Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης
Η κορβέτα “Ludwigshafen am Rhein” κλάσης Κ130 (Braunschweig), σημείωσε νέο ρεκόρ για το Γερμανικό Ναυτικό, καθώς συμπλήρωσε 527 μέρες σε διεθνή αποστολή, συγκεκριμένα την UNIFIL, αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο. Λόγω ακριβώς της παρουσίας της στην περιοχή, αλλά και της καταστροφής του λιμένα της Βηρυτού, η Κορβέτα είχε ελλιμενιστεί συχνά στην Κύπρο.
Στη φωτογραφία της επιστροφής της στη βάση της δείχνει εμφανώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το USS Stout που έμεινε στη θάλασσα για 215 μέρες, αλλά για να είμαστε δίκαιοι η Γερμανική κορβέτα είχε τη δυνατότητα να εκτελέσει εργασίες συντήρησης σε λιμάνι κάτι που το αμερικανικό αντιτορπιλικό δεν είχε.
Πώς μοιάζει ένα αντιτορπιλικό Arleigh Burke μετά από 215 συνεχείς μέρες εν πλω….
Η “Ludwigshafen am Rhein” κατασκευάστηκε από την Lürssen, ξεκίνησε η κατασκευή της το 2006, καθελκύστηκε το 2007 και έγινε επιχειρησιακή το 2013. Έχει συμμετάσχει στην επιχείρηση EU NAVFOR Med – Sophia, στη νατοϊκή δύναμη Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1) και από την άνοιξη του 2019 στην UNIFIL.
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε γράψει ότι η Γερμανία πρόκειται να παραχωρήσει τις πέντε πρώτες Κ130 σε συμμαχικές χώρες και να τις αντικαταστήσει με νέες αντί να τις αναβαθμίσει (μάλιστα η “Ludwigshafen am Rhein” πόζαρε στην φωτογραφία του άρθρου).
Νέες ναυπηγήσεις ή αναβαθμίσεις πλοίων; Το Γερμανικό παράδειγμα
Οι πέντε πρώτες κορβέτες Κ-130 ξεκίνησαν την κατασκευή τους το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 για την αντικατάσταση των πυραυλακάτων Gepard, με το πρώτο πλοίο FGS Braunshweig (F260) να κατασκευάζεται από τη Blohm+Voss, τη FGS Magdeburg (F261) από τη Lürssen, την FGS Erfurt (F262) από την Thyssen Nordseewerke, την FGS Oldenburg (F263) από την Blohm + Voss, και τελευταία την FGS Ludwigshafen (F264) από την Lürssen.
Οι κορβέτες της κλάσης Κ-130 έχουν stealth χαρακτηριστικά, χαμηλό βύθισμα, και αυτοματοποιημένα όπλα και αμυντικά συστήματα για την υποστήριξη παράκτιων επιχειρήσεων ενώ ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στις ανάγκες επιχειρήσεων πολυεθνικών δυνάμεων και ειρηνευτικών αποστολών. Μπορούν να διατηρούν συνεχή μέγιστη ταχύτητα άνω των 26kt και έχουν αυτονομία άνω των 2.500nm. Το εκτόπισμα τους είναι περίπου 1.580t, έχουν συνολικό μήκος 88m και πλάτος 13.2m. Μπορούν να επιχειρούν για μέχρι 21 μέρες.
Πολλές σημαντικές τεχνολογίες από τις φρεγάτες 124 έχουν περάσει και στις Κ130. Το υψηλό επίπεδο αυτοματισμών επιτρέπει τη λειτουργία τους με πλήρωμα μόνο 50 ατόμων.
Το σύστημα διοίκησης και ελέγχου είναι εξοπλισμένο με το Thales Netherlands SEWACO, μαζί με τα Link 11 και Link 16 τακτικών επικοινωνιών. Το Thales Nederland Mirador παρέχει ηλεκτρο-οπτική παρακολούθηση και έλεγχο πυρός. Οι αισθητήρες του Mirador περιλαμβάνουν έγχρωμη κάμερα τηλεόρασης, κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας και ασφαλή αποστασιομέτρηση λέιζερ. Το σύστημα αναγνώρισης φίλιου ή εχθρού (IFF) είναι το MSSR 2000 από την Cassidian. Η ολοκληρωμένη σουίτα επικοινωνίας του K130 περιλαμβάνει δορυφορικές επικοινωνίες UHF (SATCOM) και επικοινωνίες UHF / VHF / HF που παρέχονται από την EADS.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Τεχνολογίας και Προμηθειών Άμυνας της Γερμανίας και το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό επέλεξαν τον αντιπλοϊκό πύραυλο RBS 15 mk3 για τις κορβέτες K130. Ο RBS 15 mk3, που αναπτύχθηκε από την Saab Bofors Dynamics και τη Diehl BGT Defense, είναι ένας πύραυλος fire-and-forget ικανός για χρήση μέρα και νύχτα και με δυνατότητα προσβολής χερσαίων στόχων. Χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ σε Ku-band, έχει εμβέλεια πάνω από 200 χιλιόμετρα, υψηλή υποηχητική ταχύτητα (0,9 Mach) και φέρει εκρηκτική κεφαλή 200 κιλών.
Οι κορβέτες κατηγορίας K130 είναι εξοπλισμένες με δύο Raytheon / RAMSYS Rolling Airframe Missile (RAM) εκτοξευτές πυραύλων των 21 κελιών, mk49 . Το σύστημα RAM είναι ένα ναυτικό σύστημα αυτοάμυνας για εμπλοκή εχθρικών αεροσκαφών και εισερχόμενων πυραύλων. Ο πύραυλος RAM διαθέτει ραντάρ διπλής λειτουργίας και ανιχνευτή υπερύθρων και βεληνεκές 9,5 χιλιομέτρων.
Για την προστασία τους από πυραυλικές επιθέσεις τους έχουν δύο Multi Ammunition Softkill System (MASS) decoys (δολώματα) της Rheinmetall Defense. Το MASS χρησιμοποιεί προγραμματιζόμενα πολυ-φασματικά πυρομαχικά (OMNI TRAP) για προστασία από όπλα που χρησιμοποιούν ραντάρ και υπεριώδες, ηλεκτρο-οπτικούς, υπέρυθρους αισθητήρες καθοδήγησης.
Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, Electronic Support Measures (ESM) είναι το EADS SPS-N 5000 ESM, το οποίο λειτουργεί σε συχνότητες 2GHz έως 18GHz. Το σύστημα παρακολουθεί, εντοπίζει, αναλύει, ταξινομεί και αναγνωρίζει απειλές και έχει πολλαπλές δυνατότητες παρακολούθησης στόχων. Η σουίτα αντιμέτρων περιλαμβάνει επίσης το jammer EADS SPN / KJS 5000.
Το ελικοδρόμιο τους μπορεί να εξυπηρετήσει τα ελικόπτερα του Γερμανικού Ναυτικού, όπως τα Sea Kings, Lynx, ή NH-90s, αλλά το υπόστεγο είναι μικρό και θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η Πρόωση τους γίνεται από δύο κινητήρες diesel MTU 20V 1163 TB 93 που παράγουν 14.8MW.
…..και τις πέντε με πλήρη οπλισμό….μια για καθε υποβρύχιο που απέμεινε να δώσουν στους Τούρκους……δωρεάν φυσικα…….
Ιδανικό σκαρί για να δουλέψει (λιώσει) στο Αιγαίο δίπλα στις κανονιοφόρος Πυρπολητής , και Osprey…
Φαίνεται να είναι ανθεκτικό και οικονομικό στην χρήση …