17.9 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10 Δεκεμβρίου 1941: Αεροπλάνο εναντίον πλοίου, οι Ιάπωνες βυθίζουν τα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10 Δεκεμβρίου 1941: Αεροπλάνο εναντίον πλοίου, οι Ιάπωνες βυθίζουν τα “Prince of Wales” και “Repulse”

Το θωρηκτό HMS Prince of Wales και το καταδρομικό HMS Repulse βυθίζονται από ιαπωνικά βομβαρδιστικά και τορπιλοπλάνα έξω από τη Μαλαισία παρασύροντας στο θάνατο 840 μέλη των πληρωμάτων τους.

Τα δύο πλοία μαζί με 4 αντιτορπιλικά συνοδείας είχαν σαν αποστολή να εντοπίσουν και να αποτρέψουν τη δύναμη εισβολής του ιαπωνικού στόλου που κατευθυνόταν στις ακτές της Μαλαισίας. Μετά από μια συνάντηση με ιαπωνικά πλοία επιφανείας, η δύναμη «Ζ» παραπλανήθηκε και ο αποβατικός στόλος της διέφυγε. Επιστρέφοντας στη Σιγκαπούρη για ανεφοδιασμό δέχθηκαν επίθεση 88 ιαπωνικών βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας που απογειώθηκαν από αεροδρόμια ξηράς.

Σχεδιασμένη ως μια κλασσική αποστολή θαλάσσιας άρνησης, η δύναμη «Ζ» όχι απλά απέτυχε στην αποστολή της -τον εντοπισμό και αναχαίτιση του ιαπωνικού στόλου εισβολής- αλλά αποδείχθηκε και ανίκανη να προστατέψει τον εαυτό της αποτελεσματικά από τα εχθρικά αεροσκάφη με επακόλουθο την απώλεια των δύο σημαντικότερων μονάδων επιφανείας των Βρετανών στην περιοχή, μεταξύ τους το ολοκαίνουριο θωρηκτό “Prince of Wales”, που είχε παραδοθεί μόλις τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Σημαντική κριτική θα δεχόταν ο επικεφαλής της επιχείρησης, ναύαρχος Sir Tom Phillips, για την απόφασή του να μην συμπεριλάβει αεροσκάφη για την κάλυψη από αέρος της δύναμής του. Ο Phillips είχε αρνηθεί με την αιτιολογία πως τα υπεριπτάμενα αεροσκάφη θα πρόδιδαν τη θέση της μοίρας που διοικούσε αφαιρώντας της το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ασφαλώς, η ύπαρξη αεροσκαφών θα βοηθούσε τόσο στον έγκαιρο εντοπισμό των ιαπωνικών πλοίων, ίσως ακόμα και στο ιαπωνικό υποβρύχιο που εντόπισε και παρακολούθησε τη δύναμη «Ζ» επί 5 ώρες χωρίς να γίνει αντιληπτό, όσο και να απέτρεπε πιθανώς τη βύθιση των πολεμικών αντιμετωπίζοντας ως ένα βαθμό τα εχθρικά αεροσκάφη. Ο Phillips δεν έζησε για να ακούσει την κριτική αυτή καθώς πνίγηκε μαζί με το “Prince of Wales” και έγινε ο πλέον ανώτερος αξιωματικός του Βρετανικού Ναυτικού που χανόταν από πολεμική ενέργεια στον πόλεμο. Αντίθετα, οι Ιάπωνες είχαν κατανοήσει πλήρως την αξία των αεροσκαφών στον ναυτικό αγώνα. Η επίθεση, μέρες μόνο μετά από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, κατέδειξε την απειλή που αποτελούσε πλέον το αεροπλάνο για τα συμβατικά πλοία επιφανείας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτσι θα είναι οι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες MEKO200HN

Όλα δείχνουν πως ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού θα προχωρήσει κανονικά. Παρά τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και την καθυστέρηση, είναι...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -