28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 14 Νοεμβρίου 1910: Η πρώτη απονήωση στην ιστορία, το...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Νοεμβρίου 1910: Η πρώτη απονήωση στην ιστορία, το αεροπλάνο μέρος του ναυτικού πολέμου

O αεροπόρος Γιουτζήν Μπάρτον Έλι (Eugene B. Ely) πραγματοποιεί στην πρώτη στον κόσμο απονήωση από το διαμορφωμένο κατάστρωμα του ελαφρού καταδρομικού USS “Birmingham” με ένα διπλάνο Curtiss Pusher.

Πρόκειται για μια καινοτομία στις πτήσεις αεροσκαφών και ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία της ναυτικής τέχνης αφού η χρήση του αεροσκάφους ως εργαλείου για τον ναυτικό διοικητή θα εξελισσόταν πολύ σύντομα από τακτικό σύστημα κατάλληλο για ταχείες μεταφορές, αναγνωρίσεις, αποστολές συνδέσμων, σε στρατηγικό όπλο με σημαντικές δυνάμεις να αναπτύσσονται στα πρώτα ειδικά σχεδιασμένα πλοία-φορείς: τα αεροπλανοφόρα.

Ο πρωτοπόρος της ναυτικής αεροπορίας, Eugene B. Ely στα χειριστήρια του αεροσκάφους που θα πραγματοποιούσε την πρώτη στον κόσμο προσνήωση αεροσκάφους σε κατάστρωμα πλοίου. Το περιστατικό έλαβε χώρα δύο μήνες μετά την πρώτη απονήωση στο Νορφολκ, στο κατάστρωμα ενός άλλου καταδρομικού, του USS Pennsylvania στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

Αρχικά, όπως είναι φυσικό με κάθε αλλαγή, οι παλιοί φορείς του Ναυτικού ήταν σκεπτικοί ή και αρνητικοί σε τέτοιες δοκιμές. Ο Eugene Ely, μηχανικός από το πανεπιστήμιο της Iowa, οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, αυτοδίδακτος αεροπόρος και πρωτοπόρος της αεροπλοΐας έγινε γρήγορα αντιληπτός από το Γραφείο Αεροπλοΐας του Ναυτικού, που πρόσφατα είχε αναδιοργανωθεί υπό τη διοίκηση του πλοιάρχου Washington Irving Chambers.

Η συνέχεια στο Military History

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -