Το ισπανικό πολεμικό Ναυτικό φτάνει και κανονιοβολεί τις επάκτιες οχυρώσεις των Περουβιανών, τις οποίες εκκαθαρίζει, αλλά αποσύρεται πριν γευτεί τους καρπούς της νίκης του. Η στιγμή θεωρείται κομβική για την ανεξαρτησία του Περού.
Το Περού διακήρυξε την ανεξαρτησία του σχεδόν ταυτόχρονα με την Ελλάδα. Ωστόσο το 1865 η Ισπανία, που έχασε τις νοτιοαμερικανικές αποικίες της μετά από μια σειρά από επαναστάσεις και διακηρύξεις αυτοδιάθεσης, αποφάσισε να τις διεκδικήσει ξανά, όπου αυτό ήταν δυνατόν. Η απώλεια πλούτου και προϊόντων που έρρεαν από τις υπερπόντιες κτήσεις της ήταν πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί.
Έτσι το 1866, ισπανικός στόλος υπό τον ναύαρχο Κάστο Μέντεθ Νούνιεθ (αποτελούμενος από 7 θωρακοβάριδες και 7 ελαφρύτερα πλοία με 250 κανόνια) κατέλαβαν τα νησιά Τσίντσα, ακατοίκητες νησίδες που ήταν πλούσιες σε γκουάνο (περιττώματα γλάρων που έκαναν εξαιρετική κοπριά και ήταν σημαντικό εξαγωγικό προϊόν του Περού εκείνη την περίοδο).
Οι προσεκτικοί χειρισμοί του προέδρου Πεζέτ δεν εισακούστηκαν ούτε από τον ναύαρχο Νούνιεθ, που πίστευε –όχι άδικα- πως ο περουβιανός στόλος δεν ήταν άξιος να του αντιπαρατεθεί, αλλά και από τον Περουβιανό στρατό που σε μια πραξικοπηματική πράξη παραμέρισε τον Πέζετ και τοποθέτησε στη θέση του τον στρατηγό Μαριάνο Πράντο.
Ο Πράντο κινητοποίησε το ελαφρύ περουβιανό ναυτικό αλλά οργάνωσε και την παράκτια άμυνα του Περού, όταν στις 2 Μαΐου τα ισπανικά πλοία έφτασαν έξω από το λιμάνι του Καλάο. Ήταν η εποχή που η τεχνολογία άλλαζε τη ναυτική τέχνη. Τα ισπανικά πλοία, θωρακισμένα στην πλειοψηφία τους, απώθησαν εύκολα τα ελαφρά περουβιανά ιστιοφόρα και πλησίασαν τις ακτές. Εκεί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από επάκτιες θέσεις.
Πολλά πλοία έπαθαν ζημιές αλλά κατέστρεψαν τις περισσότερες θέσεις με τα νέας τεχνολογίας πυροβόλα τους. Τελικά, η μάχη έληξε ισόπαλη αλλά ο ναύαρχος Νούνιεθ, τραυματισμένος θεώρησε πως οι δυνάμεις του ήταν πια αρκετά αδύναμες και ανίκανες να προχωρήσουν. Έτσι, αποσύρθηκε και οι Περουβιανοί κέρδισαν μια ανέλπιστη νίκη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ανεξαρτησία της χώρας αναγνωρίστηκε και επίσημα.