18.8 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Μαΐου 1941: Η βύθιση του αντιτορπιλικού “Λέων” (D-50)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Μαΐου 1941: Η βύθιση του αντιτορπιλικού “Λέων” (D-50)

[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος] – Βυθίζεται από επιδρομή γερμανικών αεροπλάνων το ελληνικό αντιτορπιλικό “Λέων ΙΙ” D-50.
Ναυπηγημένο στην Βρετανία, όπως και τα αδελφά του σκάφη (Αετός Ι, Πάνθηρ και Ιέραξ) αρχικά για το ναυτικό της Αργεντινής, που ακύρωσε την παραγγελία, τα πλοία αυτά αποτέλεσαν την πρώτη γενιά των “Θηρίων”.

Έλαβε μέρος στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, συμμετείχε στην απελευθέρωση νησιών του ανατολικού Αιγαίου, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (με γαλλικό πλήρωμα, αφού ο ελληνικός στόλος είχε παραδοθεί στους Αγγλο-Γάλλους με την κατάσταση του Διχασμού) και στην Εκστρατεία στην Ουκρανία (αποκλεισμός λιμένων Μαύρης Θάλασσας και πορθμού του Κερτς). Το 1926 έδρασε με επιτυχία υπέρ του κινήματος Κονδύλη προφταίνοντας το τορπιλοβόλο “Πέργαμος” με το οποίο ο τελευταίος προσπαθούσε να διαφύγει, συλλαμβάνοντάς τον.

Το “Λέων ΙΙ” (D 50) βυθισμένο στον κόλπο της Σούδας όπου βρισκόταν ακινητοποιημένο μετά τη σύγκρουσή του με επιβατηγό (αρχείο Δημητρίου Σκαρτσιλάκη)

To πλοίο υπέστη δύο φορές σοβαρές ζημιές από έκρηξη βομβών βάθους στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να αποκοπεί η πρύμνη του: μία το 1921 κατά τη διάρκεια μεταφοράς βομβών βυθού που εξερράγη στα χέρια των ναυτών που τη μετέφεραν αλλά επισκευάστηκε και άλλη μία στις 18 Απριλίου του 1941 μετά την κατά λάθος σύγκρουσή του με το επιβατηγό “Αρντένα”. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε με σοβαρές ζημιές στον όρμο της Σούδας όπου βυθίστηκε μετά από επίθεση βομβαρδιστικού.

(Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου 2020 στην Πτήση)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -