15.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 9 Ιανουαρίου 1941: Το υποβρύχιο "Τρίτων" τορπιλίζει ιταλικό υποβρύχιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Ιανουαρίου 1941: Το υποβρύχιο “Τρίτων” τορπιλίζει ιταλικό υποβρύχιο

Το ελληνικό υποβρύχιο «Τρίτων» (Υ5) (κυβερνήτης, πλωτάρχης Διονύσιος Ζέπος) εκτοξεύει δύο τορπίλες από τους πρυμναίους τορπιλοσωλήνες του κατά «ακαθόριστου σκοτεινού όγκου» στη διάρκεια της 3ης πολεμικής περιπολίας του στην Αδριατική.

Αν και η μία τορπίλη πέτυχε το στόχο της, δεν έγινε δυνατόν να εξακριβωθούν τα αποτελέσματα του πλήγματος. Λίγες μέρες μετά, στις 14 Ιανουαρίου, ιταλικός ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε την βύθιση του υποβρυχίου “Neghelli” κλάσης Adua στην περιοχή (φωτογραφία).

Η βύθιση του ιταλικού υποβρυχίου, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ πέρα από πάσα αμφιβολία, στοιχείο μάλλον αρκετά συνηθισμένο στον σκοτεινό κόσμο των υποβρυχίων. Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δέχτηκε τα νέα και πιστώνει στον «Τρίτωνα» τη βύθιση του ξένου πολεμικού.

Ωστόσο, τα βρετανικά αρχεία δεν αναφέρουν καμία απώλεια εχθρικού πολεμικού εκείνη τη μέρα, ενώ τοποθετούν το ιταλικό υποβρύχιο “Neghelli” στη βάση του στο Αιγαίο εκείνη τη μέρα. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο, σύμφωνα με τους Βρετανούς, επιτέθηκε σε βρετανική νηοπομπή στις 19 Ιανουαρίου και εκτιμάται πως βυθίστηκε αύτανδρο μετά από επίθεση του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Greyhound ή μετά από πρόσκρουση σε νάρκη ανοιχτά της Φαλκονέρας (στοιχεία Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).

Ό,τι κι αν ισχύει, ο πόλεμος στο Αιγαίο και στη θάλασσα νότια της Αδριατικής συνεχίστηκε για έξι ακόμα μήνες και τα περιστατικά παρολίγον καταρρίψεων ή βυθίσεων θα είναι πολλά ενώ το ελληνικό βασιλικό ναυτικό απέδειξε πως ακόμα και με 6 παρωχημένα υποβρύχια ήταν ακόμα ικανό να «ματώσει» τον εχθρό.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -