38.6 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 6 Ιουνίου 1944: D-Day, επιχείρηση "Overlord". To Δεύτερο Μέτωπο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Ιουνίου 1944: D-Day, επιχείρηση “Overlord”. To Δεύτερο Μέτωπο ανοίγει το δρόμο για τη νίκη

.Μετά από αρκετές αναβολές και χρόνια προετοιμασίας οι Σύμμαχοι ανοίγουν το «Δεύτερο Ευρωπαϊκό Μέτωπο» που αποτελούσε πάγια απαίτηση του Στάλιν για την ανακούφισή του και πρόθεση των Αγγλο-Αμερικάνων από την αρχή. Οι Άγγλοι για μια επιθετική επιστροφή στο Ευρωπαϊκό μέτωπο και οι Αμερικανοί για να μεταφέρουν τον πόλεμο στην πηγή του κακού.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στο Θέατρο Επιχειρήσεων στην Ευ΄ρωπη, στρατηγός Ντουάϊατ “Άικ” Αϊζενχάουερ εμψυχώνει αλεξιπτωτιστές λίγο πριν τη μεταφορά τους και το άλμα τους πίσω από τις γερμανικές γραμμές στη Νορμανδία
Τεράστιες προετοιμασίες έλαβαν χώρα, στον τομέα της διοικητικής μέριμνας, της εκπαίδευσης, της οργάνωσης και της απόκρυψης του τελικού αντικειμενικού σκοπού. Στόχος: οι απόκρημνες ακτές της Νορμανδίας. Μια επιλογή παντελώς πρωτότυπη, ριψοκίνδυνη και απαιτητική.
Η αποτυχημένη επιδρομή της Διέπης το 1943 αποτέλεσε σημαντικό οδηγό διόρθωσης λαθών. Τα λιμάνια και οι ομαλές ακτές φυλάσσονταν εξαιρετικά, συνεπώς, επίθεση σε σημείο που δεν αναμένεται είναι το κλειδί της νίκης. Ακτές που υψώνονταν κάθετα, νερά που αποτραβιούνται με την παλίρροια κάθε λίγες ώρες, κανένα λιμάνι κοντά και καμιά άμεση προσέγγιση στο προφανές σημείο διάβασης της Μάγχης (το Πα-ντε-Καλαί ανατολικά).

1.213 κύρια πολεμικά πλοία, 4.126 αποβατικά σκάφη και ακάτους, 736 βοηθητικά πλοία και 864 επιταγμένα εμπορικά, 11.590 αεροπλάνα και 195.000 άνδρες διέσχισαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες το κανάλι, αποβιβάστηκαν κάτω από πυκνά πυρά, σκαρφάλωσαν στις ακτές και εξουδετέρωσαν τα πολυβολεία. Οι αποβάσεις στις ακτές «Γιούτα» και κυρίως στη ματωμένη «Όμαχα» έμειναν στην ιστορία του πολέμου και στο θυμικό όσων έλαβαν μέρος. Λιγότερο επεισοδιακή ήταν η απόβαση των Βρετανών και Καναδών στην ακτή «Ξίφος», όπου την παράσταση έκλεψαν δεκάδες ειδικά τροποποιημένα οχήματα και τεθωρακισμένα για την απόβαση και προώθηση στο εσωτερικό.
Αμέσως ξεκίνησε μια τιτάνια προσπάθεια διοικητικής μέριμνας. Πλωτά πορθμεία, υποθαλάσσιοι αγωγοί καυσίμου και άλλα θα βοηθήσουν τη σταθερή ροή ανδρών και εφοδίων προς το νέο μέτωπο. Μέχρι το τέλος Αυγούστου πάνω από 2 εκατομμύρια άνδρες είχαν αποβιβαστεί στη Γαλλία.
Η απόβαση στη Νορμανδία σήμανε για πολλούς την αρχή του τέλους του πολέμου, αν και οι Γερμανοί θα έβγαζαν μερικούς “άσσους” ακόμα από το μανίκι τους. Τα μέτρα που ελήφθησαν και τα μαθήματα που άφησαν παρακαταθήκη, επιτυχημένα ή αποτυχημένα, θα δώσουν στους Συμμάχους το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα χρησιμοποιήσουν στα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια σε όλες τις επιθέσεις από τη θάλασσα.

(Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2020 στην Πτήση)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -