32.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 9 Μαρτίου 1847: Μάχη της Βερακρούζ, η πρώτη μεγάλης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Μαρτίου 1847: Μάχη της Βερακρούζ, η πρώτη μεγάλης κλίμακας απόβαση των πεζοναυτών των ΗΠΑ

[Αμερικανο-Μεξικανικός πόλεμος] – Τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκινούν την πολιορκία του στρατηγικού λιμένος της Βερακρούζ στο Μεξικό, μια μάχη που θα διαρκέσει 3 εβδομάδες.

Η μάχη ξεκίνησε με την πρώτη μεγάλης κλίμακας απόβαση των αμερικανών πεζοναυτών και στρατιωτών. Αν και το οχυρωμένο λιμάνι της πόλης προστατευόταν από τρία οχυρά (Santiago, Concepción και San Juan de Ulúa) που παρέτασσαν συνολικά 4.390 άνδρες και 224 πυροβόλα και τα σχέδια απόβασης ήταν ήδη γνωστά στις μεξικανικές υπηρεσίες κατασκοπίας, κακοδιοίκηση σε ανώτατο επίπεδο και έλλειψη αποτελεσματικής διοίκησης απέτρεψαν τους Μεξικανούς να αποστείλουν ενισχύσεις και να οργανώσουν τις άμυνες.

Επιλέγοντας μια παραλία 5 χλμ. νότια του λιμανιού, στο Antón Lizardo, οι Αμερικανοί ξεκίνησαν την απόβαση στις 12:15 το μεσημέρι προσεγγίζοντας πρώτα με ελαφρές κανονιοφόρους που θα παρείχαν υποστηρικτικά πυρά αν χρειαζόταν. Μέχρι τις 11 το βράδυ, δύο μεραρχίες τακτικών και μία εθελοντών είχαν αποβιβαστεί με τον εξοπλισμό τους χωρίς να χρειαστεί να ρίξουν ούτε μια τουφεκιά και χωρίς να δεχθούν πυρά ή να χάσουν έναν άνδρα.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -