32.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑυτοί… οι FREMM και τα… μυστήρια

Αυτοί… οι FREMM και τα… μυστήρια

 

Όποιος ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συμβαίνει με την υπόθεση των FREMM, είτε ψεύδεται ασύστολα είτε… ενέχεται στην υπόθεση.

Τα όσα ακολουθούν είναι μια υπόθεση εργασίας ή μάλλον με «διερεύνηση συμβάντος» (χωρίς καταγραφέα και χωρίς αυτόπτες μάρτυρες). Θυμηθείτε μάλιστα ότι αυτά τα διαβάζετε πριν από την αναμενόμενη (για τις 09:30) συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας που θα… δώσει εξηγήσεις σε όλα.

Υπάρχει όμως ένα γεγονός που γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας που θα σας το αποκαλύψουμε παρακάτω και μετά βγάλετε τα συμπεράσματά σας

Τι ευρήματα έχουμε λοιπόν στο θέμα;

17/04 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωβουλή τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του. Προσδιορίζει μάλιστα ειδικά την υπόθεση της Ελλάδας ότι απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπήρξε στη συνέχεια επαφή Αλέξη Τσίπρα και Εμανουέλ Μακρόν στα πλαίσια ευχαριστιών; Συζητήθηκαν και άλλα θέματα στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα όπως οι φρεγάτες; Το πρώτο τουλάχιστον συνέβη όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλουμε και για το δεύτερο. Υπάρχουν άλλωστε πληροφορίες, όπως γράφουμε σε αναλυτικό άρθρο μας στο τρέχον τεύχος, για πολλαπλές επαφές με την γαλλική πλευρά σχετικά με γαλλικές φρεγάτες, περιλαμβανομένης και της κρατικής DGA. εδώ και μήνες. Σε κάθε περίπτωση όμως η επαφή πρέπει όμως να ήταν μια «συζήτηση» φιλοφρονήσεων και χωρίς λεπτομέρειες. Συζητήθηκε συγκεκριμένα το θέμα των φρεγατών και… χάθηκε στην μετάφραση;

Στο τέλος της ίδιας (περασμένης) εβδομάδας έρχονται οι δηλώσεις Φώτη Κουβέλη και ταράζουν τα νερά. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας (για τις οποίες προφανώς είχε εξουσιοδοτηθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την επαφή του τελευταίου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) δεν υπήρξαν μόνο επιβεβαίωση των πληροφοριών που προϋπήρχαν από μήνες, αλλά έδωσαν ξεκάθαρα τη διάσταση άμεσης ενίσχυσης του ΠΝ.

Θέμα φρεγατών υφίσταται αλλά οι πληροφορίες που έδωσε ο ΑΝΥΕΘΑ και είναι το μέγα ζήτημα (τις ακούσαμε πολλές φορές) μας θυμίζουν κάποιον που μετέφερε (με τους περιορισμούς του χρόνου μιας τηλεοπτικής συνέντευξης) μια γενική ενημέρωση που του έχει γίνει, για ένα θέμα που δεν το γνωρίζει σε (οποιοδήποτε) βάθος. Ίσως μάλιστα να προσέθεσε αυτοβούλως και τις δικές του λεπτομέρειες όταν αναγκάσθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ. Και από εκεί και πέρα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

Αμέσως μετά έρχονται οι δηλώσεις της Φλοράνς Παρλί, της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, από τον ναύσταθμο της Τουλόν, πάνω από τους καπνισμένους θύλακες πυραύλων της Languedoc (D653) από όπου εκτοξεύθηκαν πριν λίγες ημέρες οι τρεις SCALP Navale κατά στόχων στη Συρία. Η Γαλλίδα υπουργός αρνείται την παραχώρηση φρεγατών στην Ελλάδα; Αυτό που αρνείται σίγουρα είναι ότι υπάρχει συμφωνία για παραχώρηση (ή οτιδήποτε άλλο, κάτι βέβαια που ούτε ο ΑΝΥΕΘΑ είπε) και μετά –μάλλον τυπικά- αναφέρεται σε «στενή συνεργασία με την σύμμαχο Ελλάδα».

Ακολουθούν τα όσα ακολουθούν και όλοι ψάχνουν για εξηγήσεις

Παρενθετικά, κάπου εκεί «σκάει» και η «αποκαλυπτική είδηση» για πρόωρη αναφορά της παραχώρησης από την ελληνική πλευρά (Κουβέλης), επέμβαση του Ερντογάν με «οργισμένο τηλεφώνημα προς τον Μακρόν και απειλές ότι η παραχώρηση φρεγατών προς την Ελλάδα στρέφεται κατά του… Ισλάμ». Και ώ του θαύματος αυτή είναι η εξήγηση για… υπαναχώρηση του Μακρόν και για τα όσα συνέβησαν στο συνέχεια… Η «αποκάλυψη» βέβαια στοχεύει προς ένα ευάλωτο (και ευκολόπιστο) ελληνικό κοινό που έχει συνηθίσει να αποδίδει όλα τα δεινά αυτού του τόπου  στον (πανταχού παρόντα και τα πάντα δυναστεύοντα) (νέο)σουλτάνο. Τι κρίμα που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί γιατί θα ήταν αστείο να περιμένουμε επιβεβαίωση από τα Ηλύσια Πεδία. Κανείς ποτέ δεν ξέρει βέβαια τι γίνεται στη διεθνή διπλωματία αλλά σε τι ακριβώς και πως υπαναχώρησε ο Μακρόν;

Τα παραπάνω όμως (και πολλά άλλα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο) είναι ωραίες υποθέσεις εργασίας, αλλά υπάρχει ένα γεγονός που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Πολύ πριν τις δηλώσεις Κουβέλη μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το ΠΝ είχε κινητοποιηθεί για την άμεση εξεύρεση προσωπικού ως πλήρωμα (πληρώματα;) για FREMM ανάμεσα στα γαλλόφωνα στελέχη του. Υπήρχαν μάλιστα πολλαπλές άλλες ενέργειες γύρω από τα γαλλικά πλοία, τα όπλα και τα συστήματά τους με επείγοντα αιτήματα για ενημερώσεις προς την γαλλική πλευρά.

Παραπλανήθηκε και το ΠΝ που το έβαλαν να τρέχει χωρίς λόγο; Μάλλον απίθανο!

Το δικό μας συμπέρασμα από τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι θέμα FREMM υπήρχε και (μάλλον) υπάρχει, αν και όχι με την διάσταση που του απέδωσε ο ΑΝΥΕΘΑ.

Θα μπορούσε να γίνει παραχώρηση FREMM και να βρεθεί ένα πλοίο στο ΠΝ μέσα στο καλοκαίρι; Για όσους δεν το γνωρίζουν (μιας και το κοινό που διαβάζει τον ιστότοπό μας έχει διευρυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες) να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Στις 16 Φεβρουαρίου 2015 η Αίγυπτος παρήγγειλε μια FREMM με την απαίτηση να την έχει διαθέσιμη λίγους μήνες αργότερα όταν θα άνοιγε η νέα διώρυγα του Σουέζ αφού η αιγυπτιακή ηγεσία ήθελε το πρώτο πλοίο που θα περνούσε να είναι η καινούργια φρεγάτα. Υπήρχε βέβαια παράλληλα μια παραγγελία για 24 Rafale που «έπεισε» την γαλλική κυβέρνηση, που πίεσε το Γαλλικό Ναυτικό να αποχωριστεί την φρεγάτα Normandie. Τον Μάρτιο του 2015 ξεκίνησε η εκπαίδευση του αιγυπτιακού πληρώματος και στις 23 Ιουνίου 2015 η κυριότητα της φρεγάτας πέρασε στους Αιγύπτιους ως Tahya Misr (αφού ξηλώθηκαν κάποια όπλα και συστήματα) και το αιγυπτιακό αίτημα ικανοποιήθηκε. Βέβαια το πλοίο επιχειρούσε για πολύ καιρό με «διπλό πλήρωμα» αλλά αυτή είναι η ιστορία, που αφορούσε βέβαια πώληση (με ζεστό χρήμα) και όχι εκμίσθωση (με υποσχετικές).

Κρατήστε λοιπόν τα παραπάνω κατά νου. Τι συμβαίνει στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;

Ελπίζουμε να τα μάθουμε από τον ΥΕΘΑ αργότερα σήμερα… (και όχι με το αλλαλούμ με το οποίο είχε γίνει η ενημέρωση για το πρόγραμμα των F-16V).

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Dipapa
6 years ago

Δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δύο γαιδαρων άχυρα … Φρεγάτες θα πάρουν? Αν δεν βρεθει ηγέτης για αυτή την χώρα δεν υπάρχει ελπίδα…

Nick Delhanidis
Nick Delhanidis
6 years ago

Aν την ενημερωση την εκανε ο Βριτσας υπηρχαν ισως ελπιδες, με τον ΥΠΕΘΑ δεν νομιζω να απαντηθουν ερωτηματα, μαλλον πιο πιθανο να προστεθουν και αλλα

Nick Delhanidis
Nick Delhanidis
6 years ago

Εμ και το ενδιαφερον για δυο ΜΗ-60R?

kg
kg
6 years ago

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ τα λέτε κ.ΦΓΚ

Κράχτε γιατί χανόμαστε (σκέψου κράζει και η ψύχραιμη Π&Δ)

Σπύρος
Σπύρος
6 years ago

OK, μισό λεπτό να βρώ το μικρό μου καλάθι (βασικά τη δαχτυλήθρα της συζύγου) και πάω να δω τη συνέντευξη.

MIT
MIT
6 years ago

Η κατάταξη χωρών με εξαγωγική πολεμική βιομηχανία με βάση την εξάρτηση τους σε πετρέλαιο από ισλαμικές χώρες (από τις πιο εξαρτημένες προς τις λιγότερο εξαρτημένες)

Γαλλία
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/fra/show/2709/2016/
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/fra/show/2710/2016/

Ιταλία
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/ita/show/2709/2016/
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/ita/show/2710/2016/

Ελλάδα (προς σύγκριση)
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/grc/show/2709/2016/
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/grc/show/2710/2016/

ΗΠΑ
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/usa/show/2709/2016/
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/usa/show/2710/2016/

Μεγάλη Βρετανία
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/gbr/show/2709/2016/
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/gbr/show/2710/2016/

Γερμανία
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/deu/show/2709/2016/
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/deu/show/2710/2016/

Σουηδία
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/swe/show/2709/2016/
https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/import/swe/show/2710/2016/

Λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό εξάρτησης τους, οι Γάλλοι και “πολύ” μας έχουν βοηθήσει τόσα χρόνια.

tpap
tpap
6 years ago

Κρίμα, όλα τα FRAM (Gearing) πήγαν για σκραπ. Αν είχε μείνει κανένα, τότε θα είχε μια καλή δικαιολογία ο “Ναύαρχος” Κουβέλης, ότι μπέρδεψε το FRAM με το FREEM. Αντί για “Α” δυο “ΕΕ”. Ε, είναι και λίγο γεράκος, δικαιολογείται.

ivychris
ivychris
6 years ago

Θέμα FREMM υπάρχει & θα συντηρείται για ευνόητους λόγους μόνο αν υπάρχει δυνατότητα leasing και φυσικά αν το αποφασίσουν οι Γάλλοι.
Θέμα για Rafale, Eurofighter η εν πάσει περιπτώσει ότι πετάει και ότι κολυμπάει, υπάρχει αν υπάρχει περίπτωση LEASING
Θέμα αναβάθμισης F-16, συγχωρέστε με αν πικραίνω ορισμένους…, δεν υπάρχει για δεν υπάρχει θέμα Leasing μια που δεν υπάρχει ΣΑΛΙΟ…γιατί ?
Διότι, πολύ απλά έως τέλος του έτους 2018, ο αποθεματικός λογαριασμός που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλο «Ε.Δ. – Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από τις αγορές Κεφαλαίου» και πιστώνεται με τις προσόδους από τα έσοδα των εκδόσεων κρατικών ομολόγων, τα έσοδα από τον ESM και τα ΤΑΜΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, -έχει συνομολογηθεί από την Κυβέρνηση & τη Τρόϊκα, κρατηθείτε…- πρέπει να έχει υπόλοιπο €25Δισ έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μαξιλάρι ασφαλείας μετά τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δανειακές ανάγκες για το επόμενο 30μηνο.
Μην περιμένετε ΤΙΠΟΤΕ
Ήδη έχει πιστωθεί με τα χρήματα από το ΕSM οι 3 δόσεις από €5 δισ. του Οκτωβρίου 2017, Ιανουαρίου 2018 & Απιίλίου 2018 & η 4η τον Ιούλιο ύψους €3,4 δισ. εκ των οποίων τα €9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για τον αποθεματικό λογαριασμό + €10,8 δισ. από το πρωτογενές πλεόνασμα και € 4,22 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις του 2017 & 2018 εκτός από €2.7Δισ (μόνο) που θα πάνε για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων στον Ιδιωτικό τομέα.
Αυτά είναι γνωστά βέβαια και αποτελούν το τεχνικό μνημόνιο που έχει υπογράψει ο κυβερνήτης…& ο συγκυβερνήτης και εφαρμόζει ο θησαυροφύλακας, ο οποίος τυγχάνει να ανήκει σε ιδεολογική φράξια κατά των εξοπλισμών.
Συνεπώς μην απορείτε, γιατί αυτό επέλεξαν οι Έλληνες
Υπομονή, απλά θα σύστηνα να μην αμφισβητηθούν τα νούμερα γιατί είναι καταγεγραμμένα & υπογεγραμμένα

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -