19.4 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 7 Απριλίου 1989: Η βύθιση του ρωσικού υποβρυχίου 'Komsomolets',...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου 1989: Η βύθιση του ρωσικού υποβρυχίου ‘Komsomolets’, τραγωδία στον βυθό

Το σοβιετικό υποβρύχιο Κ-278 “Komsomolets” βυθίζεται μετά από ατύχημα Νοτιοδυτικά της νορβηγικής νήσου της Άρκτου στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Οι αναφορές λένε, ότι ενώ έπλεε εν καταδύσει στα 335 μέτρα, ξέσπασε φωτιά. Αν και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τα στεγανά έκλεισαν και η φωτιά απομονώθηκε, οι φλόγες επεκτάθηκαν μέσω των καλωδιώσεων που διέτρεχαν το κύτος. Σαν αποτέλεσμα, ο αντιδραστήρας μπλόκαρε, το σύστημα πρόωσης σταμάτησε και το πλήρωμα αντιμετώπισε προβλήματα διακυβέρνησης. Αμέσως πραγματοποιήθηκε κένωση των δεξαμενών έρματος, που επέτρεψε στο σκάφος να αναδυθεί και να επιπλεύσει για μερικές ώρες εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος (64 άτομα) κατόρθωσε να εγκαταλείψει το σκάφος σε φουσκωτές λέμβους. Στη συνέχεια, οι βλάβες από τη φωτιά, που συνέχισε να σιγοκαίει, έκαναν το “Komsomolets” να βυθιστεί σε βάθος 1.680 μέτρων. Ο κυβερνήτης και 4 αξιωματικοί, που είχαν παραμείνει, έκαναν χρήση της κάψουλας διαφυγής στον πύργο αλλά μόνον ένας από αυτούς κατόρθωσε να βγεί από αυτήν στο ελάχιστο διάστημα που παρέμεινε στην επιφάνεια.

Τελικώς, σωστικά αεροσκάφη έφτασαν στο σημείο ρίπτοντας ελαστικές λέμβους ενώ το πλωτό ιχθυεργοστάσιο “Aleksey Khlobystov” έφτασε τελικά 81 λεπτά μετά τη βύθιση του “Komsomolets” περισυλλέγοντας 25 επιζώντες και 5 νεκρούς από την τρικυμισμένη θάλασσα. Συνολικά 42 άτομα πνίγηκαν ή πέθαναν από υποθερμία (επικρατούσα θερμοκρασία 2°C ).

Κάτω από τη διαρκή πίεση και διαμαρτυρίες της Νορβηγίας, η Σοβιετική Ένωση εντόπισε μετά από έρευνες το ναυάγιο του “Komsomolets” για το οποίο εξέφρασε την άποψη πως η πιθανότητα ραδιενεργών διαρροών ήταν απίθανη.

Το “Komsomolets”, ένα υποβρύχιο κλάσης “Mike”, ήταν οπλισμένο και με δύο πυρηνικές τορπίλες, που στα μέσα της επομένης δεκαετίας αναφέρθηκε πως διέρρεαν μέρος του ραδιενεργού υλικού τους. Αμέσως, μια μεγάλη επιχείρηση απομόνωσης και σφραγίσματος του κύτους ξείνησε που, λογικά, θα εξασφάλιζε το ναυάγιο για 20-30 χρόνια. Πρόσφατα, όμως, νέες μετρήσεις έδειξαν πως το υποβρύχιο έχει αρχίσει και πάλι να διαρρέει ραδιενεργό υλικό στο περιβάλλον του.

Το 2019 έρευνες με ειδική ομάδα που χρησιμοποίησε ρομποτικό βαθυσκάφος έλαβαν μετρήσεις ραδιενέργειας 1.000.000 φορές ανώτερες του κανονικού. Η νορβηγική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μετρήσεις και παρακολουθεί το ναυάγιο.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -