21.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 7 Απριλίου 1989: Η βύθιση του ρωσικού υποβρυχίου 'Komsomolets',...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου 1989: Η βύθιση του ρωσικού υποβρυχίου ‘Komsomolets’, τραγωδία στον βυθό

Το σοβιετικό υποβρύχιο Κ-278 “Komsomolets” βυθίζεται μετά από ατύχημα Νοτιοδυτικά της νορβηγικής νήσου της Άρκτου στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Οι αναφορές λένε, ότι ενώ έπλεε εν καταδύσει στα 335 μέτρα, ξέσπασε φωτιά. Αν και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τα στεγανά έκλεισαν και η φωτιά απομονώθηκε, οι φλόγες επεκτάθηκαν μέσω των καλωδιώσεων που διέτρεχαν το κύτος. Σαν αποτέλεσμα, ο αντιδραστήρας μπλόκαρε, το σύστημα πρόωσης σταμάτησε και το πλήρωμα αντιμετώπισε προβλήματα διακυβέρνησης. Αμέσως πραγματοποιήθηκε κένωση των δεξαμενών έρματος, που επέτρεψε στο σκάφος να αναδυθεί και να επιπλεύσει για μερικές ώρες εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος (64 άτομα) κατόρθωσε να εγκαταλείψει το σκάφος σε φουσκωτές λέμβους. Στη συνέχεια, οι βλάβες από τη φωτιά, που συνέχισε να σιγοκαίει, έκαναν το “Komsomolets” να βυθιστεί σε βάθος 1.680 μέτρων. Ο κυβερνήτης και 4 αξιωματικοί, που είχαν παραμείνει, έκαναν χρήση της κάψουλας διαφυγής στον πύργο αλλά μόνον ένας από αυτούς κατόρθωσε να βγεί από αυτήν στο ελάχιστο διάστημα που παρέμεινε στην επιφάνεια.

Τελικώς, σωστικά αεροσκάφη έφτασαν στο σημείο ρίπτοντας ελαστικές λέμβους ενώ το πλωτό ιχθυεργοστάσιο “Aleksey Khlobystov” έφτασε τελικά 81 λεπτά μετά τη βύθιση του “Komsomolets” περισυλλέγοντας 25 επιζώντες και 5 νεκρούς από την τρικυμισμένη θάλασσα. Συνολικά 42 άτομα πνίγηκαν ή πέθαναν από υποθερμία (επικρατούσα θερμοκρασία 2°C ).

Κάτω από τη διαρκή πίεση και διαμαρτυρίες της Νορβηγίας, η Σοβιετική Ένωση εντόπισε μετά από έρευνες το ναυάγιο του “Komsomolets” για το οποίο εξέφρασε την άποψη πως η πιθανότητα ραδιενεργών διαρροών ήταν απίθανη.

Το “Komsomolets”, ένα υποβρύχιο κλάσης “Mike”, ήταν οπλισμένο και με δύο πυρηνικές τορπίλες, που στα μέσα της επομένης δεκαετίας αναφέρθηκε πως διέρρεαν μέρος του ραδιενεργού υλικού τους. Αμέσως, μια μεγάλη επιχείρηση απομόνωσης και σφραγίσματος του κύτους ξείνησε που, λογικά, θα εξασφάλιζε το ναυάγιο για 20-30 χρόνια. Πρόσφατα, όμως, νέες μετρήσεις έδειξαν πως το υποβρύχιο έχει αρχίσει και πάλι να διαρρέει ραδιενεργό υλικό στο περιβάλλον του.

Το 2019 έρευνες με ειδική ομάδα που χρησιμοποίησε ρομποτικό βαθυσκάφος έλαβαν μετρήσεις ραδιενέργειας 1.000.000 φορές ανώτερες του κανονικού. Η νορβηγική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μετρήσεις και παρακολουθεί το ναυάγιο.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -