17.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Απριλίου 1982: Απόβαση στα Φώκλαντ, η Αργεντινή σοκάρει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Απριλίου 1982: Απόβαση στα Φώκλαντ, η Αργεντινή σοκάρει τη Βρετανία

Η Αργεντινή εισβάλει και καταλαμβάνει τα νησιά Φώκλαντς (ή Μαλβίνες). Αργεντινοί πεζοναύτες αποβιβάζονται σχεδόν ταυτόχρονα από το αντιτορπιλικό Santisima Trinidad και το αποβατικό San Antonio σε παραλίες που έχουν σημάνει βατραχάνθρωποι οι οποίοι βγήκαν από το υποβρύχιο Santa Fe.

Οι νήσοι Falkland (στα ελληνικά έχει επικρατήσει να λέγονται Φώκλαντ) βρίσκονται στον Νότιο Ατλαντικό. Πρόκειται για μια συστάδα νήσων με χαμηλή ως ανύπαρκτη βλάστηση, ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και σκληρό χειμώνα, 480 χλμ. περίπου από τις ακτές της Αργεντινής. Κατά καιρούς κατοικήθηκαν από Γάλλους, Ισπανούς, Αργεντινούς αλλά το 15ο αιώνα, οι Βρετανοί που αποβιβάστηκαν τα βρήκαν έρημα και τα διεκδίκησαν, όπως έκαναν όλοι οι θαλασσοπόροι της εποχής για ακατοίκητα νησιά των ωκεανών, που τα αξιοποιούσαν ως σταθμούς προμήθειας φρέσκου νερού, τροφής, ξυλείας, και βέβαια ως απάγκιο. Το 1833 τα προσάρτησαν επίσημα και οργανώθηκε μόνιμη εγκατάσταση που το 1980 αριθμούσε 1.800 περίπου κατοίκους, ασχολούμενους με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αλιεία.

Οι διεκδικήσεις της Αργεντινής τοποθετούνται σχεδόν με την ανακήρυξη της χώρας ως ανεξάρτητου κράτους, στις αρχές του 19ου αιώνα. Αν και δεν υπήρχε κάποια στρατηγική σημασία ή πλούτος, οι Αργεντινοί έπλασαν την ιστορία της κατάληψης των νησιών από τους αποικιοκράτες και το 1832 οργάνωσαν μια εξέγερση στα νησιά που προκάλεσε τη βρετανική επέμβαση το επόμενο έτος.

Το 1982, η δικτατορική κυβέρνηση της Αργεντινής θέλοντας να δώσει μια διέξοδο στη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κακή οικονομική κατάσταση (το 1980 ήταν περίοδος παγκόσμιας κρίσης στην οικονομία), επέλεξε να διεκδικήσει τα νησιά (islas Malvinas όπως τα αποκαλούσαν) από μια Βρετανία που ήταν βυθισμένη και αυτή σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό διχασμό. Στις 19 Μαρτίου, ομάδα Αργεντινών εργατών, στους οποίους έχουν διεισδύσει Αργεντινοί πεζοναύτες, υψώνουν την αργεντινή σημαία σε χώρο ανακύκλωσης μετάλλου σκραπ στη Νότια Γεωργία. Είναι το πρελούδιο της κρίσης.

Τη 2α Απριλίου, 600 περίπου Αργεντινοί πεζοναύτες (και βοηθητικοί) θα αποβιβαστούν στα νησιά και θα συγκρουστούν με τους 100 περίπου Βρετανούς υπερασπιστές (δύο διμοιρίες πεζοναυτών σε φάση αντικατάστασης της φρουράς συν 11 ναύτες και 30-40 πολιτοφύλακες). Μετά από μια σύντομη μάχη, οι Βρετανοί θα παραδοθούν. Η τηλεοπτική εικόνα Βρετανών στρατιωτών να παραδίδονται σόκαρε την βρετανική κοινή γνώμη και η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έλαβε την απόφαση οργάνωσης ναυτικής εκστρατείας για την ανακατάληψη των νήσων.

Ανεξάρτητα από τις πολεμικές επιχειρήσεις, ο πόλεμος του 1982 έθεσε μια σειρά πολιτικά διλήμματα. Σε μια εποχή που ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε ανατολικούς και δυτικούς, στα Φώκλαντ συγκρούστηκαν δύο δυτικές δυνάμεις και αυτό ήταν κάτι που δεν το περίμενε κανείς. Ποιός ήταν λοιπόν στην συγκεκριμένη περίπτωση ο επιτιθέμενος και ποιός ο αμυνόμενος; Ποιός έχει ιστορικά δικαιώματα και ποιός όχι; Έχει μεγαλύτερη σημασία η γεωγραφική ένταξη των νησιών στη σφαίρα επιρροής μιας μακρινής χώρας ή η ιστορία και η κουλτούρα του πληθυσμού που τα κατοικούν;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -