26.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Απριλίου 1989: Έκρηξη στο θωρηκτό USS Iowa

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Απριλίου 1989: Έκρηξη στο θωρηκτό USS Iowa

Ο Νο 2 πύργος του θωρηκτού USS “Iowa” BB-61 ανατινάσσεται κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων γυμνασίων. Ως αποτέλεσμα, 47 μέλη του πληρώματος που δούλευαν μέσα στον τριπλό πύργο των 16 ιντσών σκοτώνονται κι ο πύργος σχεδόν καταστρέφεται.

Το θωρηκτό είχε ναυπηγηθεί το 1942 και παροπλίστηκε το 1958 παραμένοντας σε εφεδρεία όταν το πρόγραμμα Ρήγκαν για ναυτικό 600 πλοίων το επανέφερε σε υπηρεσία. Το 1984 είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναβάθμισής του αλλά για λόγους βιασύνης, δεν έγινε κάποιος εκτεταμένος έλεγχος στους κινητήρες και στα κυρίως πυροβόλα.

Δύο έρευνες έγιναν για το περιστατικό. Η πρώτη έρευνα από το ναυτικό, απέδωσε ευθύνη στον Clayton Hartwig, ναύτη του πληρώματος του Νο 2 πύργου, ο οποίος μετά από απογοήτευση για τη διάλυση της ομοφυλοφιλικής του σχέσης με άλλο ναύτη, προκάλεσε επίτηδες την έκρηξη αυτοκτονώντας έτσι κι ο ίδιος.

Σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και την οικογένειά του έκαναν τη Γερουσία να ξανανοίξει την υπόθεση, αυτή τη φορά με έρευνα του G.A.O. (U.S. Government Accountability Office) και με την επιστημονική βοήθεια των Sandia National Laboratories. Το πόρισμα των τελευταίων απέρριπτε την πράξη δολιοφθοράς και αποκάλυψε πως η έκρηξη προήλθε από λανθασμένη διαδικασία υπερβολικής ώθησης γεμισμάτων στο πυροβόλο που είχε σαν αποτέλεσμα την έκρηξή τους. Το ναυτικό δέχτηκε μάλλον απρόθυμα το νέο πόρισμα εκτείνοντας μια έκφραση λύπης (όχι όμως και συγγνώμης) προς την οικογένεια Hartwig.

(Tο άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2020 στην Πτήση)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -