18.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήThink Out Of The BoxΠως θα μπορούσε να είναι μια "νέα" ελληνική Belh@rra, που θα ταίριαζε...

Πως θα μπορούσε να είναι μια “νέα” ελληνική Belh@rra, που θα ταίριαζε στο ΠΝ αλλά και το πορτοφόλι του;

 

Μάλλον είναι ένα θέμα συζήτησης που πρέπει να το ανοίξουμε για όλα τα πλοία που έχουν έρθει σαν υποψήφια για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Την ιδέα την πήραμε από το άρθρο που κάναμε πρόσφατα για την 2η διαδικτυακή παρουσίαση της MMSC-HN από την LM στους Έλληνες αμυντικούς δημοσιογράφους, και δεχτήκαμε πολλές ερωτήσεις στα σχόλια για το πως εμείς, θα φανταζόμασταν μια ελληνική MMSC-HN. Καθώς σηκώσαμε το γάντι για τις MMSC (ακολουθεί σχετικό άρθρο), αποφασίσαμε πως θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο για τις Belh@rra, καθώς οι Ολλανδοί έχουν ήδη δώσει έναν ικανοποιητικό οπλισμό για τις SIGMA 11515, ενώ οι Βρετανοί τηρούν σιγή ισχύος για τις Type 31. Αλλά ας πάμε στις Belh@rra.

Οι Γάλλοι είναι ακόμη εδώ, οι Belh@rra συνεχίζουν σαν short listed για το Πολεμικό Ναυτικό! Κι όμως, έχουν πλεονέκτημα!

Θα πρέπει να πούμε πως η Belh@rra Hellenique, αν αγοραζόταν, ή αγοραστεί τελικά, θα ήταν ένα αντιτορπιλικό τσέπης. Δεν υπάρχει άλλο πλοίο κάτω των 5000 τόνων (να μην πούμε 6000) με τέτοιες δυνατότητες, στον τομέα της αεράμυνας περιοχής. Χωρίς να είναι αμιγώς AAW πλοίο, εντούτοις, χάρη στην σχεδίασή της (ανεστραμμένη πλώρη, πλάτος κα) είχε τα ίδια χαρακτηριστκά σταθερότητας σε δύσκολες θάλασσες με τις FREMM (πολύ μεγαλύτερα πλοία). Έτσι, θα λέγαμε πως η Belh@rra HN θα ήταν “σχεδόν” πλοίο AAW.

Οι Γάλλοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη επιστροφή, νέα προσφορά για Belh@rra και Ενδιάμεση Λύση στο τραπέζι

Αν δούμε τον οπλισμό της ελληνικής FDI, θα καταλάβουμε πως το ΠΝ δεν παίζει. Ζήτησε και πήρε κυριολεκτικά τα πάντα. Πυραύλους SCALP Naval, επιπλέον πυραύλους ASTER 30, πυραύλους CAMM-ER, RAM (21 cells), STRALES πυροβόλο, το λες και πολύ ισχυρά οπλισμένο. Δυστυχώς όμως, το κόστος, μαζί με την εξέλιξη, την κατασκευή, εκπαίδευση, και περιορισμένης διάρκειας FOS σκαρφάλωσε τόσο ψηλά που το ΠΝ κατάλαβε πως το μέλλον του θα εξαντλούνταν σε αυτά τα δυο πλοία. Έτσι, σταμάτησε τα σχέδια για τις μόλις 2 Belh@rra HN, και πήγε σε μια λύση όπως σκόπευε να ξοδέψει τα ίδια χρήματα, για 4 όμως πλοία γενικών καθηκόντων, με έμφαση όχι στον AAW αγώνα, αλλά στον ASW.

TRS-4D vs SeaFire, κάνουμε σύγκριση μεταξύ των ραντάρ MMSC και Belh@rra. Ισχύει ο μύθος;

Οι Γάλλοι, όπως έχουμε γράψει, επανήλθαν με ένα πλοίο, που οπλισμένο κοστίζει σχεδόν 1 δις, με εκπαίδευση και περιορισμένη υποστήριξη. Είναι η γαλλική FDI, που δυστυχώς όμως, δεν αποδέχεται με τίποτα το ΠΝ. Και πως μπορεί να αποδεχτεί ένα πλοίο με μόλις 16 ASTER 30, χωρίς CIWS, και χωρίς ECM. Μπορεί ένα τέτοιο πλοίο, υπό την κάλυψη αεροπλανοφόρου να μπορούσε να μπει και σε επικίνδυνες περιοχές, αλλά δεν θέλουμε αντικαταστάτη των LaFayette, δεν έχουμε LaFayette, αλλά ένα πλοίο για σκληρό πόλεμο.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι Γάλλοι επιστρέφουν, προσφέρουν 4 “γαλλικές” Belh@rra στα 4 δις, με κατασκευή στην Ελλάδα

Καθώς όμως, το ΠΝ έχει αναγνωρίσει την αξία της σχεδίασης, αναμένουμε τους Γάλλους να επανέλθουν με ένα πλοίο που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες του ΠΝ, αλλά και πολύ πιο κοντά στον προϋπολογισμό του ΠΝ. Λογικά, η βάση του πλοίου αυτού θα έπρεπε να είναι η γαλλική έκδοση, με επιπλέον όμως οπλισμό. Έτσι, θα προτιμούσαμε την προσθήκη ενός ακόμη Sylver A50, για 8 επιπλέον ASTER 30, την τοποθέτηση ενός CIWS (RAMSys με 21 πυραύλους), ένα σύστημα ECM, καθώς και την ενσωμάτωση του μηχανισμού STRALES στο πυροβόλο των 76 χιλιοστών.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική Belh@rra να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες!

Αν θα έπρεπε να αφαιρέσουμε κάτι από τις απαιτήσεις μας, τότε θα αφαιρούσαμε τον επιπλέον εκτοξευτή A50 Sylver, κι ας έμενε το πλοίο με μόλις 16 πυραύλους. Η τοποθέτηση του RAM, του STRALES, και κυρίως, του ECM, πάλι θα μας έδινε μια εξαιρετική, αν όχι κορυφαία φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, ακόμη κι αν στη θέση των ASTER 30 βλέπαμε ASTER 15. Δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε μια τέτοια λύση, αλλά ελπίζουμε οι Γάλλοι να πήραν το μάθημά τους, και να έρθουν έχοντας απορροφήσει κόστη ενσωμάτωσης όπλων και εξοπλισμού στις Belh@rra.

Ελληνικές Belh@rra. Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Βέβαια, καθώς όπως έχουμε πει, το “σκαρί” της Belh@rra είναι κορυφαίας σχεδίασης, και καλύπτει το ΠΝ, θα προτιμούσαμε μια λύση που μπορεί να έχει ακόμη χαμηλότερο κόστος από αυτή που περιγράψαμε παραπάνω, ενώ οι Γάλλοι θα κατάφερναν να μπουν “σφήνα” σε πολλές άλλες σχεδιάσεις. Αν οι Γάλλοι, στη θέση του κλειστής αρχιτεκτονικής SETIS, έφερναν το TACTICOS,  και στη θέση των 2  x 8cell Sylver A50 τοποθετούσαν 2 x 8cell Mk41, τότε το πλοίο θα μπορούσε να εξοπλιστεί με RAM και κάποιο κορυφαίο σύστημα ECM χωρίς επιπλέον κόστος.

Αυτή θα είναι η διαμόρφωση της Belh@rra Hellenique, στην τελική ευθεία η υπογραφή της συμφωνίας με τους Γάλλους

Το σημαντικότερο όμως είναι πως το πλοίο θα μπορούσε να φέρει τον “επίσημο” πύραυλο του ΠΝ, ESSM Block 2, που σε συνδυασμό με το κορυφαίο SeaFire θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάθε είδους επιθέσεις κορεσμού. Κάπου εδώ να πούμε πως μια τέτοια φρεγάτα θα μπορούσε να φέρει 64 ESSM. Προσθέστε λοιπόν όλα αυτά στα μέχρι τώρα πλεονεκτήματα του σχεδίου, σόναρ τρόπιδας, CAPTAS-4, SeaFire, δυνατότητα υποστήριξης MH-60R, ομοιοτυπία με τα TACTICOS των S αλλά και των Super Vita, αν βάλουμε και μια “λογική” τιμή, τότε μιλάμε για μια πολύ ισχυρή πρόταση για το ΠΝ.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Μπορεί με όλα αυτά, να αλλάζει η φιλοσοφία του πλοίου, αλλά έτσι η Naval Group θα μπορούσε να πουλήσει το πλοίο σε πολύ περισσότερες χώρες από όσες θα μπορούσε σήμερα. Άλλωστε, οι ESSM έχουν πολύ περισσότερους πελάτες από ότι η οικογένεια ASTER 30, ενώ όλα τα άλλα υποσυστήματα, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι γαλλικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ESSM κατασκευάζεται σε ένα ποσοστό του στην Ελλάδα, και δεν θα ήταν κακό για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, μια αγορά επιπλέον 64 x 4 = 256 πυραύλων ESSM Block 2. Θα ήταν ή όχι μια win-win πρόταση;

 

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN

Τα άρθρα που έχουμε γράψει, μόνο εμείς, για τις FDI HN, κλάση "Κίμων", μάλλον προσεγγίζουν τις πολλές δεκάδες. Για να κάνουμε την απαραίτητη, μικρή,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -