17.1 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΝαυάγια της Ίβο Τζίμα, η θάλασσα ξεβράζει πλοία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου

Ναυάγια της Ίβο Τζίμα, η θάλασσα ξεβράζει πλοία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου

Όταν η γεωλογία και η ιστορία συνδυάζονται σε μια συναυλία συμπτώσεων, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό πέρα από κάθε φαντασία. Ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο παρατηρείται στο ιστορικό ηφαιστειογενές νησί του Ειρηνικού της Ίβο Τζίμα, που ανήκει στην Ιαπωνία. Μια σειρά από παλιά ναυάγια έχουν έρθει στην επιφάνεια αποκαλύπτοντας τα κομματιασμένα κουφάρια τους και ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος από το σκληρό πεδίο μαχών, που έλαβε χώρα στο νησί προς το τέλος του 2ου Παγκοσμίου.

Το νησί Ίβο Τζίμα είναι ηφαιστειογενές, όπως και πολλά άλλα νησιά και νησίδες της περιοχής ενώ ο βυθός της θάλασσας παραμένει σεισμικά και ηφαιστειακά ενεργός, συχνά γεννώντας νέες νησίδες και με το βυθό του ωκεανού να αλλάζει ως αποτέλεσμα τεκτονικών μετατοπίσεων και έκλυσης λάβας από το εσωτερικό της γης. Δεν είναι ασυνήθιστο, ακόμα και μεγάλα αντικείμενα που βρίσκονται στο βυθό να μετατοπίζονται και να φτάνουν σταδιακά μέχρι τις ακτές των νησιών λόγω των αλλαγών και δράσης που παρατηρείται στο βυθό. Αν συνδυάσουμε αυτό το φυσικό φαινόμενο με την ένταση των μαχών που έλαβαν χώρα στο οχυρωμένο νησί της Ίβο Τζίμα κατά το διάστημα από τη 19η Φεβρουαρίου έως τη 26η Μαρτίου του 1945, έχουμε ως αποτέλεσμα κουφάρια ναυαγισμένων πλοίων της περιόδου να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στις ακτές του νησιού σαν φαντάσματα που βγήκαν από την απεραντοσύνη του ωκεανού και τη λήθη της ιστορίας.

Η είδηση μεταδόθηκε από κανάλια της ιαπωνικής τηλεόρασης και μεταφέρθηκε και από τον δημοσιογράφο Peter Holderith. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, τα κομμάτια των πλοίων που αναδύονται δεν είναι απομεινάρια των μαχών στην Ίβο Τζίμα αλλά αποτελούσαν μέρος μιας προσπάθειας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να κατασκευάσει μια τεχνητή λιμενική εγκατάσταση στο νησί . Βυθίζοντας μια σειρά πλοίων και δημιουργώντας έναν μικρό λιμενοβραχίονα που θα προστάτευε τα μεταγωγικά  από την θαλασσοταραχή. Τα πλοία ήταν παλιά οπλιταγωγά, πλοία που δόθηκαν στην τότε ΕΣΣΔ με καθεστώς δανεισμού και επεστράφησαν ενώ κρίθηκαν πέραν επισκευής, κάποια ιαπωνικά μεταγωγικά που καταλήφθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις ακόμα και πλοία-αποθήκες που ναυπηγήθηκαν μέσα στην ένταση του πολέμου με μεγάλη χρήση σκυροδέματος αντί για χάλυβα. Κάποια από αυτά αναγνωρίστηκαν ως τα IJN “Toyotu Maru”, “Chetvertyi Krabalov”, “Caliche” και “Gilyak”.

Το Αμερικανικό Ναυτικό έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες και σχέδια του μικρού λιμένα που ετοίμαζε και θα χρησιμοποιούσε στην Ίβο Τζίμα ως ορμητήριο για επιχειρήσεις κατά της μητροπολιτικής Ιαπωνίας. Ενώ, όμως, τα πλοία βυθίστηκαν σε προκαθορισμένες θέσεις, ένας ξαφνικός τυφώνας από αυτούς που πλήττουν συχνά την περιοχή, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων. Το τέλος του πολέμου λίγους μήνες μετά ακύρωσε την ολοκλήρωση των σχεδίων και η Ίβο Τζίμα παρέμεινε σχεδόν ακατοίκητη με τα παλιά πλοία να παραμένουν βυθισμένα στα αβαθή μέχρι σήμερα.

Οι γεωλογικές μετατοπίσεις των περασμένων δεκαετιών μετακίνησαν τα κουφάρια των πλοίων με ρυθμούς 25 ως 75 εκατοστών το χρόνο μέχρι που στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000 έγιναν ορατά με γυμνό μάτι. Σήμερα, πλέον, ολόκληρα τμήματα έχουν βγει στην ακτή και η απουσία ζωής στο νησί δείχνει πως θα παραμείνουν εκεί σαν βουβοί μάρτυρες μιας άλλης εποχής μέχρι που η φυσική φθορά θα τα εξαφανίσει.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -