15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιανουαρίου 1962: Έκρηξη στο Πολιγιάρνυ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιανουαρίου 1962: Έκρηξη στο Πολιγιάρνυ

Το σοβιετικό υποβρύχιο Β-37 (Project 641, κλάση Foxtrot) καταστρέφεται ολοσχερώς μετά από έκρηξη στο διαμέρισμα τορπιλών του. Η έκρηξη συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης εν όρμω, πιθανότατα από ατύχημα, στη βάση του Εκατερινίνσκυ, στον όρμο του Πολιγιάρνυ της Βόρειας Θάλασσας.

Από την έκρηξη πλημμύρισαν τα πρόσθια διαμερίσματα ενώ εκτελούντο γυμνάσια εκφόρτωσης τορπιλών. Οι σοβιετικές τορπίλες έφεραν υδρογόνο ως καύσιμο, που φαίνεται ότι ανεφλέγη αμέσως. Έντεκα τορπίλες ήταν φορτωμένες εκείνη τη στιγμή στο Β-37, σύμφωνα με τις αναφορές που μετά την έκρηξη της πρώτης εξερράγησαν όλες προκαλώντας τρομακτικές ζημιές και την απώλεια όλου του πληρώματος, καθώς όλες οι μπουκαπόρτες ήταν ανοιχτές. Συνολικά, 122 άτομα σκοτώθηκαν, 59 του πληρώματος του Β-37, 19 του υποβρυχίου S-350, που βρισκόταν δίπλα του και που επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές και 44 άλλοι που βρίσκονταν πλησίον των πλοίων.

Οι εργασίες διάσωσης και αποκατάστασης κράτησαν 22 μέρες και τα δύο ημιβυθισμένα πλοία ρυμουλκήθηκαν σε δεξαμενές για έρευνα και απόδοση ευθυνών. Η έκταση των ζημιών και της καταστροφής ήταν τέτοια που δεν έγινε δυνατόν να διαπιστωθεί πέραν αμφιβολίας ποιά ήταν η ακριβής πηγή του ατυχήματος. Ο θάνατος δε όλου του πληρώματος δεν άφησε αυτόπτες μάρτυρες των συνθηκών. Κατά ειρωνεία, επέζησε μόνο ο κυβερνήτης του Β-37, υποπλοίαρχος Begeba, που τη στιγμή της έκρηξης της πρώτης τορπίλης βρισκόταν στον λιμενοβραχίονα και εκτινάχθηκε από το ωστικό κύμα στο νερό γλυτώνοντας τραυματισμένος τη δευτερογενή έκρηξη που σάρωσε την περιοχή. Κλήθηκε για απολογία και ανάκριση στο ναυαρχείο μετά το περιστατικό μαζί με τον ανθυποπλοίαρχο Yakubenko, κυβερνήτη του υποβρυχίου BS-5, που βρισκόταν δίπλα του και επίσης τραυματίστηκε σοβαρά.

Επικρατέστερα σενάρια είναι μέχρι σήμερα είτε κακή διαχείριση της τορπίλης κατά την εκπαίδευση φόρτωσης, που οδήγησε σε κρούση και θραύση του στεγανού του κελύφους με διαρροή του υδρογόνου ή χρήση οξυγονοκόλλησης κατά τη φάση πρόχειρης και παράτυπης επισκευής που προκάλεσε ανάφλεξη και έκρηξη του γεμίσματος. Επισήμως, το Σοβιετικό Ναυτικό καταχώρησε το ατύχημα ως “αγνώστου αιτίας”, μικρή παρηγοριά για τις οικογένειες των 122 νεκρών.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -