13.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤο Αμερικανικό Ναυτικό υιοθετεί το εξελιγμένο ραντάρ SPY-6 για τα πλοία του

Το Αμερικανικό Ναυτικό υιοθετεί το εξελιγμένο ραντάρ SPY-6 για τα πλοία του

Μια σημαντική παραγγελία, που αρχικά έχει αξία 651 εκατομμύρια δολάρια αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε 3,16 δις κέρδισε η εταιρία Raytheon από το Αμερικανικό Ναυτικό. Αυτή αφορά την εφαρμογή της οικογένειας ραντάρ SPY-6 στις επόμενες ναυπηγήσεις πλοίων του Ναυτικού, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ομοιοτυπία και η δυναότητα εντοπισμού όλων των τύπων εναέριων απειλών, τόσο αεροσκαφών όσο και βλημάτων.

Το SPY-6 θα εγκατασταθεί στα νέα αντιτορπιλικά Arleigh Burke Flight III ενώ ήδη έχει εξοπλίσει το USS Jack H. Lucas, το νεότευκτο της κλάσης. Επίσης θα μπει στα επόμενα αεροπλανοφόρα, στις φρεγάτες Constellation, σε μεγάλα αποβατικά, αλλά και σε ήδη σε υπηρεσία αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz και πιθανώς και σε άλλα σκάφη. Συνολικά η εγκατάσταση μπορεί να φθάσει τα 45 πλοία, εφόσον υλοποιηθεί η option επέκτασης της αρχικής σύμβασης.

Τα ραντάρ αυτά είναι προς το παρόν 4 εκδόσεων, ώστε να προσαρμόζονται σε κάθε απαίτηση. Το βασικό στοιχείο της ευελιξίας τους είναι πως κατασκευάζονται σε αυτόνομες μονάδες τεχνολογίας AESA που ονομάζονται radar modular assemblies (RMA). Αυτές είναι ένα ουσιαστικά μικρό αυτόνομο ραντάρ σε ένα κιβώτιο 2 κυβικών ποδών. Έτσι κάθε τελικό ραντάρ δημιουργείται από ένα αριθμό συνεργαζόμενων RMA, που όσο περισσότερα είναι τόσο βελτιώνουν την ευαισθησία και εμβέλεια ανίχνευσης. Οπότε ανάλογα το πλοίο κάθε επιφάνεια λήψης-εκπομπής μπορεί να γίνει όσο μεγάλη απαιτείται.

  • Στην πράξη τώρα η έκδοση SPY-6(V)1 που θα εγκατασταθεί στα νέα Arleigh Burke θα αποτελείται από 4 σταθερά πάνελ, το καθένα με 37 RMA. Αυτή είναι η πιο μεγάλη εκδοχή, με το ραντάρ ικανό να εντοπίζει αεροσκάφη, πυραύλους cruise, βαλλιστικά βλήματα όπως και να διεξάγει ηλεκτρονικό πόλεμο και παρεμβολές.
  • Η SPY-6(V)2  είναι η μικρότερη, με μόλις 9 RMA και σε περιστρεφόμενο πάνελ. Αυτή προσφέρεται για μεγάλα αποβατικά πλοία και για αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz.
  • Η SPY-6(V)3 θα έχει 3 σταθερά πάνελ με 9 RMA το καθένα, και θα μπει στις φρεγάτες Constellation και στα νέα αεροπλανοφόρα κλάσης Ford.
  • Τέλος η SPY-6(V)4 με 4 σταθερά πάνελ, 24 RMA το καθένα, προορίζεται να αντικαταστήσει τα παλαιά ραντάρ των ήδη σε υπηρεσία Arleigh Burke Flight IIA.

Σύμφωνα με τη Raytheon, η πιο μικρή έκδοση με τα 9 RMA έχει την ευαισθησία που σήμερα διαθέτει το ρανταρ SPY-1D(V) που διαθέτουν τα Arleigh Burke.  Οσο για την απόδοση η Raytheon λέει πως η μεγάλη έκδοση των 37 RMA σε κάθε πάνελ, διπλασιάζει την εμβέλεια (σε πάνω από 500 χιλιόμετρα;) και κάνει την ανίχνευση έως και 30 φορές πιο υψηλής ευαισθησίας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -