29.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟι Βρετανοί συνεχίζουν δυνατά στη "μάχη" των φρεγατών για το ΠΝ με...

Οι Βρετανοί συνεχίζουν δυνατά στη “μάχη” των φρεγατών για το ΠΝ με πρόταση την ArrowHead 140 κι όχι την Type 31!

 

Η βρετανική πρόταση είναι η λιγότερο (ή η σχεδόν λιγότερο) προβεβλημένη από όλες, για τη διαδικασία επιλογής νέου πλοίου για το Πολεμικό μας Ναυτικό, εντούτοις η πρόταση επιβεβαιωμένα έχει φτάσει, και επίσης είναι μια από τις οικονομικότερες (από πλευράς κόστους), αλλά και μια από αυτές που έχουν δεδομένη και δυνατή την περίφημη “Ενδιάμεση Λύση”, τις εξαιρετικές φρεγάτες Type 23. Αν η ΠΤΗΣΗ/NavalDefence δεν έχει πάρει θέση για το θέμα της αγοράς νέων φρεγατών, στο θέμα της Ενδιάμεσης Λύσης θα πούμε πως πιστεύουμε πως οι φρεγάτες Type 23 είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή σαν βραχυπρόθεσμη επιλογή (αν φυσικά έρθουν πλήρως εξοπλισμένες και το RN δεν τις αποψιλώσει πριν την παράοση).

Ξαναγυρίζοντας στο θέμα του πλοίου, οι Βρετανοί πολύ πρόσφατα επέλεξαν στην πρόταση ArrowHead 140 της Babcock International σαν την Type 31 για το Βασιλικό Ναυτικό. Η Type 31 θα συμπληρώσει τους απαραίτητους αριθμούς για το RN, καθώς η Type 26 είναι κορυφαία φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, αλλά πανάκριβη! Η Type 31 θα επτρέψει να αντικατασταθούν όλες οι παλαιότερες (αλλά ικανότατες κατά την ταπεινή μας άποψη) Type 23. Για να κρατηθεί δε χαμηλά το κόστος των Type 31, το RN θα μεταφέρει οπλισμό και εξοπλισμό (παίζεται) από τις Type 23 στις Type 31. Έτσι, ραντάρ όπως το Artisan 997, οι πύραυλοι Sea Ceptor (CAMM) αλλά πιθανότατα και οι RGM-84 Harpoon θα “μεταμοσχευτούν” από το ένα πλοίο στο άλλο. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πυροβόλο Mk8 δεν θα ακολουθήσει στα νέα πλοία, και θα εγκατασταθεί το γνωστό από τις LCS πυροβόλο των 57 χιλιοστών της BAeSystems.

Οι δυνατότητες διαμόρφωσης και εξοπλισμού της Arrowhead 140

Υπάρχουν ήδη αναφορές για “γκρίνια” αρκετών επιτελών του Βασιλικού Ναυτικού σχετικά με τον “υποεξοπλισμό” των Type 31, ενώ τελευταία κυκλοφόρησε και η πληροφορία πως το πλοίο δεν θα έχει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις έτσι ώστε να είναι αρκετά “αθόρυβο” για να μπορεί να εντοπίζει υποβρύχια. Σίγουρα θα κάνει περισσότερο “θόρυβο” από τις “ηλεκτρικές” Type 23, αλλά σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις όποιες πληροφορίες προκειμένου να σας μεταφέρουμε μόνο έγκυρες κι από αξιόπιστες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, οι Type 31 δεν “ξεφεύγουν” σε θέματα οπλισμού από όσα κάνουν άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά, όπως το γαλλικό με τις Belh@rra ή τις FREMM (θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα οπλισμένες), το γερμανικό με τις F126 ή το ισπανικό με τις F110. Απλά οι Βρετανοί έχουν και δυο αεροπλανοφόρα με F-35B αλλά και αρκετές Type 45 και 26 να βοηθήσουν την κρίσιμη στιγμή (και οι Γάλλοι το Charles De Gaulle).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρετανική πρόταση στο ΠΝ για 4 φρεγάτες Type 31, κόστος 2 δις με κατασκευή στην Ελλάδα, πλήρως εξοπλισμένες!

Η πρόταση όμως των Βρετανών στην Ελλάδα δεν βασίζεται τελικά στη διαμόρφωση της Type 31, αλλά στο βασικό σχέδιο ArrowHead 140. Αυτό σημαίνει πως το πλοίο μπορεί να διαμορφωθεί όπως επιθυμεί το ΠΝ, κι όχι να πάρει απλά τη διαμόρφωση της Type 31. Θυμίζουμε πως η AH140 βασίζεται στην Iver Huitfeld, με ότι σημαίνει αυτό για το πολύ ενδιαφέρον πολεμικό πλοίο. Έτσι, η βρετανική διαμόρφωση “χαμηλού κόστους” δεν αντιπροσωπεύει αυτό που θα είναι μια πιθανή ArrowHead 140-HN.

H Type 31

Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε πως η ΑΗ140, στην αρχική της σχεδίασης, είχε 4 ναι, τέσσερις), 8πλούς εκτοξευτές Mk41 ή 32 κελιά, στο κέντρο του σκάφους, πυροβόλο μέχρι 127 χιλιοστών στην πλώτη, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους επιπέδου NSM, εκτοξευτή RAM πίσω από το πρωραίο πυροβόλο για 21 βλήματα, ενώ στο πίσω μέρος μπορεί να λάβει επιπλέον πυροβόλο για ρόλους CIWS με διαμέτρημα από 40 ως και 76 χιλιοστά. Στη θέση των ARAP/SMART-L της Iver Huitfeld, το νεότερο πλοίο ΑΗ140 έφερε (στην αρχική πρόταση πάντα), APAR 2 και NS100 ή NS200. Τα συστήματα ASW αγώνα περιλαμβάνουν Hull Mounted και Towed Sonar.

Κάθε φρεγάτα Type 31e θα κοστίζει παραπάνω από £250 εκατομμύρια

Αν σας θυμίζει κάτι η διαμόρφωση, σωστά σας θυμίζει, καθώς είναι ουσιαστικά η Iver Huifeld! Το πλοίο διαθέτει δυο ΑΑ ραντάρ, ένα APAR και ένα SMART-L (μην το συγχέουμε με το SMART-S, μιλάμε για τελείως διαφορετική κατηγορία). Διαθέτει 4 8πλούς Mk41 με 32 SM-2 BlockIIIA, καθώς και 2 12πλούς Mk56 με 24 ESSM. Από τους Mk41 μπορεί να βάλλει πυραύλους Tomahawk, ενώ δύναται να φέρει μέχρι και 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon. Τερματική αντιπυραυλική άμυνα προσφέρει ένα Millenium των 35 χιλιοστών. Το προωστήριο σκεύος είναι GODAD (All Diesel), μπορεί να δεχτεί ελικόπτερο βάρους 20 τόνων (Chinook) ενώ το εκτόπισμα φτάνει τους 6.650 τόνους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρετανική πρόταση στο ΠΝ για 4 φρεγάτες Type 31, κόστος 2 δις με κατασκευή στην Ελλάδα, πλήρως εξοπλισμένες!

Το θέμα είναι πως είναι πλέον ξεκάθαρο πως στο ΠΝ δεν προτείνεται ένα πλοίο όπως η Type 31, αλλά ένα πλοίο που θα μπορεί να καλύψει τις όποιες ανάγκες του. Αν και δεν έχουν διαρρεύσει περισσότερες λεπτομέρειες από την βρετανική πρόταση, η ελληνική AH140HN θα είναι επαρκώς οπλισμένη, και περισσότερο εξελίξιμη σε σχέση με τους υπολοίπους “ανταγωνιστές” λόγω μεγέθους. Αυτό που επίσης δεν ξέρουμε είναι το πως θα μπορούσε ένα τέτοιο πλοίο να συνδυαστεί με μια Ενδιάμεση Λύση, καθώς και μόνο η ύπαρξη Ενδιάμεσης Λύσης φανερώνει τη ανάγκη για Διακρατική Συμφωνία.

190415-N-IL409-0016
RED SEA (April 15, 2019) The Royal Danish Navy frigate HDMS Niels Juel (F 363), operating as part of France’s Charles de Gaulle Carrier Strike Group, is underway in the Red Sea, April 15, 2019. The John C. Stennis Carrier Strike Group is deployed to the U.S. 5th Fleet area of operations in support of naval operations to ensure maritime stability and security in the Central Region, connecting the Mediterranean and the Pacific through the western Indian Ocean and three strategic choke points. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Joshua L. Leonard/Released)

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρετανοί έχουν έρθει, και αναμένεται εξειδίκευση της πρότασής τους. Η πλατφόρμα τους είναι ένα εξαιρετικό πλοίο, και υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστεί με μια πολύ καλή Ενδιάμεση Λύση. Το Royal Navy είναι ένα από τα πολύ λίγα Πολεμικά Ναυτικά που έχουν σχετικά πρόσφατη πολεμική εμπειρία, κι αυτά έχει επηρρεάσει τις σχεδιάσεις των πλοίων του. Αν η καλή εμπειρία του ΠΝ από τις Super Vita (από τη σχεδίαση, όχι από την κατασκευή, που δεν την έκαναν οι Βρετανοί) βοηθήσει τη βρετανική πρόταση να μπουν στη short list, είναι κάτι που θα το μάθουμε σύντομα!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -