26.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΕνδιάμεσες λύσεις για το ΠΝ στο KAI 5. LaFayette, FREMM, Arleigh Burke...

Ενδιάμεσες λύσεις για το ΠΝ στο KAI 5. LaFayette, FREMM, Arleigh Burke και Ticonderoga

 
Αν κάτι είναι ανίκητο, αυτό είναι η λογική, κι όχι η βλακεία. Πάντα με βάση τη λογική, το ΠΝ χρειάζεται άμεσα πλοία, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και οι Τούρκοι δείχνουν πως κινούνται πάντα στη λογική της ένοπλης σύρραξης. Και μόνο η απεικόνιση του κατάπτυστου Τουρκολιβυκού Μνημονίου σε χάρτη, κάνει κατανοητή σε όλους την τουρκική παράνοια, αλλά και την προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Κι αν τώρα είχαμε τις δυο γαλλικές FREMM; Σκέψεις ενός μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ…


Η μόνη απάντηση της Ελλάδος, είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού ΠΝ. Φυσικά και η ΠΑ μπορεί να βυθίσει οπουδήποτε τουρκικά πλοία, αλλά μιλάμε για πολεμική κλιμάκωση. Ένα ισχυρό ΠΝ, με παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αποτρέψει έναν πόλεμο. Αν ο τουρκικός στόλος βρει μπροστά του ένα μάτσο γηραιά πλοία, που με το ζόρι βγήκαν από τους Ναυστάθμους, τότε θα είναι ηλίθιοι αν δεν προχωρήσουν σε κλιμάκωση. Αν βρουν απέναντί τους έναν Ισχυρό και Σύγχρονο Στόλο, τότε δεν θα τολμήσουν τίποτα. Τόσο απλά.
Το ΠΝ εκλιπαρεί για νέα πλοία εδώ και 12 χρόνια περίπου. Δεν θα πούμε τι έκανε σωστό και τι λάθος, καθώς πολλοί αρέσκονται να λένε πως φταίνε και οι αξιωματικοί του ΠΝ. Θεωρούν πολλοί, πως φταίνε οι άνθρωποι που ορκίστηκαν να φυλάττουν την Πατρίδα, με οποιοδήποτε μέσο τους δίνει η τελευταία. Σωστά; αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι μάλλον και δεν έχουν και πολύ δίκιο… Δεν έχουν και μεγάλα περιθώρια οι αξιωματικοί μας…

Επέτειος ενός έτους από την “Παραχώρηση” δυο φρεγατών FREMM στο ΠΝ. Οι φρεγάτες που δεν ήρθαν ποτέ και το αξέχαστο δούλεμα…


Τώρα, το ΠΝ έχει κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Έχει μπει σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους Γάλλους, για την αγορά δυο φρεγατών με προηγμένες δυνατότητες AAW και ASW, τύπου Belh@rra. Ο λόγος είναι απλός, οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που προτίθενται να δώσουν χρηματοδότηση που να βολεύει το ΠΝ. Το ΠΝ δεν έχει παρά ελάχιστους πόρους δικούς του να διαχειρίζεται, παντού υπάρχει το Υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα το ΠΝ εξετάζει σε συνθήκες άκρας μυστικότητας τις αμερικανικές προτάσεις για την κατασκευή των LCS/MMSC στην Ελλάδα. Όπως έχουμε ήδη γράψει, οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να “συνυπάρξουν” με τους Γάλλους στο ΠΝ, και δεν θέλουν με τίποτα να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία να “πάρουν” κομμάτι από την ανανέωση του Ελληνικού Στόλου, ΑΝ και ΟΤΑΝ αυτή γίνει. Στην τελική, όπως είπε και Έλλην βουλευτής (που μια χαρά πολλοί δέχτηκαν όσα είπε), “δεν πειράζει να μας πάρουν και κανά νησί”.

Τι και αν μισθώναμε FREMM, oι… προβληματισμοί


Ελπίζουμε, θέλουμε να ελπίζουμε, πως αργά ή γρήγορα η Ελληνική Κυβέρνηση θα δώσει στο ΠΝ ότι χρειάζεται, ότι κι αν είναι αυτό. Πολλοί από εμάς, θα θέλαμε να δούμε για παράδειγμα Type 31/Iver Huitfeld, Omega Class, και γιατί όχι, ελληνικότατες ALS. Το πρόβλημα είναι πως το ΠΝ, βιάζεται, και δεύτερον, όλες οι λύσεις δεν φέρνουν μαζί τους ευνοϊκή χρηματοδότηση. Ούτε οι κατασκευάστριες χώρες έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο όσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Όσο για τις ALS, μόλις λυθεί το θέμα των ναυπηγείων, ελπίζουμε πως θα “παίξουν” σαν EPC (καθώς το ελληνικό σχέδιο της ALS 115 το θεωρούμε κατά πολύ ανώτερο των Doha Class).
Πάμε παρακάτω. Αν υποθέσουμε πως μέσα στο καλοκαίρι “κλείσει” η συμφωνία με τις Belh@rra, αφού πλέον έχει κλείσει το θέμα του “οπλισμού”, και μέσα στο έτος κλείσει το θέμα των MMSC (αν φυσικά οι Αμερικανοί προσφέρουν όλα όσα έχουμε μάθει), τότε το ΠΝ θεωρητικά από το 2025 μέχρι και το 2030 θα καταφέρει να αποκτήσει έναν αριθμό πλοίων, δυστυχώς πολύ μικρό για τις ανάγκες του. Αλλά κάτι θα πάρει, και δεν θα κοιτάει το τουρκικό ναυτικό να ρίχνει συνεχώς νέα πλοία στη θάλασσα.

ΑΝΑΛΥΣΗ:Φρεγάτες FREMM. Βλήματα ASTER 15/30 και ραντάρ Herakles στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!


Το θέμα μας όμως σήμερα είναι, τι θα κάνει στο ενδιάμεσο. Αν υποθέσουμε πως ξεκινήσουμε άμεσα νέα ναυπηγικά προγράμματα με κάποιον “μαγικό” τρόπο, το ΠΝ δεν θα έχει σύγχρονα πλοία για να αντικαταστήσει τις παλιές S πριν το 2025-2027, ενώ και οι εκσυγχρονισμένες S θα πλησιάζουν αισίως τα …50 χρόνια. Φυσικά, μπορούμε να ζητήσουμε από την Τουρκία fair play, και να συμφωνήσουμε να μην κάνουν κάτι στην wannabe ΑΟΖ μας, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε νέα πλοία. Δεν θα συμφωνήσουν λέτε; τι, όχι;

Στόλος 4 (ή 6) φρεγατών, 5 υποβρυχίων και 6 (ή 7) πυραυλακάτων και τέλος; που πάει το ΠΝ;


Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συζητήσουμε για Ενδιάμεση Λύση. Εκεί που άφησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2008 να φτάσει η κατάσταση του ΠΝ, χρειαζόμαστε νέα πλοία χτες. Η προσπάθεια απόκτησης δυο φρεγατών FREMM το 2018 με “συνοπτικές” διαδικασίες, ήταν ουσιαστικά μια κραυγή αγωνίας. Χρειαζόμαστε νέα πλοία, και τα χρειαζόμαστε τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Καθώς έχουμε στραφεί σε Γαλλία και ΗΠΑ για νέα πλοία, θα πρέπει εκεί ίσως να αναζητήσουμε και λύσεις για μια ενδιάμεση κατάσταση. Ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν πλοία με πραγματική αξία για εμάς κάπου αλλού. Όπως θυμούνται οι αναγνώστες μας, έχουμε “σκανάρει” την παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κάποιες λύσεις, αλλά είναι λίγες.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;


Οι γαλλικές “λύσεις”
Η Γαλλία δεν έχει και πάρα πολλά πλοία που να μας ενδιαφέρουν. Αν και οι Γάλλοι πολύ θα ήθελαν να ξεφορτωθούν σε εμάς κάποιες αρχαιοπρεπείς φρεγάτες, χωρίς αξία για εμάς, εντούτοις δυο είναι οι λύσεις που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν. Οι LaFayette (προφανώς οι δυο που δεν θα εκσυγχρονιστούν) καθώς και κάποιες από τις υπάρχουσες FREMM, είναι μάλλον οι μοναδικές που θα μπορούσαν να προσφερθούν στη χώρα μας.

Oι πρώτες δυο LaFayette διαθέσιμες προς πώληση το 2020, βραζιλιάνικο ενδιαφέρον


Για τις LaFayette έχουμε γράψει μάλλον πρώτοι, σχεδόν 2 χρόνια πίσω. Σύγχρονα πλοία, με ηλικία ανάλογη των ΜΕΚΟ200ΗΝ, αλλά υποεξοπλισμένα, με οπλισμό που υστερεί σημαντικά ακόμη και σε σχέση με τις πυραυλακάτους κλάσης Super Vita. Ίσως είναι υπερβολή να τις χαρακτηρίσουμε “φρεγάτες”, αλλά μάλλον είναι πολύ καλά εξοπλισμένα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης. Στην περίπτωσή μας, υστερούν ακόμη και σε σχέση με τις Kortenaer, καθώς δεν έχουν εξοπλισμό ASW, και βασίζονται στο οργανικό τους ελικόπτερο για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;


Στα πλεονεκτήματά τους είναι το πολύ χαμηλό κόστος χρήσης τους (κινητήρες diesel), οι χαμηλές ανάγκες στελέχωσης, αλλά και το πολύ μικρό κόστος εισαγωγής τους σε ελληνική υπηρεσία. Στις αποθήκες του ΠΝ υπάρχουν πύραυλοι Crotale για το αντιαεροπορικό σύστημα, ενώ το ΠΝ θα μπορούσε να εξετάσει την αντικατάσταση του πυροβόλου των 100 χιλιοστών με κάποιο OtoMelara 76 mm, ακόμη και την τοποθέτηση ενός Phalanx από κάποια μη εκσυγχρονισμένη S. Το θέμα είναι πως ακόμη και χωρίς δυνατότητες ASW, το ΠΝ θα μπορούσε να αποκτήσει σχετικά σύντομα δυο πλοία, με μικρές ανάγκες συντήρησης, που θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Το Παρίσι ΔΕΝ νοικιάζει φρεγάτες στην Αθήνα; Η Ελλάδα θέλει Belh@rra και να μισθώσει FREMM, η Γαλλία να “σπρώξει” τις La Fayette σαν ενδιάμεση λύση


Το θέμα των φρεγατών FREMM το έχουμε θίξει το 2018, τόσο πολύ που μάλλον θα είναι, αν όχι πλέον επίπονο, αλλά σίγουρα κουραστικό για τους αναγνώστες μας. Η αξία των πλοίων είναι αδιαμφισβήτητη, αν και πρέπει να σημειώσουμε πως ο προσανατολισμός τους παραμένει σε ρόλους ASW. Εντούτοις, η δυνατότητα βολής πυραύλων ASTER 15/30 αλλά και SCALP Naval τις κάνει πολύτιμες, ίσως τόσο πολύτιμες που δύσκολα πλέον να τις αποχωριστεί το Γαλλικό Ναυτικό.

La Tribune: Σύγχυση μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας για το θέμα της ενοικίασης των φρεγατών FREMM


Άλλωστε, το κόστος δυο ελαφρά μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM είναι κάπου ανάμεσα στα 500 και 600 εκ. ευρώ εκάστη. Συνεπώς, πολύ δύσκολα θα τις έδιναν χωρίς τίμημα οι Γάλλοι (ΑΝ υποθέσουμε πως θα τις έδιναν). Η παραγγελία της Ελλάδας για 2 Belh@rra δεν είναι και τόσο μεγάλη για να υποστηριχτεί μια τόσο ακριβή “παραχώρηση”, άρα, ή θα πρέπει να πληρώσουμε τις FREMM (λογικό), ή να τις “νοικιάσουμε”, στη λογική που προωθούνταν μια τέτοια λύση το 2018. Με κόστος όμως εξαιρετικά μεγάλο, πρέπει να το σημειώσουμε αυτό.

Φρεγάτες FREMM για την Ελλάδα;


 
Arleigh Burke και Ticonderoga, o κρυφός πόθος της συντακτικής ομάδας και των αναγνωστών μας…
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα για μια “παραχώρηση” είναι πολύ πιο εύκολα, θεωρητικά πάντα. Το πρόβλημα όμως για το USN είναι πως δεν έχει πλοία στο “μέγεθός” μας. Τα μόνα πλοία που θα μπορούσαν να είναι ιδανικά στο “μέγεθος” που χρειάζεται το ΠΝ είναι οι φρεγάτες O.H.Perry, μια επιλογή που δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτε στο ΠΝ. Θα είχε ίσως, αν το ΠΝ είχε αποφασίσει να αγοράσει τις φρεγάτες Adelaide από την Αυστραλία. Σήμερα όμως, O.H.Perry θα ήταν όχι απλά αναχρονισμός, αλλά μάλλον μια μεγάλη “ανοησία”.
Άρα, καθώς το ΠΝ σίγουρα δεν έχει θέση για αεροπλανοφόρα και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, αλλά κάπου θα βρει να “βολέψει” μερικά αντιτορπιλικά ή καταδρομικά με ρόλο AAW. Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke είναι τα πλέον πολύτιμα πλοία του USN, με ικανότητες εκπληκτικές για πλοία αυτού του εκτοπίσματος. Οι αποστολές που αναλαμβάνουν είναι ποικίλες, αλλά εντύπωση προκαλούν οι “μοναχικές” αποστολές, σε περιβάλλοντα “δύσκολα” ή επικίνδυνα, όπου αποστέλλονται χωρίς συνοδεία, για επίδειξη σημαίας κι όχι μόνο.

Oι ΗΠΑ παραχωρούν άμεσα 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, πιθανή ημερομηνία άφιξης, Μάιος 2020


Το θέμα είναι πως τα αντιτορπιλικά αυτά έχουν βαρύνουσα σημασία στο USN, και θεωρητικά είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ να αποχωριστούν κάποιο. Εντούτοις, σε συνέχεια της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, αλλά και στα πλαίσια των διευρυμένων σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, υπήρξαν θετικές ενδείξεις για την αποδέσμευση δυο πλοίων του τύπου.
Το θέμα είναι πως τυχόν παραχώρηση πρέπει να περάσει από την αρμόδια επιτροπή του Κονγκρέσου, αν και πολλά μέλη ήταν θετικά. Άλλωστε, τα “ελληνικά” ΑΒ θα είχαν και ΝΑΤΟϊκές αρμοδιότητες, και θα ήταν μια ενίσχυση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα έχει μείνει στάσιμο, καθώς τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν “εύκολα”, ή απλά. Λίγο η κρίση του κορωνοϊού, λίγο η αναστολή των ταξιδίων στις ΗΠΑ, λίγο οι προεδρικές εκλογές, και λίγο οι τουρκικές παρεμβάσεις, το θέμα δεν έχει κινηθεί…

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga


Το ΠΝ, από τον περασμένο Δεκέμβρη, προκειμένου να μην μείνει “εκτός” των εξελίξεων, έχει αποφασίσει να δεχτεί ακόμη και την παραχώρηση των γηραιότερων αλλά ισχυρότερων καταδρομικών Ticonderoga, σε περίπτωση που τα προτείνουν οι Αμερικανοί. Κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ πιο “κοντά” από την περίπτωση των ΑΒ, αφού τα Tico έχουν ήδη ορατή ημερομηνία απόσυρσης. Το πρόβλημα όμως του ΠΝ είναι απλό. Πως θα μπορούσε να συντηρήσει και διατηρήσει σε υπηρεσία δυο πλοία, που μια Υπερδύναμη τα αποσύρει γιατί είναι ακριβά σε συντήρηση και διατήρηση σε υπηρεσία;
LCS Freedom/Independence
Είναι γνωστό πως το USN σκοπεύει να αποσύρει τα τέσσερα πρώτα LCS, τα LCS 1,2,3 και 4. Tα LCS 1 και 3 είναι κλάσης Freedom, τα δε LCS 2 και 4 είναι τα τύπου καταμαράν Independence. Καθώς τα πλοία αυτά είναι πολύ σύγχρονα, με λίγα χρόνια υπηρεσίας, θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν το ΠΝ. Όπως όμως μας έγινε γνωστό από αμερικανικής πλευράς, τα πλοία αυτά δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το ΠΝ, καθώς είναι τα πρωτότυπα των δυο κλάσεων, που πάνω σε αυτά οι Αμερικανοί και το USN έλυσαν όλα τα προβλήματα.

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων πλοίων LCS απαιτεί $600 εκατ. και γι’ αυτό παροπλίζονται


Κανονικά, τα πλοία αυτά χρειάζονται εκσυγχρονισμό, προκειμένου να έρθουν στα επίπεδα των υπολοίπων  LCS, χωρίς να αναφέρουμε πως χρειάζονται και επανεξοπλισμό, καθώς οι Hellfire ελάχιστη αξία έχουν για το ΠΝ. Στα πλοία θα πρέπει να τοποθετηθούν εκτοξευτές Mk41 και Harpoon, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για το προωστήριο σκεύος. Οι LCS που μπαίνουν τώρα σε υπηρεσία έχουν αξιόπιστους κινητήρες, αλλά τα πρώτα σκάφη όχι.

Πηγές ΗΠΑ: Δεν “αξίζουν” τα 4 υπό απόσυρση LCS (2 Freedom+ 2 Independence) για το ΠΝ, καλύτερα γρήγορη επενδύση σε MMSC που μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα


Βέβαια, σε περίπτωση που τελικά το ΠΝ προχωρήσει με τις LCS/MMSC, θα μπορούσαν οι δυο κλάσης Freedom LCS να μπουν στο “πακέτο” της συμφωνίας, μαζί με τον όποιο εκσυγχρονισμό τους. Αλλά θεωρούμε δύσκολο η Lockheed Martin να έμπαινε στον “κόπο” να προτείνει τις υπόλοιπες δυο LCS (LCS2, LCS4) της Austal, και να φέρει έναν ανταγωνιστή της στο ΠΝ. Δηλαδή, να έχει την Austal ανταγωνιστή στις ΗΠΑ, να την έχει και στην Ελλάδα!
Επίλογος
Όπως είδαμε, με λίγη καλή θέληση, λύσεις υπάρχουν και από Γαλλία αλλά και από τις ΗΠΑ. Βέβαια οι Γάλλοι δείχνουν εξαιρετικά “κακοί” στο μάρκετινγκ, καθώς για παράδειγμα η λύση των LaFayette δεν έχει προταθεί δημοσίως παρά μόνο από γαλλικά έντυπα του χώρου. Ούτε η Naval Group ούτε η γαλλική κυβέρνηση έχουν προτείνει τις Lafa, και κατά συνέπεια δεν νομίζουμε ότι τις έχει εξετάσει το ΠΝ.

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των Belh@rra από τη χώρα μας;


Αντίθετα, το ΠΝ γνωρίζει πολύ καλά τις FREMM. Όχι μόνο λόγω της “περιπέτειας” του 2018, αλλά λόγω της FREMM-HN που θα αγοράζαμε 6 πλοία κατ’ελάχιστο. Βέβαια όπως είπαμε και παραπάνω, μια παραχώρηση FREMM θα ήταν δύσκολη σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος. Ίσως βέβαια, απλά να πιάναμε το νήμα της συμφωνίας του 2018, καθώς όπως έχουμε γράψει, τότε υπήρξε πράγματι θέμα.
Οι ΗΠΑ είναι μάλλον η ιδανικότερη πηγή, απλά έχουμε έναν πρόεδρο με “ιδιαίτερη” σχέση με τον Ερντογάν. Οι Τούρκοι έχουν φτιάξει ένα σκηνικό κρίσης, που θα βασιστεί στα προβλήματα υλικού των Ελληνικών ΕΔ. Αν οι ΗΠΑ ενισχύσουν με Tico ή ΑΒ το ΠΝ, τότε η Τουρκία θα βρεθεί σε δυσμενή θέση. Συνεπώς, θα ήταν περίεργο αν η επιρροή των Τούρκων στον Τραμπ δεν εστιαστεί σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα.

ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ αντί για αντιτορπιλικά ή καταδρομικά, αποσύρονται μέσα στο 2021


Όμως στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος δεν είναι παντοδύναμος, και αν η Ελλάδα προχωρήσει σε μια αγορά αμερικανικών πλοίων, ενώ συμφωνεί το Κονγκρέσο, δεν θα μπορέσει να σταματήσει μια προσφορά ΑΒ στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, οι πάντες στην Ουάσινγκτον θεωρούν την Ελλάδα στενό σύμμαχο, ενώ η Τουρκία έχει έρισμα μόνο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Βέβαια το τελευταίο μπορεί να βάλει βέτο πολύ εύκολα στην παραχώρηση ΑΒ ή Tico στην Ελλάδα.
Αν θέλαμε να ποντάρουμε κάπου, θα λέγαμε πως η Ενδιάμεση Λύση θα έρθει από τις ΗΠΑ, και θα είναι κάποια από τα πρώτα ΑΒ σε υπηρεσία. Επόμενη επίλογή θα είναι τα πολύ ακριβά σε συντήρηση Ticonderoga, ενώ πολύ δύσκολα θα δούμε τα παλιά LCS σε ελληνική υπηρεσία.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/Belh@rra/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;


Η Γαλλία είναι αινιγματική, και προκαλεί εντύπωση (όχι καλή) η μη προσφορά κάποιων όπλων. Δηλαδή, ακόμη κι αν δεν βρουν πλοία, η Γαλλία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια από τα Mirage 2000-5F, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα επιθυμεί διακρατική συμφωνία. Για όλους όσους ασχολούμαστε με την Άμυνα, η παραχώρηση 2 LaFayette σε λογική τιμή θα ήταν το απλούστερο, αλλά η Γαλλία δεν προχωρά ούτε σε αυτή τη λύση. Πιθανότατα τα πράγματα να αλλάξουν άρδην στις επόμενες μέρες, καθώς οι Γάλλοι ήταν και παραμένουν αρκετά αινιγματικοί.
Σε κάθε περίπτωση, ότι κι αν επιλέξει το ΠΝ, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την “Ενδιάμεση Λύση”. Χωρίς αυτή, θα είμαστε για πάρα πολλά χρόνια εκτεθειμένοι και χωρίς σύγχρονα πλοία. Αναμένουμε, ελπίζοντας για το καλύτερο…

H Τουρκία εκσυγχρονίζει τις 40-45 ετών γαλλικής κατασκευής κορβέτες κλάσης Burak (ex- D’Estienne d’Orves) και τους δίνει ρόλο αντίστοιχο των αμερικανικών LCS

152 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
152 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ikarus
Ikarus
3 years ago

Αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να κοιτάξει και η Κύπρος να κολλήσει στο επερχόμενο Deal των Belharra και μια δικιά της φρεγάτα η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί ως το 3ο πλοίο της κλάσσης στο Ελληνικό ΠΝ με Κυπρίους ναυτικούς και με περιοχή ευθύνης την Ανατολική Μεσόγειο.

Jimmy
Jimmy
3 years ago
Reply to  Ikarus

Εσυ αναρωτιεσαι, αλλα η Κυπρος δεν εχει δειξει καμια ιδιεταιρη διαθεση να επενδυσει σοβαρα ποσα στην αμυνα της , και ουσιαστικα βασιζεται στις διεθνεις συνθηκες , λιγο στην Ελλαδα και λιγο λιγοτερο στο Ισραηλ.

MeAnother
MeAnother
3 years ago
Reply to  Ikarus

Με σχεδόν 1 δις κόστος πλοίου και οπλισμού, ζητάμε απο 1 κράτος με τον πληθυσμό και τον προϋπολογισμό του Περιστερίου Αττικής να δώσει 5% του ΑΕΠ του για ένα σκάφος.

Ikarus
Ikarus
3 years ago
Reply to  MeAnother

Θα μπορούσε να εξετάσει και να υιοθετήσει το μοντέλο αγοράς που ακολουθεί η Ελλάδα. Αποπληρωμή σε βάθος χρόνου. Μακάρι οι θυσίες από την Τουρκική απειλή σήμερα να ειναι μόνο οικονομικές.

Eman202
Eman202
3 years ago
Reply to  MeAnother

Ε τότε ας κάτσουν να ανέρχονται τους Τούρκους να τρυπάνε στα νερά τους.
Γιατί όσο δεν αγοράζουν αεροπλάνα και πολεμικά πλοία αυτό θα γίνεται.
Οι κυπριακές κυβερνήσεις θα έπρεπε να ρίχνουν λεφτά στην άμυνα κ όχι μόνο στον τουρισμό.
Θα έπρεπε εδώ κ χρόνια να στέλνουν Κύπριους τόσο στην Ικάρων ,την ΣΜΑ κ την ΣΤΥΑ όσο κ στις αντίστοιχες του πολεμικού Ναυτικού ώστε να εκπαιδεύονται πιλότοι, μηχανικοί κ.πληρωματα πολεμικών πλοίων κ να είναι έτοιμοι οταν η κυπριακή κυβέρνηση αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα κ πλοία.
Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε προγραμματα των ΕΔ της Ελλάδας για αγορές αεροσκαφών κ πλοίων ώστε να παρακάμψουν το εμπάργκο που υπήρχε.
Τα block 30 θα έπρεπε ήδη να τα έχουν καπαρωσει αυτοί κ να έχουν συμφωνήσει κ για την αναβάθμιση τους από τα απαρτία των block 52 adv όταν γίνουν διαθέσιμα τα απαρτία.
Θα μπορούσαν να τα έχουν στο Καστέλι να επιχειρούν με Κύπριους πιλότους κ να τα συντηρούν Κύπριοι μηχανικοί.

Jimmy
Jimmy
3 years ago
Reply to  MeAnother

Κατ αρχας ο προυπολογισμος τους δεν ειναι ιδιος με του Περιστεριου δεν νομιζω να εχει το Περιστερι 25 δις δολαρια τζιρο. Ουτε προφανως μπορει να αγοραζει καθε χρονο μια υπερσυγχρονη οπλισμενη φρεγατα. 2 Κορβετες ομως Gowind οπλισμενες σε βαθος 10 ετιας η μια μεταχειρισμενη frem με 600 εκατομυρια, δεσμευοντας 60-70 εκατομυρια το χρονο , ειδικα απο τη στιγμη που θελουν να βγαλουν πετρελαιο και να εχουν ΑΟΖ, ναι θα μπορουσαν να τα διαθεσουν. Οχι γιατι αυτη μπορει μονη της να τα βαλει με την Τουρκια, αλλα για να μπορει να βοηθησει και τους συμμαχους της , και για να την παρουν και στα σοβαρα οι συμμαχοι της. Δεν γινεται να περιμενει οταν γινει το μπραφ βοηθεια μονο απο την Ελλαδα, γιατι ο Ελληνας θα παει να πολεμησει μονο οταν πρωτα ματωσει ο Κυπριος

ETS
ETS
3 years ago
Reply to  MeAnother

Ας δωσει κατι εστω συμμετοχικα αλλιως ας υψωσουν απο τωρα την ημισεληνο με τετοια μυαλα ..Η φτωχοι και ελευθεροι η με χρηματα και δουλοι στον Τουρκο ας αποφασισουν επιτελους τι θελουν να ησυχασουμε.

aris32
aris32
3 years ago
Reply to  Ikarus

η κυπρος απαιτει να εχει περιπολικα με βαρυ οπλισμο , ισχυρο στρατο στο μετρο το δυνατο, αρκετα male uav για περιπολιες , επακτιες συστοιχιες , ισχυρη αντιαεροπορικη αμυνα, επιθετικα ελικοπτερα αντιαρματικα , ισχυρο πυροβολικο. Δεν μπορει με 2 gowind να αντιπαρατεθει πουθενα ειτε να φτιαξει αεροπορια με μαχητικα πρωτης γραμμης. αντιθετα η αγορα 2-4 μικρων υποβρυχιων και η αγορα 10-12 ιταλικων m-346FA θα της ηταν πιο χρησιμο. Επισης αν θα επρεπε η Κυπρος να δωσει χρηματα για καποιο Ελληνικο προγραμμα αυτο θα ηταν να αποκτησουμε ιπταμενα τανκερ. τιποτα αλλο.

Ccd
Ccd
3 years ago

Σημερινό δημοσίευμα αναφέρει πρόταση των Αμερικανών για 4 MMSC με αντισταθμιστικό τον εκσυγχρονισμό των Meko και συμφωνία με το Ισραήλ για 7 κορβέτες βασισμένες στο σχέδιο της Saar 72. Ξέρετε κάτι σχετικά;

Nick
Nick
3 years ago
Reply to  Ccd

Αυτό μπήκα να γράψω και εγώ.

nigozs
nigozs
3 years ago
Reply to  Ccd

Κοίταξε λίγο για αξιοπιστία του γράφοντος το άρθρο περί saar και θα καταλάβεις.

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  Ccd

Το άρθρο αυτό είναι μούφα.
Είναι σανός εξοπλιστικός, που βγαίνει συνέχεια από RealNews και ΕΝΙΚΟΣ!
Και βγήκε τώρα, που πάει ο Υπουργός στις ΗΠΑ, γιατί τα Arleigh Burke που θα ερχόντουσαν τον Μάιο του 2020 κατέληξαν στον «πάτο».
Και θα καταλήγουμε τελικά με «ψαράδικα» που λέει και ο  @ckfurious !
Ετοιμαστείτε και για άλλα τέτοια εξοπλιστικά άρθρα από RealNews και ΕΝΙΚΟΣ.

Nestoras
Nestoras
3 years ago

Οι Lafayette είναι φρεγάτες τρανό παράδειγμα του πόσο οι Γάλλοι υποεξοπλίζουν ένα πραγματικά δυνατό και πρωτοποριακό σχέδιο. Οι φρεγάτες που πούλησαν στη Σιγκαπούρη δείχνουν τι πραγματικά μπορεί να κάνει το σχέδιο αυτό.
Για να έχουν νόημα για την Ελλάδα, θα πρέπει τουλάχιστον να μπουν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που κάνουνε οι Γάλλοι στις 3 φρεγάτες που θα κρατήσουν σε υπηρεσία. Κοινώς να προσθέσουμε τα βελτιωμένα ηλεκτρονικά και τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Φαίνεται όμως ότι αυτό το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού κοστίζει ως και 500 εκ ευρώ για 3 πλοία. Μιλάμε δηλαδή για κόστος διπλάσιο από αυτό που έχει εγκριθεί για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δικών μας ΜΕΚΟ 200! Και αμφιβάλλω αν είναι άμεσα διαθέσιμα προς αποδέσμευση, αμφιβάλλω πραγματικά!
Για τα υπόλοιπα πλοία Αμερικάνικης προέλευσης, θα πω ότι πρόκειται είτε για σενάρια (με πολύ ακριβό κόστος διατήρησης σε λειτουργία αν γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα), είτε ακατάλληλα, διότι οι LCS είναι ακατάλληλο πλοίο για μονάδα επιφανείας για μια χώρα σαν και τη δική μας που χρειάζεται πολύ συγκεκριμένα πράγματα και όχι πειραματικά πρότζεκτ που πήγαν στραβά!

George
George
3 years ago
Reply to  Nestoras

Με αγορά Bel στα 3 δις θα μπορούσε να υπάρξει παραχώρηση των 2 Lafa με λογική τιμή ΚΑΙ αναβάθμιση στη Γαλλία ως μέρος του πακέτου. Το τελευταίο είναι σημαντικό μια και θέλουν δουλειές για τα ναυπηγεία τους.
Η διαφορά με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ είναι ότι αυτό θα μπορούσε να μπει στο ίδιο χρηματοδοτικό πακέτο.
Ομοίως θα μπορούσε να μπει η πωληση 16 Μ-2000-5 με την αναβάθμισή τους μαζί με τα 24 Ελληνικά στο νέο πρότυπο των ΗΑΕ επίσης στη Γαλλία.
Τα 18 παλαιότερα Μ-2000 θα μπορούσαν να γίνουν πηγή ανταλλακτικών στη λογική των πρώτων Typhoon της RAF
Μαζι με παραχώρηση αποσυρόμενων οπλικών συστημάτων για τον ΕΣ υπάρχει η δυνατότητα για ένα πιο στρατηγικό deal μεταξύ των δύο χωρών από μια απλή εμπορική συμφωνία για 2 φρεγάτες

npo
npo
3 years ago

Μήπως να κάνουμε κανα προγραμματισμό σε βάθος χρόνου?
Γιατί με αυτά που ακούω τελευταία απο δω κι απο κει, βλέπω σε καμιά φάση θα πάμε ν’αρματώσουμε κανα πλοίο και να μπερδεύουμε αμερικανικούς, γαλλικούς κι ισραηλινούς πυραύλους..

Last edited 3 years ago by npo
Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  npo

Αφού θα πάμε σε Bel θα πρέπει να συνεχίσουμε σε EPC. Οι ισαποστάκηδες αμερικανοί ας αρκεστούν στην ΠΑ. Οι Saar-72 μακάρι να προχωρήσουν για να αντικατασταθούν οι La Combattante, αλλά με όπλα που υπάρχουν ήδη στο ΠΝ, δηλαδή με 76άρι Oto Melara, RAM, και σοβαρή ανθυποβρυχιακή σουίτα.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Fingolfin

Νομίζω ότι (για εμένα προσωπικά τουλάχιστον) θα ήταν το ιδανικό σενάριο.Ειδικά από το ελικοδρόμιο της Saar72 θα μπορούσε να επιχειρεί για ASW,ASuW (και πολλά άλλα) και το UAV VSR700 της AIRBUS που μάλλον θα προμηθευτούμε και για τις belhara…

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Mageiras

Εγώ πάλι θέλω κάτι πιό βαρύ. 🙂
Παιδιά 800 τόνους είναι οι σααρ. Και τις φορτώσαμε ήδη ότι κουβαλάει μια μεκο…
Ντάξει, μπορεί να γίνει και με 3-4 μποφόρ το μπραφ… Δε θα μπορούν να πολεμήσουν.
Και αφού μπήκαμε στα γαλλικά… νομίζω gowind μας ταιριάζει γάντι. Και βγαίνει σε όλα τα μεγέθη που χρειαζόμαστε και είναι ακριβώς ς στις ανάγκες μας.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Costas6

Ενα RAM, ένα 76αρι (οχι απαραίτητα strales) και 4 αντιπλοικοι (με δυνατότητα να γίνουν 8) είναι μια χαρά. Ουτε κελιά ουτε τπτ. Πλήρη ASW σουίτα. Μια χαρά οι 800 τόνοι. Θα μπορουσα να δεχτώ και ακόμα πιο τολμηρή διαμόρφωση με μόνο strales και αντιπλοικους, NS50 κι όλα τα λεφτά στο ASW.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Mageiras

Κάτι σα τις ρουσέν με asw ικανότητα δλδ;
Ναι, γιατί όχι.
Αν το επιτελείο θέλει asw και σε μικρότερα σκάφη (πλην των 13) είναι λύση.
Θεωρώ 1 8πλο εκτοξευτή μικρό πρόβλημα και μεγάλη δυνατότητα. Όχι τόσο για την αυτοπροστασία, αλλά γιατί οι Τούρκοι έχουν δυνατότητα εκτόξευσης μεγάλου αριθμού πυραύλων πάνω από το Αιγαίο.
Κάθε αισθητήρας και πλατφόρμα εκτόξευσης θα μετράει.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Fingolfin

Παρεπιπτόντως, οι κομπατάντε είναι πολύ ισχυρές σε κλειστές καταστάσεις.
Έως 3 εχθρικά πλοία κλειδώνουν ταυτόχρονα με τα όπλα τους.

Raptor001
Raptor001
3 years ago

La fayette ΌΧΙ, FREMM NAI, A.B NAI, TICO NAI.
TICO.
Αν υπάρχει τόσο πρόβλημα με τα Tico (που δεν θα υπάρχει γιατί θα φύγουν 4-5 γριές S) Ας τα έχουμε στην Σούδα αραγμένα να βγαίνουν ελάχιστα, και αν γίνει η στραβή, τα βγάζεις και θερίζεις.
FREEM
Δεν είναι κακή τιμή 500mil. για τέτοιο σκάφος, με γρήγορη παράδοση, αφαιρείς και το scalp από τις Bell οριστικά.
Α. Βurke
Αν μας τα δώσουν τα παίρνουμε χωρίς κουβέντα…
La fayette
Ένα καϊκη με δύο πενηνταριά καλύτερη δουλειά κάνεις… ΟΧΙ… Ευχαριστούμε…

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Raptor001

3 λαφαγιέτ + 800εκ. = 3 φορμινταμπλ. Καθόλου άσχημα.
Αλλιώς, μόνο ψάρεμα με λαφαγιέτ.

Animades
Animades
3 years ago

Γαλλικές Fremm ως ενδιάμεση λύση – δανεισμό , σε συνδιασμό με παραχώρηση Μιραζ 2000-5 , Ναι είναι καλή λύση για άμεση ενδυνάμωση …!!
La Fayette Οχι ιδιαίτερα ..
Και το δύλειμα είναι μετά τις Μπελάρες , Τι?
Αμερικανοιταλιδες Fremm FF(X) (εύχομαι οχι τις LCS )
ή τις Ευροκορβέτες (ALS 115 ?)

Steve
Steve
3 years ago

Για MMSC και Saar ισχύουν????
Έλα CK να μας πείς τωρα για ομοιοτυπία και πόσο καλές είναι οι MMSC…
Πάντως για τις μπελ βγαίνουν όλα στην φόρα… τιμές εξοπλισμοί κτλπ.. και ραδιο αρβυλα φυσικα αλλά για τις mmsc σιγή…
Εάν κλείσουν οι bel ειναι ταγικό να πάμε και σε MMSC και SAAr….
aster30 essm και barak ????
Τώρα για το αρθρο αυτοί που πιστεύουν σε AB και Tico πρέπει να πιστεύουν και στους εξωγήινους με το trump tower να δεσπόζει στην Πόλη και τους Αμερικάνους να κάνουν τον πόντιο Πιλάτο μιλώντας για συνδιαχείρηση…

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Steve

Εγώ σας το αποκάλυψα πρώτος σε παγκόσμια αποκλειστικότητα πως η ενδιάμεση λύση στο ναυτικό θα είναι “σχιστοματικη”:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sejong_the_Great-class_destroyer
Και οι άλλοι γραφουν για Lafayette kai βαρκούλες SAAR 72!!
Κοσμογονία σας λέω:
2030
2 BEL
2 Sejong
4 MMSC
4 MEKO(SAAB)
BONUS:
2 LCS FREEDOM!!!
PLUS
7 SV
7 SAAR
Που να φθάσουν και οι EL με τα αστρόπλοια δηλαδή!
ΤΑ ΧAΠΙΑ ΜΟΥ

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
3 years ago
Reply to  CKfurious

Αυτό με τα ιαπωνικά airburger από που προκύπτει????

Psixraimia
Psixraimia
3 years ago
Reply to  Steve

Γιατί, το σενάριο με belh@ra, saa’r και mmsc είναι πιο πιθανό;

MPAMPIS
MPAMPIS
3 years ago
Reply to  Steve

Ενα μεγάλο πλεονέκτημα του barak ειναι η τιμή του κοστίζει κάτω απο 1mil$, η Ινδία που μετέχει ομως την κατασκευή του έδωσε παραγγελία με τιμή 550χιλιαδες $/τεμ.
Βγαίνει και σε επίγεια έκδοση θα μπορούσε να ειναι και αντικαταστάτης των Hawk.
Μια απόκτηση saar απο Κύπρο δεν θα είχε πιθανότατα να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο εμπάργκο.
Το οτι ο πύραυλος ειναι «αναλώσιμος» σημαίνει οτι μπορει να χρησιμοποιηθεί για χρήση εναντίων ucav.
Τελος το Radar alpha γράφεται οτι μετέχει στον εκσυχρονισμό των Meko 200, αυτο σημαίνει οτι προφανώς ειναι ολοκληρωμένο σε σύστημα μάχης που μπορει να διαχειρίζεται essm…..αρα μια Saar 72 με essm δεν μπορει να αποκλεισθεί……

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  MPAMPIS

Μέχρι κατάσταση θάλασσας πόσο πιστεύεις πως αυτά τα πλοία μπορούν να σταθούν στο αιγαίο;
Αυτά τα σκάφη δεν κάνουν για κύριες μονάδες επιφανείας. Είναι 800 τόνους και δεν έχουν σόναρ.
Για να αντικαταστήσουμε πάλι παλιές πυραυλάκατους, είναι πολλά τα επτά..

MPAMPIS
MPAMPIS
3 years ago
Reply to  Costas6

Θα αρχίσω απο το τελευταίο σου σχόλιο και εγω νομιζω οτι 7 ειναι πολλές, 3 -4 για αντικατάσταση των μη εκσυχρονισμενων S ειναι αρκετές…….προσωπικά πιστευω οτι πρεπει να φτιάξουμε μια πυραυλάκατο μικρότερη και φθηνότερη απο την ρουσεν για το Αιγαίο με στελθ χαρακτηριστικά και με οπλισμό που μπορει να αλλάζει κατα περίπτωση…..
Ειναι 800tn και έχουν τορπίλες προφανώς και υπάρχει προβλέψει για σόναρ….
Τι θα πει κύριες μονάδες;; το ζήτημα ειναι τι αποστολές μπορούν να αναλάβουν, αποκλείεται μια S με σόναρ της δεκαετίας του 70 να έχει καλύτερες δυνατότητες απο ενα μικρό σύγχρονο σόναρ.Ολοι συμφωνούμε οτι η ανθυποβρυχιακή περιπολία ειναι ενα βασικό καθήκον μιας φρεγάτας.Ο βαθμός αυτοματισμού ειναι τέτοιος σε ενα σύγχρονο πλοίο που απαιτεί μικρό αριθμό προσωπικού αρα υπαρχει χώρος για ανέσεις σε ενα μικρό πλοίο.Η saar έχει ενα μικρό ελικοδρόμιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο UAV, μικρά ελικοπτερα οπως Kiowa η dauphin, 212 (μπορούμε να κρατήσουμε κανα-δυο επιχειρησιακά) αλλα και για μεταφορά εφοδίων…….
Η αυτονομία που δίνεται ειναι 21 μέρες όσο αρκετών φρεγατών.
Οι ρουσεν ειναι πλήρως επιχειρησιακές σε κατάσταση 5 και πλοιμες σε κατάσταση 7 κάπου εκεί θα ειναι και οι saar αλλα εντάξει ούτε με 9-10 μποφόρ ενα πλοίο μεγέθους φρεγάτας μπορεί να αξιοποίηση όλους τους αισθητήρες του…..
Ενδεικτικά αναφέρω οτι η ανίχνευση ενός sea skimming πυραύλου στα 8-9 μποφόρ ειναι εως 10 km στην καλύτερη περίπτωση αρα έχει χρόνο το πολυ 35sec μεχρι την πρόσκρουση, σκέψου 3 πυραυλους ταυτόχρονα και μάλιστα απο διαφορετικές κατευθύνσεις …….συμπέρασμα αν δεν είσαι αντιτορπιλικό με full aaw δυνατοτητεσ την έβαψες…..σκέψου τώρα την βιωσιμότητα μιας S απο αυτές με ενα phalanx…….δεν θα βουλιάξει απο τα κύματα αλλά καλύτερα να μην βγει με 9 μποφόρ σε κρίση……..φυσικα το ίδιο ισχύει και για τις τουρκικές φρεγάτες…….
Παντως στο Αιγαίο υπαρχει λογω των νησιών μια ποικιλομορφία στην ένταση του ανέμου……στην κρίση των ιμιων υπήρχαν και πυραυλακατοι των 450tn αλλα και περιπολικά των 30 μέτρων (παναγοπουλος) στην περιοχή παρα τα
«10 μποφόρ»…..

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  MPAMPIS

Μπερδεμένα μου τα λες.
Οι ρουσέν είναι 600 τόννους. Να φτιάξουμε ακόμα μικρότερη, οκ. Αλλά στον οπλισμό τι να αλλάξει;
Ένα κανόνι έχει, 8 αντιπλοικούς και 1 ραμ. Να αλλάξει με τι δλδ;
Δεν έχουν καμμία πρόβλεψη για σόναρ, είτε συρόμενο είτε τροπίδας που ζητάει το ΠΝ, δεν έχουν την ηλεκτρονική υποστήριξη μιάς asw σουίτας, δεν αντέχουν τα asw ελικόπτερα που χρησιμοποιούμε.
Το ΠΝ δηλώνει πως χρειάζεται 13 “κύριες μονάδες” για να μπορεί να βγάλει όλες τις πιθανές αποστολές του. Μέχρι στιγμής ως τέτοιες μετράνε φρεγάτες και αντιτορπιλικά (όταν είχαμε). Είμαι υπέρ της άποψης πως ένα σύγχρονο μικρό σκάφος με προχωρημένη τεχνολογία είναι απείρως προτιμότερο των S-Rex.
Απλά αυτό το πλοίο, δεν είναι οι Saar!
Το λες κι εσύ, δε νοείται “κύρια μονάδα” με περιορισμένη asw ικανότητα!
Οι ρουσέν είναι επιχειρησιακές στο 5αρι για τις αποστολές που αναλαμβάνουν οι πυραυλάκατοι… Όχι για αποστολές φρεγάτας..
Στο σενάριο που περιγράφεις με τον πύραυλο, σε τι θα σε βοηθήσει το αντιτορπιλικό; πάλι στα 10 χλμ θα δεις την απειλή και είσαι και ψηλός χοντρός καλοθρεμμένος στόχος. Στραλες ραμ και απόκρυψη είναι η λύση. Εγώ θα διάλεγα μια Ρουσέν αν ήταν να δεχτώ τέτοια επίθεση (από τα πλοία που έχουμε). Μειονέκτημα, αν σε πετύχει ένας έστω, είσαι στον πάτο αυτανδρος.
Από τα πλοία που δεν έχουμε, θα διάλεγα μπελάρα.
Η λαφαγιέτ σαν προκάτοχος, δίνει στα ραντάρ εικόνα μεγάλου ψαράδικου. Τη μπελάρα στα 10 μποφόρ, πρώτα θα τη δεις οπτικά και μετά στο ραντάρ του τούρκου. Πώς να της ρίξεις πύραυλο αν δε την βλέπεις;
Γιατί δεν θα σου ρίξει εκείνη πρώτη;
Και υποθετικά, άντε τους έριξες. Άντε και βλέπουν ότι βλέπουν (μια κουκίδα στα κύμματα). Στραλες ραμ και σοφτκιλ, όλα κατασκευής 2010+. Τεχνολογία 21ου αιώνα φίλε μου. Τρεις πυραύλους τους έχει ίσα ίσα για την αδρεναλίνη της στιγμής!
Οι πυραυλάκατοι βρίσκονταν σε θέση αγκίστρωσης (καμμία σύγκριση με το να γυρνάς ψάχνοντας υποβρύχια) στα Ίμια. Μία κομπατάντε αναγκάστηκε να αλλάξει στόχους γιατί βορείως που επιχειρούσε την έσερνε ο καιρός και άλλαξε πόστο. Υπάρχει συνέντευξη του ναυάρχου στο militaire, εξηγεί ωραία πως μάχεται μια πυραυλάκατος.
Αν θες δες και τα σχόλια στου μάγειρα, θα γράψω τι πιστεύω μας ταιριάζει.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Costas6

Κώστα δεν μιλάμε να αντικαταστήσουν κυριες μονάδες επιφανείας!! Αλοιμονο σε καμία περιπτωση… Όπως οι SV κανουν επικουρικό ASuW και κάποιες άλλες “δουλίτσες” έτσι κι αυτες

MPAMPIS
MPAMPIS
3 years ago
Reply to  Mageiras
MPAMPIS
MPAMPIS
3 years ago
Reply to  Mageiras

Οχι αλλα γιατι να μην ρίξουμε την ανάγκη για φρεγάτες απο 14 σε 10…….αν κάποιες δουλειές μπορούν να γίνουν απο saar κάποιες άλλες απο P3H κάποιες απο Romeo……

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  MPAMPIS

Και σε 8 θα μπορούσαμε να τις ρίξουμε, αν υποθέσουμε 4 μπελάρες και 4 μεκο.
Ή και σε 4, τις μεκο ίσως τις αγοράσει η Χιλή για τη συλλογή της. 🙂
Κατά τη γνώμη μου, 4 μπελάρες και 9 σύγχρονες κορβέτες είναι ναυτικό που καλύπτει όλες μα όλες τις ανάγκες μας (για κύριες μονάδες πάντα) και είναι οικονομικά στα μέτρα μας. Και στα 3 κόστη (κατασκευή, εξοπλισμός, χρήση).
Απλά αυτές οι 9 κορβέτες, δεν μπορεί να είναι Saar.
Θέλει πλοίο φουλ asw (2 σόναρ + βαρύ ελικόπτερο) κατά κύριο λόγο και από εκεί και πέρα προσθέτοντας κελιά, αισθητήρες, υπολογιστές (και μέγεθος εννοείτε) προσθέτεις δυνατότητες. Είτε αυτοπροστασίας είτε ευρύτερης αεράμυνας.
Θεωρώ πως τέτοια πλοία θα έπαιζαν από 1600 έως 2200 τόνους και γνωστές (σε μένα) σειρές είναι οι als και gowind.
Οι Saar είναι υπέροχες αν αντικαταστήσουν τις παλιότερες κομπατάντε, αν και φοβάμαι πως τυχόν απόκτηση θα στείλει τις S.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  MPAMPIS

(Θα) Έχει αναβαθμιστεί η απειλή Μπάμπη!

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Mageiras

Έτσι ναι, έχει λογική φίλεμ. Εξάλλου με τις διαθεσιμότητες των S, ήδη αναγκαζόμαστε και στέλνουμε πυραυλάκατο σε αποστολές που κανονικά θέλουν φρεγάτα.

sotbak
sotbak
3 years ago

ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις, αλλά δε νομίζω ότι για μόλις 2 πλοία θα μας δώσουν οι Γάλλοι κάτι δωρεάν. Εξακολουθώ και επιμένω ότι μόνο με σοβαρή συμφωνία αντικατάστασης (σταδιακής προφανώς) των Σ (9 πλοία) το αντισυμβαλλόμενο κράτος (ΗΠΑ ή Γαλλία, δεν υπάρχουν άλλοι) θα έμπαινε στη διαδικασία εξέτασης του ενδεχόμενου παραχώρησης ενδιάμεσης λύσης. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί μόνο 2 Μπελ. Στη δική μου λογική τα ολλανδικά πλοία του ΠΝ θα αντικατασταθούν από αμερικανικά (9 Σ για 9 FFG(x) πχ) και τα γερμανικά πλοία του ΠΝ (4 ΜΕΚΟ) σταδιακά από 4 (2+2) Μπελ. Άρα γιατί η συμφωνία να μην αναφέρεται από τώρα σε 4 πλοία του τύπου ώστε να επιτευχθεί καλύτερη τιμή ανά μονάδα μέσα από τη διακρατική συμφωνία; Το οικονομικό δεν επιδρά άμεσα στο σχεδιασμό καθόσον τα πρώτα 2 θα προηγηθούν ενώ τα επόμενα 2 θα ακολουθήσουν όταν θα πλησιάζει η αντικατάσταση των ΜΕΚΟ – και μετά τον ΕΜΖ αυτών – γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσουμε υψηλή οροφή σκαφών ώστε να ανταγωνιστούμε τις ναυπηγήσεις των Τούρκων, αφού θα πάμε (σταδιακά πάντα) σε + 2 φρεγάτες στο peak (9 MMSC ή FFG(x) + 4 ΜΕΚΟ ΕΜΖ + 2+2 Μπελ = 15 +2 (!!!)).

ANDREW
ANDREW
3 years ago
Reply to  sotbak

Δεν το βρίσκεις λάθος από τη μία να έχεις aster 30 και απ’ την άλλη sm2; Μπορούμε να αντέξουμε κάτι τέτοιο; Εάν οι ffgx φέρουν αμερικάνικα όπλα, ναι μεν θα είναι τούμπανο, αλλά δεν μας συμφέρει να συντηρούμε δύο τύπους πυραύλων.

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  ANDREW

Aπό τις εξελίξεις διαφαίνεται ότι στο ΠΝ θα γίνει ………της ΠΑ, όπερ σημαίνει ότι: όσο και αν η πολυτυπία σκοτώνει, όπως στην ΠΑ έχουμε και γαλλικούς και αμερικάνικους πυραύλους έτσι μας πάνε για πολιτικούς λόγους και στο ΠΝ να έχουμε και ΕΣΣΜ ή μπορεί αύριο και ΣΜ-2 και ΑΣΤΕΡ. Προσωπικά έχω επανειλημμένως επιχειρηματολογήσει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες φρεγάτες και πρέπει οπωσδήποτε να μπει στις FFG(x) που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το ΠΝ. Όταν όμως η κυβέρνηση επιλέγει να πάρει και 2 πλοία από τη Γαλλία (μεγάλο λάθος μόνο 2) και είναι σίγουρο ότι οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για τα ναυπηγεία και εγχώριες ναυπηγήσεις προχωρούν παράλληλα με την πολιτική επιλογή για 2 Μπελ, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ευχηθώ να είναι καλοτάξιδα και η Μεγαλόχαρη να τα προστατεύει και να τα καθιστά ανίκητα.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  sotbak

Οι sm2 θα ήταν χαντάκωμα. Και ο essm αμερικανικός είναι, αλλά είναι και 40 χρόνια νεώτερος. Αν διάλεγα εγώ, 32 σε ΚΑΘΕ πλοίο θα έβαζα.
Από τη στιγμή που μπήκαμε στη μπελάρα δεν έχουμε λόγο να μπούμε στις ffg. Δεν μας προσφέρει κάτι παραπάνω. Το +2 είναι σωστή κίνηση γιατί θα κοστίσουν πολύ λιγότερο από 3 δις.

GiannisKak
GiannisKak
3 years ago
Reply to  ANDREW

Αδερφε δεν ειναι λαθος γιατι υπαρχει και ο κινδυνος του μονοπωλειου με οτι συνεπαγεται! Τι εννοω; Λοιπον, αν υποθεσουμε οτι αυριο μεθαυριο οι Αμερικανοι θελησουν να βγαλουν κερδος και μας πουν “αφου θελετε SM-2 θα σας δωσουμε αλλα με τη τιμη που θελουμε εμεις”, τι θα κανουμε εκει; Επισης, οι πολιτικες εξελιξεις τρεχουν τοσο στην Ελλαδα οσο και στις ΗΠΑ, κατι που σημαινει οτι κανεις δε μπορει να μου εγγυηθει οτι αυριο-μεθαυριο οι σχεσεις μας με τις ΗΠΑ θα ειναι καλες και δε θα μας επιβληθει κανα εμπαργκο. Τοτε τι κανουμε;
Συνοψιζοντας, δυο τυπους απ το οποιοδηποτε οπλικο συστημα, οχι μονο μπορουμε να τους συντηρησουμε (εστω και με δυσκολιες) αλλα επιβαλλεται να υπαρχουν και κατα τη γνωμη μου θα πρεπει η αναλογιες να ειναι ομοιες, οχι δηλ 2 Γαλλικα οπλα με 10 Αμερικανικα, καθως τοτε και στη συντηρηση θα δυσκολευτουμε περισσοτερο αλλα δε θα ξεφυγουμε κιολας απο τους κινδυνους του μονοπωλειου!
Το σεναριο του @sotbak θεωρω ειναι ονειρο! Ενας στολος απο 9 FFG(X) και 4 Bel, θα μπορουσε να ειναι ο απολυτος κυριαρχος στη Μεσογειο!

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago
Reply to  sotbak

“Γιατι μόνο δυο” μαλλον γιατι δε θελουν να δωσουν αλλα λεφτα, ή δεν εχουν αλλα λεφτα.

sotbak
sotbak
3 years ago
Reply to  Stavrogin1

όταν είσαι σοβαρό κράτος σχεδιάζεις σε βάθος χρονικό με ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Η ταπεινότητά μου δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λογική αποσπασματικής αγοράς 2 πλοίων όταν πρέπει να έχουμε ένα στόλο με 14 τουλάχιστον κύριες μονάδες επιφανείας λόγω της τουρκικής απειλής + την έκταση των θαλασσών μας και όλες οι μονάδες μας είναι πλέον “γερασμένες”. Άρα πρέπει να σχεδιαστεί η σταδιακή αντικατάσταση όλων των μονάδων του στόλου με ένα τύπο σύγχρονου σκαριού και μικροδιαφοροποιήσεις στον εξοπλισμό ανάλογα με τις ανάγκες αποστολής (πχ αριθμός Α/Α φρεγατών + αριθμός φρεγατών Α/Υ και γενικών καθηκόντων) με το επιπλέον πλεονέκτημα των οικονομιών κλίμακας λόγω της ομοιοτυπίας και τις χαμηλότερης τιμής λόγω της μεγαλύτερης σε αριθμό παραγγελίας + το ότι αν η αντικατάσταση αφορά το σύνολο των κύριων μονάδων επιφανείας του στόλου, τότε αυτό είναι δέλεαρ ακόμη και να επιτύχουμε κατασκευή τους στην Ελλάδα. Αυτά αν το κράτος είναι σοβαρό και σχεδιάζει……η δε όποια μομφή/ένστασή μου για τις πρακτικές μας ως κράτος είναι διαχρονική και δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση.

Last edited 3 years ago by vernaredd93
Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago
Reply to  sotbak

φυσικά εχεις δικιο σε όλα. Μάλλον ουτε σοβαρό κρατος είμαστε. Όχι ακόμα. θα επρεπε να ειχε υπάρξει διαγωνισμός για 4πλοια κατ ελαχιστο, εδω και χρόνια και μεθοδευση ευρεσης χρηματοδότησης ωστε να μην καταφευγουμε σε απ ευθειας αναθέσεις , ανεξαρτητα απο την αξία των Μπελ.

Eman202
Eman202
3 years ago
Reply to  sotbak

Άν είμασταν σοβαρό κράτος θα κάναμε διαγωνισμό για τουλάχιστον 10 πλοία.
Τόσα χρειάζεται το Π.Ν.
Δεν είναι μόνο οι 9 S που λειτουργούν είναι κ η Μπουμπουλίνα που παροπλιστηκε κ κανιβαλιστηκε.
Αλλά χωρίς λεφτά διαγωνισμός δεν παίζει .
Οπότε από την στιγμή που δεν έχουμε λεφτά ψάχνουμε ποιος θα μας δανείσει για να πάρουμε πλοία κ όπλα από αυτόν.
Τώρα γιατί δεν παραγγέλνουμε 10 BelharraHN στις διαμορφώσεις που θέλουμε (4AAW κ 6 ASW/G.P) κάτι το οποίο θα κάλυπτε κ τις ανάγκες μας,κ θα έριχνε το κόστος των πλοίων αλλά κ θα μπορούσαμε να πάρουμε κ κατασκευαστικό έργο κ μεταφορά τεχνολογίας είναι άλλο θέμα.
Δλδ οι Γάλλοι μας δίνουν δάνεια για 2 πλοία κ θα έλεγαν όχι σε δάνεια για 10 πλοία σε βάθος 15ετιας;;;
Μόνο κέρδος θα είχαν κ μαζί κ τεράστια διαφήμιση για το πλοίο.

Bridger
Bridger
3 years ago
Reply to  sotbak

Απόλυτα λογική τοποθέτηση αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι απλώς αγόμαστε από την αφραγκία μας και τις εξελίξεις. Ελλείψει δικών μας χρημάτων το ΠΝ έχει το Γαλλικό δάνειο των 3 δις με αποπληρωμή από τα ομόλογα αφενός και το Αμερικανικό των 4 δις από FMS από την άλλη. Για αυτό γίνονται μόνο G2G διαπραγματεύσεις και όχι ανοικτός διαγωνισμός για μία ενιαία κλάση πολλών μονάδων, όπως θα ήταν το λογικό. Από κει και πέρα καταλαβαίνω ότι για να μην χαθεί το ένα δάνειο προς όφελος του άλλου, πάμε αναγκαστικά σε 2 παράλληλα προγράμματα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι τραγικό, αρκεί να μην γίνουν λάθος επιλογές υπό το καθεστώς της πίεσης και των διάφορων συμφερόντων.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  sotbak

Επισήμως χρειαζόμαστε 13 κύριες μονάδες επιφανείας.
Προφανώς το 9+4 που περιγράφεις είναι τέλειο (και δώσε τις μεκο στη χιλή).
Από την άλλη, οι ffg είναι σχεδόν 3πλάσια πλοία σε εκτόπισμα από τις s.
Το κόστος ναυπήγησης χρήσης και εξοπλισμού θα είναι χαοτικό. Μόνο για τους φερόμενους sm-2 (9Χ32) θες ένα δις. Για οποιαδήποτε αποστολή θα πρέπει να βγει ή μπελάρα ή το 8τονο. Θα έχεις 13 μητρικά πλοία και τα επόμενα οι πυραυλάκατοι.
Μη πραγματοποιήσιμο όνειρο και μάλλον too much.
Κατά τη γνώμη μου, αν έχεις 4 μπελάρες το μόνο που θες είναι 9 σωστές asw φρεγατοκορβέτες 3τοννες, με 1 – 2 8πλους εκτοξευτές η κάθε μία.
Σου κοστίζει τα μισά και δεν κάνει τπτ μα τπτ λιγότερο.
Αν είσαι μερακλής, βάζεις άλλους 2 σε μερικές και πας για άλλα.

zap
zap
3 years ago

Πως; Χρειαζόμαστε και ενδιάμεση λύση; Μα τόσος κόσμος στο διπλανό άρθρο για τις Μπελάρα ελλενικ πανηγυρίζει γιατί λύθηκαν όλα τα ναυτικά προβλήματα μας και είμασταν έτοιμοι να βυθίσουμε όλον τον τουρκικό στόλο και να κατεβάσουμε την μισή ΤΗΚ!
Κοιταξτε τα πράγματα είναι απλά και το λέω ξεκάθαρα, μια ακόμα φορά. Η Τικο ή ήττα. Αν πιστέψουμε αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τοτε ας ετοιμαστούμε για την ήττα (που πιστεύω πως αυτό γίνεται σιγά σιγά και υποσυνείδητα) εάν πιστέψουμε αυτούς που λένε ότι υπάρχει έστω και μια ελπίδα, ας δούμε τι μπορεί να γίνει να το επισπεύσουμε.
ολα τα αλλά είναι για να έχουμε να λέμε.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Κανένας δεν πανηγυρίζει γι αυτό. Αυτό έχεις καταλάβει εσύ.
Ο κόσμος πανηγυρίζει γιατί βλέπει δύο υπερσύγχρονα πλοία σε ένα ναυτικό που εδώ και μια δεκαετία δεν έχει αγοράσει ούτε βίδες.
Δε ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς… Μέχρι να έρθει το τίκο, σε πειράζει να έχουμε τις δύο μπελάρες; Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε τις θες στα όπλα μας ή όχι;

zap
zap
3 years ago
Reply to  Costas6

1.Τα συγχρονα πλοια ΘΑ τα δει σε αρκετα χρονια.
2.Μεχρι να ερθει το Τικο. Μα το Τικο επρεπε να εχει ΗΔΗ ερθει. Εαν ερθει μετα τις FDI, τι να το κανουμε φιλε μου;
3.Εαν χρειαστει να πολεμησουμε, φυσικα και θελω ο,τι μπορει να με βοηθησει. ΑΛΛΑ. Υπαρχει κατι που λεγεται σχεση κοστους/αποδοσης. Οταν μιλαμε για ενα οπλικο συστημα, στην αποδοση συνυπολογιζεται και η επιχειρησιακη αξια του συστηματος σε σχεση με καλυψη αναγκων σε συγκεκριμενο χρονο και ισως τοπο.
Οι FDI λοιπον αυτην την στιγμη δεν καλυπτουν τιποτα. ΘΑ καλυπτουν κατι απο το 2026 και μετα η πρωτη και 2028 και μετα η δευτερη. Το ΠΝ ηθελε σκαφη ΑΑ προστασιας. Αυτα δεν ειναι. Με την παγια αναγκη για ΑΑ σκαφη τι θα γινει λοιπον; Ποτε θα καλυφθει; Απο τι; Με τι κεφαλαια εαν οι FDI απορροφησουν 3δις; Επομενως οι FDI απορροφουν κεφαλαια τωρα για κατι που θα ερθει το 202Χ.
Αυτο δεν ειναι κακο, παντα ετσι γινεται. Αλλα οχι σε αυτους που εχουν πιεστικες αναγκες και βαδιζουν για ενοπλη συρραξη ολοταχως. Εσυ λες να περιμενουν οι Τουρκοι να ερθουν οι FDI για να κανουν επεισοδιο;
Aκομη πιο σημαντικο ειναι οτι τα κεφαλαια που απορροφουν ειναι απο το πανω ραφι. Ειναι πολυ ακριβες για αυτο που προσφερουν, πως να το κανουμε. Αυτην την στιγμη δεν χρειαζομαστε την κοψη του ξυραφιου στην τεχνολογια, χρειαζομαστε οπλα και συστηματα να φερουν σε περας τις αποστολες. Γιαυτο καποιοι εδω μεσα επιμενουν σε Tico και AB. Το αν δεν τα δινουν οι ΗΠΑ ειναι ασχετο με τους λογους που εμεις λεμε ο,τι λεμε.
Επισης Κυριακη κοντη γιορτη αγαπητε. Απο ο,τι φαινεται Tico και ΑΒ δεν ηταν στους στοχους του ΠΝ ετσι και αλλιως, και ζητανε αντ’αυτων περιπολικα ακτοφυλακης island.
Οποτε εαν αυτο βγει αληθεια, και εσυ και εγω, ασχετα με τις θεσεις μας σε αυτην την αντιπαραθεση θα καθομαστε και θα παρακαλαμε να μην γινει επεισοδιο απο την Τουρκια μεχρι να γινουν επιχειρησιακες οι 2 FDI και να τελειωσει η αναβαθμιση (εαν γινει ποτε) των MEKO. Εσυ πιστευεις οτι θα κατσει η Τουρκια 7 χρονια στα αυγα της;

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Κατά βάση δεν διαφωνούμε, απλά για μένα είναι δύο ξεχωριστά θέματα.
Συμφωνώ, το τίκο έπρεπε να έχει ήδη έρθει. Δεν ήρθε όμως και δεν ξέρουμε αν θα έρθει. Ας κινηθούμε λοιπόν σαν να μη το έχουμε, αφού δε το έχουμε. Αν έρθει καλοδεχούμενο θα είναι έτσι κι αλλιώς.
Μιλάμε για πλοίο που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, δεν είναι εξαρτώμενο από τις μπελάρες, ούτε “ανταγωνιστικό”. Και μετά να έρθει, πάλι το θέλουμε.
Μια σημείωση όμως. Το τικο σου λύνει το θέμα α/α περιοχής για λίγα χρόνια, με παλιά τεχνολογία και αντίληψη και πανάκριβο πυρομαχικό. Δεν σου εξασφαλίζει πως θα έχεις α/α άμυνα και μετά από 15 χρόνια. Θα ήταν τραγικό σφάλμα μα ΜΗΝ πάρουμε μπελάρα επειδή έχουμε τικο. Οι sm2 όχι μόνο δεν μας ταιριάζουν (κατά τη γνώμη μου) αλλά δε μας είναι και πάντα διαθέσιμοι.
Δεύτερο θέμα, οι μπελάρες. Η κύρια μομφή είναι η σχέση κόστος-απόδοση. Πολύ σωστά, ακριβά βγαίνουν. Επειδή είναι δύο, όχι επειδή είναι μπελάρες. Αν παραγγείλεις άλλες τέσσερις, ξέρεις τι ωραίο νουμεράκι βγαίνει ανά πλοίο;
Δεύτερη μομφή, δεν είναι πλοία AAW.
Σωστά εν μέρει. Δεν υπάρχει πλοίο σε αυτό το εκτόπισμα όμως με καλύτερη ικανότητα α/α πολέμου. Πρέπει να πας σε διπλάσιο για να βρεις κάτι ισχυρότερο. Και τα λεφτά είναι αντίστοιχα φυσικά!
Νομίζω το επιτελείο γνωρίζει πως “πλοίο αεράμυνας” λογίζεται από ΑΒ κι απάνω, οπότε η απαίτηση είναι για στόλο που να μπορεί να κάνει ΚΑΙ αεράμυνα. Και σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργία δλδ στόλου που να μπορεί να αμυνθεί/αρνηθεί περιοχή, οι μπελάρες δεν είναι απλά ικανές. Είναι ότι καλύτερο παίζει αυτή τη στιγμή για μας.
Όλα εξαρτώνται λοιπόν από τις αποφάσεις. Αν επενδύσουν σε ένα “ελαφρύ” εξελιγμένο τεχνολογικά μπελαροκεντρικό στόλο, τα πλοία είναι χρυσάφι.
Αν πάρουν δύο, ανακαίνιση στις μεκο και τέλος, είναι πεταμένα λεφτά.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Σεντόνι βγήκε…
Να πούμε κάτι λίγο για αυτά τα 8τονα με τους σμ2;
Είναι όντως “καλύτερα” για τη δουλειά που θέλουμε εμείς;
16 αντιπλοικοί είναι καλύτερα από 8 θα πει κάποιος. 8 και να μη σε βλέπουν οι 16 είναι όμως καλυτερότερα.
Ραμ και στραλες είναι περισσότερα από 2 φαλανξ και 2 127αρια του ’85.
32 αστερ είναι περισσότερες επιτυχημένες βολές από 64 σμ2.
Η τεχνολογία κάνει τη διαφορά. Λες ιζ μορ, γιατί είναι πανάκριβα.
Υποθετικό σενάριο, ο στόλος μας στα δύο (2 μεκο, 3 S “εκσυγχρονισμένες” το κάθε κομμάτι), το ένα κομμάτι οδηγάει μια μπελάρα, το άλλο ένα τικο. Υπάρχει η βεβαιότητα πως ο Τούρκος θα εξαπολύσει ισόποσα εναντίον των στολίσκων ότι διαθέσιμο πύραυλο έχει.
Είσαι ναύτης και πρέπει να διαλέξεις πλοίο. Στο τικο θα μπεις;
Εγώ φίλεμ, μπελάρα δαγκωτό!

Berserker
Berserker
3 years ago

Η – σαφέστατη και εξαιρετική – ανάρτηση προσφέρεται για πολλές προσεγγίσεις. Η επιχειρηματική και όχι επιχειρησιακή από την ταπεινότητα μου με 34 έτη διαπραγματεύσεων, επιτυχών και μη, με πολλών εθνικοτήτων επιχειρηματίες και μανατζαραίους, συμπεριλαμβανομένων πολλών “αινιγματικών Γάλλων”: βάλτε ανθρώπους της ΠΑ στην επιτροπή του ΠΝ. Στελέχη που ξέρουν καλά Γαλλικά – βασικό – και έχουν διαπραγματευτεί με Γάλλους και έχουν αντίληψη της μανταλιτέ. Δεν θα βγει άκρη αλλιώς.
Σέβομαι τους Γάλλους, είναι frank (αγγλιστί εδώ) συνήθως και έχουν καλή τεχνολογία αλλά από μάρκετινγκ είναι χάλια και έχουν ιδιαιτερότητες που μόνον δια της εμπειρίας και ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ γίνονται αντιληπτές.
Φαντάζομαι ότι ο κ. Ζηκίδης συμφωνεί με τα ανωτέρω!

Last edited 3 years ago by Berserker
nigozs
nigozs
3 years ago
Reply to  Berserker

Υπάρχουν άριστοι γνώστες της Γαλλικής στο ΠΝ. Μην ανησυχείτε για αυτό.
Το πρόβλημα με τους Γάλλους εντοπίζεται σε όλα τα άλλα που γράφετε, κατά την γνώμη μου.

evo_ii
evo_ii
3 years ago
Reply to  Berserker

+1
Αν κρίνω από προσωπικές μου εμπειρίες (που πάντως ανάγονται σε δυόμιση δεκαετίες πίσω), marketing και project management πρέπει να είναι έννοιες άγνωστες στους φίλτατους Γάλλους…

Astrachan
Astrachan
3 years ago

Θεωρώ απίθανο οι Γιανκηδες να αποδεσμεύσουν πλοία στη λογική τήρησης ίσων αποστάσεων με τους τούρκους με τους οποίους είναι σύμμαχοι στη Λιβύη και τη Συρία…
Οι Γάλλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν μόνο εάν έπαιρναν και ένα πακέτο συνολικού εκσυγχρονισμού των Μιράζ.
Οπότε μένουν οι δύο ιταλικές FREMM που προορίζονται για την Αίγυπτο…

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Το αστείο με τα MMSChips του ενός δις ευρώ πρέπει να σταματήσει!

sijo
sijo
3 years ago

Και αν και εφόσον και ίσως και μήπως,
πώς θα πάει τι κάρο αφού ψόφησε ο ίππος;
Ανάθεμα το μπατηριλικι.

Scalp_eg
Scalp_eg
3 years ago

 “Ούτε οι κατασκευάστριες χώρες έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο όσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία.”
Συγνωμη αλλα που έχει σταθεί δίπλα μας η αμερική? Τους δίνουμε κοψοχρονιά τις βάσεις και μας δίνουνε την βυθοκόρο? Μας αποδεσμέουν υποστρατηγικα όπλα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι? Η μήπως η τούρκια έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική αξία για αυτούς απο εμάς? Αυτό δε που γίνετε με την λιβύη είναι απο τα άγραφα. Εγω αν ήμουν πρωθυπουργός (που τον ψηφισα και τον στηριζω κιολας) το λιγοτερο που θα εκανα θα ηταν να καλεσω τον πρεσβη τους να μου δωσει εξηγησεις γιατι τουλαχιστον δεν καταδικάζει την εισβολη της τουρκιας στη λιβύη? 
Αφου η πλευρα που στηριζει η τουρκια εχει υπογραψει το εκτρωμα που μας κλεβει την ΑΟΖ.
Η γαλλια αντιθετα πολιτικα μας εχει στηριξει απιστευτα 45 χρονια τωρα, και στρατιωτικα τουλαχιστον την τελευταια 5ετια.
Στην ευρωπαικη ενωση μπηκαμε κυριως λογω της φιλιας καραμανλη-ζισκαρ ντε στεν,
στην ευρωζωνη το 2015 με την πάλαβη διαπραγματευση της αριστερας παλι οι γαλλοι μας κρατησαν μεσα κοντρα σε ολους τους αλλους, ο Σαρκοζι προ 10ετιας ειπε οτι η τουρκια ποτε δεν θα μπει στην ευρωπαικη ενωση, και ακομα και ο μακρον εχει κανει πυρινες δηλώσεις κατα τουρκιας και μας προσφερε και φρεγατες αν θελουμε να περιπολουν στο αιγαιο. Οσο για την κυπρο τι να πουμε, το γαλλικο αεροπλανοφορο εχει κανει ασκησεις ακομα και με την κυπριακη αεραμυνα και σχεδον παντα υπαρχει παρουσια εστω και ελαφριας γαλλικης φρεγατας στην ευρητερη περιοχη της κυπρου.
Τοσες 10ετιες πολιτικης και στρατιωτικης στηριξης της γαλλιας, τις εξισωνουμε με τους αμερικανους?
Και τωρα τα ριχνουμε στο τραμπ (που τον σιχαινομαι παρεπιπτοντως), λες και τοσες 10ετιες πριν παλι η τουρκια δεν ειχε μεγαλυτερη γεωπολιτικη αξια γι αυτους απο εμας, αρα μας εχουν “γραμμενους”.
Αντιθετα η τουρκια δεν εχει καμια γεωπολιτικη αξια για την γαλλια,
και δεν προκειτε ποτε να εχει μετα το μπλοκαρισμα της εισοδου της στην ευρωπαικη ενωση το 2008 απο το Σαρκοζι.
Οποιος δε βλεπει οτι η πατριδα μας έχει στηριξη μονο απο τη γαλλια εθελοτυφλει.

Jimmy
Jimmy
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Απολυτα σωστος , στο μονο που υστερουν οι Γαλλοι ειναι στο λομπινγκ σε σχεση με την ΛΜ -δλδ στις μιζες

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago

Ειναι αινιγματικοί λέτε οι Γάλλοι…χμμμ, “τα μυστήρια των αιγυπτίων είναι μυστήρια και για τους ίδιους τους αιγύπτιους” αν όπου “αιγύπτιοι” διαβάζουμε “Γάλλοι” μεταφράζουμε, Δεν υπάρχει τίποτα. οι Γάλλοι δεν εχουν καμία διάθεση να δωσουν οτιδήποτε πλην του να πουλησουν τις 2 μπελ.
Οσο για τα ΑΒ, έπρεπε όταν μιλουσατε για Μάιο έπρεπε να αφησετε ανοιχτό το έτος 2022, 2027, 37… και βλέπουμε.
Απο το άρθρο σας, περίεργο ότι βγάζω τελείως διαφορετικό συμπέρασμα απο εσάς, δεν υπάρχει κανένα πλοίο διαθέσιμο σαν ενδιάμεση λύση.
Μηπως να πιέσετε για εκείνη την αναβάθμιση μεκο;

Scalp_eg
Scalp_eg
3 years ago

 “Ούτε οι κατασκευάστριες χώρες έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο όσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία.”
Συγνωμη αλλα που έχει σταθεί δίπλα μας η αμερική? Τους δίνουμε κοψοχρονιά τις βάσεις και μας δίνουνε την βυθοκόρο? Μας αποδεσμέουν υποστρατηγικα όπλα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι? Η μήπως η τούρκια έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική αξία για αυτούς απο εμάς? Αυτό δε που γίνετε με την λιβύη είναι απο τα άγραφα. Εγω αν ήμουν πρωθυπουργός (που τον ψηφισα και τον στηριζω κιολας) το λιγοτερο που θα εκανα θα ηταν να καλεσω τον πρεσβη τους να μου δωσει εξηγησεις γιατι τουλαχιστον δεν καταδικάζει την εισβολη της τουρκιας στη λιβύη? 
Αφου η πλευρα που στηριζει η τουρκια εχει υπογραψει το εκτρωμα που μας κλεβει την ΑΟΖ.
Η γαλλια αντιθετα πολιτικα μας εχει στηριξει απιστευτα 45 χρονια τωρα, και στρατιωτικα τουλαχιστον την τελευταια 5ετια.
Στην ευρωπαικη ενωση μπηκαμε κυριως λογω της φιλιας καραμανλη-ζισκαρ ντε στεν,
στην ευρωζωνη το 2015 με την πάλαβη διαπραγματευση της αριστερας παλι οι γαλλοι μας κρατησαν μεσα κοντρα σε ολους τους αλλους, ο Σαρκοζι προ 10ετιας ειπε οτι η τουρκια ποτε δεν θα μπει στην ευρωπαικη ενωση, και ακομα και ο μακρον εχει κανει πυρινες δηλώσεις κατα τουρκιας και μας προσφερε και φρεγατες αν θελουμε να περιπολουν στο αιγαιο. Οσο για την κυπρο τι να πουμε, το γαλλικο αεροπλανοφορο εχει κανει ασκησεις ακομα και με την κυπριακη αεραμυνα και σχεδον παντα υπαρχει παρουσια εστω και ελαφριας γαλλικης φρεγατας στην ευρητερη περιοχη της κυπρου.
Οικονομικα τωρα η γαλλια παιζει παντα το ρολο τους συνδεσμου στην ευρωπαικη ενωση μεταξυ των πλουσιων χωρων του βορα και των φτωχοτερων του νοτου,
αρα και τα επιπλεον δις που παιρνουμε βοηθεια κατα ενα μεγαλο μερος τα παιρνουμε λογω της γαλλικης παρεμβασης που καμπτει τις αντιστασεις των βορειων.
Τοσες 10ετιες πολιτικης και στρατιωτικης στηριξης της γαλλιας, τις εξισωνουμε με τους αμερικανους?
Και τωρα τα ριχνουμε στο τραμπ (που τον σιχαινομαι παρεπιπτοντως), λες και τοσες 10ετιες πριν παλι η τουρκια δεν ειχε μεγαλυτερη γεωπολιτικη αξια γι αυτους απο εμας, αρα μας εχουν “γραμμενους”.
Αντιθετα η τουρκια δεν εχει καμια γεωπολιτικη αξια για την γαλλια,
και δεν προκειτε ποτε να εχει μετα το μπλοκαρισμα της εισοδου της στην ευρωπαικη ενωση το 2008 απο το Σαρκοζι.
Οποιος δε βλεπει οτι η πατριδα μας έχει στηριξη μονο απο τη γαλλια εθελοτυφλει.

Jason
Jason
3 years ago
Reply to  Scalp_eg

Το γεγονος οτι η Γαλλια μας στηριζει ΔΕΝ αποτελει δικαιολογια για να αγορασουμε πανακριβες και υποεξοπλισμενες Γαλλικες φρεγατες γενικων καθηκοντων για το Π.Ν. με κοστος 3 δις ευρω. Δεν μπορουμε να κανουμε εισαγωγη εντελως νεων συστηματων και οπλικων συστηματων για 2 μονο φρεγατες γενικων καθηκοντων. Οι φρεγατες αυτες δεν ειναι ουτε πλοια Αντιαεροπορικου πολεμου, ουτε ανθυποβρυχιακου πολεμου, ειναι απλα πλοια γενικων καθηκοντων με σκοπο να συνοδευουν το Γαλλικο αεροπλανοφορο. Ποσο δυσκολο ειναι το αντιληφθουν μερικοι αυτο???
Ας δουμε τι παθαμε με τα Γαλλικα ελικοπτερα ΝΗ-90 και τα Super Puma, που υποφερουν απο χαμηλες διαθεσιμοτητες και εχουν τριπλασιο κοστος χρησης ανα ωρα πτησης σε σχεση με τα Αμερικανικα ελικοπτερα, ενω το καθε ανταλλακτικο κοστιζει πολλαπλασια σε σχεση με τα Αμερικανικα.
Αν θελουμε να αγορασουμε Γαλλικα οπλικα οπλικα συστημα, πρεπει να κοιταξουμε μονο αεροσκαφη Rafale, καθως η Π.Α. ηδη χρησιμοποιει Γαλλικα μαχητικα. Τα Rafale εχουν οπλικα συστηματα που μπορουν να κανουν μεγαλη διαφορα, π.χ. βληματα Scalp, Meteor κτλ.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Jason

Πες μας τι θες να αγοράσεις με 3 δις που θα είναι καλά εξοπλισμένο και αντιαεροπορικού πολέμου. Όχι πες να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
Η ffg που έχετε λυσσάξει, έχει κάτι παραπάνω;
Αυτά τα 2 πλοία, με τα όπλα και τις υπηρεσίες που περιγράφονται στο άρθρο, είναι τα ίδια δικαιολογία για να δώσεις 3δις. Δε χρειάζεται κάτι άλλο.
Τόσο κάνουν!

evaggelos
evaggelos
3 years ago

δεν νομιζω οτι θα δωσουν βασικο πλοιο οπως οι frem οι γαλλοι απο κει κ περα εχουν αρκετες σαβουρες ενδιαφερουν? μιλαμε για ενα cassard class,2 g.leygues class k 6 floreal class συν 2 lafa,οποτε κλαμα εκτος αν αντικαταστησουν κανα ασελβιλ, τα αμερικανικα πλοια θα ειναι ενισχυμενα η θα πανε στον πατο στο πρωτο τζαρτζαρισμα? για της δυο αμερικανικες αγαπες το κοβω χλωμο λογω εκλογων εκτος αν οι δημοκρατικοι εκτος απο την κοινωνικη κ πολιτικη ζωη θελουν να διαλυσουν κ τον στρατο τους.

trig2124
trig2124
3 years ago

Μήπως να παίρναμε αντί για 2 belharra 5-6 gowind 3100 με seafire,16 aster30 αντί mica και αργότερα πάμε για ευρωκορβέτα αφού είμαστε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής.Τις MMSC δεν τις λες και αξιόλογα πλοία.

SAAB
SAAB
3 years ago

Όλα τα πλοία του στόλου μας είναι διαμορφωμένα για ASW & ASuW. Αυτό που μας λείπει είναι πλοίο με διαμόρφωση AAW. Από όσα προτείνονται στο άρθρο μόνο οι Lafayette πρέπει να μείνουν εκτός νυμφώνος διότι δεν έχουν δυνατότητα AAW.
Για την έλλειψη πλοίων Α/Α αιτία είναι το δόγμα που έχει θεσπιστεί κάνοντας την αεροπορία μοναδικό υπεύθυνο για την αεράμυνα από αεροπλάνα και πυραύλους. Αυτό το δόγμα είναι παρωχημένο και πρέπει να αλλαχθεί. Γιατί; Γιατί από την στιγμή που είναι ακόμα σε ισχύ ή δεν πρέπει να πάρουμε φρεγάτες AAW ή πρέπει στα πλοία να υπηρετούν στελέχη της αεροπορίας. Το ίδιο και στον ΣΞ. Όπου πηγαίνει θα πρέπει να έχει μαζί του στελέχη της αεροπορίας. Κοινώς, αυτό πρέπει να αλλάξει. ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ πρέπει να φέρουν οπλισμό AAW.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  SAAB

Αυτό το πλοίο είναι η μπελάρα.
Όσο αφορά τα α/α των πλοίων. Την τελευταία φορά που αγοράσαμε κάτι, ήταν εξοπλισμένο με ότι καλύτερο μας επιτρεπόταν να αγοράσουμε (μεκο+essm). Απλά ήταν πριν πολλά πολλά χρόνια.

Koukoz
Koukoz
3 years ago

Αυτό που καταλαβαίνω όσο περνάει ο καιρός σε αντίθεση με αυτά που ισχυριζόταν η πτήση, είναι ότι οι συμφωνίες που κάναμε για να ανανεώσουμε βάσεις στους Αμερικανούς ήταν….. ανύπαρκτες.
Δυστυχώς οδεύουμε προς μεγάλη ήττα και δε λέμε να το καταλάβουμε.
Ο κύριος βαψομαλλιας είναι χυδαία υπέρ των γειτόνων μας και η Γαλλία δείχνει να μην μπορεί να φανεί αντάξια του μεγέθους της.

Voiceofreason
Voiceofreason
3 years ago

Καλησπέρα.
Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω από την αναφορά σας ότι πολλοί σχολιαστές κατηγορούν τους Αξιωματικούς του ΠΝ.
Κανένας δεν έχει κατηγορήσει τους Πλοιάρχους και τα πληρώματα των πλοίων μας. Πολλές φορές έχουμε αποδώσει ευθύνες στους Ανώτατους Αξιωματικούς και σε όλους εκείνους που βρίσκονται πίσω από την ασφάλεια ενός γραφείου.

  • Έλληνες Αξιωματικοί δεν ήταν η επιτροπή που επιθεώρησε τις Αδελαίδες στην Αυστραλία;
  • Αυτοί δε μιλούσαν για ένα κόστος 300 εκ. και για τα δύο πλοία;
  • Όλοι δε μιλούσανε για σαπάκια;
  • Ο Αποστολάκης σε μία συνέντευξή του δεν είπε ότι οι Αδελαίδες ήταν μία καλή περίπτωση;
  • Η Χιλή δεν τα πήρε αυτά τα πλοία με κόστος 60 εκ;
  • Δεν πρέπει να το αναφέρουμε ότι έκαναν λάθος εκτίμηση;

Όσον αφορά τις Μπελάρα:
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε πει ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε κλείσει τη διαμόρφωση και έπειτα θα μιλήσουμε για τη χρηματοδότηση. Το πρώτο είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα άρα μένει να συζητηθεί η χρηματοδότηση. Πιστεύω ότι θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Δεν ξέρω εάν υπάρχει μία ακριβής εκτίμηση κόστους ή υπάρχουν μόνο πληροφορίες.
Για την ενδιάμεση λύση.
Από τη στιγμή που χάσαμε τις Αδελαίδες – μπορούσαν να ενταχθούν αμέσως- όποια πλοία και να έρθουν θα χρειασθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να μπουν σε υπηρεσία. Άρα το αύριο το πρωί δεν το έχουμε εξασφαλίσει. Είμαστε στον αέρα.
Άλλά στην χώρα που ζούμε την ώρα που το ποτάμι έχει υπερχειλίσει, αντί να γεμίζουμε σακιά με άμμο ή να φέρνουμε μπουλντόζες για να κλείσουμε το σημείο της υπερχείλισης, εμείς κάνουμε σχέδια για αντιπημμυρικά έργα για την επόμενη δεκαετία. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, δεν ενεργούμε στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε όπως γράφει και ο τίτλος.

SAAB
SAAB
3 years ago
Reply to  Voiceofreason

Μάλλον έκλεισε και η χρηματοδότηση…
https://defencereview.gr/belharra-oi-galloi-kateftasan-me-stocho-tin-oi/

Jason
Jason
3 years ago

Το Π.Ν. χρειαζεται πλοια ΑντιΑεροπορικου Πολεμου (AAW) ωστε να προσφερει καλυψη στον Ελληνικο στολο.
Ειναι η Belharra πλοιο ΑντιΑεροπορικου Πολεμου ??? Η απαντηση ειναι ΟΧΙ. Προκειται για πλοιο γενικων καθηκοντων με μετριες ικανοτητες Πολεμου Επιφανειας, μετριες ικανοτητες Ανθυποβρυχιακου πολεμου (εχει θορυβωδεις ντιζελοκινητηρες χωρις ηλεκτρικη μεταδοση), και μετριες ικανοτητες ΑντιεΑεροπορικου πολεμου, οπου εχει μεν ικανο ρανταρ, αλλα μικρο φορτο πυραυλων (16-32 κελια χωρις δυνατοτητα quad pack), και μικρο εκτοπισμα (4000 τονους).
Η Belharra ειναι μια φρεγατα γενικων καθηκοντων με τεραστιο κοστος (3 δις για 2 πλοια, δηλαδη 1.5 δις το ενα) τα οποια ΔΕΝ ικανοποιουν τις απαιτησεις του Π.Ν. και τα οποια θα παραδοθουν το 2028. Υπαρχουν πολυ καλυτερα πλοια με τουλαχιστον 2 CIWS, πολλαπλασια κελια και με το μισο κοστος σε σχεση με τις Μπελχαρα. Επισης, οι Γαλλοι ουτε θελουν να κανουν διακρατικη συμφωνια, ουτε εχουν χρηματοδοτικο πακετο διαθεσιμο, ουτε μπορουν να προσφερουν πλοια για το ενδιαμεσο μερι το 2028. Μεχρι τοτε τι θα κανουμε ?? Επομενως οι Μπελχαρες στην πραγματικοτητα ειναι Αχρειαστες Μπελαδες. Το οδυνηρο παθημα με τoν εκσυγχρονισμο P-3B δυστυχως δεν εγινε μαθημα για το Π.Ν.
Και βλεπουμε εδω και στο αλλο αρθρο “γηπεδικου τυπου” συμπεριφορες και επιχειρηματα χωρις λογικη βαση και ασυναρτησιες του καθενος, οπως quad-pack CAMM-ER, αγνοωντας προφανως πως δεν υπαρχει σημερα αυτη η δυνατοτητα, και πιθανως να μην υπαρχει ποτε λογω μεγεθους του πυραυλου. Αντιθετως, ο ESSM μπορει να μπει ως quad-pack σημερα.
Επομενως, το κρισιμο θεμα ειναι η χρηματοδοτηση. Εαν ΔΕΝ εχουμε τα χρηματα, τοτε θα πρεπει να επιλεξουμε αυτον που εχει διαθεσιμη χρηματοδοτηση, δηλαδη τους Αμερικανους, επειδη εχουν προγραμματα FMS ενω εχουν και πλοια που μπορουν να καλυψουν το κρισιμο χρονικο διαστημα εως την παραδοση των πλοιων.
Εαν εχουμε τα χρηματα, θα πρεπει να αγορασουμε το καλυτερο πλοιο, ας κανουμε εναν διαγωνισμο για να δουμε τι προσφερει η καθε χωρα / κατασκευαστης και ας επιλεξουμε.

SAAB
SAAB
3 years ago
Reply to  Jason

Δυστυχώς, διαγωνισμό δεν πρόκειται να κάνουμε. Ο νόμος είναι ασύμφορος για όλες τις εταιρείες όλου του πλανήτη. Άρα θα καταστεί άγονος. Η Γερμανία πχ που έκανε διαγωνισμό με τον κοινοτικό κανονισμό μια χαρά πήγε. Εμείς προσθέσαμε στον ευρωπα:ϊκό κανονισμό προ:ϋποθέσεις, κατά την γνώμη μου εσκεμμένα, προκειμένου οι προμήθειες να εξαρτώνται αυστηρά και μόνο από τους πολιτικούς (απευθείας ανάθεση). Δες τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό (Θεός να τον κάνει) των ΜΕΚΟ. Δεν πάμε σε διαγωνισμό αλλά κάθε εταιρεία έχει κάνει τις προτάσεις της off the record, προκειμένου να αποφασισθεί με ποιον θα πάμε σε απευθείας ανάθεση. Πολιτική ηγεμονία στις προμήθειες. Και χωρίς να λογοδοτεί κανείς στους χαμένους διότι δεν υπάρχει διαγωνισμός με ποιοτικά κριτήρια.
Εάν υπήρχε πρόθεση διόρθωσης των πραγμάτων, θα τροποποιούνταν ο νόμος αφαιρώντας τα παράλογα έξτρα άρθρα και θα ίσχυε αυτούσια η ευρωπα:ϊκή οδηγία. Τι θα γινόταν τότε; Οι αρμόδια υπηρεσία θα κατάρτιζε διαγωνισμό για τις ανάγκες της γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και τα αποτελέσματά του θα ήταν δεσμευτικά για όλους. Τώρα παρακαλάμε τους πολιτικούς για θέματα υπηρεσιακώς διαδικαστικά.
Όσον αφορά τις μπελαρά που ανέφερες. Επειδή ένα πλοίο είναι γένους θηλυκού (κατά τους Άγγλους), δεν σημαίνει ότι είναι και έμψυχο και μπορεί μόνο του να ορίσει τις δυνατότητές του. Δεν μπορώ να θεωρήσω υποεξοπλισμένο το πλοίο όπως το θέλουν οι Γάλλοι. Έτσι τους βολεύει, έτσι θα το κατασκευάσουν.
Όλος ο κόσμος με εξαίρεση τις ΗΠΑ που ξοδεύουν πάνω από 600 δις $ τον χρόνο, έχουν περάσει στην εποχή της εξειδίκευσης (πλοία κατά το δυνατόν μονής διαμόρφωσης). Η εξειδίκευση όμως επιβάλλει και ομαδικότητα και σου δίνει το πλεονέκτημα της δύναμης πυρός στην μονή διαμόρφωση που έχει κατασκευαστεί. Εάν θέλεις να του βάλεις και ανθυποβρυχιακό οπλισμό και για στόχους επιφανείας και για ότι άλλο, θα μειώσεις τον οπλισμό της βασικής διαμόρφωσης αναγκαστικά. Αλλιώς θα πρέπει να αγοράσεις μεγαλύτερο πλοίο.
Εμείς δεν έχουμε πλοίο με διαμόρφωση αεράμυνας. Τουλάχιστον το ένα, μην πω και τα δύο έπρεπε να έχει πλήρη διαμόρφωση αεράμυνας προκειμένου να καλύπτει και τα υπόλοιπα που δεν έχουν.
Περί εξειδίκευσης παραθέτω και το παρακάτω,
https://amynagr.blogspot.com/2020/06/blog-post.html
Εν κατακλείδι, πλοίο που είναι μονής διαμόρφωσης δεν σημαίνει ότι είναι υποεξοπλισμένο.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Jason

Λοιπόν φίλε Jason πολύ φιλικά…
1ον Δεν κάνει ο αριθμός των βλημάτων το AAW αλλά το είδος…και AAW με essm2/cammer δεν κάνεις. (Για να σε προλάβω με 32xΑστερ30 ΝΑΙ κάνεις)
2ον Το πλοίο είναι από τα πιο σύγχρονα και προηγμένα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο…Σε σημείο μάλιστα να είναι πρόβλημα καθώς αυξάνει την τιμή του ενώ προορίζεται για AAW.
(όσο για τους θορυβώδεις ντίζελ δεν ξέρω σε ποια δεκαετία έχεις μείνει αλλά δεν ισχύει πια)
3ον Το κόστος της Belhara είναι στα περίπου 800εκ ευρώ/πλοίο όταν υπολογιστεί με τον τρόπο που υπολογίζονται και όλα τα υπόλοιπα πλοία… (δλδ πλήρως εξοπλισμένο χωρίς Όπλα,αναλώσιμα,υποστήριξη,εκπαίδευση,υποδομές κτλ)
4ον Οι Belhara θα έχουν δύο CIWS, το ένα πυραυλικό RAMbl2 και το άλλο πυροβόλο Strales συλλογή για το 76άρι πυροβόλο που είναι ότι πιο σύγχρονο κι ανώτερο από το Phalanx ακόμα και στην αναβαθμισμένη έκδοσή του…
5ον Θέλω να μου δείξεις μια φωτογραφία όπου φαίνεται αυτή η διαφορά μεγέθους που δεν αφήνει τον Camm-er να τοποθετηθεί quad packed ενώ ο camm μπορεί…(γιατί το λες με μεγάλη σιγουριά)
6ον Από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι χρηματοδότηση μας δίνουν μόνο οι αμερικανοί? Θεωρείς λοιπόν ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει διαθέσιμα 3 δις ευρώ να δώσει στους Γάλλους και όχι ότι η αγορά των Belhara θα γίνει με χρηματοδότηση.Επίσης ποιά είναι τα πλοία που έχει ΑΜΕΣΑ να μας δώσει η Αμερική και που είναι ότι ακριβώς χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας? Τα AB? Τα Tico? ή μήπως τελικά μόνο οι αναξιόπιστες,ασύμφορες και παντελώς άχρηστες για τις ανάγκες μας LCS?
Τέλος η καραμέλα με τον διαγωνισμό ενώ μας έχει μπει το αγγούρι στοοοοο να μην πω,καταντάει πλέον κουραστική. Κι όταν έγινε διαγωνισμός πάλι βρήκαν τρόπο να κάνουν αυτό που θέλουν οπότε μόνο καθυστέρηση και ποιος απο τους διαγωνιζόμενους θα “ταϊσει” περισσότερο κόσμο έχουμε να περιμένουμε απο αυτόν…

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago
Reply to  Mageiras

αν κι έγραψα παραπάνω και γω για διαγωνισμό… σα να χεις δίκιο

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  Mageiras

+1 Mageira….
Εγώ με τις διαρροές του μπόλτον για σύρια και σχέσεις τραμπ-ερντυ και την νέα πρόταση για MMSC βγάζω και άλλα συμπεράσματα…
Μήπως δεν μας αποδεσμεύεται ο SM2??????
Αφού απο usa μας έλεγαν να περιμένουμε για την ffgx… Τώρα που έκλεισαν μας ξανακάνουν πρόταση για MMSC που φάνηκε ότι δεν την θέλαμε???
Τι διαγωνισμό θέλεις jason ???? που όλοι έχουν αμερικάνικα συστήματα που από ότι φαίνεται δεν θέλουν να τα έχουμε???
Φαγωθηκες με AAW και πόσο θόρυβο κάνει η μπελ αλλά δεν ξέρεις αν μας δίνουν sm2….μήπως για αυτό δεν ήρθαν οι Adelaide????? λέω εγώ τώρα…
που είναι η πρόταση για ffgx με χρηματοδοτηση ????

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  Jason

«Το Π.Ν. χρειαζεται πλοια ΑντιΑεροπορικου Πολεμου (AAW) ωστε να προσφερει καλυψη στον Ελληνικο στολο.»
Όλοι σχολιάζουν για το ότι το ΠΝ θέλει πλοία ΑντιΑεροπορικου Πολεμου (AAW), αλλά οι κινήσεις από την ηγεσία του ΠΝ (P-3B, Romeo, φρεγάτες) δείχνουν ότι την καίνε τα τουρκικά υποβρύχια (ειδικά τα μελλοντικά) και ότι θέλει πλοία Ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) με αντιαεροπορικές δυνατότητες.

Jason
Jason
3 years ago
Reply to  Roger

Οι Belharra ΔΕΝ ειναι πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου, επομενως και παλι δεν μας κανουν.
Πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου με ντιζελοκινητηρες και μηχανικη μεταδοση??? Που ακουσες εσυ κατι τετοιο ??? Οι Belharra εχουν θορυβωδης ντιζελοκινητηρες και απευθειας μεταδοση ισχυως στις προπελες που μπορουν να ακουστουν ακομη και απο δεκαδες χιλιομετρα μακρυα, επομενως σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να θεωρηθουν πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου.
Οι FREMM ναι, ειναι τετοια πλοια.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Jason

The American Bureau of Shipping (ABS) has awarded its Naval Vessel Rules (NVR) certificate to all models in the Series 8000 line-up, putting them among the first modern, ABS-certified engines in their power class. Another key factor in winning the FTI project was the engine’s extremely low structure-borne noise levels, as verified by MTU using a trial engine.
Τεχνολογία λέμε.

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  Jason

Είπα εγώ ότι είναι πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου; Έγραψα τι θέλει το ΠΝ.
Αν θεωρεί το ΠΝ ότι η Belharra, εγώ και εσύ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και να τους πείσουμε ότι κάνουν λάθος.
Μάθετε όλοι να κατανοείτε αυτά που διαβάζετε και μην βγάζετε πράγματα από το μυαλό σας.

Last edited 3 years ago by Roger
Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Jason

Φίλε, κι αν πιάσεις το ξυλαράκι και αρχίσεις να το τρίβεις, θα γλυτώσεις το ευρώ που κάνει ο μπικ.
Να βγούμε όμως κάποια στιγμή από τη λίθινη εποχή;
Θες α/α άμυνα, να το το μέσο. Αυτά τα πλοία μπορούν να είναι η βάση της αεράμυνας του στόλου. Ναι δεν έχει 400 κελιά. Δεν πειράζει, δε θα είναι μόνο του. Ακριβώς το ίδιο θα συνέβαινε και με +8 κελιά.
Έχει τεχνολογία που δε σου δίνει κανείς και σε βάζει 30 χρόνια μπροστά. Άμα δε δίνεις στόχο, έχεις ένα στραλες, ένα ραμ, το σοφτ κιλλ, δεν είναι γκρίνια το σχόλιο περί 2ου ραμ; σε πλοίο 120 μέτρων;
Αν θες ένα βλήμα ανά στόχο, μήπως έχεις αυτομάτως διπλασιάσει τα πυρομαχικά σου;
Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να έχεις πλεούμενο δεινόσαυρο που φαίνεται από τη Χαβάη; Για 8 κελιά;
Έλεος δλδ, 2020 έχουμε. Δε θα κάνουμε αεράμυνα με φράγμα πυρός. Τεχνολογία θέλουμε. Και δε γίνεται τσάμπα, είναι ακριβό σπορ η αεράμυνα.
Περιμένουμε να μας πεις τα καλύτερα πλοία με τα πολλαπλάσια κελιά και το μισό κόστος.
Τα γερμανικά πάντως πάνε 5,2δις τα 4. Χώρια τα όπλα και οι υποδομές που υπάρχουν.

Seagull
Seagull
3 years ago

Σαν πρώτο σχολιο θα ήθελα να σημειώσω πως το γεγονος οτι οι αξιωματικοι του ΠΝ έχουν ορκιστεί πίστη στην πατρίδα δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Και εδώ δεν κρίνουμε θέματα τακτικής αλλα οφθαλμοφανή λάθη προγραμματισμου που δεν έχουν γίνει απο τα παιδιά στις Φ/Γ, Υ/Γ, ΤΠΚ κτλ αλλά απο τους (πολύ) ανωτέρους τους.
Το θέμα με τις Belharra οδευει προς υπογραφη με μερικές θετικές κινήσεις αλλα όχι στους εκτοξευτές. Θα περιμένουμε σε δεύτερο χρόνο τους CAMM-ER για να τις δούμε όπως τις ονειρευόμαστε.
Αλλα, κατα την άποψη μου, πρέπει να πάρουμε άμεσα αριθμό συμβατών με τα 214 τορπίλλων. Ύψιστη προτεραιότητα…
Απο εκει και περα, εαν γίνει κάτι στο ορατό μέλλον το ΠΝ μπορεί να σταθεί και να νικήσει. Στην Αν. Μεσόγειο μόνο με υποβρύχια αλλα έστω…
Στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης κατ’εμε μιλάμε μόνο για Α/Β. Εαν συμβεί θα μιλάμε για στήριξη / μηνυμα με μία μόνο ανάγνωση…

Seagull
Seagull
3 years ago

ΥΓ. Υπάρχει θέμα με το site login απο chrome browser, δεν έχω καν τη φορμα για να βαλω το username / password.

filon26
filon26
3 years ago
Reply to  Seagull

Πατέντες που δουλεύουν σε Firefox, Edge, Opera (υποθέτω και για Chrome):
Για το PC, δοκιμάστε να κάνετε ένα restore down στο παράθυρο του browser και κατόπιν δοκιμάστε ένα resizing του παραθύρου (κατά πλάτος π.χ.). Τα πεδία που ζητάτε εμφανίζονται.
Για το κινητό, double-tap στην κενή οθόνη, εμφανίζεται το virtual keyboard μαζί με τα πεδία σύνδεσης.
Αν κάποιος έχει και καμιά καλή πατέντα για το θέμα με τα νέα tabs που ανοίγουν σε κάθε επιλογή νέου θέματος, ας την μοιραστεί μαζί μας.

Seagull
Seagull
3 years ago
Reply to  filon26

Ευχαριστώ πολύ, θα το δοκιμασω

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  filon26

Για το login δοκίμασε να κάνεις από το πεδίο των σχολίων.
Το θέμα με τα νέα tabs μου έχει κάνει τα νεύρα κρόσια…

Bridger
Bridger
3 years ago

Θα συνυπάρξουν οι Αμερικανοί με τους Γάλλους, με τις MMSC του 1 δις η μία; Δηλαδή βρέθηκαν ξαφνικά 7 δις για κύριες μονάδες και δεν ξέρουμε τι να πρωτοπάρουμε; Και μάλιστα θα κάνουμε συλλογή 2-3 διαφορετικών τύπων στους 4000Τ; Δεν βγάζουν και πολύ νόημα όλα αυτά…
Πάντως, αν σκοπεύουμε να χαρίσουμε το 60% της ΑΟΖ μας από μόνοι μας, όπως διαρρέεται ανοικτά πλέον, τότε ίσως είναι καλύτερα να κρατήσουμε τα 7 δις και να κάνουμε απλώς κανά βάψιμο στις S με εκείνη τη stealth μπογιά του Μυκόνιου…

nigozs
nigozs
3 years ago

Το θέμα αυτό το έχετε/έχουμε εξαντλήσει !
Πότε με “think out of the box” και πότε με “Άποψη” και πότε με άλλα άρθρα εδώ στην Π&Δ.
Από την στιγμή που βγαίνουμε ως επαίτες στην αγορά και όχι ως αγοραστές με χρήμα ζεστό (βλ. Αίγυπτος/FREMM) είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Υπέργηρες Tico, υποεξοπλισμενες Lafayette, και ΑΒ που δεν θαρθουν λόγω οροφής USN (τουλάχιστον στην επόμενη 5ετια) δεν δίνουν νότα αισιοδοξίας παρά μόνον τροφή για συζήτηση, και μάλλον αυτό επιδιώκετε.
Συγνώμη αν φαίνομαι αγενής ή σκληρός, αλλά αυτή είναι η αλήθεια για εμάς στην Ελλάδα.

Vassilis13
Vassilis13
3 years ago

Με εξαίρεση τις φρεμμ κ ΑΒ τα αλλα πλοία πρέπει να φανε άκυρο. Ιδανικά θα ηταν νοικιασμα φρεμμ με χαμηλό buy out. Αλλιός ας γίνει η υπέρβαση κ να σκάσουμε 500 να τις πάρουμε άμεσα οπως είναι.
Οι μπελ πρεπει οπωσδήποτε να αποκτηθούν κ καλύτερα 4 αντί 2, κατι που θα έριχνε κ τις τιμες

4Horsemen
4Horsemen
3 years ago

Αυτές τις μέρες παρακολουθώ (σε καλωδιακό κανάλι) την ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ “War factories”. Πραγματεύεται την επιρροή της αμυντικής βιομηχανίας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, και το κεντρικό νόημα είναι ότι η αμυντική βιομηχανία εν πολλοίς έκρινε τον πόλεμο.
Δεν λέω ότι πρέπει να φτιάχνουμε δικά μας μαχητικά αεροπλάνα, αλλά τουλάχιστον πολεμικά πλοία έχουμε την ικανότητα να κατασκευάσουμε (και να μελετήσουμε – βλ. ΑΛΣ).
Όσο εξαρτόμαστε από άλλους (Αμερικανούς, Γάλλους κ.λπ), όλο και κάποιο εμπόδιο θα ανακύπτει και δεν θα μπορούμε να παραλάβουμε έγκαιρα αυτά που θέλουμε. Με δική μας αμυντική βιομηχανία (σταδιακά), αυτά που θα ζητάμε θα είναι πλέον πρώτες ύλες και υποσυστήματα.

Thras
Thras
3 years ago

Η ιδανική λύση για εμένα έχει δύο παραμέτρους από τους δύο προμηθευτές με δύο ενδιάμεσες λύσεις που δίνουν ταυτόχρονα λύσεις για το ΠΝ και την ΠΑ.
Για τη Γαλλία:
Παραγγελία 2+2 Belh@rra με κόστος 2,5 +1,5 δις.
Αντισταθμιστικά για την προμήθεια αυτή θα είναι η πραχώρηση 26 Μ2000-5F ώστε να έχουμε 50 μαχητικά του τύπου με ορίζοντα το 2035. Με την έλευση των οποίων θα αποσυρθούν τα F4EPI2000 γλυτώνοντας 1 τύπο για την ΠΑ και περιορίζοντας την πολυτυπία. Σε περίπτωση εκσυγχρονισμού τους σε κοινό πρότυπο μαζί με τα δικά μας Μ2000-5Mk2 τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει επιπλέον κόστος περίπου 500 εκ.
Για τις ΗΠΑ:
Παραγγελία 4 FFG-X και 25+25 μαχητικών F35. Κόστος 4 δις για τα πλοία και περίπου 6 δις για τα αεροσκάφη.
Αντισταθμιστικά η παραχώρηση 2+2 ΑΒ και 25 F16Block 40/50.
Με την παράδοση των 2 ΑΒ αποσύρρονται 3 S και ξεκινά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ. όταν παραδοθούν όλα τα FFG-X αποσύρρονται άλλες 4 S. Με τα δύο επόμενα ΑΒ, ενεργοποιούνται συνολικά 3 και το ένα πάει για ανταλλακτικά.
Ο ερχομός των F16 Block 40/50 (ακολουθούν και αυτά το πρόγραμμα αναβάθμισης σε M με κόστος 300 εκ) οδηγεί στην απόσυρση των Μ2000, ενώ τα F35 αντικαθιστούν τα F16Block30.
Πρόκειται για ένα σχέδιο με κόστος περίπου 14,5 – 15 δις που εκσυγχρονίζει όμως ριζικά τόσο το ΠΝ, όσο και την ΠΑ, καθιστώντας τους δύο κλάδους κυρίαρχους στην περίοχη τουλάχιστον έως το 2035.
Ο στόλος θα είναι περί το 2030
3 ΑΒ
4 FFG-X
4 Belh@rra
4 MEKO με εκκρεμότητα την αντικατάσταση των ΜΕΚΟ και πιθανά των ΑΒ στην επόμενη δεκετία
Η αεροπορική δύναμη θα έχει διαμορφωθεί σε
50 F35
82/38/25 (=145) F16V/M
50 M2000-5Mk3
Αμφότερα τα ισχυρότερα στην περιοχή!

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  Thras

Μακάρι!

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Thras

Όπως το λέτε , ιδανικό σενάριο. Στο οποίο οι αμερικανοί δεν πρόκειται να συμμετέχουν ακόμα και αν είχαμε τα χρήματα. Δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τίποτα που θα μας έδινε το “πάνω χέρι”.

Bridger
Bridger
3 years ago
Reply to  Thras

Ωραίο σενάριο, αρκεί να βρεθούν τα 15 δις! Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι βρίσκονται μόνο τα μισά και αυτά δανεικά…

Roger
Roger
3 years ago
Reply to  Thras

«Αντισταθμιστικά η παραχώρηση 2+2 ΑΒ…»
«Ο στόλος θα είναι περί το 2030
3 ΑΒ…»
Κάποιοι ακόμα ονειρεύονται ΑΒ.
Πραγματικά ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Thras
Thras
3 years ago
Reply to  Roger

Οι απόψεις είναι για να διατυπώνονται. Κατ’ εμέ μία ουσιαστική διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγηθεί σε όσα αναφέρω… ίσως άλλοι να είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

KonstantinosKaperonis
KonstantinosKaperonis
3 years ago
Reply to  Thras

Εμένα με κάλυψες… Τα πολιτικά παιχνίδια με τα λεφτά του λαού και της ανάγκες της χώρας δεν ξέρω πως καλύπτονται

NikosP
NikosP
3 years ago

Αν το “νταλαβέρι” το περιμένουμε μέχρι Οκτώβριο-Νοέμβριο , τρέχουμε ,όχι για νέες πλατφόρμες αλλά , για πλήρη ετοιμότητα υπαρχόντων μέσων . Υπό αυτό το πρίσμα , ο σχεδιασμός των ναυταίων για ενίσχυση-ανανέωση στόλου μπορεί και να γίνει με κάποια “άνεση” ,καθώς έχουμε τόσο πολύ καθυστερήσει , που δεν αξίζει το χρήμα , την προσπάθεια και το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Να διευκρινήσω οτι δεν εκφράζω ηττοπάθεια -πιστεύω οτι ΜΠΟΡΟΎΜΕ να απαντήσουμε- ,απλά χάσαμε χρόνο ώστε να αποκτήσουμε μονάδες στόλου που θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά.Θεωρώ οτι κατασταλτικά είμαστε αρκετά δυνατοί και η όποια αποτροπή ΤΩΡΑ θα έρθει (αν έρθει) διπλωματικά.

dim73
dim73
3 years ago

Λυπαμαι αλλα δεν προλαβαινουμε ….
Ανεξαρτητα απο αγορες και μελλοντικα προγραμματα αυτα που μπορουν να γινουν σε χρονο dt αλλα με το αναλογο κοστος ειναι η αναβαθμιση των 4 ΜΕΚΟ και 2 φρεγατων S καθως και το χτισιμο 1 SV ακομα.
Αυτα μπορουν να γινουν αμμεσα, εντος 1 ετους με καλο προγραμματισμο και οργανωση που το ΠΝ διαθετει … αλλα με το αναλογο κοστος …. ενα κοστος κοντα στο 1δις … αφου η ταχυτητα των προγραμματων θα το εκτοξευση.

zap
zap
3 years ago
Reply to  dim73

Αυτο που μπορει να γινει ειναι να βρεθουν μτχ 4 RADAR AA ικανα να κατευθυνουν SM2 και μερικα STIR και βαλουμε οτι μπορουμε πανω στις 4 Μη εκσυγχρονισμενες S για να αποκτησουμε εντος μηνων ΑΑ πλοια και ας ειναι και Φρανκενσταιν.
Τωρα εαν βγουν συνφορουμιτες και πουν οτι δεν υπαρχουν μτχ RADAR πουθενα που να μπορουμε να αποκτησουμε τοσο συντομα, τοτε απλα… κλαψτε τα.

npo
npo
3 years ago
Reply to  dim73

Για τις S δεν υπάρχουν πια ανταλλακτικά. Δεν έχει νόημα η αναβάθμιση.

zap
zap
3 years ago
Reply to  npo

Ξερουμε οτι θα τις εχουμε μεχρι το 2030 τουλαχιστον με τα τρεχοντα στοιχεια. Τι ειδους ανταλλακτικα δεν υπαρχουν, μηπως γνωριζετε;

Bridger
Bridger
3 years ago
Reply to  npo

Η λογική είναι ότι θα αποσυρθούν πρώτες οι 3 μη εκσυγχρονισμένες, οι οποίες θα υποστηρίξουν κατόπιν τη συντήρηση των άλλων 6 μέχρι το 2030. Αναβάθμιση έχει νόημα μόνο με μεταφορά χρήσιμου εξοπλισμού από τις αποσυρόμενες (π.χ. stir, phalanx κλπ) ή/και αναβάθμιση όπλων που θα φορεθούν μετά σε νέα πλοία (π.χ. 76mm -> strales).

dim73
dim73
3 years ago
Reply to  npo

οντως δεν εχει νοημα …. ομως εδω που εφτασες τουλαχιστων θα αγορασεις χρονο
Εμεις θελουμε το πακετο της thales/raython που μας ειχαν κανει προσφορα το 2003 και το απορριψαμε λογω κοστους (170εκ εαν θυμαμαι καλα)
Τωρα να τα σκασουμε κανονικα

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Τις lafayette βλέπω όλοι τις σνομπάρετε επειδή δεν έχει κελιά ΑΑ, αλλά αν γίνει κάτι αυτό θα γίνει στο νότιο κρητικό πέλαγος κι αν η ΠΑ δεν μπορεί να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή εκεί ας το κλείσουμε το μαγαζί και να πετάξουμε και τα κλειδιά…

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Mageiras

Έτοιμες είναι. Υποδομή υπάρχει για Α43. Τους αγοράζεις μαζί με αστερ15 και έτοιμος.
Μη σου πως δίνεις 8 κατοστάρικα και φκιάνεις 3 formidable.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Mageiras

Δεν τις σνομπαρουμε, δεν τις δινουν. Και αν τις πουλησουν θα κοστιζουν πολυ παραπανω απο ο,τι αξιζουν.

Mageiras
Mageiras
3 years ago
Reply to  zap

Μιλάμε μόνο για δωρεάν παραχώρηση! τιποτα άλλο

Jimmy
Jimmy
3 years ago

Μερικες σκορπιες σκεψεις. Οι Βελαρα αν ισχυουν οσα διαβασαμε ηταν καλη λυση και κινηση. Κι εγω ημουν ιδιεταιρα σκεπτικος , αλλα 3 δις με οπλα και με δεκαετη υποστηριξη και με νεες υποδομες και τα λεφτα ολα δανεικα με χρηματοδοτηση μεσω των κερδων απο τα Ελληνικα ομολογα ειναι πολυ καλα. Δεν κανει 1.5 δις η φρεγατα που γραφουν καποιοι, και το συγκρινουν με το κοστος του δανεζικου πχ. το κοστος του πλοιου αυτο καθεαυτο ισως να μην ειναι ουτε 800 εκατομυρια,
Επισης δεν εχουμε 3 δις στην τσεπη και βγηκαμε στην αγορα για πλοια. Δεν εχουμε φραγκο στην τσεπη, εχουμε ενα περιθωριο 500 εκατομυρια το χρονο, και οι Γαλλοι ερχονται και κανουν μια προταση για χρηματοδοτηση εκτος πλαισιου αυτων των 500 το χρονο, που πιθανον περιλαμβανει και τα περιβοητα κερδη των τραπεζων απο τα ελληνικα ομολογα. Απο το πουθενα δλδ βρισκουμε μια λυση να παρουμε 2 συγχρονα πλοια. Η πιστευουν μερικοι οτι οι Γαλλοι θα μας πουν παρτε 2 δις απο τα κερδη των Γαλλικων τραπεζων να πατε να παρετε Δανεζικο η Αμερικανικο πλοιο?
Τωρα οσον αφορα την ενδιαμεση λυση, προφανως η καλυτερη που θα μας καλυπταν απολυτα και θα αλλαζαν ολο το παιχνιδια θα ηταν οι AB που δεν δινονται ακριβως για αυτο το λογο, γιατι 2 AB με τα οπλα που εχουν μπορουν ανετα να ναυμαχησουν και να βυθισουν ολοκληρο τον τουρκικο στολο σχεδον μονες τους ενω ταυτοχρονα να καταρριψουν και το 1/3 της τουρκικης αεροποριας. Για μενα η μοναδικη λυση ειναι οι Frem. Με ενα λογικο σκοντο να παρουμε 2 κομματια με 1 δις συνολο και να το γραψουμε κι αυτο στο τεφτερι , η να δωσουμε πχ ενα 30-40 % μπροστα. Αυτο θα ηταν και η πιο κρισιμη ενεργεια, γιατι αυτα τα 2 πλοια θα μπορουσαμε εστω το 1 να το παρουμε μεσα σε ενα χρονο που θα γινει και το μπαμ., και πραγματικα και αυτα θα εφταναν ισως να γειρουν την πλαστιγκα υπερ μας. Επισης θα ηταν τοσο καινουρια και συγχρονα που δεν θα ηταν απλα μια ενδιαμεση λυση αλλα κομματι του μελλοντος που θα μπορουσε να υπηρετει για αλλα 30-40 χρονια. Θα μπορουσαμε στα επομενα δεκα χρονια να παιρναμε κι αλλες 2 μεταχειρισμενες απο Ιταλια, η και Γαλλια και να εχουμε το 2030 ενα συγχρονο και αποτελεσματικο ναυτικο με 2 μπελαρα 4 φρεμ 4 μεκο αναβαθμισμενες με συνολικο κοστος 5 δις ολα μεσα οπλα υποστηριξη κτλ

zap
zap
3 years ago

Ξανακανω μια απλη ερωτηση. Εφοσον οι ΗΠΑ δεν εχουν προβλημα -συμφωνα με διαφορα λεγομενα εδω μεσα- να παρουμε AB και/η Τιco γιατι δεν μπηκαμε στον νεο κυκλο παρεγγελιων για τελευταιας εκδοσης AB. Παλι το 2028 θα παιρναμε το πρωτο και θα ηταν και κλασεις ανωτερο απο οτιδηποτε κυκλοφορει Ευρωπη και Ανατολη. Θα μπορουσαμε να παρουμε κατι αλλο απο Γαλλια. Κορβετες, υποβρυχια, αεροσκαφη για 3δις.
Γιατι Μπελαρα με αλλαγες εφοσον μπορουσαμε AB xωρις αλλαγες και χωρις εξτρα κοστη;

Jimmy
Jimmy
3 years ago
Reply to  zap

Γιατι προφανως δεν υπηρχε αναλογο χρηματοδοτικο προγραμμα των ΗΠΑ. Και γιατι προφανως δεν αποδεσμευουν οι ΗΠΑ ολα τα οπλικα συστηματα των AB γιατι αν το εκαναν θα ηταν σαν να κρινουν ουσιαστικα την διαμαχη μας με τους Τουρκους

zap
zap
3 years ago
Reply to  Jimmy

Να το πουμε τοτε ανοιχτα οτι δεν παιζουν ΑΒ και Τικο γενικα, να τελειωνουμε. Γιατι αν δεν αποδεσμευουν νεα ΑΒ δεν προκειται να αποδεσμευσουν και παλαια.

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  zap

Γιατί εμείς βασικά θέλουμε να ψωνίσουμε καράβι γαλλικό. Α !! όλα κι όλα !! Μπορεί η fos των Mirage να ψήνεται τόσο καιρό(για για πόσο ακόμα;) σε σιγανή φωτιά αλλά με πενταροδεκάρες θα παίζουμε τώρα; 8στηλο θα βγάλει η αγορά των FTI.
(Για να είμαστε ειλικρινείς, οι αμερικανοί θα μας πουλήσουν πλοίο που να κάνει την διαφορά όταν βγάλει ο ήλιος κέρατα.)

Last edited 3 years ago by kristeensteinber
Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Ξέρεις πόσο κάνει ένα ΑΒ καινούργιο;
Εντωμεταξύ δε μας δίνουν παλιό, καινούργιο θα μας δώσουν; τα θέλουνε λέμε.
Το ερώτημα είναι γιατί μπελάρα και να παλεύεις να την κάνεις fremm, αφού υπάρχει έτοιμη η fremm.
Επειδή όμως δύο fremm θα φευγανε πάνω από 4 δις, αν το τελικό πλοίο είναι όπως περιγράφεται στο άρθρο εγώ είμαι χαρούμενος.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Costas6

ΟΙ εκτιμησεις για ενα καινουργιο AB με πληρη φορτια οπλων (3 φορες οσο οι FDI) ειναι περιπου 1.5 για καθε πλοιο, καινουργιο!

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Αστειεύεσαι μάλλον. 1 δις θέλει για τα πυρομαχικά μόνο.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Costas6

Νομιζω οτι πεφτεις πολυ εξω. Τα flight 1 και 2 AB εχουν 90 κελια και 8 Harpoon. οι ESSM ειναι περιπου 1εκ δολαρια, οι SM2 3.4 και οι Harpoon 1.2. Ενα κανεις την σουμα εχεις ενα σκαφος με 32 SM2 (!), 232 ESSM(!) και 8 Harpoon με μολις 350εκ για οπλισμο. Με 1δις ευρω εξοπλιζεις 3 ΑΒ

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Ξέρεις εσύ κάποιο πλοίο που να φέρει 232 εσσμ;
Στους 32 σταματάνε όλοι (κι αν) και συνεχίζουν με σμ2.
Στην αποθήκη δεν έχουν άλλα πυρομαχικά; ότι πάρει στους εκτοξευτές;
Τορπίλες δε θα έχουν;
Το 127αρι τι θα ρίχνει; το ραμ; το (τα) φάλανξ;

NikosP
NikosP
3 years ago

Από την μια , αν δεν ήταν εν γνώση της πολιτικής ηγεσίας αυτά που είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ , τώρα θα ετοιμαζόταν για να χαρεί το Ελληνικό καλοκαίρι….
Από την άλλη , δεν πρέπει και η Πολιτεία να δείχνει οτι και η Πολιτική Προστασίασιγά-σιγά (για ναμην “σκάσουμε” ) ετοιμάζεται – και ετοιμάζει ΚΑΙ τον λαό-όπως πρέπει
(βρέθηκε εδώ κατά λάθος παρακαλώ να σβηστεί . Αν το βλέπετε , με συγχωρείτε )

Last edited 3 years ago by NikosP
Apostolis
Apostolis
3 years ago

Αντι για LaFayette καλυτερα 20 mirage-2000 αλλιως για εμενα δεν αξιζει η αγορα φρεγατων απο την Γαλλια.Προτιμοτερο να παρουμε φρεγατες απο την Αμερικη γιατι σιγουρα θα μας δωσουν μεταχειρισμενα πλοια οι αμερικανοι.Αν θεωρησουν οι γαλλοι οτι για μονο 2 πλοια δεν μπορουν να μας διαθεσουν τα mirage τοτε ας τα κανουμε 2+2 και ας παραγγειλουμε μαζι και οπλα για τα mirage (scalp eg,exocet,mica),ουτως η αλλως αυτα που εχουμε δεν ειναι αρκετα.

Bridger
Bridger
3 years ago

Έστω ότι οι Αμερικανοί προσφέρουν 4 δις δάνειο με 25ετή FMS και δώρο την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και το ΠΝ σκέφτεται να το εκμεταλλευτεί αθροιστικά στην προμήθεια των BEL: Θα πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν από τη συζήτηση οι “ότι να’ναι” MMCS, που δεν είναι κορυφαίες σε τίποτα και θα είναι χειρότερες από τις EPC, ειδικά αν οι τελευταίες καταφέρουμε να “μπολιαστούν” με layout τύπου ALS 115. Αντίθετα, θα είχε αξία τα 4δις να πάνε είτε σε 4 FFG(X) με εγχώρια ναυπήγηση, είτε σε 2 AB Flight III του κουτιού, με προτεραιότητα παράδοσης από την αμέσως επόμενη παρτίδα των Bath Iron Works. Σε κάθε περίπτωση, hot transfer 2 μτχ ΑΒ εξοπλισμένα, άμεσα κ όχι σε 2-3 χρόνια. Ναι, αυτό θα ήταν συμφωνία μεταξύ συμμάχων.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Bridger

Τα ιδια ονειρα κανω και εγω συνεχως. Αλλα…
Οσο για τις ΜΜSC ειxα σκεφτει οτι το να τις δεχτουμε ειναι μονο και μονο για να γλυκανουμε την LM να μας βοηθησει για μτχ υλικο. Απο εκει και περα ειναι καλες μονο για συμπληρωματικες των SV.

Bridger
Bridger
3 years ago
Reply to  zap

4 δις είναι too much για να χαραμιστούν σε συμπληρώματα των SV. Αν όμως πάνε σε πραγματικά κορυφαία λύση, τότε ναι.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Bridger

4 δις δε φτάνουν ούτε για 2ffg. Ή 1 ΑΒ.

Bridger
Bridger
3 years ago
Reply to  Costas6

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, AB Flight III = $1.8 billion και FFG(Χ)= $800 million το κομμάτι, χωρίς τα όπλα.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Bridger

Νομιζω το ΑΒ ειναι 1.8 με πληρη οπλισμο.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Bridger

Και οι μπελάρες είναι στα 650εκ. φίλε.
Αλλά θέλουν όπλα, πυρομαχικά, εγκαταστάσεις, ανταλλακτικά, εκπαίδευση, υποστήριξη. Τα οποία σου βγαίνουν 60% του τελικού συμβολαίου.
Ξέρεις τι σημαίνει “χωρίς τα όπλα” για ένα ΑΒ;
Μόνο για τα πυρομαχικά θες 1 δις αν πάρεις ότι χωράνε οι εκτοξευτές. Δεύτερη να ρίξεις θες ένα δις ακόμα.
Και εννοείται χρειάζονται όλα τα παραπάνω που χρειάζονται οι μπελάρες και τα οποία κοστίζουν επίσης λεφτά.
Όλα αυτά τη στιγμή που με 4 δις αντικαθιστά ίσως και τις 9 S.

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
3 years ago

Το άρθρο πρωτίστως ανακεφαλαιώνει τις θεωρητικές επιλογές μεταχειρισμένων σκαφών.

 

Να σημειώσω όμως εδώ:

1.      Μιλάμε για ενδιάμεσες λύσεις που υποτίθεται ότι αξιολογούνται(…). Ενδιάμεσες ως προς τί όμως(!); Μιας μόνιμης λύσης που δεν υπάρχει; Δεν νομίζω να θεωρούμε πως 2 φρεγάτες που μας επιβλήθηκαν και εμπεριέχουν ατέλειωτους συμβιβασμούς λύνουν το πρόβλημα του ΠΝ… Αυτό το αναφέρω για να μην δημιουργείται λάθος αντίληψη.

2.      Δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά του άρθρου πως πολλοί από εμάς έχουμε κατηγορήσει την ηγεσία του ΠΝ για λάθος αποφάσεις, παίρνοντας θέση αντίθετη ως προς εμάς. Η προσωπική μου γνώμη παραμένει η ίδια, η ασυνέχεια των θέσεων του ΠΝ υπήρξε case study για αποφυγή και υπενθυμίζω:

a.      Kidd

b.      «Κορβετοφρεγάτα»

c.      Spruance (τα είχε αναφέρει ο Α/ΓΕΝ που αντικατέστησε των Θεοδωρουλάκη)

d.      FREMM «HN»

e.      Belharra

Πείτε μου αν αυτή σειρά βγάζει νόημα… Η μόνη σταθερά, ή μια από τις βασικότερες, στα παραπάνω, είναι ο αριθμός των Α/Α πυραύλων, ο οποίος βέβαια με τον πρόσφατο συμβιβασμό των Belharra πήγε κατά διαόλου…

3.      Πείτε σας παρακαλώ πόσα CMS μπορεί να χρησιμοποιεί το ΠΝ! Μιλάτε για ενδιάμεσες λύσεις αλλά κάποιες προκαλούν τεράστια ζητήματα στο ΠΝ λόγω εξωφρενικής πολυτυπίας! Δυστυχώς οι Belharra φέρνουν μαζί του και σοβαρά προβλήματα:

a.      Belharra – SETIS

b.      Kortenaer MLU – TACTICOS-FD (Fully Distributed version), το διαθέτουν επίσης οι SuperVita, La Combattante III MLU, HSY-56A.

c.      Kortenaer – SEWACO

d.      MEKO – STACOS (λίγο νεότερη παραλλαγή του SEWACO)

e.      La Fayette – παλιότερο Γαλλικό CMS

f.       LCS – COMBATTS-21

 

Συγνώμη ρε παιδιά, πόσα CMS θα έχει το ΠΝ (ακόμη κι αν κάποια αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια);

 

4.      H καλύτερη λύση για να μειώσεις το κόστος και να διεκδικήσεις σοβαρά ανταλλάγματα είναι ο διεθνής διαγωνισμός μεγάλου αριθμού μονάδων. Όταν αντ’ αυτού,

(i)                 δεχόμαστε να μας επιβληθεί απευθείας ανάθεση

(ii)              αδιαφορούμε για τέτοια ανταλλάγματα κατά τις διαπραγματεύσεις για τις βάσεις με τις ΗΠΑ (απαξιώνοντας την σημασία τους – Παναγιωτόπουλος)

ασχολούμαστε με:

a.      την τιμή των Belharra σε μια άνευ ουσίας συζήτησης

b.      ευχόμαστε να πάρουμε τις άκρως προβληματικές LCS, για να προσφέρουν τί ακριβώς, άγνωστο, εκτός από έναν ακόμη τύπο αεριστροβίλου (οι Freedom)

c.      λέμε «ουάου» που θα δώσουμε 3 Δις με βασικό γνώμονα 8 + 8 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ SCALP…

 

Η όλη διαχείριση του σοβαρού ζητήματος των φρεγατών ενός από τους βασικότερους πυλώνες αποτροπής των Ελληνικών ΕΔ, αποτελεί ένα αίσχος από πολιτική και στρατιωτική άποψη, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρά την ηγεσία της χώρας. Σε μια σοβαρή χώρα για το γεγονός αυτό, οι κοι Τσίπρας και Μητσοτάκης θα έπρεπε να λογοδοτήσουν…

zap
zap
3 years ago

Να’σαι καλα.

x-m
x-m
3 years ago

Άψογος.

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago

Οι Γάλλοι θα έπρεπε να μας δώσουν (lease2buy) είτε 2 παλαιότερες FREMM, είτε τις 2 FREDA που μπαίνουν σε υπηρεσία το 2021 (Alsace) και το 2022 (Lorraine). Διαφορετικά ακόμα και οι La Fayette (Crotale, Phalanx, OtoMelara 76 mm, Exocet Block 3c) θα μπορούσαν να είναι μια οικονομικότατη επιλογή σαν ενισχυμένο OPV.

Bridger
Bridger
3 years ago
Reply to  Fingolfin

+1 με εξαίρεση το σχόλιο για τις Lafayette. Η ενδιάμεση λύση πρέπει να είναι σοβαρή κύρια μονάδα με AAW δυνατότητες και όχι OPV!

zap
zap
3 years ago

Και κατι ακομα. Παρουσιαστηκε αρθρο για το οτι η Τουρκια εκσυγχρονιζει 50 ετων κορβετες, αλλα εμεις ουτε να ακουσουμε να εκσυγχρονισουμε 40 ετων φρεγατες γιατι ειμαστε απλες και νομιζουμε οτι θα ξαναμπορεσουμε να παρουμε 10 πλοια απο τον ιδιο τυπο στο μελλον!

Jimmy
Jimmy
3 years ago

Η αληθεια ως συνηθως ειναι καπου στη μεση. Ουτε πλεονεκτημα αν παμε σε γενικευμενο πολεμο εχουμε οπως υπαινισεται το αρθρο , ουτε φυσικα ειμαστε χαμενοι απο χερι απο τον ανικητο τουρκικο στρατο με τα υπερσυγχρονα οπλικα συστηματα ??? που διαβαζω απο μερικους σχολιαστες. Καταρχας το να παμε σε γενικευμενο πολεμο συμφερει την Τουρκια που εχει τις περισσοτερες εφεδριες και πιο πολυ κρεας για την κιμαδομηχανη.
Το να γινει θερμο επεισοδιο νοτια της Κρητης ειναι best case senario για εμας . Εχουμε τα πιο προηγμενα μαχητικα μας ακριβως διπλα, εχουμε ναυτικη βαση, εχουμε τους s-300 για μενα αν πανε εκει για κλιμακωση ειναι βουτυρο στο ψωμι μας, τους βυθιζουμε τα παντα ολα που θα συμμετεχουν σε εκεινο το σημειο πολυ ρεαλιστικα αρκει να κινηθει τακτικα σωστα α αρχηγος ΓΕΕΘΑ και να υπαρξει σωστη συνεννοηση των επιτελειων και αποφασιστικοτητα . Μετα μπορουμε ειτε να παμε σε διαπραγματευσεις εχοντας βυθισει 4-5 κυριες μοναδες του αντιπαλου, κι εχοντας χασει πχ 1-2 δικες μας, ειτε να συνεχιστουν οι εχθροπραξιες που τυο θεωρω απιθανο, αλλα θα πρεπει να ειμαστε προετοιμασμενοι να το κανουμε αν χρειαστει

zap
zap
3 years ago
Reply to  Jimmy

2 δικες μας ειναι 400 ατομα απωλειες… ξερεις για τι μιλαμε φιλε;

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Για τα σύνορα της χώρας.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Costas6

Φιλτατε,τα συνορα μιας χωρας προστατευονται με χρονια και παγια στρατηγικη, λογικους στοχους και ορθολογιστικη πρακτικη. Δεν προστατευονται με το να πετας κορμια στα κανονια.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Έχεις κάνει σα χώρα κάτι από τα τρία;
Όχι.
Θα πάρεις την κουρτίνα 2 λοιπόν.

simos
simos
3 years ago

Αφου θα αγορασουμε Γαλλικα πλοια θα πρεπει να πιεσουμε να μας παραχωρησουν τις δυο HORISON,εστω και με ενα μικρο ενοικιο,αυτες ειναι AAW πλοια και θα ηταν η ιδανικη ενδιαμεση λυση..

GiannisKak
GiannisKak
3 years ago
Reply to  simos

Δεν υπαρχει τετοια περιπτωση!! Πρεπει να εχουν νοητικο προβλημα οι Γαλλοι για να κανουν κατι τετοιο! Φιλε τα Horizon ειναι αντιτορπιλικα και μαλιστα απ τα κορυφαια παγκοσμιως (πισω απο τα Arleigh Burke)! Αυτο το σεναριο δεν μπορει να πραγματοποιηθει ΠΟΤΕ!

GK_
GK_
3 years ago

Παρα τις αναφορες περι «φτηνης» λυσης με τις LaFayette προσωπικα δεν την συμμεριζομαι καθολου. Για τα πλοια αυτα πρεπει να δημιουργηθει εκ του μηδενος νεο αποθεμα οπλων και ανταλλακτικων. Ακομη και για τα βληματα VT-1. Εαν εκεινα τα εχουν οι φρεγατες με τι βληματα εκτελουν τις βολες τα χερσαια συστηματα “NG”; Το αποθεμα ειναι μετρημενο, ακομη και στην περιπτωση που η ΠΑ «δανεισει» καποια απο τα δικα της.
Τουναντιον ελπιζω οτι τουλαχιστον 2 LCS (διαλεγετε και περνετε μια απο τις δυο κλασεις γιατι μεταξυ τους ειναι «ξενες» και τελειως διαφορετικες στα συστηματα που φορανε με ελαχιστες εξαιρεσεις) με την ανθυποβρυχιακη συλλογη επανω θα ενσωματωθουν επιτρεποντας την αποσυρση 2 απο τις μη εκσυγχρονισμενες “S”. Η καλυψη τυχον «κενων» στις LCS μπορει να συμβει με τον εξοπλισμο απο τα πλοια που θα καταληξουν να γινουν «κατσαρολες»: Harpoon, CIWS, OM-76χλς, συστηματα Η/Π κλπ..
Εαν λαβετε υποψη οτι τα πλοια αυτα ηδη ειναι κατα 30 ετη νεωτερα απο τις μη εκσυγχρονισμενες “S”, οι προτεινομενες αλλαγες σε συγκεκρημενα συστηματα μπορουν καλλιστα να ετεροχρονιστουν ή να πανε συνδιαστικα με τις αλλαγες στις ΜΕΚΟ200, ειτε απλα να περιμενουν μια 5-ετις ή 10-ετια. Σε καθε περιπτωση ειναι πλοια που μπορουν να ταξιδευσουν και δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να τα αναβαθμησουμενο στο ιδιο προτυπο του US NAVY γιατι απλα δεν θα κανουν την ιδια «δουλειά»! Μενει το προβλημα με τα ανταλλακτικα που ειναι κοινο σε οποιαδηποτε ενδιαμεση λυση και εαν επιλεγει!
Σχετικα με τα οσα συμβαινουν σε επιπεδο διεθνων σχεσεων δεν μπορω παρα να υποστηριξω το γεγονος οτι οι ΗΠΑ μεχρι σημερα εχουν ευνοησει με πολλους τροπους την Ελλαδα, παρα το οτι εξακολουθουν να μην υποτιμουν τις διμερεις σχεσεις με την Τουρκια. Το ότι η Τουρκια επιλεγει σε ορισμενες περιπτωσεις και ερχεται σε πορεια συγκρουσης με τις ΗΠΑ οπως για παραδειγμα με την υποθεση των S-400 που οδηγησε στην ακυρωση παραδοσης των F-35Α, μαλλον οφειλεται στην εξαιρετικα ιδιαιτερη εσωτερικη πολιτικη κατασταση που βιωνει η χωρα αυτη απο την εκδηλωση του πραξικοπηματος του 2016. Οι παρενεργειες εκεινης της πραξης πιστευω οτι επηρεσαν πολλα πραγματα μεχρι προσφατα. Απο την αλλη δεν μπορω να μην παρατηρησω οτι αυτο δεν τους εμποδισε να εκμεταλευονται «ευκαιριες» οπως με την περιπτωση της Λιβυης με βαση τα τεκτενομενα σε εκεινη την χωρα. Η Τουρκια, καθως φαινεται, την επαυριο της ακυρωσης των F35 προσπαθησε να δημιουργησει εκ του μηδενος νεους διαυλους επικοινωνιας αλλα και κοινου «τοπου». Καθως φαινεται δεν εχει ακομη εγκαταλειψει την προσπαθεια για την ανακτηση του “Status Ante” στις σχεσεις με τις ΗΠΑ οπως επισης και την αποκτηση των F35. Ισως τελικα σε λιγα χρονια απο σημερα, να καταφερει το ιδιο να αποκτησει τουλαχιστον 20 ή 30 F-35B (VSTOL) απευθειας απο την LM στις ΗΠΑ για την αεροπορικη πτερυγα που θα επιχειρει απο τα 2 αεροπλανοφορα LHD της κλασης Anadolu (https://en.wikipedia.org/wiki/TCG_Anadolu) του τουρκικου ναυτικου.

KonstantinosKaperonis
KonstantinosKaperonis
3 years ago

Καλησπέρα σας κύριοι.Στα 3 δις είναι το κόστος των Bell@ara; Αναβάθμιση των Mirage 2000 επίπεδο -5 ,μαζί με τα 5F της Γαλλίας (35 μαχητικά νομίζω) συν επιπλέον MM-40 ,συν εκείνα τα mirage 2000-D (12 δεν είναι) συν εκείνα τα Mirage 2000N (περιπου 50 δεν ειναι;) και με έναν εκσυγχρονισμό ελαφρύ για συμβατική κρούση σε τι ποσό φτάνουμε ; περίπου στα 1,6-1,7 δις.Μαζί με όπλα και FOS να πάει 2,5 δις ; ποία είνι μαγαλυτερη δύναμη αποτροπής; Οσο για το ναυτίκο ας περιμένει να παρει την Ρουσελ και να κάνει καλυτερη διαχείριση

Digenis
Digenis
3 years ago

Το μόνο εφικτό σενάριο ενδιαμεσης λυσης ειναι το τζαμπα ή το πάμφθηνο .Δηλαδη μονο οι Lafa …
Fremm οι Γαλλοι ναύαρχοι δεν δίδουν ξεχάστε το .Οι ιταλοι ειναι άπιαστη νυφη προς το παρον γιατι δεν μπορούμε να απατήσουμε την γυναικα μας (Γαλλια) και 1,2 για ενδιαμεσες λυσης δεν φαινετε να εχουμε !!!
Τα burke = το πολύ κύριε ελέησον το βαριετέ και παπάς .
Οι πρωτες 2 LCS ειναι φύρα .Θελει χρηματα για μπουν πυραυλοι ΑΑ, αντιπολοικοι και να γινουν upgrade στο επιπεδο των σημερινών Lcs ωστε να εχουν λιγότερα προβλήματα και να γίνουν ποιο μάχιμες . Φευγει απο το επιπεδο τους Τζαμπα !!!

Last edited 3 years ago by Manos11tzi
Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
3 years ago

Αγαπητή πτήση και αγαπητοί φίλοι για δείτε Τό λινκ αυτό σχετικά με την αναβάθμιση του phalanx από τους Αυστραλούς https://www.naval-technology.com/news/royal-australian-navys-phalanx-ciws/

Giorgos_S
Giorgos_S
3 years ago

Fremm ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσουν οι Γάλλοι ούτε και με πανάκριβο ενοίκιο. Αρκει κάποιος να ψάξει να δει τι αοζ έχει η Γαλλία και σε πόση απόσταση το ένα νησί απο το άλλο. Εχει ανάγκη απο προβολή σημαίας σε πολλά μέρη του πλανήτη αλλά και προβολή ισχύος και συμμετοχή σε πολέμους. Οι Γάλλοι δεν έχουν πλοία περίσσευμα πέραν απο αυτά που αποσύρουν λόγο παλαιότητας.
AB πάλι δεν παίζουν για πολλούς λόγους.
Η διατήρηση αξιόμαχου δύναμης χωρίς μεγάλα έξοδα μπορεί να γίνει με μεταχειρησμένα υποβρήχυα και με κορβέττες που μπορούν να είναι σε πιο εφικτό κόστος και αγοράς και χρήσης. Αυτά τα δύο σε συνδιασμό μπορούν να αποτελέσουν αποτρεπτική δύναμη μέχρι να μπορούν να αγοραστούν ή να βρεθούν μεγαλύτερα ικανά πλοία. Τα υπόλοιπα δεν τα βλέπω να μπορούν να υλοποιηθούν.

Scalp_eg
Scalp_eg
3 years ago

Τα μόνα 2 πλοία που μπορούν να έρθουν με την έννοια του κατεπιγωντος ειναι οι 2 λαφαγιετ που δεν εκσύ χρονίζονται. Με την υπογραφή για τις μπελαρες πιστεύω το πολύ σε 2-3 μήνες καθώς η Μεσόγειος σιγα σιγά φλεγετε, τα πλοία έρχονται αμέσως και περνούν απο 2-3 εξοσετ μπλοκ 3 από την κάθε μία σούπερ βήτα και δίνουν πίσω στις σούπερ βήτα αντίστοιχο αριθμό εξοσετ μπλοκ 2 που έχουν. Έτσι όπως είναι για αρχή λοιπόν καθώς έχουν και πολλή καλή πλευσημοτητα λόγω μεγέθους, βγαίνουν στο Κάρπαθιο και στο λυβικό πέλαγος νότια της κρητης, με 4-5 εξοσετ μπλοκ 3 η καθεμία και οι υπόλοιποι μπλοκ 2, με την εμβέλεια των 200 χιλιομετρων. Δηλαδή το φθινόπωρο το χειμώνα και την άνοιξη 2 φρεγάτες θα πλέουν σε περιοχές που οι σούπερ βήτα λόγω καιρού δεν μπορούν. Εννοείτε πως όσο πιο γρήγορα και στις σούπερ βήτα και στις λαφαγιετ και οι υπόλοιποι μπλοκ 2 πρέπει να αναβαθμίσουν σε μπλοκ 3.

Last edited 3 years ago by Scalp_eg
adpanos
adpanos
3 years ago

Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση.
Τα μόνα πλοία που είναι αξιόμαχα και ίσως μας ενδιαφέρουν είναι τα Βρετανικά Type 23 με πολύ δυνατή σουϊτα ASW και Camm.
Κάτι άλλο έτοιμο δεν παίζει.
Καλό θα ήταν να παρατήσουμε το ψάξιμο στα μεταχειρισμένα και να κάνουμε το εξης.
1)
Α) Αναβάθμιση όλων των Standard με διπλά 76άρια πυροβόλα με Strales στο πρότυπο των ΕΛΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ.
Με διπλά STRALES και διπλά Phalanx τα πλοία θα είναι απρόσβλητα.
Β) Αλλαγή του ραντάρ τους με ένα 3D AESA, ίδιο με αυτό που θα φορέσουν οι MEKO.
Γ) Αλλαγή του Sonar τους με κάτι πολύ καλό που θα μείνει για τις νέες σχεδιάσεις.
Δ) Τροποποίηση του εκτοξευτή τους για ESSM BLOCK II.
Ε) Διπλά Palanx σε όλες όπως είπαμε, παρμένα και από τις MEKO, στις μέκο τοποθέτηση RAM.
2) Εκκίνηση προγράμματος ALS 125 με σκοπό σε διάστημα 4ων ετών να υπάρχει το πρώτο σκαρί στο οποίο θα φορεθούν τα καλούδια των Standard με δυο MK41 για την τοποθέτηση των ESSΜ (64 ESSM BLOCK II) και ένα συρόμενο Sonar.
Μια Standard να βγαίνει εκτός, να αφαιρούνται τα parts της και να μεταφέρονται στην ALS .
Όταν ολοκληρώνεται να μπαίνει στην γραμμή η επόμενη.
Θα πάρει μια 10-ετία , αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι Standard θα μπορούν να καλύψουν το ΠΝ, ενώ το κόστος για την αντικατάστασή τους με ALS δεν θα είναι μεγάλο.
Το πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές λόγω αγοράς RADAR, SONAR , άμεσα για τις Standard αλλά αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί μέσω FMS .
Δεν υπάρχει κάτι άλλο.
Το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθούμε με 10 ALS 125,
Διπλά Phalanx
Διπλά strales 76mm
64 ESSM
3d radar
Δυνατή σουίτα ASW .
8- harppons
Μια χαρά πλοία δηλαδή και ίσως με αυτό τον τρόπο και με ενεργά ναυπηγεία έτοιμα για το επόμενο βήμα.

Last edited 3 years ago by ludiewherry720
aris32
aris32
3 years ago

χασαμε τις 2 adelaide που θα μας εδιναν αμεσα 2 πλοια με καλυτερες δυνατοτητες asw απο οτιδηποτε υπαρχει αναμεσα στα 2 ναυτικα , με δυνατοτητα να εχουν 32essm 16harpoon 16asroc μια φρεγατα γενικης χρησης που απλα δεν εχουμε.
απο εκει και περα AB δεν παιζει να παρουμε,Tico δεν θελει το ΠΝ και γενικα δεν ξερω αν μας τα παραχωρησουν τι θα αφαιρεσουν απο τα πλοια. Τελος απο τις lafayette μονο 2 πλοια παιζει να υπαρχουν αλλα αυτα απαιτουν πολλες αλλαγες σε οτι αφορα τον οπλισμο κια τον εξοπλισμο τους. Βεβαια ειναι νεα πλοια 20 ετων οποτε δεν ξερω αν συμφερει να εκσυχρονιστουν με ενα phalanx ενα otomelara strales ,3d ρανταρ ομοιο με τις αναβαθμισμενες μεκο, 8 exocet block3 , sonar γαστρας ομοιο με τις fdi , συστημα μαχης παρομοιο με τις fdi τορπιλες και τελος αν εχει υποδομη για a43 cell περιοριζομαστε στο αστερ15 αν εχει υποδομη για α50 τοτε μπορουμε να τοποθετησουμε και camm και να εχουμε ομοιοτυπια με τις fdi. ναι ξερω εχει αργη ταχυτητα αλλα ειναι 2 πλοια νεα, με καλη σχεδιαση και μπορουμε να εχουμε 4 εκσυχρονισμενες μεκο 2 εκσυχρονισμενα lafaytte και 2+2 fdi.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -