28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 22 Φεβρουαρίου 1744: Ναυμαχία της Τουλώνος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Φεβρουαρίου 1744: Ναυμαχία της Τουλώνος

[πόλεμος της Αυστριακής διαδοχής] – Ο βρετανικός στόλος της Μεσογείου ηττάται στα σημεία από τον γαλλο-ισπανικό στόλο έξω από το λιμάνι της Τουλών.

Η σύγκρουση ήταν ουσιαστικά μια ισπανική νίκη. Μια και η Γαλλία δεν ήταν εμπόλεμο έθνος επίσημα, ο γαλλικός στόλος περίμενε και ενώθηκε με τα ισπανικά πλοία προς το τέλος της σύγκρουσης, όταν η μάχη είχε σχεδόν κριθεί υπέρ των μειονεκτούντων αριθμητικά Ισπανών.

Αν και οι απώλειες εκατέρωθεν δεν ήταν συντριπτικές (140-150 νεκροί από κάθε πλευρά και 200-470 τραυματίες ενώ κανένα πλοίο δεν βυθίστηκε εκτός από την αυτοβύθιση ενός συμμαχικού πλοίου που κρίθηκε πέρα από κάθε επισκευή) η νίκη έστεψε τους Γαλλο-Ισπανούς κυρίους στα σημεία. Η Ισπανία τίμησε τον ναύαρχό της, Juan Jose Navarro με τον τίτλο “μαρκήσιος της νίκης”. Η υποχώρηση του βρετανικού στόλου από τη Μεσόγειο θα επιτρέψει την αποστολή εφοδίων και ενισχύσεων στην Ιταλία, γέρνοντας την πλάστιγγα με το μέρος τους ενώ ο Βρετανός ναύαρχος Τόμας Μάθιους θα αντιμετωπίσει σοβαρές κατηγορίες στο ναυτοδικείο που θα του στερήσουν τη διοίκησή του.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -