Όπως ανακοίνωσε το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale), ένα από αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας του τύπου Atlantique 2 (ATL2) έγινε στόχος με ένα λέηζερ πάνω από τη Βρετάνη, στη Δυτική Γαλλία. Το αεροσκάφος έκανε χρήση των αισθητήρων του για να εντοπίσει και να αναγνωρίσει το άτομο που εξέμψε τη δέσμη του λέηζερ, το οποίο και συνελήφθη.
Το περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης, 4 Ιανουαρίου 2022. Το ATL2 ήταν στη φάση της τελικής προσέγγισης προς τον κύριο διάδρομο της ναυτικής βάσης Lann-Bihoué όταν ο δράστης άρχισε να σημαδεύει το αεροσκάφος με το λέηζερ. Το πλήρωμα ακύρωσε την προσγείωση και ανέκτησε ύψος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γαλλικού Ναυτικού, το πλήρωμα στη συνέχεια χρησιμοποίησε τους αισθητήρες του ATL2 για να εντοπίσει “με μεγάλη ακρίβεια” τη θέση του δράστη. Ένας από τους αισθητήρες πρέπει να ήταν το σύστημα απεικόνισης Wescam MX-20 EO/IR. Περιλαμβάνει μια Μονάδα Αδρανειακής Μέτρησης (IMU) που επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό στόχων σημασίας και τη γεωαναφορά τους (βασικά, το σύστημα παρέχει ακριβείς συνταταγμένες του στόχου στον οποίο στρέφεται).
Όσο για τον εντοπισμό του δράστη της ενέργειας, αυτή έγινε πιθανότατα από τους χειριστές του αερσκάφους με οπτικό εντοπισμό. Πηγές με εμπειρία στη χρήση του αεροσκάφους ATL2 επιβεβαίωσαν πως το αεροσκάφος δεν διαθέτει ούτε σύστημα προειδοποίησης επερχομένου πυραύλου (Missile Approach Warning – MAW) ούτε συστήματα προειδοποίησης για καταύγαση λέηζερ. Παρόλα αυτά, το Atlantique εξοπλίζεται με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αυτά όμως αντιδρούν στην εκπομπή εχθρικών ραντάρ ή συχνοτήτων επικοινωνιών κι όχι λέηζερ. Στην περίπτωση αυτή, κλειδί στη διαδικασία εντοπισμού είναι να αντιδράσει το πλήρωμα στο πιλοτήριο με τον χειριστή MX-20 στο πίσω μέρος του αεροσκάφους για να εντοπίσουν και να εγκλωβίσουν (“find and fix”) το στόχο. Και αυτή η διαδικασία είναι υπόθεση ρουτίνας για τα πληρώματα των ATL2. Σε πολεμικά σενάρια, η διαδικασία σάρωσης και εμπλοκής (“track and engage”) ακολουθεί συνήθως την αντίστοιχη εντοπισμού και εκγλωβισμού (“find and fix”)…
Αμερικανικό αεροσκάφος ισχυρίζεται πως δέχτηκε πυρά λέιζερ από κινεζικό πολεμικό
Αναφορικά με τα γεγονότα της 4ης Ιανουαρίου, το πλήρωμα ανακάλυψε τον δράστη και κατέγραψε στοιχεία που αποδεικνύουν το αδίκημά του με τον πομπό. Ενώ βρίσκονταν ακόμα στον αέρα, οι “αεροναύτες” (με βάση την ορολογία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, αφού τα πληρώματα αέρος ανήκουν κανονικά στη δύναμη του ναυτικού) μετέφεραν τα δεδομένα που πήραν στον τοπικό αστυνομικό σταθμό, που αντιδρώντας γρήγορα, συνέλαβε το άτομο και κατέσχεσε τον εξοπλισμό του. Ήδη έχουν ασκηθεί μηνύσεις και η διαδικασία των ανακρίσεων συνεχίζεται.
Γιατί το λέιζερ που έριξε κινεζικό πολεμικό σε αμερικανικό Ρ-8Α δεν ήταν ένα απλό επεισόδιο
Δεν είναι η πρώτη φορά, δυστυχώς, που πληρώματα αεροσκάφους ATL2 βρίσκονται αντιμέτωπα με το ίδιο πρόβλημα. Το 2018, άτομο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών για το ίδιο αδίκημα και μάλιστα στην ίδια αεροναυτική βάση. Όπως έγραψε τότε η τοπική εφημερίδα Ouest France, ο διοικητής της βάσης Lann-Bihoué είχε αναφέρει πως το 2014 δέκα συνολικά αεροσκάφη είχαν γίνει στόχος των ίδιων επιθέσεων μέσα σε εννέα μήνες. Η συχνότητα του φαινομένου έκανε το Γαλλικό Ναυτικό να ανακοινώσει ότι η διακίνηση και κατοχή συσκευών λέηζερ απαγορεύεται από την αστυνομία, μετά από επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον αεροσκαφών του στις βάσεις του Lanvéoc, του Lann Bihoué και του Landivisiau. Στο εξής, η κτήση και η χρήση λέηζερ τάξης μεγαλύτερης του 2 μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση 6 μηνών και προστίμου 7.500 Ευρώ. Επιπλέον, το να στρέφεις ένα λέηζερ κατά ενός αεροπλάνου που προσεγγίζει το έδαφος για προσγείωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά τόσο στα μάτια των χειριστών ή ακόμα και σε αεροπορικά ατυχήματα.

Στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν αναφερθεί όλο και περισσότερα περιστατικά χρήσης λέηζερ εναντίον αεροσκαφών με σκοπό την προσωρινή τύφλωση των συσκευών ή του πληρώματος ακόμα και από ξένα πλοία ως μη-φονικό μέσο αντιμετώπισης.