Στο σήριαλ «φρεγατιάδα» έχουμε παρουσιάσει όλες τις προτάσεις και εκδοχές που εξετάζει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Αλλά φρεγάτες δεν κατασκευάζονται μόνο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι κατασκευαστές είναι περισσότεροι και αξίζει να δούμε, εγκυκλοπαιδικά τουλάχιστον και άλλες προσεγγίσεις.
Η ιαπωνική κλάση λοιπόν 30FFM είναι ήδη σε παραγωγή με προγραμματισμό κατασκευής 22 σκαφών (!) έως το 2032, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας, η οποία βλέπει σε κοντινή της απόσταση την Κίνα να γιγαντώνεται αμυντικά.
Πριν λίγες μέρες μάλιστα καθελκύστηκε και η δεύτερη 30FFM, η «Mogami», καθώς δύο ναυπηγεία, ένα της Mitsubishi Heavy Industries στο Ναγκασάκι και ένα της Mitsui στην Οκαγιάμα, δουλεύουν ταυτόχρονα, έχοντας υπόψη και πιθανές εξαγωγές μια και το μοντέλο έχει ήδη προσφερθεί στην Ινδονησία.
Η 30FFM έχει εκτόπισμα 5.500 τόνους (με πλήρη φόρτο), για ένα σκάφος 132 μέτρων. Το σύστημα πρόωσης είναι τύπου CODAG, με αεριοστρόβιλο Rolls Royce MT-30 και δύο κινητήρες ντίζελ της ΜΑΝ, με εκτιμώμενη ταχύτητα άνω των 30 κόμβων.
Τα οπλικά συστήματα περιλαμβάνουν ένα πυροβόλο 127 χιλιοστών Μk.45, 2 κυψέλες κάθετης εκτόξευσης Mk.41 για συνολικά 16 κελιά με ικανότητα βολής Standard και ESSM αλλά και τον ιαπωνικό πύραυλο Type 03 της Mitsubishi Electric, με εμβέλεια 50 χιλιόμετρα και ταχύτητα έως 2,5 Mach. Για επιθέσεις επιφανείας υπάρχουν 8 βλήματα Type 17, με εμβέλεια 400 χιλιόμετρα, με ικανότητα διόρθωσης πορείας κατά την πτήση με ανανέωση στοιχείων στόχου, ένα όπλο εντυπωσιακών επιδόσεων με πολεμική κεφαλή άνω των 150 κιλών. Την εγγύς προστασία παρέχει ένα SeaRAM ενώ υπάρχουν και 2 τριπλοί τορπιλοσωλήνες κατά υποβρυχίων όπως και τηλεχειριζόμενοι σταθμοί ελαφριών πυροβόλων και πολυβόλων.
Τα συστήματα μάχης και ιχνηλάτησης είναι όλα ιαπωνικά (προφανώς) με κύριο ραντάρ το OPY-2 της Mitsubishi Electric, τεχνολογίας AESA, σταθερής κεραίας, Χ μπάντας, υπάρχει συρόμενο σόναρ NEC QQQ-25, ενώ ανάλογα την έκδοση (καθώς οι φρεγάτες θα παραχθούν σε διάφορες παραλλαγές, είτε γενικής χρήσης, είτε έμφασης στην ναρκοθηρία/ναρκοθέτηση) θα προστίθεται και σόναρ εντοπισμού ναρκών Hitachi QQQ-11. Το σύστημα μάχης είναι ένα φουτουριστικό της Mitsubishi που συνδυάζει και ψηφιακή γέφυρα, στο εσωτερικό του πλοίου, σε ένα τεράστιο κυκλικό video wall με 14 θέσεις εργασίας, όπου γίνεται «σύντηξη» δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου. Η υψηλή αυτοματοποίηση είναι δεδομένη με το πλήρωμα να απαρτίζεται από μόλις 90 άτομα.
Η νέα ιαπωνική φρεγάτα και η απ’ ευθείας από το μέλλον… στρογγυλή γέφυρά της
Το σκάφος θα διαθέτει ένα ελικόπτερο κατηγορίας 10 τόνων (πιθανότατα το Sikorsky SH-60L, το οποίο έχει εξελιχθεί τοπικά και παράγεται από τη Mitsubishi), ενώ έμφαση έχει δοθεί στην ικανότητα μεταφοράς και χρήσης drones, τόσο επιφανείας όσο και υποβρύχιων, με τα τελευταία εξειδικευμένα για ναρκοθηρία.
Συνολικά η κλάση 30FFM αποδίδει ένα υψηλής ποιότητας και ικανοτήτων πλοίο, που από την αρχική σχεδίαση του έχει προβλεφθεί η ικανότητα εξειδίκευσης ρόλων με διαφορετικό οπλισμό και αισθητήρες, ενώ όλο το σκάφος είναι φόρμας stealth με πολύ χαμηλό ίχνος ραντάρ. Πόσο κοστίζει; Δεν είναι σαφές αλλά εκτιμήσεις μιλάνε για πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντας τη φρεγάτα μια τυπική ιαπωνική κατασκευή: Κοστίζει, αλλά αξίζει.
Με 16 κελιά και 8 αντιπλοικούς περισσότερο σε κορβέτα φέρνει, παρά σε φρεγάτα.