16.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Απριλίου 1944: Άσκηση “Tiger”, καταστροφή λίγο πριν την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Απριλίου 1944: Άσκηση “Tiger”, καταστροφή λίγο πριν την απόβαση στη Νορμανδία

Λίγο πριν την απόβαση στη Νορμανδία και με τις πικρές μνήμες από την αποτυχημένη επιδρομή στη Διέππη ένα χρόνο πριν νωπές, οι σύμμαχοι εκτελούσαν τις λεγόμενες ασκήσεις «Τίγρης», δηλαδή αποβατικές σε παραλίες την Βρετανίας που έμοιαζαν με τις γαλλικές για την εκπαίδευση πληρωμάτων του Ναυτικού και αμφίβιων δυνάμεων.

Το βράδυ της 28/4/1944 η βρετανική κορβέτα HMS Azalea (K25) συνόδευε 8 LST σε άσκηση στον κόλπο Lyme στη νοτιοδυτική Αγγλία, όταν δέχτηκαν αιφνιδιαστική επίθεση από 9 γερμανικά S-Boots (Schnellboot = τορπιλάκατος). To αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό: 2 LST βυθίστηκαν, άλλα 2 υπέστησαν μεγάλες ζημιές, 749 στρατιώτες και 198 ναυτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίστηκαν.

Η ανισοκατανομή νεκρών και τραυματιών οφείλεται στον πανικό και το σκοτάδι της νύχτας. Πολλοί απέτυχαν να φορέσουν τα σωσίβιά τους και πήδηξαν στο παγωμένο νερό με  πολεμική εξάρτηση, με αποτέλεσμα να βυθιστούν σαν πέτρες. Άλλοι πέθαναν από υποθερμία, άλλοι από τα τραύματά τους κι άλλοι πνίγηκαν στα αβαθή, περιμένοντας τα συνεργεία διάσωσης, που έφτασαν το επόμενο πρωί. H καταστροφή οδήγησε σε αναθεώρηση των διαδικασιών και κανόνων ασφαλείας στα αποβατικά σκάφη.

Το αμερικανικό LST-289 μετά την επίθεση με εμφανή τα σημάδια των ζημιών

Σαν επιστέγασμα της καταστροφής ήταν η ανακάλυψη πολλών πτωμάτων που έφεραν μοιραία τραύματα από πυροβόλα όπλα. Το τραγικό ήταν πως οι σφαίρες και τα βλήματα δεν ήταν γερμανικά! Βυθισμένα στο σκοτάδι της νύχτας και στην έλλειψη ψυχραιμίας και ορθής κρίσης, τα πληρώματα των αμερικανικών αποβατικών πανικοβλήθηκαν θεωρώντας πως βρίσκονταν κυκλωμένα από γερμανικά πολεμικά, άνοιξαν πυρ με όλα τα όπλα καταστρώματος των πλοίων τους, πολυβόλα, αντιαεροπορικά Bofors 40mm και 20mm. Πολλά βλήματα θέρισαν τους στρατιώτες και ναύτες που προσπαθούσαν να επιπλεύσουν στα παγωμένα νερά.

Το περιστατικό τηρήθηκε μυστικό, όχι μόνον για να μην επηρεάσει το ηθικό του στρατού τέσσερις εβδομάδες πριν την μεγάλη επιχείρηση στη Νορμανδία αλλά και αργότερα, για να αποφευχθεί η αντίδραση του κοινού. Οι απώλειες του Slapton “προστέθηκαν” στις απώλειες της επιχείρησης “Overlord” και η αλήθεια δεν αποκαλύφθηκε παρά πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

Η επιχείρηση αυτή, μια στιγμή νίκης του γερμανικού ναυτικού κόντεψε να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς της μεγαλύτερης αποβατικής επιχείρησης της σύγχρονης εποχής.

Ο λόγος ήταν πως μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκονταν και 10 αξιωματικοί του μηχανικού που ανήκαν στη λίστα BIGOT, μια ομάδα με πρόσβαση στα πλέον απόρρητα στοιχεία της επιχείρησης “Overlord”. Ο επικεφαλής της επιχείρησης, στρατηγός Ντ. Αϊζενχάουερ απαίτησε η επιχείρηση να αναβληθεί μέχρι να βρεθούν και ταυτοποιηθούν και οι δέκα αξιωματικοί, ζωντανοί ή νεκροί. Ο φόβος πως κάποιος από αυτούς βρέθηκε από γερμανικό Schnellboot αποκαλύπτοντας στοιχεία για την απόβαση στη Νορμανδία, ήταν η επιτομή των σκοτεινότερων εφιαλτών του Συμμαχικού επιτελείου εκείνη τη στιγμή.

Η ευθύνη για την καταστροφή βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τους σχεδιαστές της άσκησης: Που υποτίμησαν τον αντίπαλο, κάνοντας την λίγες λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τους εχθρικές ακτές, με υποτυπώδη συνοδεία, χωρίς απόκρυψη και απόκαλυψη των γερμανικών δυνάμεων. Η ανάγκη για ρεαλιστικότητα των ασκήσεων και η αδυναμία εξεύρεσης αρκετών πλοίων συνοδείας μπορούν να δικαιολογήσουν εν μέρει την καταστροφή αλλά σε κάθε άλλη διάσταση, το χτύπημα της 28ης Απριλίου ήταν μια μεγαλειώδης συμμαχική αποτυχία.

Αφού αναθεώρησαν τον σχεδιασμό της επιχείρησης και έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση χρήσης σωστικών μέσων στα πλοία, οι Σύμμαχοι έστειλαν μοίρες Lancaster στους γερμανικούς ναυστάθμους για να εξαϋλώσουν τα γερμανικά S-Boot και τις εγκαταστάσεις τους πριν την απόβαση. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν στο λιμάνι της Χάβρης που καταστράφηκε ολοσχερώς σχεδόν από τις γιγάντιες βόμβες των 12.000 λιβρών. Τα υπόλοιπα ανέλαβαν μοίρες κρούσης της RAF. Το σκληρό πάθημα πόνεσε αλλά οι επιτελείς κατόρθωσαν να το μετατρέψουν σε πλεονέκτημα που θα απέδιδε την “ώρα D”.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -