26.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις: Αντιμέτωπες με μια από τις χειρότερες κρίσεις στην πρόσφατη...

Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις: Αντιμέτωπες με μια από τις χειρότερες κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία τους

Πόσο επαρκώς στελεχωμένες είναι οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις; Όχι και τόσο αν αναλογισθεί κανείς ότι λείπουν περίπου 10.000 άνδρες και γυναίκες από το εν ενεργεία προσωπικό που η ίδια η κυβέρνηση έχει ορίσει ως αναγκαίο για την ασφάλεια της χώρας. Βρετανικά δημοσιεύματα μιλούν για «μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία» καθώς δεν υπάρχει Σύνταγμα, Τάγμα Πεζικού ή Σώμα που να μην πάσχει από ελλιπή στελέχωση.

Εκτός από τον Στρατό προβλήματα στελέχωσης αντιμετωπίσουν τόσο το Βασιλικό Ναυτικό όσο και η RAF, των οποίων οι ελλείψεις σε προσωπικό ανέρχονται σε 3.000 άτομα. Τα επίσημα στοιχεία που επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως μάλλον δεν πρόκειται για δημοσιογραφικές υπερβολές καθώς το ποσοστό επάνδρωσης βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της δεκαετίας.

Βάσει του ισχύοντος κυβερνητικού αμυντικού σχεδιασμού, το υπουργείο Άμυνας (MoD) θα πρέπει να έχει μέχρι το 2020 έναν Στρατό 82.000 ανδρών και γυναικών, με το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να ανέρχεται σε 144.200 άτομα. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία του MoD δείχνουν ότι ο Βρετανικός Στρατός υπολείπεται κατά 6.930 άτομα του στόχου.

Υποστελέχωση αντιμετωπίζουν το Βασιλικό Ναυτικό και οι Royal Marines καθώς τους λείπουν 1.230 άτομα από τον στόχο των 30.450 εν υπηρεσία. Την ίδια ώρα, οι αντίστοιχες ελλείψεις για την RAF ανέρχονται σε 1.740 άτομα εν σχέσει με την προβλεπόμενη οροφή των 31.750 υπηρετούντων.

Εκ πρώτης όψεως οι αριθμοί αυτοί μπορεί να μην φαντάζουν δραματικά μεγάλοι, όμως το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια η καριέρα στον Στρατό δεν προσελκύει τον κόσμο που θέλει η Υπηρεσία, παρά τα χρήματα που δίδονται για στρατολογικούς σκοπούς. Σημειώστε επίσης ότι σε όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν περίπου 10.000 άτομα τα οποία είναι ιατρικώς ακατάλληλα για υπηρεσία πρώτης γραμμής.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο παλιό Σύνταγμα του Πρίγκηπα Χάρυ, το Household Cavalry και στην Ταξιαρχία των Φρουρών, ιστορικές μονάδες επιφορτισμένες με την προστασία της Βασίλισσας και των Βασιλικών Ανακτόρων, η υποστελέχωση μετριέται με τις εκατοντάδες. Ακόμη και στους επίλεκτους Paras, από τους οποίους οι SAS αντλούν το 50% των στρατιωτών που θα φορέσουν το επίζηλο φτερωτό εγχειρίδιο στο μπερέ, οι ελλείψεις ξεπερνούν τους 100 άνδρες.

Ίδια κατάσταση επικρατεί σε κάθε Σύνταγμα Τεθωρακισμένων, σχεδόν σε κάθε μονάδα Πυροβολικού και στις περισσότερες μονάδες του Βασιλικού Μηχανικού: οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν είναι λιγότεροι απ’ ότι προβλέπουν τα σχέδια. Εξαίρεση αποτελεί η Ταξιαρχία των Gurkhas η οποία ουδέποτε αντιμετώπισε πρόβλημα επάνδρωσης.

Ούτε το Σώμα των Πληροφοριών, το οποίο έχει την ζωτικής σημασίας αποστολή της συλλογής πληροφοριών για τους εν δυνάμει εχθρούς της Βρετανίας, δεν γλύτωσε. Παρόλο που σε κάθε ένα από τα τρία Τάγματά του προβλέπεται να υπηρετούν 647 άτομα, η υποστελέχωση είναι της τάξης του 20%.

Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ο λόγος που πολλοί εγκαταλείπουν μονάδες όπως το Royal Irish Regiment –οι ελεεινές συνθήκες διαβίωσης. Τον χειμώνα ο στρατώνας του Συντάγματος στο Shropshire δεν είχε ζεστό νερό για να πλύνουν οι στρατιώτες τον ιματισμό –και τον εαυτό τους– ενώ τα μαγειρεία έκλεισαν προσφάτως επειδή είχαν γεμίσει αρουραίους.

Ο πρώην Διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, επισημαίνει ότι η ελλιπής επάνδρωση διακυβεύει την εθνική ασφάλεια. «Μετά από χρόνια άγριων περικοπών, η προβλεπόμενη δύναμη του Στρατού είναι ήδη πολύ μικρή» προειδοποιεί. «Το να αποτύχουμε να έχουμε έστω και αυτά τα χαμηλά επίπεδα (στελέχωσης) επιδεινώνει τους κινδύνους».

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stamatis
Stamatis
5 years ago

Οι Βρετανοί έχουν παράδοση στις περικοπές.

Andreas
Andreas
5 years ago

Θητεία φίλοι μου. Θητεία. μια συνήθεια είναι!

Aris
Aris
5 years ago

Ζεστό νερό λέει….αρουραίους στα μαγειρία λέει….δεν έχει έρθει να υπηρετήσει ΕΣ…

Chris
Chris
5 years ago

Πάντα τέτοια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
5 years ago

Ένας φίλος μου σπούδασε το 1998 την Βρετανία. Τότε μου έλεγε, ήταν όλα πολύ καλά από οικονομικής άποψης. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια σπουδών. Αργότερα, αναγκάστηκε να φύγει πάλι από την Ελλάδα το 2011 και να αναζητήσει δουλειά στην Βρετανία. Σχετικά εύκολο για εκείνον. Αντίκρισε όμως μια μεγάλη διαφορά στην οικονομία τους σε σχέση με το 1998. Τώρα είναι ακόμα εκεί και το κύριο χαρακτηριστικό, είναι ότι υπάρχει οικονομική κρίση χρόνο με τον χρόνο παντού. Και ειδικά τον τελευταίο καιρό που έχουν στην πλάτη τους το Brexit. Τώρα, απλά σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Nikolaos
Nikolaos
5 years ago

Φοβούμαι ότι, και όταν ακόμη η RAF θα έχει φθάσει στο μέγεθος της π.χ. βελγικής αεροπορίας, θα συνεχίσει να γίνεται το ετήσιο armament camp στο Ακρωτήρι Κύπρου … εις ανάμνησιν περασμένων μεγαλείων ….

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -