22 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου 1988: “Επεισόδιο της Μαύρης Θάλασσας”, μια ψυχροπολεμική...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου 1988: “Επεισόδιο της Μαύρης Θάλασσας”, μια ψυχροπολεμική επακούμβηση

Το αμερικανικό καταδρομικό USS Yorktown εμβολίζεται από τη σοβιετική φρεγάτα Bezzavetnyy, (κατά ΝΑΤΟ: Krivak I).

Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga εκτελούσε αβλαβή πλεύση μέσα από τα σοβιετικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα μαζί με άλλα ΝΑΤΟϊκά πλοία κατά τη διάρκεια γυμνασίων. Η ΕΣΣΔ αναγνώριζε το δικαίωμα στην αβλαβή διέλευση, όπως αναφέρεται από το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά μια παρεξήγηση στη μετάφραση μεταξύ αγγλικού και ρωσικού κειμένου ήταν αρκετή για να φέρει την κρίση. Η συγκεκριμένη σύμβαση στο αγγλικό κείμενο έδινε δικαίωμα διέλευσης σε κάθε περίπτωση αλλά η ρωσική μετάφραση άφηνε να εννοηθεί ότι η διέλευση επιτρέπεται από κάθε χώρα ανά περίπτωση.

Έτσι, η φρεγάτα Bezzavetnyy πλησίασε το Yorktown σημαίνοντάς του να απομακρυνθεί. Όταν ο Αμερικανός πλοίαρχος το αγνόησε, ο Σοβιετικός κυβερνήτης έστρεψε το πλοίο του και εμβόλισε το καταδρομικό στην πρύμνη, ως “παρότρυνση” να απομακρυνθεί προς τα διεθνή ύδατα.

Ανάλογη παρενόχληση δέχτηκε και το αντιτορπιλικό USS Caron, κλάσης Spruance, που συνόδευε το USS Yorktown, από την κορβέτα SKR-6. Το καταδρομικό είχε μικρές ζημιές από την πρόσκρουση αλλά ο αντίκτυπος του επεισοδίου ήταν σημαντικός ωθώντας την αμερικανική πλευρά να είναι πιο προσεκτική και τη σοβιετική να υποσχεθεί να ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του αγγλικού κειμένου.

«Επακουμβήσεις» και άλλες Στενές Επαφές Ναυτικού Τύπου: Περνώντας σαφές μήνυμα… χωρίς πολύ τακτ

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -