28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 19 Ιανουαρίου 1943: Το "Βασίλισσα Όλγα" βυθίζει ιταλικό μεταγωγικό

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιανουαρίου 1943: Το “Βασίλισσα Όλγα” βυθίζει ιταλικό μεταγωγικό

Τέτοια ημέρα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο το ελληνικό αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα” (D-15), με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, βυθίζει σε συνεργασία με τα αντιτορπιλικά HMS Pakenham (G06) και HMS Nubian (F36) τo εξοπλισμένo ιταλικό εμπορικό “Stromboli” ανοιχτά των ακτών της Τύνιδας.

To “Stromboli” είχε αποπλεύσει δυο μέρες πριν από τη Λαμπεδούσα έμφορτο με βαρέλια πετρελαίου, όταν στις 02:45 της 19ης Ιανουαρίου φωτίστηκε από τους προβολείς των συμμαχικών πλοίων της K Force. Ελάχιστη ώρα αργότερα το ιταλικό πλοίο δέχτηκε τα πυρά των τριών αντιτορπιλικών. Τα τρία πολεμικά είχαν αποπλεύσει την προηγουμένη από τη Μάλτα για να εκτελέσουν επιθετική περιπολία έξω από τις ακτές της Τυνησίας, μεταξύ του ακρωτηρίου Ras Caputia και της νήσου Kuriat.

Το αντιτορπιλικό HMS Nubian (F36)

Τα πιο προηγμένα βρετανικά αντιτορπιλικά εντόπισαν το μικρό ιταλικό μεταγωγικό (εκτοπίσματος 475 τόνων) με ραντάρ και προσέγγισαν για εμπλοκή. Τα βρετανικά πολεμικά άνοιξαν πρώτα πυρ για να ακολουθήσει το “βασίλισσα Όλγα” που κατηύθυνε τα πυρά του με τους προβολείς. Παρόλα αυτά, ήταν το ελληνικό πλοίο που διεκδίκησε το πρώτο επιτυχές πλήγμα με δύο βλήματα των 120 mm από μια ομοβροντία έξι βλημάτων.

Το “Stromboli” προσπάθησε να ανταποδώσει αλλά με ένα πυροβόλο των 76 mm και δύο πολυβόλα των 13.2 mm έναντι 12 πυροβόλων των 120 mm το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Παρόλα αυτά, πέτυχε ένα πλήγμα επί του “Nubian” σκοτώνοντας και δύο ναύτες πριν βυθιστεί. Δέκα Ιταλοί ναυαγοί διασώθηκαν από τα αντιτορπιλικά ενώ άλλοι 6 περισυνελέγησαν 8 ώρες μετά από την τορπιλάκατο “Ciclone”. Οι υπόλοιποι από τους 33 του πληρώματος δεν βρέθηκαν ποτέ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -