Πρόκληση αλλά και επίδειξη σκληρής ισχύος ήταν η χθεσινή “παρέλαση” 50 σκαφών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην κατεχόμενη Κερύνεια, ώστε να εορτασθεί (κατά την τουρκική σκοπιά) η 50η επέτειος της εισβολής στην Κύπρο. Παρουσία Ερντογάν φυσικά και Ερσίν Τατάρ, πολλών πολιτικών, όπως του Μπαχτσελί, αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος MHP και του Οζγκούρ Εζέλ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δηλαδή ως ένδειξη “τουρκικής υπερκομματικής ενότητας” για το Κυπριακό.
Η παρέλαση είχε ως ναυαρχίδα το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu και μετείχαν πλοία σχεδόν όλων των κλάσεων του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο ισχυροποιείται συνεχώς με νέες ναυπηγήσεις, όλες εγχώριες. Πέρυσι, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, είχαμε αντίστοιχο σώου 100 πλοίων να περνάνε το Βόσπορο.
Στα κατεχόμενα εκτός από το ναυτικό σκέλος είχαμε και διελεύσεις τουρκικών F-16, μη επανδρωμένων Akinci και Bayraktar, αλλά και του σμήνους επιδείξεων Turkish Stars. Ακόμη συμβολική ήταν η παρουσία της καθηγήτριας Αϊσε Γκιουνές, κόρης του τότε υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές. Για την τουρκική μυθολογία το όνομα της Αϊσέ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το συνθηματικό που χρησιμοποιήθηκε στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να ξεκινήσει ο “Αττίλας 2”, στις 14 Αυγούστου 1974, ήταν το “η Αϊσέ πρέπει να πάει διακοπές”, ακριβώς από το όνομα της μικρής τότε κόρης του υπουργού.
Στην ουσία όμως, πέρα από το για εμάς θλιβερό και προκλητικό αυτών των εκδηλώσεων: Η Τουρκία 50 χρόνια μετά την εισβολή αισθάνεται πολύ ισχυρή, διατρανώνει προς πάσα κατεύθυνση πως παραμένει στο νησί και δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει επίλυση που δεν θα την συμφέρει απόλυτα, και κυρίως προβάλλει έντονα πολεμική ισχύ σε αριθμούς και σε απόδοση. Με επιδείξεις που θυμίζουν εποχές 19ου-αρχές 20ου αιώνα, με “όλο τον στόλο” που βλέπαμε στην Ευρώπη από τη Βρετανία ή τη Γαλλία. Δηλαδή ως αναβίωση εικόνων “Μεγάλων Δυνάμεων”, στις οποίες η Τουρκία πλέον απαίτει να ενταχθεί.
Ως αντιπαράθεση σε όλα τα παραπάνω, η Ελλάδα παραμένει σε επίπεδο δηλώσεων και επισκέψεων επισήμων. Που έχουν κι αυτά την αξία τους, αλλά σαφώς εμφανίζονται υποτονικά και χλωμά μπροστά στην ωμή ισχύ που προτάσσει η Τουρκία, και ειδικά σε επίπεδο Ναυτικού ανοίγοντας συνεχώς την “ψαλίδα”.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!