14.9 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝΜια φωτογραφία, μια ιστορία: Αρκεί ένα μόνο λάθος (βίντεο)

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: Αρκεί ένα μόνο λάθος (βίντεο)

‘Wave off! Wave off! Wave off!’ Ο χειριστής του Corsair αγνοεί τo σήμα του LSO (Landing Signal Officer) να ματαιώσει την προσνήωση και συνεχίζει ακάθεκτος για το κατάστρωμα. Το A-7E (BuNo 157495) της Μοίρας VA-56 ‘Champions’ χτυπά με ορμή στο πίσω μέρος του αεροπλανοφόρου USS Midway και διατρέχει τμήμα του καταστρώματος πτήσεων μεταμορφωμένο σε ένα ποτάμι φωτιάς.

Ήταν σαν είχε πέσει ναπάλμ. Ο 24χρονος πιλότος, Υποπλοίαρχος Τόμας Ρ. Ντόϋλ, δεν είχε την παραμικρή ελπίδα να βγει ζωντανός από αυτή την φλεγόμενη κόλαση αεροπορικού καυσίμου. Ανατολική Σινική Θάλασσα, 21 Αυγούστου 1984: ένα ακόμη περιστατικό ramp strike, ένας ακόμη θάνατος. Τα λάθη ενίοτε πληρώνονται πολύ ακριβά.

Το βίντεο από το σύστημα οπτικής παρακολούθησης PLAT (Pilot’s Landing Aid Television) του πλοίου συγκλονίζει διότι είναι αληθινό και όχι εφέ πολεμικής ταινίας. Το σήμα για ματαίωση της προσνήωσης και επανακύκλωση (wave-off) που έδωσε o LSO βλέποντας πως το A-7E ερχόταν πιο χαμηλά από το κατάστρωμα που ανεβοκατέβαινε λόγω του έντονου κυματισμού δεν ήταν σύσταση αλλά εντολή. Το λάθος του νεαρού χειριστή ήταν ότι δεν υπάκουσε ή άργησε να αντιδράσει. Δεν θα είχε δεύτερη ευκαιρία.

Κανείς δεν είπε πως η προσνήωση σε ένα «σημαδάκι» στην μέση του ωκεανού είναι απλή. Ο LSO, γνωστός και με το χαρακτηριστικό κλήσης ‘Paddles’ όταν μιλάει με τους πιλότους από τον ασύρματο, με τις φωνητικές οδηγίες που δίνει στην τελική φάση της προσέγγισης τούς βοηθάει να μην εστιάζουν την προσοχή τους στο κατάστρωμα αλλά στις πληροφορίες από τα συστήματα IFLOLS (Improved Fresnel Lens Optical Landing System) και ICLS (Instrumental Carrier Landing System) για την σωστή θέση και ύψος του αεροσκάφους.

‘Little low’, ‘Little right’, ‘Power’… Οι οδηγίες που δίδονται με ήρεμη φωνή από τον LSO, έμπειρο χειριστή και με ειδική εκπαίδευση, είναι η πιο μεγάλη βοήθεια που μπορεί να έχει ένας πιλότος του Ναυτικού τα τελευταία ¾ του μιλίου πριν την προσνήωση, ιδίως την νύχτα ή με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σήμερα το σύστημα PLAT έχει αντικατασταθεί από το ILARTS (Integrated Launch and Recovery Television Surveillance System) για την υποβοήθηση των LSO. Η μόνη φορά που ο ‘Paddles’ υψώνει τον τόνο της φωνής του είναι όταν χρειάζεται να επαναλάβει την εντολή ‘wave-off’. Τα υπολείμματα του Α-7E στο κατάστρωμα μετά το ramp strike είναι η υπενθύμιση ότι «Ο LSO Έχει Πάντα Δίκιο».

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos
Nikolaos
3 years ago

Το “αόρατο” γκρι, σούπερ μάχιμο F-4S της VF-151 “Fighting Vigilantes” στην τελευταία φωτό, αναμφίβολα από τα τελευταία cruises του μυθικού μαχητικού με αεροπλανοφόρο, πρέπει να αντιπροσωπεύει, με το συνδυασμό AN/AWG-10B, AIM-9L, Sidewinder Expanded Acquisition Mode, ακάπνων κινητήρων J79, σλατς χειλέων προσβολής και Sanders AN/ALQ-126 DECM (στις θέσεις των δικών μας ΔΙΑΣ) το απόλυτο Φάντομ αεροπορικής υπεροχής, έστω και χωρίς πυροβόλο (στο Βιετνάμ το Ναυτικό τα πήγε πολύ καλύτερα από τα -Ε της αεροπορίας στην κλειστή αερομαχία … ακόμη και το μυθικό F-8 Crusader με ΑΙΜ-9D πέτυχε όλες σχεδόν τις καταρρίψεις του, και ας έκανε κύκλους γύρω από το Φάντομ …).
Η πτέρυγα είναι η “αιχμή του δόρατος”, κατά το μόττο της, CVW-5, με βάση της NAF Atsugi στην Ιαπωνία, και το αεροπλανοφόρο το μόνο με μόνιμο λιμένα εκτός αμερικανικού εδάφους στον Ειρηνικό (NSA Yokosuka, Ιαπωνία), και είναι μονίμως (έως και σήμερα) forward-deployed για άμεση απόκριση σε τυχόν προκλήσεις Κίνας – Β. Κορέας.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -