Την Πέμπτη ο όμιλος Huntington Ingalls Industries (HII) ανακοίνωσε πως το ναυπηγικό τους τμήμα κέρδισε το τρίτο τροποποιητικό συμβόλαιο ύψους 145 εκατομμυρίων για την προμήθεια πρώτων υλών και την έναρξη προκαταρκτικών κατασκευών για το Πλοίο Αμφιβίας Εφόδου (Landing Helicopter Assault Ship) LHA 9 του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Τα ναυπηγεία της Ingalls είναι σήμερα ο αποκλειστικός προμηθευτής πλοίων αποβάσεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Από το 1966, όταν παρέδωσαν το πρώτο αποβατικό κλάσης “Iwo Jima”, το USS Tripoli (LPH 10), έχουν ναπηγήσει πέντε πλοία αμφίβιας εφόδου κλάσης “Tarawa” (LHA 1), οκτώ κλάσης “Wasp” (LHD 1) και το πρώτο της νέας κλάσης “America” (LHA 6). Το δεύτερο πλοίο της κλάσης, το USS Tripoli (LHA 7), παραδόθηκε νωρίτερα φέτος ενώ το “Bougainville” (LHA 8) είναι υπό ναυπήγηση.
Το πρόσφατο συμβόλαιο ανεβάζει το συνολικό ποσό χρηματοδότησης του LHA 9 στα 350 εκατομμύρια δολάρια.
SUPER Ελικοπτεροφόρο – Το USS AMERICA με την σημαία έμβλημα του ήρωα της Marvel
Τα Πλοία Αμφίβιας Εφόδου κλάσης “America” είναι πλοία εκτοπίσματος 45,000 τόνων με ικανότητα μεταφοράς μιας πλήρους Εκστρατευτικής Μονάδας συνολικά 1,687 Πεζοναυτών με αποστολή τη μεταφορά τους στην εχθρική ακτή με μεταφορικά ελικόπτερα και αεροσκάφη CH-53 Stallion και MV-22 Osprey την υποστήριξή τους με επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ΑH-1Z Viper και F-35B Lightning II.
Η διαφορά τους με την κλάση “Tarawa” είναι πως δεν υφίσταται δεξαμενή πλήρωσης για την εκτόξευση αποβατικών ακάτων και σκαφών για τη μεταφορά των πεζοναυτών δια θαλάσσης. Στην κλάση “America” όλη η Εκστρατευτική Μονάδα μεταφέρεται από αέρος.
Αφού φτιάχνουν συνεχώς καινούργια κάποια σίγουρα περισσεύουν αυτό εδώ είναι να παραμείνει σε μακροχρόνια αποθήκευση δεν μιλάμε με τον πρέσβη μας μήπως ο κάλος Μπάρμπα Σαμ μας το παραχωρήσει να αντισταθμήσουμε το Ανατολού που είναι σχεδόν έτοιμο. Εάν μπορούσαμε να πάρουμε και αυτό τότε θα μιλούσαμε για τοπ αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας μίας και έχω διαβάσει αρκετές φορές εδώ για το Σαν Τζωρτζιο δείτε και αυτό https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Peleliu από την λίστα ΠΛΟΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗ που είχα στείλει το λινκ της στο άρθρο με τις κανονιοφόρους.
Αυτά τα πλοία έχουν τεράστιο κόστος λειτουργικό. Μετά έχουν σύστημα ατμοστροβίλου που είναι εντελώς ξεπερασμένο. Τα ηλεκτρονικά τους επίσης. Για εκσυγχρωνισμό θα θέλουμε κανένα δισεκατομμύριο το καθένα. Και το κυριότερο τι ακριβώς θα πετάει από αυτά τα πλοία? Harrier δεν έχουμε και f35 b δεν είναι τόσο ενισχυμένο το κατάστρωμα. Επίσης τα ch47 μπορεί να θέλουν κάποιες αλλαγές για να πετάξουν με αυτά τα πλοία. Κυρίως προστασία από το θαλασσινό νερό. Το ίδιο και τα apache. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες πετάνε με άλλους τύπους ελικοπτέρων. Ούτε τα αποβατικά οχήματα που φέρουν αυτά τα πλοία έχουμε. Χώρια που για την προστασία τους θα θέλουν τον μισό στόλο και την μισή αεροπορία.
Στη μέδουσα από τι πλοίο κάναμε ασκήσεις με τι μέσα επιχειρούσαν δεν μπορούν τα πλοία αυτά να έχουν αυτοπροστασία ; Ερωτήματα είναι και νομίζω ότι αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον πού είναι η Μεσόγειος τότε το χρειαζόμαστε και αυτό.
Στα 2 πρώτα δεν έχουν δεξαμενή. Τα υπόλοιπα μου φαίνεται θα έχουν.
Εδώ δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να ενισχύσουν της αποβατικές
μας δυνάμεις.
100 εκατομμύρια ευρώ θα μας στοίχιζαν αν αναβαθμίζαμε 200 Μ113
στην Ιταλία σε πλήρως αμφίβια.
Η μελέτη για την τροποποίηση της πατέντας να μεταφέρουν LCPV η φουσκωτά ή θωρακισμένα οχήματα που θα τα έριχναν στην θάλασσα με ειδικές διατάξεις.
Να υπάρχουν έτοιμες στον ναύσταθμο για να μπουν σε φορτηγά οχηματαγωγά ή επιβατικά οχηματαγωγά, συν την ειδική πίσω πόρτα-καταπέλτη.
Να μπορούν όλα μας τα επιβατικά πλοία να έχουν δυνατότητές απόβασης.
Πόσο νομίζετε πως θα στοίχιζε;
Μόνο η πατέντα για την εξαπόλυση των αμφίβιων Μ113 απαιτούσε έναν καταπέλτη, υπερ διπλάσιου μεγέθους που να ανοίγει σαν συρταρωτά και να ακουμπά στην θάλασσα.
Κάτω από τον καταπέλτη είχε ειδικό συστήμα για να φουσκώνει στην επαφή με την θάλασσα, όχι στο τέλος.
Μια απλή κατασκευή ήταν καθόλου πολύπλοκη που κόστιζε τα τριπλάσια από το κόστος του απλού καταπέλτη.
Με προσθήκη ειδικής διάταξης με άλλο κόστος θα μπορούσαμε να ρίξουμε φουσκωτά.
Για αυτό θα χρειαζότανε ειδικά τοποθετημένα ροδάκια στον καταπέλτη, αλλά και μέσα στον χώρο αυτοκινήτων με κίνηση από ηλεκτρικά μοτέρ για να τα ρίξουν στην θάλασσα.
Η διάταξη για τα LCPV απαιτούσε περισσότερες διατάξεις και ενίσχυση του καταπέλτη.
Κόστος μόνο 5 εκατομμύρια εύρω ανά πατέντα για τα αμφίβια Μ113 και μια διάταξη για φουσκωτά. Κόστος 10 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο για την ρίψει των αμφίβιων Μ113 ανά δυο και για ταυτόχρονη ρίψει στην θάλασσα δυο φουσκωτών.
Δεν είχαμε 150 εκατομύρια ευρώ για να τροποποιήσουμε 200 Μ113 σε πλήρως αμφίβια και να έχουμε τον ειδικό καταπέλτη για να μπουν σε μια ώρα σε 10 από τα γρηγορώτερα μας επιβατικά οχηματαγωγά!
Μέτα λέμε πως έχουμε πρόβλημα πως θα μας επιτεθούν οι τούρκοι κλπ.
Πότε ενδιαφερθήκαμε για αυτό;
Πως λέτε να αντιδρούσαν οι Τούρκοι αν έβλέπαν σε μια άσκηση 10 επιβατικά οχηματαγωγά να εξαπολύουν 20 Μ113 και 10 φουσκωτα;
Αυτά γράφω για χρόνια πως θα μπορούσες να νικήσεις τους τούρκους με λίγα χρήματα και πως θα χρειαζόταν να χαλάσουν πολλά περισσότερα αυτοί για να σε αντιμετωπίσουν.