21.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΦωτογραφίες: 30 φρεγάτες κλάσης Type 054A σε δέκα χρόνια!

Φωτογραφίες: 30 φρεγάτες κλάσης Type 054A σε δέκα χρόνια!

Την ώρα που το ρωσικό Ναυτικό δυσκολεύεται να θέσει σε υπηρεσία έστω μία σύγχρονη φρεγάτα, το κινεζικό παραλαμβάνει την… 30η, αν και πλέον δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν βαλθεί να σπάσουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Όταν κινδυνεύεις να χάσεις το μέτρημα…

Τα ναυπηγεία Guangzhou Huangpu, θυγατρική εταιρεία της κρατικής CSSC (China State Shipbuilding Corporation) καθέλκυσαν τη 30η φρεγάτα Type 054A για το κινεζικό Ναυτικό πριν λίγες μέρες, στις 30 Ιουνίου 2018.

Πρόκειται για την 15η φρεγάτα της εν λόγω κλάσης 054Α που ναυπηγήθηκε στα συγκεκριμένα ναυπηγεία. Οι υπόλοιπες έχουν ναυπηγηθεί στα ναυπηγεία Hudong-Zhonghua (επίσης θυγατρική της CSSC) στη Σαγκάη. Η δε CSSC είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους ομίλους ναυπηγικής βιομηχανίας στην Κίνα.

Η κλάση Type 054Α (κωδικοποίηση κατά NATO: Jiangkai II) είναι μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων που αποτελεί βελτίωση της προηγούμενης κλάσης 054, χρησιμοποιώντας το ίδιο σκάφος αλλά με βελτιωμένους αισθητήρες και όπλα.

Οι φρεγάτες Type 054Α αναφέρεται ότι έχουν μήκος 134,1 μέτρα, και ότι εκτοπίζουν περίπου 4,053 τόνους με πλήρες φορτίο. Παίρνουν ισχύ από
τέσσερις πετρελαιοκινητήρες σε διάταξη CODAD (Combined diesel and diesel) τύπου 16 PA6 STC 6.330 ίππων της γαλλικής SEMT Pielstick.

Η Κίνα αγόρασε άδεια κατασκευής των εν λόγω κινητήρων το 2002 και τους παράγει μαζικά στο εργοστάσιο κινητήρων στο Shaanxi. Η επένδυση προφανώς έχει αποδώσει, εφόσον μόνο για την συγκεκριμένη κλάση χρειάστηκαν τουλάχιστον 120 κινητήρες.

Το σκάφος φέρει αρκετά βαρύ οπλισμό αποτελούμενο από ένα πυροβόλο H / PJ26 (εγχώριο αντίγραφο του ρωσικού AK-176) των 76 mm σε ένα πυργίσκο χαμηλού ίχνους. Το πυροβόλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εναντίον στόχων επιφάνειας όσο κι εναντίον στόχων αέρος με προγραμματιζόμενα πυρομαχικά.

Το κύριο αντιαεροπορικό της όπλο είναι οι πύραυλοι HQ-16 που φέρονται σε τέσσερα συστήματα κάθετης εκτόξευσης H/AKJ-16 των 8 κελιών έκαστο, για σύνολο 32 κελιά, ενώ για μάχη εναντίον στόχων επιφάνειας σε θάλασσα και ξηρά φέρει οκτώ πύραυλους YJ-83 εμβέλειας περί τα 180 χιλιόμετρα. Για την αυτοάμυνά της φέρει δυο αντιβληματικά συστήματα Type 730 ή Type 1130, με έξι κι έντεκα κάνες (!) αντίστοιχα.

Επίσης ενσωματώνει βαρύ ανθυποβρυχιακό οπλισμό αποτελούμενο από τορπίλες επί πυραυλων Yu-8 στα συστήματα VLS, δυο τριπλούς εκτοξευτές Type 7424 των 324 mm (ενσωματωμένους στην υπερκατασκευή) για ελαφρές τορπίλες U-7 και δυο εξαπλούς εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών ρουκετών με βόμβες βυθού Type 81G με 34 κιλά πολεμική κεφαλή έκαστη κι εμβέλεια 1200 μέτρα, και σύνολο 36 ρουκέτες.

Φυσικά διαθέτει κατάστρωμα και υπόστεγο για την πλήρη υποστήριξη οργανικού ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου Ζ-9 ή Ka-28.

Η πρώτη φρεγάτα της κλάσης μπήκε σε υπηρεσία με το κινεζικό Ναυτικό το 2007. Μέχρι τον Απρίλη είχαν ενταχθεί σε υπηρεσία συνολικά 27 φρεγάτες ενώ οι υπόλοιπες τρεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια δοκιμών αποδοχής.

Συνολικά υπολογίζεται να ναυπηγηθούν 32 φρεγάτες της κλάσης, ενώ προσφέρονται και για εξαγωγές.

Εκτόξευση αντιαεροπορικού πύραυλου HQ-16. Αναφέρεται εμβέλεια μέχρι 70 χιλιόμετρα.
Το σύστημα κάθετης εκτόξευσης που φέρουν οι 054Α μπορεί να οπλιστεί είτε με αντιαεροπορικούς πύραυλους είτε με τορπίλες επί πυραύλων.
Οι έντεκα κάνες του Type 1130 εξασφαλίζουν μέγιστο ρυθμό βολής αλλά με μικρή υπερθέρμανση των κανών.
Πύραυλος εναντίον πλοίων και στόχων ξηράς YJ-83, με συνολικά 8 πύραυλους αναχορηγία σε δυο διπλούς εκτοξευτές.
Τα κάνιστρα των πυραύλων.
Εξαπόλυση ελαφράς τορπίλης Yu-7. Οι τορπιλοσωλήνες είναι ενσωματωμένοι μέσα στην υπερκατασκευή και αποκαλύπτονται με το άνοιγμα ειδικής καταπακτής.
Οι τριπλοί τορπιλοσωλήνες Type 7424 στο εσωτερικό της υπερκατασκευής, κρύβονται τελείως μόλις κλείσει η καταπακτή διατηρώντας χαμηλά το ίχνος το σκάφους.
Βόμβες βυθού Type 81G προσαρμοσμένες επί ρουκετών.
Κοντινό πλάνο στο κύριο πυροβόλο του σκάφους H / PJ26 (εγχώριο αντίγραφο του ρωσικού AK-176) των 76 mm.
Το σύστημα εκτόξευσης αντιμέτρων H/RJZ-726-4A με αναχορηγία 24 φορέων αναλώσιμων έτοιμων για εκτόξευση.
Εκτόξευση αντιμέτρων.
Τα αποτελέσματα της έκρηξης ενός αναλώσιμου φορέα αντιμέτρων εναντίον επερχόμενων πυραύλων. .
Εκτός του εγχώριου Ζ-9 που απεικονίζεται εδώ, οι 054Α μπορούν να υποστηρίξουν και ρωσικά Ka-28 Helix.
Οι φρεγάτες της κλάσης είναι ικανές για μεγάλα ταξίδια κι έχουν χρησιμοποιηθεί για προβολή σημαίας ακόμα και στην Ευρώπη.
Η φρεγάτα Yuncheng (571) στον Πειραιά το 2015. Πίσω της διακρίνεται μία φρεγάτα κλάσης S του ΠΝ.
To συρόμενο σόναρ μεταβλητού βάθους H/SJD-311 ενεργής σάρωσης.
Άποψη του θαλάμου επιχειρήσεων.

Φωτογραφίες: Κινέζικο διαδίκτυο, CCTV, thaimilitaryandasianregion

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago

Οι τορπιλοσωλήνες δεν είναι ενσωματωμένοι στην υπερκατασκευή, απλώς καλύπτονται από αυτήν. Ενσωματωμένους θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τους τορπιλοσωλήνες των S για παράδειγμα.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Μην ξεχνάμε όμως ότι οι δύο χώρες έχουν μεταξύ άλλων και τρεις βασικότατες διαφορές:

1) Η μία έχει πολλές και σοβαρές διεκδικήσεις σε θαλάσσια περιβάλοντα και δουλεύει πυρετωδώς να φτάσει στο σημείο τις διεκδικήσεις να προσπαθήσει να τις κάνει αποκτήσεις. Η άλλη δεν έχει.

2) Η μία ήταν γεμάτη με ναυπηγεία που σε κάποια φάση στον πυρετό της κατασκευής τάνκερς και άλλων πλοίων δούλευαν νυχτημερόν, και τώρα που οι παραγγελίες έχουν πέσει ή θα τα κλείσουν ή θα τους δίνουν συνέχεια παραγγελίες (φρεγάτες, αεροπλανοφόρα κτλ) για να τα κρατήσουν ζωντανά (εδώ χτίζουν ολόκληρες πόλεις που δεν χρειάζονται για να κρατήσουν την “ανάπτυξη” ζωντανή. Η άλλη δεν έχει.

3) Έχουν φτηνό εργατικό δυναμικό και αρκετό μετρητό. Η άλλη δεν έχει.

Αυτή επενδύει σε αυτό που έχει στρατηγικά ανάγκη, και αντίστοιχα η άλλη, απλά η δεύτερη μοιάζει να επενδύει σε άλλου τύπου όπλα και πεδία, γιατί έχει άλλες στρατηγικές επιδιώξεις και τακτικές.

ink
ink
5 years ago

entometaxi ta sistimata einai ola antigrafes….

blaster
blaster
5 years ago

Για να είμαστε δίκαιοι προς τους Ρώσους η ναυπηγική τους βιομηχανία περνά μια κρίση 30 χρόνων που την έχει γονατίσει δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη κονδυλίων που ευθύνεται για αυτήν τη κατάσταση άλλα και η διεθνής συγκυρία που δεν επιτρέπει την ναυπήγηση νέων μονάδων και μάλλον θα πάρει καιρός έως ότου ορθοποδήσουν στον συγκεκριμένο τομέα σε αντίθεση με τους Ρώσους οι Κινέζοι απολαμβάνουν μια μακρά περίοδο οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας χωρίς μάλιστα να έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια μεγάλη χερσαία απειλή κάτι που τους επιτρέπει να αφιερώσουν τεράστιους πόρους στην ναυπήγηση ενός πραγματικά πανίσχυρου στόλου ακόμα και έτσι όμως υστερούν προς το παρών σε σχέση με τους Αμερικάνους

Υ.Γ. Αν δεν κάνω λάθος οι φρεγάτες “kirvak” που ναυπηγούν οι Ρώσοι ανήκουν στην κλάση grigorovich που είναι μία εκ βάθρων εκσυγχρονισμένη kirvak με αξιοπρεπείς δυνατότητες για την εποχή μας

blaster
blaster
5 years ago

Αυτό είναι απλώς κομμάτι της Ρωσικής προπαγάνδας όλες οι χώρες λίγο πολύ αυτό κάνουν στην περίπτωση των Ρώσων αυτό ίσως είναι πιο αναγκαίο λόγο αυτής ακριβώς της αδυναμίας τους

Γιάννης
Γιάννης
5 years ago

Τελικά αυτό που ισχυρίζεστε, ότι δηλαδή όλες οι απαντήσεις είναι δεκτές αρκεί να είναι ευπρεπείς και εμπεριστατωμένες, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αυτό είναι το δεύτερο σχόλιο, το πρώτο που δε ξέρω κατά πόσο πληρούσε τα κριτήριά σας για να χαρακτηριστεί εμπεριστατωμένο αλλά ήταν σίγουρα ευπρεπές, δεν αναρτήθηκε ποτέ. Καλά κάνετε, έχετε και το μαχαίρι και το καρπούζι . Προφανώς η δυσπεψία που έχετε στο σανό έχει να κάνει μόνο με το ρωσικό σανό, με το κινέζικο ή το ευρωπαϊκό δεν έχετε θέμα. Καλά για το αμερικανικό δε το συζητάμε καν. Νόστιμο και θρεπτικό. ‘Όπως και να έχει δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

Η αγορά των φρεγατών FDI ΗΝ, σηματοδοτεί για το Πολεμικό Ναυτικό,την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης των κύριων μονάδων επιφανείας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες τεχνολογίες...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -