17.1 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟι διαθέσιμες Adelaide είναι τελικά 3, είναι όλες σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά...

Οι διαθέσιμες Adelaide είναι τελικά 3, είναι όλες σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά υπάρχουν και -πολλά- κακά νέα…

 

Όπως θα θυμούνται πολύ καλά οι αναγνώστες μας, η Π&Δ έχει καλύψει εκτενώς το θέμα την πιθανής απόκτησης φρεγατών Adelaide από το ΠΝ. Φυσικά έχουμε το “άγχος” που έχουν και οι περισσότεροι αναγνώστες μας, που επιθυμούν την άμεση ενίσχυση του ΠΝ όχι απλά με αξιόμαχα πλοία, αλλά με πλοία που θα προσφέρουν κάποιες σοβαρές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

AustralianDefenceMagazine: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις Adelaide, η Αυστραλία μάλλον θέλει να κρατήσει τους SM2/ESSM

Τώρα, είμασταν οι πρώτοι που κινήσαμε θέμα Adelaide, και δυστυχώς είμασταν οι πρώτοι που αναφέραμε τα πρώτα σύννεφα στο θέμα της αγοράς. Και έχοντας καεί από τον “χυλό” της ενοικίασης των FREMM (τι πάμε και θυμόμαστε, ε;) φυσάμε και το γιαούρτι των Adelaide. Ξέρουμε ότι δεν μας αδικείτε, και επίσης ξέρουμε πως υποχρέωσή μας είναι να παρακολουθούμε το θέμα, και να σας μεταφέρουμε το τι μαθαίνουμε.

ΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και στο ερώτημα “τι να τα κάνουμε τα σαπάκια ρε φίλε”)

Λοιπόν, για αρχή να πούμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Αυστραλία, οι διαθέσιμες Adelaide είναι τελικά 3 και όχι 2. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Αυστραλοί αφαίρεσαν μεν το αντιπυραυλικό Phalanx, αλλά δεν πείραξαν ή πήραν κάτι άλλο πάνω από το πλοίο. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε στις πρώτες μέρες του 2019. Η αφαίρεση του Phalanx δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως το πλοίο αχρηστεύτηκε, απλά προφανώς οι Αυστραλοί ήθελαν ένα επιπλέον Phalanx στην γραμμή συντήρησης, προκειμένου να το βάζουν πάνω στα άλλα πλοία με Phalanx όταν αφαιρούν κάποιο για συντήρηση, αναβάθμιση ή απλά επισκευή. To είχαμε ξαναγράψει πως οι Adelaide είναι 3 προς διάθεση, αλλά αναμέναμε πως είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποξήλωσης του Darwin από λειτουργικά συστήματα. Αυτό δεν έχει γίνει…

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/Belh@rra/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Τώρα, καθώς έχουν αποσυρθεί οι υπόλοιπες Adelaide, και τα πλοία έχουν συστήματα σχετικά νέα, δεν χρειάζεται να αρχίσει ο κανιβαλισμός της Darwin. Άλλωστε, οι άλλες δυο Adelaide θα αποσυρθούν άμεσα, ενώ η κατάστασή τους είναι εξαιρετική. Μένοντας εδώ, από Αυστραλία μαθαίνουμε πως η κατάσταση των πλοίων είναι πολύ καλή ως εξαιρετική, ενώ οι αεριοστρόβιλοι LM2500 έχουν ακόμη αρκετά χρόνια σε υπηρεσία. Στο σημείο αυτό να πούμε πως οι LM2500 στις Adelaide (O.H. Perry) χρησιμοποιούνται συνεχώς, κι όχι ελάχιστα όπως στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, που συνήθως κάνουν χρήση των ντίζελ (συνεπώς οι στρόβιλοι των ΜΕΚΟ είναι “καινούργιοι” παρά τα χρόνια υπηρεσίας). Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά θέμα ορίου ζωής των LM2500 δεν υπάρχει. Φυσικά αυτό θα το μάθαινε η Επιτροπή του ΠΝ αν πήγαινε μέχρι την Αυστραλία…

Πριν αρχίσουμε να “ζητάμε” και την Darwin, θα πούμε πως δεν είναι της ίδιας ηλικίας με τις άλλες δυο, Melbourne και Newcastle. Η Darwin μπήκε σε υπηρεσία το 1984, σε 8 και 9 χρόνια πριν τις άλλες που υπηρετούν. Βέβαια έχουμε πει πολλές φορές, πως οι Αυστραλοί δεν φείδονται χρημάτων προκειμένου να έχουν τα πλοία τους σε εξαιρετική κατάσταση. Πάντως σε κάθε περίπτωση, εάν και εφόσον το επιθυμούμε, η HMAS Darwin είναι διαθέσιμη προς άμεση μεταφορά. Δυστυχώς, τα καλά (;) νέα σταματούν εδώ.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;

Τώρα, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει γίνει ταξίδι επιτροπής του ΥΠΕΘΑ στην Αυστραλία για να δει τα πλοία. Άρα το ΠΝ έχει σταματήσει την προσπάθεια, και περιμένει (;) ίσως κάποια κίνηση από αυστραλιανής πλευράς. Από Αυστραλία όμως γνωρίζουμε πως οι Αυστραλοί δεν είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν το απόθεμά τους των SM2, ούτε φυσικά των ESSM. Άρα ισχύει όσα μας έχει πει ο νυν ΥΠΕΘΑ και πρώην ΑΓΕΕΘΑ, πως τα πλοία δεν μας ενδιαφέρουν χωρίς τα όπλα τους. Τώρα, τονίζουμε το γεγονός ότι λύση για “φθηνούς” SM2 δεν μπορεί να βρεθεί, και αμφιβάλλουμε αν το USN θα έρθει να δώσει μια “λύση”. Φυσικά θεωρητικά το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό.

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους

Γενικά όμως, και κρίνοντας από την αδιαφορία των τελευταίων ημερών από πλευράς ΠΝ, μάλλον η υπόθεση των Adelaide “δεν πάει καλά”. Ελπίζουμε απλά να είμαστε κινδυνολόγοι, και τελικά να έχουμε λευκό καπνό. Φυσικά για να έχουμε καπνό, κάποιος πρέπει να βάλει “φωτιά”. Και εμείς δεν έχουμε ούτε σπίρτα…

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες οι επιλογές για άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν δεν αγοραστούν οι Adelaide;

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hdjs
Hdjs
4 years ago

Δυστυχώς η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία είναι πολύ λίγη .

Συνομιλίες με Τούρκους ενώ η Κύπρος είναι υπο κατοχή και το Αιγαίο απειλείται.
Καμία διάθεση για ενίσχυση.

Ντροπή τους.

Γιώργος
4 years ago
Reply to  Hdjs

+1 δυστυχώς δεν μπορώ να διαφωνήσω…

Hdjs
Hdjs
4 years ago
Reply to  Γιώργος

Που να πρωτοξεκινησεις…

ΜΕΚΟ
Ρ3
Τορπιλες για υποβρύχια.
ΑΑ πλοία

3 πλοία που λύνουν ένα πρόβλημα για τα επόμενα 5-10 χρόνια και οι ξεφτίλες δεν μπορούν να διαθέσουν 5% από το πλεόνασμα…

Όλα για τις εκλογές.. Ποιος νοιάζεται για την Ελλάδα…

adonis
adonis
4 years ago
Reply to  Hdjs

so basically it’s no news, it’s just recycled news from December. it looks like another year will go by without no confirmation of frigate purchase or donation. Waste

Hdjs
Hdjs
4 years ago
Reply to  adonis

Οπως λένε οι Άγγλοι όλα είναι PR.

Μήπως είναι καιρός για να αντιδράσουν οι ιστοσελίδες του χώρου;

G
G
4 years ago
Reply to  Hdjs

Ειναι αδιανοητο να μην πάρουμε 3 πλοια με κοστος μονο 180 εκ.. Ας τα παρουμε και μετα ας κανουμε μια αγορα με αλλα 150 εκτ τους sm2.(εστω και με δυο χρονια στο περιμενε μεχρι να κατασκευαστουν) Αλλωστε και οι μπελαρα, φρεμμ, φριντομ,κτλ ειναι απο το 2023 και μετα. Το κερδος θα ειναι με 330 εκτ 3 ΑΑ πλοια με νεες δυνατότητες. Το ποσο δεν ειναι απαγορευτικο ουτε τεραστιο και μπορει να βρεθει απο τον προϋπολογισμό σχετικα ευκολα. Αρκεί να υπαρχει θεληση

CK
CK
4 years ago

Σοβαρά περιμένει κανένας να προχωρήσει τίποτα φέτος σε εξοπλισμούς?

Χρονια εκλογών σιγά μην νοιαστούν για την άμυνα

Η δε στρατιωτική ηγεσία να βαράει προσοχή μονο ξέρει στους πολιτικάντηδες
Οι θεσούλες πάνω από όλα

Μήπως έφυγε και αυτό το F-16για τις USA για να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των
και δεν το πήραμε χαμπάρι?
Υπογράφηκε το FOS για τα M2000 μήπως?

Τίποτα δεν θα γίνει με δαύτους

Μη δεσμευτικό τεχνικό διάλογο να κάνουμε όπως στο εδώ φόρουμ
Βοήθεια μας…..

Γιώργος
4 years ago
Reply to  CK

+1 δυστυχώς ό,τι γίνει από τον προϋπολογισμό για το 2020/2021. Μόνο μη είναι αργά μέχρι τότε.
Εδώ ακόμη δεν έχουμε αναβαθμίσει τις ΜΕΚΟ θα μου πείτε…….

MisCo
MisCo
4 years ago

Και πολυ καλα κάνουμε. Αν οι Αυστραλοι θελουν να πάρουν κάτι πίσω απο την επενδυση τους, ας κατεβάσουν μουτρα και ας προτείνουν κάτι. Διαφορετικα η απώλεια ειναι ολοκληρωτικα δικη τους (αφου θα τα κάνουν ξενοδοχειο ψαριων). Εμας δε μας συμφέρει προφανως να δώσουμε περα απο κάποιο ποσο για παλιά πλοια. Δεσμεύουμε χρήματα που προοριζονται για νεες ναυπηγησεις ή εκσυγχρονισμους.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  MisCo

Αστειεύεσαι προφανώς που θα δωσούν λεφτά για νεες ναυπηγήσεις ενώ δεν δίνουν ούτε για συντήρηση τα αναγκαία κονδύλια.
Τα πλοία είναι παλαιά όχι ξεπερασμένα ούτε άχρηστα και πολύ ανώτερα οσων έχουμε πλην ίσως των ΜΕΚΟ.
Με 180 μύρια τι θέλετε κάνα αεροπλανοφόρο;
Οι Αυστραλοί πλήρωσαν ντουκου τους SM-2 και δεν τους τους χάρισαν όπως ζητας εσύ να κάνουν και τους χρειαζόνται..
Χωριά ότι εάν στους πουλήσουν θα είναι ετοιμοπαραδοτοι.
Άρα θα πληρώσεις ..
Όχι όσο τους νεας κατασκευης εννοείται αλλά όχι να στους δώσουν και δωρεάν ..
Σοβαρή χώρα που ψάχνει για κοροϊδα είμαστε.
Εντωμεταξυ δεν έχουμε καν ρωτήσει τιμή αλλά ήδη απορρίψαμε και το ενδεχόμενο..
Και μετά μου λες για νέες ναυπηγήσεις;
Ούτε ψαροτρατα δεν βλέπω να αγοράζουμε όχι φρεγάτες ..
Θελουμε και Μπελαρα οι μπρουκληδες.

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  ETS

Καλά κάνεις και τα λες μπας και συνειδητοποιείσουν κάποιοι τα δεδομένα…
Με 180 εκ αν τους πάρουμε και το τρίτο πλοίο είναι καλά…

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  ETS

Πουθενα δε ζητησα να μας χαρίσουν κάτι. Ομως δεν τα αγοράζουμε για καινουργια, δεν εχουν κανα σοβαρο υπολοιπο ζωης και κατ επεκταση δεν θα τα χρυσωσουμε στους Αυστραλους. Αν τους φαινονται λιγα τα περι 200μυρια για 22-23 χρονων πλοια που δεν τα θελει κανεις αλλος, ας τα κανουν υφάλους.

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  MisCo

Φιλε μου η Κουντουριωτης μπηκε σε υπηρεσια το 1978 . Μεχρι σημερα υπηρετει στο Ελληνικο Ναυτικο και δεν φαινεται να αλλαξει αυτο συντομα.
H Melbourne μπηκε σε υπηρεσια το 1992 , δηλαδη οπως το παμε θα την εχουμε minimum μεχρι το 2033 . Τι εννοεις σοβαρο υπολοιπο ζωης.
Τα 200 μυρια που αναφερεις σου δινουν μια Super Vita , συγκεκριμενα την Ριτσος που ξεκινησε να ναυπηγειται το 2006 και την παρελαβες το 2018 . Και εσυ ζητας 2-3 αναβαθμισμενες φρεγατες ΜΕ πληρη φορτο πυραυλων ? Εμεις δεν εχουμε εναλλακτικες , οχι οι Αυστραλοι .
Εισαι απο κατω. Εχεις αναγκη , δεν εισαι σε θεση να παζαρεψεις . Ολοι αναβαθμιζουν τους sm-2 σε μεταγενεστερες εκδοσεις , δεν σκεφτηκε κανεις να τους χαρισει στους Ελληνες. Ο αλλος εδωσε 9 Δις για 3 hobart , 32 δις για type 26 και πας να του πεις οτι εχει αναγκη τα 200 μυρια και θα βγει χαμενος αν δεν σου δωσει και τους πυραυλους?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Aλλά την Super Vita θα την πάρεις καινούργια και θα την έχεις για 40-45 χρόνια ενώ την Perry θα την πάρεις μεταχειρισμένη, είναι ένα πλοίο που δεν υπηρετεί στο ναυτικό σου και δεν θα την έχεις για τα επόμενα 40-45 χρόνια.

Genesis
Genesis
4 years ago
Reply to  MisCo

Νομίζω ότι όλα όσα αναφέρεις εσύ και ο φίλος ETS είναι τα επιχειρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε πλευρά για να ανεβάσει ή να κατεβάσει το αντίτιμο αγοράς.
Αυτό όμως μπορεί να γίνει μετά από αυτοψία που θα πραγματοποιήσουν ειδικοί του ΠΝ και αφού ξεκινήσει διαπραγμάτευση.
Βέβαια, υποθέτω ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα ζητήματα τα οποία είναι άγνωστα σε εμάς και επίσης θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στα πολύπειρα στελέχη του ΠΝ ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν κατά περίπτωση.

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
4 years ago
Reply to  MisCo

@ΓΙΑΝΝΗΣ 1 ποια super vita θα εχεις για 40 χρονια αυτη που παρελαβες το 2018 και τα ηλεκτρονικα θελουν ηδη αναβαθμιση? Με τα ηλεκτρονικα/οπλισμο του 2004 ?
MW08 φοραει η Υδρα του 1992 . Το μονο που σε νοιαζει δηλαδη ειναι να κρατας κατι οπως με τις S απλα να καλυπτεις αριθμους?
Και οι ΜΕΚΟ που εχεις επειδη υπηρετουν δεν σημαινει κατι . Εχουν μειωμενες δυνατοτητες λογω μη αναβαθμισης. NULKA , MU-90 κλπ δε θα αποκτησεις ποτε

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

…και ομως το m-08 μια χαρα ειναι για τις sv….τον ram δηλαδή αλλα εντελώς ανεπαρκές για meko και Essm…..
Υπαρχει σε καποιο άρθρο της πτήσης σύγκριση mw 08 με smart s και σε κοντινές αποστάσεις κάτω απο 40km( ορίζοντας) οι δυνατότητες λιγο υπολείπονται….

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

σωστός

Παλιουρας
Παλιουρας
4 years ago
Reply to  ETS

Εχεις απολυτος δικιο…

ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ σε τιμη ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ…
Αυτος ηταν παντα ο Ελληνας,,

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  MisCo

μακάρι να είναι όπως τα λες

Nik13
Nik13
4 years ago
Reply to  MisCo

Εμείς πρέπει να τους κάνουμε μια πρόταση… 40μ θα κάθε πλοίο.. Κ αν δεχθούμε έχει καλός αν όχι ας τα κρατήσουν.
ESSM έχουμε.. ας πάρουμε κ μερικούς sm2 από Αμερική κ τέλος. Πόσο κάνουν 60sm2;;

Shadowman®
Shadowman®
4 years ago
Reply to  Nik13

150 μύρια κάνουν και θα χρειαστεί χρόνια να παραχθούν

kosmidis Marios
kosmidis Marios
4 years ago

Να δωσουν οι στρατιωτικοι δωρο στισ ενοπλεσ δυναμεισ πισω τα λεφτα απ τα αναδρομικα που σε αυτους δεν ηταν …σωστο που κοπηκαν αλλα σε αλλουσ ηταν……..να δειξουν ποσο πατριωτεσ ειναι και να βρει το ΠΝ σπιρτα……

και με τους Τουρκους να μη μιλαμε να τους κανουμε μουτρακια..να μαθουν αυτοι……….μιλαμε για υψηλη διπλωματια οχι αστεια…….

Νικόλας
Νικόλας
4 years ago

Θυμάμαι εσείς γράφατε για το κοινωνικό μέρισμα πριν λίγους μήνες…

παναγιωτης
παναγιωτης
4 years ago

Συγνώμη αλλά για να έχουμε και καλές εξηγήσεις φταει το μέρισμα που έδωσαν και δεν αγοράζουμε όπλα η το οτι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για κάτι τέτοιο

Digenis
Digenis
4 years ago

Πολύ πρέπει να πάρουν πολλά πίσω απο αυτα που έχασαν … το θέμα είναι το σύστημα που καθορίζει της προτεραιότητες και την βαρύτητα που έχουν .Το πρόβλημα στο ΠΝ ειναι μείζον και δεν εχει” εντάξει” ”θα δουμε στο μελλον” …Στο κάτω κάτω θα μπορούσαν να δώσουν 500εκ ή 1 δις στο ΠΝ απο τα 2 που έδωσαν , να μείνουν 1 δις για παροχές φέτος και 1δις τον επόμενο χρόνο . Τελικά το σύστημα που καθορίζει τις προτεραιότητες ειναι καθαρά ψηφοθηρικό κομματικό ..Μια από τα ίδια δηλαδή … και ας σαπίσει το ΠΝ …

G
G
4 years ago

Με καθε σεβασμο τα στελεχη των ΕΔ δεν ειναι οι μοναδικοι που ειχαν περικοπες. Ουτε ειναι οι πλεον αδικημενοι (μαζι με τους δημοσιους υπαλλήλους) . Τι να πουνε οι συνταξιούχοι του ιδιωτικου τομεα που πληρωναν δεκαετίες κανονικα και τους μειωσαν 11 φορες την συνταξη και κοψανε τα δωρα τους? Οι νεοι κατω των 24 που καλούνται να ζησουν με 400 ευρω? Οι υπολοιποι που εμειναν ανεργοι? Τουλαχιστον οι στρατιωτικοι δεν ειχαν τετοιο ζήτημα. Αρα λοιπον με καθε σεβασμο εσεις να μην ξαναγραψετε για το μερισμα γιατι έστω και αυτο το λιγο κατι βοηθησε και ειναι πρόκληση να ακούγεται οτι κακως το πηραν . Αντιθετα τα αναδρομικά των Ε. Δ, δικαστικων βουλευτων και αλλων μονο αναγκαια δεν ηταν (εκτος των χαμηλοβαθμων που παιρνουν και αυτοι λιγα.) ναι μπορει να εγινε για ψηφοθηρικους λογους αλλα και των στρατιωτικων γι αυτο δεν εγινε? Ο καμμενος αλλωστε το εταζε απο την πρωτη μερα.

Eman202
Eman202
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Αδερφε τι δουλεια εχει το μερισμα που με τα αναδρομικα στους ενστολους;
Τα αναδρομικα ειναι λεφτα που οι δικαιουχοι τους τα εχουν δουλεψει κ παρανομα δεν τα πληρωθηκαν.
Το μερισμα ειναι ενα ψηφοθηρικο bonus που δινει η κυβερνηση εδω κ 3 χρονια.
Λεφτα που δεν κανουν την διαφορα στην ζωη κανενος, γιατι δεν πιστευω οτι σωθηκε κανενας με τα 35-50€ τον μηνα που πηρε γιατι τοσος αντιστοιχει στους περισσοτερους.
Λεφτα που αν ειχαν δωθει στις Ε.Δ της χωρας για να γινουν αυτα που πρεπει θα ειχαμε :
Ξεκινησει τον εξυγχρονισμο των ΜΕΚΟ,
Θα ειχαμε ηδη νεες τορπιλες στα Υ/Β,
Θα ειχαμε ηδη ξεκινησει την αναβαθμιση των f16 κ των Mirage,
Θα ειχαμε παραλαβει ηδη κ τις 2 SuperVita.
Θα ειχαμε ηδη παραλαβει οχηματα κ εξοπλισμο απο τα διαθεσιμα των Usa που εχουν εγκριθει για δωρεαν παραχωρηση κ δεν εχουμε λεφτα για να τα μεταφερουμε στην χωρα.
Και
Και
Και
Μιλαμε για περιπου 3,5-3,8 δις που εχουν μοιραστει σαν μερισματα.
Ασε που πολλοι απο αυτους που πηραν μερισμα ειναι ανθρωποι που δουλευουν 3-4 μηνες κανονικα κ μετα δουλευουν “μαυρα” για να παιρνουν ολα αυτα τα μερισματα κ τα επιδοματα.
Δεν θελω να πω για το ποσοι αλλοδαποι πηραν μερισμα κ το εστειλαν στις χωρες τους οπως βεβαια κανουν κ με τα περισσ “μαυρα” λεφτα που βγαζουν.
Αν θελει η καθε κυβερνηση να κανει κοινωνικη πολιτικη να το κανει αφου πρωτα εχει λυσει τα προβληματα με τις αναγκες των Ε.Δ των Νοσοκομειων κ των αλλων Κρατικων Υπηρεσιων για να μπορουν οι πολιτες να κανουν την δουλεια τους κ μετα να κοιταξει να δημιουργησει δουλειες κ θεσεις εργασιας που να παραγουν για το κρατος.

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Eman202

Εύγε!

Kapoios
Kapoios
4 years ago
Reply to  Eman202

Θα σου πρότεινα να δώσεις εσύ τα “ψίχουλα” του κοινωνικού μερίσματος, αφού σου περισσεύουν.

Όσοι όμως από τους 3,5 εκ. πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και μοιράζονται αυτά τα 710 εκατομμύρια, σε διαβεβαιώνω ότι τα έχουν απίστευτη ανάγκη.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Eman202

“Όσοι όμως από τους 3,5 εκ. πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας”

Κόψτε και κάτι…

Όσο για το μέρισμα, δε ξέρω πολλούς που δικαιούνται λεφτά και λένε “δε θα πάρω, ευχαριστώ”…

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Eman202

Η σχέση έγκειται στο ότι δεν υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη που να ορίζει τι είναι “δίκαιο” ή “ηθικό” ως προς την αμοιβή για το παραγωγικό έργο ενός ατόμου, αλλά ένα μεγάλο πλήθος παραγόντων, ένας εκ των οποίων είναι και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας. Όταν έχει υπάρξει εθνικά μείωση των εισοδημάτων, αποτελεί ολίγον τι έκπληξη η “επιστροφή” χρημάτων σε συγκεκριμένες μάλιστα κατηγορίες (ισονομία, τιντούτο) με την αιτιολογία ότι “κόπηκαν παράνομα” (ενώ στο επίπεδο που ήταν πριν, είχαν φτάσει νόμιμα και με διαφορετικές αρχές υπολογισμού μάλλον) λέγοντας ουσιαστικά στους υπόλοιπους ότι λίγο-πολύ μια τυχερή μερίδα “δικαιούται” να μείνει στα ίδια επίπεδα ενώ οι υπόλοιποι πέφτουν. Δεν προωθώ ζηλοφθονικές εξισώσεις προς τα κάτω, εκφράζω όμως απορίες καθότι οι μεν είναι που θα κληθούν να πληρώσουν τους δε, και οι κρίκοι της οικονομικής αλυσίδας δε μπορούν να λειτουργούν σα να είναι ανεξάρτητοι.

βαγγελης
βαγγελης
4 years ago
Reply to  Eman202

δεν διαφωνω καθολου σε ενα νορμαλ κρατος με νορμαλ πολιτες η αμυνα κ υγεια θα ηταν απο τα πρωτα μαζι με βιομηχανιες.Στην ελλαδα ομως ολες οι κυβερνησεις απο το 2004 μεχρι σημερα φοβουνται τα χρηματα για την ασφαλεια η αστυνομια πχ δεν εχει τα απαραιτητα για να μετακινηθει. Τα νοσοκομεια καθοτι ασθενης δεν ειχαν συριγγα για να μου παρουν αιμα.Με μια μαυρη δεκαετια περικοπων αντε ομως εσυ πες οτι θες 200 μυρια για 3 φρεγατες 25 ετων θα γινει της κακομοιρας,και οι πολιτες αυτης της χωρας δεν ειναι και οι ποιο φανατικοι της ασφαλειας μιλαμε για τους πολιτες ελα μωρε τωρα.Επισης το ελληνικο κοινοβουλιο διαθετει σε ποσοστο ανω του 50% ατομα τα οποια ειναι κατα των συνορων του στρατου κλπ οποτε κλαμα απλα.Οσον αφορα το μερισμα μιας και το ελαβα η καταληξη του ηταν παλι στο κρατος αφου δεη ευδαπ κλπ περιμενουν παντα.Οσον αφορα τους στρατιωτικους ειναι λεφτα που τα δουλεψαν κ πρεπει να τα λαβουν πισω,κανενας δεν υποχρεωνει τον στρατιωτικο να γινει στρατιωτικος αλλα κ κανεις δεν επιτρεπεται την ιδια ωρα να τον κλεβει ουτε κ να του πει ξερεις με τα χρηματα που σου φαγαμε λεμε να παρουμε φρεγατες ειναι απλα γελοιο ας κοψει τον σβερκο του το κρατος οχι ο ναυαρχος αυτος κορτεναερ εχει με αυτο θα παει.Γενικα ζουμε σε μια μαυρη περιοδο με καθολου υπομονη και υπακοη σε οτιδηποτε.

G
G
4 years ago
Reply to  Eman202

Η λογικη τα εχουν δουλεψει δεν ειναι σωστη. Δεκαδες επιδοματα και αυξησεις δοθηκαν κατα καιρους γενικα στο δημοσιο με μη ορθολογικο τροπο για να μην πω με καθαρα ψηφοθηρικα κριτήρια . Γιατι θα πρεπει ο μισθος στο δημ να ειναι πχ 1000 ευρω αλλα στο ιδ τομεα 400 και 600 ευρω? . Γιατι να μην εχει εφάπαξ και ο συνταξιούχος του δημ τομεα? Και γιατι δεν ειναι σημαντικα τα 900 ευρω του μερισματος στον ανεργο που δεν εχει κανενα ισοδημα αλλα ειναι πιανουν τοπο στους στρατιωτικους τα αναδρομικά που ειναι καλυτερα αμοιβομενοι?
Το παραλογο του πραγματος που λες πραγματικα δεν το κατσλαβαινω. Δυο δις αναδρομικα θα ελυναν πολλα προβληματα και μαλιστα θα επρεπε οι υψηλοβαθμοι τουλαχιστον να παραιτουνταν απο αυτα τα χρηματα με την λογικη οπως και εμεις που δεχτηκαμε μειωσεις για να μην κλεισει η εταιρεία που ειμασταν και να επιβιωσει και να επενδυσει στην εξωστρέφεια. Γιατι λοιπον να μην κανουν και αυτοι το ιδιο?
Θα μπορούσα να σου πω περισσότερα αλλα δεν θα ηθελα να καταχραστω την φιλοξενεια του περιοδικου αλλα και το θεμα του αρθρου που εχει εντελως αλλο θεμα

Αργύρης Παγγουρέλιας
Αργύρης Παγγουρέλιας
4 years ago

Έχουν γίνει σοβαρές προτάσεις για παραχώρησει απο το οπλοστάσιο του USN SM2 ,ESSM I?Είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε; Έχει προταθεί η απόκτηση έστω 2 Ticonderoga με τον οπλισμό τους με την σαφης αιτιολογιση την ATBM άμυνα της νότιας πτέρυγας του νατο;Οι Αμερικανοί δεν είναι χαζοί και παραχωροντας οπλισμό και πλοία θα αποδεσμευαν δικές τους δυναμης έστω και αν μια μελλοντική αγορά πλοιων χωρίζονταν. σε 2 fti και 2 freedom 140m(τυράκη)AAW πλοίων που έχουν κ αλλα πλεονεκτήματα (αμφίβιος πολεμος) sm2 ,essm,aster 30,15,naval scalp.Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πολιτυπια οπλων και πλοίων(ρανταρ,ecm κλπ.)είναι καλό.

Στάχυς
Στάχυς
4 years ago

+1

Αίας
Αίας
4 years ago

Ρε παιδιά, για να μην μαλώνουμε για τα αυτονόητα, ας γυρίσουμε στα αυτονόητα.
Το αυτονόητο είναι η επιστροφή, στην ουσία για να μην κοροϊδευόμαστε, του ποσοστού Άμυνας ώς προς το ΑΕΠ.
Για εξοπλισμούς.
Αποσύνδεση με κοινωνικά μερίσματα , συντάξεις, αναδρομικά.
Σοβαρό ποσό για τις καθαρές δαπάνες/ανάγκες της άμυνας.
Αγορές, συντήρηση.
Αν γίνει αυτό, αυτόματα σταματά και η σύγκριση της μιας δαπάνης με την άλλη.
Μην πάμε στην αντίθετη λογική των 80ς , ένα φ16= Νοσοκομείο , 2σχολεία, 13 ΚΑΠΗ.
Για να μην παρεξηγηθώ, να σημειωθεί πως είμαι αντίθετος με τα επιδόματα και μερίσματα και τρίχες.
Είμαι υπέρ της διάθεσης του ποσού σε επιδότηση νέων ανθρώπων για να στήσουν μία δουλειά, ένα σπίτι σε ακριτική περιοχή και μια οικοτεχνια;
Κάτι τέτοιο.

Digenis
Digenis
4 years ago

καθε εμποδιο σε καλο !!!!χαχα νταξ δεν χανουμε και κανα κελεπουρι . Μη κλαψετε κιολας.

Γιώργος
Γιώργος
4 years ago

Το τζάμπα πέθανε παιδιά, άμυνα χωρίς λεφτά δεν έχει.

ETS
ETS
4 years ago

Ισορροπημενο άρθρο που απεικονίζει την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι ..
Είχα γράψει και αλλού για την άψογη κατάσταση των πλοίων που διαθέτουν πλήθος συστημάτων σύγχρονης τεχνολογιας μέχρι και σοναρ αποφυγής ναρκών μεταξύ άλλων ..
Όντως.οι Αυστραλοί είναι τυπικότατοι στο θέμα συντήρησης και ίσως να μιλάμε για πλοία σε καλύτερη κατάσταση απο αυτα του USN .
Όλα είναι διαθέσιμα άμεσα αλλά ως συνήθως το ενδιαφέρον μας δεν είναι ανάλογο των απαιτήσεων και αυτήν την φορά ..
Κάποιοι ανόητοι περιμένουν να δωθούν αυτά τα πλοία σχεδόν δωρεάν ..αναφέροντας ένα κόστος 180 εκατομμυρίων ευρώ(?)για όλα..!
Απελπιστικά μικρό ειδικά με πλήρες φορτο πυραυλων ..
Δεν κοιτούν να πάρουν πλοία να αποσύρουν τις Κορτεναερ που σε λίγο δεν θα κινούνται από την έντονη χρήση μόνο θέλουν και SM-2 δωρεάν.
Εννοείται πως αυτοί μπορούν να εξασφαλιστούν ίσως από ΗΠΑ μέσω ίσως ,FMS η κάποιας άλλης χρηματοδότησης αλλά δυστυχώς ο τζαμπας ζει και βασιλεύει και βλέπω να χάνεται και αυτή η ευκαιρία εάν δεν κινηθούμε άμεσα.
Τελικά αναρωτιέμαι ..
Ένα ναυτικό που δεν δίνει μερικά ψωροεκατομμυρια για συντήρηση των κύριων μηχανών των ΤΠΚ και των ΜΕΚΟ πέραν του χαμένου εκσυγχρονισμού τους ,που δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τορπίλες σε επαρκή αριθμό ,άλλο σήριαλ αυτό,που δεν ξέρει καλά καλά τι ζητάει και διαδίδει φήμες για αγορά από FREMM μέχρι Μπελαρα αξίας δις αλλά από την άλλη τσιγγουνευεται να βάλει το χέρι στην τσέπη για κύριο οπλισμό απορρίπτοντας την ίσως μοναδική επιλογή αξιόλογων μεταχειρισμένων φρεγατών σήμερα ,είναι σοβαρό;
Θεωρείται σοβαρό άρα και αξιομαχο;
Όταν δεν εχεις προγραμματισμό και σοβαρή πολιτική εισαι αξιόμαχος;
Πέραν των μέσων ..
Όταν τα μυαλά στην ηγεσία παρουσιάζουν τέτοια εικόνα ;

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  ETS

και μένα με πονάει γιατί είναι φρεγάτες και μάλιστα καλές, αλλά…..

Nik13
Nik13
4 years ago
Reply to  sotbak

Με 150 εκατομμύρια τις περνεις κ τις 3…κ είναι πολύ καλύτερες απ όλες που έχεις…. Δεν καταλαβαίνω γιατί το σκευτομαστε;
ΑΣ δώσουν κ μια παραγγελία για sm2 κ είσαι αρχοντας

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Nik13

γιατί τότε δεν προχωρούν;

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago

Πρωτίστως, πρέπει να το κυνηγήσουμε εμείς, αλλά γιατί είστε τόσο απαισιόδοξοι με λύση από αποθέματα του USN; Εικάζετε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούμε για να θέσουμε τέτοιο ζήτημα ή απλά οι Αμερικανοί πέρα από τα ωραία λόγια, μας έχουν απλά χεσμένους;

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Οτι εχουν εχουν, οτι δινουν δινουν αλλα το θεμα ειναι εμεις ζηταμε?
Κανεις δεν εχει γραψει απο ανοιχτες πηγες τοσο διαστημα που διαρκει το θριλερ οτι δεν δινουν ..
O Aποστολακης ειπε οτι δεν εχουμε ζητημα αρα σκαλωνουν παλι στα χρηματα.
Ας ξεκαθαρισει πρωτα η προθεση μας για το τι τελικα θελουμε να κανουμε ..
Παντως οπως και να εχει θα πληρωσουμε κατι παραπανω εστω ..
Ειπαμε ο τζαμπας πεθανε..
Εαν δεν θελουν ας μεινουν με τις Κortenaer για αλλα δεκα χρονια γιατι για ναυπηγησεις δεν το βλεπω συντομα.
Δηλαδη καποιοι θελουν να αγορασουν ελαχιστες τορπιλες για τα υποβρυχια μας και ξαφνικα θελουν πληρη φορτο για τις ΑD?
Δηλαδη εαν παρουν εναν αρχικο αριθμο SM-2 και τον συμπληρωσουν σταδιακα θα τους χαλασει?
Ασχετως εκδοσης ..Και βλεπουμε ..
Δηλαδη οι Sea Sparrow ειναι καλυτεροι τελικα απο λιγοτερους SM-2?

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago
Reply to  ETS

Προφανώς και πρέπει να ζητήσουμε πρώτα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει σχετική πληροφορία. Το θέμα είναι, αν κολλάει το ζήτημα πιο κάτω (αποδέσμευση sm-2 από απόθεμα USN και όχι απλά άδεια εξαγωγής) ή αν γενικότερα δεν έχουμε ούτε τα 180 εκ. Προφανώς, αν δεν πουλούν οι Αυστραλοί από το δικό τους απόθεμα(έστω λίγους), δεν δίνουν τζαμπέ ή σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές οι Αμερικάνοι δικούς τους (blockII) και η μόνη επιλογή είναι αγορά καινούργιων με χρόνο αναμονής καμιά πενταετία (εκτός από υψηλής τιμής), νομίζω δεν θα ασχοληθούμε με τις Adelaide και ορθώς. Υποτίθεται τα πλοία τα θέλουμε άμεσα και με πλήρεις δυνατότητες. Αν είναι να περιμένουμε σε 5 χρόνια, εκτιμώ ότι ότι σοβαρό είναι να συμβεί, θα έχει ήδη συμβεί.

Γιώργος
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Γιατί είμαστε άφραγκοι και οι Freedoms θέλουν λεφτά. Αν δουν δολάρια στον ορίζοντα έρχονται χθες. Επαναλαμβάνω, δολάρια όχι FMS.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Εκτός του ότι ισχύουν 1ο και 2ο, έχουν και κανέναν πύραυλο EDA;

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Και εγώ το πιστεύω, εδώ δεν εχει πάει κλιμάκιο τι ενδιαφέρον και τι διαπραγματεύσεις γίνονται είτε να μειωθεί η τιμή, είτε για Α/Α πυραύλους.
Αν αποκλειστεί οποιαδήποτε εναλλακτική να βρεθούν SM-2 και ESSM δύσκολη η εξίσωση.
Πιο πολύ εμείς καιγόμαστε νομίζω παρά στα επιτελεία που μάλλον γνωρίζουν ότι σάλιο δεν θα τους δοθεί για εξοπλισμούς.

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
4 years ago

Φέεετα. Τι να πω, περιμένουμε να γίνει μία σπόντα και στο καπάκι μία καραμπόλα και στη στροφή να κοιμηθεί ο Θεός μήπως πέσει κανά πλοίο από τον ουρανό με 64 SM2 και μάλιστα τσάμπα… Θα περιμένουμε πολύ. Εκτός και αν κάνουμε το αυτονόητο: να ασκήσουμε εθνική ναυπηγική πολιτική.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  G-164g ag-cat

+1

Spock
Spock
4 years ago

Όλα γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους μέχρι να γίνουν οι εκλογές και να πάει το μπαλάκι στους επόμενους. Από την άλλη αφού παραλάβαμε τις 2 FREMM το καλοκαίρι του 2018 είμαστε οκ! :))

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago
Reply to  Spock

Αυτό το πράγμα ακόμα δεν το χωράει ο νους μου.

Λες και είναι καμία ρετσινιά για την εκάστοτε κυβέρνηση να δαπανήσει τα αυτονόητα για την Άμυνα.

Μήπως θα τους χαλάσουν τον ισολογισμό και θα ρεζιλευτούν για την έτσι κι αλλιώς οικονομική πολιτική του πάτου στην οποία θα είμασταν ακόμα κι αν είχαμε την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση?

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  JohnnyB

+1

ivychris
ivychris
4 years ago
Reply to  Spock

Να σου πω Vulcan hybrid…
Εδώ James T. Kirk
ή μήπως προτιμάς Jean-Luc Picard?
Εγώ πάντως πάντα προτιμώ τον original
Τι ανησυχείς, αφού έχουμε όλο το Starfleet μαζί μας…

ΥΓ: Αν είχες επιχείρηση θα προσλάμβανες κάποιον από αυτούς ποτέ ως κλητήρα?

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Spock

Αυτό πιστεύω και εγώ καιρό τώρα, βέβαια όταν τα γράφαμε οι θιασώτες του στρατάρχη μας έλεγαν για τον καλύτερο υπουργό…

Η ουσία είναι τι γίνεται τώρα επί της ουσίας για να ενισχυθεί ο στόλος και όχι μόνο….

LAMPROS
LAMPROS
4 years ago

Σοβαρα τωρα,περιμένετε να νοιαστει ?-ειδικα αυτη η κυβερνηση- λιγο πριν τις φετινες εκλογικες αναμετρησεις για την οποιαδηποτε προμηθεια στην Αμυνα ???? Αλλου θα πανε τα χρηματα….σε διορισμους και προεκλογικες παροχες….

Sarouman 21 (@Sarouman21)
Sarouman 21 (@Sarouman21)
4 years ago

Όσο το δυνατόν γρηγορότερα πρέπει να ξεκινήσει ναυπηγικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση των 3 μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών S και εντός της επόμενης δεκαετίας για τις υπόλοιπες 6 του τύπου. Ακόμη και αν αποκτηθούν οι Adelaide, θα είναι προσωρινή λύση. Οι δε Belharra είναι ακριβά πλοία και ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για δύο μονάδες, δεν πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες του στόλου επιφανείας, εφόσον χρειάζονται συνολικά τουλάχιστον οκτώ για να διατηρηθεί η οροφή των 12 πλοίων.

x-m
x-m
4 years ago

Καλό νέο : η επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης θα είναι 1 δισ. ευρώ. Απόφαση στο επόμενο eurogroup. Τα κακά όμως είναι δυο: πρώτον , κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχουν δεσμεύσεις για τη χρήση τους και δεύτερον, είμαστε σε προεκλογική φάση όπου αποφάσεις δύσκολα λαμβάνονται (εκτός και αν το θέμα είναι ήδη τελειωμένο και το μόνο που περιμένουν οι δυο πλευρές είναι η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης).

κωνσταντίνος
κωνσταντίνος
4 years ago

Αν θελαν τα πλοία θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα μικρό αριθμό απαιτούμενων πυραύλων και να τον μοιράσουν στα 3 πλοία, έτσι θα είχαν μεν λίγες βολές θα μπορουσαν όμως να χτυπήσουν 6 στόχους ταυτόχρονα αν τα πλοια ειναι συγκεντρομένα στην ζώνη ενδιαφέροντως (αν θυμάμαι καλά ειχα διαβάσει εδω ότι μια Αδελαϊδα μπορεί να βάλει εναντίον 2 στόχων ταυτόχρονα). Αργότερα θα συμπλήρωναν τον οπλισμό με επιπλέον παραγγελίες.

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago

2 πυραύλους ανά ένα στόχο μπορεί να στείλει με τον καταυγαστήρα και ραντάρ που έχει.

ETS
ETS
4 years ago

Eτσι..
Μολις διαβασα το σχολιο σου και τα ιδια γραφω επανω..
Απλα δεν ενδιαφερονται για την αμυνα μας ..
ΚΑΝΕΝΑΣ..
Αδιεξοδα για τα εθνη που θελουν να επιβιωσουν δεν υπαρχουν,
Λυσεις βρισκονται και υπαρχουν πολλες .

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago

Βασικά, αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα μτχ βλήματα από το ναυτικό της Αυστραλίας ή το USN, τότε και να βάλουμε παραγγελία για νέα, θα περάσει 5ετια να παραδοθούν. Συνδυάζοντας κόστος (180+ τα εκ για sm-2/essm), με το χρόνο αξιοποίησης, είναι πολύ πιο αποδοτικό, να ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε φρεγάτες πολλαπλών ρόλων ή και ελαφριές φρεγάτες (gowind 2500/3100). Αεράμυνα περιοχής δεν θα έχουμε, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε σύντομα, μοντέρνα σκάφη που θα αντικαταστήσουν S, με υψηλότερη επιβιωσιμότητα και τεράστια μείωση σε κόστος χρήσης και επάνδρωσης. Μετά, βλέπουμε για belharra ή οτιδήποτε άλλο.

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  Αντώνης

+1 Ετσι ακριβώς!

Δεν το πιανουν πολλοι, αλλα τα λεφτά που θα κληθουμε να δωσουμε για τις Αδελαιδες ειναι για 10 χρονια ζωης… και αν το ποσο ειναι σοβαρό υπάρχει το κόστος ευκαιριας. Δλδ, τι αλλο θα μπορουσαμε να κάνουμε βαζοντας τα λεφτα μας αλλου. Προσωπικα δεν θα ηθελα να αφιερωσουμε πολλους πορους σε μτχ και να κοψουμε απο νεες ναυπηγησεις.

Nik13
Nik13
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Οι μπελγαρα δεν είναι φρεγάτες που λέμε για αα περιοχής. Είναι μελετημενες για ανθυποβρυχιακο αγώνα κ γενικών καθικοντων… Με 26 η 32 κελιά στο σύνολο δεν μπορείς να πεις ότι είναι αα φρεγατα

Νέστορας
Νέστορας
4 years ago

Είναι τραγικό να αφήσουμε τα πλοία να χαθούν.
Αν δεν μας δίνουν καθόλου οπλισμό ας παζαρέψουμε την τιμή να πάρουμε με τα επιπλέον 30-40 μύρια που ίσως γλυτώσουμε από τα 180, ένα μέρος έστω από τα όπλα τους (με 30 μύρια παίρνουμε 8-10 SM και μισή ντουζίνα ESSM αλλά ελπίζω να χουμε και κανένα απόθεμα με τόσους τύπους πλοίων να τους χρησιμοποιούν)!
Και μιλάμε για φρεγάτες, μιλάμε για κορβέτες, μιλάμε ακόμα και για μεγάλες τορπιλάκατους στην απελπισία μας!
Ίσως τελικά να έπρεπε να μιλάμε για ψαρότρατες με κύριο όπλο το φαλαινοκάνονο!
Δεν μιλάμε για κακά νέα, επειδή δεν μας δίνουν τα όπλα, μιλάμε για πίκρα, επειδή ψάχνουμε δικαιολογία όχι για να μην αγοράσουμε κάτι ΧΡΗΣΙΜΟ, αλλά για να μην διαπραγματευτούμε καν την αγορά του!

Chris
Chris
4 years ago

Βίοι παράλληλοι με την “υπόθεση” ΦΡΕΜ. Ανακοίνωση/ενημέρωση από επίσημα “αρμόδια” χείλη, στη συνέχεια διάψευση από την πραγματικότητα. Προσωπικά ήμουν σίγουρος αλλά διατηρούσα και μια ελπίδα. Το εμπόριο της ελπίδας όμως ανθεί στην εποχή μας.
Να είμαστε και ευτυχισμένοι αν δεν τις δούμε από την απέναντι μεριά.

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Σκόρπιες σκέψεις ατάκτως ερριμένες:

1) Το ΠΝ να ξέρει ότι δεν του κάνουν και να μην τις θέλει, τις σκέφτηκε για λίγο αλλά σκέψη ήταν και πέρασε.

2) Χρονιά εκλογών μπορεί να σκέφτονται, και καθώς υπάρχουν εύκολα επιχειρήματα υπέρ και κατά, αν κάνουμε συμφωνία θα μας βγάλουν στα μανταλάκια για την παραγγελία ότι πήραμε φρεγάτες που στην Τανζανία τις έδιναν για υφάλους, και μετά θα τις παραλάβουν αυτοί άρα και πολιτικό κόστος τρώμε και μάγκες τους κάνουμε.

3) Αν τις πάρουμε, μειώνεται η αμεσότητα της ανάγκης για Μπελάρα ή Φρεμ, το οποίο είναι ένα project 2 δις, ενώ οι Αδελαίδες 0,2 δις. Αν η μίζα του αυτοκινήτου καίει 10%, όσο πιο μεγάλη η ενέργεια της μπαταρίας, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση.

4) Οι Αμερικάνοι περιμένουν λίγο ακόμη να καταλήξει το θέμα με την Τουρκία και μετά θα δώσουν το ΟΚ για τα όπλα.

5) Τα βρήκαμε διπλωματικά με τους Τούρκους (λέμε τώρα) οότε δεν έχει νόημα να ξοδέψουμε τίποτα.

και άλλες πολλές πιθανότητες που προφανώς θα προσθέσουν άλλοι αναγνώστες.

Το να έχουν οι Αυστραλοί κάποια μανία να κρατήσουν τους πυραύλους δεν το βλέπω, αφού αν τους αγοράσουμε στο 65% καινούργιων, τσοντάρουν και κάτι ακόμη και παίρνουν το νεότερο μοντέλο (αντί για το Α θα πάρουν το Β το οποίο να πω την αλήθεια βολεύει να πάρουμε και εμείς καθώς αν κατάλαβα καλά δεν εχει μεγάλες απαιτήσεις τερματικής καθοδήγησης οπότε ξεπερνιέται και το πρόβλημα του ραντάρ να εγκλωβίσει πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

ΥΓ τέτοια άρθρα τα βάζουν Κυριακή πρωί, ώστε με τον πρωινό καφέ να κάνουμε πάρτυ στα σχόλια όλη μέρα…

ivychris
ivychris
4 years ago

Επιλέγω τη κουρτίνα 3, επειδή έθεσες το θέμα επί τον τύπον των ύλων…
Αυτό με την “μίζα…” του αυτοκινήτου

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

6) Μπορεί να είναι τόσο καλά τα σκαριά, που το ΠΝ να μην πήγε εκεί για να γλυτώσει τα έξοδα, αφού και από εδώ ξέρουν ότι είναι καλά καθώς οι Αυστραλοί έχουν μια μανία να τα έχουν όλα τζιτζί μέχρι να τα αλλάξουν, δεν είναι σαν άλλους που τα πλοία κοντεύουν να βουλιάξουν και δεν βάζουν ούτε βίδα πάνω.

Πάντως πλάκα πλάκα αν τις Φρεμ τις νοικιάζαμε περίπου 75 εκατ την μία τον χρόνο, εδώ με το ενοίκιο 2 ετών, 2 Φρεμ=300 μύρια, παίρνεις 3 πλοία (αντί για 2) και τα κρατάς και κανα 10-15 χρονάκια δίνοντας καιρό για αποταμίευση για την αντικατάστασή τους, και αντικαθιστάς τις 3 S (μετά αντικαθιστάς σταδιακά τις υπόλοιπες S με μερικές ANZAC και τις δικές μας εκσυγχρονισμένες MEKO) και φέρνεις και 4 Μπελάρες κάνοντας και το ναυτικό Αμερικανογαλλικό.

ETS
ETS
4 years ago

Για την ιστορια οι Αυστραλοι θελουν το αποθεμα για τις αλλες φρεγατες τους αλλα καμια επισημη προσφορα δεν τους καναμε αφου κανεις δεν ασχολειται σοβαρα με το ζητημα ..
Ετσι δεν υπαρχει και παρασκηνιο αφου δεν υπαρχει και ενδιαφερον .
Αλλα ακομη και να τους εδιναν περιμενοντας να παραλαβουν νεους αργοτερα ,αρα μειωνοντας το αποθεμα τους κατι ισως μη αποδεκτο απο αυτους, ισως σε αυτην την τιμη να μην συμφερει ..
Ισως να βλεπαμε και απο ΗΠΑ μερια καμια αγορα μεταχειρισμενων .

gdmast
gdmast
4 years ago

Πηγαίνετε ω ρε παλληκάρια με το πρώτο αεροπλάνο και πάρτε και τις 3 και θα δούμε τι όπλα θα βάλουμε. Αν τις έχουμε εδώ, θα δώσουμε και για τα όπλα. Αν περιμένουμε πρώτα να βρεθούν τα κονδύλια για τα όπλα και και μετά να τις πάρουμε, ΔΕΝ.
Το ότι σε λίγο θα πηγαίνουν οι S με κουπιά, δεν το συνυπολογίζει κανείς?
Βρε άθρωπα, εντάξει, δεν μας ενδιαφέρουν χωρίς τα όπλα, οκ. Μπορείς να μας πεις τι ΑΚΡΙΒΩΣ μας ενδιαφέρει ως εναλλακτική?

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  gdmast

σωστός

Digenis
Digenis
4 years ago

Υποψιαζομαι οτι ο Sm2 του USN ειναι μονο κατα τιτλο ο ιδιος πυραυλος με τις εξαγωγικες εκδοσης που δινει στους υπολοιπους χρηστες… ισως ειναι ενας λογος που δεν δινουν εστω λιγους πυραυλους απο το αποθεμα .

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Digenis

Οι Αμερικάνοι συνήθως έχουν μικρές υποβαθμίσεις, κι αυτό αν και όταν υφίσταται υποβάθμιση. Γι’αυτό άλλωστε και μεταβιβάζουν τόσο υλικό χωρίς πρόβλημα.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  chikichiki

1. Ο Αμερικανικος Sm2 ειναι πολυ πιθανό να εχει καποια διαφορετικά υλικά από την εξαγωγική έκδοση.
2. Για να στα δώσου πρέπει
Ι . να το ζητήσεις
ΙΙ.Lor Loa Κτλπ .
ΙΙΙ .να περασει απο το κυσεα και τα λοιπα γραφειοκρατικά και να εγκριθεί .
ΙΙΙΙ. Να περασει απο την Αμερικανικη γραφειοκρατια και να εγκριθει οτι ο πυραυλος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μπορει να φύγει.
3. Να θελουν να παρακαψουν ολη την γραμμη παραγωγης απο πελατες που τα εχουν πληρωσει κανονικα που και αυτοι θα ηθελαν να τα παρουν έτοιμα .
4. Το USN να εγκρίνει να μειωθούν τα αποθέματα του …
5. Να δώσεις ανταλλάγματα για όλα τα παραπάνω …
6. Να πληρώσεις όλα τα παραπάνω …

Για να γινουν ολα τα παραπανω πρεπει να εχεις μπαρπα στην κορονι ….
Αυτα τραβας οταν δεν αγοραζεις αυτα που χρειαζεσε οταν πρέπει …
ΣΣ το τζαμπα πέθανε …

dimitrov
dimitrov
4 years ago

Όπως γράφουν και οι άλλοι σχολιαστές άμεσα ή έμμεσα το θέμα έχει τελειώσει. Φράγκο δεν υπάρχει. Είμαστε σε περίοδο εκλογών, ο μπράβο Πάνο και οι συν αυτώ έφυγαν οπότε μην περιμένετε κάτι. Θα είναι τεράστια έκπληξη αν παραλάβουμε ακόμα και μεταχειρισμένα βαρκακια. Να είμαστε ρεαλιστές. Άλλωστε αρχίσαμε και τις βόλτες και τις παρόλες με τους απέναντι οπότε μάλλον πάνε για άλλα ….. Μετά την Μακεδονία κάποιος θα κλείσει και το Αιγαίο.

Δημήτρης Γ.
Δημήτρης Γ.
4 years ago

Πιστεύω οι πιθανότητες να πάρουμε και τις τρείς Αδελαίδες παραμένουν καλές.
Ναι θα πρέπει να αγοράσουμε πυραύλους. Όμως τα τρία σκάφη έρχονται σε πολύ καλή τιμή, σε καλή κατάσταση, με όπλα που ήδη έχουμε, σε αριθμούς σκαφών που χρειαζόμαστε άμεσα και με επιπλέον δυνατότητες που δεν έχουμε αυτή τι στιγμή.
Με την αγορά τους συνεχίζεις με ελαφρώς άλλο αέρα τις συνομιλίες για νέες ναυπηγήσεις με τους Γάλλους και τους Αμερικανούς.
Επίσης η αγορά τους μας δίνει την δυνατότητα, αν θέλουμε, να αποσύρουμε άμεσα τις τρείς S ή να αποσύρουμε την μια απο την οποία θα πάρουμε και το Phalanx για την μια Αδελαίδα.
Στέλνεις μετά 1 ή 2 Αδελαίδες με συνοδεία 2-3 εκσυγχρονισμένες S και κάνα υποβρύχιο για βόλτες στην Αν. Μεσόγειο και παράλληλα έχεις άλλες 9-10 φρεγάτες στο Αιγαίο συν όλα τα άλλα πλοία σου.

nikos76
nikos76
4 years ago

Ποιες αδελαιδες τωρα,πλακα κανουμε;Οταν ο απλος πεζικαριος που θα δει το φως εχει παντελονι που δεν του κανει, αρβυλα τις πλακας, κρανος του 2ου ππ, εξαρτησεις αντε γεια, παραλλαγη με 3 διαφορετικα μοτιβα για καθε 2 οπλιτες ,για τον φορητο εξοπλισμο δεν μιλαω,διοπτρες και νυχτερινα βοηθηματα -τι ειναι αυτο,εσεις περιμενετε να ειμαστε σοβαροι και να παρουμε πλοια και οπλα;

tagg
tagg
4 years ago

Να υποθέσει κανείς ότι “κλείσαμε” τις 2 Bremen? Πιθανόν μαζί με τις 2πλες SeaRam αντε να κανουν 40-50
εκατομμύρια και οι 2 μαζί, ενω οι αδελαιδες με πληρη φορτο πυραυλων θα ξεπερναν τα 350, και μάλλον
χαλάνε και τον προυπολογισμό για τις μπελαρα. Αν ειναι ετσι καλως δεν τις πέρνουμε.

flashg
flashg
4 years ago

Το πρόβλημα της αγοράς μεταχειρισμένων πλοίων είναι αυτή την στιγμή ότι 1) δεν έχουμε λεφτά για αγορά σύγχρονων πυραύλων και όχι μόνο για το ναυτικό αλλά και για τον στρατό και την ΠΑ. 2) Ειδικά για τις Adelaide αν αγοραστούν ακόμα και λίγοι ανά πλοίο 12-16 sm2 τότε σημαίνει ότι και το επόμενο πλοίο θα πρέπει να φέρει το mk41 για να αξιοποιήσουμε αυτή την αγορά.3) Δεδομένου ότι λεφτά για ναυπήγηση πλοίου αντιαεροπορικού πολέμου δεν υπάρχουν ούτε σε 10 ούτε σε 20 χρόνια το σενάριο για τις Adelaide θα ήταν αυτό των Adams, έρχονται για 10 χρόνια και μετά αποσύρονται χωρίς αντικατάσταση. Για αυτό και το ΠΝ δεν θέλει να επενδύσει λεφτά σε καινούργιους sm2.

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
4 years ago

Δεν πειράζει παιδιά! Αυτη η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα…..που λέτε και εσείς.
Θα έρθει η επόμενη που έχει δώσει…πολλά δείγματα γραφής!
θα γεμίσει το Αιγαίο με φρεγάτες και υποβρύχια!

Κapoios
Κapoios
4 years ago

Ξεχνάει γρήγορα ο Έλληνας φίλε μου. Πριν 3 χρόνια όταν η πτήση έβγαλε την είδηση για τη σύμβαση για τα τακάκια στα M-2000 οι μισοί εδώ μέσα που τώρα “απελπίζονται” και “βαριαναστενάζουν” ρωτούσαν αν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο…

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Κapoios

Εσάς του δύο το μόνο άγχος ειναι να μην κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση.
Αντιλαμβανόμαστε το δουλειά κάνετε εδώ μέσα, αλλά μπορείτε να κάνετε λιγότερο ξεδιάντροπα.

Αν έχετε να πείτε τίποτα επί της ουσίας, καλώς.

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
4 years ago
Reply to  Spirit

Αλλοι μοιράζουν χαρτζιλίκια και περιμένουν να έρθει η κυβέρνηση η “σωστή”…..

Z10V
Z10V
4 years ago

Καταρχήν φάνηκε ότι το ελληνικό ενδιαφέρον για τις αδελαίδες δεν ήταν από την αρχή σοβαρό καθώς είχε ανακοινωθεί από τον υπουργάρα μας μαζί με το κονδύλι 300.000.000 από τις χορηγίες εφοπλιστών (πολλά lmao).
Δε θέλω να το παίξω έξυπνος αλλά ήταν φανερό ότι ακόμα και το 1/10 αυτού του ποσού δεν ήταν ρεαλιστική προσδοκία. Ίσως το 1/100 να το έδιναν οι εφοπλιστές και πάλι καλά να λέγαμε.

Τώρα οι Αυστραλοί τα πλοία όντως δεν μας τα δίνουν και τσάμπα… Αλλά -όπως λέμε- γιατί μας ξέρουν και από χτες για να μας τα χαρίσουν? Η τιμή δεν είναι super αλλά είναι δίκαιη. Κάτω από 100.000.000 το πλοίο ενώ μια καινούργια φρεγάτα θα κοστίσει τουλάχιστον 600.000.000

Στο τέλος οι έξω από το πολύ παρακάλι και παζάρι θα μας περνάνε και για γύφτους. Θα ακούνε Έλληνες και θα λένε ωχ πάλι οι καρμοίριδες θέλουν να αγοράσουν 🙂

sotbak
sotbak
4 years ago

άσχημα τα νέα λοιπόν…….και τώρα;

Π.Κ.
Π.Κ.
4 years ago

Σας τα ειχα πει, ωραία τα κρουαζιερόπλοια και σας ειχα προτίνεις και ονόματα Μουζενιδης και Ζορμπιδης. Οπως επισης σας ειχα πει οτι η λυση ειναι στις Α200 ειτε μας αρέσει ειτε οχι ( εγω ειμαι στο οχι).

Nobody
Nobody
4 years ago

Σκεφτειτε αν τα χρηματα μοναχα των προεκλογικων εκστρατειων και κυριως επιδοματων δινοντουσαν για εξοπλισμους… Μα αφου τα λενε τοσοι και τοσοι πως υπαρχουν σημαντικα ελλειματα και κενα στην αμυνα, δεν υπαρχει ΕΝΑΣ στο πενταγωνο που να θεσει αυτο το ερωτημα ζωης και θανατου για τη χωρα ευθεως στην πολιτικη ηγεσια: ΚΑΝΟΝΙΑ Ή ΒΟΥΤΥΡΟ;

Κώστας
Κώστας
4 years ago

Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει παρασκήνιο.
Το πιθανότερο είναι να περιμένει το πολεμικό ναυτικό την τελική απόφαση της Αυστραλίας για την αποδέσμευση ή όχι των πυραύλων.
Άλλωστε τόσο το πολεμικό ναυτικό όσο και ο ΥΠΑΜ το έχουν ξεκαθαρίσει πως χωρίς τους sm2 δεν ενδιαφέρεται και είναι λογικό.
Ένα καλό νέο είναι πως το Μάρτιο θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η αποδέσμευση των κερδών από τα ομόλογα κοντά στο ένα δισ ευρώ οπότε ίσως να παίζει και κάτι άλλο στο παρασκήνιο.
Adelaide ναι κατά τη γνώμη μου αλλά με τους sm2 διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να σπάμε τα κεφάλια μας.
Προσωπικά είμαι αισιόδοξος.

Γιώργος
4 years ago

Για ένα Phalanx θα κάνουμε έτσι; Εγώ χαίρομαι και μάλιστα πολύ γιατί θα έχουμε μόνιμα δύο Αdelaide ετοιμοπόλεμες, μιας και οι διαθέσιμες είναι τρεις. Επίσης χαίρομαι που τα πλοία είναι σε εξαιρετική κατάσταση, ίσως πέραν των αεροστροβίλων οι οποίοι απλά έχουν μία φυσιολογική φθορά, όπως κάθε τι μεταχειρισμένο και άρα εικάζω ετοιμοπόλεμα για την Ανατολική Μεσόγειο ως συνοδεία των ΜΕΚΟ. Άλλο ένα αυτοκίνητο με 80.000χλμ και άλλο με 800.000χλμ. Τώρα αν δεν μπορούμε να πάρουμε πέντε μεταχειρισμένους ESSM Block 1 μιας και βγήκαν οι φρέσκοι οι Block 2 αυτό το λέω κατάντια. Υπενθυμίζω ότι ο εν λόγω πύραυλος πάει με τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου, άρα δεν είναι ένας τυχαίος πύραυλος της σειράς ας πούμε.

George
George
4 years ago

Ότι ήταν 3 οι Adelaide είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω!
Κόστιζε πολλά να γίνει ύφαλος η Darwin
Σουρεαλιστικό αν τις πάρουμε αλλά θα λέμε ότι έγινε φρεγάτα του ΠΝ γιατί για ύφαλος ήταν ακριβή! 🙂 🙂
Όπως και δεν μπορώ να πιστέψω ότι την αγορά τους την σκεφτήκαμε εμείς. (sorry ΠΝ αλλά…)
Αυτή η ιδέα μάλλον έχει έρθει από εταιρεία των ΗΠΑ, ονόματα δε λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε.
Δεν μπορώ να το ξέρω φυσικά αλλά έτσι μου μοιάζει…..
Οπότε συναρτάται με συνολικότερη απόφαση και αν αυτή υπάρξει, SM-2 θα βρεθούν.
Οχι επειδή θα τους βρούμε εμείς αλλά επειδή θα μας τους βρούνε.
Αν όμως δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον ορίζοντα, το πιθανότερο, θα τις ξεχάσουμε όπως τόσα άλλα πριν.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ξακάθαρα καλή περίπτωση, λογικό να υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.
Ίσως οι δύο F-122 αλλά και αυτές δεν είναι κελεπούρι και είναι και πολύ διαφορετικά σκάφη από τις S

Τελικά μια πιο τίμια λύση από ΠΝ (με χρήματα κοντά στο μηδέν) ίσως να είναι η μείωση της οροφής και η δαπάνη του opex των 3 S για την αναβάθμιση των 6 στα σημεία με διπλό Phalanx/76άρι και να δούμε πόσο κοστίζει να δουν ESSM.
Θα έχουμε και harpoon για τις κανονιοφόρους…..
Και την επόμενη δεκαετία, όταν σοβαρευτούμε, το ξαναβλέπουμε το θέμα!

SG
SG
4 years ago

Pe paidia fagame porta kai then to katalaba. I sizitisi synaixizete ipotheto. Ex allou ena akomi plio einai isos to kerasaki gia na dikaiologisoun mia diafforetiki timi gia na paroume kai tous piravlous kai sixronos na kalipsoun ton Apostolaki. Sixnomi gia ta greeglish alla zo Canada apo mikros.

recce
recce
4 years ago
Reply to  SG

Γεια σου πατρίδα!

αντιδραστης
αντιδραστης
4 years ago

Εδω θα βαλουμε ρυμουλκα να τραβανε τις S και πεντε νοματαιους με stinger γι αντιαροπορικη αμυνα κι αυτοι το σκεφτονται ακομα γιατι υπαρχει θεμα με τους sm-2 . Λες και δεν μπορουμε να παρουμε μερικους ισα ισα για αρχικη εμπλοκη πριν περασουν οι στοχοι στην ακτινα δρασης των ESSM (που εχουμε καποιο αποθεμα)
Τι προεκλογικα και κουραφεξαλα. Ας μαζευτουν και ας συμφωνησουν οτι σ αυτο το θεμα δεν θα βγει κιχ για εθνικους λογους πριν φαμε καμια ηττα (που πιθανως θα πεσει στα χερια των επομενων…)
Μ αυτα δεν παιζουμε γιατι θα πεσουν κρεμαλες ενθεν και εκειθεν.
Λεφτα πολλα δεν υπαρχουν οποτε παμε σε οτι καλο μεταχειρισμενο υπαρχει, κοινη λογικη.
Οσων αφορα το καλο κλιμα με την Τουρκια ας μας πει καποιος τι θα γινει αν αυριο-μεθαυριο το φαει ο γαϊδαρος οπως το εφαγε στα Ιμια (εκει ημασταν ξεβρακωροι στην αεροπορια λογω πολιτικων αρλουμπων)

Αντώνης
Αντώνης
4 years ago

Συμπάσχω… Στο μόνο που διαφωνώ, είναι ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε έστω και λίγους για αρχή. Αν δεν βρεθούν μτχ, οι καινούργιοι (λίγοι ή πολλοί), θα καθυστερήσουν υπερβολικά να παραδοθούν. Δεν συμφέρει λοιπόν για καινούργιους όχι μόνο οικονομικά, αλλά και χρονικά.

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Αντώνης

Σωστά το τοποθετείς ο χρόνος παράδοσης είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τους SM-2 μπορεί να πιάσουμε 2022 για τις πρώτες παραδώσεις, αν υποθέσουμε ότι βρίσκονται τα χρήματα, πράγμα δύσκολο

Nik13
Nik13
4 years ago

Σωστότατος…

Steve
Steve
4 years ago

Εγώ πάντως διάβασα τις δηλώσεις Αποστολάκη και ακόμα δεν μπορώ να τις χωνέψω….
Οι παραβιάσεις έχουν 10πλασιαστεί
το Μπαρμπαρός σουλατσάρει στη Κύπρο και όχι μόνο..
Ο στόλος γερνάει και δεν έχουμε νέα…
Για F16 δεν εχουμε νέα..
και ο υπουργός αναφέρει:
“οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντα έχουν ένα θέμα, πάντα έχουμε up και down”
“θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο”

Κωνσταντινος Καραγιαννιδης

Για δύο συνεχόμενες χρονιές μοίρασαν στον λαό πάνω από 2,5 δις , αν αυτό το ποσό ήταν κατά 500-600 εκατομμύρια λιγότερα για να δοθούν στην άμυνα θα τους πείραζε?
Αλλά ποίος νοιάζεται?

recce
recce
4 years ago

Άρα μήπως πρέπει να αλλάξουμε λαό? Να βρούμε κανα μεταχειρισμένο…

Νικόλας
Νικόλας
4 years ago
Reply to  recce

Κανένα λαό που ζει χωρίς να τρώει… Ακούς εκεί να αυξάνεται ο κατώτατος όταν χρειαζόμαστε φρεγάτες και F-35 και υποβρύχια

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Κανείς δεν χόρτασε με κάτι ευρώ παραπάνω, όσοι πήραν αναδρομικά κανείς δεν πεινάει.

Αλλά και το κοινωνικό μέρισμα να βάλεις σε μεγάλο ποσοστό καταλήγει ε ανθρώπους που κρύβουν εισοδήματα…

Αυτά να λες στο σανοφάγο συναφι σου…

George
George
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Δεν είναι λογικό να δίνεις μόνο 0,3-0,5 δις από τα 180 δις που βγάζουμε ανά έτος ως χώρα για εξοπλισμούς.
Ούτε από τα 87 δις δημοσίων δαπανών οι εξοπλισμοί να έχουν τόσο μικρό μερίδιο.
Η πρώτη αποστολή των κρατών εδώ και 5.000 χρόνια είναι η προστασία των υπηκόων τους.
Γι αυτό φτιάχτηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν όσο το θυμούνται. Μετά είναι όλα τα άλλα….

α.ο.
α.ο.
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Ο κατώτατος τι σχέση έχει με το μέρισμα?
Την αύξηση του κατώτατου καλούνται να την πληρώσουν οι εργοδότες.
Αλλά ναι, με κάποιον τρόπο έπρεπε να αναφερθεί και η αύξηση του κατώτατου.
Μπράβο σου, τα κατάφερες.

Νικος
Νικος
4 years ago

Ακομα και χωρις οπλα λογικα λες δε θα ηταν ασχημα να τις περναμε,εστω και για δεκα χρονια,τοσα αλλα πλοια που εχουμε αυτην τη στιγμη χειροτερα ειναι.
Συγνωμη ομως 90 για σκαρι 30 ετων ,ακομα και αχρησιμοποιητο να ηταν,ειναι πολλα λεφτα και μαλλον ψαχνουν για κοροιδα.
Οταν αγοραζεις ενα αυτοκινητο,με το που σου δινουν το κλειδι,και πας να το πουλησεις,τα λεφτα σου δε θα τα παρεις και καθε χρονος που περναει χανει περισσοτερο απο την αξια του.
Μια λογικη τιμη θα ηταν τα μισα,δηλαδη γυρω στα 40 η καθε μια.
Βεβαια,οπως λεει και το αρθρο,απο τη στιγμη που δεν εχει υπαρξει ενδιαφερον απο εμας και εξακριβωση για το ποσο τελικα πωλουνται,και μια προταση απο εμας,τι να συζηταμε.
Εξαλλου , και φρεγατες να εβρεχε ο Θεος ,εμεις θα κρατουσαμε ομπρελα

antidrastis
antidrastis
4 years ago

Εδω θα βαλουμε ρυμουλκα να τραβανε τις S και πεντε νοματαιους με stinger γι αντιαροπορικη αμυνα κι αυτοι το σκεφτονται ακομα γιατι υπαρχει θεμα με τους sm-2 . Λες και δεν μπορουμε να παρουμε μερικους ισα ισα για αρχικη εμπλοκη πριν περασουν οι στοχοι στην ακτινα δρασης των ESSM (που εχουμε καποιο αποθεμα)
Τι προεκλογικα και κουραφεξαλα. Ας μαζευτουν και ας συμφωνησουν οτι σ αυτο το θεμα δεν θα βγει κιχ για εθνικους λογους πριν φαμε καμια ηττα (που πιθανως θα πεσει στα χερια των επομενων…)
Μ αυτα δεν παιζουμε γιατι θα πεσουν κρεμαλες ενθεν και εκειθεν.
Λεφτα πολλα δεν υπαρχουν οποτε παμε σε οτι καλο μεταχειρισμενο υπαρχει, κοινη λογικη.
Οσων αφορα το καλο κλιμα με την Τουρκια ας μας πει καποιος τι θα γινει αν αυριο-μεθαυριο το φαει ο γαϊδαρος οπως το εφαγε στα Ιμια (εκει ημασταν ξεβρακωροι στην αεροπορια λογω πολιτικων αρλουμπων)

Spirit
Spirit
4 years ago

Νέο φιάσκο με τις FREMM εν όψει;
Νομίζω ποτέ δεν ενδιαφέρεται σοβαρά, ήταν ένα πυροτέχνημα η ιστορία.
Υπάρχει αλληλογραφία ότι οι Αυσταλοί δεν παραχωρούν τους SM-2, έστω και με αντίτιμο;
Ρωτήσαμε εναλλακτικά τις ΗΠΑ;
Εδώ δεν πήγε επιτροπή όπως μας λέτε…

Βασίλης
Βασίλης
4 years ago

Πόσο πια πάει ρε παιδιά να γεμίσουμε 3 Adelaide με αυτούς τους SM-2IIIA και ESSM bl-1 με τις αναχορηγιες τους σε μεταχειρισμένους??
Τόσο πολύ πέφτουμε έξω και δεν μπορούμε να τους πάρουμε??
Ούτε πρόταση στο RΑΝ δε μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε με ένα Α ποσό τους μεταχειρισμένους δικούς τους και με αυτό το ποσό, συμπληρώνοντας το, εκείνοι να πάρουν τους SM-IIIB για τα καινούργια τους αντιτορπιλικά??
Ούτε τους SM-1 των Γαλλικών Cassard που αποσύρονται δε μπορούμε να πάρουμε, στην χειρότερη, για να γεμίσουμε τους Μk των Adelaide και παίρνουμε αργότερα τίποτα SΜ-2??
Πόσα πια λεφτά έχουμε να διαθέσουμε για να μπορούμε να βγάλουμε τους υδρογονάνθρακες μεταξύ Κρήτης και Κύπρου με την ησυχία μας??
Γενικά, ασχολούμαστε καθόλου με το θέμα ή περιμένουμε να μας δώσουν τίποτα τζάμπα??

Z10V
Z10V
4 years ago

Αυτό το σχόλιο δεν είναι άμεσα σχετικό με το θέμα αλλά απλώς για να θυμόμαστε ότι όταν κυβερνάς υπάρχουν σοβαρές συνέπειες σε ότι κάνεις.
Το 2015 λοιπόν το ελληνικό δημόσιο είχε μετοχές ελληνικών τραπεζών αξίας 30+δις. Αναμφισβήτητο γεγονός. Ένα χρόνο αργότερα η αξία των μετοχών των τραπεζών που άνηκαν στο δημόσιο ήταν λιγότερο από 1δις. Αυτά τα χρήματα σε μορφή μετοχών (που εξατμίστηκαν) θα μπορούσε κάποια στιγμή το δημόσιο να τα ρευστοποιήσει. Τώρα ψάχνουνε για 5 και 10 εκατομμύρια για να έχουν φρένα τα αεροπλάνα. Κατάντια. Το παίζουν και σωτήρες κατά τα άλλα.
Έτσι από περιέργεια με 30δις έσοδα από πώληση τραπεζικό μετοχών σε ένα βάθος 15ετίας τι εξοπλιστικό θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα? η ερώτηση είναι ρητορική.

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Z10V

Σσσσσσσσσσσσσσσσσςςςςςςςςςςςςςςς! Μη χαλάς τη σούπα του Άλεξ. Αφού είπε ότι η οικονομία είνια το δυνατό του χαρτί…

George
George
4 years ago
Reply to  Z10V

Τα 25 δις θα πήγαιναν για αποπληρωμή του δανείου που χρησιμοποιηθηκε για να ξανανοίξουν οι τράπεζες μετά το PSI με το Δημόσιο πια ως μέτοχο. Δεν θα πήγαιναν για εξοπλισμούς δηλαδή.
Μετά το κλείσιμό των τραπεζών το καλοκαίρι του 2015 και το μηδενισμό της αξίας τους, αποφασίστηκε αυτό το δάνειο τελικά να καλυφθεί με πώληση της Δημόσιος περιουσίας. Εξ ου και το Υπερταμείο.

chikichiki
chikichiki
4 years ago

(Πολιτικό σχόλιο, αν δεν αρμόζει εφαρμόσατε πέλεκυ) Απορώ ειλικρινά με τη στάση ειδικά αυτής της τωρινής κυβέρνησης. Δε μπορώ να σκεφτώ, ίσως λόγω άγνοιας διαδικασιών και παραμέτρων (ελπίζω για αυτό), για ποιον καταραμένο λόγο αρνούνται να προσφέρουν αυτά τα λίγα χρήματα που απαιτούνται για την επαναφορά του αξιόμαχου του ΠΝ. Πως γίνεται να αναγγέλλουν αναδρομικά, προσλήψεις κι επιδόματα όταν η στασιμότητα στις ΕΔ είναι ένα βήμα πριν τα επίπεδα της Αργεντινής (τύπου αναποδογυρισμένα πλοία σαπίζουν στις προβλήτες); Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο. Και είναι μάλλον ενδεικτικό της θεσμικής διάβρωσης της χώρας το πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει αυτή η νοοτροπία της υποταγής των κρατικών λειτουργημάτων στους εφήμερους πολιτικούς προϊσταμένους τους προς εξυπηρέτηση αυτών. Σε άλλες χώρες αυτές οι λειτουργίες είναι πρακτικά αυτόνομες, αντανακλαστικές. Οι άλλοι βέβαια, ΕΙΝΑΙ χώρες…

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago
Reply to  chikichiki

Οταν εχεις ενα όπλο ισως παρεις την απόφαση να το χρησιμοποιήσεις.Αν δεν το εχεις ποτε δεν θα κινδυνεύσεις να παρεις τέτοια απόφαση.Γιαυτο άστο καλύτερα.Αφου τα επίπεδα της τεστοστερόνης ειναι ούτως η άλλως χαμηλά που να μπλέκουμε τώρα……

Cobra Kai
Cobra Kai
4 years ago
Reply to  Μπαμπης

+1
Διοτι σε αντιθεση με οσα μας διδασκαν ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΡΑΣΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ.

chikichiki
chikichiki
4 years ago
Reply to  Μπαμπης

Χαμηλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης με άντρακλες κρητικοπαλίκαρους βαρβάτους μνημονιοσχίστες τσιγαροκαπνιάρηδες σαν τον Πολάκη; Αδύνατο!

Δε μας λείπει τεστοστερόνη, η ρόμπα του ψυχιατρείου μας λείπει…

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago
Reply to  chikichiki

Σας παρακαλω κύριε chikichiki δεν μιλάνε ετσι σε ……..νομπελίστες!!!

Giannis
Giannis
4 years ago
Reply to  Μπαμπης

Αυτό που λέει ο Μπάμπης….πέρασε σαν σκέψη πολλά χρόνια πριν. Πράγματι έτσι είναι έχει λογική σαν σκέψη…όταν δεν έχεις αξιολογο οπλισμό,…και σε προκαλεί ο άλλος……πού να μπλέκεις σε τσαμπουκάδες, αφενός όταν δεν το χεις σαν κοινωνία και αφετέρου ούτε το πολιτικό σύστημα είναι ικανό να διαχειρίζεται τέτοιου τύπου σοβαρές κρίσεις…οπότε….τί έκαναν;;; ολοι μαζί….κόβουμε σταδιακά εξοπλισμούς και κάνουμε γαργάρα…

Μπαμπης
Μπαμπης
4 years ago
Reply to  Giannis

Υποτίθεται οτι αυτη ειναι η στάση της Φινλανδίας απέναντι στην σοβιετική ένωση- Ρωσία. ωστόσο διαπίστωσα σε διάφορες Ρώσο-φινλανδικές διενέξεις οι Φινλανδοί αποδείχτηκαν πολυ σκληρό καρύδι παρα την συντριπτική υπέροχη του αντιπάλου.Τελικα δεν ειναι θέμα εξοπλισμού αλλα τσαγανου……έχασαν βέβαια αλλα με το κεφάλι ψηλά και προκαλώντας τεράστιες απώλειες στον αντίπαλο κέρδισαν έναν θαυμασμό που φτάνει μεχρι τις μέρες μας.

Nikos
Nikos
4 years ago

Οτι εγινε με τα kidd θα γινει και τωρα,στο ιδιο εργο θεατες..

Νείλος
Νείλος
4 years ago

Πριν λίγες βδομάδες το ελληνικό κράτος δανείστικε 3 δισ. με αλμυρό επιτόκιο 4,37% και το γεγονός πανηγυρίστηκε απο την κυβέρνηση ως μεγίστη επιτυχία. Οι αγορές αφου τις χορέψαμε στο ταψί μας φοβούνται και μας προτιμάνε!
Αφού η κυβέρνηση έχει ήδη ρουφήξει μέσω της φορολογίας οτι ευρώ είχε μείνει κρυμμένο στα στρώματα για να φτιάξει το περίφημο “μαξιλάρι” του πλεονάσματος, αυτά τα δισ. που δανείστηκε πως σκέφτεται να τα αξιοποιήσει;;
Δεν αξίζει η εθνική άμυνα μια έκτακτη ενίσχυση και δη το ναυτικό που πλέει ολοταχώς προς την πλήρη απαξίωση την στιγμή που κάθε δυο μήνες οι τούρκοι σπάνε σαμπάνιες στα εγκαίνια κι ενός νέου σκάφους;
Είναι δυνατόν ο πολιτικός κόσμος να μην έχει συναίσθηση του κατεπείγοντος σε οτι αφορά την αγορά επιπλέον σκαφών επιφανείας μπροστά στις υπαρξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κρατική ελληνική οντότητα;;
Θα ώφειλαν με διακομματική συμφωνία το ποσό που μόλις δανειστήκαμε ως κράτος και θα πληρώσουμε οι πολίτες με δάκρυα κι ιδρώτα να το κατευθήνουν κατά απόλυτη προτεραιότητα στις ένοπλες δυνάμεις.

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  Νείλος

Αν και φέτος οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι οι μικρότερες ως το 2030 (11,26 δισ.) η πιο λογική σκέψη είναι ότι τα δανεικά πάνε για κάλυψη των φετεινών υποχρεώσεων. Με την ευκαιρία , τα έτη-φωτιά είναι 2021-2024 με υποχρεώσεις 18, 33, 28 και 24 δισ. αντίστοιχα.

Νικόλας
Νικόλας
4 years ago
Reply to  Νείλος

Τα μπερδεύεις λίγο… Πριν λίγες μέρες η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 3.6%, επιτόκιο που είχαμε να δούμε από το 2004…

Με 4.95% δανείστηκε η Ελλάδα το 2014, επί “success story”…

FOX
FOX
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Τότε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν πολύ υψηλότερο και δεν είχε ξεκινήσει η ποσοτική χαλάρωση που δεν μπήκαμε ποτέ λόγω περιφανης διαπραγματεύσης.

Όλες οι χώρες της ΕΕ δανείζονταν με μεγαλύτερο επιτόκιο.

Καλό είναι να γνωρίζεις τα βασικά πριν κάνεις κομματική προπαγάνδα.

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Για να συγκρίνεις δύο δάνεια πρέπει να υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αν δείς το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων το 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο σημερινό θα αντιληφθείς ότι ο σημερινός δανεισμός έιναι πολύ ακριβότερος από αυτόν του 2014. Μπορεί ως απόλυτο νούμερο να είνια χαμηλότερο, αλλά πχ το 4,95% μπορεί να ήταν διπλάσιο από το γερμανικό και τώρα το 3,6% να είναι πενταπλάσιο…

Μην συγκρίνεις σε παρακαλώ μήλα με πορτοκάλια!

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Μόλις 3,6% για 5ετές ομόλογο; Το ακούσαμε και αυτό. Αν ήταν 10ετές να έλεγα οκ με βαριά καρδιά, αλλά για 5ετές είναι τσουχτερό. Το «success story» του Σαμαρά προφανώς και ήταν φωτοβολίδα που διαφημίστηκε όπως και το 3,6% του Τσίπρα, αλλά και τα δυο στοχεύουν στο ότι η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται σιγά σιγά και επανέρχεται στην κανονικότητα, αυτή ήταν η ουσία και των δυο κινήσεων.

Π.Α.
Π.Α.
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Για πες μου πότε η Ελλάδα δανείστηκε φθηνότερα από 3.6%; Και μιλάω για το 5ετές.

Giannis
Giannis
4 years ago
Reply to  Νικόλας

Άστο φίλε μου….το δικό τους success story συγκρίνει το 5ετες ομολογο με το τότε δεκαετές..χορτάσαμε σαξεσια στορια…επίσης….ο “λαός” τρώει απο τους φόρους που πληρώνει ο υπολοιπος λαός…ο νοών νοείτω…σε λιγο ούτε αυτοί θα αντεχουν να πληρωνουν αλλους φορους…η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ σωτηρια ειναι τα κοιτασματα. ΠΟΥ ΣΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ…με τί θα τα υπερασπίσεις για να ΖΗΣΕΙΣ;; με τρατες;;

Gema33
Gema33
4 years ago

Was ist eigentlich mit dem Spendenkonto, das Kammenos ab Januar 2019 einrichten wollte?? Hat sich was gesammelt?

JohnnyB
JohnnyB
4 years ago
Reply to  Gema33

Ο κύριος επάνω ρωτάει τι γίνεται με τον λογαριασμό τραπέζης που άνοιξε ο Y.ΕΘ.Α Καμμένος τον Ιανουάριο του 2019 με σκοπό την ενίσχυση του ΠΝ από δωρητές.

In English:
The gentleman above is asking what happened to the donation account that defence minister Kammenos opened in Jan 2019 for the Navy.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  JohnnyB

Τα εφαγαν ηδη να του πεις … καναν κατι ωραία χριστουγεννιάτικα πάρτι

90 Γ' ΕΣΣΟ
90 Γ' ΕΣΣΟ
4 years ago
Reply to  Gema33

Nach bestem Wissen, ist damit gar nichts passiert…

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Gema33

Erwartungsgemäß ist das Konto gar nicht enstanden. Öffentliche Spendenkonten haben in Griechenland leider keinen guten Ruf, Sie haben vielleicht etwas über dem Spendenkonto für die sog. “Weihgabe der Nation” gehört, gedacht als monumentaler Kirchenbau zu Ehre der Jungfrau Maria als Dank für die Befreiung und Unabhängigkeit Griechenlands bereits während des 19. Jahrhunderts, und ausgeschrieben gegen 1970. Das gesammelte Geld soll spurlos verschwunden sein … Seitdem stehen öffentliche Spendenkonten unter Generalverdacht … Traurig aber wahr …

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Es gibt da noch eine kleinigkeit : ein Konto,genauer gesagt eine Kasse fuer die Nationale Flotte,gibt´s bereits seit 1900!

https://sasmyngr.wordpress.com/2010/05/23/%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85/

P.Kammenos hat wie immer nur eine Gaunerei angestellt,indem er etwas das schon ueber 100 Jahre da war,erfinden wollte.
———————————————————————————————————————————
Mετάφραση των ανωτέρω:
Υπάρχει μία ακόμα λεπτομέρεια,ότι ένας λογαριασμός,για την ακρίβεια ένα Ταμείο Εθνικού Στόλου,υπάρχει ήδη από το 1900!
Ο Π.Καμμένος,όπως πάντα,έστησε μία απάτη,προσπαθώντας να παρουσιάσει κάτι υπήρχε ήδη για πάνω από εκατό χρόνια,ως δική του ιδέα.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Ωραίος!
Η ανακάλυψη της πυρίτιδας και η επανανομοθέτηση των ιδίων πραγμάτων είναι χαρακτηριστική ενασχόληση των βλακών, από τους οποίους βέβαια δεν υπάρχει σπάνις στην Ελλάδα …

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
4 years ago

Έχω μια μικρή ελπίδα το όλο ζήτημα με τους πυραύλους να εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Αυστραλούς. Ούτως ή άλλως κι η αναφορά του Αποστολάκη πριν λίγο καιρό στους δημοσιογράφους μάλλον αποσκοπούσε στο να περάσει κάποια «μηνύματα» στους Αυστραλούς.

Η λογική λέει πως μπορείς να τα αγοράσεις και με λιγότερους πυραύλους αρχικά και συμπληρώνεις αργότερα. Τα σκάφη είναι πληρέστατα από εξοπλισμό και θα είναι και μετά τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ… Ακόμα και μόνο ESSM να έχουν αρχικά, πρέπει να τα πάρουμε.

Ασβος
Ασβος
4 years ago

Ολαμια χαρα. Ακομα ενα βημα εγγυτερα στις Ντε λα πενε που τις βλεπω να πλησιαζουν.

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
4 years ago
Reply to  Ασβος

Πώς το συμπέρανες αυτό(!!!); 🙂

Ασβος
Ασβος
4 years ago

Αν “καουν” ολες οι υπολοιπες επιλογες σου, που δεν ειναι και πολλες, τοτε αναγκαστικα παιρνεις οτι περισσευει. Οι Ιταλοι αρχας του 2020 παραπλιζουν ενα σκασμο πλοια που πιθανως να μας ενδιαφερουν: De la Penna, Imroved Saouro, Comandanti, Gaeta, San Giorgio/Giusto, Etna, Stromboli και βεβαια δεν αναφερω τον μεγαλο στολο τους απο εκσυγχρονισμενα ΑΒ-212 τοσο asw οσο και uh.
ΥΓ: Θα δωσω κι ενα τιπ μιας και ειμαι καλος ανθρωπος: Γνωριζετε οτι σε καποιο κλαδο του ΓΕΝ υπαρχει συνδεσμος του ιταλικου ναυτικου;

βαγγελης
βαγγελης
4 years ago
Reply to  Ασβος

τα sauro θα αποσυρθουν το 21-22 με την παραλαβη 2 Type 212. τα οποια αν εξαιρεσεις τα 2 τελευταια που ειναι του 93 τα 2 προηγουμενα ειναι για αποσυρση. τα dela penne αποσυρωνται το 2024-2025. το ετνα το 2024.λεφτα για essm δεν εχουμε οποτε αποκλειω το san giorgio που φευγει το 20.το στρομπολι φευγει φετος αλλα ειναι του 75-78 απιθανο γενικα ειναι για υφαλους ακομα και τα μαεστραλε που εχουν. ισως τα μονα ενδιαφερωντα να ειναι καποια gaeta class για ναρκες και φευγουν απο φετος.Γενικα απο ιταλια δεν παιζει τιποτα εκτος αν μιλαμε για τορπιλες

FOX
FOX
4 years ago

Τους κάνουμε πρόταση με 180εκ. δολάρια να πάρουμε και τις τρεις.

Αναζητούμε στις ΗΠΑ πυραύλους για ενδιάμεση συμφωνία μέχρι την αγορά νέων…

Σενάρια μπορεί να πούμε πολλά,αν ασχολείται κανείς είναι το θέμα.

Giannis
Giannis
4 years ago

Λεφτα για την ΑΜΥΝΑ δεν υπάρχουν….ΟΥΤΕ από αυτή την Κυβέρνηση ούτε από την επόμενη….Ξ Ε Χ Α Σ Τ Ε ΤΟ!!!!
Το ΑΜΥΝΤΙΚΟ πρόβλημα της Ελλάδας είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ! Και το ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ θα δημιουργήσει με την τακτική ΠΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ακολουθεί απαρέγγλιτα,στα επόμενα έτη με την αβελτηρία του πρόβλημα ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΥΠΑΡΞΗΣ! Η όλη ιστορία με τις FREMM και μετά με τις Behlharra και τώρα με τις Adelaide είναι ΑΠΛΑ….ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ….Να δείχνουν δλδ ότι κάτι κάνουν,…προσπαθούν,..κάτι κινείται….ΑΛΛΑ…ΛΕΦΤΆ δεν υπάρχουν για την Αμυνα. Και οι ΝΥΝ και οι ΕΠΟΜΕΝΟΙ θα στίβουν φορολoγικά το λαό για να συντηρούν το ΚΡΑΤΟΣ (οι δαπάνες του ΚΡΑΤΟΥΣ είναι όσες του….2009 πριν χρεωκοπήσουμε!) για να χουν ψήφους, και τα όποια λεφτά περισσεύουν θα τα κρατάνε για να τα δίνουν σε επιδόματα κάθε πριν εκλογές για να κάνουν τάχα μου δήθεν κοινωνική πολιτική…. Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200,…που από 400 πηγε 250 μετά 150 εκ ευρώ…και ταχα μου ακουνε προτασεις αλλά επίσημη προσφορα δεσμευτικη ακομα δεν έγινε…για τις τορπίλες ακόμα τίποτα…
Το μόνο που μπορώ να πώ….είναι κοιτάξτε με τί ασχολείται ο επόμενος υπουργος αμυνας ο κος Κωσταράκος…ΘΛΙΨΗ ΑΗΔΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ…

Ted
Ted
4 years ago
Reply to  Giannis

Υφυπουργός θα είναι, όχι υπουργός.
Από και και πέρα, οι νυν δεν έχουν καμία σχέση με τους επόμενους.
Όπως οι νυν δεν είχαν καμία σχέση με τους προηγούμενους
Η λογική “καλύτεροι ήταν οι προηγούμενοι ;” είναι που μας έφερε το 3ο μνημόνιο, τις κλειστές τράπεζες, απώλεια δεκάδων δις από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το βύθισμα του χρηματιστηρίου, ένα ποτάμι λαθρομεταναστών, μία σειρά αντεθνικών πολιτικών και τέλος το πούλημα του Μακεδονικού

Takis2
Takis2
4 years ago
Reply to  Giannis

+1

Όλα για τη καρέκλα και στο στρατό και στη πολιτική.

Ξεφτίλες…

CK
CK
4 years ago

Διάβασα στα γρήγορα τα σχόλια.

Μερικά επιπλέον σημεία:

I) Απόθεμα σε ESSM δεν υπάρχει.
Έχουν αγοραστεί γύρω στα 72 που επαρκούν για μια φόρτωση των MEKO (4*16) και κάποιους για βολές.

II) Το να αγοραστούν καινούργιοι SM2 δεν αξίζει να περιμένουμε κάποια χρονια δεδομένου της ηλικίας των ADELAIDE

III) Απόθεμα SM1 δεν υπάρχει και ο πύραυλος είναι απηρχαιωμένος από τον καιρό των ADAMS

Τα πλοία πρέπει να έρθουν με τα όπλα για να αξίζει η κίνηση

Εάν και αυτό δεν προχωρήσει τότε αναγκαστικά πρέπει να δούμε τις BREMEN

Για το κόστος των 2 ROUSSEN που αναμένουμε διαβάστε το
https://www.militaire.gr/pyraylakatoi-gia-to-pn-pote-epiteloys-tha-paradothoyn/
370 MILLION EUROS REEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
λεφτά υπάρχουν
(για να ταΐζουμε τους ημετερους)

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  CK

Είναι μια ευκαιρία οι ADELAIDE για την κατάστασή μας, το αν μπορούν να βρεθούν SM-2ΙΙΙΑ και ESSM, εναλλακτικά από αποθέματα των ΗΠΑ ή κάποιο άλλο συμμαχικό κράτος έστω και για δύο πλοία, μένει να το δούμε μετά από επίσημο αίτημα, αλλά μάντεψε, απλά δεν υπάρχει ούτε αίτημα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  CK

σωστός. Και ο νυν Υπουργός μαζί με τα όπλα εννοούσε για να μας ενδιαφέρουν…

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -