27.8 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΠυρηνική Ινδία: Σερί δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων με νόημα

Πυρηνική Ινδία: Σερί δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων με νόημα

Η νυχτερινή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ενδιάμεσου βεληνεκούς Agni-II από το Πεδίο Δοκιμών στο νησί Αμπντούλ Καλάαμ ανοικτά της Οντίσα στις 16 Νοεμβρίου ήταν η πρώτη μιας σειράς δοκιμαστικών εκτοξεύσεων διαφόρων τύπων πυραύλων –ορισμένοι εξ αυτών με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής– τις οποίες έχει προγραμματίσει η Ινδία.

Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ η εκτόξευση από το  Συγκρότημα IV υπήρξε επιτυχής. Σε υπηρεσία με την Διοίκηση Στρατηγικών Δυνάμεων του Ινδικού Στρατού, ο στερεών προωθητικών πύραυλος δύο σταδίων Agni-II αποτελεί μέλος της ομώνυμης οικογένειας βαλλιστικών πυραύλων που έχει αναπτύξει η Ινδία.

Το «Υγρό Πυρ» (Αγκνί, στα ινδικά) του Defence Research and Development Organisation έχει μήκος 20 μ. και βάρος κατά την εκτόξευση 17 τόννους ενώ δύναται να μεταφέρει φορτίο άνω του 1 τόννου σε ακτίνα 2.000 χλμ. Πραγματοποίησε την πρώτη του εκτόξευση τον Απρίλιο του 1999 ενώ η πιο πρόσφατη σημειώθηκε στις 4 Μαΐου του 2017.

Σημειωτέον ότι στις 8 Νοεμβρίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκτόξευση του ναυτικού βαλλιστικού πυραύλου Κ-4 ‘Shaurya’ (Σώρυα, Ανδρεία) από υποθαλάσσια εξέδρα, ανοικτά των ακτών του Άντρα Πραντίς, με σκοπό την δοκιμή «προηγμένων συστημάτων». Όπως εξηγούν ειδικοί, οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις γίνονται από εξέδρα έως ότου ο πύραυλος πιστοποιηθεί ότι είναι έτοιμος να τοποθετηθεί σε υποβρύχιο.

Επίσης σχεδίαση του DRDO, ο εκτοξευόμενος από υποβρύχια πύραυλος (SLBM) αναπτύχθηκε για τα εγχώριας ναυπήγησης στρατηγικά υποβρύχια κλάσης Arihant του Ινδικού Ναυτικού. Με βάρος 17-20 τόννων και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 2 τόννων σε απόσταση 3.500 χιλιομέτρων, ένας Κ-4 που θα εκτοξευόταν από τον Κόλπο της Βεγγάλης θα έθετε εντός εμβέλειας πυρηνικού πλήγματος ένα μεγάλο μέρος της Κίνας και βεβαίως ολόκληρο το Πακιστάν.

Το πυρηνοκίνητο INS Arihant («Αφανιστής των Εχθρών» στα σανσκριτικά) και το INS Arighat, το νεότευκτο δεύτερο σκάφος της κλάσης που πραγματοποιεί ήδη θαλάσσιες δοκιμές, είναι το «μακρύ χέρι» της ινδικής Πυρηνικής Τριάδας, με οπλισμό 12 πυραύλους Κ-15 Sagarika (B-05) εμβέλειας 750 χλμ ή τέσσερεις Κ-4 SLBM. Κατά πληροφορίες η δοκιμή του Κ-4 είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο αλλά αναβλήθηκε.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο πύραυλος θα δοκιμαζόταν στο μέγιστο της εμβέλειάς του ή σε μικρότερη ακτίνα αλλά οι Ινδοί είχαν εκδώσει ΝΟΤΑΜ και ναυτικές αγγελίες για «δοκιμές πυραύλων μεγάλης ακτίνας». Τις επόμενες εβδομάδες τα σχέδια του DRDO προβλέπουν δοκιμές πυραύλων Agni-IΙΙ, εμβέλειας 3.000 χλμ, καθώς και βλημάτων BrahMos, αναφέρουν ινδικά δημοσιεύματα.

Μετά τις τελευταίες εντάσεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και τις φραστικές αντιπαραθέσεις με το γειτονικό Πακιστάν, οι ινδικές πυραυλικές δοκιμές ενδεχομένως περνούν κι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Από την στιγμή ωστόσο που πυρηνικά διαθέτει και το Πακιστάν, τα «μηνύματα» αυτά είναι σαν το εντυπωσιακό τελετουργικό κλείσιμο των συνόρων με την δύση του ηλίου στην συνοριακή διάβαση Wagah-Attari. Εντυπωσιακά, αλλά μέχρι εκεί.

Αλέξανδρος Θεολόγου 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -