19.4 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΜπελάδες για τις Belh@rres: Χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου οι φρεγάτες FDI μέχρι...

Μπελάδες για τις Belh@rres: Χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου οι φρεγάτες FDI μέχρι το 2026

H γαλλική ιστοσελίδα opex360 έχει δημοσιεύσει ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει όσα έχουμε γράψει εμείς εδώ και πολύ καιρό. Οι φρεγάτες FDI, για λόγους προϋπολογισμού, στερούνται συστήματος EW, καθώς και αναλωσίμων για παραπλάνηση πυραύλων, και μάλλον θα συνεχίσουν να στερούνται μέχρι το 2026. Όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα (το πρόγραμμα, όχι το πλοίο), οι Γάλλοι περιέκοψαν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και των αναλωσίμων (τα τελευταία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της EW Suite).

Η Γαλλία επιταχύνει το πρόγραμμα FDI με το βλέμμα στην Ελλάδα

Κάτι άλλο ενδιαφέρον που μαθαίνουμε, είναι πως η δυνατότητα βολής πυραύλων SCALP Naval ενδιαφέρει το Γαλλικό Ναυτικό, και δεν προήλθε από Ελληνική απαίτηση. Προφανώς, οι Γάλλοι το είχαν μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό, και το ΠΝ δεν θα έχανε μια τέτοια ευκαιρία, ΑΝ ήταν δωρεάν. Η τοποθέτηση όμως των εκτοξευτών Α70 που μπορούν να λάβουν τους SCALP, περιεκόπηκε κι αυτή από τον αρχικό σχεδιασμό, και θα υλοποιηθεί πιθανότατα στο μέλλον, ή νωρίτερα, αν βρεθεί κάποιος εξαγωγικός πελάτης προκειμένου να πληρώσει το σύστημα.

Δυστυχώς ΜΟΝΟΙ οι MICA VL στις ελληνικές FDI, αναιμική η γαλλική τελική προσφορά

Όλα αυτά, το opex360 δεν τα σκέφτηκε από μόνο του, αλλά τα λέει ο ΑΓΕΝ του MarineNationale, Ναύαρχος Pierre Vandier. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η FDI προήλθε από μια “περίεργη” κατάσταση στη Γαλλία, όπου έγινε προσπάθεια να κατασκευαστεί μια φρεγάτα πιο φθηνή από τις FREMM (χωρίς ηλεκτρική πρόωση, ή μεγάλο εκτόπισμα), για αντικατάσταση των La Fayette, και τελικά κατέληξαν με μια φρεγάτα, μικρότερη της FREMM, αλλά ακριβότερη. Η τοποθέτηση του προηγμένου ραντάρ SeaFire δεν σώζει τα προσχήματα, και τελικά το MarineNationale έχει κάνει όπως φαίνεται πολλές παραχωρήσεις προκειμένου να μπει το πλοίο σε υπηρεσία.

Η CMN συμμετέχει στην κατασκευή της πρώτης φρεγάτας FDI

Δικό μας σχόλιο, πριν αρχίσουν κάποιοι φίλοι να κατηγορούν τη γαλλική σχεδίαση, είναι πως κάθε ναυτικό έχει τις δικές του απαιτήσεις. Οι La Fayette επιχειρούν σε περιβάλλοντα χαμηλής έντασης, συνεπώς οι FDI είναι overkill για τέτοιες αποστολές. Οι δυνατότητες της FDI σε σχέση με το πλοίο που αντικαθιστά είναι πραγματικά η μέρα με τη νύχτα. Αλλά σίγουρα, το κόστος του πλοίου ξέφυγε σημαντικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, και πριν πέσει το πρώτο στο νερό.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette ως Ενδιάμεση Λύση για την αγορά των FDI!

Σε ότι αφορά το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, οι Γάλλοι συνηθίζουν να βάζουν σε υπηρεσία οπλικά συστήματα και να καθυστερούν βασικό υποσύστημα. Θυμίζουμε πως το ίδιο είχε συμβεί και με τα Mirage 2000EG/BG πίσω στη δεκαετία του ’80, ενώ με τη σύμβαση του 1991, αγοράσαμε το ICMS 2000 κυριολεκτικά “γουρούνι στο σακί”. Μεγάλη ιστορία, θα την γράψουμε κάποια στιγμή. Με το δημοσίευμα του opex360, καταλαβαίνουμε πως στο μέλλον, μη σαφώς προκαθορισμένο, οι γαλλικές FDI θα λάβουν σύστημα EW, αλλά σε άγνωστο χρόνο, και το βασικό, σε άγνωστο κόστος!

Οι δυο “τάσεις” για τον οπλισμό των ελληνικών Belh@rra, “υπερφρεγάτες” ή “απλές” FDI; Πότε θα υπογραφεί η σύμβαση;

Κλείνοντας, θα πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας, πως η γαλλική έκδοση είναι υποεξοπλισμένη σε σχέση με όσα έχουν προταθεί στο ΠΝ, καθώς σε γαλλική υπηρεσία δεν θα μπει ούτε RAM 21 κελιών, ούτε φυσικά τα 16 επιπλέον κελιά για ASTER 15/30. Αυτό σημαίνει πως η FDI σε γαλλική υπηρεσία, θα έχει “μόλις” 16 πυραύλους, συνεπώς η “γκρίνια” εκ μέρους του γαλλικού ναυτικού είναι δεδομένη. Κι εδώ αποδεικνύεται πως το ΠΝ μας δεν υποχωρεί σε πιέσεις του στυλ “πάρτε το τάδε ή το δείνα πλοίο, έτσι το αγοράζουν οι Γάλλοι, Ιταλοί, Αμερικανοί, Βρετανοί, Αρειανοί κ.ο.κ.” Καθώς οι Επιτελείς στο ΓΕΝ ξέρουν πως στο τέλος της μέρας, το ΠΝ μας θα πολεμήσει, όχι οι Γάλλοι, Αμερικανοί, Βρετανοί και Αλφακενταυριανοί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -