32.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΗ βύθιση του 'Komsomolets', τραγωδία στον βυθό

Η βύθιση του ‘Komsomolets’, τραγωδία στον βυθό

[Ψυχρός Πόλεμος] – Το σοβιετικό υποβρύχιο Κ-278 “Komsomolets” βυθίζεται στι 7 Απριλίου 1989 μετά από ατύχημα Νοτιο-Δυτικά της νορβηγικής νήσου της Άρκτου στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Οι αναφορές λένε ότι ενώ έπλεε εν καταδύσει στα 335 μέτρα, ξέσπασε φωτιά. Αν και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τα στεγανά έκλεισαν και η φωτιά απομονώθηκε, οι φλόγες επεκτάθηκαν μέσω των καλωδιώσεων που διέτρεχαν το κύτος. Σαν αποτέλεσμα, ο αντιδραστήρας μπλόκαρε, το σύστημα πρόωσης του πλοίου σταμάτησε και το πλήρωμα αντιμετώπισε προβλήματα διακυβέρνησης. Αμέσως πραγματοποιήθηκε κένωση των δεξαμενών έρματος που επέτρεψε στο σκάφος να αναδυθεί και να επιπλεύσει για μερικές ώρες εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος (64 άτομα) κατόρθωσε να εγκαταλείψει το σκάφος σε φουσκωτές λέμβους. Στη συνέχεια, διαρκείς βλάβες από τη φωτιά που συνέχισε να σιγοκαίει έκαναν το Κομσομόλετς να βυθιστεί ξανά σε βάθος 1.680 μέτρων. Ο κυβερνήτης και 4 αξιωματικοί που είχαν παραμείνει έκαναν χρήση της κάψουλας διαφυγής στον πύργο αλλά μόνον ένας από αυτούς κατόρθωσε να βγεί από αυτήν στο ελάχιστο που παρέμεινε στην επιφάνεια. Τελικώς, σωστικά αεροσκάφη έφτασαν στο σημείο ρίπτοντας ελαστικές λέμβους ενώ το πλωτό ιχθυεργοστάσιο “Aleksey Khlobystov” έφτασε τελικά 81 λεπτά μετά τη βύθιση του Komsomolets περισυλλέγοντας 25 επιζώντες και 5 νεκρούς από την τρικυμισμένη θάλασσα. Συνολικά 42 άτομα πνίγηκαν ή πέθαναν από υποθερμία (επικρατούσα θερμοκρασία 2°C ).

Κάτω από τη διαρκή πίεση και διαμαρτυρίες της Νορβηγίας, η Σοβιετική Ένωση εντόπισε μετά από έρευνες το ναυάγιο του “Komsomolets” για το οποίο εξέφρασε την άποψη πως η πιθανότητα ραδιενεργών διαρροών ήταν απίθανη. Το “Komsomolets”, ένα υποβρύχιο κλάσης “Mike”, ήταν οπλισμένο και με δύο πυρηικές τορπίλες, που στα μέσα της επομένης δεκαετίας αναφέρθηκε πως διέρρεαν μέρος του ραδιενεργού υλικού τους. Αμέσως, μια μεγάλη επιχείρηση απομόνωσης και σφραγίσματος του κύτους ξείνησε που, λογικά, θα εξασφάλιζε το ναυάγιο για 20-30 χρόνια. Πρόσφατα, όμως, νέες μετρήσεις έδειξαν πως το υποβρύχιο έχει αρχίσει και πάλι να διαρρέει ραδιενεργό υλικό στο περιβάλλον του.

Το 2019 έρευνες με ειδική ομάδα που χρησιμοποίησε ρομποτικό βαθυστάφος έλαβαν μετρήσεις ραδιενέργειας 1.000.000 φορές ανώτερες του κανονικού. Η νορβηγική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μετρήσεις και παρακολουθεί το ναυάγιο.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -