38.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΌνειρο ζούμε! To ΠΝ περνάει στην "αντεπίθεση", στοχεύει σε 5 κορβέτες αντί...

Όνειρο ζούμε! To ΠΝ περνάει στην “αντεπίθεση”, στοχεύει σε 5 κορβέτες αντί για 4!

 

Πολλές φορές γράφουμε μερικά ThinkOutOfTheBox, και πολλοί θεωρούν πως γράφουμε κάτι ανάμεσα σε Ισαάκ Ασίμοφ και τον επόμενο κύκλο του Star Trek Discovery. Δεν ισχύει. Ιδέες έχουμε εμείς, έχετε εσείς οι αγαπητοί μας αναγνώστες που τις γράφετε στα σχόλια, αλλά έχουν και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μπορεί εμείς, που ασχολούμαστε ερασιτεχνικά να βλέπουμε κάτι, και να “χαιρόμαστε”, οι άνθρωποι όμως στις Ένοπλες Δυνάμεις το έχουν σκεφτεί ήδη πριν από εμάς, και σωστά μάλιστα (στη σωστή διάσταση) γιατί αυτοί είναι οι Επαγγελματίες.

ΑΠΟΨΗ: Gowind HN, οι Γάλλοι προτείνουν την “απόλυτη” ανθυποβρυχιακή κορβέτα για το Ναυτικό μας

Για παράδειγμα, χτες γράψαμε για πρώτη φορά για το θέμα του εκσυγχρονισμού των Super Vita. Μερικοί θεωρούν πως στο ΠΝ “κάθονται”, και περιμένουν πχ τη Θεία Φώτιση για να σκεφτούν πως οι Super Vita θέλουν εκσυγχρονισμό. Δεν ισχύει, οι άνθρωποι εκεί ξέρουν τι κάνουν, και έχουν σκεφτεί πολλά που εμείς δεν έχουμε το επιστημονικό υπόβαθρο να τα σκεφτούμε. Ναι, ο εκσυγχρονισμός των Super Vita απασχολεί ήδη εδώ και πολύ καιρό το ΠΝ. Τώρα αν έχουν σκεφτεί το SETIS, αυτό δεν το ξέρουμε. Λογικά έχουν σκεφτεί τα πάντα.

Πικρή αλήθεια #2: Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν αξίζει πλέον να εκσυγχρονιστούν, ας αντικατασταθούν με 4 ελαφριές φρεγάτες

Όταν η Σελίδα είχε γράψει ένα OutOfTheBox, σχετικά με τον μη εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, και αγορά 5ης κορβέτας (τότε ξέραμε μόνο για Gowind), πολλοί μας είδαν σα να μιλούσαμε για παρουσία εξωγήινων στη Σούδα. Δείτε το σχετικό μας άρθρο εδώ… και θα καταλάβετε τι εννοούμε! Το άρθρο αυτό έχει γραφτεί στις 6 Οκτωβρίου 2021… Πριν από 3 μήνες, όταν ακόμη όλοι πίστευαν πως “πάμε” για 3 μόνο Gowind, η σελίδα μιλούσε για 4 και πρότεινα την αγορά… 5! (είναι που δεν αγαπάμε τα γαλλικά πλοία…)

ThinkOutOfThe Box: Αγορά μιας 5ης Gowind HN από το ΠΝ αντί του εκσυγχρονισμού των 2 ΜΕΚΟ200ΗΝ

Με χαρά λοιπόν, μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε πως πλέον το ΠΝ προσπαθεί, με τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του, να αγοράσει 5 κορβέτες κι όχι μόνο 4. Ποια είναι αυτά τα χρήματα; μα βέβαια, είναι τα υπόλοιπα 2 δις ευρώ (πάνω κάτω) που έχουν μείνει από τη αγορά των 3 FDI HN.

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

Πριν λίγες μέρες, είχαμε γράψει ένα ρεπορτάζ που ξεκαθάριζε πως το ΠΝ ναι μεν προτιμά, για λόγους ομοιοτυπίας και μόνο, τις Gowind HN, αλλά είναι έτοιμο να πάει σε SIGMA 10514 ή Doha αν οι Γάλλοι “αποτύχουν” να χωρέσουν 5 Gowind, με όπλα και FOS στα 2 δις. Μπορεί αυτό κάποιους να τους “χαλάει”, και να μην τους αρέσει αυτό που κάνει το ΠΝ υπέρ του, υπέρ της Ελλάδας, και υπέρ των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά έτσι θα πάρει αυτό που θέλει. Μετά από 15 χρόνια ξηρασίας, το ΠΝ έχει στόχο να ξαναγεννηθεί.

Ελληνικές Gowind: Σε 32 μήνες η πρώτη, πλήρως εξοπλισμένες, κόστος 1,6 δις ευρώ με FOS και όπλα, άδεια κατασκευής στην Ελλάδα

Έτσι, έχει ζητήσει, με οροφή τα 2 δις, προσφορές από Γάλλους, Ολλανδούς και Ιταλούς, για οπλισμένα σκάφη (76mm gun, 16 MICA VL, 8 x Exocet MM40, 1 x 21cell RAM, τορπιλοσωλήνες), με τα όπλα τους, και FOS, με σκοπό τα 5 πολεμικά πλοία. Οι Γάλλοι “σχεδόν” τα έχουν καταφέρει, οι Ολλανδοί αναμένονται λίαν συντόμως, οι Ιταλοί το συζητούν αλλά δύσκολα (το ιταλικό πλοίο είναι ακριβότερο, πολύ δύσκολα μπορεί να χωρέσει μέσα στον προϋπολογισμό).

Μπελάδες για τις Belh@rres: Χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου οι φρεγάτες FDI μέχρι το 2026

Άρα, όχι μόνο οι Γάλλοι, αλλά όλοι έχουν κληθεί να κάνουν προσφορά. Σκεφτείτε το έξοχο τρόπο που ελίχθηκε το ΠΝ στη διαπραγμάτευση. Πήρε “κλειστή” τιμή για 3 Gowind, μετά ζήτησε έκπτωση για 4η, ήρθαν οι Ολλανδοί, συμπιέστηκαν οι τιμές, ήρθαν οι Ιταλοί, κι ενώ όλοι έχουν δώσει “ρέστα”, το ΠΝ κάνει ρελάνς για 5ο πλοίο αυξάνοντας εκπτώσεις και ανταγωνισμό! Είναι που το ΠΝ “δεν ξέρει” και “δεν τα κάνει σωστά”, και άλλα ευτράπελα…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για μεταχειρισμένες Karel Doorman από Ολλανδία και Βέλγιο, “κλείνουν” και τα Alkmaar

Σκοπός του ΠΝ είναι η ολοκληρωτική αντικατάσταση του Στόλου. Με 3 FDI HN, 5 κορβέτες, 2 φρεγάτες κλάσης Μ (μάλλον προχωρούν οριστικά), και 2 ΜΕΚΟ200ΗΝ (που θα λάβουν ελαφρύ εκσυγχρονισμό, και θα μείνουν στην πρώτη γραμμή), το ΠΝ θα έχει 12 πλοία πρώτης γραμμής, με κάποιες από τις εκσυγχρονισμένες S να βλέπουν το 2030. Οι τελευταίες S, θα μείνουν σε υπηρεσία με καννιβαλισμό όσων αποσυρθούν. Προβλέπουμε, την ΕΛΛΗ και τη ΛΗΜΝΟ, να αποσύρονται με σχεδόν 55 έτη υπηρεσίας, αλλά λειτουργικές μέχρι την τελευταία μέρα…

EMZ MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Το 13ο πλοίο αναμένουμε να είναι η option της 4ης FDI HN. Και μετά, σε βάθος χρόνου, οι Μ και οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα αντικατασταθούν από άλλες 3 κορβέτες. Με την ευκαιρία, να πούμε πως αυτές οι 3 κορβέτες θα μπορούσαν να είναι είτε περισσότερες Gowind/SIGMA/Doha είτε η EPC. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΝ φεύγει από τα πλοία μεγάλης ηλικίας και πηγαίνει σε μικρότερες μονάδες, που χρειάζονται λιγότερο προσωπικό, κι έχουν μικρότερο κόστος συντήρησης.

Οι FDI HN ήρθαν στη Βουλή, τι συμβαίνει με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και το STRALES;

Το ΠΝ δεν είναι αποκομμένο από την ελληνική πραγματικότητα, μάλλον η ελληνική πραγματικότητα ήταν για πολλά χρόνια αποκομμένη από το ΠΝ. Έτσι, η διαπραγμάτευση γίνεται για κατασκευή μέρους των 5 κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι ζήτημα χρόνου να ξαναγίνουν λειτουργικά. Οι Ιταλοί, με την ΟΝΕΧ, έχουν στο “στόχαστρο” τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συζητήσεις για κατασκευή 1 ή 2 πλοίων στο εξωτερικό (πχ Λοριάν) και κατασκευή άλλων 3 κορβετών στην Ελλάδα.

Εγχώρια ναυπήγηση και Πολεμικό Ναυτικό: Ευχή ή βαρίδι;

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσει και η πολυαναμενόμενη LoA από τις ΗΠΑ, αν και η ελληνική πλευρά έχει ανεπίσημα ενημερωθεί για το τι περιλαμβάνεται. Η αμερικανική πρόταση βασίζεται στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ και την παραχώρηση (και αναβάθμιση στο μέλλον) μεγάλου αριθμού μεταχειρισμένων LCS, αλλά το ΠΝ μάλλον έχει αποφασίσει να “τελειώσει” με τις ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό μάλλον σημαίνει πως οι LCS δεν θα έχουν τόση αξία για το ΠΝ, αφού δεν θα συνδυάζονται με πλοία με όμοιο CMS.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι ΗΠΑ προσφέρουν τεράστιο “πακέτο” με HF2 και εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ στο ΠΝ, σε απάντηση της ελληνικής LoR

Αν το ΠΝ ενδιαφερθεί για τις LCS, σημαίνει πως θα κάνει τελικά εκσυγχρονισμό στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, και μια από τις S θα γίνει εκπαιδευτικό πλοίο (υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο). Αν αγοραστούν 5 τελικά κορβέτες, οι δυο μόνο ΜΕΚΟ200ΗΝ θα λάβουν ένα μέτριο εκσυγχρονισμό, που θα έχει σα στόχο τη βελτίωση της συντηρησιμότητάς τους κι όχι την επαύξηση της μαχητικής τους ισχύος.

ThinkOutOfTheBOx: Φρεγάτες Type 31 αντί κορβετών για το Ναυτικό

Σε κάθε περίπτωση, όλοι εμείς οι φίλοι του ΠΝ αισθανόμαστε πως το 2022 θα είναι η χρονιά που ο Στόλος θα μπει σε τροχιά ανανέωσης. Σε λίγες εβδομάδες παραδίδονται τα πρώτα MH-60R (η ομάδα που ετοιμάζεται για τα Rafale, παρακαλείται να είναι σε ετοιμότητα για να μεταφερθούμε στο Κοτρώνι). Σε λίγες μέρες παραδίδεται το 4ο S-70B6 από εργοστασιακή συντήρηση, και εντός του έτους ξεκινά και ο εκσυγχρονισμός όλων των S-70B/B6. Περιμέναμε λίγο παραπάνω για ένα Νέο ΠΝ, αλλά αξίζει τον κόπο!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -