20 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 15 Φεβρουαρίου 1898: Η ανατίναξη του θωρηκτού 'Maine', ανάβει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Φεβρουαρίου 1898: Η ανατίναξη του θωρηκτού ‘Maine’, ανάβει τη σπίθα του Ισπανο-Αμερικανικού πολέμου

[Ισπανο-Αμερικανικός Πόλεμος] – Το αμερικανικό θωρηκτό USS “Maine” (ACR-1) ανατινάζεται και βυθίζεται στο λιμάνι της Αβάννα, στην ισπανική Κούβα, παίρνοντας μαζί του 258 μέλη του πληρώματος.

Το θωρηκτό βρισκόταν στο λιμάνι της ισπανικής αποικίας ως μέσο πίεσης προς την ισπανική κυβέρνηση που επί τρία χρόνια αντιμετώπιζε μια εξέγερση των Κουβανών κατά της εξουσίας της. Φυσικά, πίσω από την αμερικανική “ευαισθησία” για τα δικαιώματα των εντοπίων βρίσκονταν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Κούβα και σε άλλες ισπανικές αποικίες της Κεντρικής Αμερικής (Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο) και στις Φιλιππίνες.

Το ‘Maine’ ήταν παράκτιο θωρηκτό ή θωρακισμένο καταδρομικό (οι πηγές διαφωνούν) και ναυπηγήθηκε σε μια προσπάθεια να αποκτήσει το αμερικανικό ναυτικό ικανότητες πλεύσης σε ωκεάνειο περιβάλλον, αντί να διατηρεί πλοία παρακτίων επιχειρήσεων κατάλληλα μόνο για να αποκρούσει επιθέσεις στις αμερικανικές ακτές. Η στροφή αυτή θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη σύγκρουση που θα ακολουθούσε και τα προηγούμενα χρόνια Τύπος και οικονομικοί παράγοντες εντός της αμερικανικής κοινωνίας προέβαλαν ιδιαίτερα τον αγώνα τον Κουβανών, την αγριότητα των Ισπανών και κήρυτταν με θέρμη την “ανάγκη” μιας αμερικανικής δυναμικής παρέμβασης που θα έληγε την παρουσία των Ισπανών αποικιοκρατών στην αμερικανική ήπειρο (αντικαθιστώντας την βέβαια με την αμερικανική).

Η έκρηξη που συνέβη τις βραδυνές ώρες αποδείχθηκε μετά από έρευνες ότι οφειλόταν σε διάβρωση πυρομαχικών, που προκάλεσαν έκρηξη 5 τόνων προωθητικών μαύρης πυρίτιδος αλλά αυτό δεν απαγόρευσε σε δημοσιογράφους στην Αμερική να αποδώσουν την έκρηξη σε δολιοφθορά καλώντας σε εκδίκηση και τιμωρία της Ισπανίας. Αυτός ο κιτρινισμός του Τύπου θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε σύρραξη με την Ισπανία.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -