15.3 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΤέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια για το ρωσικό ναυτικό εντός του 2020

Τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια για το ρωσικό ναυτικό εντός του 2020

Τα ναυπηγεία Sevmash, στο Σεβεροντβίνσκ του Αρχαγγέλου στη Βόρεια Ρωσία θα παραδώσουν 4 υποβρύχια στο ρωσικό ναυτικό εντός του 2020, δήλωσε ο διευθυντής των ναυπηγείων, Μιχαήλ Μπουντνιτσένκο.

το υποβρύχιο “Kazan” κατά τη διάρκεια δοκιμών τορπιλών στη Λευκή Θάλασσα (φωτογραφία: ρωσικό υπουργείο Αμύνης)

Πρόκειται συγκεκριμένα για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια “Belgorod”, το Project 995A “Knyaz Oleg” και δύο Project 885M, τα “Kazan” και “Novosibirsk”.

Το “Belgorod” καθελκύστηκε στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Πρόκειται για ένα παλιό υποβρύχιο κλάσης Oscar II η ναυπήγηση του οποίου ξεκίνησε το 1992 αλλά τα γεγονότα της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το άφησαν να εγκαταλειφθεί στην τύχη του με προοπτική το σκραπ. Το 2010 αποφασίστηκε να μετατραπεί σε πλοίο ειδικών αποστολών και το 2012 εκκίνησε ένα πρόγραμμα εκτεταμένων μετατροπών στο κύτος του. Είναι ένα πολύ μεγάλο υποβρύχιο, ξεπερνώντας σε μήκος ακόμα και τους γίγαντες των θαλασσών της κλάσης “Typhoon” (178 μέτρα έναντι 175 των “Typhoon”) δυνάμενο να μεταφέρει επανδρωμένα υποβρύχια ειδικών επιχειρήσεων (Project 10831 “Losharik” 1,600/2,100 τόνων) αλλά και και μη-επανδρωμένα υποβρύχια ερευνών σε ειδικά τροποποιημένα διαμερίσματα του κύτους του. Υπολογίζεται πως θα έχει πλήρωμα 110 ανδρών και θα καταδύεται σε βάθη τουλάχιστον 550 μέτρων. Τέλος, είναι ικανό να φέρει τη νέα υπερτορπίλη “Poseidon”, μια πυρηνικής πρόωσης και πυρηνικής γόμωσης τορπίλη μήκους 20 μέτρων, εμβέλειας χιλιάδων μιλίων που θα καταφέρει πλήγματα με την πυρηνική κεφαλή 2 μεγατόνων με ταχύτητες 60 κόμβων. Ειδικοί αναλυτές θεωρούν το “Belgorod” ως βασικό εργαλείο της Ρωσίας στη “μάχη” για κυριαρχία στον Βόρειο Παγωμένο ωκεανό και πρόσβαση στα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ένα μητρικό σκάφος για την εξαπόλυση UUV (μη-εμανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων), του επανδρωμένου υποβρυχίου “Losharik” που φέρεται να έχει βάθος κατάδυσης 1,000 μέτρα και ομάδων δυτών για έρευνες ή ειδικές αποστολές.

Συγκριτικός πίνακας υποβρυχίων σοβιετικής, ρωσικής και αμερικανικής ναυπήγησης που φαίνεται το μέγεθος του “Belgorod”. Αν και ανακοινώθηκε πως το μήκος του θα ήταν 184 μέτρα, δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν να έχει περιοριστεί στα 178 μέτρα παραμένοντας όμως το μεγαλύτερο υποβρύχιο παγκοσμίως (πηγή εικόνας: H I Sutton)

Το “Knyaz Oleg” είναι το πέμπτο υποβρύχιο βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων κλάσης “Borei” και δεύτερο της υποκλάσης “Borei-A”. Θα αποτελέσει μαζί με τα υπόλοιπα της κλάσης του τον κορμό της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας στις θάλασσες στις επόμενες δεκαετίες.

Aπεικόνιση των μέσων υποβρυχίων ερευνών σε μεγάλα βάθη του ρωσικού στόλου. Διαφαίνεται ο κομβικός ρόλος του “Belgorod” (πηγή εικόνας: H I Sutton)

Τα “Kazan” και “Novosibirsk” ανήκουν στην κλάση “Yasen-M” και είναι πυρηνοκίνητα υποβρύχια με ικανότητα όμως εξαπόλυσης συμβατικών πυραύλων κρουζ “kalibr” και “Kh-55” εναντίον στόχων εδάφους αλλά και “Oniks” εναντίον πλοίων.

Τέλος, ανεπίσημες πηγές από τον χώρο της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ανέφεραν πως εντός του 2020 θα καθελκυστούν και δύο ακόμα συμβατικής πρόωσης υποβρύχια (Project 636.3 “Volkhov” και το Project 677 “Kronstadt”). Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο TASS αλλά δεν επιβεβαιώνεται από τον υφυπουργό Αμύνης, Αλεξέι Κριβορούτσκο, που επανέλαβε την εντός του 2020 παραλαβή των 4 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos
Nikolaos
3 years ago

Ορθολογική και συνεπής πολιτική εγκατάλειψης των φαντασιώσεων ωκεάνιου στόλου επιφανείας και συγκέντρωσης σε αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά και στην κτήση προβαδίσματος στην εγγύς περιφέρεια και στον υποθαλάσσιο πλούτο της, με ανάπτυξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων που οι λοιποί εμπλεκόμενοι στερούνται.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -