36.1 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

Πέρυσι το Μάιο, είχαμε ταράξει τα νερά της αμυντικής τότε αρθρογραφίας με ένα Out Of The Box (με πολλά Out of The Box…, αλλά σήμερα μιλάμε για ένα συγκεκριμένο…). Βασικά αυτό προσπαθούμε να κάνουμε συνήθως με τα OutOfTheBox άρθρα μας, να δημιουργήσουμε διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Αρκετοί πόλεμοι έχουν κερδηθεί γιατί κάποιος “Σκέφτηκε Έξω από το Κουτί” της πεπατημένης. Αλλιώς, πάντα θα κέρδιζε ο ισχυρότερος σε όλες τις συγκρούσεις, ιστορικά.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Αντί της αγοράς 2 Belh@rra για το ΠΝ, μήπως είναι χρησιμότερη μια Μοίρα μαχητικών Rafale για την ΠΑ;

Πέρυσι λοιπόν, όταν οι πηγές μας από παντού έδειχναν πως η διαπραγμάτευση για τις Belh@rra Helleniques είχε εκτοξεύσει την τιμή στα σχεδόν 3,5 δις ευρώ για 2 πλοία, είχαμε γράψει το αυτονόητο! Αν έπρεπε να “δεθούμε”, και σωστά κατά την άποψή μας, με τη Γαλλία, στρατιωτικά, τότε αυτό ας γινόταν μέσα από την αγορά αεροσκαφών Rafale! Το πόσο δίκιο είχαμε, μάλλον το “αγκάλιασε” το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ, όταν 2 μήνες μετά κυκλοφόρησε η είδηση πως η Ελλάδα πάει για 18 Rafale! Αλλά με ικανό αριθμό Meteor (ικανότατο, δεν έπαιξε η ΠΑ με αυτά) οπότε το πακέτο κόστισε “μόλις” 2,5 δις, και μάλιστα και με άμεση παράδοση.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Γαλλία επέστρεψε με πολύ “δυνατή” πρόταση, οι Belh@rra χτυπούν την πόρτα του ΠΝ

Κάποια στιγμή, είχαμε γράψει και για την πλήρη απόσυρση των Mirage 2000-5Mk2, και αντικατάστασή τους από Rafale. Αν και στόχος μας ήταν να διαμαρτυρηθούμε για την καθήλωση των Mirage, κάποιοι, εντός κι εκτός δημοσιογραφίας, και εντός (;) ΠΑ, αποφάσισαν πως η ΠΤΗΣΗ είναι εναντίον των Mirage. Δυστυχώς, δεν φταίμε εμείς αν κάποιοι έχουν έλλειμα κατανόησης ελληνικών (τα δικά μας ελληνικά πάντως τα καταλαβαίνουν 3,5 εκ. αναγνώστες μας το μήνα), ή μάλλον έλλειψη θεμάτων να ασχοληθούν.

ThinkOutOfTheBox: Η Ελλάδα να προσφέρει στην Κροατία Mirage 2000-5Mk2 μαζί με τη Γαλλία και να τα αντικαταστήσει με επιπλέον Rafale!

Τώρα, ερχόμαστε, να δημιουργήσουμε περισσότερο θόρυβο από τότε, και προφανώς θα εμφανιστούν άρθρα “απαντήσεις”, κάτι που είναι χαρά μας. Τι προτείνουμε; Το καλοκαίρι του 2020, πήγε το ΠΝ να πάρει πλοία, κι έφυγε η ΠΑ με 18 Rafale. Τώρα προτείνουμε να γίνει το αντίθετο, να πάει η ΠΑ για συν 6 Rafale, και να φύγει το ΠΝ με μια ακόμη FDI HN!

Mirage 2000-5Mk2 – Μήπως η λύση για την επόμενη ημέρα στην ελληνική αναχαίτιση είναι ήδη εδώ;

200303-N-QD512-1126
MEDITERRANEAN SEA (March 3, 2020) Aviation BoatswainÕs Mate (Handling) 3rd Class Lauret Price, from Cleveland, left, and a member of the French Marine Nationale, spot a French Dassault Rafale M fighter jet on the flight deck aboard the French aircraft carrier Charles de Gaulle (R 91) while conducting interoperability exercises with the aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69). Ike is conducting operations in the Mediterranean Sea as part of the USS Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Kaleb J. Sarten/Released)

Τα 18 Rafale αγοράστηκαν ως άμεση απάντηση της ΠΑ στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM. Στην ΠΤΗΣΗ, είτε την έντυπη είτε την ιστοσελίδα, έχουμε εξηγήσει πως το κόστος εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM σε Mirage 2000-5Mk3, ήταν εκπληκτικά υψηλό, και δεν είναι ποτέ δυνατόν να δεχτεί η ΠΑ να εκσυγχρονίσει μαχητικά με κόστος 45-47 εκ. ευρώ το ένα.  Επίσης, δεν υπήρχαν αξιοπρεπή μαχητικά Mirage 2000-5 διαθέσιμα προς πώληση. Συνεπώς, τι έπρεπε να γίνει; Ή να κρατήσουμε αεροσκάφη χωρίς Look-Down/Shoot-Down δυνατότητες, απλά και μόνο γιατί αρέσουν στην ΠΤΗΣΗ, ή να τα αντικαταστήσουμε. Αυτό κι έγινε, τα αντικαταστήσαμε!

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση όλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 με Rafale σε αναλογία 2:1

Κι έγινε με τέτοιο τρόπο, που μόνο η ΠΑ θα μπορούσε να πετύχει. Δηλαδή με Rafale με προηγμένες δυνατότητες ναυτικών επιχειρήσεων TASMO (με Exocet), με ικανότητα Deep Strike (με SCALP EG), αλλά κυρίως, με εισαγωγή σε υπηρεσία του πυραύλου αέρος-αέρος Meteor. O Meteor, φέρνει τα πάνω κάτω στο Αιγαίο, και αλλάζει τις ισορροπίες. Έτσι, μπορεί ο συμπαθής Ακάρ να μιλά για “μεταχειρισμένα αεροσκάφη”, αλλά μάλλον θα πουλούσε το σπίτι του για να καταφέρει να πάρει η Τουρκία ανάλογο asset στην Αεροπορία της. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε την αγορά των 18 Rafale μια από τις πιο επιτυχημένες αμυντικές προμήθειες που μπορούσαν να γίνουν.

ThinkOutOfTheBox: Είναι τα γαλλικά Mirage 2000D/N ένας πιθανός αντικαταστάτης για τα ελληνικά F-4E AUP;

Τώρα πια, πάμε σε μια “συντεταγμένη” αγορά ακόμη 6 ίδιων μαχητικών, τα οποία και προφανώς θα προέλθουν από την κανονική σειρά στη γραμμή παραγωγής. Έτσι, δεν θα χρειαστεί ούτε παρέμβαση του πρωθυπουργού στον Μακρόν, ούτε του ΥΕΘΑ στην Παρλί, για αποδέσμευση μεταχειρισμένων της Γαλλικής Αεροπορίας και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Είναι μια κανονική αγορά της ΠΑ, που θέλει 24 μαχητικά για να έχει διαθέσιμα αν πάσα στιγμή τα 20. Λογικό ακούγεται.

ΑΠΟΨΗ: Πόσο “λίγα” είναι τα 18 Rafale F3R; Πρέπει να κρατήσουμε τα Mirage 2000EGM σε υπηρεσία;

Έχουμε μια παρατήρηση. Η αγορά αυτή των 6 Rafale, δεν θα είναι η τελευταία αγορά αυτών των αεροσκαφών της ΠΑ. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα Mirage 2000-5Mk2, δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν για πολύ ακόμη. Αν ήταν να προσθέσουμε Link 16 και σκοπευτικό επί κράνους, θα το είχαμε ήδη κάνει. Προφανώς και οι Γάλλοι δεν το κάνουν, ΄γ καλύτερα, δεν το κάνουν με συμφέρουσα τιμή. Κάποια στιγμή, η ΠΑ θα πρέπει να τα αντικαταστήσει. Και όπως στην Ανδραβίδα θα δούμε αμερικανικά μαχητικά, έτσι και στην Τανάγρα θα βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμη, γαλλικά.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως αντί για τα F-16C/D Block 30, να πουλήσουμε το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM/-5Mk2 και να εκσυγχρονίσουμε όλα τα F-16 σε F-16V;

Άρα, η ΠΑ θα πρέπει να σχεδιάσει την αντικατάσταση των 24 Mirage 2000-5Mk2, και λογικά πρώτα θα φύγουν όσα 5άρια προέρχονται από αναβάθμιση παλιότερων Mirage. Μετά, θα αποσυρθούν και τα νεότερα 2000-5Mk2. Έτσι η ΠΑ θα μειώσει κατά έναν τους τύπους σε υπηρεσία, κάνοντας ευκολότερη την επιλογή ενός μαχητικού (και έχοντας στο μέλλον μόνο 3 τύπους, F-16V, Rafale και 5ης γενιάς, και προφανώς F-35).

ΘΕΜΑ: Η περίπτωση της ενίσχυσης της ΠΑ από πλεονάζοντα γαλλικά Mirage 2000

Μιας και η Τανάγρα είναι “γαλλική”, ειδικά σε φιλοσοφία, πιστεύουμε πως μπορεί κάπου το 2025 να γίνει μια παραγγελία της νέας έκδοσης Rafale F4. Την ίδια στιγμή, θα μπορούμε να προγραμματίσουμε και την αναβάθμιση των F3R σε F4, δημιουργώντας, κάπου προς το 2032-2038 μια ομοιογενή Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όπου τα γαλλικά μαχητικά Rafale F4 θα κάνουν χρήση των προηγμένων όπλων της MBDA. Συνεπώς, δεν προτείνουμε ουσιαστικά την “ακύρωση” της αγοράς των 6 μαχητικών (ως σκέψη εργασίας), αλλά την αναβολή της, και πρόσθεσή της σε μια νέα παραγγελία Rafale που θα γίνει υποχρεωτικά στο μέλλον, μεσομακροπρόθεσμα.

Σαν σήμερα: Τα πρώτα έξι F-4E Phantom II προσγειώνονται στην Ανδραβίδα… μία νέα εποχή για την ΠΑ

FDI HN με το MH-60R στο ελικοδρόμιο

Την ίδια στιγμή, τα χρήματα για τα 6 Rafale, θα προτείναμε να δαπανηθούν για την εξάσκηση της προαίρεσης αγοράς μιας ακόμη FDI HN. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ΠΝ με τη διαπραγμάτευσή του, κατάφερε να ρίξει τις τιμές των Γάλλων σε εκπληκτικά επίπεδα. Ανάμεσα λοιπόν σε όσα έχουν δεσμευτεί οι Γάλλοι γραπτά, είναι και η εξασφάλιση της ίδιας τιμής (για το “πακέτο”, όχι μόνο για το πλοίο σκέτο) για μια 4η FDI HN. Θυμίζουμε πως η τιμή είναι 1 δις μαζί με Follow On Support, υποστήριξη, εκπαίδευση, και όλους τους φόρτους των όπλων από την MBDA. Αν το καλοσκεφτούμε, το πλοίο έτσι είναι φθηνότερο από όλα τα άλλα πλοία.

Αντικαθιστώντας τα F-4E της 117 ΠΜ. F-35A, νέα F-16V ή Rafale;

H τιμή αυτή όμως ισχύει για 18 μήνες από την υπογραφή σύμβασης, δηλαδή μέχρι το 2023 περίπου το καλοκαίρι. Μήπως λοιπόν, να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία, και να την “αρπάξουμε”, προσθέτοντας άλλους 32 ετοιμοπόλεμους ASTER 30 στο οπλοστάσιο του ΠΝ και των Ενόπλων Δυνάμεων; Η FDI HN θα μπορούσε μάλιστα να είναι η 9η της κλάσης (τελευταία), κι έτσι να είχαμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να κατασκευαστεί σε ελληνικό ναυπηγείο.

Ξεκίνησαν τα 5 πρώτα ινδικά Rafale για την Ινδία… (όχι δεν καταφέραμε να τα φέρουμε στην Τανάγρα)

Δεν είμαστε φυσικά υπέρ της ενίσχυσης της ΠΑ, ούτε φυσικά κατά της αγοράς περισσοτέρων Rafale. Ξέρουμε ότι πολλοί θα “σπεύσουν” να τα υπερασπιστούν, αλλά για όσους θυμούνται, είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε για Rafale στην Ελλάδα. Ειδικά στην έκδοση F4, είναι το απόλυτο μαχητικό. Η γραμμή παραγωγής των Rafale εκεί θα είναι, και χάρη στα ΗΑΕ θα μείνει ανοιχτή για πολλά χρόνια. Άνετα μπορούμε να πάμε κι εμείς, να προσθέσουμε άλλα 30 μαχητικά (τα 6 που θέλουμε τώρα, συν 24 για αντικατάσταση των Mirage 2000-5Mk2).

Η Γαλλία ξεκίνησε τις πτητικές δοκιμές του “υπέρτατου” Rafale F4

O SCALP EG μπροστά από ένα Mirage 2000-5Mk2

Μόλις ολοκληρωθεί η παραλαβή τους, θα έχει ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση των F3R σε F4, χωρίς βιασύνες, προσεκτικά, με βάση τον προγραμματισμό της ΠΑ. Απλά, η τιμή για την 4η FDI HN δεν θα “υπάρχει” μετά το 2023, και λογικά, αν το ΠΝ την επιθυμεί, θα την πληρώσει πλέον σε τιμή τιμοκαταλόγου. Think (about it) Out Of the Box…

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ ή αγορά 2 νέων κορβετών;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, βρίσκεται προς το παρόν σε τέλμα. Από το ποσό των 5,5...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -