20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΤο μεγαλύτερο ατού του προγράμματος Ευρωκορβέτας θα είναι η ευελιξία, δηλώνει ο...

Το μεγαλύτερο ατού του προγράμματος Ευρωκορβέτας θα είναι η ευελιξία, δηλώνει ο επικεφαλής της Naval Group

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του προγράμματος «European Patrol Corvette» – γνωστού στην Ελλάδα και σαν Ευρωκορβέτα – θα είναι η ευελιξία του, λέει ο Pierre Eric Pommellet.

Μιλώντας στο «European Defence Matters» (που εκδίδεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας), ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group αναφέρει ότι η πόρτα συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ανοικτή σε όποια εταιρεία και χώρα-μέλος της Ε.Ε. επιθυμεί, ακόμα και σε εταιρείες ευρωπαϊκών χωρών που δεν βρέχονται από τη θάλασσα, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν τεχνολογικά. Ο Pommellet δίνει έμφαση στη συνεργασία της Naviris με τη Navantia και τονίζει ότι η σύμπραξη των μεγάλων ευρωπαϊκών δρώντων είναι κλειδί ώστε η Ευρώπη να συνεχίσει να αναπτύσσει προηγμένες ικανότητες στην άμυνα και να παίζει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά.

Navantia και Naviris συμφωνούν να εργαστούν μαζί για τη σχεδίαση της Ευρωκορβέτας

Επιπλέον, ο Pommellet υπογραμμίζει πως γίνεται ολοένα και δυσκολότερο για μια χώρα ή μια εταιρεία να χρηματοδοτεί και να αναπτύσσει από μόνη της ολόκληρο το εύρος τεχνολογιών που είναι σήμερα αναγκαίο για ένα τέτοιο πλοίο. Αυτή είναι η αιτία, ο ίδιος προσθέτει, που χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια εκτός από τις εθνικές χρηματοδοτήσεις. Μια στρατηγική η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερα κονδύλια για R&D και τυποποίηση, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του προγράμματος και να μειωθεί το κόστος ανά πλοίο, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί εξίσου αν ήταν εθνικό πρόγραμμα.

Το ΠΝ συνδιαμορφώνει την Ευρωκορβέτα, η ελληνική έκδοση θα είναι ταχύτερη και ισχυρά οπλισμένη

Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και ξεκίνησε από την Ιταλία και τη Γαλλία στις 12 Νοεμβρίου 2019, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου πλοίου-πλατφόρμας με σπονδυλωτή σχεδίαση και δυνατότητα ευέλικτης ενσωμάτωσης αισθητήρων και οπλικών συστημάτων, ώστε να προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα καθηκόντων και αποστολών. Σε δεύτερο χρόνο πραγματοποιήθηκε η ένταξη της Ελλάδας και της Ισπανίας, ενώ την πολυεθνική προσπάθεια στηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας. Το πρωτότυπο πλοίο του εγχειρήματος ελπίζεται να είναι έτοιμο το 2026 ή το 2027.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραλάβει κορβέτες νέας γενιάς EPC από το 2027!

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gcp2spot
gcp2spot
2 years ago

Μεγάλη ευκαιρία για αντικατάσταση όλων των Kortenaer/S, συν του ενός που διαγράφηκε λόγω ατυχήματος, σύνολο δέκα πλοία και όχι μόνο και για τις ΜΕΚΟ που χάσανε το τρένο των ΕΜΖ και πάνε, ουσιαστικά για ΕΤΖ, που θα τις κρατήσει αξιόμαχες για το πολύ δέκα χρόνια, σύνολο 14 PESCO συν+ 4 νεότευκτες φρεγάτες ίσον= 18 μεγάλα πλοία για το Ναυτικό μας και το PESCO μπορούμε, ολίγον καταχρηστικά, να το αναφέρουμε και σαν Εθνικό πλοίο! Φαντάζεστε τι θα γίνει άμα βάλουμε παραγγελία 7+7 Ευρωκορβέτες;;;

Erik
Erik
2 years ago

Εάν αυτός είναι ο καλύτερος σχεδιασμός που θα μπορούσαν να βρουν, τότε αυτό το πλοίο δεν θα διαφέρει πολύ από τα σημερινά πλοία της Naval. Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Ο σχεδιασμός του Damen, το 11515HN, φαίνεται πολύ πιο μοντέρνος και προηγμένος. Ακόμα και το MEKO A-200SAN του Νοτιοαφρικανικού Ναυτικού φαίνεται ήδη πολύ πιο μοντέρνο. Αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια και σπατάλη ευρωπαϊκών χρημάτων.

gcp2spot
gcp2spot
2 years ago
Reply to  Erik

Λάθος @Erik γιατί δεν συναγωνίζεται τα αναφερόμενα πλοία, διότι οι Sigma 10514 ή Sigma 1015 και οι ΜΕΚΟ Α200 είναι φρεγάτες και όχι κορβέτες. Συναγωνίζεται με την Sigma 9113 και την ΜΕΚΟ Α100.

Erik
Erik
2 years ago
Reply to  gcp2spot

Δεν αφορά το μέγεθος, αλλά το σχεδιασμό. Το European Patrol Corvette δεν είναι πολύ ιδιαίτερο σχέδιο. Οι Γάλλοι χτίζουν το Gowind, οι Ολλανδοί χτίζουν την τάξη Sigma, οι Γερμανοί χτίζουν την τάξη MEKO, οι Ισπανοί χτίζουν την τάξη Avantia κ.λπ. Υπάρχουν περισσότερα από μερικά σχέδια κορβέτας.

Εν ολίγοις, τι προσθέτει η κλάση EPC σε αυτό; Τίποτα. Κανένα από τα κράτη μέλη της κοινοπραξίας δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει κορβέτες για το δικό του ναυτικό.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Neil Hunter της Schiebel, τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το UAV S-100

Η αγορά των φρεγατών FDI ΗΝ, σηματοδοτεί για το Πολεμικό Ναυτικό,την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης των κύριων μονάδων επιφανείας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες τεχνολογίες...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -