13.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 27 Μαρτίου 1942: Ναυμαχία των νήσων Κομαντόρσκι, νίκη από...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Μαρτίου 1942: Ναυμαχία των νήσων Κομαντόρσκι, νίκη από τα “αόρατα φτερά”

Αμερικανική μοίρα αποτελούμενη από ένα βαρύ κι ένα ελαφρύ καταδρομικό και συνοδεία 4 αντιτορπιλικών συγκρούεται και απωθεί ιαπωνική μοίρα από 2 βαρέα και 2 ελαφρά καταδρομικά και 4 αντιτορπιλικά έξω από τα νησιά Κομαντόρσκι στον Β. Ειρηνικό.

Αγορασμένα μαζί με την Αλάσκα, οι νήσοι Κομαντόρσκι (“νήσοι του κυβερνήτη”, στα ρωσικά) μέρος τους συμπλέγματος των Αλεουτίων, θα είναι το μόνο τμήμα αμερικανικού εδάφους που θα καταληφθεί από τους Ιάπωνες. Πληροφορούμενο την ιαπωνική πρόθεση να αποβιβάσει στρατεύματα στα νησιά, έχοντας σπάσει του ιαπωνικούς ναυτικούς κώδικες, το αμερικανικό ναυτικό κινήθηκε για να αναχαιτίσει την μικρή -όπως αναμενόταν- ιαπωνική δύναμη.

 

Οι αμερικανικές ναυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολόγισαν την ιαπωνική δύναμη σε ένα βαρύ κι ένα ελαφρύ καταδρομικά με συνοδεία τεσσάρων αντιτορπιλικών και έστειλαν αντίστοιχη δύναμη εναντίον τους. Κανείς δεν υπολόγισε ότι στην πορεία οι Ιάπωνες ενισχύθηκαν διπλασιάζοντας σχεδόν τη δύναμή τους. Πλέον, τα ιαπωνικά βαρέα καταδρομικά ‘Maya’ και ‘Nachi’, τα ελαφρά ‘Tama’ και ‘Abukuma’ και τα αντιτορπιλικά ‘Wakaba’, ‘Hatsushimo’, ‘Ikazuchi’ και ‘Inazuma’, έπλεαν εναντίον των νησιών του βορείου Ειρηνικού σε πορεία σύγκρουσης με τα αμερικανικά USS Salt Lake City, USS Richmond και τα αντιτορπιλικά USS Coghlan, USS Bailey, USS Dale και USS Monaghan.

Εκείνο που ακολούθησε ήταν μια από τις τελευταίες καθαρές συγκρούσεις μεταξύ πολεμικών πλοίων επιφανείας με τη χρήση αποκλειστικά του πυροβολικού τους. Οι δύο στολίσκοι συναντήθηκαν 100 περίπου ναυτικά μίλια από τα νησιά Κομοντόρσκι και ούτε αεροσκάφη ούτε υποβρύχια δεν ήταν παρόντα για να προσφέρουν έγκαιρη προειδοποίηση ή να επέμβουν αλλάζοντας τις ισορροπίες.

Τα πλοία έναναν επαφή και για ώρα αντάλλασαν πυρά με τους Αμερικανούς να υφίστανται, όπως ήταν φυσικό, μεγαλύτερη ζημιά αλλά προξενώντας καταστροφές και στα ιαπωνικά πλοία. Κι ενώ ο Ιάπωνας ναύαρχος Μποσίρο Χοσογκάγια ήταν μια ανάσα από την νίκη, αποφάσισε να διακόψει και να αποσυρθεί.

Το τί επηρέασε τον Ιάπωνα διοικητή στην απόφασή του δεν είναι γνωστό. Ίσως υπερεκτίμησε τις ζημιές που δέχτηκε ή υποτίμησε τη ζημιά που προκάλεσε στον εχθρό του. Πολύ πιθανότερο είναι να θεώρησε πως οι Αμερικανοί δεν θα εξεστράτευαν ποτέ χωρίς την υποστήριξη της αεροπορίας τους και θεωρώντας ότι είχε ήδη εξαντλήσει τα όρια της καλής του τύχης και τα εχθρικά αεροπλάνα σύντομα θα έκαναν την εμφάνισή τους, αποφάσισε να απεμπολακεί για να μην ξαναγυρίσει.

 

Η ισχύς και η καλή φήμη της αεροπορίας του Αμερικανικού Ναυτικού είχε κάνει το θαύμα της, ακόμα κι αν δεν εμφανίστηκε ποτέ. Με την σύγκρουση ο ιαπωνικός στόλος δεν προσέγγισε ξανά τα νησιά, αφήνοντας τη φρουρά τους αποκλεισμένη μέχρι την ανακατάληψή τους από τους Αμερικανούς.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Καταδρομικά Ticonderoga οπλισμένα με ASTER 30 & IRIS-T SLX

Τα Ticonderoga είναι εδώ και αρκετά χρόνια θέμα συζήτησης στους αμυντικούς κύκλους. Και πως να μην είναι, καθώς το Πολεμικό μας Ναυτικό χρειάζεται πλοία...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφουν Φεβρουάριο οι Γάλλοι με βελτιωμένη πρόταση για τις Gowind

Καθώς, και περιέργως, το ενδιαφέρον της αμυντικής κοινότητας έχει εστιασθεί στις πρόσφατες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών, αλλά και στην πιθανή ημερομηνία εκλογών, σημαντικά προγράμματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -