28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Μαρτίου 1945: Operation Tan No. 2, καμικάζε κατά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Μαρτίου 1945: Operation Tan No. 2, καμικάζε κατά αμερικανικών αεροπλανοφόρων

Το ιαπωνικό Ναυτικό εκτελεί μια μαζική αποστολή καμικάζε μεγάλης εμβελείας, μετατρέποντας 30 δικηνητήρια βομβαρδιστικά Ρ-1Υ1 Ginga σε ιπτάμενες βόμβες με εκρηκτικά 800 κιλών. Στόχος ήταν το αγκυροβόλιο του Αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού στην ατόλη Ουλίδι, όπου ήταν συγκεντρωμένα 15 αεροπλανοφόρα.

 

Μήνες μόλις πριν την τελική κατάρρευση και συνθηκολόγηση, οι Ιάπωνες δεν είχαν ούτε τις πρώτες ύλες για να κατασκευάσουν αεροσκάφη για στρατηγικές αποστολές αλλά -κυρίως- ούτε τους κατάλληλα εκπαιδευμένους πιλότους και τεχνικούς για να επανδρώσουν τις πολεμικές τους μοίρες.

Με την απειλή του αμερικανικού ναυτικού και αεροπορίας να πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά, οι Ιάπωνες επιτελείς κατέφυγαν στο έσχατο των εσχάτων των μέτρων: θυσίαζοντας τα αεροσκάφη και τους χειριστές τους για να επιτύχουν το από αέρος πλήγμα και να βυθίσουν κρίσιμες μονάδες του Αμερικανικού Στόλου.

Ωστόσο, οι ελλείψεις εκπαιδευμένων στελεχών και κατάλληλου επιτελικού σχεδιασμού θα δείξει τα “δόντια” τους. Από τα 30 αεροσκάφη, τα έξι παρουσίασαν μηχανικές βλάβες και επέστρεψαν πίσω, ενώ άλλα κατευθυνόμενα μέσα στη νύχτα από υποβρύχια και πλοία του στόλου, προσγειώθηκαν στη νήσο Γιαπ.

Τελικά, μόνο δύο έφτασαν στον προορισμό τους επιτυγχάνοντας πλήρη αιφνιδιασμό. Το ένα χτύπησε το αεροπλανοφόρο USS Randolph σκοτώνοντας 26 και τραυματίζοντας 105 ναύτες, που εκείνη την ώρα ήταν στο υπόστεγο βλέποντας ταινία. Το δεύτερο έκανε λάθος και μπέρδεψε ένα παρατηρητήριο στο νησί με γέφυρα πλοίου και κατέπεσε σε επαρχιακό δρόμο χωρίς άλλα θύματα.

Το αεροπλανοφόρο USS_Randolph με εμφανή τα σημάδια καταστροφής στο κατάστρωμά του κατά τη διάρκεια επισκευών στην ατόλη Ulithi τρεις μέρες μετά την επίθεση.

 

Το USS Randolph επισκευάστηκε και τον επόμενο μήνα ήταν έτοιμο για επιχειρήσεις. Έλαβε μέρος στη μάχη της Οκινάουα.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -