ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Αντί της αγοράς 2 Belh@rra για το ΠΝ, μήπως είναι χρησιμότερη μια Μοίρα μαχητικών Rafale για την ΠΑ;

279
34065

 

Οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης για την προμήθεια δυο φρεγατών Belh@rra, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζονται κανονικά. Βέβαια, οι συζητήσεις αυτές έχουν πλέον ξεπεράσει τα δυο έτη, και τίποτα, μέχρι σήμερα, δεν φανερώνει πως θα έχουν αίσιο τέλος. Οι πληροφορίες που έρχονται είναι πολλές, αλλά είναι προφανές πως το κόστος των πλοίων, έχει αρχίσει να ξεπερνά το αναμενόμενο (ευγενικά μιλώντας).

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;

Έτσι, παρά τον αρχικό προσδιορισμό του κόστος, στα περίπου 1,3-1,6 εκ ευρώ, έχουμε φτάσει τουλάχιστον στα 2 δις, μια πληροφορία που έχει ειπωθεί από την ίδια τη Naval Group. Το χειρότερο όμως είναι, πως υπάρχουν πληροφορίες από έγκυρους δημοσιογράφους, πως το κόστος θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οτιδήποτε ζητά το ΠΝ, οι Γάλλοι μάλλον βρίσκουν μια ευκαιρία να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα χρήματα που ζητούν. Έτσι, έχουν ακουστεί ποσά πάνω από τα 3 δις ευρώ, που λόγω έλλειψης άλλης πληροφόρησης, δεν έχουμε λόγους να μην πιστέψουμε.

Κι όλα αυτά, ενώ όπως φαίνεται η Ελλάδα σταμάτησε να ζητά “περίεργα” πράγματα, όπως ισχυρότερους κινητήρες για υψηλότερη ταχύτητα, πυροβόλο των 127 χιλιοστών, σύστημα RAM ή ακόμη, και πυραύλους CAMM-ER. Ο αρχικός “ενθουσιασμός” για ένα κορυφαίο πλοίο από πλευράς οπλισμού, δείχνει να “ξεφουσκώνει” σε μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων, με ικανότητα αεράμυνας περιοχής, με κάποιο αριθμό πυραύλων ASTER 30.

Naval Group: Το πολύ σε έναν μήνα οι υπογραφές για τις ελληνικές Belh@rra – Προαπαιτούμενο ο εξοπλισμός με βλήματα cruise MdCN

Κι όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί απλά με την προσθήκη ενός παλιού Phalanx από κάποια Kortenaer. Και χωρίς να είναι ξεκαθαρισμένο αν τα πλοία θα φέρουν κάποιο προηγμένο σύστημα ECM, ή για να είμαστε πιο σαφείς, αν θα έχουν καν σύστημα ECM. Το λέμε αυτό, γιατί οι μέχρι τώρα πληροφορίες για τις γαλλικές FDI δεν αναφέρουν σύστημα ECM, με ότι σημαίνει αυτό.

Συνεπώς, από το πανίσχυρο πλοίο που ελπίζαμε να πάρουμε σε λογική τιμή, σιγά σιγά, έχουμε μεταφερθεί σε ένα αρκετά υποδεέστερο δυνατοτήτων πολεμικό, αλλά με υψηλή τιμή. Δυστυχώς, καθώς το ΠΝ κρατά κάθε κομμάτι της διαπραγμάτευσης κρυφό, δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες. Φυσικά, τα πλοία, θα συνεχίσουν να έχουν δυνατότητες στρατηγικής κρούσης, όπως ήταν το αρχικό “σχέδιο”.

Βέβαια, κάποιος πρέπει λίγο να δει πόσο τελικά θα στοιχίσει η ικανότητα στρατηγικής κρούσης με μόλις 16 πυραύλους SCALP EG.

Στα €2 δις το κόστος του προγράμματος των δύο ελληνικών Belh@rra

Είναι επίσης σαφές, πως η αγορά των πλοίων έχει σαφείς πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις, με την τελική απόφαση να παίρνεται σε επίπεδο Έλληνα Πρωθυπουργού και Γάλλου Προέδρου. Προφανώς είναι η έμπρακτη επιβράβευση της διαχρονικής γαλλικής στήριξης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Το τελευταίο είναι κάτι πολύ σαφές, και το βλέπουμε σχεδόν κάθε μέρα, ενώ η Γαλλία είναι και παραμένει ο πιστότερος σύμμαχος και υποστηρικτής της Κύπρου.

Τώρα, μιας και είναι πολιτική η απόφαση της αγοράς των δυο πολεμικών σκαφών από τη Γαλλία, προκαλεί μέγιστη εντύπωση η τρομερή καθυστέρηση στη λήψη μιας κάποιας απόφασης για την οριστική συμφωνία. Αν υπήρχε ένας διαγωνισμός, τότε, κάθε καθυστέρηση θα ήταν λογική. Τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει στην αγορά να προχωρήσει, γιατί δεν έχουμε σύμβαση;

Το πρώτο Rafale παραδόθηκε στην Ινδία

Την απάντηση την έχει δώσει ο ΥΕΘΑ σε παλαιότερη συνέντευξή του. Ουσιαστικά, το ΠΝ δεν θέλει να πάρει “γουρούνι στο σακί”, θέλει να συνδιαμορφώσει το τελικό πλοίο σύμφωνα με τις ανάγκες του. Είναι κάτι που το ΠΝ έχει κάνει πολλάκις στο παρελθόν, με τις ΜΕΚΟ200, τα αρματαγωγά, τις κανονιοφόρους, τις πυραυλακάτους κοκ.

Τώρα, οι Γάλλοι ουσιαστικά λένε “πάρτε το πλοίο ως έχει ή θα πληρώσετε τον κούκο αηδόνι”. Έτσι, σκέψεις για MICA VL, CAMM-ER, RAM/SeaRAM θα κοστίσουν πιο πολύ και από τρίτο πλοίο, ενώ ήδη, το “τυρί” που έβαλαν στη φάκα, οι SCALP EG, θα πρέπει να πληρωθεί από εμάς.

ΑΠΟΨΗ: Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία, θέλουμε μεταχειρισμένα Mirage και περισσότερα πλοία!

Κάπου εκεί έχουμε μπλέξει και τη χρηματοδότηση. Ενώ για τις ΗΠΑ γνωρίζουμε πως έρχεται δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για 20 ή 25 έτη, δεν έχουμε ακούσει τίποτα για τις γαλλικές διευκολύνσεις. Ελπίζουμε πως θα είναι αντίστοιχες ή καλύτερες, καθώς το γαλλικό δημόσιο έχει μεγαλύτερη, καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από το ελληνικό. Αλλά και πάλι, πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε εικασίες για το θέμα.

Μιας και δεν βγάζουμε άκρη, και το ΠΝ δεν βλέπουμε να καταλήγει κάπου με τους Γάλλους, μήπως να εξετάσουμε μια άλλη λύση; Δεν ξέρουμε ποια είναι αυτή, δεν ξέρουμε να είναι η LCS/MMSC με αμερικανική δανειοδότηση, αν είναι κάποιο ή κάποια μοντέλα της σχεδιαστικής ομάδας της ALS, αν είναι κάποια ιταλική πρόταση, αν έχουμε κάποια γερμανική “σφήνα”… Σίγουρα όμως, θα είναι ένα πλοίο με αμερικανικά όπλα, αφού υπάρχει μια σαφής προτίμηση στα αμερικανικά συστήματα από το ΠΝ.

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση όλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 με Rafale σε αναλογία 2:1

Βέβαια, εδώ δημιουργείται ένα μεγάλο προηγούμενο με τους φίλους Γάλλους, που λογικό είναι να δουν πως είμαστε αναξιόπιστοι εταίροι. Αποτελεί όμως κοινό μυστικό το γεγονός ότι οι Γάλλοι, και πάλι πολύ πρόσφατα, έχουν προτείνει την αντικατάσταση των ελληνικών Mirage 2000EGM/-5Mk2 από αεροσκάφη Rafale F3R ή ακόμη και F4. Γιατί λοιπόν να μην προχωρήσουμε σε μια τέτοια αγορά, τη στιγμή μάλιστα που αρκετά αεροσκάφη της ΠΑ χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση (μιλάμε για τα αειθαλή F-4E Phantom AUP);

Το κόστος της αγοράς βέβαια ενός ικανού αριθμού Rafale δεν θα ήταν καθόλου μικρό, καθώς ακόμη και η Ινδία, σαν χρήστης Mirage 2000I/-5Mk3 δεν πέτυχε καλύτερη τιμή από… 7,8 δις ευρώ! Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ινδική κυβέρνηση, και δυστυχώς ακόμη δεν έχει κλείσει. Βέβαια, η ίδια η Ινδία ομολογεί πως το Rafale είναι η καλύτερη απάντηση στα κινεζικά J-20 που μπαίνουν σε υπηρεσία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αγορά F-35 ή Rafale για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400;

Τώρα, αφήνοντας πίσω την Ινδία, θα δούμε πως και οι άλλοι χρήστες έχουν πληρώσει ακριβά τη γαλλική “νύφη”. Το πρώτο αιγυπτιακό συμβόλαιο, μαζί με μια FREMM, υποδομές και πυραύλους, για 24 αεροσκάφη, έφτασε τα 5,2 δις ευρώ, ενώ το Κατάρ για 24 αεροσκάφη, μαζί με τεράστιο αριθμό όπλων, εκπαίδευση και υποδομές πλήρωσε κάτι παραπάνω από 7 δις ευρώ.

Βέβαια, στην περίπτωση που η Ελλάδα επέλεγε να αποσύρει όλα τα Mirage 2000, τότε τα όπλα τους θα ήταν η βάση για τον εξοπλισμό των Rafale F4Hel. Τώρα, ακόμη και 100 εκ. ευρώ να ήταν το κόστος κάθε αεροσκάφους, πάλι, τα 36 μαχητικά για δυο μοίρες θα κόστιζαν στη χώρα μας 3,6 εκ. ευρώ. Ακόμη και με οικονομίες κλίμακος σε εκπαίδευση, και εξοπλισμό εδάφους, δυο Μοίρες για κόστιζαν περίπου 5 εκ. ευρώ.

Ελληνικά F-16 ασκούνται με γαλλικά Rafale από το Charles de Gaulle, νοτιοανατολικά της Κρήτης (Βίντεο & Εικόνες)

Το αποτέλεσμα θα ήταν να έχουμε δυο Μοίρες των 18 αεροσκαφών, ικανές να εξαπολύουν MICA IR/EM, MICA NG, SCALP EG, Exocet, αλλά και τον εκπληκτικό Meteor. Ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα Meteor στο ελληνικό οπλοστάσιο, θα έφερνε ανακατάξεις στις δυνατότητες της ΠΑ να πλήττει εχθρικά assets υψηλής αξίας, όπως KC-135R ή E-7 AEW, από αποστάσεις που δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι γείτονες για να τα προστατεύσουν.

Θα πρέπει να πούμε πως ενώ στον τίτλο μιλάμε για μία Μοίρα, στις παραπάνω γραμμές μιλάμε για δυο. Ο λόγος είναι πως με τη μία Μοίρα θα αντικαταστήσουμε τα μαχητικά Mirage 2000 σε υπηρεσία, ενώ η δεύτερη θα είναι ο αντικαταστάτης της αγοράς των δυο φρεγατών Belh@rra. Ας δούμε τώρα τι μπορεί να κάνει μια Μοίρα Rafale, εγκατεστημένη στην Κρήτη

Περισσότερες πληροφορίες για την άσκηση των γαλλικών Rafale εναντίον της κυπριακής αεράμυνας

Καταρχάς, έχει την απαραίτητη ακτίνα δράσης να πολεμήσει αν χρειαστεί στην Κύπρο ή πέριξ αυτής. Επίσης, έχει μέσω των Exocet τη δυνατότητα να απαγορεύσει την αβλαβή παραμονή του εχθρικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεκαοκτώ μαχητικά Rafale μπορούν να φέρουν 32 Exocet AM39, με αρκετά καταστροφικά αποτελέσματα.

Αντίστοιχα, 18 Rafale μπορούν να φέρουν 32 SCALP EG, και σε λίγη ώρα μετά άλλους 32, μετά άλλους 32, κι άλλους, κοκ. 2 φρεγάτες θα μπορούν να εκτοξεύσουν 16 συνολικά SCALP Naval, και θα χρειαστούν ίσως μέρες για αναχορηγία που πρέπει να γίνει στη Σαλαμίνα ή στη Σούδα, εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων. Και μέχρι να “ξαναγεμίσουν”, ίσως να έχει τελειώσει και η σύγκρουση.

Εικόνες: Η φινλανδική αεροπορία αξιολογεί το Rafale για ΝΜΑ (εντάξει, ομολογούμε, ζηλεύουμε)

Μην ξεχνάμε πως οι δυο Belh@rra, θα προσέφεραν Α/Α άμυνα περιοχής στο Στόλο, σε περιοχές που δεν μπορούν σήμερα να προσφέρουν τα F-16. Τους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους των 2 φρεγατών, μπορούν να τους φέρουν μόλις 6 ή και λιγότερα μαχητικά. Επίσης, τα Rafale θέλουν ελάχιστη ώρα για Κύπρο ή Καστελόριζο

Αν μάλιστα, στο πακέτο μπορέσουμε να προσθέσουμε και τα ισπανικά KC-130 (όχι δύσκολο, αφού οι σχέσεις Ισπανίας και Γαλλίας είναι στενές λόγω FCAS), τότε μιλάμε πως ο Στόλος στη Μεσόγειο θα έχει να τον προστατεύει, εκτός από τα F-16 της Σούδας, οι MICA και Meteor από τα ελληνικά Rafale. Ας σκεφτούμε λίγο τον συνδυασμό Rafale/Meteor στην Ανατολική Μεσόγειο… Και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Πως το Rafale θα παραμείνει αξιόμαχο για τα επόμενα 50 χρόνια!

Λογικά, η χρηματοδότηση των Belh@rra θα έχει την ίδια πηγή με μια χρηματοδότηση για τα Rafale. Τα κέρδη της Ελλάδας από την αγορά των Rafale θα ήταν μεγάλα, και σημαντικότερο την είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα FCAS. Άλλωστε το ίδιο είχε προταθεί στο Βέλγιο για να μην αγοράσει μαχητικά F-35 και να προτιμήσει τα Rafale.

Το θέμα λοιπόν της σημερινής μας συζήτησης, είναι απλό. Αν είναι να πληρώσουμε 2,5 ή περισσότερα δις για 2 φρεγάτες Belh@rra, μήπως έχει αξία να δούμε την “πολιτική” διέξοδο” της αγοράς μαχητικών Rafale; Αν βέβαια υποθέσουμε πως 36 μαχητικά δεν θα ξεπερνούσαν τα 5 δις ευρώ. Αξίζει μια τέτοια προοπτική;

Subscribe
Notify of
guest
279 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirage
Mirage
4 years ago

NAI NAI NAIIIIIII Kαι δεν εχω διαβασει καν το αρθρο !!!!!!!!!!!!!!

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Mirage

ΟΧΙ

ECG
ECG
4 years ago
Reply to  Digenis

Θα συμφωνησω και μια φορα με τον Διγενη! Αυτο και μονο σημαινει ποσο λαθος ειναι να παρουμε ραφαλ

Τα εξοπλιστικα προγραμμα, απο τη στιγμη και μονο που κοστιζουν τοσα πολλα λεφτα πρεπει να γινονται με σχεδιασμο και προγραμμα και οχι με την λογικη που εχουν πολλοι εδω μεσα του στυλ ” Θα σε χαλαγε δηλαδη και μια μοιρα Ραφαλ η Eurofighter?”

Παροτι σε στιγμη κρισης η ΠΑ θα σηκωσει το μεγαλυτερο βαρος, θα της ηταν πολυ μεγαλυτερη εξυπηρετηση αν το ΠΝ ειχε τα μεσα να προστατευσει καπως τα πλοια του (κατι που προφανως σημερα δεν ισχυει, οριακα 4 απ τις 13 φρεγατες εχουν σχετικα συγχρονη ικανοτητα αεραμυνας σε περιορισμενο ομως αριθμο) και στη καλυτερη των περιπτωσεων, να βοηθησει την ΠΑ στην επιβολη αεροπορικης υπεροχης πανω απ το Αιγαιο.

Φυσικα αυτο ειναι ονειρο θερινης νυχτος… Απο τετοια σεναρια απεχουμε παρα πολυ…

Panagiotis
Panagiotis
4 years ago
Reply to  ECG

Αν όμως το ΠΝ θέλει να κάνει κοπτοραπτική (και καλά κάνει) και η ΠΑ χρειάζεται αντικαταστάτη για τα F-4E AUP έχει νόημα η εξέταση του σεναρίου της αγοράς αεροσκάφους και ίσως των ALS…..Που από όσα γνωρίζω έχουν μεγάλα περιθώρια στην διαμόρφωσή τους.

zap
zap
4 years ago
Reply to  Panagiotis

Αγαπητε μπορεις να μου βρεις την ιστοσελιδα της εταιριας ή του ομιλου που αναπτυσει τις ALS;

SAAB
SAAB
4 years ago
Reply to  zap
ECG
ECG
4 years ago
Reply to  SAAB

Αυτη η ομαδα του facebook δεν ειναι certified και αρα δεν σημαινει οτι ειναι και καποιας τετοιας εταιριας. Αλλωστε τι εταιρια θα ηταν αυτη; Των ναυπηγειων; Των πανεπιστημιου που εκανε τη μελετη;

Οποιοσδηποτε θα μπορουσε να βρισκεται πισω απ αυτην την ομαδα του facebook…

npo
npo
4 years ago
Reply to  ECG

Για να έχεις εξοπλιστικό σχεδιασμό πρέπει να έχεις στρατηγική.
Αν δεν έχεις στρατηγική, δλδ δν ξέρεις τι επιδιώκεις κι άρα δεν ξέρεις ποιά μέσα χρειάζονται, ε, τα αεροσκάφη είναι μια καλή λύση γενικής χρήσης, αν ξαφνικά σου ήρθε να εξοπλιστείς ή πρέπει να εκπληρωθεί το όποιο χρέος προς τους Γάλλους..

zap
zap
4 years ago
Reply to  npo

και αν εχεις στρατηγικη αλλα δεν εχεις λεφτα; τι κανεις ;

Voiceofreason
Voiceofreason
4 years ago
Reply to  zap

Παίζεις τζοκερ και περιμένεις!

ECG
ECG
4 years ago
Reply to  npo

δεν ειναι απαντηση το αν δεν εχεις στρατηγικη τι κανεις… οι ποροι (ιδιαιτερα οταν ειναι περιορισμενοι) πρεπει να αξιοποιουνται αποδοτικα. Αν ειναι να τα πεταμε τα λεφτα ας δωθουν σε αλλους τομεις (πχ εκπαιδευση, υγεια κλπ). Ετσι κι αλλιως με το να πετας λεφτα δεν χτιζεις αμυνα

Και για να μην μεινω σε γενικολογιες, τα ραφαλ ειναι ξεκαθαρα κακη επιλογη για πολλους λογους. Ενας απ τους σημαντικοτερους ειναι οτι θα δωσουμε τουλαχιστον 4 δις σε ενα αεροσκαφος που στην καλυτερη περιπτωση θα ειναι ετοιμο επιχειρησιακα το 26-27 (εστω οτι ξεκινουσαμε την παραγγελια φετος και του χρονου ολοκληρωνοταν με τεχνικες λεπτομερειες). Λογικα το αεροσκαφος θα ηταν σε καποια υποδιαμορφωση F3.

Η εταιρια ομως εχει σαν σχεδια να βγαλει και μια F4 την επομενη δεκαετια και μετα… τελος! Η dassault θα εχει να ασχοληθει με το νεας γενιας μαχητικο.

Αρα θα δωσεις 4 δις (με τα οποια θα καλυπτες ολες τις αναγκες του ναυτικου) για να παρεις 30-40 ραφαλ που λιγα χρονια μετα θα βγει η τελευταια εκδοση. Και σε 20 χρονια; Το 2045 οταν θα σκεφτομαστε για πιθανη αναβαθμιση; Τα ραφαλ οχι μονο δεν θα εχουν δυναοτητα αναβαθμισης (παροτι μολις 20 χρονων) καθως η F4 θα ειναι μαλλον ξεπερασμενη, αλλα πολυ πιθανον τα επομενα χρονια να κλεινει και σιγα σιγα η υποστηριξη απ την Dassault.

Εν κατακλειδι: you played yourself

Lefteris
Lefteris
4 years ago
Reply to  ECG

https://www.ptisidiastima.com/rafale-f4/
Μια ενημέρωση για το πότε θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμη η έκδοση F4.

ECG
ECG
4 years ago
Reply to  Lefteris

ε ειπα κατι διαφορετικο;

” θα δωσουμε τουλαχιστον 4 δις σε ενα αεροσκαφος που στην καλυτερη περιπτωση θα ειναι ετοιμο επιχειρησιακα το 26-27 (εστω οτι ξεκινουσαμε την παραγγελια φετος και του χρονου ολοκληρωνοταν με τεχνικες λεπτομερειες).”

“Αρα θα δωσεις 4 δις (με τα οποια θα καλυπτες ολες τις αναγκες του ναυτικου) για να παρεις 30-40 ραφαλ που λιγα χρονια μετα θα βγει η τελευταια εκδοση”

Voiceofreason
Voiceofreason
4 years ago
Reply to  ECG

Πολύ σωστό το σκεπτικό σου.

sotbak
sotbak
4 years ago

συμφωνούμε, εξάλλου το είχα γράψει εχθές: να πάρουμε κάτι άλλο από τους Γάλλους για να κλείσουμε την πολιτική υποχρέωση…. Το ζήτημα όμως είναι το ΠΝ θα μείνει με τις Σ στο διηνεκές;;;

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago
Reply to  sotbak

Όταν πέρασε το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων την ελληνική υφαλοκρηπίδα,ή το λιμενικό της τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα δεν είδα να στέλνεται αεροσκάφος για να τα διοξει αλλά φρεγάτες,και πειραβλακατους τους….η θάλασσα είναι περισσότερη από ότι είναι η στεριά μας….τέλος με τα υποβρύχια δεν μπορείς να εμπλακεί με εχθρικά πλοία με εθνικό τροπο για να τα διώξει από την θαλασσα σου…μόνο με φρεγάτες και κορβέτες και πειραβλακατους δηλωνεις την παρουσια σου στην θάλασσα…και όχι με αεροπλάνα και υποβρύχια….το πολεμικό ναυτικό αυτήν την στιγμή έχει πλοία γενικών καθηκόντων μπόλικα(μέκο και S)του λείπει εδώ και μισό αιώνα πλοίο αεραμοινας…..έστω και δύο πλοία με 64 ΠΥΡΑΒΛΟΥΣ aster 30 είναι μια χαρά για να προσφέρουν αεραμινα στην ανατολ. Μεσόγειο…και άλλα δύο πλοία όταν θα ξαναβδούμε λεφτά…τώρα για την αντικατάσταση των αλλων φρεγατών S έχει αποφασησει την μυρα τους…θα αντικατασταθούν από την ευρωκορβετα…μετά το 2026 ….αυτές οι αγορές για μια μικρή χώρα αργούν…και από ότι καταλαβενουμε όλοι η αντικατάσταση πλοίων 40 χρόνων με αγορά μεταχειρισμένων 35 χρόνων δεν είναι λύση….για τις αντελαϊντε παραδείγματος χάρη …το κόστος απόκτησης,οπλισμού και ανταλλακτικών ξεπέρασαν την τιμη μιας ολοκαίνουργιας meko a200.. ή μιας καινούριας gowind με ssm…ένα καινούριο πλοίο αντέχει 45 χρόνια….ένα μεταχειρισμένο δεν αντέχει ούτε 15 αιτία….ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΑΓΟΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙΝΟΎΡΙΩΝ ΠΛΟΊΩΝ ΑΕΡΑΜΟΙΝΑΣ ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ 32 ΑΣΤΕΡ 30….κα τέλος αν εξερεσω τους Γάλλους και τους Αμερικανούς είδατε κανέναν άλλο πρόθυμο να μας προσφέρει φρεγάτες με προσπάθεια εύρεσης χρηματοδότησης…..γιατί εγώ δεν είδα…

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago

Υπαρχουν πολλες αλλες λυσεις με πολυ μικροτερο κοστος για πλοια Αεραμυνας. Δεν χρειαζομαστε πανακριβες αοπλες και ανυπερασπιστες Γαλλικες πατατες των 2-3 δις. Προκειται για το ακριβοτερο πλοιο Αντι-Αεροπορικου πολεμου ολοκληρης της Ευρωπης !!!

Με 1 δις οι Δανοι εφτιαξαν 3 πλοια Αντι-Αεροπορικου πολεμου Iver Huitfeld με διπλασιο αριθμο πυραυλων. Με 1.3 δις οι Βρετανοι θα φτιαξουν 5 φρεγατες Type-31 γενικων καθηκοντων. Χρειαζομαστε αριθμους και νεα πλοια, δεν μπορουμε να εχουμε στολο με 2 καινουρια πανακριβα πλοια και τα υπολοιπα να ειναι 40 ετων παλιατζουρες. Με 2-3 δις θα μπορουσαμε να αγορασουμε 6-8 καινουριες φρεγατες με ναυπηγηση στην Ελλαδα.

Digenis
Digenis
4 years ago

Δεν ισχυουν οι τιμες που λες .Δεν εχουν οπλα μεσα ,fos και λοιπα κοστοι … Μη πετατε τιμες χωρις να ξερετε συμβόλαια .

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  Digenis

Κανεις λαθος, οι τιμες ειναι σωστες, 340 εκατομμυρια ΜΕ αισθητηρες ΚΑΙ ΜΕ οπλα.

133 εκ. κανει το σκαρι και 207 εκ. κοστιζουν οι ασθητηρες και τα οπλα συμφωνα με τους Δανους.

“Fully equipped, an Iver Huitfeldt frigate costs the equivalent of $340 million, Rear Adm. Olsen said. Most of that, about $207 million, goes to weapons, sensors, and other electronics, which drive the cost of modern warships worldwide. The hull, engines, and other mechanical systems (HME) only cost about $133 million”

https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

Οριστε και υλικο απο τους Δανους για το προγραμμα των Iver Huitfeld.

https://www.ft.dk/samling/20141/almdel/FOU/bilag/20/1417702.pdf

phormio
phormio
4 years ago

Οι τιμες που λετε ηταν οι σωστες. Το πλοιο θα ταιριαζε γαντι πριν 10 χρονια στις αναγκες της χωρας : μεγαλο πλοιο, εξαιρετικη αντιαεροπορικη σουιτα, προβλεψεις για χωρους για μελλοντικες αναβαθμισεις και κυριως φτηνο στην ναυπηγηση.

Το προβλημα ειναι οτι το ναυπηγειο της maersk εκλεισε απο το 2012. Η maersk χρησιμοποιουσε το επιτυχημενο ηδη υπαρχον supply chain της για να ριξει την τιμη. Τωρα αυτο που πωλειται ειναι το σχεδιο και ο πελατης χρειαζεται να εχει ηδη αξιολογη ναυπηγικη βιομηχανια για να το παραγει ενω ειναι δυσκολο να γινει copy paste το παλιο business model & supply chain.

Καθως εμεις δεν εχουμε ναυπηγεια, και η συρος κανει μονο βαψιματα και συντηρησεις μηχανων, δεν εχει νοημα η συζητηση.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  phormio

Αγοραζουμε το σχεδιο απο τους Δανους η την Βρετανικη εταιρια Babcock, κανουμε μικροαλλαγες στον εξοπλισμο και φτιαχνουμε τα πλοια στην Ελλαδα σε κομματια, οπως εκαναν οι Δανοι. Εαν χρειαστει, ζηταμε στο συμβολαιο βοηθεια απο τους Δανους η τους Αγγλους. Εαν φτιαχτουν τα πλοια σε κομματια δεν υπαρχει ο κινδυνος να παει κατι στραβα, οπως εγινε με την Ελευσινα, ενω θα δουλευουν ολα τα ναυπηγεια.

Εχουμε 3 ναυπηγεια, εκ των οποιων τα 2 υπολειτουργουν και απαξιωνονται οι εγκαταστασεις και εχουμε και ναυτεργατες που δεν δουλευουν. Η λυση ειναι πανευκολη.

Πρεπει να γινει αμεσα εξυγιανση της Ελευσινας με την αμεση κυρηξη της εταιριας σε χρεοκοπια ωστε να ξεμπερδεψουμε με τους μετοχους, η εταιρια αυτοματα θα ανηκει στους πιστωτες (τραπεζες), οι οποιοι μπορουν να ακολουθησουν σχεδιο εξυγιανσης και να την μεταβιβασουν σε καποια αλλη εταιρια π.χ. ΟΝΕΧ ωστε να λειτουργησει το ναυπηγειο.

Επισης πρεπει να βρεθει επιτελους και μια λυση για τον Σκαραμαγκα.

Steve
Steve
4 years ago

Skeptomenos_politis σταμάτησα να διαβάζω στο “κανουμε μικροαλλαγες στον εξοπλισμο και φτιαχνουμε τα πλοια στην Ελλαδα”
Ρε φίλε έχουμε αποδείξει ότι δεν το έχουμε…. τα παραδείγματα πολλά… εδώ λένε την τελευταία ΤΠΚ να την παραδώσουν το 22…
Είμαστε καλοί χρυσοί με καλούς μηχανικούς.. εργατικοί ΑΛΛΑ είμαστε μπλεγμένοι πάντα παντού και χαλάνε οι δουλείες…
κόμματα συμφέροντα συνδικαλιστες απεργίες και πολλα άλλα…

Εδώ δεν μπορούμε να τελειώσουμε με 2 διαγωνισμούς… τορπίλες αντίμετρα και τα nh90… για ψίχουλα δηλαδή… θα εκκαθαρίσουμε ναυπηγεία θα βρούμε επενδυτές/εργάτες/μηχανικούς κτλπ?????
https://newpost.gr/amyna/5eb8e901a219e0fb4429db64/torpiles-vareos-typoy-gia-ta-ypovryhia-214-pos-prohoroyn-ta-ypoloipa-exoplistika-programmata-toy-polemikoy-naytikoy
Όλα έτοιμα ΑΛΛΑ απο σεπτέμβριο… σαν την δίαιτα που ξεκινάμε όλοι “ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ”

Ένας από τους λόγους που θέλω Bel είναι ότι θα τις πάρουμε σίγουρα και σε κοντινό χρόνο από αυτόν που θα λέει το συμβόλαιο…

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  Steve

Δεν χρειαζεται να κανουμε εμεις τις αλλαγες στο σχεδιο, μπορει να τις κανει η εταιρια Babcock που θα κατασκευασει και τα Type-31. Οπως αγορασαμε το σχεδιο για τις super vita ετσι μπορουμε να κανουμε και εδω, δηλαδη να αγορασουμε το ετοιμο σχεδιο.

SAAB
SAAB
4 years ago
Reply to  phormio

Το πρότζεκτ το έχει αναλάβει η NavalTeamDenmark μαζί με ένα ναυπηγείο στην Odense της Δανίας.

http://navalteam.dk/index.php?id=11

zap
zap
4 years ago
Reply to  phormio

Μπορουμε ομως να μαθουμε πολλα απο την προσεγγιση τους, οχι ;

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Ρε εσύ 😎

θέλεις να κάνουμε business με τους συγγενείς των Γλύξμπουργκ :silly: πως τους λέγανε?
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
Πας καλά ? :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:

Δεν διάβασες τι έγραφε ο Διγενής?
:envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:
Μακρυά από Δανούς Έχουνε γλύξμπουργκ ❓ ❓ ❓ ❓
όπως οι Αυστραλοί έχουν αμίαντο :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle:

pa pa pa pa

phormio
phormio
4 years ago
Reply to  CKfurious

Κυριοι, το google ειναι φιλος μας. Τσεκαρετε τη naval team. Η εταρια υπαρχει για να προωθει εμπορικα την πωληση ενος σχεδιου. Αποτελειται απο μια χουφτα αποστρατους και η εδρα της ειναι ενα νεοκλασικο διπατο. Δεν ειναι fincantieri να παρεχει τεχνικη βοηθεια με ναυπηγους, μηχανολογους κλπ.

Τα δε ναυπηγεια της odense δεν υπαρχουν πλεον. Στο χωρο εκει δεν ναυπηγειται ουτε μηχανοτρατα για μπακαλιαρο.

Επιπλεον το χαμηλο κοστος των φρεγατων ηταν εν μερει λογω του οτι τα στελεχη του δανεζικου ναυτικου α ολοκληρωνσα τα συστημα πανω στο σκαρι. Κατεχουν οι δικοι μας να κανουν κατι τετοιο;

Τεχνογνωσια δεν εχουμε στη χωρα ουτε να το φτιαξουμε σε κομματια. Ποσα πολεμικα των 6000 τονων εχουμε ναυπηγησει; Η τεχνογνωσια δεν μεταφερεται μαγικα αν πληρωσει καποιος. πχ ποσους ειδικους σε quality control ναυπηγησης πλοιων σε νατοικα προτυπα εχουμε ;

Ας βαλουμε μυαλο κι ας δουμε πως να φτιαξουμε 2 ρημαδο πυραυλακατους σε χρονο μικροτερο απο μια ναυπηγηση αεροπλανοφορου.

Η πολιτικη ηγεσια Δεν εχει βουληση για βιομηχανικη πολιτικη, στο ναυτικο λειπει η κοινη λογικη που ηθελαν και ναυτικη αεροπορια με f15 και στον ιδιωτικο τομεα λειπει το καταλληλο μανατζμεντ , η γνωση και ικανοτητες. Πλεον, λειπουν και τα κεφαλαια.

Ποσοι απο εδω μεσα εχουμε δουλεψει σε παραγωγικες εταιριες που να παραγουν οτιδηποτε, απο καλωδια εως φαρμακα ; Γιατι μερικες φορες νομιζω οτι η πραγματικη οικονομια ειναι κατι ξενο

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  phormio

Yπαρχει η Βρετανικη Babcock που αγορασε το σχεδιο για τις Iver Huitfeldt, εκαναν αλλαγες ωστε να το προσαρμοσουν στα Βρετανικα προτυπα και απαιτησεις, και θα το κατασκευασουν ως φρεγατες Type-31. Φτιαχνουν απο πυρηνικα υποβρυχια μεχρι και τα νεα αεροπλανοφορα των Βρετανων.

https://www.babcockinternational.com/

Η εταιρια εχει αναφερει δημοσια πως θελουν να κανουν διεθνεις συνεργασιες και εξαγωγες για το πλοιο. Τους ζηταμε να κανουν μερικες αλλαγες στο σχεδιο, το αγοραζουμε και το κατασκευαζουμε εδω με τη βοηθεια τους. Το ιδιο εγινε και με τις super vita.

Δες το παρακατω βιντεο της συνεντευξης για να δεις πως σκεφτονται και πως λειτουργουν οι σοβαρες χωρες.

https://www.youtube.com/watch?v=f7UB0YuTNQA

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago
Reply to  Digenis

Οταν σου δινουν 50000 link με τιμες απο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αγορες μας λες οτι δεν ισχυουν οι τιμες. Οταν σου δινουν τιμες απο τους υπολογισμους των ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ μας λες οτι δεν ισχυουν. Οταν βγαζεις νουμερα μονος σου μονο τοτε ισχυουν με τις ”turbo belharra που θα συναγωνιζονται τα ΑΒ”. Τι να πω ρε Digenis ετσι συζητηση δεν γινεται

sotbak
sotbak
4 years ago

σ’ απάντησε ο Skeptomenos_politis

npo
npo
4 years ago

Αν τα πλοία τα θέλουμε για να κάνουν τα συγκρουόμενα με τα Τούρκικα τρυπάνια ας στείλουμε καμιά μαούνα για να τα διώξει τα τρυπάνια. Δεν είναι λογικό να στείλεις πλοίο του ενός δις.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  npo

Τις S να τις στείλουμε;

zap
zap
4 years ago
Reply to  sotbak

Φιλε μου οι S θα δουνε και του ολυμπιακους του 2052 και να μου το θυμηθεις.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  zap

το μόνο σίγουρο…

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  sotbak

Οχι στο διηνεκες.Για καμια δεκαετια ακομη το πολυ….. 😉

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  GK21

πάλι καλά!!!

x-m
x-m
4 years ago

Είναι προφανές ότι το τι θα γράψετε ή δεν θα γράψετε είναι θέμα δικό σας και δεν έχετε να δώσετε λόγο σε κανέναν.
Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω αν προτίθεστε να πάρετε θέση στο θέμα της αναβολής της άσκησης του Π.Ν..
Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ως είδηση δεν έχει καν αναφερθεί. 😕 Αναρωτιέμαι γιατί….

randomname
randomname
4 years ago

για τα AB η πληροφορία απο ποιούς ήταν εξακριβωμένη;

Gunner
Gunner
4 years ago

Παρακαλώ μην δίνετε τροφή σε διάφορους και δεν μιλώ σε καμιά περίπτωση για τα παιδιά που σχολιάζουν. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι.

randomname
randomname
4 years ago

Το ότι ρώτησα για το πως εξακριβώθηκε η είδηση για τα AB το κόψατε όντως; Σε τόσο δύσκολη θέση σας έφερε;

Tasos
Tasos
4 years ago
Reply to  randomname

Αγαπητέ φίλε, χωρίς να θέλω να κάνω το συνήγορο κανενός, είμαι σίγουρος ότι η ΠΤΗΣΗ δεν συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο…..

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  randomname

Άστρο φίλε δεν έχουν απαντήσει ούτε σε δικά μου σχόλια… ούτε σε άλλων παιδιών…

x-m
x-m
4 years ago

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και περιμένω με ενδιαφέρον τη γνώμη σας.

Παρόλα αυτά επιτρέψτε μου να πω ότι όταν η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, οι επιχειρήσεις ξανανοίγουν και το Ναυτικό δεν έχει κρούσματα ιού, δεν αναβάλλεις ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ την άσκηση.

Ποιό είναι το μήνυμα που στέλνει το ΥΠΕΘΑ και οι Ε.Δ. της χώρας ; Μας το ζήτησαν, το κάναμε !!!
Ισχυρό μήνυμα αποτροπής αν μη τι άλλο !!!

Υπό αυτές τις συνθήκες , όταν μας παίζουν σαν κομπολόι και τρείς μοίρες Rafale μας είναι παντελώς άχρηστες.

Αυτό που μένει είναι στο τέλος είναι οι φαιδρές δηλώσεις των “αρμοδίων”.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει , και ούτε πρόκειται. Η χώρα δυστυχώς βρίσκεται στο έλεος του Θεού. 😥 😥

Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε να εκφράσω την άποψη μου.

Καλή συνέχεια.

montif74
montif74
4 years ago
Reply to  x-m

Αναστέλονται οι ασκήσεις και ανοίγουν τα σχολεία: χώρα τσίρκο!

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  montif74

Δεν έχει σχέση με την υγειονομική κρίση, αλλά με μέγιστη ετοιμότητα για απτή τουρκική απειλή. Η, κατ’ άλλη ανάγνωση, αμοιβαία ματαίωση ασκήσεων ως Μ.Ο.Ε.

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Καμια σχεση με Μ.Ο.Ε. και καμια αμοιβαια ματαιωση.Απλως οι Τουρκοι νοσουν και εμεις συμπασχουμε…….

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  x-m

Οι Τουρκοι ματαιωσαν την ασκηση “Μavi Vatan”,λογο κορονοιου,και ζητησαν απο την Ελλαδα να κανει το ιδιο με την ασκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ”.Δηλαδη μας ζητανε να ακολουθησουμε το προγραμμα τους!!!!!!!!!!!!!!Μιλαμε η κατασταση εχει ξεφυγει εντελως……….

Gunner
Gunner
4 years ago

Υπάρχουν και τα υποβρύχια Scorpine, ελικόπτερα AS-565, H160M, επάκτιες συστοιχίες ΜΜ40, ακόμη και ΑΚ πυροβόλα Caezar διάφορα ραντάρ και λοιπός εξοπλισμός.

Είναι πασίγνωστο ότι στα μαχητικά αλλά και στα σκάφη επιφάνειας, είναι πανάκριβοι μέχρι αηδίας με υποδεέστερα του ανταγωνισμού προϊόντα.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Τι αιρετικό; Όλοι αυτο φωνάζουν………..
Ας γινει η αρχή με μια μοίρα 18 ραφαλ και τιμή περί τα 3δις…….
Να σημειώσω οτι το f-35 ειναι άσχετο με την προμήθεια ραφαλ και πρεπει να δρομολογηθεί…..
Για το ναυτικο ταχέα πλοία επιφάνειας σαν τα Sa’ar και κορβέτες ή opv για μεγάλα πλοία……ΑΛΛΑ κανένας συμβιβασμός στα υποβρύχια…….

randomname
randomname
4 years ago

Αιρετικό ή αυτονόητο;

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Καθόλου αιρετικό, ορθόδοξο !

Mitsos_Mantzos
Mitsos_Mantzos
4 years ago

Και Βέβαια θα ήταν καλύτερη η αγορά των μαχητικών έναντι των πλοίων αλλά και πάλι αυτοί οι Γάλλοι τι πανάκριβοι που είναι, μήπως να κοιτούσαμε προς Κίνα μεριά για πλοια νομίζω ότι έχουν φοβερά πλοία και φθηνα σχετικά, και έτσι να τσούξει λίγο Αμερικανούς και Γάλλους.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Mitsos_Mantzos

δεν θα μας αφήσουν οι φίλοι μας. Ας μην παραγνωρίζουμε τις γεωπολιτικές εξαρτήσεις της χώρας.

Voiceofreason
Voiceofreason
4 years ago
Reply to  Mitsos_Mantzos

Από που ξέρουμε ότι τα κινέζικα πλοία και αεροπλάνα είναι φοβερά; Από αυτά που μας λένε οι κινέζοι; Η αμεροληψία τους είναι μοναδική. Θα έφτιαχναν και πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα αλλά το σταμάτησαν το πρόγραμμα γιατί θεωρούν ότι δεν τους χρειάζονται, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούν να φτιάξουν τέτοιου είδους αντιδραστήρα.

alexmark
alexmark
4 years ago
Reply to  Voiceofreason

Μα από τα Huawei! Aκόμα υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν πως πας άνετα και ψωνίζεις αεροπλάνα από τους Κινέζους ενώ είσαι στο ΝΑΤΟ. Τις κατραπακιές που θα πέσουν από τον Τραμπ, θα τις νοιώσουν μετά!

Dimitris_jp
Dimitris_jp
4 years ago

ΑΝΖΑC from down under!!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Dimitris_jp

Το χούμε ξανά συζητήσει
Τα πλοία θα αρχίσουν να αποσύρονται από το 29-30 μέχρι το 40+
too late και για μας αλλα και για αυτά!
https://www.anao.gov.au/work/performance-audit/anzac-class-frigates-sustainment

Dimitris_jp
Dimitris_jp
4 years ago
Reply to  CKfurious

30? Ωχ εγω διαβαζα για το 24. Αν ειναι ετσι βραστα.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Dimitris_jp

Ναι έτσι ήταν ο αρχικός σχεδιασμός τους
Ρίξανε πολλά λεφτά σε αυτά και πήγε πιο πίσω τα Hobbard

Αλλα τα αυστραλέζικα πλοία έχουν πρόβλημα με Αμίαντο δεν τα διάβασες?
Τη γλυτώσαμε και από αυτά!!!!
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Dimitris_jp
Dimitris_jp
4 years ago
Reply to  CKfurious

Εγω παντως δεν βλεπω να παιρνουμε τιποτα τελικα. Αν δεν φιατεθουν και τα ΤΙΚΟ πραγματικα δεν βλεπω να βρισκουμε τα Δις που διαβαζω απο δω και απο κει.

Οποτε αδικα τσακωνεστε ολοι εσεις εδω και αδικα πανε ολες οι λιστες με οπλα που αραδιαζετε 😀 😀

Ελιπζω να μην παρεξηγησει κανενας φιλος, προσπαθω να διασκεδασω λιγ οτην κατασταση. 🙂

Animades
Animades
4 years ago

έχουμε ως Έλληνες στις Θάλασσες και τα πελάγη μας χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά ,
τα ” Ξύλινα τείχη ” μας εδώ και αιώνες , ήταν ο στυλοβάτης της Εθνικής μας υπόστασης .
Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σήμερα , ειδικά μετά από μία υπερδεκαετή εγκατάλειψη, του Π.Ν. …
Καταλαβαίνω ότι για να μπορέσει το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό να επιβιώσει και να εκτελέσει το καθήκον του , στο σύγχρονο αεροναυτικό πόλεμο χρειάζεται την ” βοήθεια ” της πολεμικής Αεροπορίας , η οποία καλείτε να επιβληθεί και να επικρατήσει των αντιπάλων της .
όμως το Π.Ν. χρειάζεται άμεσα ενίσχυση με νέα πλοία στο δυναμικό του , αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει .είτε αυτό σημαίνει Γαλλικά σκαριά είτε όχι…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Animades

ακριβώς, μιλάμε για 14 νέα κύρια σκάφη επιφανείας αν θέλουμε να έχουμε υπόσταση σε Ιόνιο, Λιβυκό, Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο….αλλιώς…..

alexmark
alexmark
4 years ago
Reply to  sotbak

Τώρα με την κρίση, την κατακόρυφη αύξηση των ελειμμάτων της ανεργίας, αλλά και την πτώση ΑΕΠ και την αύξηση του χρέους, τα 14 σκάφη θα ανήκουν στον χώρο του πλαστικομοντελισμού!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  alexmark

χαχαχαχαχαχ!!!!! πολύ καλό!!!!!

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago
Reply to  Animades

Αυτό με τα ξύλινα τείχη πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να το λέμε σαν δόγμα.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι και θα είναι ο αδιαμφισβήτητος παράγοντας κυριαρχίας σε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση.

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι πολύ ακριβό χόμπι για αυτά που προσφέρει και ευτυχώς τουλάχιστον που με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να έχουμε κάποιες αξιόλογες δυνατότητες κρούσης με μικρότερα πλοία όπως Κορβέτες και ΤΠΚ απ’ότι παλαιότερα με Φρεγάτες και Αντιτορπιλικά.

Voiceofreason
Voiceofreason
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Όλα χρειάζονται φίλε μου. Για να ανακαταλάβεις ένα νησί την καλύτερη αεροπορία και το καλύτερο ναυτικό να έχεις εάν δεν πατήσει μπότα στο έδαφος ανακατάληψη δεν κάνεις

Shadowfax
Shadowfax
4 years ago
Reply to  Voiceofreason

Αν κυριαρχήσει η αεροπορία στέλνεις και πλοίο γραμμής…

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Αγαπητέ φίλε, σέβομαι το γεγονός ότι συζητούμε σε ιστότοπο που ασχολείται με αεροπορικά θέματα όπως σέβομαι και την γνώμη σας.

Όσο σημαντικός όμως και να είναι ο ρόλος της αεροπορίας, η ισχύς παγκοσμίως θα βρίσκεται στον έλεγχο των θαλασσίων οδών. Από εκεί γίνεται το εμπόριο, από εκεί έρχεται η ενέργεια, εκεί ορίζονται οι ΑΟΖ και ο πλούτος που αποφέρουν.

Με το ναυτικό, εκτός του ότι διασφαλίζεις τον ανεφοδιασμό σου, μπορείς να επιτύχεις διασπορά δυνάμεων και προβολή ισχύος για ασύγκριτα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Σκεφθείτε μόνο, για πόσο χρόνο μπορείτε να έχετε στον αέρα τα αεροσκάφη σας. Σκεφθείτε αν μπορούν να επιχειρούν όλα ταυτόχρονα. Σκεφθείτε τις ακτίνες δράσης τους και τις ανάγκες συντήρησης. Σκεφθείτε αν τα αεροδρόμια στα οποία μπορείτε να τα διασπείρετε είναι περισσότερα από τα φυσικά ή τεχνητά λιμάνια στην Ελλάδα.

Είναι ευκολότερο να καταστραφεί η αεροπορία μιας χώρας στο έδαφος (ή να καταστεί μη επιχειρησιακή λόγω ελλείψεων ή καταστροφής των εγκσταστάσεων στο έδαφος) ή το ναυτικό της?

Νομίζω και μόνο το ποιές ήταν ανέκαθεν οι δυνάμεις που κυριαρχούσαν στη γη αλλά και ποιές είναι οι επιλογές των δυνάμεων που φιλοδοξούν να κυριαρχήσουν, δίνουν την απάντηση.

Επομένως για εμένα, είναι άστοχη οποιαδήποτε συζήτηση επάνω στο θέμα (που επί της ουσίας δεν τέθηκε και ποτέ επισήμως) και λυπάμαι που πολλαπλασιάζονται τα θέματα που κινούνται στην γραμμή του “τι θα γινόταν αν”. Είναι κατ’ αναλογία του ” αν ήμουν πλούσιος” ή “πρωθυπουργός για μια ημέρα”. Εξαιρετικά για κουβέντα και ονειροβασίες αλλά ελάχιστα ρεαλιστικά και απολύτως ενδεικτικά μιας παραίτησης. Ελπίζω και εύχομαι να συζητήσουμε σύντομα επί της πραγματικότητας.

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago
Reply to  filon26

Ζούμε στην εποχή των UAV και των Ιπτάμενων Ραντάρ, όχι των Θωρηκτών.

Ικανοποιητικό έλεγχο των θαλασσίων οδών έχουμε στο Αιγαίο με τα μέσα που έχουμε τώρα στην κατοχή μας.
Για την Ανατολική Μεσόγειο κάναμε ήδη κινήσεις με τα P-3B HN και UAV HERON Block 1.

Αποδεδειγμένα η τωρινή σχεδίαση του Π.Ν με 9 παρωχημένες S + 4 ας πούμε “σύγχρονες” MEKO Φρεγάτες πάσχει σε πολλούς τομείς όπου με ασύγκριτα μικρότερο κόστος μπορείς να έχεις πολλαπλάσια δυνατότητα κρούσης.

Ο όρος λέγεται διασυνδεσιμότητα. Χρήση Link 16 και 22 και διασύνδεση των μονάδων του Στόλου με επίγεια και εναέρια μέσα.
Τι να την κάνεις την Φρεγάτα των 4500tn όταν μπορείς να διαβιβάσεις δεδομένα στόχευσης απο ασφαλή απόσταση σε μια ΤΠΚ των 700tn ή μια κορβέτα του μισού εκτοπίσματος ή ένα σχηματισμό μαχητικών με αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Για επίδειξη σημαίας υπάρχει το Λιμενικό που σωστά εξοπλισμένο μπορεί να κάνει ότι καλείτε (κακώς) να κάνει το Π.Ν σήμερα.
Τυχόν πλήγμα αυτού κλιμακώνουμε επιτόπου χρονικά με το Π.Ν.

Μας καλώ να κάνουμε αυτό που λέγεται Min-maxing.
Μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων κρούσης στους ένοπλους σχηματισμούς μας και ελαχιστοποίηση της παρουσίας τους και επικίνδυνης έκθεσης τους σε καθήκοντα επιτήρησης και επίδειξης σημαίας.

Τα υπόλοιπα θέματα που θέσατε όπως καταστροφή αεροπορίας στο έδαφος είναι άνευ ουσίας για την τεχνολογική εποχή που ζούμε και τα μέσα επιτήρησης που διαθέτουμε.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Σωστότατος!

Το Ναυτικό έχει μείνει Ακόμα στο LINK 11
Στα P-3 δεν βάζουν LIN 16
Είναι της αεροπορίας βλέπεις!!!

https://www.liberal.gr/apopsi/xanachtizontas-ta-isonxulina-teichisin/251422

filon26
filon26
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Αυτό που λέτε αγαπητοί JohnnyB και Ilias_Skaltsiotis
(και εκεί έγκειται η διαφωνία μου), αντανακλά μια προσέγγιση προηγούμενων δεκαετιών, με ένα θέατρο αεροναυτικών επιχειρήσεων κλειστό (Αιγαίο) και μια σύγκρουση λίγων ημερών.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως η επόμενη πραγματική αναμέτρηση θα δοθεί για την επιβίωση του Ελληνισμού, ενδεχομένως στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης. Αυτό σημαίνει ένα ευρύτατο θέατρο επιχειρήσεων, τουλάχιστον από το Ιόνιο μέχρι την Κύπρο.

Σύγκρουση λίγων ημερών δεν προσφέρει πλέον κάτι ακόμη και αν κερδιθεί, διότι θεωρώ αδύνατο να υπάρξει θετική έκβαση για την Ελλάδα σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ακόμη και από την θέση του νικητή. Γι’ αυτό φρόντισε η Τουρκία, ανοίγοντας το εύρος των διεκδικήσεών της, ώστε σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ακόμη και από μειονεκτική θέση, να μπορεί να αποσπάσει κάτι. Από την άλλη η πάγια Ελληνική θέση του “δεν διεκδικούμε τίποτε” δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ζητούμενο δεν είναι η εικόνα, αλλά το επόμενο στάδιο. Σας ξαναλέω πως καμία αεροπορία δεν μπορεί να έχει διασπορά σε θέατρο επιχειρήσεων επί μακρό χρονικό διάστημα και σε αποστάσεις άνω των χιλίων χιλιομέτρων από τις βάσεις της. Οι δε βάσεις της, παραμένουν στόχος όπως γνωρίζουν και οι επιτελείς που σχεδιάζουν την προστασία τους (της Σκύρου π.χ.) και τα όποια αεροδρόμια διασποράς δεν μπορούν επί μακρόν να παρέχουν το σύνολο της υποστήριξης που χρειάζεται ένα αεροσκάφος.

Να σας θυμίσω επίσης τη συνέβη στην Αιγυπτιακή αεροπορία με την επιχείρηση Focus, αλλά και την σημασία που έχει στο στρατηγικό σχεδιασμό, η ύπαρξη φίλιων αεροδρομίων εκτός Ελλάδος σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το λιμενικό θα μπορούσε φυσικά να εκτελέσει την αποστολή που λέτε αλλά αυτό δεν απαντά στο τι θα γίνει όταν ο αντίπαλος προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Το σκάφος του λιμενικού θα θυσιαστεί και τα (λίγα) Orion/Heron θα προσπαθούν να δώσουν τακτική εικόνα…και μετά? Μετά ασφαλώς και όπως λέτε θα χρειαστεί το ΠΝ, που είναι και το ζητούμενο στο θέμα που αναλύουμε.

Αν η αεροπορία μπορούσε να παίξει το ρόλο αυτό, η συνοδεία των πλοίων σε καίριες θαλάσσιες οδούς, θα γινόταν από αέρος. Επειδή όμως δεν μπορείς (και δεν φτάνει μόνο) να εντοπίζεις, χρειάζεται το ναυτικό.

Μπορεί να μην είμαστε στην εποχή των θωρηκτών (τα οποία όμως σταδιακά θα επιστρέψουν, τουλάχιστον ως ισχύς πυρός) αλλά όλες οι δυνάμεις που κυριαρχούν στον πλανήτη, ελέγχουν τις θαλάσσιες οδούς με το ναυτικό τους. Ηλεκτρονικά μάτια υπάρχουν πολλά και κλείνουν όσο εύκολα ανοίγουν. Το χαλύβδινο χέρι του ναυτικού όμως είναι η προυπόθεση για παγκόσμια κυριαρχία. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύουν οι Αμερικανοί (με ιπτάμενα ραντάρ, ιπτάμενα τάνκερς δορυφόρους, διαστημικούς σταθμούς) και οι Κινέζοι, αλλά και όλες οι περιφερειακές δυνάμεις που στέλνουν παντού πρώτα τον στόλο.

Επομένως δεν τίθεται θέμα συναισθηματισμού ως προς τα ξύλινα τείχη, είναι απλά η ψυχρή πραγματικότητα που επιβάλλει η μορφολογία της Ελλάδας, του επιχειρησιακού της χώρου, του πλανήτη και οι τεχνολογικοί περιορισμοί της εποχής μας.

randomname
randomname
4 years ago
Reply to  Animades

Πετάνε και τα αεροπλάνα πάνω απο τα νησιά μην ανησυχείτε. Οι ρομαντισμοί του τύπου “εχουμε πλόια εδώ και χιλιάδες χρόνια οπότε θα πρέπει να συννεχίσουμε να έχουμε επ’αορίστων ακόμα και αν είναι πανάκριβα, εύκολα στο στόχο και λιγότερο αποτελεσματικά” δεν στέκουν.
Άντε λίγο να ξυπνάμε…
Οι ειδικοί θα πρέπει να αποφασίσουν. Είναι τα πλοία επιφανείας του 1+ δις η κατάλληλη στρατηγική για την άμυνα στο αιγαίο και νοτίος της κρήτης;
Αν δεν είναι, καλό θα είναι να τα ξεχάσουμε και να πάμε μόνο προς ότι πραγματικά λειτουργεί στο αιγαίο. Πύραυλοι στα νησιά; Μικρά σκάφη; Μόνο υποβρύχια;
Αλλά πως να γίνει αυτό όταν οι “ειδικοί” θέλουν να μην χαθεί ούτε μία θέση στο ναυτικό, έχουν τα ίδια μυαλά περί “παραδόσεων” και μιμούνται ότι κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις (ηπα, γαλλία κτλπ) που όντως χρειάζονται πλοία γιατί έχουν έδαφος παντού. Σε αντίθεση με εμάς.
Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε αν θέλουμε όντως να είμαστε αστακοί με δύναμη αποτροπής ή αν θα συννεχίσουμε να τα κάνουμε όλα για “τα μάτια του κόσμου”.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago
Reply to  Animades

Και γιατί πλέον τα ξύλινα τείχη δεν είναι η ΠΑ??
Μήπως σήμερα τα πλοία είναι τα κυριολεκτικά ξύλινα τείχη που έφτιαξαν στην Αθήνα και περίμεναν τους Πέρσες!!

Gelin
Gelin
4 years ago

Ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά δεν μας λέει τι θα συμβεί στο ΠΝ την επόμενη 10ετία. Εαν υπάρξει κάποια εισροή μεταχειρισμένων πλοίων απο την άλλη άκρη του Ατλαντικού, η αγορά Rafale θα ήταν αυτονόητη. Τωρα δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό και εαν προχωρούσε κάτι τέτοιο θα μιλούσαμε για ένα ΠΝ ικανό μόνο για επίδειξη σημαίας, άντε και βολή 1-2 exocet πριν μεγάλο τμήμα του βυθιστεί απο τις εχθρικές TASMO.

Μην λέμε υπερβολές ότι τα μαχητικά μπορούν να είναι παντού και να προστατεύουν τα πάντα ταυτόχρονα. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ΤΗΚ, να υποστηρίξουν τον ΕΣ, να προστατέψουν τα νησιά, την Κύπρο ΚΑΙ τα πλοία του ΠΝ που αυτή την στιγμή δεν έχουν ΑΑW δυνατότητες άξιες αναφοράς.

gdmast
gdmast
4 years ago
Reply to  Gelin

Αντί να λέμε πάρε 5 Bel που χρειαζόμαστε να έρθει 1 δις το πλοίο με τα π/μ του και εάν πάρεις και τίποτα Gowind να έρθει ακόμα πιο φτηνά (κοινά συστήματα), λέμε με λίγα λόγια, κράτος με γύρω γύρω θάλασσα, να καταργήσουμε το ναυτικό! Ξέρω γω?

Silverakos
Silverakos
4 years ago

Η Χώρα χρειάζεται πλοία για προβολή σημαίας εκεί που θα αμφισβητήσουν οι Τούρκοι. Συνεπώς τα κονδύλια που έχουμε πρέπει να κατευθυνθούν εκεί. Δεν είναι δυνατόν χώρα με τεράστια ακτογραμμή και εκατοντάδες νησιά να μην έχει πλοία.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  Silverakos

Σωστά τα λες αλλα προβολή σημαίας μπορει να σου κανει και μια τράτα (δες τον πολεμοΤου μπακαλιάρου μεταξύ Ισλανδίας και Αγγλίας) τα πλοία των 1.5δις με aaw (λέμε τώρα) τι τα χρειάζεσαι;

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

με τους Τούρκους γείτονες μόνο για προβολή σημαίας δεν είμαστε…..το ΠΝ θέλει πλοία μάχιμα γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να πολεμήσει….

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago
Reply to  sotbak

Ναι ας βουλιάξουν την Θαλασσότρατα του Π.Ν και ας τους βυθίσουν μετά οι 2 μοίρες Rafale + Saar 7 + Type 214 + MEKO 200.
Η επόμενη μέρα είναι το θέμα τι θα γράψει.
Οι Τούρκοι μια ζωή θρασύδειλοι ήταν και θα είναι.
Δεν χρειάζεται να παίξουμε το παιχνίδι τους αλλα όταν έρθει η ώρα να τους χτυπήσουμε εκεί που θα πονέσει περισσότερο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες απο μέρους μας.

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Silverakos

Η Πατρίδα , αν δεν υπάρχουν εκεί και τουρκικά πλοία, ντρέπεται να βγει στο Αιγαίο. Δεν έχουμε ανάγκη απο πλοία.
Επίσης ,έχει αρχίσει να αμφισβητείται σοβαρά η ανάγκη αεροπορίας. Έχει αποδειχθεί ότι οι κάτοικοι του Αν. Αιγαίου δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα όταν απο πάνω τους πετούν τουρκικά αεροσκάφη.
Αναμένεται στο προσεχές διάστημα να μας δείξουν με την αφασία τους αν χρειαζόμαστε στρατό. Βάζω στοίχημα για το αποτέλεσμα.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago

Αν ειναι να πάει 2.5 δις οι δυο μπελχάρα τότε ναι θα έπρεπε να πάρουμε ραφαλ. Αλλά τα ραφάλ πανε κατ’ελάχιστο 5 δις, τα 2.5 που δεν έχουμε να πληρώσουμε απέχουν πολύ απο τα 5 δις που επίσης δεν έχουμε να πληρώσουμε! Και μενει πάντα το ερώτημα: Με τις φρεγάτες τι θα γινει? γιατί αν είναι ετσι στα 5 δις που δεν έχουμε να πληρώσουμε θα πρέπει να προστεθεί και ενα χ κόστος φρεγατών που επισης δεν θα εχουμε να πληρώσουμε! Βλέπετε δεν είναι ή ραφάλ ή φρεγάτες (άσχετο ποιες φρεγάτες) γιατι αλλιώς η ΠΑ θα πρέπει να φροντίσει να μπορεί να βρίσκεται σε ολη την Ελληνική επικράτεια οχι μονο για τις αποστολές που ηδη εχει να εκτελεί αλλά για να προστατεύει τις S και τις MEKO οπουδήποτε μιας και δεν εχουν πλέον ΑΑ προστασια στην ουσία!
Θα ήθελα λίγες παραπάνω πληροφορίες για το οτι μας εχουν προτείνει και πρόσφατα αντικατασταση των μιραζ με ραφάλ.
Οπως και να εχει αν στο τέλος δεν παρουμε τιποτα γαλλικό δεν νομιζετε οτι δεν θα μας ξανασταθουν οταν θα χρειαστεί? Γαλλικό εννοώντας ή ραφάλ ή μπελχάρα συγκεκριμένα μόνο μιας και σε αυτα τα 2 καίγονται να κάνουν εξαγωγές. Δεν τους νοιαζει τοσο αν τους δώσουμε το πρόγραμμα εθνικού τυφεκίου ή τίποτα ρανταρ εδάφους κτλπ… αυτα τα πουλάνε και χωρις εμας!
Προσωπικά θεωρω με την ασχετοσύνη που εχω πως τα ραφάλ ειναι ενα πολύ ικανό αεροσκάφος. Τοσο ικανό που παραειναι καλό απεναντι στο τι εχει να παραταξει η τουρκία για τα επομενα 10 χρόνια. Για σταθειτε, σχεδον 10 χρόνια δεν χρειαζόμαστε για να τα αποφασίσουμε (εννοώ για τα διαδικαστικά, απο τη στιγμή που θα αποφασιστεί η αγορά τους), να τα παραγγειλουμε να τα θέσουμε επιχειρησιακά και να εχουμε αναπτύξει και τακτικές μαχης ραμμένες πανω σε αυτα?

chikichiki
chikichiki
4 years ago

ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΥΒΟ: Εκείνα τα ******** KC-130 της Ισπανίας…

Krateros
Krateros
4 years ago

Ναι.
Από ότι φαίνεται υπάρχει ένα “διπλωματικό γραμμάτιο” που πρέπει να αποπληρωθεί προς την Γαλλία για την στήριξη της σε κάποια ζητήματα. Η Γαλλία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει τα τυπικά προσόντα στο να αποτελέσει προμηθευτής στρατιωτικού υλικού των ΕΕΔ, χωρίς την βεβαιότητα να υπάρξει εσωτερικό “σαμποτάζ” στο υλικό αυτό από στελέχη των ΕΕΔ, διατηρώντας το αναξιοποίητο κατόπιν εξωτερικών πιέσεων.
Στο αεροπορικό όπλο είναι κρίσιμο το να υπάρχει δεύτερη πηγή όπλων και να μην εξαρτάσαι από τις διπλωματικές αποφάσεις μόνο ενός κράτους (βλ.πρόσβαση στους πηγαίους κώδικες των όπλων κι έλεγχος τους από τρίτες χώρες). Αν τα 2 αυτά κράτη-προμηθευτες είναι τυπικά συμμαχοι, αλλά ταυτόχρονα έχουν σε πολλα σημεία διαφορετική εξωτερική πολιτική και το σθένος να διαχωρίσουν τις θέσεις τους τόσο το καλυτερο. Θεωρώ ότι η Γαλλία εκπληρώνει τα ανωτέρω.
Επίσης στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικα όπλα στο μέλλον, το rafale μπορεί να είναι η απάντηση ως δυνητικος φορέας των πυρηνικών πυραύλων Asmp, που ΙΣΩΣ μπορούν να παραχωρηθουν από την Γαλλική κυβέρνηση κατόπιν μυστικής συμφωνίας.
Συμφωνώ με την αιρετική πρόταση.

skylos
skylos
4 years ago

Ανεξάρτητα με τα ραφαλ ή με τις μπλεχάρες, το ΠΝ πρέπει να αποκτήσει πλοία, είτε αυτά θα είναι νέες κορβέτες των 2000 τόννων , είτε μεταχειρισμένες φρεγάτες από κάπου αν καταφέρει να βρει και να πάρει,έστω μόνο, με δυνατότητες ASuW και ASW.Πρέπει να καταλάβουμε οτι όπου θα στέλνει η Τουρκία πλοία πρέπει να στέλνουμε και εμείς,και όταν λέμε πλοία δεν εννοούμε πυραυλακατους ή κανονιοφόρους.Ειδάλλως παραδίδουμε αμαχητί το μοναδικό πράγμα που μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Βαλκάνια….τη θάλασσα..
και μάλλον.. δεν έχουμε λεφτά και για πλοία και για αεροσκάφη..η ΠΑ επέλεξε τον εκσυχρονισμό των f16 και τώρα προτεραιότητα έχει το ΠΝ με ότι μπορεί να εξασφαλίσει μετά τα 500 μύρια στα P3…
το αστείο είναι οτι αν δεν έδινε τα 500 εκείνα θα μπορούσε να κοιτάζει τώρα με μεγαλύτερη άνεση τουλάχιστον κορβέτες..

Ccd
Ccd
4 years ago

Αν και αρχικά ήμουν υπέρ των Belharra, κυρίως λόγω του seafire που καμιά σχέση δεν έχει με το μετριοτατο Heracles των Fremm, πλέον η ιστορία μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Η ατυχής απόφαση του 2008εξακολουθει να μας κυνηγά. Ναι μεν η Γαλλία που μας στήριξε και μας στηρίζει πρέπει να έχει μερίδιο στα εξοπλιστικά αλλά κάπου παραπαει. Ίσως είναι αυτονόητη η σκέψη για Rafale, όμως ελπίζοντας ότι δεν θα έχουμε τα ίδια και εκεί…

Scalp_eg
Scalp_eg
4 years ago

Οι μπελάρες είναι τελειωμένη δουλειά. Ο χρόνος τρέχει υπέρ μας καθώς δεν δίνουμε νέα παραγγελία αλλά πέρνουμε απο την υπάρχουσα των γάλλων το 2ο και το 4ο πλοίο με την δικιά μας διαμόρφωση.
Δεν υπάρχει περίπτωση για ραφάλ καθώς με τους S-400 οι τούρκοι κλείδωσαν και την ενδοχώρα τους και τα παράλια τους. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς με μια αναβάθμιση
στους πάτριοτ και την προσθήκη των αστηρ30 των μπελαρά.
Μόνο το F-35 Θα έχει ελπίδα (αν εχεί?) να διασπάσει τις αεράμυνες, και σωστά το έχουμε βάλει στο πρόγραμμα να το αποκτήσουμε την επομενη 10ετία που θα έχει αποβάλει και λογικά τις πολλές αρχικές αδυναμίες του.
Υποθέτω ότι έχουμε δώσει την υπόσχεση μας στη λόκχιντ (μας έχουν αναφέρει ήδη σαν δυνητικούς πελάτες) γι αυτό και πήραμε και πολύ καλή τιμή στην αναβάθμιση των βαιπερ
(σε σχέση με ταιβανούς και μαροκινούς).
Καθώς έχουμε δώσει 5-6 δις τουλάχιστον τα τελευταια 10-20 χρόνια για την αγορα των
40+60+30 F-16 μας και 1,5 δις για την αναβάθμιση των βαιπερ και 650 εκ/ρια? για τα P-3 και
τα Romeo, και θα δώσουμε και 3-4δις? για καμιά 20-25αριά F-35 την επόμενη 10ετία,
σε 30-40 χρόνια οι αμερικάνοι έχουν παρει 12 δις και οι γαλλοι 2 (μιραζ 2005).
Δεν πρέπει οι γαλλοι και οι γαλλοιταλοι (ευρωκορβέτα) να πάρουν και τα 5-6 δις του ναυτικου για τις μπελάρες και τις ευρωκορβέτες, καθώς είναι και οι χώρες που μας στηρίζουν περισσότερο και εντος και εκτος ΕΕ?
Πώς θα κρατήσουμε ισορροπίες στις συμμαχίες όταν η μία πλευρά θα είναι τόσο ριγμένη?
Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι δανειζόμασταν απο την ευρώπη για να χρηματοδοτούμε την αμερικανικη αμυντική βιομηχανία, και οι ευρωπαιοι με το δικιο τους τρελάθηκαν.
Με τις αεροπορίες να ακυρώνονται εκατέρωθεν απο τις ενισχυμένες αεράμυνες, μόνο τα τεχνολογικά προηγμένα πλοία θα κάνουν τι διαφορά.
Οι μπελάρες με το SeaFIre τους Aster30 και τους Scalp_Naval, θα μας δώσουν το απόλυτο πλεονέκτημα σε σχέση με τους μεμμέτηδες που όταν και αν χτίσουν τις TF-2000 θα έχουν για αεράμυνα περιοχής τους εγχώριους Hisar.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Ποια δικη μας διαμόρφωση ονειρεύεσαι?

Μια Χαρά τα γραφει το άρθρο:

Τα πλοία θα είναι τα ίδια με αυτά του Γαλλικού Ναυτικού
Aντε να μας κοτσάρουν κάνα PHALANX από τις S
Δείτε το παρακάτω με ημερομηνία 25/2/2020

Πιθανότερο 2 a50 vls και 1-2 A70 για τους MdCN+ASTER30
Οι Γάλλοι τα πλοία τα θέλουν για αντικατάσταση των Lafayette
Ούτε για AAW ούτε για… αντιβαλλιστική προστασία

https://www.edrmagazine.eu/naval-group-the-international-market-and-european-industrial-consolidation

Talking and agreements for partnerships with the Greek industry are ongoing as part of the two governments framework agreement for the acquisition of two frigates “that will be identical to those built for France, with just one complement which is linked to the existence of a naval cruise missile (requirement), a complementary capacity to be scheduled today”, said Alain Guillou, Naval Group Executive Vice-President Development.

Daidalos
Daidalos
4 years ago
Reply to  CKfurious

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε εδώ και καιρό για τις Βelharra. Προσωπικά προτιμώ το F-35. Αν πρέπει κάτι να πάρουν οι Γάλλοι, το καλύτερο σενάριο για το ΠΝ, εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, είναι η ναυπήγηση 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία.

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  Daidalos

Αυτο με τα ελληνικα ναυπηγεια τι το ‘θελες ρε φιλε….??????

alexmark
alexmark
4 years ago
Reply to  GK21

Ακόμα κάποιοι ονειρεύονται ναυπηγήσεις, όπως αυτές των 2 πυραυλακάτων που κρατάνε χρόνια και έχουν κοστίσει όσο 2 φρεγάτες. Τώρα 6 Gowind να μη κρατήσουν καμιά δεκαπενταετία με κόστος αεροπλανοφόρου;

Daidalos
Daidalos
4 years ago
Reply to  alexmark

Πάντα υπό την προϋπόθεση πως θα λυθεί το ιδιοκτησιακό της Ελευσίνας (ONEX;). Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν πρέπει να τρέφουμε ελπίδες μάλλον… Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να ναυπηγεί πλοία η Αίγυπτος και να μην μπορούμε εμείς.

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  Daidalos

η αιγυπτος δεν εχει ταβουλαρη κ εργατοπατερες αντε πες στον σισι δωσε λεφτα επιπλεον για να παρεις τπκ, θα τους ειχε στειλει να σκουπιζουν την ερημο γιατι εκει δεν θεωρουν αστειο την ασφαλεια τους.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  evaggelos

Οπως τά λες εινάι κάι τους πληρωνουμε κάι άπο πάνω συνεχως.Χωρις κάμιά δεσμευση πάράδοσης.

mikeTT1050
mikeTT1050
4 years ago
Reply to  Daidalos

Και να παραδοθούν το 2064;; Για ποια ναυπηγεία μιλάμε; Αυτά εκεί στο Σαρωνικό που ρουφάνε λεφτά σαν συμπαντικές μαύρες τρύπες; Δε νομίζω, τουλάχιστον όχι όπως είναι σήμερα. Στη Σύρο κάτι πάει να γίνει. Ίδωμεν…

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ακόμα δεν έμαθες πως παίζετε το πάρε δώσε του ”παζαριού” .
4 δις θα κάνουν οι 2 bel με τα πάντα μεσα και 20 χρονια fos και τα πάντα προυπολογισμένα . To Πν ήξερε από πριν τις τιμες που κυμαίνονται στην δυτική αγορά .
Αν Θελεις τουμπανο πλοιο πρεπει να πληρωσεις .Δεν ειναι θεμα γαλλων ,αγγλων ή Αμερικάνων .

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Είναι τούμπανο η Γαλλική Διαμόρφωση με τους …2 A50 VLS?
Χωρίς RAM?
χωρίς ECM/decoyts?
Ακόμα και άλλους 2A70 να μας βάλουν +PHALANXS τούμπανο δεν βγαίνει με τίποτα
Ιδιαιτερα σε αυτή τη τιμή!!

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ck εγώ νομίζω ότι δεν θα πάρουμε τίποτα!! 😆 😆 Και αυτό διασταυρωμένο από τα σχόλια σου επειδή με έχεις προτρέψει να σε διαβάζω!! Και θα δημοσιεύσω το σχόλιο σου εκτός αν αυτά που έγραψες ισχύουν μόνο για τα πλοία του ναυτικού και όχι για τα Rafale….Είχες λοιπόν γράψει!!
”Να μην πληρώνει το χρέος
Να κόψει τις συντάξεις
Να κόψει τις δαπάνες παιδείας υγείας
Να διώξει τους μισους δημοσιους υπαλληλους

έτσι μπορεί να βρεθούν τα χρήματα για να είναι αξιόμαχα όλα αυτά που γραφεις

Ιδίως τώρα με κάνα “εκατομυιρο” επιπλέον ανεργους και -10%+ στο GDP!!

Απλά πράγματα!!!
Ποσο δημόσιο χρέος θα έχουμε μετά covid εποχή??? 220-250% gdp??
Ποσο δημοσιο χρέος ως %του ΑΕΠ επιτρέπεται στην ευροζώνη?
Έχει αναθεωρηθεί αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ?”

Νομίζω ότι το τερματίσαμε…φτάσαμε Λάρισα!!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Mavi70

https://www.capital.gr/oikonomia/3446057/problepsi-sok-tou-dnt-ufesi-toulaxiston-10-fetos-stin-ellada-anergia-22-2

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2019614/provlepsh-sok-apo-morgan-stanley-gia-yfesh-os-213.html

Από κάπου αλλου πρέπει να κόψεις για να αυξήσεις τις αμυντικές δαπάνες

“λεφτοδενδρα” δεν υπάρχουν
Ανάπτυξη τη ξεχνάμε

Για πες μας από που θα κοπούν ότι παραπάνω θα πάει στο Aμυνας??

Galaxhar
Galaxhar
4 years ago
Reply to  Mavi70

εκτος απο στρατηγοι ειστε και οικονομολογοι ολοι εσεις εδω μεσα ??? οταν λες ν απολυσουμε τους μισους δημσιους υπαλληλους εχετε καταλαβει τι συνεπαγεται αυτο ??? εχετε κατα νου οτι ο ιδωτικος τομεας πριμοδοτει τον δημοσιο και ο δημοσιος πριμοδοτει τον ιδιωτικο ??? αν δημιουργησουμε ακομα περισσοτερους ανεργους κοβωντας τους την αγοραστικη δυναμη πιστευετε ο ιδιωτικος θα παραμεινει ο ιδιος ??? οταν κοβεις τις συνταξεις πως θα ζησουν οι ηλικιωμενοι θα ξαναβγουν στο μεροκαματο ?? φανταζομαι τα οικονομικα τα σπουδασατε στο ιδιο πανεπιστημιο με το τζιμερο,εχω ελλειμα αυξανω φορους,τετοια οικονομικα ξερει και η γιαγια μου.θα πρεπει να πω οτι εγω εργαζομαι στον ιδιωτικο τομεα 15 χρονια και ξερω πολυ καλα πως ειναι η περιορισμενη αγοραστικη δυναμη των νοικοκυριων τα τελευταια 10 χρονια

alexmark
alexmark
4 years ago
Reply to  Galaxhar

Kάποιοι αρνούνται να καταλάβουν ότι αν δεν έχεις οικονομία δεν έχεις και άμυνα. Ολο τον κόσμο να απολύσεις άντε και σε πρώτη φάση αγόρασες κάτι, στη συνέχεια πάλι δε θα έχεις λεφτά για να το συντηρείς, να πληρώνεις καύσιμα, ασκήσεις, ανταλλακτικά, καθώς δε θα υπάρχει κάτι άλλο για να απολύσεις! Η οικονομία είναι χάλια και θα παραμείνει έτσι αφού ένας τουρισμός υπάρχει ουσιαστικά και η άμυνα είναι πολύ ακριβό σπορ. Παρεπιπτόντως για τη σπατάλη χρημάτων προς “ιδιώτες” που ναυπηγούν 2 ταχύπλοα κάτι χρόνια και μας δουλεύουν δεν ακούγεται τίποτα, ούτε για κάτι ανελαστικές δαπάνες για στρατόπεδα που όλο κλείνουν και όλο παραμένουν ανοιχτά για να στηρίζουν την “ελεύθερη οικονομία” της περιφέρειας!

Galaxhar
Galaxhar
4 years ago
Reply to  alexmark

ακμαζουσα οικονομια σε πρωτη φαση εχεις οταν δουλευουν ολοι και υπαρχει διαφανεια,οταν ψαχνουν οιμισοι για δουλεια τι ακμη ονειρευεσαι

darede
darede
4 years ago
Reply to  alexmark

Και κάποιοι συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν ότι χωρίς άμυνα, δεν έχεις τρόπο ούτε τα συμφέροντα σου να προασπίσεις αλλά ούτε και την εδαφική σου ακεραιότητα. Ο CK έχει δίκιο όταν αναφέρεται στην μείωση των δαπανών και διοχεύτευσης τους στο Υπεθα. Πώς μπορείς να κάνεις περιστολή δαπανών; Μείωση του κόστους εργασίας στο Δημόσιο κυρίως στις υψηλές βαθμίδες , μείωση των μισθών βουλευτών, δικαστών, άμεσο πούλημα των καταχρεωμένων ΔΕΚΟ, κλείσιμο στρατοπέδων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Αθήνα. Και δεν σταματάς εδώ φυσικά. Επιβάλεις φόρο 1% για την άμυνα στα εισαγόμενα προιόντα τεχνολογίας κάθε είδους, με εξαίρεση τον νοσοκομειακό εξοπλισμό, στα τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις μεταγραφές στα αθλήματα, στα αυτοκίνητα, στα εισαγόμενα κρασιά και αναψυχτικά. Σε πρώτη φάση βλέποντας πως πάει, και ύστερα εάν απαιτείται πράττεις τα δέοντα. Τα χρήματα θα δίνοντια στο υπέθα για εγχώρια κατασκευή των προγραμμάτων, για επιστροφή μέρους στην κοινωνία. Θα μειώσεις την ανεργία, θα στηρίξεις την γεωργία και δεν θα τα φορτώσεις όλα στον τουρισμό,όπως κάναμε ως σήμερα.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Galaxhar
Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Scalp …όρμα ..Παρε το Scalp του CK .

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  Scalp_eg

Για τις Bel ελπίζω να έχεις δίκιο γιατί δεν βλέπω να υπάρχουν διαθέσιμα πλοία στον ορίζοντα για το ΠΝ…
Καλώς ή κακώς τα πράγματα είναι όπως τα λές και εφόσον έχουμε πλήρη σύμπλευση Γερμανίας – Ιταλίας – Ολλανδίας – Μάλτας – US και Βρετανίας με την Τουρκία αναγκαστικά πρέπει να κρατήσουμε τουλάχιστον την Γαλλία.
Αυτό δεν θα είναι ούτε φθηνό από όλες τις απόψεις…

Ο CK όμως λέει ότι δεν κάνεις διπλωματία με τους εξοπλισμούς… δεν βλέπει τον γείτονα τι μπάλα παίζει όμως… F35+s400 αφού παρήγγειλε f35 πήρε s400 ανοίγει και πυρηνικό εργοστάσιο και δεν άνοιξε ρουθούνι… που να ανοίξει με το Trump tower να δεσπόζει στην Πόλη…? γιατί με τα πρώτα πρόστιμα το τραβάει λουκέτο και ο πλανητάρχης τραβάει τα μαλλιά του απο τα dollars που θα χάνει… ΑΛΛΑ ο CK θέλει αμερικανικά όπλα στο ΠΝ… ενώ ακόμα σοβαρή πρόταση για αμερικανικό πλοίο δεν έχουν στείλει οι USαιοι ή πρέπει να κάνουμε διαγωνισμό για να έρθουν?

Αλλά μόλις θα στείλουν οι γείτονες πλοίο για έρευνες στα HOT σημεία και οι παραπάνω χώρες με πρώτους τους Γερμανούς – Ιταλούς και USA κάνουν τους πόντιους Πιλάτους θα παρακαλάει να κάνει καμιά βόλτα εκεί δίπλα η αγαπημένη του LAFAYETE… ή μήπως θα μας στείλουν οι Δανοί αν θα πάρουμε με 1 δις 5 iver?

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Steve

Που τα είδες τα F35 του γείτονα???

Που είδες ότι είμαι υπέρ των αμερικανικων οπλων?

Γράφω πως οι Bel@des είναι λάθος επιλογή και πρέπει να κοιτάξουμε άλλες λύσεις μέσω διεθνούς διαγωνισμού

Και εμείς εξωτερική πολιτική με οπλισμούς κάνουμε

έχουμε φάει τη μούρη μας με τους γερμανούς και τώρα πάμε να θάψουμε το ναυτικό με την αγορά δυο πανάκριβων και υπό εξοπλισμένων πλοίων

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το ότι έχουμε φάει τα μούτρα μας φταίει η κακή διπλωματία όχι ο τρόπος…
Θες διεθνή διαγωνισμό? σαν αυτό των τορπιλών και αντιμέτρων?

darede
darede
4 years ago
Reply to  Steve

Γιατί τί κακό έχει ο διαγωνισμός τορπιλών και αντιμέτρων? Μια χαρά προσφορές έχουμε πάρει, δεν καταλαβαίνω;

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Steve

Κοροϊδεύουνε και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι πως δήθεν ενδιαφέρονται για άμυνα!

Τα ίδια και με τις Bel@des
Κλοτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω
Aλλωστε όπως δήλωσε και o Dενδιαs δεν θα ακολουθήσουμε τους γείτονες στον κατήφορο της στρατικοποίησης

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago

Δεν μπορούμε να μείνουμε με 9 Σ που ειναι παμπάλαιες.
Πρέπει να διαπραγματευτούμε για 4 μπελ κ Επίσης 36 ραφαλε. Έτσι βγάζει νόημα όλη η υπόθεση κ θα είχαμε πολυ καλύτερους οικονομικούς όρους.

Οπως είπε ο Βγενόπουλος: ιf you pay peanuts you buy monkeys

Iomar
Iomar
4 years ago

Καλησπέρα,

Αυτή η συνήθειά σας να μας βάζετε φωτιές κάθε δεύτερο κυριακάτικο βράδυ πραγματικά πρέπει να σταματήσει.

Κατά τα άλλα με καλύπτει μέχρι κεραίας το σχόλιο του συν-σχολιαστή Mirage.

Lefteris
Lefteris
4 years ago

Θεωρώ ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να απεμπλακεί από το ζήτημα των Belhara που άνοιξε η προηγούμενη και είναι ένα παράδειγμα τι δεινά συμβαίνουν όταν γνώμονας επιλογής οπλικών συστημάτων είναι η πολιτική.
Κόλλημα η επιλογή της φρεγάτας μακέτα, κόλλημα και η επιθυμία αγοράς του μαχητικού-πυγολαμπίδα.

Η επιλογή αμερικανικού πλοίου θα δώσει πράσινο φως για εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας από τον κο Ξενοκώστα, ότι καλύτερο σενάριο και ώθηση στην εγχώρια οικονομία και ένα τεράστιο δώρο στις ΗΠΑ.

Μου άρεσε προ μηνών ενός από εμάς για το “κόλλημα” του ναυτικού μας να θέλει να αποκτήσει αεροπορία.
Η αεροπορική υπεροχή ας παραμείνει ευθύνη της ΠΑ μας. Το Rafale F4 είναι το δικινητήριο μαχητικό που χρειαζόμαστε μετά την απόσυρση των F4.
Σταδιακά αποσύρουμε /πουλάμε F4E PI, Mirage EGM/BGM/-5Mk2, F16 Block30 και πάμε σε μια πρωτόγνωρη ομοιογένεια στην ΠΑ .
Η συμμετοχή στο FCAS μπορεί να συνοδευτεί με μια πώληση της ΕΑΒ και η ανάδειξη της σε κέντρο συντήρησης των Rafale για Αίγυπτο, Κατάρ.

Έχουμε τροχοφόρα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, υπάρχει ανάγκη για για άρμα μάχης, ατομικό εξοπλισμό, νέα υποβρύχια, νεά ΑΑ συστήματα.
Έχουμε την ευκαιρία να πάμε οργανωμένα σε αγορές που θα δώσουν δις στις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες και για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα να ανοίξουν θέσεις εργασίας για τεχνίτες αντί για μπαρίστες, σεφ και διασκεδαστές.
Φέτος αποδείχθηκε η ανοησία του παραμυθιού περί της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού μας.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  Lefteris

Διαφωνω με την πωληση της ΕΑΒ. Δεν ειναι το σωστο μοντελο αυτο για εγχωριες πολεμικες βιομηχανιες, και εχει αποτυχει. Προκειται για εταιρια στρατηγικου χαρακτηρα και πρεπει να διατηρηθει ο πλειοψηφικο ελεγχος του δημοσιου, χωρις φυσικα τις παθογενειες του παρελθοντως.

Υπαρχουν αλλες καλυτερες λυσεις, οπως μετοχοποιηση με διατηρηση πλειοψηφικου ελεγχο, στρατηγικος επενδυτης, ανεξαρτητο μανατζμεντ μεσω επιτροπης κτλ.

gdmast
gdmast
4 years ago

Και το management μπορείς να παραχωρήσεις και άλλα να κάνεις αν θέλεις.

Voiceofreason
Voiceofreason
4 years ago

Δηλαδή στις ΗΠΑ που δεν υπάρχει κρατική πολεμική βιομηχανία δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα;

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  Voiceofreason

Στις ΗΠΑ υπαρχουν πολλες εταιριες και υπαρχει ανταγωνισμος, ενω υπαρχουν και κρατικες ενισχυσεις με διαφορους τροπους.

Δεν μπορεις να ιδιωτικοποιησεις ενα κρατικο μονοπωλιο, καθως τοτε εχεις ενα ιδιωτικο μονοπωλιο, που ειναι πολυ χειροτερο. Economics 101. Ο καθαρος καπιταλισμος που ασπαζονται μερικοι δεν υπαρχει πουθενα στον πλανητη.

Lefteris
Lefteris
4 years ago

Σωστό κι αυτό. Και γιιατί όχι να γίνει κι ένα κέντρο εκπαίδευσης/πιστοποίησης.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Lefteris

Η σημερινη κυβερνηση τρεχει στους γαλλους για υποστηριξη …

randomname
randomname
4 years ago
Reply to  Digenis

Ακόμα δεν έχω καταλάβει ποια είναι αυτή η υποστήριξη. Μία θετική δήλωση του μακρόν αξίζει 3 δις; Ακριβός δεν βγαίνει;

George
George
4 years ago
Reply to  Digenis

Δεν είναι και πολύ σοφό!
Η Γαλλία μόλις που κρατιέται στον αφρό χάρη στη Γερμανία αλλά δεν θα μπορέσει να γίνεται για πολύ ακόμη αυτό.
Η χώρα είναι στα πρόθυρα έκρηξης από αυτές που συνηθίζουν οι Γάλλοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Δεν είχαν το θάρρος να αλλάξουν το μεταπολεμικό τους μοντέλο παρά τα εμφανή αδιέξοδα του και τώρα θα αλλάξει η αποτυχία του τη Γαλλία.
Εμείς πρέπει να κρατηθούμε μακριά από την κατάρρευσή της και να την ξαναβρούμε όταν σηκωθεί. Γιατί αυτό είναι το καλό με τους Γάλλους. Επανέρχονται!

gdmast
gdmast
4 years ago

Είναι λάθος το ερώτημα.
Γιατί ακόμα και 2,5 δις να φτάσουν 2 Bel, θα φτάσουν γιατί θα παραγγείλουμε ΜΟΝΟ δύο από τις 5 που χρειαζόμαστε. Αν παραγγείλουμε 5, ποιό θα είναι το κόστος της κάθε μιας? οεο?
Και εάν πάρουμε και Gowind 3.1 για αντικατάσταση των S ποιο θα είναι το κόστος συνολικά (ή ακόμα συνολικότερα)? οεο?
Και εάν παραγγείλεις (αφού έχεις ανάγκη) το αριθμό των πλοίων που πρέπει, ποια θα είναι τα κόστη για κάποια συστήματα που θέλεις? οεο? Απλά μηδαμινά, αφού π.χ. οι ESSM είναι ήδη ολοκληρωμένοι στο SETIS και θέλουν ολοκλήρωση μόνο στο SF.
Τα κόστη των ολοκληρώσεων σε μεγάλες παραγγελίες δεν είναι μεγάλα. Δηλαδή αν πάρεις (λέμε τώρα) 5 Bel και 5 Gowind, πόσο θα είναι τα κόστη των τυχόν επιπλέον ολοκληρώσεων? 100 εκ? ε και? Άμα κάνεις παραγγελία συνολικά για το Π.Ν. π.χ. 5 δις, το θέμα είναι τα 100 εκ για να πάρεις αυτό που θέλεις? ή άμα τους δώσεις αυτά τα λεφτά θα έχουν τις ίδιες απαιτήσεις οι Γάλλοι?
Το Π.Ν. πρέπει να πάρει αυτό που πρέπει, άσχετα με το τι θα κάνει η Π.Α.
Αν χρειάζεται η Π.Α. Rafale, να τα πάρει. Και κατά τη γνώμη μου πρέπει να τα πάρει, ειδικά αν ισχύει η προσφορά για ανταλλαγή με Mirage (+ χρήματα βεβαίως) ή η παλαιότερη για 40 μεταχειρισμένα Rafale για 2 δις.
Τα κόστη υποδομής και εκπαίδευσης τα πληρώνεις ΜΙΑ φορά. Μετά παίρνεις τιμή F.Y. + ότι FOS θέλεις.

Astrachan
Astrachan
4 years ago

Πολύ σωστή οπτική γωνία, αλλά πέραν της αγοράς rafale γιατί δεν τίθεται ξανά το ζήτημα της απόκτησης και αναβάθμισης των mirage που απέσυραν οι Ασιάτες;
Ως προς τις φρεγάτες αν είναι να αποσυρθούν τα παλαιά σκάφη χωρίς να αντικατασταθούν γιατί να μην αναβαθμιστούν ( αφού το σκαρί υπάρχει) και να εξοπλιστούν με όπλα και υποσυστήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες του ΠΝ;;
Αμερικανικά πλοία τη στιγμή που οι Αμερικανοί θα επενδύσουν στις ιταλικές FREMM;
Και τέλος γιατί δωρεές μόνο πλοία υποστήριξης; Καμμιά κορβέτα δεν παίζει;

Gunner
Gunner
4 years ago

Δλδ πάλι παραμύθι διάφοροι;

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago

Ενα ακομη εξαιρετικο αρθρο. Δεν ειναι καθολου αιρετικο. Πιστευω ολοι εδω συμφωνουμε πως 2 μοιρες μαχητικων ειναι πολυ καλυτερες απο 2 φρεγατες, για τους εξης λογους

1) Τα αεροσκαφη μπορουν να καλυψουν πολυ γρηγορα μεγαλες περιοχες και να καλυψουν περιοχες απο τον Εβρο εως την Κυπρο σε ελαχιστο χρονικο διαστημα. Με την αποκτηση Ιπταμενων Τανκερ θα μπορουν να παραμεινουν στον αερα για 8-10 ωρες συνεχομενα.

2) Τα αεροσκαφη μπορουν να καταστρεψουν πολλα μαχητικα σε πολυ μεγαλυτερες αποστασεις σε σχεση με τους πυραυλους Aster, καθως οι κινηματικες επιδοσης του κινητηρα ramjet του πυραυλου Meteror ειναι υπερτερες ενος πυραυλου Aster. Ο ramjet εχει συνεχη ταχυτητα τεσσαρων μαχ σχεδον μεχρι το τελος της εμβελειας του, ενω η ταχυτητα του Αστερ θα αρχισει να μειωνεται λιγο μετα τη μεση της εμβελειας του

3) Οι φρεγατες μετα την βολη των 16 scalp θα χρειαστει να επιστρεψουν στον ναυσταθμο για να επανεξοπλιστουν, κατι που απαιτει μερες για να γινει, ενω αντιθετα τα αεροσκαφη μπορουν να εκτελεσουν πολλες αποστολες κρουσης με σε ελαχιστο χρονικο διαστημα, με πολλαπλασια βληματα (36 Χ ?) καθε φορα.

4) Με δυο πανακριβες φρεγατες των 2-3 δις βαζουμε “ολα τα αυγα σε ενα καλαθι”. Τα πλοια αυτα θα κινδυνευουν απο επιθεσεις κορεσμου (F-16, Akinci, SOM, ATACMA) να ξεμεινουν απο πυραυλους μεσοπελαγα, να γινουν καθιστες παπιες στο νερο και να πανε στον πατο αυτανδρες. Το πλοιο δεν εχει ουτε μεγαλο αριθμο πυραυλων, ουτε CIWS, ουτε ECM. Ειναι μια πανακριβη αοπλη και ανυπερασπιστη Γαλλικη πατατα.

5) Υπαρχουν πολυ πιο φτηνες και καλες λυσεις για Αντι-Αεροπορικες φρεγατες διεθνως, ειδικα η Δανεζικη Iver Huitfeld, και η Βρετανικη εκδοση της, η Arrowhead-140 που θα αποτελεσει τη νεα Βρετανικη φρεγατα Type-31. Μπορουμε να ζητησουμε απο την εταιρια Babcock να βελτιωσει το σχεδιο με καλυτερο ρανταρ απο το NS200 και να τοποθετηθουν εκτοξευτες για πυραυλους SM-2 η Aster 15/30, quad pack ESSM και να φτιαξουμε φρεγατες με κοστος 350 εκ. ευρω το ενα και με ναυπηγηση στην Ελλαδα.

6) Στο Π.Ν. προφανως νομιζουν πως το πλοιο αυτο θα ειναι το νεο “θωρηκτο Αβερωφ” λογω σχηματος ανεστραμενης πλωρης. Θα πρεπει να προσεξουν ομως, καθως η ιστορια ναι μεν επαναλαμβανεται, αλλα συνηθως ως ΦΑΡΣΑ η ως ΤΡΑΓΩΔΙΑ !!!

Κυριοι της Π&Δ, θα ηταν καλο να κανετε τετοιες ερωτησεις απευθειας στην Στρατιωτικη και Πολιτικη ηγεσια.

Evanos
Evanos
4 years ago

Ακριβώς οπως τα λες..

Η άμυνα της χώρας ειναι μια..

και δεν αγοράζουμε φρεγάτες γιατί απλά κατι πρέπει (που όντως πρέπει) να αποκτησει και το ναυτικό..

υπάρχει ιεράρχηση με απόλυτο γνώμονα τι συμφέρει και τι θα ενισχύσει περισσότερο την Εθνική Άμυνα..

η ισχύς πυρός, το αμυντικό impact και οι δυνατότητες
28-36 πλήρως εξοπλισμένων Rafale
ειναι πολυ πολυ μεγαλύτερες απο ότι προσφέρουν δυο φρεγάτες
όχι belhara αλλα οποιεσδήποτε..

και όντως με 3 δις επενδυμένα σε μόνο δυο ναυτικές πλατφόρμες
περνούμε μεγαλο ρίσκο βάζοντας παρα πολλά αυγά σε ενα…άντε δυο…καλάθια

x-m
x-m
4 years ago

Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας μάλλον θα είναι κάπως έτσι:

“Καθώς αντιμετωπίζουμε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ψυχραιμία,σύνεση, και αποφασιστικότητα, εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής καθώς καθήκον της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας και της Πολιτικής Ηγεσίας, είναι να λέει σαφώς ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και αν αυτές παραβιαστούν και θιγούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε η χώρα θα αντιδράσει. Ασφαλώς, δεν οφείλει να κάθεται αμέριμνη και αδρανής. Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά ξεκινώντας από τις διπλωματικές ενέργειες, εξετάζονται όλα τα σενάρια. Σε αυτά τα σενάρια είναι και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής. Ευχής έργον είναι να μην καταλήξουμε εκεί. Και αυτή είναι και η έννοια της αποτροπής. Δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να είναι έτοιμες για όποια ώρα προκύψει ανάγκη. Αυτό κάνουν και η προσπάθεια είναι διαρκής. Και πάντα υπάρχουν προβλήματα σε αυτό το βαθμό της προετοιμασίας προκειμένου όλα τα συστήματα να είναι λειτουργικά. Και πάντα δεν θα αγγίζουμε το τέλειο όσον αφορά την 100% λειτουργική ετοιμότητα των πάντων. Όμως, η προσπάθεια γίνεται με συνέπεια και επαγγελματισμό από την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτω από τις δικές μας εντολές. Αυτή είναι η δουλειά τους και τη δουλειά τους την κάνουν καλά. Έχουν εκπαιδευτεί και έχουν αυτή την αίσθηση του καθήκοντος και της αποστολής να την κάνουν καλά. Το αν θα εκτελέσουν την αποστολή τους έχοντας τη διάθεση στους πυραύλους Meteor , Aster ή όχι και αν το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει στη διάθεση του Scalp ή τελικά αποφασιστεί να μην ενταχθούν στο οπλαστάσιο μας, δεν είναι της παρούσης στιγμής καθώς όλες οι συζητήσεις επ’αυτών των ζητημάτων και όχι μόνο είναι σε εξέλιξη. Με συνέπεια και αποφασιστικότητα και πάντα με γνώμονα το καλό της πατρίδας προχωράμε χωρίς συμβιβασμούς στην ενδυνάμωση των Ε.Δ. της χώρας. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η απόκτηση τορπιλών για τα υπερσύχρονα υποβρύχια του Π.Ν. , ένα έργο που ελπίζουμε να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2024 ώστε να λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Επίσης, προχωράμε ταχύτατα σε εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ ΗΝ ανάλογα με τη νέα οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς απο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με συμμαχικές χώρες αισιοδοξούμε για την απόκτηση πλεονάζοντος υλικού προς διάθεση. Για να μην το αφήσω αναπάντητο αφού ρωτήσατε, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού δεν βρίσκονται καταρχάς στα σχέδια που προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε, πάντα με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες της χώρας μας. Τέλος ,θα ήθελα να επαναλάβω και να γίνει κατανοητό απο όλους , φίλους και εχθρούς, ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής, ισχυρή και αποφασιστική. Για οποιεσδήποτε περαιτέρω εξελίξεις θα ενημερωθείτε εν καιρώ”.

Την απάντηση της στρατιωτικής ηγεσίας δεν μπορώ να την φανταστώ. Μπορώ να φανταστώ όμως τι θα λένε απο μέσα τους.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  x-m

+1 από μένα!!!

mikeTT1050
mikeTT1050
4 years ago
Reply to  x-m

😆 😆 😆 😆 😆 😆

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  x-m

Κακως δεν υπαρχουν τα αεροσκαφη εναριου ανεφοδιασμου στα σχεδια, καθως προσφερουν τεραστιες δυνατοτητες αυξησης της εναεριας επιτηρησης και εναεριας μαχης για την Π.Α. , ειναι ενας πολλαπλασιαστης ισχυως. Θα μπορουσε να υπαρξει ακομη και εκτεταμενη αεροπορικη καλυψη της Κυπρου εαν υπηρχε αναγκη.

Και οι Αμερικανοι, αλλα και αλλες χωρες αρχιζουν αποσυρουν τετοια αεροσκαφη, τα οποια θα μπορουσαν να αποκτηθουν σε μικρο κοστος, ενω η συντηρηση τους ειναι χαμηλη, καθως ανταλλακτικα για τα περισσοτερα μπορουν να αποκτηθουν απο τις εμπορικες εκδοσεις των αεροσκαφων.

Σε σχεση με τα πλοια για το Π.Ν. η μονη οικονομικη λυση για το Π.Ν. ειναι η σχεδιαση για τις φρεγατες Type-31 των Βρετανων απο την εταιρια Babcock, με αλλαγες στον οπλισμο τους ωστε να ταιριαζουν στα μετρα μας. Πλοια 6000 τονων με 250-300 εκ. συμπεριλαμβανομενων των οπλων και των συστηματων δεν θα βρουμε πουθενα αλλου. Πουλανε και το σχεδιο και προσφερουν τεχνικη υποστηριξη.

https://www.youtube.com/watch?v=f7UB0YuTNQA

kostask22
kostask22
4 years ago

Να ρωτήσουμε τους Γαλλους για τα Rafale του Καταρ οταν τα φέρουν να πολεμήσουν με τους συμμάχους Τουρκους, οι Γάλλοι θα τα κλείσουν τα συστήματα τους, η όχι; Αν ναι, να τους τα σκάσουμε. Αφου ειπαμε οτι θελουμε Asw πλοια όταν το Αιγαιο θα πήξει με κοκκινα υποβρύχια, ολα τα λεφτά των εξοπλισμών (Βελαρες, romeo, P3, τορπίλες) εκεί δεν είναι να πάνε; Η Κύπρος βέβαια ειναι θέμα. Είναι στο επίκεντρο του παιγνίου και πρεπει να ετοιμαστεί. Αν θελουν οι Κύπριοι ΠΑ να τσοντάρουν και για μια μοιρα leasing Ραφαλε στην Κρήτη, μετα χαράς. Μαζί βράζουμε στην σούπα της Αν Μεσογείου πρεπει να οργανωθουμε αναλόγως. Τα λίγα Rafale με FOS όπλα και υποδομές ποσο θα βγεί το κομμάτι; Μάλλον θα είναι αρκετά τσουχτερά και θα πλησιάζουν τα 200 εκ+ εκαστον.

George64
George64
4 years ago

Ναι, θα μπορούσαν μάλιστα να σταθμεύουν κατά διαστήματα στην Κύπρο, όπου και θα υπάρχει αποθηκευμένος ικανός αριθμός Scalp (αγορασμένοι από την Κύπρο) για γρήγορο ανεφοδιασμό.

Astrachan
Astrachan
4 years ago

Και μιας και ανοίξατε το θέμα rafale έναντι φρεγατών άντε και μερικά ακόμα ερωτήματα:
1. Αποβατικά σκάφη έχουμε; Επαρκούν για να μεταφερθούν οι πεζοναύτες στα νησιά;
2. Η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία ΠΟΝΤΟΣ πως θα αερομεταφερθει;
3. Αντιπλοικα όπλα διαθέτει ο ΕΣ στα νησιά;;
4. Σε περίπτωση αερακινητης ενέργειας του εχθρού με 50 μεταφορικά και 50 επιθετικά ελικόπτερα που πετούν σε χαμηλό ύψος υπάρχει αποτελεσματική άμυνα;
Κλπ, κλπ,κλπ…

Gunner
Gunner
4 years ago
Reply to  Astrachan

1. Έχουμε αλλά οι ΠΖΝ και οι ενισχύσεις θα μετακινηθούν και με άλλα μέσα.
2. Με ότι έχουμε, ακόμη και με πλοία.
3. Όχι και αυτό είναι ένα πεδίο που οι Γάλλοι μπορούν να καλύψουν με του ΜΜ40. Ένα πυκνότερο δίκτυο από επάκτιες συστοιχίες, σε συνδυασμό με ΑΑ συστήματα, πλοία υποβρύχια ελικόπτερα ASW, ΜΕΑ και μαχητικά, μετατρέπουν το Αιγαίο σε ζώνη θανάτου για οποιοδήποτε εχθρικό ναυτικό.
4. Ναι. Θα τους κάνουν κομματάκια.

mikeTT1050
mikeTT1050
4 years ago
Reply to  Astrachan

Μη βάζεις δύσκολα στο κοινό…

montif74
montif74
4 years ago

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΑΠΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑ! Από τα F1 παιδευόμαστε με τις σαβούρες: ραντάρ της πλάκας, αστοχίες υλικού, πανάκριβα σε ανταλλάκτικά. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! Ουρτ!

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  montif74

Σαπάκια ε… είστε πιλότος??? έχεις και στα f16 exocet/scalp και κλείδωμα πολλαπλών στόχων? σου αποδεσμεύει ο φίλος αμερικάνος όλο το οπλοστάσιο των f16?
Θα τα βλέπει ο κος Ζηκίδης και δε θα μας ξαναπροσφέρει τις γνώσεις του…

Konstantinos_Zikidis
Konstantinos_Zikidis
4 years ago
Reply to  Steve

Αγαπητέ Steve, όντως έχω μείνει άναυδος από την παράθεση επιχειρημάτων του φίλου με avatar τον θυρεό της 110ΠΜ στη Λάρισα… ενώ ο επίλογος του σχολίου του (“Ουρτ!”) παραπέμπει σαφώς στο γνωστό κρεμώδες έδεσμα που παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση…

x-m
x-m
4 years ago

😆 😆

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  montif74

@montif74

Επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας σχόλιο του εδώ https://www.ptisidiastima.com/thinkoutofthebox-mirage-2000egm-bgm-5mk2-rafale/

“Να παίρναμε Rafale;;;
Μπα…
Που να τρέχεις τώρα με το ΜΟΝΟ σύγχρονο δυτικό μαχητικό που είναι αυτή τη στιγμή ΠΛΗΡΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ και ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟ σε όλες τις αποστολές α-α και α-ε και ήδη με μεγάλη πολεμική εμπειρία (το EF, αν και εξαιρετικό σε air superiority, για να ρίξει βόμβες laser στη Λιβύη, πέταγε μαζί με Tornado για κατάδειξη, ενώ ακόμα ψάχνει ραντάρ AESA, το F-35 θυμίζει τη “μέρα της μαρμότας” με τα συνεχή σοβαρότατα προβλήματα – υπερβάσεις κόστους και ως γνωστόν δεν είναι ακόμα πλήρως επιχειρησιακό, ενώ το Gripen NG μόλις ξεκίνησε τις δοκιμές), με εξαίρεση βέβαια το πολύ καλό F/A-18E/F Block II/III… Που να το φορτώνεις με 9,5 τόνους φορτίου… Που να τραβάς “χαλλλαρά” 10,5 g (με όριο τα 11 g, μακράν ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο)… Που να πετάς nap-of-the-earth με μεγάλη ταχύτητα, και να μην σε βλέπουν ούτε οι πεζοί… Που να τρέχεις τώρα με supercruise στα 1,4 Mach… Που να τρέχεις βραδιάτικα και να κουβαλάς ταυτόχρονα 2 MICA-EM, 2 MICA-IR, 2 METEOR, 6 AASM και 3 δεξαμενές 2000 lt και φυσικά το πυροβόλο 30mm… Που να το φορτώνεις MICA, SCALP, METEOR, EXOCET, AASM, ASMPA και διάφορα pod… Που να ψάχνεις με το ραντάρ AESA, το IRST (ναι, αυτό που είχε λοκάρει το F-22 προ 10 ετών, αν και τώρα θεωρείται obsolete και θα αντικατασταθεί), το FLIR, την κάμερα TV, τους αισθητήρες Laser Alert Detector και Missile Approach Warning… Που να ρίχνεις πύραυλο σε στόχο που σου έχει υποδείξει άλλο αεροπλάνο μέσω Link 16 (εξ όσων γνωρίζω δεν το έχει κάνει κανένα άλλο Α/Φ μέχρι στιγμής εκτός του EF)… Άντε τώρα να έχεις RWR με interferometry και απίστευτη ακρίβεια ως προς τη γωνία άφιξης των απειλών, με δυνατότητα στοχοποίησής τους… Ευτυχώς που έχει και sensor fusion, για να μην σε ζαλίζουν οι πολλές ενδείξεις… Που να τζαμάρεις τους πάντες (γύρω-γύρω, για όσους το έπιασαν το υπονοούμενο) με παρεμβολείς τεχνολογίας AESA… Δεν ξέρω εάν το ξαναείπα ότι όλα τα ανωτέρω (και πολλά άλλα) τα κάνει ΗΔΗ και όχι σε μία ασαφή στιγμή στο απώτερο μέλλον… Είναι και… πως το λένε στα ελληνικά, πως το λένε… Combat proven το λένε… Άσε που θα μας άρεσαν και μετά θα έπρεπε να πάρουμε κι άλλα, όπως έκαναν οι περισσότεροι που αγόρασαν Rafale… Α, να μην ξεχάσουμε την παροιμιώδη στιβαρότητα των γαλλικών μαχητικών (το ASIP είναι απλά για επιβεβαίωση…), την αυξημένη αξιοπιστία σε περιόδους κρίσεως (πράγμα το οποίο άλλωστε οδήγησε τους Ινδούς να αναβαθμίσουν τα Μ2000 τους, εφαρμόζοντας μία ομολογουμένως ακριβή αναβάθμιση) και την ευκολία στη συντήρηση (αλλαγή κινητήρα σε μία ώρα, με ελέγχους μόνο επί του Α/Φ, χωρίς δοκιμαστήριο κινητήρα…. πόσες μέρες είπαμε ότι χρειάστηκε κάποιο άλλο αεροπλάνο για να αλλάξει κινητήρα;). Βεβαίως, και τα άλλα σύγχρονα μαχητικά (και πάλι με εξαίρεση το Super Hornet) κάνουν πολλά… στα διαφημιστικά βίντεο, κυρίως σε κινούμενα σχέδια…”

Αυτά…… 🙂 Αν δεν σας λέει κάτι το όνομα, απλώς googlaρετε το.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Θα ήθελα να επισημάνω στους φίλουςBelh@rites πως το πρώτο μέρος του άρθρου που συνοψίζει τη κατάσταση με τις Bel@des ΔΕΝ το έγραψα εγώ προς αποφυγή παρεξηγήσεων!!
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
Το υπογράφω όμως αφού συμφωνεί με αυτά που φωνάζω εδώ και πολύ καιρό για τα πλοία αυτά
😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡
Για τα RAFALE πρέπει να το σκεφτούμε αλλα το κόστος πάει πολύ παραπάνω και σίγουρα το ναυτικό θέλει ανανέωση του στόλου

Αυτές tis F122 έχει ρωτήσει κανένας εάν είναι διαθέσιμες??? 😎

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  CKfurious

είπαμε όχι άλλα γερμανικά ….

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  sotbak

Έχουμε άλλες επιλογές από μεταχειρισμένα?
Τις Adelaide τις χάσαμε και ευτυχώς διότι θα μπλέκαμε με αμίαντο
Τις ολλανδικές M τις έχει ήδη κλείσει η Χιλή
Αμερικανικα LCS?
AB,TICOs?το βλέπω δύσκολα να μας δίνουν
Γαλλικές Lafapommes? Μην ξεράσω βραδιάτικα
HALIFAX/ANZAC/LCS και πάνε για μετά το 2027/28/30
Ιταλικά Delapene?

Δεν έχουμε άλλες επιλογές
F122 και αργότερα f123 εάν γίνουν διαθέσιμες κατά το 24-25
and that’s al folks the money to the airforce airforce NOT to the naval airforce!!

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  CKfurious

comment image

tsir266
tsir266
4 years ago
Reply to  sotbak

Είπαμε, αφήστε τα κόμπλεξ στην άκρη. MEKO A200. Το πλοίο που ταιριάζει γάντι στο ΠΝ. Και που ήδη πλέει στο νερό και όχι στο χαρτί!

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  tsir266

ξέχνα τες…vive la France!!!

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Απο τις F122 βγαζει τα Ram και το υπολοιπο πλοιο το παν oi γερμανοι για Scrap μαζι με ολες τις δικες μας S ,.. θα ξεκληριστεί οτι εχει απομεινει απο σχεδιο S στον πλανητη

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Οποτε θα μείνουμε με τις 4 MEKO μέχρι να μαζέψουμε τα χρήματα για τις BEL@DES!!
όπως είχες γράψει!!
Σπουδαίος στόλος και σπουδαίο σχέδιο

Το 2030 τι στόλο θα έχεις? 2 ? bEL@DES + 4MEKO??

Ονειρεύεσαι Ακόμα επιπλέον bELadeS στα 2 BILL???

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ξεχνα φ122. Μάπα…σαραβαλα άκουσε με.
Σαν κάτοικος Γερμανίας κατι ξέρω.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Vassilis13

Σύμφωνοι!

Aλλα χειρότερες από τις 3 μη εksυχρονισμενες S που έχουν μείνει με τεχνολογία τέλη δεκαετίας 70 και αρχαίους κινητήρες ΔΕΝ είναι!!!

agregorio
agregorio
4 years ago

Έτσι όπως διαφαίνονται οι εξελίξεις (οι οικονομικές) με τους Γάλλους, τα πλοία μάλλον θα ονομαστούν μπελάδες. Ελπίζω να μην τα πάρουμε ποτέ γιατί το κόστος θα είναι υπέρογκο και οι δυνατότητες δύο πλοίων πολύ μικρές και πεπερασμένες. Το ΠΝ πρέπει να στραφεί αλλού. είτε στις Ελληνικές σχεδιάσεις (που ενδεχομένως να είναι μια καλή προοπτική για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας μετά το σοκ του κορονοϊού), είτε σε Αμερικανικές Fremm ή σε συνεργασίες με το Ισραήλ. Επειδή όμως πρέπει να δώσουμε κάτι και στους Γάλλους, η λύση των Ραφάλ είναι μάλλον η καλύτερη δυνατή. Ιδίως με τον meteor και τους scalp. Οπότε μονόδρομος…

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago
Reply to  agregorio

Η ελληνικη σχεδιαση ΑΛΣ θα αργήσει πολύ αν ποτε γίνει. Γενικά δεν το έχουμε με την ταχύτητα κ να τηρούμε όρους.
Ας αντικαταστήσουν τις μεκο του 2030-2035.
Χρειαζόμαστε γρήγορα αποτελεσματα

agregorio
agregorio
4 years ago
Reply to  Vassilis13

Καλημέρα. Ώστε η αναφορά μου στη σχεδίαση Als ήταν η αιτία της αρνητικής ψήφου; Μα δεν αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική. Απλά και λόγω της κατάστασης με την πανδημία μια εγχώρια αμυντική βιομηχανική στροφή θα μπορούσε να βοηθήσει σε τυχόν επανεκκίνηση της οικονομίας. Προτάσεις υπάρχουν πολλές. Τρεις ανέφερα εγώ. Σαφώς υπάρχουν πολύ περισσότερες (για προμήθεια πλοίων), όπως έχουν αναφέρει πολλοί σχολιαστές, αλλά και η ίδια η Π. Γρήγορα αποτελέσματα μόνο με αγορά μεταχειρισμένων πλοίων ή παραχωρήσεων μπορούν να υπάρξουν…

Vassilis13
Vassilis13
4 years ago
Reply to  agregorio

Απλα δν το έχουμε το θεμα.. βλέπε τι γίνεται κ με σουπερβιτα.

Δν λεω χρειαζόμαστε δική μας αμυντική βιομηχανία. Ομως η ΑΛΣ θα αργήσει πολύ κ ο γείτονας θελει φασαρία. ΤΩΡΑ ψαχνει να μας την κάνει…οποτε χρειαζομαστε κ άμεσα λύσεις

Seagull
Seagull
4 years ago

Οχι, θα ήταν λάθος. Το ΠΝ περιμένει μια αγορά νέων πλοίων για να συνεχίσει να υπάρχει…

Το πραγματικό ερώτημα που, κατα την άποψη μου, θα έπρεπε να θέσετε είναι αν θα πρέπει να προχωρήσουμε με τις 2 Belharra ή με 5 Gowind (τονίζω το ΜΕ ESSM).

Τελειώνεις με τις S με ένα πλοίο που κάνει πολύ καλύτερα τα ίδια πράγματα, με μικρότερο πλήρωμα, μπορεί να ναυπήγηθει στην Ελλάδα και ξεπληρώνεις την πολιτική στήριξη. Κατά την άποψη μου, μονόδρομος… Σε βαθμό που δεν ξέρω γιατί κουβεντιάζουμε ακόμα για Belharra.

Κάνεις ΕΜΖ σε MEKO 200HN, ιδανικά δυο ακόμα U214HN και απο εκει και πέρα περιμένεις την έκπληξη με τα 2 γράμματα 😉 και καλοβλέπεις FFG(X).

ΥΓ Off-Topic: Για το τι συμβαίνει με το δίδυμο F35 & τουρκία μπορούμε να έχουμε κάποιο σχόλιο; Τι συμβαίνει με την παραγωγή απαρτιών απο τουρκικές εταιρείες;

George
George
4 years ago
Reply to  Seagull

Οι Gowind είναι ιδανικές από Γαλλικές λύσεις (με βάση την έκδοση των HAE ιδίως στο τοναζ της Μαλαισίας αλλά και με TACTICOS ως μόνη προσθήκη) ενώ θα μπορούσε να δώσει την λύση για πώληση των ναυπηγείων σε κάποιον σοβαρό με ένα πακέτο Gowind ανάλογο αυτού μιας σειράς χωρών με την πρώτη να ναυπηγείται στη Γαλλία και τις άλλες εδώ
Το ΠΝ όμως υποφέρει από οξύτατο σύνδρομο αρχοντοχωριάτη όπως φάνηκε με τα P-3 και την ναυτική αεροπορία, με τις FREMM και τις Bel, τα cruise και τις αεράμυνες περιοχής κι όλα αυτά ενώ κυκλοφορεί με S!
Γι αυτό και τείνει να εκλείψει….

Dimitris
Dimitris
4 years ago

Αν κρίνουμε από το ποσό που δεν θα πάει στις φρεγάτες (1,5 δισ. περίπου), καταλήγουμε σε μια μοίρα των 15 αεροσκαφών. Θα χρειαστούμε οπλισμό, κυρίως ΣΚΑΛΠ αλλά και βόμβες AASM (€252,000 η συλλογή).

https://en.wikipedia.org/wiki/Armement_Air-Sol_Modulaire

Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη των F1 και Mirage 2000.
Αμα είναι να γίνει μια δουλειά να γίνει σωστά. Καλύτερα να πάρουμε 12 Rafale με όπλα παρά 15 άοπλα. Οι Μέτεορ είναι καλή και απαραίτητη προσθήκη. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να βάλλουν Έξοσετ. Μην έχουμε τα περίεργα των 2000-5.

randomname
randomname
4 years ago
Reply to  Dimitris

απλά καλή και απαραίτητη; Game-changer είναι, που λένε και στο χωριό μου.

komninos79
komninos79
4 years ago

Νομίζω είναι ώρα να σοβαρευτούμε λίγο. Ποιες φρεγάτες και ποια μαχητικά ρε παιδιά?? Όλοι θέλουμε να γίνουν οι απαραίτητοι εξοπλισμοί. Αλλά αν πριν την πανδημία η ελληνική οικονομία είχε μπει σε μια σειρά και ίσως μπορούσαν να γίνουν κάποιες παραγγελίες, πλέον… δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή! Αν μας δώσουν κάποιες χώρες δωρεάν μεταχειρισμένους εξοπλισμούς από αποθέματα, ίσως πάρουμε τίποτα. Αλλιώς δεν υπάρχει δυνατότητα για τα επόμενα 2-3 χρόνια να αγοραστεί το παραμικρό. Όσο αναγκαίο και να είναι…

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  komninos79

Λεφτά υπάρχουν…100 εκατομυριάκια φύγανε για διαφημίσεις του ιου και τα heron…και πολλλλλαααα άλλα που θα μπορούσαν να κοπούν… αλλά οι εξοπλισμοί δεν φέρνουν ψήφους…. και να γίνει θερμό επεισόδιο θα τα ρίξουν στους “ανίκανους” στρατιωτικούς και θα χάσουμε καναδυο νησάκια… και??? τι θα κάνεις??? ποιον θα ψηφίσεις μετα??? το δεύτερο κόμμα??? και? σε 4 χρονάκια θα φωνάξεις το τωρινό ξανά.. στο ίδιο έργο θεατές….

komninos79
komninos79
4 years ago
Reply to  Steve

Προσωπικά δεν διαφωνώ με την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των ΕΔ. Αλλά λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Ειδικά στα επίπεδα μερικών … δις ευρώ που κοστίζουν οι συγκεκριμένες παραγγελίες. Είναι απλά αντικειμενικά αδύνατο, είτε σου αρέσει είτε όχι. Πριν τον Κορωνοιό είχαν πέσει τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού και θεωρητικά η Ελλάδα μπορούσε να προωθήσει 1-2 μεγάλα συμβόλαια, για αυτό και διαπραγματευόταν. Πλέον δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή και η ελληνική οικονομία κρέμεται από τους πόρους της ΕΚΤ και του ΤΧΣ για να βγάλει (με αγωνία) τη χρονιά. Δυστυχώς εις βάρος της άμυνας.

zap
zap
4 years ago

Ρε παιδι τι αιρετικο; ΟΙ μισοι εδω μεσα το φωναζουν μηνες. For what it’s worth I don’t agree fully but… your mileage may vary.

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago

Αξίζει γιατί αντιμετώπίζουμε το τέρας στο ντουλάπι που λέγεται “Πολυτυπία στην Π.Α” και εξασφαλίζουμε κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατ.Μεσόγειο για 30+ χρόνια σε συνδιασμό με τα F-16V που κανένας συνδιασμός που μπορούμε να αγοράσουμε τώρα δεν μας εξασφαλίζει.

Αποσύρουμε όλα τα Phantom και όλα τα Mirage πλην των 2000-5 Μk2 τα οποία θα παραμείνουν όσο υπάρχουν ανταλλακτικά από την πρόσφατη σύμβαση FOS.
Μας μένουν 3 τύποι μαχητικών με 2 να έχουν κοινά όπλα.

Ναι ο στόλος και οι δυνατότητες επίδειξης σημαίας κτλ δεν αντικαθίστανται αλλά με την μόνιμη τακτική του κατευνασμού που επιδεικνύουμε είναι προτιμότερο ένα οικονομικό downsizing στις κύριες μονάδες στόλου με 8 Κορβέτες Saar 7, 7 Super Vita και μοναχά 8 φρεγάτες (4 ΜΕΚΟ Upgraded + 4 καινούργιες MMSC).
Σύνολο 23 μάχιμα πλοία που θα είναι σύγχρονα και μικρότερων απαιτήσεων σε πληρώματα και κόστος χρήσης.

Έτσι διατηρούμε ένα σοβαρό ποιοτικό πλεονέκτημα κρούσης σε περίπτωση που η κατάσταση με τους γείτονες υπερβούν τις κόκκινες γραμμές.

Gunner
Gunner
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Για την ΠΑ συμφωνούμε, το ΠΝ που περιγράφεις κάνει μόνο για την προστασία του Αιγαίου και μόνο.

GK21
GK21
4 years ago
Reply to  Gunner

Δυστηχως για μεχρι εκει ειμαστε.Και πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο να ‘χαμε,δεν υπαρχει πολιτικη βουληση για ΑΟΖ και αγωγους στην ανατολικη Μεσογειο.Βοηθεια στη Κυπρο μονο απο Π.Α. και υποβρυχια.Απο ‘κει και περα,ισορροπια στο Αιγαιο,κατι λιγα πραγματακια νοτια της Κρητης και κατι ψιλολογια γυρω απο το καστελλοριζο.Και για τα δυο τελευταια με πολλες επιφυλαξεις……..

FTS
FTS
4 years ago

Το πιο λογικό και αποδοτικό είναι η Ελλάδα να βάλει προτεραιότητες και να τις προχωρήσει

α) τορπίλες και ΕΜZ ΜΕΚΟ (400m)
β) 2 κορβέτες με 32 ESSM bl2 για την απόσυρση των 3 Standard (900m)
γ) 24 αεροσκάφη ΝΜΑ είτε το Rafale είτε το F35 (4b)

Όχι στις 2 φρεγάτες AAW γιατί με κόστος 2,6b δεν θα προχωρήσουν το α) το β) και γ) και όσο για το FCAS που ααφέρεται το ρίσκο συμμετοχής είναι τεράστιο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα παραδοσιακά αγόραζε ώριμα αεροσκάφη και όχι καινούργια σχέδια τα οποία περιέχουν ρίσκο.
Και σε αντίθεση με το ΠΝ που κάνει αμφιλεγόμενες επιλογές η ΠΑ κάνει σχεδόν πάντα πιο ορθολογικές αποφάσεις.

Η αντικατάσταση των επόμενων 5 Standard θα μπορούσε να γίνει με την ευρωκορβέτα το 2030. Σίγουρα όχι το πιο ισχυρο ΠΝ του κόσμου αλλά αν γίνουν το α) το β) δεν θα είναι και για λύπηση.

Αυτό που θα είναι για λύπηση θα είναι να αγοράσουμε φρεγάτες και να μην υπάρχουν χρήματα για κανένα άλλο πρόγραμμα όπως εκσυγχρονίστηκαν τα P3 εις βάρος άλλων προγραμμάτων.

* Προφανώς οι τιμές που έχω βάλει είναι κατά προσέγγιση

Digenis
Digenis
4 years ago

4 δις 2 bel θα κανουμε κοντρες με τους αμερικανους και τα burke … ποιος την εχει ποιο μακρια την αεραμυνα την στρατιγικη κρουση και αμυνα απο επιθεσεις κορεσμου …extended bel και τα μυαλα στα κάγκελα !!! Αεροσκαφοι ετσι και αλλιως χρειαζομαστε αλλά οχι αντι του στολου … αλλος κωδικος εξόδου

Rafale ειναι τελειωμενη σχεδιαση … οτι ερθει απο αεροσκαφος θα ειναι μονο Stealth σχεδιασεις .Δηλαδη f35 .Ξεχαστε 3,5 γενια αεροσκαφους εχουμε τα αναβαθμισμενα F16

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

extended bel ???
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
“that will be identical to those built for France#

Jason
Jason
4 years ago
Reply to  Digenis

Η διαφορά μεταξύ των δυο πλοίων είναι χαοτική

To Arleigh Burke έχει 96 κελια , μπορεί να φέρει quad-pack ESSM, φέρει 2 CIWS (2 Phallanx) και έχει ταχύτητα 30 κόμβων.

H FDI Belharra έχει 16 κελιά χωρίς quad pack δυνατότητα, εχει ΜΗΔΕΝ CIWS, και ταχύτητα 25 κόμβων. Πρόκειται για κρουαζερόπλοιο …

randomname
randomname
4 years ago
Reply to  Digenis

Οι αμερικάνοι την χρειάζονται γιατί πάνε παντού. Εσύ τι να την κάνεις; Απλά για να έχεις να καμαρώνεις μέχρι να σου βυθίσουν τα 4 δις με 4-5 πυραύλους συνολικής αξίας μισού εκατομμυρίου. Ακόμα και στην άμυνα την ποζεριά κοιτάτε μερικοί.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Παῦλος Πιτσελᾶς
4 years ago

Αιρετικο δεν ειναι. Kαθυστερουμε επικινδυνα.

Rafale, meteor & Lora , + ισως καποια νεα ηλεκτρονικα για υπαρχουσες φρεγατες, αναβαθμιση Eriye, +στοιχεια ηλ πολεμου.

Αυτα μπορουν να γινουν σχετικα γρηγορα.

& ΑΣΧΕΤΑ με το τι θα γινει ή μη, με τις belhara, FFG(X) .

υγ οκ και 2 Tico το χρειαζομαστε αμεσα, αλλα ειναι στο χερι των ΗΠΑ.

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago

Γιατί νά φτάσεις σέ ένα εξωπραγματικό ποσό με τις μπελάρα για να φορτώσεις όλα αυτά πού οι Γάλλοι δεν θέλουν στα δικά τους και να μην κάνεις την κίνηση να συνεχίσεις την ναυπήγηση των 214 και να πιστοποιήσεις σέ αυτά τούς scalp naval . 2 μοίρες Rafale θα φέρουν τα πάνω κάτω στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο έχουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ πυρός και θα έχεις στρατηγική κρούση από αέρα και με τα 214 από θάλασσα εναλλακτική πρόταση για πλοία Saar’s 72 σε συμπαραγωγή με Ισραήλ και κάποια από μπάρμπα Sam

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
4 years ago
Reply to  Spyros_Kapa

Ναι…εντάξει..τραβά εσύ να κάνεις διέλευση με rafale στο Καστελόριζο ή στην ανατολική Μεσόγειο όπου οι απέναντι θα σου έχουν κάτι υποβρύχια Παπανικολής…μια μεγάλη αεραμινα ,S400,κάτι καταδρομικά με καμία 50 SM2 το καθένα και πες μου πως θα περάσει το rafale σου ή το υποβρύχιο σου

evaggelos
evaggelos
4 years ago

βρισκομαστε σε ενα κρισιμο σταυροδρομι οπου ολοι θελλουν οπλα αλλα δεν υπαρχουν χρηματα,κ γιατι ραφαλ κ οχι σκορπεν? κ με τορπιλες για τα παλαια λυσεις υπαρχουν χρημα δεν υπαρχει, το προβλημα στο πν ειναι οτι δεν υπαρχει πλοιο μετ. στον οριζοντα κ η αμερικα δεν αποσυρει κ το μονο που θα κανουμε ειναι να μπλεξουμε στης εκλογες τους.
ΥΓ.στο τελος βλεπω καμια γερμανια παλι να παιρνει συμβολαιο.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  evaggelos

Απετάξω τω Σατανά !!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Απετάξω tis Bel@des!!!! :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle:

flatspin
flatspin
4 years ago

Υπάρχουν πολλά αλλα οπλα απο Γαλλια μεριά πέραν των Rafale και Belhara, αν θέλουμε να ξεπληρώσουμε εξυπηρετήσεις. Το να τα πετάξουμε και να μην πιάσουν τοπο θα ηταν μαλακία επικων διαστάσεων.

Οπως δεν μας κάνουν 2 υποεξοπλισμένες φρεγάτες, για τον ιδιο λόγο δεν μας κάνουν μια 20αδα μαχητικα. Ειναι πολύ λίγα και δεν κάνουν την διαφορα.

Για να δούμε τι θα μπορουσαμε να ψωνίσουμε σε ικανους αριθμούς που θα κάνανε διαφορά για μας:

1) επακτιες συστοιχίες exocet (προς αντικατασταση των υπαρχόντων και προσθεση κανα 2 εξτρα συστημάτων)
2) Super Puma (συμπληρωση των αριθμων και ειδικα εκδόσεις CSAR)
3) MMP πύραυλοι
4) Scorpene (με τοσα υποβρυχια που εχουμε για αντικατασταση)
5) Συστηματα ηλεκτρονικου πολέμου (που τοσο πισω ειμαστε)
6) Gowind (προς αντικατασταση των Combatante)

Thanos74
Thanos74
4 years ago

Εσεις τοσο καιρο κανετε φασαρια (και σωστα κανετε) για αμεση αναγκη ενισχυσης του ΠΝ και τωρα λετε για Rafale???????
Να λεγατε εναλλακτικες για τις Belh@ra για μην πληρωσουμε τον κουκο αηδωνι θα αξιζε να το συζητησουμε αλλα δεν λετε αυτο.
Και αντε και παιρναμε μια μοιρα με τα λεφτα των φρεγατων την δευτερη που γραφετε με τι λεφτα θα την περναμε???????????????
Για να σοβαρευτουμε τις Belh@ra σωστα η λαθος θα τις παρουμε αν καταφερουμε να παρουμε F35 βαζουμε σε σοβαρα προβληματα τους απεναντι διοτι η αγορα των S400 αχρηστευεται.
Το Rafale δεν ειναι φοβητρο το F35 ΕΙΝΑΙ.
Τελος και το F35 εχει Meteor αφου η πιστοποιηση προχωρα για να μην πω για τα υπολοιπα οπλα του.

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago
Reply to  Thanos74

Είσαι τόσο σίγουρος ότι το Rafale δεν είναι φόβητρο ενώ το F35 e;inaiq
To SPECTRA είναι δοκιμασμένο σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίων εχθρικής αεράμυνας.
Αντίθετα με το F35 που ακόμα δεν το έχουμε δει εναντίων αεράμυνας και οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν ότι είναι ορατό από τα 30 με 40 μίλια,
Για τον Ελλαδικό χώρο αυτό σημαίνει ότι τα F35 με το που θα περνούν τον Άγιο Ευστράτιο θα είναι ορατά στην Εχθρική αεράμυνα.

grammkostas
grammkostas
4 years ago

Να πούμε ότι με τα 3 δισ που ζητούν οι Γάλλοι θα μπορούσε το ΠΝ να πραγματοποιήσει τα εξής προγράμματα :
1) Ναυπήγηση 2 επιπλέον υποβρυχίων 214 ( κόστος με βάση τις προηγούμενες ναυπηγήσεις περι τα 850 εκατομμύρια ενώ κάποια υλικά υπάρχουν ήδη )
2) Ναυπήγηση 1 επιπλέον ΤΠΚ Super vita ( κόστος περί τα 160 εκατομμύρια)
3) Ναυπήγηση-Προμήθεια 6-8 κορβετών GOWIND (κόστος 250-300 εκατομμύρια )

Ετσι το ΠΝ θα αποκτούσε την ναυτική ισχύ που χρειάζεται , θα αντικαθιστούσε τα παλιά του πλοία τα ναυπηγεία θα είχαν δουλειά ενώ και οι γάλλοι δεν θα είχαν παράπονο. Επιπλέον ο ASTER-30 θα έμπαινε σε υπηρεσία σε μικρότερες ποσότητες (8) ανά πλοίο όμως θα μπορούσαν να εκτοξευτούν από 6-8 διαφορετικές θέσεις κατευθυνόμενα από 6-8 ραντάρ ενώ αν βάλουμε και στο παιχνίδι το LINK 16 τότε μιλάμε για πλήρη Α/Α ομπρέλα του στόλου. Τα υποβρύχια και η ΤΠΚ θα έδιναν επιπλέον ισχύ ( σε σύγκριση με το σημερινό πακέτο S-148/209 ) .

Αν σε όλα αυτά προστεθεί σαν Α.Ο. η αναβάθμιση των EXOCET BLOCK 2 των πρώτων ΤΠΚ και των επάκτιων συστοιχιών σε BLOCK 3 και η αγορά του αδερφού πλοίου του προμηθέα (ΕΤΝΑ) από τους Ιταλούς προς διευκόλυνση τής υποστήριξης/ανεφοδιασμού του στόλου και ο συνδυασμός με τα προγράμματα που έχουν αναγγελθεί (προμήθεια τορπιλών/ αναβάθμιση ΜΕΚΟ ) τότε κατά τη γνώμη μου μιλάμε για αναγέννηση του ΠΝ

Greg575tpn
Greg575tpn
4 years ago

Καλησπερα και συγχαρητήρια για το άρθρο! Αυτο που θα ηθελα να τονισω ειναι πως κατα την αποψη μου ειναι πολυ σημαντικο να καταλάβουμε πως η πιο σημαντική αλλα και σταθερη συμμαχία για την Ελλαδα ειναι, και θα ειναι σιγουρα στο μελλον η συμμαχία με την Γαλλια! Ειναι ο μοναδικος ξεκαθαρος συμμαχος μας σε ολα τα διπλωματικά συμφέροντα που εχουμε και θα εχουμε στο μελλον! Πιστευω πως ειναι αναγγκη να συνδυάσουμε τις δυο Belh@rra με αγορα 36 Rafale F3 F4! Πριν το κανουμε ομως αυτο θα πρεπει να καταλαβουμε πως ο συνδιασμος θα ειναι και το μεγάλο μας οπλο στην διαπραγμάτευση για καλυτερες τιμες! Δεν πρέπει να αφησουμε τις δυο Belharra και πιστευω πως εχουμε μεγαλη αναγκη τα κορυφαία Rafale και μπορουμε να κερδίσουμε αν ζητήσουμε μαζι και τις δυο αγορες!
Υ.Γ.1 Οπως έχετε αναφέρει σε αλλο αρθρο σας, ειναι πολυ σημαντικο οτι οι γείτονες μας οταν αντιμετωπίζουν ενα γαλλικο μαχητικο ειναι κατι άγνωστο για αυτους και συναμα ενα πλεονέκτημα για εμας!
Υ.Γ.2 Αν καταφερουμε να συνδιασουμε belharra και rafale θα φτασουμε σε κορυφαίο επιπεδο και την δυναμη μας σαν χώρα αλλα και την στρατηγική συμμαχία με την Γαλλια! Αυτο κατα την αποψη μου θα ειναι μια τεραστια νικη που θα μας καθορίσει ως εναν απο τους σημαντικότερους παιχτες στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο για τα επομενα 20 χρονια!
Υ.Γ.3 Καλος η κακος η Ελλαδα για να καταφερει να εκμεταλλευτεί τον πλουτο στις θάλασσες της θα πρέπει πρωτα να ξοδέψει λεφτα στην άμυνα!