις δυο περιπτωσεις διεθετε flir και οτι εξοπλισμο χρειαζονταν. Αλλα λοιπον ηταν τα αιτια της πτωσης του καθε ελικοπτερου και οχι η παλαιοτητα. Ειδικα στα ημια ηταν και στα μισα τους χρονια. Μην γραφετε ανακριβιες για να δικαιολογησετε αλλη μια αστοχη χρονικα αγορα.
Τορπιλε;ς εκσυχρ/μος Μεκο και νεα πλοια εχουν απολυτη προτεραιότητα αλλα μαλλον αυτο ειναι ψιλα γραμματα

GATA
GATA
4 years ago

Απο Συμμαχικες Αμερικανικες,Γαλλικες φρεγατες , “παραχωρησεις” και χρηματοδοτησεις χορτασαμε καμια 5ετια τωρα.
Ετσι για την διαφορα και την ποικιλια ας παρει ο κυριος ΥΠΑΜ αγκαζε εναν συγκεκριμενο Ελληνα εφοπλιστη (Ι.Α) και τον Τεχνικο διευθυντη του και να πανε μια επισκεψη προς Ν.Κορεα και μετα στα ναυπηγεια της DSME οπου οταν ακουστει το ονομα Ι.Α. ανοιγουν οχι απλα οι πορτες αλλα μην πουμε και τι αλλο, και να κοιταξουν την Daegu Class σε διαμορφωση ΠΝ.
Επομενη πτηση στην Kongsberg οπου επισης υπαρχει συνεργασια εδω και δεκαδες χρονια στο εμπορικο κομματι και συμφωνιες εκατομμυριων και γνωριζουν οι φυλακες την σοβαροτητα της εταιρειας και τελος επισκεψη στην SAAB – γνωστη για την ευελιξια/τιμες της και μεταφορα τεχνολογιας-τεχνογνωσιας για πακετο ηλεκτρονικων , πακετο με αναβαθμιση ΜΕΚΟ
Και ας δουμε τι θα γραψει ο τελικος λογαριασμος για 4 πλοια σε τιμη/χρονους παραδοσης/ευελιξια πληρωμων και -σχεδον σιγουρο- δωρακι 4 Pohang-class Flight IV του 1990

Χωρις δεσμευσεις , ετσι να μας λυθει η απορια , ηρεμα το λεω

Brainp
Brainp
4 years ago
Reply to  GATA

Στα δεκάδες άρθρα που έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες στην Πτήση για το μέλλον του Π.Ν με διαφορά το καλύτερο και πιο ψαγμενο σχόλιο .
Τα προβλήματα είναι τα εξής δύο : 1) Η διαχρονική εξάρτηση της χώρας από τον Αμερικανικό παράγοντα . 2) Οι Ευρωπαίοι και κυρίως ο Γαλλογερμανικός άξονας μας έχουν δανείσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια.
Δυστυχώς ότι αγορά θα κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις εξαρτάται από τα δύο παραπάνω.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  GATA

+1 από μένα, αλλά ………………………..δυστυχώς ………….ΑΚΟΥΕΙ κανείς;;;;;;;;

nikos01
nikos01
4 years ago
Reply to  GATA

Δεν νομίζω να πάει στη Ν. Κορέα με αυτούς τους ερασιτέχνες, μόνος του μαζί με άλλους εφοπλιστές θα μπορούσε να κάνει πολλά. Πως να μην ανοίγουν πόρτες με 11δις και 100 πλοία.

Tasos
Tasos
4 years ago

Δηλ οι εξελίξεις είναι απλά….μηδενικές! Πάλι καλά που δήθεν βιάζονται οι δικοί μας!

Υ.Γ: Το νέο λογότυπό σας, δεν αρέσει καθόλου! Προς τι η αλλαγή; Άλλαξε κάτι στο επιτελείο σας; Θα δούμε αυτό το λογότυπο και στο περιοδικό;

evaggelos
evaggelos
4 years ago

δηλαδη ουδεν νεο, τες πα για να μας δωσουν αν δινουν τα αντιτορπιλικα οι ηπα θα πρεπει να τους πεισουμε πως λεγοντας πως θα συμμετεχουμε με το νατο πχ περσικο αλλιως το βλεπω απιθανο.

flatspin
flatspin
4 years ago

Το ΠΝ πλεον ειναι ΛΣ. Ο νοων νοητο.

1) Η αναβάθμιση των MEKO, κρίνοντας κανεις μονο απο το κονδυλι, ειναι άνευ αξίας.
2) Οι S δεν εχουν καμια σημασία.
3) Οι SV… θα επρεπε να συζηταμε για την αναβαθμιση τους!
4) Τα ελικόπτερα ειναι κινδυνος στην αεροπλοια και στους επιβαινοντες σε αυτα. Ακομα και τα S-70 χρήζουν βαριας συντηρησης και αναβάθμισης. Η κατασταση τους ειναι απογοητευτικη.
5) Λείπουν ακομα 6-7 υποβρυχια.
6) Δεν σχολιάζω παλαιοτερες ΚουΦες και πυραυλακάτους.

Απο Γαλλία μεριά ή οποια πρόταση ειναι σκανδαλωδώς ακριβή σε μάχιμη έκδοση (και οχι σε γαλλικη). Τόσο ακριβή που θα πρεπει να καθίσει στο σκαμνί οποιος υπογράψει για πάνω απο 1 δις το πλοιο με τα παντα ολα μέσα.

Απο την αλλη μεριά του Ατλαντικού η αμυντική συνεργασία εξαντλήθηκε στην βυθοκορό κατα πως φαίνεται το πράγμα. Ελπίζουμε σε κάτι σαπιοκάραβα (AB – TICO) που υπο νορμάλ συνθηκες ακομα και για εμας θα είχαν φτάσει στο τέλος τους μετά απο 35 χρόνια υπηρεσιας. Τεράστια πλοια που θα δεσμευσουν απο το ΛΣ πολλά λεφτά και προσωπικό για να τα κρατήσουν σε λειτουργία. Φυσικά χρήζουν πολλα υποσυστηματα τους αναβάθμισης για λογους λειτουργικους και αξιοπιστίας… λεπτομέριες ομως στην περιπτωση μας.

Το ΛΣ και η εκαστοτε κυβέρνηση, έχουν ενα μονοδρομο μπροστά τους. Μαζικές νεες ναυπηγησεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε βάθος δεκαετίας. Το καλυτερο ειναι να βρούνε ενα σχέδιο και να έρθουν σε μια συμφωνία για την συμπαραγωγή τουλάχιστον 10 νέων φρεγατών. Τα μεταχείρα που πάμε και φορτωνόμαστε κατα καιρούς μας στερούν και απο την τελευταια λέξη της τεχνολογίας και απο βιομηχανικό έργο. Μένουμε διαχρονικα αναπηροι με τις επιλογές που μονο φτηνές δεν ειναι στο τελος της μερας.

Ektoras
Ektoras
4 years ago

Μηπως να μας κανατε και μια αναλυση στο σεναριο αντι να αγορασουμε τις 2 belhara με τα ποσα που ακουγονται, να ηταν καλυτερα να χρηματοδοτισουμε την αποκτηση 2 ΑΒ? Με αυτα που ακουγονται η τιμη φαινεται να ειναι ιδια και το ΑΒ ειναι μια δοκιμασμενη πλατφορμα.

Βεβαια στο τελος μαλλον θα μεινουμε ολοι με τις αναλυσεις…

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Ektoras

Δεν είναι ακριβώς ίδια, αλλά σιγά σιγά όλο και πλησιάζει!!!!

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Ektoras

Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ίδια με των AB η τιμή. Από την άλλη όμως, πολύ πιθανό να προσεγγίζει αυτήν των ευρωπαϊκών σχεδίων AAW, που ήταν και ο αρχικός στόχος μια φορά κι έναν καιρό…

simos
simos
4 years ago

Παντως σαν αμμεσες λυσεις για την ενισχυση του ΠΝ ειναι οντως οι μικρου κοστους,στοχευμενες αλλα σημαντικες επιχειρησιακα προμηθειες με συντομο χρονο παραδοσης..επειτα ειναι ιδιαιτερης σημασιας να υπαρξει μια ενδιαμεση λυση μεχρι να ερθουν οι καινουριες φρεγατες..για μενα οι λυσεις ειναι δυο,ειτε ΑΒ/Tico(προτιμωτερα τα πρωτα στην εκδοση flight2)και μετα ειναι οι Horizon των Γαλλων..η κυβερνηση θα πρεπει να πιεσει τον Μακρον για την αποδεσμευση τους..και οπωσδηποτε πρεπει να ανοιξει το πουγγι γιατι χωρις χρηματα δεν γινεται τιποτα,τα 500εκ ετησιως που δινουμε σημερα για εξοπλισμους πρεπει τουλαχιστον να διπλασιαστουν..

zap
zap
4 years ago
Reply to  simos

Συμφωνώ. Εάν είναι να αγοραστούν Μπελάρα πρέπει να μας δοθούν σαν ενδιάμεση λύση δεν γίνεται αλλιώς.

gdmast
gdmast
4 years ago
Reply to  zap

Οι Horizon, θέλουν λεφτά για εκσυγχρονισμό. Γιατί έχουν παλαιά συστήματα και γι’ αυτό το λόγο έχουν και 235 άτομα προσωπικό.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  gdmast

ενώ τα Α/Β και τα ΤΙΚΟ δεν θέλουν; Παρόλα αυτά θα κάναν τη διαφορά και τα μεν και τα δε μέχρι να πάρουμε νέα πλοία.

Digenis
Digenis
4 years ago

Μα γιατί !!! Αφού οι S επιπλέουν ειναι μια χαρά !!! Δωστε τα λεφτα σε επιδοματα τωρα !!! Σιγα μη πληρώνουμε τους ξένους ,θα πληρώσουμε τους εγχώριους ..

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Digenis

Σ μέχρι να δύσει ο ήλιος από την ανατολή!!!

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago

Δεν βλέπω φώς στο τούνελ .τα 214 πάνε για πιστοποίηση harpoon άρα ξέχνα τις τορπίλες για κάνα χρόνο ακόμα φρεγάτες μάλλον θα πάρουμε τις L για ανταλλακτικά για τίς S γιατί θα μείνουν καμία 10 χρόνια ακόμη οι μεκο πανε για το νέο έτος με τις γιορτές για το 21 και να κάνουμε το σταυρό μας που ο Ερντογάν ψάχνει εχθρούς παντού και ξεκληρίστηκε ο στρατός η αεροπορία και το ναυτικό τής Τουρκίας. Τελικά να τού ανάβουμε κεράκι πρέπει γιατί αλλιώς θα ψάχναμε να βρούμε τί έφταιξε και χάσαμε τι γαλάζια πατρίδα.

SEAMAN
SEAMAN
4 years ago

Δυστυχώς τροχοπέδη στην εξέλιξη του ΠΝ (και όλων των Ελληνικών ΕΔ) αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εγκρίθηκε και ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων (ουσιαστικά επιβλήθηκε από τους “θεσμούς”…) το 2018 και προβλέπει εξοπλιστικές δαπάνες 530€ έως το 2023. Με τέτοιο προϋπολογισμό και με ένα νόμο προμηθειών έκτρωμα δεν νομίζω πως μπορούμε να προσδοκούμε πολλά στο εγγύς μέλλον. Ουσιαστικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν επιλέξει το μονομερή αφοπλισμό – ευνουχισμό. Πιστεύω λίαν συντόμως θα γίνουμε μάρτυρες απώλειας εθνικής κυριαρχίας και ίσως τότε αφυπνιστουμε από τον λήθαργο μας..ή μήπως όχι

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago

Να ρωτήσω κ κάτι άλλο:
Τι γίνεται με νέα υποβρύχια? Όσο το σκέφτομαι τόσο πιο πολύ πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε υποβρύχια κ λιγότερο σε πλοία επιφάνειας.

Πιστεύω πώς χρειαζόμαστε κ τις μπελχ@ρρα κ τα Scorpene. Πρέπει να απαντήσουμε με ποιότητα κ με ουσία.
Πχ 2 ετοιμοπόλεμα scorpene είναι προτιμότερο απ ότι 4 mmsc.

GK21
GK21
4 years ago

Εφοσον μιλατε για το καλοκαιρι του 2020,αν θελουμε να ειμαστε ρεαλιστες,το μονο που μπορουμε να περιμενουμε ειναι η παραλαβη της ΤΠΚ-6,και εκει καλο ειναι να κραταμε μια πισινη γιατι στην Ελλαδα ζουμε και ποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος για τιποτα.

Τωρα για τα υπολοιπα προγραμματα που αναφερετε,ειτε θα “τα παρει και θα τα σηκωσει” η οικονομικη κριση που ερχεται και που κανενας δεν λαμβανει υποψιν(ο λογαριασμος θα μας ερθει απο το Σεπτεμβριο και μετα),ειτε θα τραβηξει πολυ σε χρονο η υλοποιηση τους και παλι δεν θα εχουμε καποια αμεση ενισχυση του Π.Ν.

Απο’κει και περα νομιζω πως το αρθρο μας λεει μια μεγαλη αληθεια που δεν θελουμε να την παραδεχτουμε.Οτι δηλαδη φτασαμε στο σημειο χωρις γυρισμο.Χαθηκε χρονος,χαθηκε χρημα,χαθηκαν ευκαιριες και τωρα που η ισορροποια με τον αντιπαλο εχει παει περιπατο θα πρεπει σιγα-σιγα να ετοιμαζομαστε για συμβιβασμους που πριν απο καποια χρονια ουτε που θα τους συζητουσαμε.Μακαρι να βγω ψευτης,αλλο εδω που φτασαμε μονο με καποιο γεωπολιτικο θαυμα μας βλεπω να τη βγαζουμε καθαρη…..

Υ.Γ. Οι προσφατες δηλωσεις-εξηγησεις του υπουργου εξωτερικων ειναι πραγματικα για γελια και κλαματα και δεν αξιζει να τις περνει κανεις στα σοβαρα.Αναρωτιεμαι ομως,μηπως λεει αυτα που λεει,οχι γιατι ειναι δειλος η υποχωρητικος,αλλα γιατι γνωριζει την πραγματικη κατασταση των ενοπλων δυναμεων της χωρας,αρα γνωριζει και ποια θα ειναι η καταληξη αν αποφασισει να ακολουθησει μια πιο σκληρη γραμμη.Τελικα ισως,και εγω μαζι,να τον αδικουμε τον ανθρωπο……

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago
Reply to  GK21

Φιλε μου συνδεθηκα μονο για το +1 στο σχολιο σου.

Για το Π.Ν δεν θα μιλησω.Δεν θελω να επεκταθω.

Το συμπερασμα σου ομως ειναι ισως το πιο σοβαρο.Δυστηχως εχω καταληξει και εγω σε αυτο το συμπερασμα πια.Οι πολιτικοι γνωριζουν την πραγματικη κατασταση των Ε.Δ(καπως καλητερα ειναι τα πραγματα στην Π.Α).

Οντας υπολογοι ΟΛΟΙ τους για την κατασταση αυτη εχουν αποφασισει να ακολουθουν κατευναστικη πολιτικη γιατι φοβουνται την καταληξη μιας πιο σθεναρης στασης.

Αυτο θα φανει σε λιγο καιρο.Περισσοτερο δεν επεκτεινομαι.

Οποτε και εγω θα αυτο-μπαναριστω γιατι αφενως μεν δεν μπορω να τους κατηγορω και να υπερασπιζομαι την σθεναρη αυτη σταση…αλλα και δεν μπορω να καταπινω την προπαγανδα της οποιασδηποτε κυβερνησης που θελει να παρουσιαζει τα πραγματα ετσι οπως την συμφερουν.

SAAB
SAAB
4 years ago

Έγραψες μια μεγάλη αλήθεια,
“απλά να συνεχιστούν προγράμματα που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και δεν υλοποίησε.”
Ακριβώς επειδή είναι των άλλων, ίσως και να μην γίνει τίποτα…

Οι Γαλλικές φρεγάτες “κολλάνε” στο οικονομικό. Αυτό που πληρώνουμε ακριβά χωρίς να έχουμε για να το πληρώσουμε είναι η διαμόρφωση…

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ΜΕΚΟ είναι ανεπαρκής και θα τρέχουμε να τις ξαναεκσυγχρονίσουμε. Όταν εκσυγχρονιστούν θα είναι τα καλύτερα πλοία του στόλου. Δηλαδή, τα υπόλοιπα 10 θα παροπλιστούν πρώτα. Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε 11 καινούρια πλοία, έτσι ώστε να παροπλιστεί η πρώτη από τις 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ; Εάν αναλογιστούμε ότι ένα νεότευκτο πολεμικό πλοίο χρειάζεται περίπου 4 χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων για να είναι πλήρως επιχειρησιακό, σε 44 χρόνια θα παροπλίσουμε την πρώτη ΜΕΚΟ. Ο εκσυγχρονισμός λοιπόν, πρέπει να είναι βαρβάτος, σαν να κτίζουμε καινούριο πλοίο, μια που τόσα χρόνια θα το κρατήσουμε.

gdmast
gdmast
4 years ago

Ραντεβού σε 10 χρόνια, καλά να είμαστε. Το βλέπω από τώρα το άρθρο:
“Καλοκαίρι 2030, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”.
Επίσης το ΠΝ, θα ετοιμάζει τότε για μεγάλη φιέστα για τους φίλους του για να εορταστούν τα 60χρονα των φρεγατών S. Οι εορτές θα συνδυαστούν με κολυμβητικούς αγώνες.
Όταν λέμε ότι στην Ελλάδα ΟΛΟΙ θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 65, εννοούμε και τα πλοία.

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago

Φήμες λένε πως το σύστημα ECM των Belh@rra είναι ενσωματωμένη λειτουργία στο ραντάρ Sea Fire 500 (τεχνολογίας GAN εφάμιλλο του Aegis SPY-6) το οποίο εκτελεί ήδη δοκιμές από τα τέλη του 2019 και προφανώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  JohnnyB

μακάρι

Kostasmel
Kostasmel
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Οι Γάλλοι δεν έχουν παρά να κάνουν ότι έκαναν και με το ICMS MK3 των Mirage…Πλάκα στους Αμερικανούς……

nigozs
nigozs
4 years ago

Το έχω ξαναγράψει και θα το ξαναγράψω εδω στην Π&Δ.
Οι όποιες διαδικασίες παραχώρησης ή αγοράς μεταχειρισμένων πλοίων απαιτεί χρόνο (εκπαίδευση, επισκευές, εθισμός, παραλαβή).
Συνεπώς ήδη έπρεπε να είχαν γίνει κινήσεις σχετικές ώστε να υπάρχουν και χρονοδιαγράμματα.
Δυστυχώς, όμως.
Ακόμα και αν κάτι αποφασιστεί τέλος Μαϊου του ’20 θα χρειαστεί πολύτιμος χρόνος.
Προτεραιότητα πρέπει να δωθεί στην προμήθεια υλικών και οπλισμού, κάτι που εξυπηρετείται σχετικά γρήγορα από τους προμηθευτές.
Οι ΜΕΚΟ να μην απαξιωθουν με αναβάθμιση γελοία. Σε αυτά θα στηριχθούμε αναγκαστικά μέχρι να περάσουμε σε νέες μονάδες.
Τέλος, ηλεκτρονικός πόλεμος !
Πρέπει να αποκτήσουμε δυνατότητες άμεσα και να αναπτύξουμε και εμείς δικά μας συστήματα (υπάρχει η δυνατότητα όχι η απόφαση).

npo
npo
4 years ago
Reply to  nigozs

Δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα, αμφιβάλω, αλλά αν δεν αρχίσεις δεν θα την αποκτήσεις ποτέ, κι ο Η/Π είναι ένας τομέας που μπορούμε να αρχίσουμε. Θέλει όμως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου, αρχίζοντας με λίγα και απλά και προχωρώντας.

nigozs
nigozs
4 years ago
Reply to  npo

Υπάρχει η δυνατότητα !

adpanos
adpanos
4 years ago

Για να μπορέσει να ορθοποδήσει το ΠΝ, πρέπει να αγοραστεί ή να σχεδιαστεί μια κλάση πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΠΝ και να εκκινήσει η κατασκευή του στα τρία Ελληνικά Ναυπηγεία.

Το project δεν πρέπει να έχει δεδομένο αριθμό σκαφών για κατασκευή, αλλά συνεχές κοπιάρισμα και γιατί όχι και πώληση στο εξωτερικό.

Παράλληλα αγορά δικαιωμάτων παραγωγής για πολλά από τα οπλικά συστήματα που μας ενδιαφέρουν.

Μόνο έτσι θα τα βγάλουμε πέρα.
Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να μπορεί να δώσει τόσες μονάδες επιφανείας στο ΠΝ.

Ουσιαστικά χρειαζόμαστε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ………… 15 – 20 μονάδες επιφανείας !!

Αν βάλετε και τα υποβρύχια … με συν 5 μονάδες ….

κλάψτε ελεύθερα….

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  adpanos

Συμφωνω 100%.

Ας αγορασουμε το σχεδιο για τα Iver Huitfeldt απο τους Δανους μαζι με το Συστημα Διαχειρησης Μαχης, ή τη Βρετανικη εκδοση της φρεγατας με τις μετατροπες που εκανε η Babcock, δηλαδη η Arrowhead 140 που θα ειναι η νεα Βρετανικη φρεγατα Type-31.

Βαζουμε πανω οτι οπλα και οτι ρανταρ θελουμε, δηλαδη ακομη και συνδυασμο MK-41 ESSM και Sylver με πυραυλους Aster 30. Ας μην ξεχναμε πως οι εταιριες Thales και MBDA ΔΕΝ ειναι Γαλλικες, αλλα Γαλλο-Βρετανικο-Ιταλικες.

Velos
Velos
4 years ago

Φιλε, ειμαι μαζι σου. Πρεπει να αξιοποιησουμε τις δικες μας δυνατοτητες. Ο Αποστολακης ειπε κατι το σωστο “θα ειμαστε μονοι μας οταν ερθει η ωρα”. Ας παρουμε παραδειγμα απο την γειτονα, απο που ξεκινησε και που εχει φθασει, στα τελευταια εικοσι χρονια. Η απεξαρτηση ειναι αυτο που θα μας δωσει την δυναμη να ειμασται παλι αποτρεπτικοι στης γειτονας τα ματια. Οπως εχω γραψει και στο περελθον 3-4 Iver Huitfeldt φρεγατες με πολυ μικρες τροποποιησεις, θα προσφερουν αντιαεροπορικη καλυψη σε ολη την Ελληνικη επικρατεια, ακομη και μεχρι την Κυπρο. Μεχρι να παρουμε τις δυο φρεγατες Belharra θα εχουμε το 2027-2028 θα εχουμε στο στολο του ΠΝ 4 Iver Huitfeldt. Αυτη θα ειναι μια αρχη για να προχωρησουμε και με τις ΑΛΣ σε διαφορετικες σχεδιασεις. Μακαρι..

Tarkan1
Tarkan1
4 years ago

AKINCI UAV Documentary released…. Enjoy
https://www.youtube.com/watch?v=UEec_EbJgfU&feature=youtu.be
|
|
|comment image

Tarkan1
Tarkan1
4 years ago

Let it go man… there is no insult…

Tarkan1
Tarkan1
4 years ago

I don’t break any rule. Let it go.

Tarkan1
Tarkan1
4 years ago

Please do not delay my posts intentionally so that they are old posts read by no one. The other admin publish non of my posts. I think he is Golden Dawn Fascist. I am welcome here but not my post. I thought you are 100 years old magazine have certain policies in place and not run by someone’s personal feelings.

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  Tarkan1

Αυτά να πας να τα πεις στον Ερντογαν που σας τα έχει τα internet ,twetter,facebook όλα ελεύθερα!!! 😆 Μετοχές έχεις στην Bayraktar?Μήπως είσαι της οικογενείας?? :hmm:

Velos
Velos
4 years ago
Reply to  Tarkan1

You are welcome to read the magazine and the different opinions; however, you are not allowed to promote products and services of any short! Trusting this is understood and clear!

Gelin
Gelin
4 years ago

Νομίζω ότι όλος αυτός ο ντόρος είναι υπερβολικός. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση του ΠΝ με Στρατηγική Ψυχραιμίαχαχαχαχαχα!!

Σοβαρά τώρα. Το ΠΝ οδεύει προς την απόλυτη απαξίωση. Αν και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις, δεν θα έρθει κανένα νέο πλοίο, τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

ΑΒ δύσκολα αποδεσμεύονται, Tico δεν νομίζω ότι τα θέλουν στο ΠΝ.
Μπελάρες θα έρθουν (αν έρθουν) 2025 και βάλε. BTW αν το πλοίο έρθει με οτιδήποτε λιγότερο απο 4 VLS για συνδυασμό Aster 30, CAMM-ER και Sea ram, θα είναι waste of money. LaFayette δεν δίνουν κάποιο σοβαρό πλεονέκτημα εκτός και αν εκσυγχρονιστούν με κάποιον VLS και μάλλον δεν προσφέρονται και απο τους Γάλλους, αλλιώς κάτι θα είχαμε ακούσει σαν επικοινωνιακό “τυράκι”

Οπότε βλέπω τίτλο άρθου της Πτήσης το 2024:
“ΑΙΡΕΤΙΚO: Πρόταση για μετατροπή φρεγατών S σε AAW με παράλληλη επανενεργοποίηση του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ σε ρόλο ASW”

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago
Reply to  Gelin

😆 :hmm: 😆 😆

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Gelin

Ζητωωωωωωωωωωω!!!!!!!! Βούτυρο !!!!

flashg
flashg
4 years ago

Σε κάθε άσκηση του ΠΝ η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω δεν είναι καλή. Φρεγάτες με 4-6 harpoon. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων με τους πυραύλους τόσο ως προς τους αριθμούς όσο και ως προς το ότι είναι παλαιάς πλέον τεχνολογίας. Πρέπει να αγοράσουμε κατά προτεραιότητα πυραύλους harpoon και exocet καθώς και essm ακόμα και για τις 6 S οι οποίες θα μείνουν τουλάχιστον για μια δεκαετία ακόμα καθώς και να εκσυγχρονίσουμε . Επίσης φυσικά και τορπίλες. Επίσης σε όλες τις φρεγάτες τοποθέτηση RAM. Θα αυξηθεί κατακόρυφα η επιβιωσιμότητα των πλοίων. Στην συνέχεια εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ και ελικοπτέρων. Τέλος εξεύρεση κονδυλίων για την ναυπήγηση κορβετών. Απλά και λογικά πράγματα. Αν θέλουμε να βγούμε Αν. Μεσόγειο αγορά των KC130 από την Ισπανία και αν μπορούσαμε να βρούμε 10-15 mirage2000-5 ακόμα έτσι ώστε ο στόλος να έχει αεροπορική κάλυψη. Μπελλάρα και Αμερικανικά πλοία είναι πέραν των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

ak73
ak73
4 years ago

Αυτό το οποίο δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα στο Αιγαίο αλλά τεχνολογική υπεροχή , δηλαδή ηλεκτρονική καθοδήγηση των βολών μας ( αντιπλοϊκοί , αντιαεροπορικοί , Scalp EG , και εάν πάρουμε τους Naval).
Για αυτό θα πάρουμε Belharra , και όχι φυσικά για τα όπλα της που είναι λίγα .
Εμείς τέτοια ηλεκτρονική υπεροχή δεν έχουμε, αλλά θα δημιουργήσουμε με τα Γαλλικά πλοία αυτά , στο Αιγαίο , και όσο μακριά βλέπει το ραντάρ τους . Αυτός είναι ο λόγος αγοράς τους και όχι οτιδήποτε άλλο .
Τα Arleigh φυσικά δεν είναι αντιτορπιλικά ( εάν είναι Α/Τ τότε οι ΜΕΚΟ μας είναι φουσκωτά σκάφη ) , αλλά τα βαρύτερα / ικανότερα σε πολεμικό επίπεδο καταδρομικά , και είναι σχεδιασμένα να συνεργάζονται με κατασκοπευτικά δορυφόρους βάσεις κλπ για να κατευθύνουν τις βολές τους .Τεράστια δύναμη πυρός έναντι μιας φρεγάτας ( 490 πύραυλοι έναντι το πολύ 96 σε κάποια φρεγάτα ) , αλλά με πολύ μικρότερες δυνατότητες ηλεκτρονικού έλεγχου.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι απέναντι έχουν πετάξει λευκή πετσέτα εδώ και χρόνια , λόγω οικονομικών προβλημάτων και διαφθοράς , και παράγουν όπλα κλάσεως Ada Class με τους παγκοσμίως άγνωστους ATMACA που θα κατασκευάζει ο γαμπρός του Σουλτάνου , και ραντάρ του 1980 , ονειρεύονται Φ35 και στην πραγματικότητα έχουν μείνει με 30άρια , 40άρια , και τα ιστορικά τιμημένα Φάντομ ( ναι έχουν ενεργά 44 ακόμα ) !!!!.
Οι δε ΜΕΚΟ τους κινδυνεύουν κάθε φορά που κάνουν βολή γιατί οι τιμημένοι εκτοξευτής RIM 66 που φέρουν είναι μοντέλα του 67 , και ακόμη στηρίζονται στα 8 περήφανα Oliver Hazard Perry ( πλοία συνοδείας του 70 ) που τα υπολογίζουν για φρεγάτες …..
Ακόμη συμφωνήθηκε στην προηγούμενη επίσκεψη της υπουργού άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα , μέχρι να παραλάβουμε την πρώτη Belharra 2024 να σταθμεύουν στην Κρήτη μία η δύο μοίρες Rafale τα οποία θα παραμείνουν εκεί , και θα αποτελέσουν την επόμενη μας αγορά .
Τέλος εάν θέλουμε εξοπλισμούς τότε χρειάζονται απολύσεις από το δημόσιο γιατί τα λεφτά είναι συγκεκριμένα και τα δανεικά τελείωσα

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ak73

+1 από μένα!!!

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  ak73

Ξερεις οτι καθε φορα που λειτουργει το ρανταρ ειναι σαν ενας φαρος που φαινεται απο 300 χιλιομετρα μακρυα. Ειναι σχετικα ευκολα να εντοπιστει και να στοχοποιηθει ενα πλοιο που εχει ανοιχτο ρανταρ και δεν εχει επαρκη αριθμο Αντι-Αεροπορικων βληματων ουτε CIWS για να προστατευθει. Εκει ειναι το προβλημα με τις Μπελχαρα.

Ειναι εντελως πεταμενα χρηματα οι Μπελαρες, υπαρχουν πολλες καλυτερες και φτηνοτερες λυσεις π.χ. απο Δανια.

Καλυτερα τα χρηματα αυτα να δοθουν για αγορα Rafale.

ak73
ak73
4 years ago

Συμφωνώ , λίγα όπλα , και πανάκριβο πλοίο , αλλά σε συνδυασμό με τα Viper με ραντάρ (APG 83 ) με ακτίνα 370 km , και έχοντας η ίδια ίσως το καλύτερο ραντάρ πλοίου ακτινας 500 km , οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες .
Οι βολές για να πλησιάσουν την Belharra πρέπει επίσης να γλιτώσουν μια σειρά jams και αντιμέτρων .
Σίγουρα έχει νόημα το σχόλιο σου , αλλά θα χρησιμοποιούμε το πλοίο αυτό σαν ναυαρχίδα δύο υπο στόλων , ηλεκτρονικό αρχηγείο πολέμου , με συνοδεία 2 η τριών φρεγατών , τριών η τεσσάρων τορπιλακάτων , ένα η δύο 214 και κάτω από την κάλυψη patriot H S300 .
Σου ξαναλέω ότι η Belharra μπορεί να βελτιώνει τις βολές όλων αυτών π.χ Harpoon 3 από τα Viper , Scalp Naval από τα 214 , ΑΙΜ 120 από Viper , Scalp EG από από Mirage , και αυτή φαίνεται να είναι η επιλογή μας σα χώρα πάντα , ποιότητα πάνω από ποσότητα .
Τα αεροπλάνα της Ελλάδας μέχρι το 27 θα είναι 87 block 70 , 40 block 60 Twin seated , 40 Mirage και 50 Rafale , πως θα πλησιάζουν οι Τούρκοι με τα 40άρια τα 30άρια , η τα F35 που γελάει η υφήλιος …
Σε κάθε περίπτωση για 2 αντιεροπορικούς , 8 Scalp , και λίγους Exocet , 1.1 δις είναι πολλά ..

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  ak73

Ξέχασες να βάλεις και τα δυο bATTLESTAR gALACTICA που θα μας δώσουν οι EL να προστατεύουν τις BEL@DES!!
TI PINEIS ???

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  ak73

Που το είδες πως έχουν πετάξει πετσέτα οι απέναντι στους εξοπλισμούς????

Που το είδες πως οι Τουρκικες MEKO έχουν ..RIM66?

Ξέρεις πως φέτος οι γείτονες ρίχνουν ΦΈΤΟΣ στη Θάλασσα το πρτο 214 και τη πρώτη TF 100?

Μάλλον δεν ξέρεις πως οι γείτονες έχουν εκσυχρονίσει τις PERRY με σύχρονα CMS/RADAR και VLS/ESSM !!

ΔΙΑΒʼΣΤΕ ΛΊΓΟ

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

TF 100 και εσυ θες κρισκραφ lcs… να δω με τι θα καλύψει το στολο αυτο το σκαφος . ,Ειναι προτιμότερων να ναυπηγήσουμε 2 ακομα SV αντι lcs ακομα και τζαμπα να ειναι

ak73
ak73
4 years ago
Reply to  CKfurious

Σε παρακαλώ για να με βοηθήσεις , μετά από μερικές δεκαετίες στο Αιγαίο ,
πόσταρε ένα link με φώτο από Τουρκικό OHP το οποίο να κάνει βολή από μεταποιημένο εκ τοξευτή Μκ13 σε ΜΚ 41 , ο οποίος να βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος , και να μην είναι για RIM 7 , η rim 66 , και να μην είναι Adelaide .

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  ak73

https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-needs-immediate-assistance/
Όλα τα τουρκικα PERRY έχουν νέο CMS
από 8 τα 4 έχουν νέα RADAR και 8plo MK41 VLS = 4*8= 32 ESSM
Το SM1 και MK13 συμφωνούμε ότι έχει σταματήσει η υποστήριξη τους εδώ και αρκετά χρονια
Υποπτεύομαι όμως πως έχουν βάλει χέρι(ASELSAN-ROCKETSAN) στους SM1 που διαθέτουν να τους κρατήσουν operational

ak73
ak73
4 years ago
Reply to  CKfurious

Η 1 φωτό δείχνει βολή rim 66 δεν είναι από VL.
Η άλλη δείχνει την μεταποίηση την οποία έκαναν τοποθετώντας mk41 και δεν είναι λειτουργική , αλλά δεν είναι από βολή από κάθετο εκ τοξευτή.
Οι Αυστραλοί κατάφεραν περισσότερα αλλά τους εγκαταλείπουν γιατί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα , και κανένας άλλος όπως οι Αμερικάνοι δεν το ξαναδοκίμασε .
Μπορείς να παρατηρήσεις ότι ο μισός εκτοξευτής είναι πάνω από το κατάστρωμα , γεγονός που ( εκτός ότι είναι αστείος) απαγορεύει να φορτωθούν ship to air RIM 162 όπως λες δεν χωράνε .
Υπάρχει η πληροφορία ότι κανονικά δεν μπορούν να εκτοξεύσουν ούτε Harpoon ,.
Ακόμη τέτοιου είδους πατέντες δημιουργούν πρόβλημα στην στατικότητα της πρύμνης του πλοίου , ρίξε μια ματιά εδώ (https://rhk111smilitaryandarmspage.wordpress.com/2013/08/21/mk13-to-mk41-launcher-conversion-for-oliver-hazard-perry-frigates/) , από 10 χώρες με OHP , κανείς δεν ασχολείται πια .
Εάν ήταν καλή λύση θα μπορούσαμε να γεμίσουμε και εμείς ότι πλοίο έχουμε με mk41 , πχ τορπιλακάτους , κανονιοφόρους , φρεγάτες και από αυτές να εκτοξεύουμε Tomahawk ……..,

Pyriflegethwn
Pyriflegethwn
4 years ago

Έχουμε φτάσει στο σημείο η ενδιάμεση λύση να είναι πιο πιεστική από τον όποιο τύπο θα επιλεγεί να ναυπηγηθεί στο μακρινό 2027 (και να είναι πλήρως υπηρεσιακό ακόμη μακρύτερα).. Μιλάμε για κανένα σκάφος για μια δεκαετία! Οπότε η μόνη λύση που βλέπω είναι η ενοικίαση από Ιταλία ή Γαλλία Fremm άμεσα ακόμη και με δικά τους πληρώματα… Ίσως η ανάγκη της Ιταλίας για ζεστό χρήμα λόγω του μαστιγώματος της οικονομίας από τον Ιό συνηγορήσει σε μια θετική εξέλιξη.. Επιπλέον το ΠΝ όπως και το ΛΣ έχουν πολύ καλή εμπειρία συνεργασίας με τα ιταλικά σκάφη και πληρώματα της Frontex.. Αν θέλουμε και out of the box, γιατί όχι και κρούση στην Αίγυπτο για ενοικίαση Fremm; Θα μου πείτε γιατί να δώσει καινούργιο σκάφος. Γιατί “that’s the way the game is played”.. Δεν απειλείται άμεσα για να το χρειάζεται, θα πληρωθεί αδρά για να το έχει λίγο πιο βόρεια, ενισχύεται η συνεργασία μας στην πράξη, μπαίνει στο μάτι της Τουρκίας.. Κλείνοντας, κατά τη γνώμη μου για να πάρει κάποιος το συμβόλαιο θα πρέπει να μας καλύψει με μεταχειρισμένα ή ενοικίαση ικανών σκαφών για το ενδιάμεσο χρόνο..

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago
Reply to  Pyriflegethwn

Το είπες και μόνο σου “ζεστό χρήμα” που και εμείς δεν έχουμε!!!!!!πάλι στο υπενθυμίζω…ολοτο πρόβλημα με τους Γάλλους είναι ότι ζειτουμο να προχωρήσουμε τις διαδικασίες χωρίς να μας εγγυηθουν ΔΑΝΙΟ και χωρίς διακρατική συμφονια

Pyriflegethwn
Pyriflegethwn
4 years ago

Αναφέρω δύο χώρες ακόμη πέραν της Γαλλίας.. Επίσης προκρίνω την ενοικίαση έναντι της απόκτησης.. Που σημαίνει είτε παραχώρηση σκαφών ως ΑΩ κάποιας αγοράς είτε μείωση κονδυλίων μέσω της επιλογής φθηνότερου τύπου από τις Belh@rra και το περίσσευμα να πάει στην ενοικίαση..

dimitrov
dimitrov
4 years ago

Είπαμε ….. 4 – 7 – 5 …… συν βέβαια 5 – 4 – 8 …….

Stavrogin1
Stavrogin1
4 years ago

“Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι ενδιάμεσο”.
καποιες σκέψεις..
1. Οτι δεν εγινε σε 15χρόνια δεν μπορει να κλισει σε ενα καλοκαίρι. δεν εχουν νοημα τα τελεσιγραφα όσο κι αν επειγομαστε.
2. το σπιτι καλο θα ηταν να νοικοκυρευτεί, σε επιπεδο θεσμών, διαπλοκης ηγεσιων, συνεργασιας, επιτροπων, αποφασεων, προμυθειων, συντηρισεων, έκπαιδευσης…
3. σε επιπεδο υλικού. ο πωλητής Ηπα Γαλλια, γνωρίζει οτι πουλά και πολιτικη στηριξη μαζι με τις φρεγατες και τα υπόλοιπα κι αυτο κοστίζει και βλαπτει την ανταγωνιστικότητα χωρις μαλλον να εξασφαλιζεται το ειδος και η ποιοτητα της πολιτικης στήριξης.
4. Πενια τεχνας κατεργάζεται. οσο τραβαει αυτη η κωμωδια ματαιωμενων προσδοκιών τοσο μου μοιαζει καλη ιδεα η επιλεκτική αναβαθμιση των ” θηρίων” κι αλλων δεινοσαυρων. Ο Λασκαριδης χαρισε τις ηλεκτρομηχανες στα σαπάκια, ο Αθαν “κρέμασε” κεραίες. Αν αυτα τα πλοια μεινουν αλλα 10-20 χρονια θα πρεπει να αξιοποιηθούν με καποιον τροπο.
2 νεα πλοια κοστιζουν όσο οι αναβαθμισεις 40 μεκο ακομα και τα κοστη fos υπερβαινουν καθε γκρινια για κοστοβορους “δεινοσαυρους”. θα ρθουν 2-4 νεα πλοια κι ως εκει. Αντι να ψαχνουμε ετοιμα μεταχειρισμενα ας αξιοποιησουμε εταιριες και πορους για να δωσουν καποια μαχητική αξια στα απαξιωμένα με απολυτο ελεγχο σε αντισταθμιστικά οφέλη για την μικρη βιομηχανία μας.

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago

Στ’ αλήθεια τώρα, θα το απογειώσει ποιός…(;) Ο Δένδιας ή ο Παναγιωτόπουλος(…);

Tα πράγματα είναι ξεκάθαρα… Αν «κάτσει» από χρηματοδοτικής άποψης, η κυβέρνηση θα αγοράσει 2 φρεγάτες άνευ διαγωνισμού, με το ΠΝ να σύρεται για μια ακόμη φορά σε ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ (το ότι συζητάμε ακόμη για πιθανότητα οι φρεγάτες να μην έχουν ECM και ως CIWS Phalanx από τις Knox είναι από μόνο του εξωφρενικό),
1. ικανοποιώντας την φαντασίωση κάποιων στελεχών της (πχ ο Γεραπετρίτης που κατά δήλωση του περίμενε καθοριστική παρέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη) για στρατιωτική διπλωματία ενώ,
2. θα πουλήσει επικοινωνιακά στον νεοέλληνα ότι αγοράζει και stealth υπερπλοία και με (16 ολόκληρους πυραύλους πρακτικά σε μια σύρραξη that is) πυραύλους cruise, «άμα λάχει ναούμ»…
3. ολοκληρώνοντας την εικόνα προς τον ψηφοφόρο πως η κυβέρνηση μασάει σίδερα – κουμπώνοντας με το story της οχύρωσης του Έβρου όπου άλλωστε νιώθει πιο άνετα με τον αστυνομικό χαρακτήρα των έργων
4. και αν κάτσουν πάλι ευνοϊκές συγκυρίες στο μέλλον βλέπουμε EPC.
Σχεδιασμός δεν υφίσταται είναι φανερό, ούτε φυσικά πολιτική θέληση, δεν νομίζω κανείς να μπορεί να σας πει πώς θα αντικατασταθούν Τ209, Kortenaer, Combattante… Αφήνω έξω τον γνωστό τραγέλαφο των ΜΕΚΟ και την απόλυτη αδιαφορία για τις αμφίβιες δυνάμεις. Γενικά, με καλύπτει το άρθρο του Βελισάριου που ανέβασε πριν μερικές ημέρες…

Δυστυχώς, ευχόμαστε για ευνοϊκές συγκυρίες και σε κάποια μικρότερα προγράμματα για τα οποία ο Στεφανής έχει την ελευθερία να κινηθεί πιο άνετα.