28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 26 Μαρτίου 2010: Η βύθιση της κορβέτας 'Cheonan' ανοιχτά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαρτίου 2010: Η βύθιση της κορβέτας ‘Cheonan’ ανοιχτά της Νότιας Κορέας

Στις 26 Μαρτίου 2010, η νοτιοκορεατική κορβέτα ROKS Cheonan (PCC-772), κλάσης Pohang, βυθίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια περιπολίας της κοντά στο νησί Baengnyeong κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα αλλά σαφώς εντός των χωρικών υδάτων της Νότιας. Μια έκρηξη συγκλόνισε το σκάφος, που κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε. Από το πλήρωμα των 104 επιβαινόντων, οι 58 διασώθηκαν από πολεμικά πλοία και σκάφη της ακτοφυλακής ενώ 46 παραμένουν (επίσημα) αγνοούμενοι.

Η έκρηξη έλαβε χώρα αργά το απόγευμα της 26ης Μαρτίου και λίγα μέτρα κάτω από το κύτος του πλοίου σε απόσταση σχεδόν ενός ναυτικού μιλίου (1,9 χλμ.) νοτιοδυτικά της νήσου Baengnyeong στην Κίτρινη Θάλασσα. Η απότομη ανύψωση του κύτους προκάλεσε τη θραύση του που κόπηκε στα δύο και λίγο μετά τις 21:20 άρχισε να βυθίζεται. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του “Cheonan”, το οπίσθιο τμήμα της πρύμνης βυθίστηκε μέσα σε πέντε λεπτά από την στιγμή της έκρηξης.

Με τους λόγους της έκρηξης ακόμα ασαφείς (από πρόσκρουση σε νάρκη μέχρι ατύχημα μηχανοστασίου), οι νοτιοκορεατικές αρχές κινητοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσο συγκεντρώνοντας έξι πολεμικά πλοία του ναυτικού της και δύο πλοία της ακτοφυλακής ενώ εμπορικά πλοία, αλιευτικά και πλοία του Ιαπωνικού και Αμερικανικού ναυτικού συμμετείχαν επίσης στις έρευνες μαζί με αεροσκάφη της νοτιοκορεατικής αεροπορίας. Ωστόσο, 24 ώρες μετά, με τη θερμοκρασία της θάλασσας να δίνει μόλις δύο ώρες προσδόκιμο επιβίωσης και τον υψηλό κυματισμό να επιδεινώνεται προκαλώντας και ατυχήματα με νεκρούς μεταξύ των συνεργείων διάσωσης, η επιχείρηση αποφασίστηκε να τερματιστεί.

Η συνέχεια στο Military History

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -