18.8 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 23 Φεβρουαρίου 1942: Βομβαρδισμός του Έλγουντ, ιαπωνικό χτύπημα στη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Φεβρουαρίου 1942: Βομβαρδισμός του Έλγουντ, ιαπωνικό χτύπημα στη Δυτική Ακτή

[Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος] – Λιγότερο από τρεις μήνες μετά το Περλ Χάρμπορ ιαπωνικό υποβρύχιο αναδύεται έξω από τις ακτές της Σαντα Μπάρμπαρα, στην Καλιφόρνια και βομβαρδίζει τυφλά με το πυροβόλο καταστρώματός του την περιοχή του Έλγουντ.

Επτά ιαπωνικά υποβρύχια περιπολούσαν έξω από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ αναζητώντας στόχους ευκαιρίας. Προκάλεσαν μικρή μόνο ζημιά βυθίζοντας σποραδικά εμπορικά πλοία που έτυχε να περνούσαν από εκεί και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν επιστρέψει όλα σε ασφαλή λιμάνια. Ωστόσο, ορισμένα ανεφοδιάστηκαν και επέστρεψαν στην περιοχή περιπολίας τους. Ένα από αυτά ήταν και το I-17 του πλωτάρχη Κόζο Νισίνο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 1942, το ιαπωνικό επιτελείο πληροφορήθηκε πως ο πρόεδρος Ρούζβελτ θα παρέδιδε έναν σημαντικό λόγο προς το έθνος και ήθελαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις εμπνέοντας φόβο στις καρδιές των Αμερικανών. Διέταξαν τότε το Ι-17 να επιτεθεί στη Δυτική Ακτή σε στόχο της επιλογής του. Ο κυβερνήτης Νισίνο επέλεξε την πόλη του Έλγουντ που ένας αξιωματικός του -έφεδρος προερχόμενος από το εμπορικό ναυτικό- τον πληροφόρησε πως στην τοποθεσία λειτουργούσε ένας σταθμός άντλησης πετρελαίου, όπου παλιότερα είχαν ανεφοδιαστεί με το εμπορικό του πλοίο.

Στις 19:00 της 23ης Φεβρουαρίου, το Ι-17 αναδύθηκε και κατόπτευσε την περιοχή. Βλέποντας τα φώτα του σταθμού πετρελαίου, το 3.700 τόνων υποβρύχιο αποφάσισε να ανοίξει πυρ με το πυροβόλο των 140 mm. Την ώρα εκείνη οι περισσότεροι εργάτες είχαν σχολάσει και πάει σπίτια τους αλλά ένα ελάχιστο πλήρωμα έκανε τη βάρδια του. Οι πρώτες εκρήξεις υπήρξαν σποραδικές και άστοχες αλλά προκάλεσαν μια ανησυχία. Αρχικά πίστεψαν πως επρόκειτο για ατύχημα και οι εκρήξεις ήταν εσωτερικές μέχρι που κάποιος πρόσεξε τη σιλουέτα του υποβρυχίου και τη λάμψη από το πυροβόλο. Η όψη του αγνώστου υποβρυχίου πανικόβαλε τους εργάτες που ανέφεραν αρχικά πως βομβαρδίζονταν από αντιτορπιλικό ή καταδρομικό. Στο μεταξύ, οι βολές του υποβρυχίου ήταν εξαιρετικά άστοχες, αποτέλεσμα του σκότους και του υψηλού κυματισμού.

Δεν υπήρχαν θύματα από τον βομβαρδισμό και οι υλικές ζημιές ήταν πολύ μικρές αλλά η είδηση του εχθρικού υποβρυχίου που γέμισε επί 20 λεπτά μια περιοχή με κρατήρες προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής. Πολλοί τηλεφώνησαν στον τοπικό σερίφη ή στην πολιτειακή αστυνομία καταγγέλοντας απίστευτες ιστορίες για επικείμενη εισβολή. Το χειρότερο ήταν πως η πληροφορία ότι το υποβρύχιο κατευθυνόταν νότια προς την πόλη του Λος Άτζελες προκάλεσε μεγάλη νευρικότητα την επομένη, με την Εθνοφρουρά να αναπτύσσεται και να ανοίξει πυρ εναντίον φανταστικών αεροσκαφών και πλοίων. Στην πραγματικότητα το Ι-17 απέπλευσε προς τα ανοιχτά και την ασφάλεια της βάσης του. Αν και οι βολές είχαν μηδενικά υλικά αποτελέσματα, πέτυχε στην αποστολή του να σπείρει τη σύγχιση και τον πανικό και με το παραπάνω. Τα ιαπωνικά υποβρύχια θα συνεχίσουν να εμφανίζονται κατά καιρούς προκαλώντας περισσότερο τον πανικό και δίνοντας ώθηση στην υπόθεση της απομόνωσης και εγκλεισμού των ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανών.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -