26.8 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxΣΥΖΗΤΗΣΗ: Χρειάζεται το ΠΝ πλοία LPD/LHD όπως το TCG Anadolu; χρειαζόμαστε ένα...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Χρειάζεται το ΠΝ πλοία LPD/LHD όπως το TCG Anadolu; χρειαζόμαστε ένα μακρύ χέρι, κι αν ναι, πως θα είναι αυτό;

Σε λίγους μήνες από σήμερα, τα ελληνικά ΜΜΕ θα “ανακαλύψουν” και πάλι τη “νέα” απειλή, όταν θα πέσει στη θάλασσα το νέο τουρκικό LPD/LHD TCG Anadolu. Φυσικά οι αναγνώστες μας γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια για το θέμα, και αν σας γράψουμε  τότε “πηχαίους” τίτλους, μάλλον θα γελάσετε! Πάντως γράφουμε έναν τώρα, “Το Νέο Τουρκικό Αεροπλανοφόρο απειλεί τα Ιόνια”… καλός είναι, ας τον αφήσουμε!

Το θέμα είναι, πέρα από την πλάκα, πως το TCG Anadolu είναι πραγματικό και υπαρκτό, και λίαν συντόμως θα πλαισιώσει τον τουρκικό στόλο. Ευτυχώς, οι προφητείες περί “Ξανθού Γένους” βγήκαν, αλλά από την ανάποδη. Δηλαδή οι Ρώσοι στηρίζουν την Τουρκία, και οι ΗΠΑ τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Ερντογάν.

Το Anadolu «κολυμπάει» (για λίγο) στη θάλασσα

Λέγοντας χαλί, εννοούμε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα JSF/F-35. Αλλιώς, δεν θα μιλούσαμε πλέον για ένα LHD, ελικοπτεροφόρο, αλλά για ένα αεροπλανοφόρο, καθώς θα φιλοξενούσε αεροσκάφη F-35B.

Τελικά η προφητεία “βγήκε”, αλλά από “άλλο” δρόμο, διαφορετικά το ΠΝ και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είχαν να αντιμετωπίσουν μια ασύμμετρη απειλή, προερχόμενη από οπουδήποτε στη Μεσόγειο. Και εδώ θα ζητήσουμε να μην έρθουν κάποιοι φίλοι να γράψουν “ένας Exocet υπόθεση είναι η όλη ιστορία”, γιατί δεν ισχύει. Ή ισχύει, όσο μπορεί ένας Hellfire να βουλιάξει ένα Arleigh Burke.

Η ναυπήγηση του «TCG Anadolu» συνεχίζεται φυσιολογικά

Τώρα, πάμε παρακάτω. Οι καλοί φίλοι και γείτονες κάνουν όσα πρέπει να κάνουν, όσα θεωρούν πως προστάζει το εθνικό τους συμφέρον να κάνουν. Και μπράβο τους. Εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα, εκτός φυσικά από το να διαφωνούμε αν προηγούνται τα έκτακτα επιδόματα ή η άμυνα, ή αν πρέπει να πάρουμε LaFayette (που δεν μας δίνουν) ή Adelaide (που δε θέλουμε).

Τώρα, οι Τούρκοι είναι ανόητοι που αγοράζουν ένα LHD; Κι αν είναι, είναι το ίδιο ανόητοι με τους Αιγυπτίους που πήραν τα δυο Mistral; Ή είναι το ίδιο χαζοί οι Ρώσοι, που αγόρασαν τα Mistral (αρχικά); Εντάξει, οι Αμερικανοί, οι Ιάπωνες, οι Ιταλοί, και ίσως και οι Κορεάτες ή και κάποιοι άλλοι, ίσως μετατρέψουν τα LHD τους σε αεροπλανοφόρα.

Επιτυχής καθέλκυση για το νέο LHD του Ιταλικού Ναυτικού

Άλλωστε, το F-35B δεν έχει να ζηλέψει πολλά από ένα αεροσκάφος 4ης γενιάς, και σίγουρα είναι κατά πολύ ανώτερο από ένα F/A-18, Su-33 ή ένα J-15. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα θα είναι ισχυρότερα των κινεζικών, τουλάχιστον μέχρι αυτά να αποκτήσουν τα ναυτικά J-20.

Στον πόλεμο, και ειδικά στο ναυτικό πόλεμο, οι ίδιες δουλειές μπορούν να γίνουν με πολλά και διάφορα μέσα. Δηλαδή, η ναυτική κρούση μπορεί να γίνει με διψήφιο αριθμό τρόπων, γιατί να μην μπορεί να γίνει και με ένα επιθετικό ελικόπτερο;

 

Επιχείρηση «προβολής ισχύος» με Apache “Alpha” και Longbow του ΕΣ στην Κύπρο

 

Δεν θα μάθουμε ποτέ πως ένιωσαν στην τουρκική ναυτική αρμάδα δυτικά της Κύπρου, όταν τελείως ξαφνικά, και σε μικρή απόσταση τα ραντάρ τους έπιασαν την άφιξη των ελληνικών AH-64DHA/A και Chinook CH-47D. Φήμες για διαρροές υγρών ελέγχονται ως αναληθείς.

Υπάρχει η πεποίθηση πως ένα ελικόπτερο δεν μπορεί να επιβιώσει ενός θερμού πεδίου αντιπαράθεσης πάνω από τη θάλασσα. Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτό δεν ισχύει, το ελικόπτερο πετώντας εξαιρετικά χαμηλά, μπορεί να επιβιώσει ακόμη και σε περιβάλλοντα εχθρικής αεροπορικής υπεροχής. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ βασίζεται σε ελικόπτερα για αποστολές ASW, και θα βασιστεί περισσότερο στο μέλλον.

Η Ρωσία θα αρχίσει τη ναυπήγηση πλοίου LHD το 2020

Ακόμη κι αν σταλούν μαχητικά F-16C/D σε περιοχές που είναι γνωστό πως κινούνται ελικόπτερα, τα πρώτα δεν θα έχουν δυνατότητα εντοπισμού στις εμβέλειες που γνωρίζουμε ότι λειτουργεί το ραντάρ τους. Αυτό αλλάζει όταν το ραντάρ είναι AESA (F-16V) λόγω υψηλής διακριτικής ικανότητας, αλλά το AN/APG-68v9 δεν θα δει ένα ελικόπτερο στα 50 χιλιόμετρα, θα ρίξει έναν ΑΙΜ-120 και τέλος. Όλα αυτά δεν ισχύουν σε πραγματικές συνθήκες, αλλιώς δεν θα είχαμε πια επιθετικά ή ναυτικά ελικόπτερα, αν δεν μπορούσαν να επιβιώσουν.

Αντίστροφα τώρα, τα επιθετικά ελικόπτερα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε εχθρικά πλοία, ειδικά αν καταφέρουν να πλησιάσουν αρκετά πίσω από εξάρσεις του εδάφους (νησιά, βραχονησίδες κλπ). Φυσικά, δεν συζητάμε για το πόσο σημαντικά θα είναι τα επιθετικά ελικόπτερα σε αποστολές αεραποβάσεων, και υποστήριξης των αποβιβαζόμενων τμημάτων.

Και δεύτερο LHD για την Τουρκία

Τώρα, καλά όλα αυτά, οι Τούρκοι για διάφορους λόγους χρειάζονται ένα τέτοιο πλοίο. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; καταρχάς, προβολή ισχύος. Οι αγαπητοί έχουν καβαλήσει τόσο το καλάμι στο θέμα “είμαστε μια φοβερή υπερδύναμη” που θα έφτιαχναν και υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, αν είχαν την τεχνολογία. Κατά δεύτερο, περνούν την εικόνα μιας περιφερειακής υπερδύναμης, μπαίνοντας δίπλα σε άλλες, πολύ ισχυρότερες χώρες που έχουν τέτοια όπλα.

Σε τακτικό επίπεδο, με ένα τέτοιο πλοίο θα μπορούσαν για παράδειγμα να ενισχύσουν φιλικά καθεστώτα (βλέπε Λιβύη) σε συγκρούσεις χαμηλής έντασης. Από εκεί, τα τουρκικά Τ129 ΑΤΑΚ θα μπορούσαν να πλήττουν θέσεις στη ξηρά, και να γίνουν το μακρύ χέρι της τουρκικής ισλαμικής διπλωματίας.

Φυσικά, αν χρειαστεί, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα στα νώτα της κυπριακής άμυνας, ή έστω, να προσφέρουν κάλυψη από επιθετικά ελικόπτερα στους τουρκοκύπριους όταν αυτό θα απαιτούνταν. Τέλος, θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον πόλεμο σε νησιά που δεν θεωρούνται πρώτης γραμμής, όπως η Κρήτη ή η Ικαρία.

Το USS Wasp σε διαμόρφωση αεροπλανοφόρου

Ωραία, εξηγήσαμε την αξία ενός τέτοιου όπλου στα χέρια των φίλων, γειτόνων και συμμάχων μας. Θα είχε αξία όμως ένα τέτοιο όπλο, για το ελληνικό ΠΝ; την στιγμή μάλιστα, που ειλικρινά, δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε... Εντάξει, ας το ξεπεράσουμε αυτό, ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα κέρδισε το διαγαλαξιακό ΛΟΤΤΟ και μπορούμε να πάρουμε 4 νέες φρεγάτες και κάτι ακόμα. Τι θα ήταν αυτό το κάτι ακόμα;

Για πολλά χρόνια, οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται το L153 Ναυκρατούσα. Το τελευταίο υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες σαν πλοίο επικεφαλής της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεων, και σε περίπτωση που χρειαζόταν, θα ήταν το στρατηγείο ενίσχυσης ενός δοκιμαζόμενου νησιού του Αιγαίου, ή ακόμη και της προσπάθειας ανακατάληψής του.

Το Τουρκικό Ναυτικό θέλει 32 F-35B;

 

Η απόσυρσή του το 2000, άφησε ένα κενό, αν και το ΠΝ είχε προσπαθήσει να βρει από το USN κάποιο αντίστοιχο πλοίο που θα το αντικαταστούσε. Η αλήθεια είναι πως η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε την ανάγκη ενός τέτοιου πλοίου μάλλον περιττή. Οι ΕΔ απόφάσισαν να βασιστούν σε νέα αεροκίνητα μέσα (ΝΗ-90) και το ΠΝ σε αερόστρωμνα (Zubr), που θα ενίσχυαν αμέσως προβληματικό σημείο του μετώπου, πριν η κατάσταση γυρίσει εναντίον μας.

Το θέμα όμως είναι πως ενώ αυτό τo Δόγμα μπορεί να πούμε ότι μια χαρά “δουλεύει” για το Αιγαίο, εντούτοις δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή, το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης αλλά και η Κύπρος, δεν μπορούν να ενισχυθούν με Chinook, Zubr ή κάτι άλλο. Τα μέσα αυτά θα χρειαστούν ώρες να φτάσουν εκεί (αν φτάνει η ακτίνα των ελικοπτέρων), την στιγμή μάλιστα που ένα ελικόπτερο θέλει άνω της μισής ώρας πτήση για Καστελόριζο από Ρόδο.

Αεροσκάφη τύπου AV-8B Harrier για την Τουρκία;

 

Εκεί κάπου, πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι “πατέντες”. Δηλαδή, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ΕΔ έχουν εξετάσει διάφορους τρόπους ενίσχυσης, με βάση τα διατιθέμενα μέσα. Το θέμα είναι, τι πραγματικά μπορούν να κάνουν. Αν για παράδειγμα οι Τούρκοι έχουν διαθέσει δυο ταξιαρχίες καταδρομών για τη Μεγίστη, εμείς θα στείλουμε ενισχυμένο λόχο; εντάξει, πιστεύουμε με το παραπάνω στις ικανότητες των Ελλήνων Καταδρομέων, αλλά ας μην τους ζητήσουμε αυτά να κάνουν αυτά που κάνει ο Τζον Ράμπο.

Αν όμως απαιτηθεί να ενισχυθεί στο Καστελόριζο, και η Διεθνής Κοινότητα δεν αντιδράσει σε τουρκική επίθεση, έχουμε τα μέσα να το ανακαταλάβουμε; ακόμη κι αν η ΠΑ αποκτήσει αεροπορική υπεροχή πάνω από την περιοχή, κάνοντας τα μαγικά της, μπορούμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά το νησί, και να το ανακαταλάβουμε αν χρειαστεί;

Εντάξει, το ξαναλέμε, αν πιστεύουμε πως κάποιοι απέξω (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Άρη, Άλφα του Κενταύρου κλπ) θα ζητήσουν από τους Τούρκους να αποχωρήσουν κι αυτοί το κάνουν, τότε ας μην συνεχίσουμε την ανάγνωση…

 

 

Είναι σαφές, πως για τέτοιες αποστολές, χρειάζεται ένα πλοίο LPD/LHD. Θυμίζουμε την εξαιρετική συνεργασία που είχαν οι ΕΔ μας με τους Αιγυπτίους στις ασκήσεις ΜΕΔΟΥΣΑ, όταν ελληνικά ΑΗ-64 προσνηώνονταν και εκτελούσαν αποστολές από τα αιγυπτιακά Mistral. Γιατί να μην έχει και το ΠΝ ένα αντίστοιχο πλοίο; κι αν ναι, τι πλοίο θα μπορούσε να ήταν αυτό;

Φυσικά η πρώτη σκέψη πάει σε κάποιο LHD. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες λύσεις, ίσως λίγο πιο προχωρημένες και τελείως διαφορετικές, όπως τα πλοία κλάσης Absalon, που θα μπορούσαν να εκτελέσουν κι άλλες αποστολές, παρόμοιες με αυτές των φρεγατών. Αν και τα Absalon, ειδικά σε συνδυασμό με ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για Iver Huitfeld θα ήταν μια καλή λύση, εντούτοις ίσως είναι αρκετά μικρά για τις ανάγκες που περιγράφουμε.

 

Μια ακόμη καλύτερη λύση θα ήταν πλοία σαν τα αμερικανικά LPD San Antonio. Τα τελευταία θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο ναυαρχίδας του Στόλου, αλλά και πλοίου AAW προστασίας, καθώς μπορούν άνετα να πάρουν κάποιο εξαιρετικό ραντάρ 3D, ενώ ήδη φέρουν 2 8πλούς Mk41 (για ESSM, αλλά κανείς δεν απαγορεύει την τοποθέτηση Standard SM-2).

To θέμα είναι πως το πλοίο είναι πανάκριβο για εμάς, απλά προσπαθούμε να δώσουμε και μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

 

Διαφορετικά, η φυσική συνέχεια του Ναυκρατούσα θα ήταν είτε κάποιο LSD κλάσης Whidbey Island, είτε κάποιο από τα Harpers Ferry. To θέμα όμως είναι πως αυτά τα πλοία δεν θα κάλυπταν τις ανάγκες που περιγράψαμε παραπάνω. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ίσως ένα σκάφος επιπέδου Mistral, το οποίο θα έδινε εξαιρετικές λύσεις και επιλογές στους Έλληνες επιτελείς.

Τώρα, πριν αναλύσουμε όλες τις λύσεις, κυρίως τις μεταχειρισμένες (ίσως δεν κερδίζαμε και το πρώτο αριθμό στο Λαχείο) θα βλέπαμε πως κατά καιρούς υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες που πραγματικά αγνοήσαμε (ή μάλλον είχαμε άλλες ανάγκες). Για παράδειγμα, οι Βρετανοί πούλησαν το εξαιρετικό HMS Ocean σε απίστευτη τιμή, κι ενώ του είχαν ήδη τοποθετήσει ένα ολοκαίνουργιο 997 Artisan.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την πώληση του “HMS Ocean” στη Βραζιλία

Οι Βραζιλιάνοι πλήρωσαν λιγότερα από 100 εκ. λίρες για την αγορά του. Φυσικά, αν δεν είμαστε σε οικονομική κρίση θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε το ένα από τα δυο Mistral που αγόρασαν οι Αιγύπτιοι. Θυμίζουμε πως τα πλοία αγοράστηκαν για λιγότερα από 500 εκ. ευρώ έκαστο, καθώς τότε οι Γάλλοι προσπαθούσαν εναγωνίως να βρουν πελάτη. Πιστεύουμε πως έγιναν και πολλές ευκολίες πληρωμής.

Σκοπός βέβαια του άρθρου δεν είναι η περιπτωσιολογία, αλλά η συζήτηση για την ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου πλοίο στο ελληνικό οπλοστάσιο. Για μία ακόμη φορά δεν συζητάμε το ΑΝ έχουμε τα λεφτά να το αγοράσουμε, αλλά για το ΑΝ το χρειαζόμαστε. Δηλαδή, θερμή παράκληση, ας μην αναλωθούμε σε σχόλια του στυλ “μα εδώ δεν εκσυγχρονίζουμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, θέλουμε και αεροπλανοφόρα;”

Η Τουρκία επίσημα ενδιαφέρεται για το αγγλικό ελικοπτεροφόρο «HMS Ocean»!

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago

H Ελλαδα δεν εχει αναγκη απο τετοια πλοια….αλλα εχει μεγαλη αναγκη απο αεροπλανα εναεριου ανεφοδιασμου -φρεγατες με καλες δυνατοτητες αεραμυνας περιοχης-υποβρυχια….

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Όλα αυτά είναι αναγκαία αλλά χωρίς τον φόβο του ποδιού δεν θα κάνουν όμως τίποτα στους απέναντι.. αφού απειλούν με τον φόβο του τουρκικού ποδιού ας φοβηθούν και το αντίστοιχο ελληνικό!!

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  Kimon

φιλε Kimon αν βγαλεις 2-4 φρεγατες με δυνατα ρανταρ κ 32 sm-2 [aster30] k 24 ESSM [αστερ 15]…..2 RAM ….
4 ΜΕΚΟ [εξυνχρονισμενες] ….4-6 κορβετες των 3.200 τονων …κ 6 υποβρυχια ….στο Αιγαιο……ΤΟ ΠΟΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ…..κ πλοια σαν το ανατολου δεν θα μπορουν σε καμια περιπτωση να σταθουν κ να αποτελεσουν προβλημα.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Το ξέρω φίλε Νίκο, αλλά εγώ εννοούσα πόδι πεζικάριος- πεζοναύτη

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  Kimon

Εχεις σταθερες βασεις στα νησια κ μπορεις να εχεις οσο στρατο θελεις για την αμυνα τους….αλλα αποβαση στους απεναντι ΔΕΝ μπορεις να κανεις με 500-1500 στρατιωτες…ουτε με 3-4.000 στρατιωτες….θα τους φανε λαχανο..

απ την αλλη αυτοι μπορουν να πατησουν με 2.000 στρατιωτες ενα νησι…αλλα ΜΟΝΟ αν καταφερουν να αποκοψουν την περιοχη απο εμεας με την αεροπορια κ το ναυτικο τους…

Οποτε το κλειδι ειναι αυτο…δηλ το ναυτικο μας κ η αεροπορια μας να μην επιτρεψουν τον αποκλεισμο μιας περιοχης…οποτε θα μπορεις να στειλεις ενισχυσεις κ να τους πεταξεις στην θαλασσα.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Μα δεν θα είναι μόνο του ένα LHD, και δεν θα γίνει μια μόνο απόβαση, αλλά είναι μια αρχή ενός προγεφυρώματος. Βέβαια δεν έχεις σκοπό να καταλάβεις έδαφος απλά να δώσεις φόβο ότι όλοι θα φτύσουν αίμα !!

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

@guest_157442 ας έχουν ρίξει μερικούς τόνους βομβών π.χ. το πυροβολικό σε μια συγκεκριμένη ακτή και μια χαρά κάνεις απόβαση και με 250 άτομα μετά.

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

@guest_157442 τα Anadolu όταν έρθει η ώρα δε θα παίξουν μπάλα Αιγαίο αλλά Μεσόγειο.

Christos
Christos
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Φρεγάτες χρειάζεται τουλάχιστον 8 χρόνια και πρόγραμμα μαζικών ναυπηγήσεων για να συμφέρει εγχώρια ( τουλάχιστον 8 σκάφη) και φυσικά τάνκερ με δύο μεθόδους ανεφοδιασμού ( 3+1) με leasing το ποιο πιθανό ενδεχόμενο, αν και είμαστε κολλημένοι εδώ και χρόνια με το θέμα των νησιών (ότι και καλά δεν έχουμε ανάγκη τα τάνκερ). Χωρίς χρήματα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ούτε αυτά που έχουμε δεν θα είναι ετοιμοπόλεμα σε λίγο και δεν μιλάω μόνο για πλοία εννοείται… Βλέπε τορπίλες, έλεγχος ΜΖ όπλων κλπ…

Christos
Christos
4 years ago

Δεν μπορώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ πρέπει η Ελλάδα να εξοπλίζεται σκεπτόμενη την Κύπρο?
Είναι ή δεν είναι ανεξάρτητο κράτος και πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου του ? Τόσα χρόνια τι έκαναν δηλαδή ?
Άμα καίγεται τόσο πολύ ας δώσει χρήματα να ενοικιάσουμε μαζί εναέρια ιπτάμενα τάνκερ για να μπορούμε να τους ενισχύσουμε άνετα και ας τσοντάρει για κοινά προγράμματα που θα ενισχύσουν
και τις δύο χώρες.
Εξοπλιστικά μόνο για την Ελλάδα και τις δικές μας ανάγκες.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Christos

Γιατί τόσα χρόνια μιλάμε για Ελληνοκυπριακή κοινότητα και όχι για Κυπριακή. Γιατί οι απέναντι μιλάνε και αυτοί για Τουρκοκυπριακή. Γιατί καμιά Κύπρος δεν θα είχε ελπίδες απέναντι σε μια Τουρκία. Γιατί μιλάνε την Ελληνική. Γιατί είναι Έλληνες (Ελλαδίτες το λένε) Γιατί πάντα η Κύπρος ήταν κομμάτι μας εκτός από την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας και μετά (αλλά δυστυχώς όλοι μας κοπτόμαστε ότι η ιστορία μας είναι μακραίωνη, οπότε δεν κοιτάμε μόνο τα τελευταία 600 χρόνια). Σας φτάνουν ή χρειάζεστε και άλλους λόγους

MaxRomana
MaxRomana
4 years ago
Reply to  Kimon

Ορθές οι σκέψεις σου, Περιγράφεις μια πραγματικότητα. Όμως πόσο δύσκολο είναι για την Κύπρο να έχει 2-3 μεγάλα περιπολικά θαλάσσης με ένα ελικοδρόμιο & σοβαρά συστήματα επιτήρησης …. και ένα μεγάλο μα πολύ μεγάλο ιστό με τη σημαία της να δηλώνει την παρουσία της πέριξ. Η Κύπρος προκλητικά δεν κάνει τίποτα να δηλώσει την κυριαρχία της. Στο και 5 που τώρα οι Τούρκοι φορτώσαν το Βόρειο τμήμα με ότι πιο σύγχρονο έχουν σε προβολικό και αρματικό δυναμικό ψάχνουν λύσεις. Και μέχρι να τις βρουν οι Οθωμανοί θα έχουν πουλήσει και την ΑΟΖ της. Μη γελιόμαστε η Τουρκία δεν έχει κανένα σκοπό να καταλάβει το νότιο τμήμα. Με μορφή υβριδικού πολέμου θέλει να αποκτήσει κυριαρχία στα θαλάσσια κοιτάσματα. Να το πω πιο απλά, Και τον 5ο ΣΤΟΛΟ να είχαμε και μια μεραρχία κομάντο …. τώρα είναι αργά. Οι Τούρκοι δεν θα φύγουν. Εάν δεν βρουν κοιτάσματα θα πάνε νοτιότερα. Στη καλύτερη περίπτωση για εμάς θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με ανταλλάγματα.

Πάνθηρ
Πάνθηρ
4 years ago
Reply to  MaxRomana

Θα σου απαντησω ωμα, ναι, ειναι δυσκολο η Κυπρος να εχει αυτα που λες….Δυστυχως….
Οσο για την προβολη της χυναμης της, δεν ξερω αν το εχεις υπ’όψιν, αλλα κανει ο,τι μπορει με συνεκπαιδευσεις με αλλες χωρες, οπως Ελλάδα Γαλλία, Αμερικη… Ομως ουτε αυτο ειναι αρκετο…

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  MaxRomana

Η Κύπρος είναι υπό ομηρεία και με την θηλειά στον λαιμό, χάρη στους Ελληνάρες της χούντας που άνοιξαν την πόρτα σε 50.000 στρατό κατοχής….

Όπως δεν μπόρεσε να πάρει ένα αντιαεροπορικό που θα άλλαζε κάπως τις ισορροπίες (S-300) έτσι δεν μπορεί να χτίσει αεροπορία και ναυτικό. Χώρια οι λόγοι που αναφέρει ο Κίμων. Ή εμείς θα αποκτήσουμε αρκετή ισχύ να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους Έλληνες της Κύπρου, ή θα αποδεχτούμε ότι θα είμαστε πάντα ένα διεθνές προτεκτοράτο.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  chriss8

1-η Ελλαδα πρεπει να πολεμησει για την Ελληνικη Κυπρο…

2–η Κυπρος ειναι σε ομηρεια κ με την θηλεια στον λαιμο χαρη στους Ελληναραδες της χουντας ….χαρη στους Κυπριους πολιτικους …αλλα κυριως επειδη ετσι θελανε οι αγγλοι κ οι αμερικανοι….Αυτοι ψαχνανε τροπο να γινει ετσι κ δυστηχως Ελληνες κ Κυπριοι τους τον δωσανε αυτον τον λογο….

3–Η Κυπρος πρεπει να εχει μια αμυνα ..αλλα απο μονη της δεν μπορει να σταματησει την τουρκια…οποτε πρεπει η Ελλαδα να προστατεψει την Κυπρο διοτι αν χαθει η Κυπρος θα μικρηνει ακομα περισσοτερο η μικρη Ελλαδα…..οποτε δεν υπαρχει κανενα περιθωριο κ πρεπει η Ελλαδα να εξοπλιστει γιαυτο.

Megisteas
Megisteas
4 years ago
Reply to  chriss8

Ξέχασες να αναφέρεις και τον καλό δεσπότη που το έπαιζε επαναστάτης και ήθελε και τους Ρώσους στο παιχνίδι, η να αναφέρω και τα γεγονότα που οδήγησαν στην απομάκρυνσης της Ελληνικής στρατιωτικής δύναμης. Η χούντα ήταν το κερασάκι.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  Megisteas

Δεν ξεχασα τιποτα….εκανα αναφορα σε οποιον [κατα την γνωμη μου] ειναι υπευθυνος

==2–η Κυπρος ειναι σε ομηρεια κ με την θηλεια στον λαιμο χαρη στους Ελληναραδες της χουντας ….χαρη στους Κυπριους πολιτικους …αλλα κυριως επειδη ετσι θελανε οι αγγλοι κ οι αμερικανοι….Αυτοι ψαχνανε τροπο να γινει ετσι κ δυστηχως Ελληνες κ Κυπριοι τους τον δωσανε αυτον τον λογο….

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  MaxRomana

η Κυπρος εχει ενοπλες δυναμεις κ εχει κανει κ σοβαρους εξοπλισμους [t-80….επιθετικα ελικοπτερα-αντιαεροπορικα κλπ] ..αλλα εχεις καταλαβει οτι με 20-25 δις αεπ δεν μπορει να ανταγωνιστει μια χωρα οπως η τουρκια με 900 δις αεπ….
επισης τοσα χρονια ειχε απεναντι της αγγλους-αμερικανους -ισρλαηλ κλπ που αυτοι ητανε με την τουρκια …
τελος μην ξεχναμε οτι περασε κ η κυπρος μια σοβαρη οικονομικη κριση….

Σιγουρα πρεπει να υπαρχει ενας συντονισμος αλλα να δωσει η κυπρος 5-6 δις για την αμυνα δεν γινεται…ειναι σαν η Ελλαδα να δινει 50-60 δις…..

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

ΑΕΠ Τουρκίας 2018 766δις$…

Η Ελλάδα έδωσε πολυ περισσότερα απο 50-60 δις για εξοπλισμούς…

“Το μέτρο (Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης) ξεκίνησε το 1984 και αποτελεί μια επιπλέον πηγή εσόδων για την ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμόζεται έκτοτε μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Σημερινή» από το 1984 μέχρι το 2016 είχαν εισπραχθεί ποσά της τάξης των 8 δισ ευρώ…”

“Η συμπίεση των προϋπολογισμών άμυνας για μακρό χρονικό διάστημα και ηδιάθεση μόνο μικρού μέρους από τα έσοδα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης(ΤΑΘ) για τον εξοπλισμό της ΕΦ δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Επηρεάστηκε η αναδιοργάνωση της ΕΦ, ο εκσυγχρονισμός των μέσων και οπλικών συστημάτωντης, το προσωπικό της…
Η ΕΦ διατηρεί στο δυναμικό της πεπαλαιωμένο υλικό ιδιαίτερα στα τεθωρακισμένακαι το πυροβολικό. Το πολεμικό ναυτικό της στερείται ταχέων περιπολικών μεπυραυλικά συστήματα για τις ανάγκες ασφαλείας των θαλασσίων ζωνών της ΚΔ…”
ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 – ΤΕΥΧΟΣ 31ο σελ.92 (ΕΚΔΟΤΗΣΔιεύθυνση Ιστορίας Εθνικής Φρουράς (ΔΙΕΦ/ΓΕΕΦ)

“Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μάριου Πούλλαδου, πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, δαπανήθηκαν σε τομείς πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ενσυνειδήτως και αυτοβούλως, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας παρανόμησαν και χρησιμοποίησαν τα ιερά χρήματα του λαού, για άλλους σκοπούς για τα οποία τα διέθετε ο λαός. Τα χρησιμοποίησαν και τα χρησιμοποιούν ακόμη για πληρωμή μισθών, για παροχή επιδομάτων και για άλλες άγνωστες παροχές, αφήνοντας ευάλωτη την άμυνα της κατεχόμενης πατρίδας τους.”
Εφημεριδα Σημερινη 21.08 2017

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  Shadowfax

50-60 δις σε 30 χρονια δεν φτανουν ουτε για να πληρωσεις το προσωπικο κ τα καυσιμα-ανταλακτικα….

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

@NIK-PAO-13
Εδωσε ΠΟΛΥ περισσότερα απο 50-60δις εγραψα…
Θες 30ετία?
1990-2006 πήγαν 56δις σε αμυντικές δαπάνες…
2006-2019 πήγαν 60δις σε αμυντικές δαπάνες…
Σύνολο 116δις…
Θες και ποσοστά?
ενδεικτικά…
1996 33,08% εξοπλισμοι, 66,92% πρωσοπικό & λειτουργικά
1997 34,52%
1998 37,95%
1999 51,03% (!!)
2000 54,01% (!!)
2001 54,13% (!!)
2002 49,01% (!!)
2003 39,74%
2004 36,62%
2005 43,25% (!!)
2006 43,58% (!!)
2007 44,19% (!!)
2008 44,08% (!!)
Ο αρχικός στόχος ήταν έως το 2005 το 50% του ελληνικού Στρατού Ξηράς να απαρτίζεται από επαγγελματίες οπλίτες (!!)
Το 2007 θα φθάσει τους 55.000. Δηλαδή, θα αποτελούν το περίπου 30% του στρατεύματος (ΕΠΟΠ-ΕΜΘ / ΕΠΥ), ΣΞ,ΠΝ,ΠΑ (!!)…

2011-2016 12,8δις σε Αποδοχές-παροχές προσωπικού
4,38δις σε Λειτουργικά έξοδα
9,14δις σε εξοπλισμούς
Συνολο 23δις (ολα ευρω)…

Και με όλα αυτά έχουμε το γνωστό χάλι στις ΕΔ…

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Shadowfax

Πολύ χρήσιμα στοιχεία. Μπορείς να μας δώσεις την πηγή; Θα μου έλυνες τα χέρια σε πολλά θέματα. Πάντως 116 δις σε 30 χρόνια δεν είναι πολλά για άμυνα, αν και είναι πολλά λεφτά.

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago
Reply to  chriss8

Άλλη η αξία 1δις το ΄90, άλλη το 2019…
Άλλη η τιμή φρεγάτας το 96, άλλη το 2019…
Άλλο το ΑΕΠ της Ελλάδος το 90, άλλο το 2009, άλλο το 2019…
Ένα άθροισμα δεν λέει όλη την αλήθεια… Αν τα βγάλεις σε σημερινές αξίες είναι πολύ παραπάνω…
http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/dapanes.asp

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Shadowfax

Αυτό το θεώρησα δεδομένο όταν διάβαζα τα νούμερα σου. Αλλά ελέγχοντας τα είναι τελείως λάθος.

Πχ 1990. Δαπάνες άμυνας επί του ΑΕΠ 4,66%

ΑΕΠ 96 δις $. Φερόμενο ποσό 1,5 δις €

Προφανώς ο αρθρογράφος πήρε ως ισοτιμία το 340,75 που είναι τελείως λάθος. Ισοτιμία δραχμής-$ το 1990 ήταν 1:160 ενώ όταν βγήκε το 340,75 ήταν 1:400

Αυτό που πρέπει όμως να κρατήσουμε είναι το διάγραμμα με το ποσοστό των δαπανών επί του ΑΕΠ. Από το 2005 το ποσοστό καταποντίστηκε ενώ έχουμε ήδη εισάγει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες να μισθοδοτούνται από ότι απομένει. Από εκείνη την περίοδο πήραμε την κάτω βόλτα και χάσαμε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις. (Ενώ πριν είχαμε απλά κακοδιαχείριση).

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago
Reply to  chriss8

Το Ονομαστικό ΑΕΠ εφτασε τα 8542,9 δισ. δρχ. το 1990…
Πραγματι ήταν 160 η ισοτιμία με $ αρα 53δις$…
Αυτό όμως που κάνει ειναι να τα μετατρέπει σε ECU με ισοτιμία τότε 201,43…

Christos
Christos
4 years ago
Reply to  Kimon

Πλάκα μου κάνεις… Θες να σου γράψω σε πόσα μέρη του κόσμου μιλάνε Ελληνικά… Μόνο στις ΗΠΑ σε πολιτείες υπάρχει τέτοιο ποσοστό που αθροιστικά παίζει και να ξεπερνάει τους Κύπριους…… Αν το επιχείρημά σου είναι τι γινόταν στο παρελθόν λυπάμαι πραγματικά γιατί είμαστε στο 2019.
Αν γίνει διάσπαση δυνάμεων θα χάσεις μισό Αιγαίο για να στείλεις βοήθεια σε μια χώρα που χρόνια τώρα ( ειδικά επί ρωσικής ευλογίας και πολυφαγίας ) τα έξιναν περνούσαν μια χαρά στην ξαπλώστρα τους και ματώναμε εμείς σε εξοπλισμούς για το ενιαίο αμυντικό δόγμα (ασχέτως μίζας κλπ έπεφτε χρήμα σε εξοπλισμούς).
Το πως θέλεις να τους λες εσύ και κάποιοι άλλοι δεν αναιρεί την πραγματικότητα ότι είναι άλλο κράτος και αν ήθελε να έχει ελπίδα σε μια ακόμα εισβολή ( βοήθεια από εμάς δηλαδή ή από άλλους) θα έπρεπε ήδη να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Με το λίγο που έχουν ξυπνήσει έχουν κάνει συμφωνίες και αν είναι να τους βοηθήσει κάποιος είναι οι χώρες που έχουν συμφέροντα + δύναμη (χρόνια τώρα έτσι λειτουργεί ο κόσμος – όχι βάσει συναισθημάτων ).

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Christos

Αν και με καλυπτουν οι από κάτω μια.απλη ερώτηση, είδατε μήπως το ΑΕΠ της Κύπρου; 21 δις ευρώ!! Βγάλτε λοιπόν με 21 δις όλες τις βασικές ανάγκες ενός κράτους και από πάνω βάλτε και εξοπλιστικές δαπάνες χώρας που απέναντι της έχει την Τουρκία και όχι καποια χώρα όπως η Λιβύη!! Αλλά σκεφτείτε ότι και η Ελλάδα μέσα στο 2028 και μετά από όλα όσα πέρασε και περνάει με την οικονομική κρίση εχει 200 δις.. Τώρα αν μου συγκρίνεται πόσοι ομογενείς μιλάνε την Ελληνική και πόσοι στην Κύπρο όπου είναι Ελλάδα πάω ως επιχείρημα εναντίον της υπεράσπισης της Κύπρου.. πάω πάσο

Z10V
Z10V
4 years ago
Reply to  Kimon

Kimon

To ποσοστό επί του ΑΕΠ του αμυντικού προυπολογισμού της Κύπρου είναι στο 1,5% δλδ χαμηλότερος από πολλές χώρες της ΕΕ
Όταν φτάσουν στο 5% και άνω τότε θα πούμε ότι όντως φροντίζουν για την άμυνα τους

Christos
+1

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Z10V

Διάβασε το σχόλιο μου παραπάνω. Η κύπρος δεν μπορεί να αμυνθεί ούτε να εξοπλιστεί. Πάλι καλά που την βάλαμε στην ΕΕ και απέκτησε μια μικρή διπλωματική ισχύ.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Z10V

Zaν 10 με 5% και άνω όπως λέτε :1 χάνουν όλες τις άλλες ανάγκες που έχουν ως κράτος. Γιατί κι εμείς ως σήμερα μην γελάμε τις εαυτούς μας, μπορεί να δίνουμε λίγο πάνω από το 2 % που ζητούν οι ΗΠΑ αλλά είναι σχεδόν εξολοκλήρου για λειτουργικά έξοδα (γιατί ως γνωστόν είμαστε λίγο ξένοι ως προς το να υπολογίζουμε τα λειτουργικά). Κι εμείς δεν απειλούμαστε από τη Τουρκία; Κι εμείς δεν έχουμε μόνιμα βραχνα από τους απέναντι; Γιατί δεν ανεβάζουμε τις αμυντικές μας δαπάνες στο 5% ? Μα μετά είναι που θα χαθεί η μπάλα με τα οικονομικά!! Και η Κύπρος δεν πέρασε ΔΝΤ (σε λιγότερη διάρκεια όπως και οι υπόλοιπες χώρες αλλά εμείς θέλουμε να βάζουμε στο δημόσιο όλο το σόι μας)? Αλλά και 2 πόσο θα φτάσει το νούμερο αυτό με ΑΕΠ ενός μεγάλου νησιού;

Πάνθηρ
Πάνθηρ
4 years ago
Reply to  Christos

Φιλε, αλλο το να μιλανε Ελληνικα ή να υπαρχει Ελληνικη παροικια, και αλλο το να ειναι εδαφος ΕΛΛΗΝΙΚΟ, τοπος που Αγωνιστηκε για Ενωση με την Ελλαδα, και για λογους πολιτικους (δεν θα το αναλυσουμε τωρα) βρεθηκε να ειναι ανεξαρτητο κρατος…..
Και να θυμισω κατι, που πολλοι ξεχναμε, ή θελουμε να ξεχασουμε, αλλα Δυστυχως ειναι η αληθεια…? Εμεις, η Ελλαδα φταιμε για το καταντημα της Κυπρου, απο το 1974……Ποναει πολυ, αλλα αυτη ειναι η πραγματικοτητα….
(Ρωτηστε τους στρατιωτες της ΕΛΔΥΚ που πολεμησαν τοτε, να σας πουν πώς αντιμετωπιστηκαν οταν επεστρεψαν στην Ελλαδα (οσοι επεστρεψαν)….Κανενας δεν τους αναγνωρισε σαν ΗΡΩΕΣ παρ’όλο που χαρη σε αυτους σωθηκε η Λευκωσια…!!)
Δυστυχως αυτη ειναι μια αληθεια που σπανιως λεγεται, και πολυ λιγος κοσμος την αποδεχεται…

peet14
peet14
4 years ago
Reply to  Kimon

Μάλλον ξεχνάς κάτι σημαντικό ,δηλ να ρωτήσεις τους ίδιους .
Βάζεις στη παράμετρο Ελλάδα και Τουρκία και δεν ρωτάς το τι θέλουν -ονειρεύονται οι Κύπριοι για το νησί τους ,για τη χώρα τους .

Πάνθηρ
Πάνθηρ
4 years ago
Reply to  peet14

Πολυ ενδιαφερον το οτι κανεις λες και δεν ξερεις τι θελουν οι Ελληνοκυπριοι τουλάχιστον η πλειοψηφια τους….

https://www.google.com/search?q=πενταδακτυλος+τωρα&safe=strict&client=ms-android-samsung-gj-rev1&prmd=inmv&sxsrf=ACYBGNT60Vn6VyRZKB57TGSlcGx7rozOHw:1567854567014&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiozJq0yb7kAhXix6YKHd6_Dh8Q_AUoAXoECAwQAQ&biw=412&bih=751#imgrc=VWvVzwufSYDDuM&imgdii=8RNy_LE8ZzFU4M

Αν υπαρχει καποιος που να ονειρευεται αυτο, τοτε τι να πω…Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας

Πάνθηρ
Πάνθηρ
4 years ago
Reply to  Kimon

+1

(Απλα αν μου επιτρεπεις μια μικρη παρατηρηση, Ελλαδιτες ειναι οι Ελληνες που κατοικουν στην Ελλαδα, ενω Ελληνες ειναι Ολοι οι Ελληνες ανεξαρτητααπο το πού ζουν)

gdmast
gdmast
4 years ago
Reply to  Christos

Γιατί φίλε μου, εκτός του ότι η Κύπρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ έδαφος, εάν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει για την Ελλάδα (και την Κύπρο) ο ενιαίος αμυντικός και οικονομικός χώρος, θα πρέπει να το ψάξεις μόνος σου γιατί είναι τεράστια κουβέντα.
Επίσης, εάν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει αντίστροφα για την Τουρκία ένας τέτοιος ενιαίος χώρος, πάλι θα πρέπει να ψάξεις πολύ μόνος σου, γιατί είναι άλλη τεράστια κουβέντα.

peet14
peet14
4 years ago
Reply to  gdmast

Η Κύπρος είναι το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της Ελληνικής Δημοκρατίας .Είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ ,της Ε.Ε και φυσικά περήφανο μέλος της Κοινοπολιτείας των σφαγέων του Κυπριακού Ελληνισμού [για να μην ξεχνιόμαστε]

Πάνθηρ
Πάνθηρ
4 years ago
Reply to  peet14

Εχεις διαβασει καθολου ιστορια της Κυπρου, για να δεις πώς δημιουργηθηκε η “Δημοκρατια της Κυπρου”?

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  Christos

Αντιλαμβάνεστε πως μιλάμε για το τελευταίο κομμάτι του Ελληνισμού που επιβιώνει εκτός ορίων του νεοελληνικού κράτους? Πόσες χαμένες πατρίδες ακόμη μπορείτε να αντέξετε?

Panagiotis El Sisi
Panagiotis El Sisi
4 years ago
Reply to  Christos

Γιατί τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα επεκτείνονται σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο.
Οχι τώρα η χθες αλλά ανέκαθεν. Προφανώς δεν ενδιαφέρει κανέναν τι κάνουν οι Κύπριοι αλλά το πως μπορούν να ικανοποιηθούν τα “εθνικά συμφέροντα” και τα “συμμαχικά”.

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  Christos

γιατι τα συμφεροντα μας ειναι εκει υδρογονανθρακες τα παντα ειναι εκει,γιατι οι κυπριοι ειναι ενα ελληνικο φυλο το τελευταιο με εμας.Λες γιατι δεν εξοπλιζονται? μα γιατι εχουν εμπαργκο γι αυτο και ψωνιζαν απο ρωσια κ οπως παντα τα ρωσσια σε πουλουν,αν αρθει το εμπαργκο θα εξοπλιστουν κι αυτοι,προς ωρας εχουν εμας.
Σαφως κ υπαρχει κινδυνος κ για το αιγαιο γι αυτο πρεπει να ενισχυσουμε την αμυνα μας.
ΥΓ.κ η ταιβαν εχει απεναντι της μια χωρα οσο δεκα τουρκιες αλλα δεν εχει εμπαργκο οταν αρθει αυτο θα αλλαξουν τα δεδομενα.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  Christos

φιλε Christo…..βλεπουμε τους αμερικανους να πολεμανε στο βετναμ-κορεα-συρια-ιρακ- κλπ…..την ρωσια το ιδιο….κ γενικα δεν υπαρχει κρατος που να μην πολεμαει για να διασφαλισει τα συμφεροντα του….Εμεις να λεμε οτι δεν πολεμαμε για την Κυπρο που ειναι Ελλαδα…..οπως ειναι η Κρητη η Ροδος κλπ….Αν χασουμε την Κυπρο χανουμε ολοκληρη την Αν.Μεσογειο με οτι αυτο σημαινει κ οποιος καταλαβαινει -καταλαβαινει….
Εχουμε χασει πολυ Ελλαδα τα λιγα τελευταια 100 χρονια…δεν μας περισεψε κ πολυ ωστε να την χασουμε κ αυτη….

Αντρεας Δημητρίου
Αντρεας Δημητρίου
4 years ago
Reply to  Christos

Θα σού μιλήσω σαν Έλληνας της Κύπρου…η Κ.Δ θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα όσον αφορά τα εξοπλιστικά π.χ να ” μισθώνει” μια μοίρα Ελληνικών F 16.
Η Ελλάδα εφόσον θέλει να παίζει στην περιοχή πρέπει να θέτει το θέμα προστασίας των Ελλήνων της Κύπρου ως προτεραιότητα…και όχι μονον…θα μπορούσε να γίνει και ο Προστάτης των Ορθοδόξων στη περιοχή .
Για να μην αναφέρω το θέμα της ΑΟΖ και τον τεράστιο ορυκτό πλούτο που κρύβει… Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να προχωρήσουν σε γενναία εξοπλιστικά προγράμματα αν θέλουν να μην ΧΑΣΟΥΝ Εθνική Κυριαρχία !!!

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago

Συμφωνω απολυτα…

darede
darede
4 years ago

Το χρειαζόμαστε ένα τέτοιο πλοίο, hell yes. Τα σκάφη αυτά με η χωρίς f-35 είναι απαραίτητα για το Π.Ν, εκτός εάν πιστεύουν κάποιοι πως με επίταξη επιβατηγών θα κάνουμε απόβαση. Το ζητούμενο είναι τί πλοίο χρειαζόμαστε και πως θα το προστατέψουμε; Ευτυχώς για εμάς υπάρχει έτοιμη λύση και μάλιστα δίπλα μας. Μιλάω για το νέο ιταλικό LHA Trieste όπου με λίγες τροποποιήσεις θα ήταν εξαιρετικό για εμάς. Με οπλισμό φρεγάτας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και εάν φέρει και f-35, θα είναι ο τρόμος των τούρκων. Μέχρι να εμπεδωθεί μια τέτοια ιδέα, θα αγωνιούμε για το anadolu

https://www.youtube.com/watch?v=IEATacuOjqk

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  darede

Δεν βρήκα τα χαρακτηριστικά του (το wiki δεν ανοίγει σήμερα) αλλά από όσα διάβασα πρέπει να είναι πολύ αξιολογο..

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  darede

Αν και δεν μπόρεσα να βρω την δύναμη των ελικοπτέρων/αεροσκαφών που μπορεί να υποστηρίξει (δεν ανοίγει wiki) από τα όσα βρήκα όμως το θεωρώ αξιόλογο..

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  darede

θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δεν χρειάζεται ούτε οπλισμό φρεγάτας να φέρει, ένα τυπικό τύπου SeaRAM να έχει το πολύ. Θωρακισμένο πρέπει να είναι μη θεχθεί κάνα SOM και πάει στοπ πάτο, κατά με να έχει ύψος για να μπορεί να γίνει πρακτικά ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο, ανθρωπιστικές κρίσεις γαρ αλλά το κύριο είναι να γίνει φορτωτικό για μόνιμη βάση και συντήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελικοπτέρων.

ΛΟΓΙΚΟΣ
ΛΟΓΙΚΟΣ
4 years ago

Σε περίπτωση πολέμου ίσως να ήταν χρήσιμο για απόβαση και υποστήριξη της…όμως είναι δύσκολο να συμβεί αυτό και υπάρχουν και άλλες προταιρεότητες…πχ ίσως θα ήταν ποιό χρήσιμο να αγοράζαμε μερικά ή και όλα αν οικονομικά το αντέχαμε από τα μιράζ της Ταιβάν….και φυσικά να μπορούσαμε να τα ομογενοποιήσουμε με τα δικά μας πεντάρια, αυτά φυσικά που είναι σε καλύτερη κατάσταση……αν και όλο αυτό το βλέπω απίθανο να συμβεί. Τώρα για το ναυτικό 2 νεές φρεγάτες που θα αποκτήσουμε και άλλες 2 μελλοντικά ,συν όποια αναβάθμιση γινει στις ΜΕΚΟ…μια χαρά θα είναι…..μαζί με συμπλήρωση ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας….
Επίσης εφόσον μιλάμε θεωρητικά….θα μπορούσε να εξεταστεί ένα σενάριο εξαπόλυσης τορπίλης από μικρά και φθηνά υποβρύχια ή και από την ξηρά…..αυτό αν βαλουμέ συγχρονές τορπίλες στα 214…….

Αλεξ
4 years ago
Reply to  ΛΟΓΙΚΟΣ

Οι τέσσερις 3δια δεν είναι καλά. Οι δέκα 5,5 δις είναι σούπερ. Με όπλα ανάλογα την χρήση 2 Α/Υ 2Α/Α και 6 γενικής χρήσης

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  ΛΟΓΙΚΟΣ

@guest_157448

1. Δεν θέλουμε πλέον Mirage, Rafale θέλουμε
2. Δεν θέλουμε κάποια αναβάθμιση στις ΜΕΚΟ του τύπου, βάψιμο μηχανοστάσιο, μηχανές και αστάρωμα αλλά αναβάθμιση και λόγω ότι είναι λίγες οι μονάδες, μόνο 4 επιπέδου Anzac και άνω, εννοώντας και με εγκατάσταση σοβαρών και πανάκριβων ραντάρ. Εκτός αν θέλουμε να χάσουμε εντελώς τον έλεγχο του Αιγαίου.
3. Δεν υπάρχουν φθηνά υποβρύχια και οι τορπίλες δεν εκτοξεύονται από την ξηρά.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13
4 years ago
Reply to  Georgios

1] —Κ τα Μ2000 που εχεις τι θα τα κανεις;;θα τα πεταξεις;;;Κατα την γνωμη μου μια χαρα ειναι τα Μ2000-5 αλλα επειδη ειναι λιγα πρεπει να παρουμε ακομα 15-20 μτχ ωστε να εχουμε 40-45 Μ2000-5
-Το Rafale επισης ειναι μια χαρα αλλα πανακριβο κ μην ξεχνας οτι θελουμε κ αριθμους…οποτε αν παρεις 25 Rafale αυξανεις πολυ το κοστος χωρις να εχεις κερδισει πολλα.
-Τελος η γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να παμε στην 5η η 6η γενια….οποτε παμε για φ-35 τα οποια μαζι με τα F-16V-16BL52-M200-5 θα κανουν την δουλεια.

2]—ΟΙ ΜΕΚΟ ειναι μια χαρα πλοια,αρκει οπως ειπες να τους γινει μια σοβαρη αναβαθμιση κ να ειναι αξιομαχες για ακομα 20 χρονια,….επισης θελουμε 4 φρεγατες πολυ δυνατες στον αα αγωνα κ μετα κορβετες [3000-3.200τονων] για την συμπληρωση των αριθμων.

3]—Πρεπει οπως διποτε να παρουμε ακομα 2 υποβρυχια 214…εξαλου εχουμε δωσει μια πολυ δυνατη προκαταβολη γιαυτα…οποτε με λιγα ακομα περνουμε ακομα 2 υποβρυχια 214..

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  NIK-PAO-13

Απλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η προκαταβολή δεν έγινε κάποιο περίσσευμα που μπήκε σε κάποια ή κάποιες τσέπες!! Πολύς καιρός πέρασε και κανείς δεν κάνει κουβέντα για αυτήν…

ikaros 07
ikaros 07
4 years ago

Μακρύ χέρι

Για ΠΑ:

Scalp EG, JASSM – JASSM-ER

Για ΠΝ:

Scalp Naval & NSM σε Φ/Γ & Υ/Β

Για ΕΣ

MLRS με ATACMS

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  ikaros 07

μόλις και με τα βίας μακρύ δάχτυλο….. δυστυχώς

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  chriss8

Κύριοι μην στεναχωριέστε με την πραγματικότητα. Τα παραπάνω είναι εξαιρετικά συστήματα αλλά σε καμία περίπτωση μακρύ χέρι.
Όσοι θέλουν μπορούν να ανοίξουν google maps, να διαλέξουν ένα σημείο στο Αιγαίο όπου ένα F-16 ή μια φρεγάτα μας μπορεί(;) να αφήσει με ασφάλεια τους παραπάνω πυραύλους. Τραβήξτε μια γραμμή με το βεληνεκές τους και δείτε πόσο βαθιά μπορούν να μπουν. Και επειδή μιλάμε για πυραύλους που θα αφεθούν 100δες Km μακριά σκεφτείτε και το ενδεχόμενο κατάριψης κάποιου αριθμού τους.

Επομένως όταν εσύ κινδυνεύεις να τα χάσεις όλα, 20-30 πύραυλοι που θα πέσουν εύστοχα στο, σχετικά για την τουρκία, μικρό βάθος, θεωρείτε μακρύ χέρι? Είναι αποτροπή?

Για τους ATACMS Βlock I ως μακρύ χέρι απλά δεν σχολιάζω. Εξαιρετικοί για την δουλειά τους. Αλλά μέχρι εκεί. Απλά αφήνω εδώ αυτό. https://en.wikipedia.org/wiki/MGM-140_ATACMS

Drakos
Drakos
4 years ago

Η γνώμη μου είναι πως το χρειαζόμαστε αλλά το θέμα δεν είναι αν θα το πάρουμε ή όχι το θέμα είναι εάν και εφόσον πάρουμε είναι πως θα το προστατεύσουμε όταν είναι εν πλώ και με την σημερινή δύναμη του στόλου μας, η γνώμη μου είναι, ότι δεν μπορούμε απλά

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago

Ουσιαστικά για άλλη μια φορά συζητάμε την διαχρονική ανυπαρξία προτεραιοτήτων στον τομέα της Εθνικής Άμυνας από τις διαχρονικά πετούμενες χαρταετό πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων.
Δεν είμαστε φτωχή χώρα που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τα αυτονόητα που χρειαζόμαστε.
Είμαστε όμως εγωιστές που η πλειοψηφία μας διαχρονικά βάζει το Εγώ πάνω από το Εθνικό συμφέρον.

flashg
flashg
4 years ago

Το Ελληνικό ΠΝ και ο Στράτος θα πρέπει να επικεντρωθούνε σε πλοία για το Αιγαίο καθώς υπάρχουν και καλές και οικονομικά εφικτές λύσεις με αγορά σύγχρονων κορβετών. Σε περίπτωση πολέμου θα πρέπει πέρα από το να διατηρήσουμε την επικοινωνία του ηπειρωτικού χώρου με τα νησιά να καταλάβουμε την Ίμβρο και την Τένεδο και να αποκλείσουμε τα στενά. Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούμε να βγούμε χωρίς τουλάχιστον 6 πλοία αντιαεροπορικού πολέμου και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού καθώς και 40 – 60 επιπλέον σύγχρονα αεροσκάφη.

Αλεξ
4 years ago
Reply to  flashg

Ίμβρο Τένεδο χλωμό.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  flashg

Άρα την Κύπρο την ξεχνάμε; Παπατζήδες οι Έλληνες που τους λέμε ότι έχουμε ΕΑΧ σωστά;

peet14
peet14
4 years ago
Reply to  Kimon

Αυτό αποτελεί μια απάτη των πολιτικών ,ένα πολιτικό ευφυολόγημα για εντυπωσιασμό και τίποτε παραπάνω .

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  peet14

Είναι ο βασικότερος παράγοντας αποτροπής όμως. Αρκεί να κάνεις δυο τρεις κινήσεις για να δείξεις ότι μπορείς να το υποστηρίξεις και ο απέναντι έχει δυτικά του ένα πιθανό μέτωπο από τον Άρδα ως την Αμόχωστο. Τουλάχιστον μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, διασφαλίζεις και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά συμβάλλεις και στην ασφάλειά της. Μετά τα δεδομένα θα υπαγορεύσουν και τις πολιτικές.

Dennis
Dennis
4 years ago

Πριν απο λιγες ωρες διαβαζα ενα αρθρο στο the war zone σχετικα με το μελλον της αποβιβασης πεζοναυτων, τον ρολο του σωματος γενικα και το πως πρεπει να αλλαξει. Να μην τα πολυλογω ο στρατηγος του σωματος πεζοναυτων Berger ειπε οτι πρεπει οι πεζοναυτες να δουλευουν περισσοτερο με το Ναυτικο και οχι να τρεχουν κανοντας του κεφαλιου τους οπως κανανε στο Ιρακ , αλλα να περιμενουν το Ναυτικο να ξελασπωσει την κατασταση και μετα να στειλουν συστοιχιες πυραυλων με πεζοναυτες σε νησια με σκοπο να βυθιζουν Κινεζικα πλοια και να φτιαχνουν περιοχες A2/AD. Για να απαντησω στο αρθρο για να δουλεψει το Anadolu πρεπει να εχει ολες τις μοναδες του τουρκικου στολου να του παρεχουν προστασια αλλιως δεν δουλευει, διοτι το προβλημα που παρουσιαζεται στους Αμερικανους θα ειναι το ιδιο και στους Τουρκους και αυτο δεν ειναι αλλο απο ACMS και ABMS. Επομενως εαν οι Τουρκοι θελουν να το παιξουν Ναυτικο ανοιχτης θαλασσας γιατι εμεις να μην ανταποδωσουμε κατασκευαζοντας πυραυλους τυπου Tomahawk αλλα για ναυτικη κρουση ? Πραγματικα σκεφτειτε το 20 ελληνικοι tomahahk εναντιον του Anadolu 20 εκατ. Εναντιον 3 δισ ευρω.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Dennis

Το καινούργιο δόγμα που θέλει να εφαρμόσει ο Berger είναι οτι αυτά τα πλοία είναι ξεπερασμένα γιατί είναι απροστάτευτα και πρέπει να περάσουν σε πολλά μικρά πλοία :
https://breakingdefense.com/2019/07/sacred-cows-die-as-marine-commandant-changes-course-on-amphibs/

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago

Επίσης το άρθρο που αναφέρεις :
https://warontherocks.com/2019/07/the-dumbest-concept-ever-just-might-win-wars/

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Dennis

Παρ’ολα αυτα οι USMC παρέλαβαν ένα ολοκαίνουριο LHA (LHD χωρίς δεξαμενή που βυθίζεται αλλά με κατάστρωμα που να παίρνει LCAC) το America, θα παραλάβει ακόμη ένα το Tripoli και θα παραλάβει το 2024 το τρίτο ( με δεξαμενή που βυθίζεται).
Ο διοικητής του USMC εκφράζει τις σκέψεις του για τις αλλαγές που θα πρέπει να υιοθετήσει το σώμα στο μέλλον , αλλά με τα LHA (ή LHD) αναγκαια.

Ranger
Ranger
4 years ago

Αν είχαμε αναβαθμίσει τις υπάρχουσες μονάδες και προχωρήσει και στην ναυπήγηση νέων φρεγατών, ίσως θα ήταν μια επιπλέον ενίσχυση, ίσως κάτι σε Makassar για παράδειγμα.

Με τα σημερινά δεδομένα, θα προτιμούσα την αγορά του μεταχειρισμενου Ετνα από την Ιταλία και την αναβάθμιση των Ιάσων με strales και Phalanx εάν χωράει κάπου, όπως και βελτίωση στα 40αρια.

Πάντως φοβερό σχέδιο είναι το αποβατικό των Τούρκων, η κλάση Bayraktar.

Kimon
Kimon
4 years ago

Πιστεύω ακράδαντα ότι ενα τέτοιο σκάφος είναι χρήσιμο και πολλαπλασιαστής ισχύος. Ανακατάληψη απομακρυσμένου νησιού λέγε με Καστελόριζο, ενίσχυση Κύπρου, αλλά και όχι μόνο!! Αν ένα τέτοιο σκάφος (χωρίς να συζητάμε την ύπαρξη f35b που εκεί αλλάζουν όλα τα δεδομένα) είναι μόνιμα στην θάλασσα ετοιμοπόλεμο πάντα με τους πεζοναύτες και τα υλικά φορτωμένο , και τα τάγματα των πεζοναυτών να εναλλάσσονται και να ασκούνται σε αποβάσεις είτε εντός εθνικού χώρου, είτε σε διεθνής ασκήσεις! Επίσης θα μπορούσε να είναι και αποτρεπτικος παράγοντας καθώς αν είναι επάνω του σταθμευμένα και κάποια ah 64 θα μπορεί να είναι και επιθετική η χρήση , αρκεί βέβαια να αλλάξουμε δόγμα και να μην μείνουμε σε μια απλή ανακατάληψη ενός νησιού που θα καταληφθεί.. και να σκεφτούμε την απόβαση σε κάποια Ίμβρο η Τένεδο!! (Τι λες τώρα ε;)
Πράγματι όταν έμαθα την τιμή που πουλήθηκε το Ocean έπεσα από τα σύννεφα, αλλά και ένα mistral είχαν ότι έπρεπε. Και μην μου μιλάτε για εύκολους στόχους καθώς όλοι σας κοπτεστε για τις νέες ομάδες μάχης που θα δημιουργηθούν με την άφιξη των νέων belhara , να παρέχουν και προστασία στο πλοίο τύπου LHD

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Πέρα από το οικονομικό και πως υπάρχουν άλλες πολύ πιο κρίσιμες εξοπλιστικές ανάγκες:

Θεωρώ εκτος επιχειρησιακής πραγματικότητας τη ιδέα ενός τέτοιου πλοίου

Το ίδιο και τις αποβάσεις B Παγκοσμιου πολεμου που βλέπουμε στους “ΠΑΡΜΕΝΙvΝΕΣ” με τα αρματαγωγά μετά φουσκωτών

Έτσι και αρχίσει το πιστολίδι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει τέτοιου είδους πλοία και οι ανάλογες νηοπομπές

Στο Αιγαίο μια τέτοια νηοπομπή μπορεί να επιβιώσει εν μέρη αλλα θα έχουμε χάσει τη μιση αεροπορία και το μισό ναυτικό στη προσπάθεια να φτάσει στο στόχο

Για την ανατολική μεσόγειο βεβαια το ξεχνάμε

Υπενθυμίζω πως εκτος από τα 200 εκσυχρονισμένα F16CCIP (V9+LINK16_ και τα 737 MESA το τουρκικο ναυτικό έχει 12 υποβρύχια με σύχρονες τορπίλες

Για να μην αναφερθώ στους SOMs και στα εξοπλισμένα UAVs

Ένα άλλο σημείο του άρθρου που δεν είμαι σίγουρος πως στέκει:

Ένα σύχρονο dopller radar όπως το APG68V9 δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει ένα ελικόπτερο να πετάει πάνω από Θάλασσα

Εάν πετάει πάνω από ξηρά πέρα από το masking οι επιστροφές από το έδαφος είναι πιο έντονες από ότι στη Θάλασσα

Οι ανακαταλήψεις είναι επίσης εκτος επιχειρησιακής και πολιτικής πραγματικότητας

Έτσι και οι γείτονες καtaλαβουν εθνικό έδαφος θα είναι πολύ αργά

Τι μπορεί να γίνει?

Πρέπει να καταλάβουν πως εάν επιχειρήσουν κάτι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά και όχι μονο σε τοπικό επιπεδo

Οποτε ισχυρή αεροπορία και ισχυρό πυραυλικό πυροβολικό στα νησιά :

Οι κοντινές αποστάσεις νησιών τουρκίας πρέπει να δουλεύουν και ως φόβητρο στους απέναντι όχι μονο σε μας

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  CKfurious

@ckfurious και το πυροβολικό πού θα ξέρει πού να βαρέσει; Στο γάμο του καραγκιόζη;;; Θα σημαδεύει πλοία;;;;;

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Georgios

Αδιάβαστος!

Με εκσυχρονισμό του sensor to shooter chain και σύχρονα πυρομαχικά το πυροβολικό μπορεί να αποκλείσει το αιγαίο σε εχθρικά πλοία και να κάνει μπούρμπερη όλες τις εγκαταστάσεις τους στη μικρά asia σε βάθος εκατοντάδων χιλιομετρων!

Και όλα αυτά με κόστος μικρότερο από μια Belhara

Για στοχοποιιηση σταθερών στόχων έχουμε πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα και μάλιστα real time!

Υπάρχουν HDH επίσης και UAV (sperwehr) που μπορούν να μεταφέρουν εικόνα στο πυροβολικό

Εάν εksυχρονιστουν και τα ναυτικά παρατηρητήρια με αισθητήρες radar/irst και C3 υποδομή τότε δεν θα περνάει τίποτα

Προς Μελέτη :

https://defencereview.gr/apokleistiko-to-mellon-sto-pyrayliko/

https://defencereview.gr/nees-royketes-gia-ta-rm-70-toy-es-metamorfo/

https://www.ptisidiastima.com/deepstrike/

https://defencereview.gr/deepstrike-gia-ton-es-chtypontas-vathia-stin-toyr/

Το Deepstrike στο Αιγαίο

Σε αντίθεση με το πεδίο επιχειρήσεων του Έβρου, στο Αιγαίο το Deepstrike μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους εξής τρόπους:
Στρατηγικό όπλο εναντίον των Α/Δ, των λιμανιών και των λοιπών εγκαταστάσεων της Δ.Τουρκίας.
Εναντίον ναυτικών στόχων (πλοία μεγέθους φρεγάτας).
Εναντίον των χώρων συγκεντρώσεως προσωπικού και μέσων της 4ης Στρατιάς

https://defencereview.gr/kai-an-den-apodesmeysoyn-toys-deepstrike-oi-ame/

https://csbaonline.org/uploads/documents/Beyond-Coast-Artillery-Cross-Domain-Denial-and-the-Army.pdf

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  CKfurious

Δηλαδή προτείνεις ο ΕΣ να πολεμήσει με δεδομένα 21ου αιώνα; Σε βλέπω τολμηρό….. «οι παππούδες μας το 40 χωρίς πυρομαχικά και άρβυλα νικούσαν»

Νικος
Νικος
4 years ago

Μήπως θα ξεκινήσουμε πόλεμο με την Βενεζουέλα και δεν το ξέρω;

filon26
filon26
4 years ago

Κατ’αρχάς όταν μιλάμε για το σύμπλεγμα της Μεγίστης δεν μιλάμε για Ανατολική Μεσόγειο. Σχετικά με το το ερώτημά σας, η απάντησή μου είναι αρνητική. Βάζετε πολλά θέματα μαζί και τα επιχειρησιακά θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε ελπίζω στην πορεία. Το βασικό όμως είναι πως μπορεί οι ΕΔ να εκπαιδεύονται σε ανακατάληψη νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, αλλά η τελευταία δήλωση που γνωρίζουμε αναφερόταν σε ισοπέδωση. Η γεωγραφία όπως λέτε και οι αριθμοί δεν ευνοούν την Ελλάδα και μια τέτοια μονάδα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο απίθανο σενάριο που οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν κατάληψη κατοικημένου νησιού. Απίθανο γιατί οι Τούρκοι προσβλέπουν σε δική μας πολιτική υποχώρηση ή απόφαση διεθνούς δικαστηρίου για να πάρουν αυτό που ζητούν. Άσκοπο γιατί η ενδοχώρα τους δίνει δυνατότητα διαρκούς υποστήριξης των μονάδων και επιθετικών ενεργειών. Αφού λοιπόν δεν μιλάμε και για αποβατική ενέργεια στην Μ.Ασία ελπίζω, μας μένει να ενισχύσουμε τον βασικό παράγοντα αποτροπής που έχουμε από το ’22 και μετά. Τον φόβο ενός ανταποδοτικού πλήγματος. Αυτο σημαίνει προέλαση στην Ανατολική Θράκη και χτυπήματα με πυροβολικό και πυραύλους μακράς ακτίνας από την ΠΑ και σύντομα το ΠΝ, στα πσράλια και το μαλακό υπογάστριο της γείτονος. Σημαίνει αεροπορική υπεροχή και ναυτικούς αποκλεισμούς, σημαίνει άρματα, επιθετικά ελικόπτερα, scalp και υποβρύχια, όχι αποβάσεις και ανακαταλήψεις σε 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια, να ξέρουν πως θα ξεράσουν το γάλα της μαμάς τους, να το πω απλά. Αρκεί βέβαια, σε αντίθεση με το 74, να κυρήξουμε τον πόλεμο…

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  filon26

Ανατολική Θράκη (όπως και αντίστοιχη από μεριά τους προέλαση στην δυτική) είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Είναι ένα μέτωπο που θα παραμείνει στάσιμο με.απλες αεροκινήσεις και φθορα. Αλλά γιατί να μην χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο μέσο για ανταποδοτικό χτύπημα όπως λέτε στο μαλακό υπογάστριο τους, απέναντι από την Κύπρο; Ή και στα παράλια τους και εκεί ας χύσουν (και εμείς φυσικά) το γάλα που βύζαξαν!! Αλλά να υπάρχει το μέσο που θα τους παρέχει αεροσκάφη (είτε επιθετικά ελικόπτερα είτε τυχόν χρήση f35b)

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  Kimon

Γιατί ανταποδοτικό κτύπημα στο μαλακό υπογάστριο (τις νότιες ακτές εννοώ στη Μεσόγειο) σημαίνει να στοχοποιήσεις από τη θάλασσα τον αντιδραστήρα τους ας πούμε, όχι να κάνεις αεραπόβαση/απόβαση με τους νέους Μυρίους. Προγεφύρωμα χίλια χιλιόμετρα από το πλησιέστερο αστικό κέντρο θα είχε νόημα? Για την Θράκη διαφωνώ αλλά δεν έχει σημασία. Μια προώθηση Ελληνικών δυνάμεων ανατολικά πάντως θα κάνει πολλούς να ενδιαφερθούν για τις εξελίξεις, επιχείρηση ανακατάληψης του Ανθρωποφάγου δεν νομίζω να συγκινήσει τους αγαπημένους μας συμμάχους.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  filon26

Το προγεφύρωμα απέναντι από την Κύπρο θα μπορούσε να γίνει ως δεύτερο ή και τρίτο μέτωπο με δυνάμεις που θα έχουν μεταφερθεί πρώτα στην Κύπρο. Ή που θα δείξουμε με έργα ότι “τολμησατε θα φτάσετε αίμα και μαζι κι εμείς ” και φυσικά με όποιες αλλαγές στα δόγματα μας ή που θα παρακαλάμε.
Λέω 3ο γιατί είναι και ο Έβρος είναι και είτε κάποιο από τα νησιά που τώρα είναι τουρκικό έδαφος αλλά ήταν ελληνικά είτε κάπου στα παράλια της Μικράς Ασίας..

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  Kimon

Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Ο Έβρος θα είναι σίγουρα, (το κλεδί είναι πάντα τα στενά), αλλά κατα τα άλλα, δεν χρειάζεται να ανοίξουμε μέτωπα (και δεν επαρκούν οι δυνάμεις). Πλήγματα χρειάζονται. Να τους κόψεις τις γραμμές ανεφοδιασμού, να καταστρέψεις λιμάνια, να κρατήσεις το στόλο τους κλεισμένο χωρίς περάσματα, όχι να κάνεις απόβαση στην Μερσίνα με 200 άτομα, που θα έχουν από πίσω την μικρασιατική ενδοχώρα και όλες τις εχθρικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν υπάρχει αντικειμενικός σκοπός εκεί.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  filon26

Ανατολική Θράκη- πεδινό έδαφος- αρματικός αγώνας- μιλάνε οι αριθμοί – χάσαμε.

Μόνη λύση είναι μια νίκη ανάλογο των Ισραηλινών στον πόλεμο των 6 ημερών.

Αν 2000 maverick μαλάκωναν τα τούρκικα νούμερα κάτι θα γινόταν. Αλλά ούτε για αυτά δεν έχουμε τα μέσα….
όσο για τις αποβάσεις που λέει ο Κίμωνας τις θεωρώ μάταιες. Απλά θα χάσεις κόσμο καθώς ο άλλος όποτε θέλει ρίχνει τρελές δυνάμεις από μελλοθάνατους και αναλώσιμους ορκ για αντεπίθεση.

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  chriss8

Συγκρίνετε το ανάγλυφο της Δυτικής Θράκης με αυτό της Ανατολικής και θα δείτε γιατί αυτό είναι το μοναδικό μέτωπο που οι Τούρκοι πσρατάσσουν μια επίλεκτη Στρατιά, σκάβουν τάφρους και υποδαυλίζουν το μειονοτικό στη Ροδόπη και στη Βουλγαρία. Μάλλον λαμβάνουν πιο σοβαρά υπ’ όψη την απειλή. Όπως και να έχει, είναι το μοναδικό σημείο της τουρκικής επικράτειας, που η γεωγραφία θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ μας. Υπάρχουν ασφαλώς και άλλοι παράγοντες, αλλά γι’ αυτούς υπάρχουν τα σχέδια, οι στοχευμένοι εξοπλισμοί, η τύχη, η Παναγία ή ότι άλλο θεωρεί ο καθένας πως θα μπορούσε να κρίνει την έκβαση μιας μάχης. Ευτυχώς, σε κάποια από αυτά, έχουμε λογο κι’ εμείς.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  filon26

Έχουν στρατιά γιατί μιλάμε για τα στενά ( η στρατιά είναι παραταγμένη γύρω από αυτά). Τά στενά είναι το πιο σημαντικό μέρος όλης της χώρας τους. Δεν το ρισκάρουν για κανέναν.

Υποδαυλίζουν μειονότητες γιατί δεν χρειάζεται να κοπιάσουν αν μπορούν να νικήσουν χωρίς πόλεμο.

Πάντως για να κάνουμε προέλαση στην Ανατολική Θράκη χρειαζόμαστε δυνάμεις και εξοπλισμό που δεν έχουμε. Αν τα αποκτήσουμε το συζητάμε. Θέλει κόπο χρήμα και θυσίες.

Η Παναγία μας βοήθησε όταν πολεμούσαμε οργανωμένα και με σχέδιο το 40. Όταν εγκαταλείψαμε σαν τα κουνέλια την Σμύρνη δεν μπορούσε να κάνει και πολλά ❓

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  chriss8

Αν αντί για 2000 maverick πέσουν 1600 Hellfire μπορούν επίσης να αλλάξουν τις αναλογίες…

Spirit
Spirit
4 years ago

Ιταλικά San Giorgio και πολύ μας, εδώ δεν δίνεται χρήμα για άλλα θέματα.

Lefteris
Lefteris
4 years ago

Αν και εκτός θεματολογίας σας, θα μπορούσατε να κάνετε μια ανάλυση για ποιο λόγο η “κατεστραμμένη” τουρκική οικονομία αντέχει να συντηρεί μια παραγωγική πολεμική βιομηχανία και να κάνει αγορές όπλων;
Οι τούρκοι δεν υποσιτίζονται και έχουν παρόμοιο σύστημα υγείας με εμάς, για τυχόν συγκρίσεις.

Sijo
Sijo
4 years ago
Reply to  Lefteris

Γιατί είναι οι βασιλιάδες του λαθραίου, του ναρκωτικού, του transfer μετανάστη, του σπασίματος εμπάργκο, του ξεπλύματος χρυσού, του διεθνούς παραεμποριου, των επιδοτήσεων σύγκλισης, του χαμηλού κόστους εργασίας για την Ευρώπη, της ευνοϊκής μεταχείρισης, του παζαριού και γιατί η ρεμουλα στην Ολιγαρχία στοιχίζει λιγότερο από τη ρεμουλα στη Δημοκρατία.

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  Lefteris

Τα περισσότερα από τα προγράμματά τους είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, δεν στηρίζονται σε οικονομικά δεδομένα. Από την στιγμή που το σύστημα δεν εξάγεται για να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας, ουσιαστικά κοστίζει στον προϋπολογισμό τους περισσότερο από μια αγορά από το εξωτερικό. Επιδοτούν βέβαια θέσεις εργασίας έτσι, αλλά η διανομή των δημοσίων δαπανών είναι ετεροβαρής, αυξάνοντας την ανισοκατανομή των εισοδημάτων και διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Αυτό μακροπρόθεσμα επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή Είναι το κόστος της ανεξαρτησίας τους ας πούμε. Ακόμη και η Σ. Ένωση πλήρωσε ακριβά την ασύμμετρη ενίσχυση του στρατιωτικού συμπλεγματος σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας. Αν όμως καταφέρουν να γίνουν εξαγωγείς σε μια λογική κλίμακα, τότε η οικονομία τους θα έχει πραγματικό όφελος, πέρα από τα επιχειρησιακά οφέλη και θα αναπτυχθούν περισσότερο και τομείς που συνδέονται έμμεσα με τον αμυντικό τομέα. Πάντως ακόμη και έτσι, η Τουρκική οικονομία έχει δυναμική γιατί δίνουν βάρος και στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα που εμείς έχουμε εγκαταλείψει. Έχουν δρόμο όμως μέχρι να επιτύχουν μια πιο ομοιόμορφη κατανομή του πλούτου που δημιουργούν και συνθήκες ζωής καλύτερες για το σύνολο του πληθυσμού. Η εμμονή στον αμυντικό τομέα σήμερα απλά επιτείνει το πρόβλημα.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Lefteris

Τα ομόλογα τους, τώρα που υποτιμούνται, είναι σε καλύτερη βαθμολογία από τα αναβαθμισμένα ελληνικά

Sijo
Sijo
4 years ago

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τα δικά μας δεδομένα ένα τόσο “τούμπανο” σκάφος.
Δηλαδή θα μας χάλαγε ένα διαμορφωμένο world champion jet (ναι μη γελάτε), που να έχει πάνω 4 Kiowa και 2 για αερομεταφορά με καμία 300αρια παικταραδες, τα αρματακια του και αξιοπρεπή αποβατικά.
Το ρεκόρ ταχύτητας στο Γκίνες το είχε κάνει σε απόσταση 1000 μιλίων με 45-47 knots (ναι μη γελάτε) σερί.
Τέτοια εργαλεία σε καλή κατάσταση και όπου ενεργεί να το περιμένουν για υποστήριξη, γιατί να το συνοδεύσουν δεν παίζει.
Άκου 3 δις το Ανατολου, καλύτερα να βάλουμε προπέλες στη Φολέγανδρο!

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Πολυ καλο το άρθρο σας.
Απο την στιγμή που η Ελλάδα δύναται να απόκτηση f-35b τότε ενα μικρό αεροπλανοφόρο μπορει να έχει επιχειρησιακή αξία.(οχι για να κανει απόβαση αλλα γιατι πραγματικά θα φέρνει την Κύπρο πιο κοντά-ας μην ξεχνάμε οτι παντού υπάρχουν Έλληνες ακόμα και στην Βενεζουέλα οποτε ποτε δεν ξερεις…..)
Στο άρθρο αναδεικνύεται η αξία του ελικόπτερου στο περιβάλλον του Αιγαίου.Με την έλευση των KW θα πρεπει να γίνουν καποια βήματα για συνεργασία τους με πλοία του στόλου και ενδεχομενος με κάποιες μετατροπές η δυνατότητα φιλοξενίας τους σε 1-2 μετασκευασμενα αρματαγωγά.
Ένα άλλο εφικτό οικονομικά σεναριο ειναι η απόκτηση ικανού αριθμού ελικοπτέρων UAV οπως το S 100 Schiebel, που απο νησιά αλλα και απο πλοία θα μπορούσαν να γίνουν τα ελληνικά bayraktar…….

XsrX
XsrX
4 years ago

Όπως έχετε επισημάνει πολλές φορές στα άρθρα σας, αλλά και η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει, τέτοιου είδους flag ships έχουν ελπίδες μόνο σε περιβάλλον αεροπορικής (και υποβρύχιας) υπεροχής.
Ο χώρος του Αιγαίου ή και ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ο Ειρηνικός. Κάθε κίνηση του θα προκαλεί συγκέντρωση δυνάμεων ως στόχος υψηλής αξίας .

Αν κερδίζαμε λόττο, και αν είχαμε F35B και ισχυρή δύναμη συνοδείας, ναι θα ήταν χρήσιμο.
Αλλά εφόσον πάμε στα πολλά ΑΝ, καλύτερα να είχαμε το USS Gerald R. Ford να μην κάνουμε μισές δουλειές…

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
4 years ago
Reply to  XsrX

Συμφωνω απόλυτα. Ενα τετοιο πλοιο ναυαρχίδα θα ήταν σοβαρός στοχος που θα συγκεντρωνε γυρω του αντίπαλες δυναμεις. Η Ελλάδα θα οφειλε να του παρασχει ισχυρή προστασία διατειρωντας παραλληλα ικανες δυναμεις αεροναυτικές στην περιοχη του Αιγαιου που να κρατουν τον τουρκικό στολο αποκλεισμένο ή να ανταποδιδουν χτυπήματα στα ίσα. Αλλιωτικα αποτελει ανεπίτρεπτη διασπαση δυνάμεων. Συνεπως ενα τετοιο πλοίο απαιτει επιπλεον φρεγατες, κορβετες, υποβρυχια, αεροσκάφη απο τις προσδιορισμένες απαραιτητες οροφες που εχουν θέσει ΠΝ κ ΠΑ. Απαιτει αλλου μεγεθους ΕΔ. Προτιμοτερο θα ηταν η ενισχυση της αεροπορίας. Η ακτινα δρασης και ικανοτητα κορεσμου με μια επιχείριση θα μπορουσε να ματαιώσει τα σχεδια των τουρκων σε μεγαλο βαθμο, αρκει να απογειωθουν να μην ξανασυμβει οτι συνέβει εκεινο το καλοκσιρι του 74

Νίκος
Νίκος
4 years ago

Η δικιά μου άποψη είναι ότι δε χρειαζόμαστε LPD/LHD.Οι αποστάσεις δεν είναι και τόσο μεγάλες και το chinook με εμβέλεια 300μίλια,σίγουρα δεν φτάνει Καστελόριζο απο Ρόδο?Ακόμα και για Κύπρο,υπάρχει ο εναέριος ανεφοδιασμός,αν κάποια στιγμή τον ανακαλύψουμε και εμείς και
τα ελικότερα δέχονται πρόβολους σωλήνες …
Τα LPD/LHD ακόμα και μεταχειρισμένα με χαμηλό κόστος κτίσης,έχουν υψηλό κόστος συντήρησης/λειτουργίας και με αυτά τα λεφτά μπορούμε να πάρουμε περισσότερα ελικόπτερα με δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού και να δημιουργήσουμε καλύτερες και περισσότερες βάσεις διασποράς στα νησιά μας.
Ένα LPD/LHD πλοίο για να επιβιώσει στο κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου χρειάζεται ολόκληρη αρμάδα απο πλοία συνοδείας , ανθυποβρυχιακές και αντιαεροπορικές φρεγάτες και πάλι είναι σίγουρο ότι θα επιβιώσει αν η αντίπαλη αεροπορία εξαπολύσει επίθεση κορεσμού εναντίων του με 10-20 χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη με πυραύλους ναυτικής κρούσης και type 214?
Το ζητούμενο είναι πια αεροπορία από τις δυο θα επικρατήσει.Αν χάσει η δικιά μας,θα έχει καμιά τύχη να φτάσει ένα τέτοιο πλοίο και η αρμάδα του ως την Κύπρο?
Αν από τη άλλη κερδίσει η δικιά μας αεροπορία και ας πούμε ότι έχει γίνει εχθρική κατάληψη στο Καστελόριζο.Η αεροπορία μας μπορεί με έξυπνα όπλα να εξαερώσει οποιαδήποτε εχθρική μονάδα και να γίνει μετά η ανακατάληψη του νησιού με ελικόπτερα,και όλα αυτά σε μικρότερο χρονικό διάστημα.Παρόμοια ,με εναέριο ανεφοδιασμό μπορεί να γίνει στην Κύπρο.
Συμπερασματικά,αυτό που χρειάζεται για μένα είναι ένα πιο ευέλικτο σχήμα από ότι αρμάδες και πλοία LPD/LHD ,δηλαδή ικανή αεροπορία που θα είναι σε θέση να επικρατήσει πάντα της αντιπάλου και να μπορεί να προσβάλει επίγειους στόχους με ευκολία,μέσα εναέριου ανεφοδιασμού,ελικόπτερα με αυτή τη δυνατότητα,και περισσότερες και καλύτερες βάσεις υποστήριξης στα νησιά μας.

Silverakos
Silverakos
4 years ago

Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσουμε μια χώρα με 3πλασιο ΑΕΠ σε αριθμους κυρίων οπλικων συστημάτων. Όσο έξυπνες και καλές αγορές να κάνουμε θα πάρουν πολλαπλάσια. Στο τέλος δε θα μας εξαντλησουν οικονομικα. Έτσι έκανε ο Ρηγκαν στην ΕΣΣΔ και επιτάχυνε την πτώση της. Εμείς χρειαζόμαστε οπλικά συστήματα και δόγμα στο οποίο οι απέναντι δεν μπορούν να απαντήσουν.
Θεωρούμε τα νησιά μας αμυντικό πρόβλημα λόγο αριθμού και διάσπασης δυνάμεων. Και έτσι είναι όταν προσπαθείς να αμυνθείς με τη συμβατική μέθοδο δηλ με διάταξη αμυντική με κλασικά μέσα. Απλά οι απέναντι θα συγκεντρωσουν τοπικά μεγαλύτερη ισχύ και λόγω πεπερασμενης ικανότητας ενίσχυσης από μέρους μας αργά ή γρήγορα θα υπερισχυσουν και μόνο με τους αριθμούς τους. Ειδικά το Καστελόριζο είναι από τα πλέον δύσκολα να κρατηθούν εδάφη.
Αν όμως τα νησιά μετατραπούν σε θυλακες προβολής ισχύος? Αν δηλαδή εξοπλιστούν με αυτόκινούμενα μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικά βλήματα τύπου deepstrike or Lora? Μιλάμε για αριθμούς συνολικά 200- 300 εκτοξευτων σε όλα τα μεγάλα νησιά. Τότε όλα τα παραλια απέναντι με πλήθος στρατιωτικών και μη στόχων είναι υπο απειλή. Είναι τόσοι πολλοί οι στόχοι που πρακτικά το κόστος προστασίας των μισων είναι πολλαπλάσιο του κόστους των βαλλιστικών. Η προβολή ισχύος μπορεί να επεκταθεί και στη θάλασσα καθώς τα καινούργια βαλλιστικά βλήματα προσβάλουν και στόχους θαλασσης.
Αποτροπή σημαίνει ότι αν κάνεις κίνηση όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά το φαρμακονησι σε λίγα λεπτα θα είσαι στη λιθινη εποχή καθώς η πρώτη ομοβροντία δεν θα έχει αφήσει ηλεκτρικό εργοστάσιο ή υποσταθμό ακέραιο…. Η δεύτερη μπορεί να πλήξει αεροδρόμια, λιμάνια κτλ.
Αυτή η απειλή υπάρχει απέναντι από τη Σεούλ με τη μορφή 10000 πυροβολων… Του ΒΠΠ….
Επιπλέον SAM με αυτόνομη καθοδήγηση πχ David’s sling, θα μπορούσαν με στοιχεία από awacs και UAv μέσω ljnk 16 να απαγορεύσουν σημαντικό τμήμα του εναέριου χώρου χωρίς εκπομπές από τις πυροβολαρχιες.

Οι αμυντικές λύσεις της Ελλάδας είναι εκτός συμβατικών οπλων..

Epam Papas
Epam Papas
4 years ago

Kάτι τέτοια διαβάζουν οι δανειστές μας και γελάνε μαζί μας και μας λένε είναι λογικό και που χρεωκοπήσατε και που δε θα δείτε προκοπή χωρίς να σας ελέγχουμε εμείς τα οικονομικά.

Το άρθρο μου θυμίζει τον φτωχό μεροκαματιάρη μετανάστη στη χώρα μας που έχει εμμονή να πάρει πολυτελές αυτοκίνητο, υποσκάπτωντας το μέλλον του και την προοπτική να επενδύσει αυτά τα χρήματα για να αυξήσει τα εισοδήματα του (και όχι να χρηματοδοτήσει πρόωρα μια ξένη βιομηχανία) ώστε να μπορέσει αβίαστα στο μέλλον να αγοράσει αυτό το πολυτελές αυτοκίνητο. Να το αγοράσει και να μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να το συντηρήσει, να το εκσυγχρονίσει, να το αντικαταστήσει όταν έρθει η ώρα.

Πράγματα που στον χώρο της άμυνας κάνουν όλες οι χώρες στον κόσμο εκτός της Ελλάδας φυσικά που όλα πρέπει να γίνονται με το ηρωικό “στανιό”, με υπερβάλλοντα δανεισμό που θα υποσκάψει το μέλλον και την ανεξαρτησία της χώρας κτλ. Αγοράζεις 10 φρεγάτες (τυχαίο νούμερο) με το ηρωικό στανιό, με δανεισμό που μαράζωσε την χώρα και κλαίγεσαι και γιατί χρεωοκόπησες και γιατί δεν μπορείς όχι να τις αντικαταστήσεις αλλά ούτε στοιχειωδώς να εκσυγχρονίσεις, αγνοείς ότι έχεις χάσει την εθνική κυριαρχία λόγω ελέγχου των οικονομικών σου από ξένους για δεκαετίες, φαντάζεσαι εισβολές ανύπαρκτων αρμάδων από Ιόνιο και Κρήτη και φαντασιώνεσαι και νέα πλοία που είναι καταφανώς εκτός δυνατοτήτων πολύ πλουσιότερων χωρών με νοικοκυρεμένα οικονομικά.

Η λογική δυστυχώς περισσεύει σε αυτή τη χώρα. Η νοοτροπία του φτωχού μετανάστη από το χωριό κυριαρχεί. Kάτι τέτοια άρθρα είναι ενδεικτικά ότι μυαλό δε θα βάλουμε ποτέ και ότι η μοίρα μας είναι προδιαδεγραμμένη για εθνικό αφανισμό.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Προφανώς δεν διαβάσατε ( ή δεν δώσατε σημασία) στον τίτλο που λέει : ‘Συζήτηση” και δεν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το άρθρο που μιλάει για υποθετική συζήτηση με πολλά αν..
Αν τώρα σε ένα site με αντικείμενο την άμυνα και γενικά αλλά και ειδικά για την χώρα μας και δίνεται η δυνατότητα να σχολιάζουν οι επισκέπτες του τα άρθρα δεν σας αρέσει δεν είναι ανάγκη να εκφράζετε με τόσο αρνητισμό.
Οποιαδήποτε χώρα που νομίζει τώρα ότι έχει το δικαίωμα να πάψει από μια τρίτη το δικαίωμα της άμυνας της στο ο ομα της οικονομικής ευμάρειας πλανάται πλανην οικτρά, η Ελευθερία είναι δικαίωμα αναφαίρςτο , αλλά δεν χαρίζεται κερδίζεται, και στην εποχή μας με κόπους οικονομικούς και θυσίες, αλλά στη χώρα του φραπέ και του φρέντο ,της βολεψιάς και των ρουσφετιών ,η άμυνα είναι πολυτέλεια, και συγχρόνως και η Ελευθερία. Που να τρέχουμε τώρα ε; Που να ξε – βολευόμαστε τώρα!! Γιατί να χάσουμε τα επιδόματα μας και την ηρεμία μας!! Για ποιον; Ελευθερία; Ποια είναι αυτή; Από το κολοκοτρωνιτσι; Αεί από κει τώρα!! Που θα τρέχω για αυτήνα … Σωστά;

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Epam Papas

Ο μεροκαματιάρης της ιστορίας δεν χρεοκώπησε επειδή πήρε πολυτελές αμάξι. Εδώ μπορεί να μιλάμε για Mercedes E-Class αλλά ο μεροκαματιάρης μέχρι toyota corolla έχει οδηγήσει στην ζωή του, από το ’92.

Τα έφαγε όμως σε λούσα και μπουζούκια, σε ακριβές διακοπές και κάνοντας δωράκια.
Τώρα λέει… Αχ να μπορούσα να πάρω ένα 7θέσιο suv να πάω την 7μελή οικογένεια μου με ασφάλεια στον προορισμό της….
Φυσικά ο πωλητής λούσων και η μπουζουκο****να του λένε: “για όλα φταίει το corolla που πήρες. Τα μπουζούκια και τα λούσα είναι ανθρώπινα.”

Φυσικά και συμφωνώ μαζί σου για τα περί χρεοκωπίας. Αλλά διαφωνώ στα περί αναγκών και στο τί οδήγησε σε αυτή.

Αν κόψεις από την υγεία δεν θα έχεις γάζες στα χειρουργία. Αν κόψεις από την άμυνα, ή θα έχεις εκατόμβες νεκρών (θα το ρισκάρεις ντε) αλλιώς απλά θα σου ρουφήξουν τα πετρέλαια ή ότι άλλο μπορεί να σου παράξει πλούτο και θα μείνεις για πάντα χρεοκωπημένος. Όλα είναι επιλογές.

Προς το παρόν μόλις βγήκαμε από το κόμα που είχαμε πέσει λόγω υπερβολικού ποτού στα μπουζούκια…. Μόλις πάρουμε “εξιτήριο από το νοσοκομείο” πρέπει να αποφασίσουμε τί θα κάνουμε για μας και τα παιδιά μας. Πάντα φυσικά ρισκάρουμε ότι όσο είμαστε στο νοσοκομείο, δεν θα έρθει κάποιος κερατάς στο σπίτι μας να μας πάρει γυναίκα και παιδιά…….
Αυτό και συζητάμε εδώ

Georgious
Georgious
4 years ago

Ατενίζοντας το μέλλον…
Ας κάνουμε λοιπόν μια υπόθεση εργασίας βασιζόμενη σε ρεαλιστικές βάσεις.

Για το μαντίλι που δεν έχουμε να κλάψουμε και το αναφέρουν και κάποια σχόλια ενώ εξαρχής το άρθρο ζητάει να μην λάβουμε υπόψιν μας θα δώσω μια ρεαλιστική νότα αισιοδοξίας ώστε να παρακάμψουμε αυτόν το βραχνά. Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ ΝΔ της Κρήτης ανακαλύπτουν ενα υπέρ γιγαντιαίο κοίτασμα και η ΕΛΛΑΔΑ αλλάζει την οικονομική της κατάσταση! (Να προλάβω και τους όποιους καλοθελητές για χρόνους εκμετάλλευσης κτλ ΜΟΝΟ που θα ανακαλυφθεί ΑΛΛΑΖΕΙ το χρέος της χώρας μας και τέλος….
Στο θέμα μας τώρα… Θεωρώ μια εξαιρετική λύση την πρόταση της Austal και πιο συγκεκριμένα την stretched έκδοση του HSSV (High Speed Support Vessel) με μήκος 113m ένα πλοίο πολλαπλών ρόλων τύπου καταμαράν με ταχύτητες 40+ κόμβων. Πριν δούμε το πλοίο ας ξεκινήσουμε από το ενδεχόμενο κατασκευής στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται..Τα ναυπηγεία που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν τέτοιο πλοίο φυσικά με κάποια αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους είναι τα δυο γνωστά Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Ως γνωστόν τα Σκαραμαγκά θεωρούνται ως κρίσιμη Ευρωπαϊκή υποδομή και δεν δύναται να πωληθούν σε εταιρίες/κεφαλαία εκτός Ευρώπης (αυτό ισχύει και με άλλες υποδομές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) έχουμε όμως της Ελευσίνας που ειναι πολύ κοντά στην εξαγορά τους από την Ελληνοαμερικανική Onyx η οποία εξαγοράσε τα ναυπηγεία της Ερμούπολης Σύρου και μέσα σε πραγματικά ελάχιστο χρόνο τα ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ!!! Άρα μια τέτοια κίνηση εκ μέρους Onyx ανοίγει διάπλατα το παράθυρο συνεργασίας Onyx-Austal για εγχώρια κατασκευή!!! Η Austal Αμερικής κατασκευάζει ήδη HSSV για το Αμερικανικό Ναυτικό (Μια έκδοση 103m).
Ας αναλύσουμε τώρα το πλοίο.. Το HSSV 113m είναι μια πλατφόρμα που θα μπορούσε να υποδεχτεί μέχρι και 8 Ah-64 Apache. Είναι ένα πλοίο θεαματικά γρήγορο και εξοπλισμένο με 76mm πυροβόλο, 8 αντιπλοικους εκτοξευτές και RAM!! Τι σημαίνει αυτό;; Δεν μπορούν να το προσβάλουν τορπίλες ενώ το RAM του εξασφαλίζει αντιαεροπορική προστασία πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δράσει και μόνο του χωρίς συνοδεία για υποστήριξη κάποιας νήσου η επιθετικές επιχειρήσεις στα παράλια της Μ.Ασιας σε αντίθεση με τα βραδυκίνητα LPD που απαιτούν και συνοδεία από άλλες μονάδες επιφάνειας. Αφήστε και λίγο την φαντασία σας και δείτε αυτή την μονάδα να έχει στο κατάστρωμα της 1 NH-90 με Ειδικές Δυνάμεις, 1 Roméo με NSM Kongsberg, και 6 Ah- 64E Apache Compound BLK II. Για το τελευταίο όσους δεν το γνωρίζουν είναι η εξέλιξη που σχεδιάζει η Boeing και είναι πραγματικά άλλο επίπεδο σε σχέση με τα τα τωρινά! Τρομακτική δύναμη πυρός και ταχύτητα.. τα 6 ελικόπτερα θα έχουν την δύναμη πυρός 9 τωρινών εκδόσεων!! Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια πλατφόρμα και τι ποικιλία αποστολών μπορεί να εκτελέσει αλλά και την προβολή ισχύος που θα εκπέμπει. Δεν θέλω να μπω καν στην διαδικασία να αναλύσω το φόρτο εξοπλισμού και μονάδων πεζοναυτών που θα μπορεί να μεταφέρει καθώς και τον αριθμό αμφιβίων μέσων πχ AA7A1 αλλά και σε περίοδο ειρήνης τι θα μπορούσε να προσφέρει…

Ένα τέτοιο πλοίο θα μπορούσε να προσφέρει ΠΟΛΛΑ και ποικιλότροπα στο ενιαίο δόγμα Ελλάς-Κύπρου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ
4 years ago

Υπάρχουν 4 λύσεις βάσει των μελετών που έχω κάνει:

1) Ειδικά σχεδιασμένη κλάση φορτηγών- οχηματαγωγών που σε περίπτωση πολέμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βοηθητικά αεροπλανοφόρα -πλοία μεταφοράς ενισχύσεων. Η σχεδίαση-υπολογισμοί είχαν γίνει για τα χάριερ αν και μπορεί να πάρι και σινούκ.

2) πατέντες για να μπορείς να ρίξεις από την πόρτα ενός φορτηγού οχηματαγωγού φουσκωτά-αμφίβια οχήματα – ακόμα και LCPV.

3) LPD μικρού μεγέθους υψηλής ταχύτητας με δυνατότητα να γεμίζει με νερό την δεξαμενή αποβατικών ενώ το πλοίων κινείται ακόμα!

Και να έχει άμεση κίνηση το πλοίο άμα κλήση η πόρτα της δεξαμενής αποβατικών χωρίς να βγει το νερό έξω!

Μπορούν να υπάρξουν δεκάδες διαφορετικές διαμορφώσεις στην σχεδιάσει ενός πλοίου και εγώ βλέπω από τους άλλους μόνο ένα! Δηλαδή διαφορετικές διαμορφώσεις της δεξαμενής αποβατικών και των καταστρωμάτων- μηχανών

4) LPDHG ένα LPD που μεταφέρει ελικόπτερα αεροπλάνα των 11500 τόνων πάλι όμως η σχεδίαση – υπολογισμοί είναι για τα χάριερ αν και μπορεί να πάρει και σινούκ

Από εκεί και πέρα κανείς δεν έχει υοθετήση την πρόταση μου να κάτσουμε στην σχολή ναυπηγών να σχεδιάσουμε δεκάδες άλλα αποβατικά πλοία που έχω κάνει υπολογισμούς -αρχική σχεδιάση.

Δεν έχουμε μικρά αποβατικά πλοία, δεν έχουμε ειδικά αποβατικά πλοία, δεν έχουμε πλοία μεταφοράς ενισχύσεων κλπ.
Οι πατέντες υπάρχουν για να βάλουμε σε ένα πλοίο 6 φουσκωτά ή 8 των 500 τόνων.
Υπάρχουν πατέντες και υπολογισμοί για την μεταφορά είτε φουσκωτών είτε αμφίβιων οχημάτων στην πρύμνη με ειδική σχεδίαση.
‘Όπως υπάρχουν πατέντες ακόμα και για καταμαράν με το να κατεβαίνει το πίσω μέρος στην πρύμνη κάτω σαν ανεκλυστήρας για να κατεβάζει στην θάλασσα αμφίβια οχήματα και μικρά αποβατικά.
Δεν θα αναφερθώ για της υπόλοιπες πατέντες για αποβατικά υψηλής ταχύτητας των 37 κόμβων.

Digenis
Digenis
4 years ago

Ναι χρειαζομαστε .
Χρειαζομαστε ελικόπτεροφορο-αποβατικο για ανθυποβρυχιακό (και οχι μονο αγώνα) στην ΑΜ μαζι με εναερια τανκερ για να το καλύπτουν συνέχεια μαχητικα αεροσκαφοι απο την κρητη και να μπορει να μεταφέρει πεζοναυτες με άρματα . Και οχι μονο 1 αλλά 2 . Εννοείτε πάντα σε ομάδα μάχης με αναβαθμισμενα erieye απο πίσω να παρακολουθούν .

Γιάννης
Γιάννης
4 years ago

…Δεν χρειάζεται να ανακαταλάβεις κάτι, αν αυτό δεν έχει καταληφθεί.

…Αν φροντίσουμε να κάνουμε γνωστό σε “Φίλους και Συμμάχους”, ότι ακόμα και η σκέψη κατάληψης Ελληνικού εδάφους θα πάει πολλές δεκαετίες πίσω ΟΛΟΚΛΗΡΗ την περιοχή (και να το εννοούμε βέβαια) τότε ας πάρουμε ότι θέλουμε.

…Δεν χρειαζόμαστε “ακριβά παιχνίδια για ναυάρχους”, αλλά δόγμα, αποφασιστικότητα, κοινωνική συνοχή στα εθνικά μας θέματα
…και ισχυρή αεροπορία (με ιπτάμενα tanker) και και ναυτικό (με υποβρύχια) με κάθε κόστος ακόμα και για άλλες αγορές.

antonis.
antonis.
4 years ago

2 (+2) Absalon θα ήταν μια αλφα τάξεως λύση που θα προσέδιδε μεταξύ άλλων και μία υπολογίσιμη “τακτική” απειλή εξαιτίας και του αριθμού τους.
Πρακτική που δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί με την ύπαρξη 1 μόνο πλοίο LPD εφόσον αυτό θα πρέπει να βρίσκεται και σε δεξαμενή ή εκπαιδευτική δραστηριότητα ανά κάποια διαστήματα πράγμα που θα καθυστερεί την ανάπτυξη του σε περίοδο κρίσης.
Όσο για την ανθυποβρυχιακή και αντιαεροπορική κάλυψη του πλοίου πιστεύω ότι εντός του Αιγαίου αεροπορικά δεν θα “πέφτει καρφιτσα” μετά και την παραλαβή των εκσυγχρονισμένων F-16 και την προμήθεια φρεγατών με αντιαεροπορικές ικανότητες.
Επίσης για την απειλή των τουρκικών υ/β η μελλοντική ναυπήγηση 2 ακόμα ελληνικών Τ214 (κροσινκ μάι φινγκερς) με σύγχρονες τορπίλες, η παραλαβή των ΜΗ-60R και των χρυσοπληρωμένων P-3 θα καλύψει τις ανάγκες στον τομέα.
Όσο για το οικονομικό σκέλος λεφτά υπάρχουν για επιδόματα ας κόψουν τον λαιμό τους να βρουν και για την άμυνα. Η Τουρκία δεν θα είναι για πολύ ακόμα ο παρίας της γειτονίας με την παραπέουσα οικονομία. Ας προετοιμαστούμε όσο πιο γρήγορα και όσο πιο καλά μπορούμε τώρα που η διεθνή συγκυρία μας ευννοεί.

nikos
nikos
4 years ago

Το mistral k το lha trieste ,αν μεταφέρουν f 35 k στρατεύματα για απόβαση κ ταυτόχρονα είναι πλοία διοίκησης κ ελεγχου( ναυαρχίδα) κάνουν. 1 μας καλύπτει αλλά δεν Επείγουν πιο πολύ χρειάζονται φρεγάτες κ υποβρύχια μόνο.

MisCo
MisCo
4 years ago

Πτήση, θα ειχε ενδιαφέρον μιας και που το αναφέρατε, να κάνατε ενα αρθρο περι άμυνας του Καστελορίζου. Αν και κατα ποσο ειναι εφικτο να αμυνθει, δεδομενης της γειτνιασης με τα Ορκ και της αποστασης απο δικο μας μεγαλο νησι.

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  MisCo

Αρκεί αυτή τη φορά να γίνεται σαφές ότι μιλάμε για Αιγαίο και όχι για Ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε και με την ατυχή δήλωση του συμπαθούς τ. Υπουργού Τσιρώνη η οποία συμπτωματικά είναι και πάγια θέση του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Thomas
Thomas
4 years ago

Αν αγνοήσουμε το ότι λεφτά δεν υπάρχουν τότε η απάντηση είναι ναι, πολύ θα θέλαμε ένα τέτοιο πλοίο ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο.

Το κακό είναι ότι το άρθρο δεν λέει όλη την αλήθεια και δεν βασίζει την πρόταση σε πραγματικά δεδομένα. Ένα τέτοιο πλοίο δεν αποκτάται μόνο του. Χρειάζεται μια ισχυρή ομάδα μάχης γύρω του με αεροπορικά και ναυτικά μέσα. Με άλλα λόγια για να μπορέσουμε να εντάξουμε ένα τέτοιο πλοίο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς μας χρειαζόμαστε περισσότερες φρεγάτες (πέραν αυτών που έχουμε σήμερα), ελικόπτερα και υποβρύχια. Αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό (δεν είναι με τις σημερινές συνθήκες) θα μας δώσει την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επειδή όμως δεν έχουμε την δυνατότητα να ρίξουμε 8+8 φρεγάτες και άλλα 8 υποβρύχια πλήρως εξοπλισμένα και εκσυγχρονισμενα στη θάλασσα ας αφήσουμε καλύτερα τέτοιες σκέψεις.

evaggelos
evaggelos
4 years ago

δε νομιζω οτι ειναι απαραιτητο μαλλον τεραστιο βαρος θα ειναι για εμας,ασε που φοβαμαι οτι θα εχει την τυχη του μπισμαρκ. Η δουλεια γινεται με 2 τικο κ 2ab η τελος παντων 2 βαρβατα αντιτορπιλικα, οι τουρκοι επισης δεν ξερω με τι θα το φυλλαξουν αυτο με βαση το σημερινο ναυτικο χωρις να το διαταραξουν την ναυτικη τους δυναμη.
ΥΓ. αν θελουμε τοσο πολυ τετοια πλοια ε τοτε υπομονη απο το 22 αποσυρονται τα γκαριμπαλντι και ντε γκωλ ευκαιρια θα ειναι.

nigozs
nigozs
4 years ago

Απλωθήκατε πολύ στο θεμα……(χαριτολογοντας βεβαια το λεω)
Δεν χρειαζομαστε κατι τέτοιο.
Ειναι ενα πλοιο “σαν την μυγα μες το γάλα”. Θα δεσμευσουν και θα δαπανουν πολλούς πόρους οι Τούρκοι οταν το βγαζουν “εξω”. Χρειάζεται συνοδεία υποβρυχίου, πλοιων επιφανειας και προστασία απο αέρος.
Και φανταστείτε, στην πρώτη αναμετρηση να ειναι το πρωτο που θα δεχθεί πλήγμα, γιατι αυτό θα επιδιωχθεί για την εξυψωση ηθικού και καταρακωση του αντίπαλου.
Διακινδυνεύω την άποψη οτι θα το “κρύψουν” καπου στην Ανατολική Μεσόγειο πιέζοντας Κύπρο και Ισραήλ για τα δεοντα.
Εδω στο Αιγαίο δεν θα επιβιώσει είτε και στο Ιονιο που ειδικά οι Αεροπόροι μας κάνουν ολα τα παίγνια μαχης μακριά απο αδιάκριτα βλέμματα.

Νείλος
Νείλος
4 years ago

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ το ερώτημα δεν έχει απολύτως κανένα νόημα για την ελληνική πραγματικότητα.
Το είδος, η κατεύθυνση και η ένταση των εξοπλισμών ενός κράτους εν πολλοίς καθρεφτίζουν το ύφος, το φρόνημα, τις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις της πολιτικής(πρωτίστος)/στρατιωτικής ηγεσίας που λαμβάνει τις αποφάσεις.
Μια χώρα που αναπαράγει στο μοντέλο εξουσίας της μορφές παγκοσμίου εμβέλειας όπως ο Γιωργάκης, ο Κωστάκης, ο μικρός Αλέξης, ο Ευκλείδης με το κόκκινο σακίδιο, ο Κυριάκος, ο Κουμουτσάκος, ο Μιλτοβαρβιτσιώτης και τα λοιπά «παιδιά» δεν υπάρχει περίπτωση στον αιώνα τον άπαξάπαντα να επιλέξει η Ελλάδα την προοπτική τέτοιων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ούτε καν περνάει από το μυαλό τους. Η κλασσική συνταγή της Ελλάδας θα είναι αυτή που ήδη πορευόμαστε και έχουμε κληρονομήσει τη μακρά περίοδο της μεταπολίτευσης όπως τρια βαπόρια που συζητάμε εδω και 10 χρόνια πως θα τα εκσυγχρονσίσουμε, πενήντα τανκς χωρίς βλήματα, τέσσερα υποβρύχια χωρίς τορπίλες, πενήντα αεροπλάνα που κάποτε θα γίνουν ΒαΪπερ, και όπου μας βγάλει ο θεός κι η παναγιά μαζί μας..
Από την άλλη σε κάθε δημόσια εμφάνιση τούρκου αξιωματούχου, από έναν διπλωμάτη, έναν στρατιωτικό, έναν υπουργό μέχρι τον Πολυχρονεμένο Σουλτάνο μας βλέπετε έναν εν δυνάμει «Ιέρακα»… Το μάτι τους γυαλίζει, ο στόμας τους γρυλίζει. Έτσι και τους θίξεις την ημισέληνο θα πέσουν να σε φάνε επιτόπου… Οι πολεμικές προπαρασκευές της Τουρκίας είναι απολύτως σύμφωνες με τις φιλοδοξίες, το φρόνημα και τις επιδιώξεις της στρατογραφειοκρατίας της γείτωνος.
Και αυτή παραμένει η τεράστια διαφόρα μας που αναπαράγει την μόνιμη υπαρξιακή απειλή που διαγράφεται στον ορίζοντα του Ελληνικού γένους.
Και μιας και χθες ήταν η επέτειος της «νύχτας των κρυστάλλων» για τον (πρώην)Ελληνισμό της (πρώην)Κωνσταντινούπολης να ‘χουμε την υγειά μας να τα θυμόμαστε και να περνάμε καλά!

Z10V
Z10V
4 years ago

Φυσικά και ΔΕΝ χρειάζεται η Ελλάδα ελικοπτεροφόρα. Δεν είναι στο στρατηγικό δόγμα της Ελλάδας η υπεράκτια προσβολής ισχύος. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι απαραίτητοι οι mdcn scalp naval.
Εντάξει άμα κερδίσουμε το διαγαλαξιακό ΤΖΟΚΕΡ να πάρουμε ένα ελικοπτεροφόρο που θα έχει και πισίνα αλλά εδώ δεν υπάρχει καμία σύγκριση των στρατηγικών επιδιώξεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Τουρκία δεν αγοράζει το ελικοπτεροφόρο αποκλειστικά για την Ελλάδα, αλλά για άλλους στόχους και επιδιώξεις τους οποίους η Ελλάδα δεν διαθέτει.

zap
zap
4 years ago

Πραγματα που οι Ελληνικες Ενοπλες δυναμεις χρειαζονται (αμεσα)

Νεες ενεργες θωρακισεις για ολα τα αρματα μαχης.
Πυρομαχικα για τα αρματα μαχης με 120χλ πυροβολο
Προμηθεια περισσοτερων αρματων μαχης με 120χλ πυροβολο (τουλαχιστον 500)
αναβαθμιση σκοπευτικων ολων των αρματων
Νεα ΤΟΜΑ ισως σε αριθμο να ξεπερναει τα 600+
Μετατροπη, αναβαθμιση, αλλαγη χρησης των υπαρχοντων ΤΟΜΑ σε αλλους ρολους
Νεο τυφεκιο μαχης
Νεες στολες μαχης για το συνολο του στρατευματος (και οχι μονο για καποιους)
Νεα αλεξισφαιρα για το προσωπικο
Νεες μοναδες ασφαλους επικοινωνιας
Νεα ελικοπτερα μεταφορας προσωπικου (εκτος αν νομιζετε οτι τα 90 φτανουν)
Νεα επιθετικα ελικοπτερα
Νεα τροχοφορα παντος τυπου
UAV
Πυρομαχικα για ολες τις μοναδες (επαναπιστοποιησεις, αναβαθμισεις, νεα κομματια)
Συστηματα επικοινωνιων, διασυνδεσης και data fusion

Νεο Μαχητικο αεροσκαφος
Νεο εκπαιδευτικο αεροσκαφος
Μεταχ. μαχητικα αεροσκαφη F-16, M2000 (?)
Νεα μεταφορικα αεροσκαφη σε ολες τις κατηγοριες
Νεα ή αναβαθμισμενα ΑΣΕΠΕ
Αεροσκαφη εναεριου ανεφοδιασμου
Νεα πυροσβεστικα αεροσκαφη
UAV
UCAV
Νεα RADAR εδαφους, εγκαιρης προειδοποιησεις κτλ
Ατρακτιδια στοχευεσης, παρεμβολων κτλ
Νεα πυρομαχια καθε τυπου, αεροσκαφων και εκτοξευτων εδαφους (επαναπιστοποιησεις, αναβαθμισεις, νεα κομματια)
Συστηματα επικοινωνιων, διασυνδεσης και data fusion
(επαναπιστοποιησεις, αναβαθμισεις, νεα κομματια)

Νεες φρεγατες (8-10)
Νεες κορβετες (4 ?)
Νεα πλοια γενικων καθηκοντων
Νεα LPD/LHD
Συστηματα επικοινωνιων, διασυνδεσης και data fusion
Πυρομαχικα για ολες τις μοναδες του στολου (επαναπιστοποιησεις, αναβαθμισεις, νεα κομματια)
Οργανικα ελικοπτερα
Περισσοτερα υποβρυχια 214 (+2 ?)
Περισσοτερα σκαφη σε ρολο Πυραυλακατου (+4-6)
UAV (αμεσα)
UCAV (?)
σναβαθμιση/επισκευη -συμπληρωμα σε αριθμους των Zubr
Αεροσκαφη ναυτικης συνεργασιας

Και για να ειμαστε ειλικρινεις, αμεσα σε ολα …

Πως τα βλεπετε φιλοι; Μας φτανουν 110-120 δις ;

Σε περιπτωση που αναρωτιεστε η Τουρκια εχει κανει βηματα (σημαντικα ή μη σε ολα τα παραπανω)

Aslan
Aslan
4 years ago
Reply to  zap

😕 They are doing Turkey.

Gilan
Gilan
4 years ago
Reply to  zap

Θα συμφωνήσω σε όλα και θα προσθέσω τα αντιαεροπορικά που μάλλον ξέχασες!

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago

Ένα mistral με F-35, apache, nh-90, romeo, leo , bradley , tor κτλ συνοδευόμενα από belha meko κτλ σε άγνωστο σημείο ΝΑ Κρήτης.. Όνειρο. Ένα τέτοιο πλοίο με σωστή υποστήριξη αποτελεί τρομερό άσσο όχι μόνο σε στρατιωτικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο. Άρα hell yes!

GK_
GK_
4 years ago

Σε γενικες γραμμες πρεπει να παρατηρηθει οτι ενα «Ιασων» δεν ειναι σε θεση να επιχειρει στο αιγαιο με ασχημο καιρο για ενα επικειμημενο χρονικο διαστημα. Ενα πλοιο σαν το «ναυκρατουσα» ειναι πολυ ποιο καταλληλο. Οποτε η παρουσια ενος «ναυκραοτυσα» που να ειναι φορτωμενο με ΠΖΝ και υλικα και να «σταθμευει» στελνοντας μυνηματα σε καποιο επιδοξο εισβολεα δεν ειναι μια ασχημη ιδεα. Το ζητημα ειναι οτι τοτε διπλα σε αυτο πρεπει να υπαρχουν και τα «…λοιπά» που σημερα δεν υπαρχουν! Μια Task Force δεν μπορει να κτιστει βασισμενη σε «πατεντες» και ευρασιτεχνιες αμφιβολου αξιας και αποτελεσματικοτητας.
Σχετικα με την φτηνια των διαφορων μεταχειρισμενων “Ocean” “Mistral” υπαρχουν πολλα περισσοτερα που πρεπει να λειφθουν υποψη για την αποφαση της αγορας; που εγινε απο συγκεκρημενες χωρες. Για παραδειγμα οι Αιγυπτιοι μπορει να τα χρειαζονται για να ειναι σε θεση να επαναλαβουν μια συμμετοχη σε μια Αραβικη συμμαχια σε στυλ Desert Shield καπου στην Αραβικη χερσονησο ή και αλλου. Οι Βραζιλιανοι μαλλον εχουν καποιες «φιλοδοξιες» για το μελλον και το «φτηνο» Ocean να τους καλυπτει.
Η Ελλαδα ομως μεχρι σημερα περα απο το καθε «Καστελοριζο» ή την Κυπρο, δεν φαινεται να εχει εναν οριζοντα στο γαιοπολιτικο γιγνεσθαι που θεωρειται σημαντικο σε ζητηματα Εθνικης Αμκυνης που να ξεπερνα τα στενα γεογραφικα ορια της ανατολικης μεσογειου και κυριως τα ορια εμβελειας των μαχητικων απο τις γνωστες προωθημενες βασεις της ΠΑ, για να χρειαστει να δημιουργησει εκ του μηδενος μια αεροναυτικη δυναμη με αποστολη την Force Projection των αμερικανικων Task Force με επικεντρο αεροπλανοφορα και πλοια LHD ανα την υφηλιο. Το τι συμβαινει δυτικα της Μαλτας και νοτιως του Σουεζ απο ανεκαθεν δεν μας ενδιεφερε παντελως,

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  GK_

Την Κύπρο με πιο μαχητικό μας την φτάνουμε?

GK_
GK_
4 years ago
Reply to  chriss8

Σημερα με F-16C/D Blk52+/Adv!
Μελλοντικά με F-16V!

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  GK_

Σωστά. Αν και οριακά μόνο από Νίκος Καζαντζάκης ( σε λίγο και από Καστέλη), μόνο αν πάρουν εξωτερικές δεξαμενές ( Τις CFT τις θεωρώ δεδομένες) και μόνο αν δεν παρενοχληθούν ενδιάμεσα από τις πολυπληθέστερες δυνάμεις του εχθρού.

Για τα Viper το δέχομαι και δεν σου λέω ότι μόνο 38 Adv έχουμε, γιατί για τις ανάγκες της συζήτησης θεωρούμε ότι όλα τα βασικά θέματα τα έχουμε λύσει.

Το πλοίο αυτό έρχεται λοιπόν σαν εξτραδάκι. Για εμάς είναι πολύ δυνατό έξτρα (αν όχι και στα βασικά) για την Κύπρο. Την υποστηρίζεις από κοντά και όχι με τις αναθυμιάσεις των καυσίμων του F-16.

Βέβαια αν έχεις F-35 την Κύπρο την καλύπτεις και από την Πάτρα…. Άρα το F-35 είναι πιο σημαντικό.

Φυσικά όλα αυτά είναι τελείως ουτοπικά όταν ακόμα αρμενίζουν οι S…… Αλλά ο αρθρογράφος μας είπε να φανταστούμε ότι κερδίσαμε το διαγαλαξιακό λαχείο….

GK_
GK_
4 years ago
Reply to  chriss8

Σε μεγαλο βαθμο συμφωνω με την αποψη σας. Θεωρητικα, υπαρχει και το αεροδρομιο στην Παφο που μπορει να λειτουργησει σαν προωθημενο. Οι δυνατοτητες των F-16 ιδιαιτερα οταν εχουν συμμορφες δεξαμενες δεν ειναι αμελητεες. Σε αποστολες τυπου CAP ομως μαλλον θα επιλεξουν μια ποιο καθαρη διαμορφωση, χωρις συμμορφες και με εξωτερικες που απορριπτονται λιγο πριν την εμπλοκη. Βεβαια εδω περα μεχρι σημερα δεν υπαρχει αμφιβολια οτι εαν η ΠΑ διεθετε ιπταμενα τανκερ αυτα θα ελυναν τα χερια.
Σε αντιδιαστολη μια Task Force κτισμενη γυρω απο ενα LHD ειναι ενα ιδιαιτερα ακριβο «σπορ», και αυτο χωρις να αμφισβητω καθολου τα πλεονεκτηματα απο την παρουσια της.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  GK_

Ιπτάμενο τάνκερ δεν θα μπορέσουμε να πετάξουμε όσο θα θα υπάρχει τουρκική αεροπορία. Αν αυτή εκμηδενιστεί, πάλι δεν θα χρειάζεται τάνκερ, γιατί τα F16 από Κρήτη θα μπορούν με “eco driving” και CFT να βομβαρδίζουν με mavericks χωρίς άγχος.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  GK_

Και με ένα LHD θα ακούσουμε συμφέροντα και ενδιαφέρον δυτικά της Μάλτας και νοτίως του Σουέζ; Λίγο αισιόδοξο σας βρίσκω

GK_
GK_
4 years ago
Reply to  Kimon

Ισως να μην εκφραστικα ορθα, αλλα σε γενικες γραμμες η Ελλαδα δεν εδειξε πραγματικο ενδιαφερον για τα τεκτενωμενα περα απο εκεινα τα ορια, ανεξαρτητα απο την Δομη Δυναμεων που δημιουργηθηκε διαχρονικα στα Γενικα Επιτελεια. Ακαδημαϊκα ισως, ναι, αλλα ουσιαστικα οχι!
Η παρουσια (μελλοντικα) ενος LHD με την συνοδεια του υπο την μορφη μιας Task Force (θα) μπορει να μεταφραστει σε μια γενικοτερη αναθεωρηση της εθνικης πολιτικης η οποια πλεον (θα) εχει αυξημενες επιδιωξεις και συμφεροντα περα απο τα λεγομενα γνωστα ορια μεσα στα οποια κινειται μεχρι σημερα. Μια αναλογη αναθεωρηση προς τα «εξω» εχουν επιδειξει τοσο η Ιταλια οσο και η Ισπανια με την ενταξη σε υπηρεσια των πρωτων αεροπλανοφορων απο περιπου τα μεσα της δεκαετιας του ’80.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  GK_

Εγώ απλά θεωρώ ενα LHD ως αναβάθμιση της αποτρεπτικής μας ισχύς. Δεν γινόμαστε άπληστοι έχουμε μεγάλο μέτωπο να καλύψουμε γιατί το Αιγαίο και η ευρύτερη της Κύπρου ανατολική Μεσόγειο δεν είναι και μικρό κομμάτι!

GK_
GK_
4 years ago
Reply to  Kimon

Ορθο! αλλα ακομη και αυριο το πρωϊ εαν χρειαστει η ΠΑ και το ΠΝ ειναι σε θεση να χρησιμοποιησουν εναλλακτικα μεσα τοσο σε αποστολες επιτηρησης οσο και ελεγχου. Βεβαια δεν συζηταμε για ανοιχτη αναμετρηση εναντια σε καποια Task Force οπως στην περιπτωση του Β’ΠΠ με το παραδειγμα της αεροναυμαχιας του Midway ή σε αλλες αναλογες περιπτωσεις.
Μια ελληνικη Task Force κτισμενη γυρω απο ενα LHD το οποιο ειναι εφοδιασμενο για παραδειγμα με F35B, συν ολα τα άλλα, εχει μεγαλη αξια εαν πρεπει να υπαρξει θαλασσιος ελεγχος στην δυτικη μεσογειο μεχρι και τον ατλαντικο ωκεανο, ή στα στενα του Αντεν, κυριως για την προστασια των ελληνοκτητων εμπορικων πλοιων και πετρελαιοφορων. Σε περιπτωση που μια «εχθρικη» ναυτικη ή/και χερσαια δυναμη εμφανηστει με δυνατοτητες Sea Denial, ιδιαιτερα εαν ειναι εφοδιασμενη με παρακτιες συστοιχιες, ο αεροπορικος «βραχιωνας» ειναι εκεινος που θα φροντισει να «κλεισει το θεμα», χωρις να αποκλιστει και η χρηση ΟΥΚ, ΕΤΑ ή ακομη και αποβασης τμηματος ΠΖΝ. «Κοντιτερα», πανε κατευθειαν με μια «Ναυκρατουσα» (που δεν εχει το ΠΝ) και εαν χρειαστει ενα ή δυο «Ιασων» (τα οποια ομως δεν αντεχουν τα πολλα μποφορ, λογο για τον οποιο θα επρεπε να υπαρχει καποια «Ναυκρατουσα») με την απευθειας καλυψη της ΠΑ.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  GK_

Οπότε ένα ή δύο lpd τύπου san antonio είναι καλυτερα!! Δεκτό , κι αυτά αποτελούν αποτρεπτική δύναμη, (το LHD θα αύξανε κατακόρυφα την αεροκίνηση βέβαια και τα f35 θα βοηθούσαν στην υποστήριξη των επιχειρήσεων ,αλλά πάντα στα όρια της ανατολικής Μεσογείου)

Angelo
Angelo
4 years ago

Αν τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα, προφανώς χρειαζόμαστε. Χρειάζεται αν θέλουμε ΑΟΖ, αν θέλουμε Καστελόριζο, αν θέλουμε (εμείς) να προστατεύσουμε την Κύπρο.
Πλοία σαν το Karel Doorman είναι μια αρχική λύση. Τα Absalon class είναι η εφικτή λύση. Μια πρόταση στην Δανία για 8 Iver Huitfeldt και 4 Absalon, με αποπληρωμή σε 20 χρόνια με €100.000 το χρόνο για τα 5 πρώτα χρόνια, €200.000 για το 6ο-10ο και από €300.000 για τα τελευταία 10, ίσως και να μην απορριφθεί.
Οι Αμερικανοί αποσύρουν τα AH-1W για να έχουμε τι να βάλουμε πάνω.
Σε επόμενο στάδιο, αφού πολλοί φίλοι θέλουν F35, πλοία όπως τα Cavour – Trieste με F35B είναι το προφανές. 2 Trieste κοστίζουν όσο 3 Belh@rra. Ακόμα και το Giuseppe Garibaldi το 2022 που θα αποσυρθεί.

stepa
4 years ago

η επιλογη μεσων ειναι συναρτηση Εθνικων στοχων….αληθεια εμεις εχουμε ? και αν ναι ποιοι ακριβως ειναι αυτοι?

dimitrisx
dimitrisx
4 years ago

Εγώ θα έλεγα να αγοράζαμε σκάφη τύπου LPD San Antonio, δυο στον αριθμό, (λέμε τώρα), αντί για Belharra. Να τα εξοπλίζαμε με καλό ραντάρ και πρόσθετους κάθετους εκτοξευτές, για SM-2/3,ESSM,NSM,ASROC και αν γινόταν να ενσωματώνονταν και πύραυλοι SCALP. Με την προσθήκη και σόναρ. Την συγκεκριμένη σκέψη αν δεν κάνω λάθος την έχει εξετάσει και το Αμερικανικό ναυτικό. Από αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να επιχειρούν και F-35B με καθήκοντα αεράμυνας-προστασίας του μητρικού σκάφους. Ο χώρος ο οποίος θα επιχειρούσαν τα συγκεκριμένα πλοία θα ήταν η Ανατολική Μεσόγειος και η ενίσχυση της Κύπρου. Τώρα για το Αιγαίο θα συνέχιζα την ναυπήγηση πυραυλάκατων super vita, για να αντικαταστήσω πλήρως τις la combattante. Ενδεχομένως με μια αναβάθμιση στο ραντάρ τους με υιοθέτηση ενός νέου 3D aesa (SEA MASTER 400, NS-100), και αντικατάσταση των Otobreda 30mm με δυο Oerlikon Millenium 35mm. Ακόμη θα πρόσθετα άλλο ένα RAM πίσω από το πυροβόλο των 76mm και πρόσθεση άλλου ενός ζεύγους εκτοξευτών EXOCET. Τις φρεγάτες S θα τις αντικαθιστούσα με κορβέτες μέχρι 2000-2500 τόνους εκτοπίσματος,2+2+2. Σε συνεργασία με τους επάκτιους εκτοξευτές, τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και τα υποβρύχια το Αιγαίο είναι κλεισμένο. Την αεράμυνα του στόλου στο Αιγαίο θα εξακολουθούσε να έχει όπως και τώρα η Π.Α, ενδεχομένως και με την τοποθέτηση Α/Α συστημάτων μακρού πλήγματος προς ενίσχυση των αεροσκαφών σε νησιά όπως η Λήμνος, η Ικαρία, η Κάρπαθος.

evaggelos
evaggelos
4 years ago

το ειχα παντα αποροια αλλα αυτο που ελεγαν διαφοροι πολιτικοι μαιντανοι οτι τα νησια μας ειναι αεροπλανοφορα κ θα μπορουσαμε πχ να χουμε 1-2 μοιρες φ35β ισχυει η ειναι τοσο μπαρουφα οσο μου ακουγεται?

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  evaggelos

Χωρίς να ξέρω, υποθέτω ότι για να γίνει θα πρέπει να έχεις σε όλα αυτά τα νησιά, ασφαλισμένα πυρομαχικά, ανταλλακτικά, καύσιμα, βυτιοφόρα κτλ. Επίσης θέλεις ραντάρ, και προσωπικό εδάφους. Όλα αυτά σε αριθμούς για να υποστηρίξεις έναν ικανό αριθμό εξόδων. Τέλος θέλεις αντιαεροπορικά, προσωπικό αμύνης αεροδρομίου, ναυτική κυριαρχία και ανάλογα το πόσο μακρυά είναι αυτά τα νησιά από την ηπειρωτική ελλάδα, θέλεις και αντίστοιχη αεροπορική υπεροχή. Για τα νησιά δίπλα από τα παράλια θα χρειαστείς αριθμό από Phalanx αλλά και…. Iron Dome.

Αν πάλι πεις ότι θα το κάνεις αυτό σε 40-50 νησιά, μάλλον βγαίνει φτηνότερο να έχεις ένα αεροπλανοφόρο επιπέδου George Bush.

Πέρα όμως από την πλάκα υπερβάλω λιγάκι. Αλλά τα αεροπλανοφόρα μας είναι δεμένα στο μέρος τους και δεν σε ενισχύουν με έναν γεωγραφικά μεγάλο εχθρό. Ούτε πλησιάζεις ικανοποιητικά στην Κύπρο.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  chriss8

+1
Απλά να συμπληρώσω ότι τα μεγάλα νησιά είναι εγγύτερα των γειτόνων από ότι με την μητροπολιτική Ελλάδα

Κωνσταντίνος Τέκτων
Κωνσταντίνος Τέκτων
4 years ago

Kalaat Beni-Abbes ?

Dimitris
Dimitris
4 years ago

Δεν έχει ανάγκη η Ελλάδα τέτοιου πλοίου. Αλλωστε το Anadolou είναι πολύ εύκολος στόχος για τα υποβρύχια Type214 είτε στο κλειστό περιβάλλον του Αιγαίου είτε στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατά συνέπεια η Ελλάδα χρειάζεται 3 πράγματα να προσθέσει
1) Αεροσκάφη Rafalle για μακρύ πλήγμα
2) 4 Φρεγάτες Belhara
3) Επιπλέον 2 υποβρύχια Type 214 με τις τορπίλες τους.

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  Dimitris

Το anadolu δεν θα μπει ποτέ στο Αιγαίο. Θα επιχειρεί από τα ανοιχτά της Μάλτας μέχρι την Αδριατική.

tagg
tagg
4 years ago
Reply to  Dimitris

Δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο. Απλα με
δεδομενο οτι μεταχειρισμενα ραφαλ δεν υπαρχουν και τα καινουργια
ειναι πανακριβα (αδιανοητο να δωσουμε 5 δις για 30 αεροσκαφη)
μηπως αν ειναι διαθεσιμα εκεινα τα 33 γερμανικα ταιφουν της πρωτης εκδοσης
(μολις 15ετιας) να πιστοποιησουμε απλα σκαλπ και μονο, και με 1-1,5 δις να αποκτησει η αεροπορια δυνατοτητα μακρου πληγματος (παιρνουν οπως και
τα ραφαλ, 2 σκαλπ)

Γιαννης Κ.
Γιαννης Κ.
4 years ago

Με την οικονομική ένδεια που έχουμε , νομίζω ότι απλώς μπορούμε να επιτάξουμε κάποια εμπορικά σε ρόλο αρμάδας Εγγλέζων στα Falklands. Τα κονδήλια υποχρεωτικά θα πάνε σε καμια φρεγάτα. Το θέμα είναι αν γίνονται τέτεια σχέδια;

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Ποσο δύσκολο ειναι δηλαδή να φτιάξεις ενα deck με ski jamp σε ενα μεγάλο εμπορικό ή σε ενα σούπερ τάνκερ;
Ας πάρουμε μερικά f-35b και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε…

Παυλος
Παυλος
4 years ago

Οποιασδηποτε προσθηκη ειναι χρησιμη.

Αλλα αν εχουμε ως αρχικο στοχο / σεναριο στοχο ανακαταληψης εδαφους, θα επρεπε ηδη να ‘τρεχουμε’ προγραμματα που θα μπορουσαμε να κανουμε με μικρους σχετικα παντα, πορους και σχετικα γρηγορα, περαν απο προσθηκη πυροβολικου και πυραυλικων συστηματων,την επιλογη και μετατροπη μερους των παλαιων αεροσκαφων (μιραζ φ1. ειτε πχ corsair κλπ), σε μη επανδρωμενα. Δεν θα ειναι στελθ, αλλα παρ ολα αυτα θα ειναι χρησιμα.
Αν μπορουσε ενας μικρος εστω αριθμος να πετα και να δεχεται πληροφοριες, ειτε απο σταθμους εδαφους ειτε απο αλλα αεροσκαφη και να φερει ισχυρο οπλισμο, θα ηταν ενας πολλαπλασιαστης ισχυος για μας.
Φυσικα χρειαζεται η αναπτυξη λογισμικου για τον χειρισμο των αεροσκαφων και την ενεργοποιηση του οπλισμου, αλλα το εγχειρημα πιστευω θα μπορουσε να τον χειριστουμε ειτε εγχωρια, ειτε με βοηθεια απο τριτη χωρα.
Δηλαδη ενας μινι εκσυχρονισμος με ασυρματη διαχειριση συστηματος πλοηγησης και αφεσης οπλισμου, και κανιβαλισμος των παλαιων αεροσκαφων ωστε να σχηματιστει ενας αριθμος εξ αυτων να μπορει να ειναι μαχιμος. Αλλα αυτα επρεπε ηδη να εχουν γινει.
Διοτι αυτα τα χρειαζομαστε αμεσα.
Η κατασκευη πλοιων LPD/LHD βεβαια ειναι χρησιμη εφοσον θα εχομε εξασφαλιση και τα μεσα τα οποια θα φιλοξενουν. Ετσι το δευτερο βημα ειναι η αγορα (επιπλεων Αpache) ειτε η συμπαραγωγη (πχ με Ιταλια) επιθετικων ελικοπτερων με νεες απαιτησεις ταχυτητας, ηλεκτρονικων κα βεβαιως και με αεροσκαφη αναφορας (πχ F-35b)
Αλλα πρηγουνται τα εναερια και το πυροβολικο και πυραυλικο στοιχειο, κατα τη γνωμη μου.
Αλλα ο προγραμματισμος ειναι κατι που το ΠΝ, η ΠΑ και ο Στρατος θα επρεπε ηδη να εχει κανει ωστε να εκμεταλευτει και οργανωσει καλυτερα την αμυνα, ωστε η προσθηκη πλοιων LPD/LHD να εντασσεται σε αυτο το σχεδιασμο.

mustafa
mustafa
4 years ago

Μην αναγκάζετε τον εαυτό σας …
είναι απλώς …
Πάρτε τις πυροσβεστικές μηχανές …
Αποθηκεύστε τη χώρα σας …
Μη χάνετε χρήματα με όπλα …
θα εισέλθετε και πάλι στη χρηματοπιστωτική κρίση 🙂

dimitrisx
dimitrisx
4 years ago
Reply to  mustafa

Mustafa πες αλεύρι οι Κούρδοι σε γυρεύουν.

Alexandros
Alexandros
4 years ago
Reply to  mustafa

Περιγράφεις την Τουρκία τώρα ή εμάς;
Διάβασα από Τούρκο φίλο μου πώς καιγότανε η Σμύρνη πριν μια βδομάδα και το κράτος την κοιτούσε χωρίς να κάνει τίποτα!

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
4 years ago

Αν τα λεφτα δεν ήταν προβλημα… οπως στα cheats στα παιχνιδια που με ενε κουμπι βρισκεσαι με 1 δισ. δισεκατομύρια. Ναι το πλοιο χρειαζεται θα πάρουμε 2 απο αυτα κ 2 mistral, πεταμα ολη η αεροπορια, κ τα viper γιατι τα λεφτα δεν ειναι προβλημα. 200 νεα μαχητικα rafale κ f35a/b. πεταμα ο στολος 14 νεες φρεγατες, και οτι αλλο εις διπλουν, στρατος τα ιδια μην τα γραφω… και καμια 5-10χιλ. πυραυλοι μονο οι πάνω αο 5εκ./τμχ. πεταμα και όλοι οι χαραμοφαιδες αχρηστοι των ΕΔ. με συνταξη μηνιαια 20k €. γιατι τα λεφτα δεν ειναι προβλημα. κι επιτελους αξιολόγηση κ αξιοκρατία. πληρωνουμε τις μυστικες υπηρεσίες της τουρκίας να απαγαγουνε τον μουσταφα να μας τον παραδωσουν κ να του μαθουμε δια της βιας ελληνικά επιπέδου ακαδημαικου προφέσορα. αγοραζουμε τους τουρκοκυπριους με επιδοματα συνταξεις κ παροχες και μετα δε θα θελουν να ξαναδουν στα ματια τους τουρκο κι ετσι ασφαλίζουμε την κυπρο. γιατι τα λεφτα δεν ειναι προβλημα. διωχνουμε και τις πετρελαικες μη τυχον και μας μαγαρισουνε τις θαλασσες με καμια διαροοη γιατι τα λεφτα δεν ειναι προβλημα. Αλλα δυστιχως ειβαι προβλημα τα ατιμα τα λεφτα. παιδια υπηρξαμε, χορτασαμε. Τωρα θελουμε να μαστε ενηλικες.

angel
4 years ago

Το ΠΝ χρειαζεται αμεσα να δρομολογησει την εναρξη πολλων παραλληλων προγραματων
Και δεν αναφερομαι καθολου σε καινουρια σκαφη
Χρειαζεται νεες τορπιλες και αντιμετρα για τα υποβρυχια χθες
Επιτελους παραδοση των 2 νεων Ρουσσεν
Επιτελους σοβαρο εκτεταμενο εκσυγχρονισμο ΜΕΚΟ , και α/υ με τουλαχιστον νεο VDS οχι μονο ρανταρ και CMS
Εκσυγχρονισμο στα 127 ΒΑΕ ( mod4 10+ εκ εκαστο !!!! )
Εκσυγχρονισμο Φαλανξ με κοστος 1.5 εκ το κιτ
Εκσυγχρονισμο Οτο Μελαρα 76 σε Στραλες για αντιεροπορικα DART και αντιπλοικα Vulcano παντου
Προσθηκη RWS παντου
Προσθηκη ελαφρων αντιπλοικων πυραυλων στις κανονιοφορους πχ SPIKE NLOS των 25 χλμ
Επαναπιστοποιηση και εκσυγχρονισμος χαρπουν και εξοσετ
Αυτα λειπουν

Stavros
Stavros
4 years ago

Κατά αρχήν να σας συγχαρώ για όλα τα άρθρα που ανεβάζετε . Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον .Φυσικά και δεν πρέπει να αφήσουμε την Κύπρο μόνη της. Πρέπει να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Τώρα στο θέμα μας. Η Αμερική έχει 2 παλιά πλοία αυτού του είδους στον reserve fleet. Πλοία του 1980 κλάση Tarawa. Που μπορεί από ότι διάβασα να τα δωρισει. Δεν ξέρω ένας εκσυγχρονισμός πόσο θα στοιχίσει. Αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν ελικόπτερα και Harrier μεταχειρισμένα από την AMARC. Αυτά σαν ιδέες από εμένα. Και πάλι σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  Stavros

τα tarawa ειναι του 70 οχι του 80.

chikichiki
chikichiki
4 years ago

Ανεξάρτητα λοιπόν της οικονομικής πραγματικότητας, νομίζω πως η Ελλάδα δεν “χρειάζεται” τέτοια σκάφη.Είναι nice to have, αλλά όχι “απαραίτητα”. Για μένα στο ρόλο αυτό θα ήταν επαρκής αυτοσχεδιασμός, είτε με επίταξη πολιτικών σκαφών είτε με ανορθόδοξη χρήση υφιστάμενων μέσων του ΠΝ. Επιπλέον χρειάζονται οργανική προστασία, επιπέδων δυσβάστακτων κι εντελώς απρόσιτων για το ΠΝ (τα ARG των Αμερικάνων, δίνουν μια ιδέα…). Αν ποτέ αποκτήσουμε τέτοιο ας πάρουμε κι ένα αεροπλανοφόρο να του κάνει παρέα, να κάνουν μαζί απόβαση στην Αττάλεια…

- Advertisment -