28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2/14 Μαρτίου 1913: Απελευθέρωση της Σάμου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2/14 Μαρτίου 1913: Απελευθέρωση της Σάμου

Διλοχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται από το οπλιταγωγό «Θεσσαλία» στο λιμάνι της Σάμου υπό τις επευφημίες του πληθυσμού. Η κίνηση επιβεβαιώνει συμβολικά την απελευθέρωση της νήσου και την ένωση με το ελληνικό κράτος, μια πράξη που εκκρεμούσε από την περίοδο της επαναστάσεως του 1821.

Τότε η Σάμος είχε οργανώσει σώμα πολεμιστών και αφού κατέβαλε την φρουρά της πόλης αποβιβάστηκε στα μικρασιατικά παράλια και σε μια κίνηση προληπτικού χτυπήματος επέδραμε και κατέστρεψε την τουρκική δύναμη που συγκεντρωνόταν για να καταστείλει την στάση της.

Παρά το ότι διέτριψε ελεύθερη καθόλη τη διάρκεια της επανάστασης (συμμετέχοντας σε μάχες αλλού στην ξηρά και στη θάλασσα με σώματα εθελοντών) οι Ευρωπαϊκές αυλές αρνήθηκαν να την ενσωματώσουν στο ελληνικό κράτος αποδίδοντάς της το καθεστώς αυτονόμου πολιτείας φόρου υποτελούς στον σουλτάνο. Το καθεστώς έληξε επίσημα με την απόβαση του ελληνικού στρατού τον Μάρτιο του 1913 μετά από σχεδόν 93 χρόνια.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -